Super fighter jets RAPTOR/F-22 vs RAPTORSKI/Sokhoi T-50

Doar o vorba sa-ti mai spun
User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Super fighter jets RAPTOR/F-22 vs RAPTORSKI/Sokhoi T-50

Post by LEKTOR »

2005 - F-22 Raptor - United States Air Force considers the F-22 a critical component for the future of US tactical airpower, and claims that the aircraft is unmatched by any known or projected fighter, F-22 is the most outstanding fighter plane ever built.

http://en.wikipedia.org/wiki/F-22" onclick="window.open(this.href);return false;

2010- Sokhoi T-50 - rusii contra-ataca

http://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_PAK_FA" onclick="window.open(this.href);return false;

Doar politica sau e pe bune ?
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Super fighter jets Raptor vs Sokhoi

Post by puf »

Rusii au avut intotdeauna avioane cu performante native mai mari decat cele americane.
Asta nou este mai usor, mai rapid si mai puternic decat F22.In continuare pot face un avion cu raportul masa/propulsare subunitar, treaba ce ii asigura superioritatea in accelerari si manevrabilitate.
Acum sistemele electronice de navigatie, control si/sau armament pot fi in favoarea celor americane iar utilizarea sau angajarea in lupta nu au nici o legatura cu performanta fizica a avionului.

Este ciudat ca au putut obtine asa ceva in conditiile actuale de piata libera si concurentiala.Pe vremea comunistilor era foarte simplu sa obtii cel mai cel, atata timp cat aveau resurse materiale, umane fara limite iar "capitalisti" lucrau dupa bugetul alocat, buget care putea fi mare ...dar nu nelimitat.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Super fighter jets Raptor vs Sokhoi

Post by momolo »

M-am uitat si eu acum. Mereu am urmarit orice reportaj legat de avioane de lupta. La Discovery intr-o vreme au avut grija sa-i faca reclama la greu lui F-22 ca sa priceapa contribuabilul american de ce plateste taxe de se indoaie si sa fie mandru cu lacrimi in ochi salutand steagul american in pozitie de drepti.

Pe scurt, ca de obicei rusii sunt mai buni in aviatie. Cauza e simpla, din vremea sovietica au o scoala si o traditie de exceptie cand vine vorba (cel putin) de avioane militare.

Ma uitam la diverse reportaje Discovery care in mod firesc tin partea zonei occidentale si cu toate astea avioanele de lupta sovietice-rusesti ies mereu mai agile, mai manevrabile si mai rapide. Americanii stau mai bine la confortul pilotului si aparatura desi tot sovieticii au fost cei mai avansati la cercetarea in domeniul pilotajului cu ajutorul mintii pilotului, adica fara maini.

Acum nu ma mira ca au revenit. Federatia Rusa nu e o tara democratica in inteles occidental. Dar in primul rand este o tara super-bogata. Bogatia nu se afla distribuita la populatie care in majoritate e saraca si e vai de ei, se afla concentrata in mana unei oligarhii provenite din randul KGB si al fostei conduceri comuniste sovietice (ca si la noi dar la o scara mult mai mare) astfel ca sunt bani destui pentru proiecte de genul asta la scara nationala.

Interesant este altceva, ca mai au oameni in cercetare-proiectare si nu au fugit toti la americani.

Iar dupa asemanari nu m-ar mira ca in noul avion rusesc sa fie inglobata si munca de spionaj ca prea seamana cu F-22.

Occidentalii au o problema, nici unul nu ridica un surub de jos daca nu-l platesti s-o faca, in domeniul asta chiar platit foarte bine. La rusi e mai simplu, functioneaza si pe gratis, cu suturi in fund plus ca ei neavand prea multe preocupari, ceva de genul tunsului gazonului in fatza vilei personale, pun burta pe carte si osul la cercetare.

O democratie de tip occidental i-ar distruge pe rusi. Dar nici o grija, de la o vreme se vede clar ca au scapat de "amenintarea" asta. :D Are grija tzarul Putin si cu toata oligarhia de super-mega-miliardari. Au chiar si bani gramada asa ca e posibil ca in ziua de azi un inginer cercetator si inventator in domeniul militar sa fie mai bine platit in Rusia decat in USA.

Se dovedeste a mia oara ca omul e mai important decat masina. Pe vremea sovieticilor o dovedeau la fiecare pas cand in programul rachetelor americanii cu tot ajutorul din partea nazistilor "importati" dupa razboi si mega sumelor de bani bagate, abia au putut sa tina pasul cu rusii in domeniul rachetelor. Problema americanilor este ca totul trebuie comandat la mega-companiile private care trebuie sa scoata profit 7 piei de pe oaie iar sistemul e super-corupt si are legaturi pana sus in politica incat bagi un dolar si fabrici de 1 cent, restul profit si spaga. La rusi e mai simplu, se pune pistolul pe masa sau omul alege intre saracia lucie si o masa indestulata (fatza de ceilalti compatrioti).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Super fighter jets Raptor vs Sokhoi

Post by Obelix »

Cred ca cercetatorii de varf au un nivel de viata comparabil cu cel al unui inginer ocidental (nu neaparat platit milioane de dolari, banu' gros ramane la comerciantii de arme si la actionarii firmei...)
"Ajutati" de mana petroliera, rusii si-au dat seama ca trebuie sa revina pe plan militar, macar ca sa fie respectati.
Si nici nu li se poate spune nimic, dupa ce "lumea libera" i-a injosit sistematic in ultimii 20 de ani, in loc sa le intinda o mana amicala, in interesul ambelor parti...
(bine, ca e mai sigur sa ai granita comuna cu Elvetia decat cu ei, asta e o alta problematica...)
Oricum, fiecare progres in tehnica militara se va regasi in civil, peste 10-15 ani...

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Super fighter jets Raptor vs Sokhoi

Post by Obelix »

Un link, pentru amatori, use Gogu if necessary...

http://www.avionslegendaires.net/" onclick="window.open(this.href);return false;

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: Super fighter jets Raptor vs Sokhoi

Post by bnt »

Mi se pare un pic amuzant cum fiecare se lauda cu cel mai performant avion (tanc, etc.) desi jucariile astea sunt folosite tot mai putin la stilul "clasic" (adica in asa fel incat sa-si puna in valoare caracteristicile "de prospect": avionica, etc.) si tot mai mult ca platforme de armament. Probabil ca trebuie justificati intr-un fel banii investiti in cercetare si oricum partea buna e ca toate chestiile astea isi gasesc mai devreme sau mai tarziu aplicatii in domeniul civil. Sau poate ca baietii se gandesc in perspectiva direct la astea si stadiul militar e doar unul intermediar prin care obtin fonduri la care altfel n-ar avea acces... :)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Super fighter jets Raptor vs Sokhoi

Post by momolo »

Eu cred ca adevarul este combinat din tot ce spui, bnt.

In primul rand ca industria de armament este una din cele mai profitabile, doar industria farmaceutica o mai intrece cateodata. Sa nu uitam ca cine fabrica arme lucreaza cu statul care este cel mai bun client din lume. Il poti tzepui la greu fara sa-ti sara la beregata, poti amana oricat termenele din contract, poti cere extra-money cand vrei, poti face orice cu statul pentru ca singurii care il pazesc sunt politicienii. Dar astia pazesc statul cum ar pazii lupii stana de oi. Iar asta e valabil in toata lumea, cu diferite nuantze.

De exemplu, USA este o tara cu o industrie profund bazata pe productia militara. Daca ei de maine ar renunta la inarmare si productia de armament, economia lor s-ar parbusi. Nici o alta tara din lumea nu depinde mai mult de industria de armament si dupa cum vedem sunt prima forta economica (nu numai) a lumii, chiar la mare distanta de ceilalti. Daca ne uitam pe cifre, vedem diferente colosale, USA e foarte sus, nefiresc de sus.

Eu cred ca toti vad lucrul asta, anume ca industria de armament aduce cele mai mari profituri si avantaje. Dar dintre toti, printre putinii care au si posibilitatea sa puna in practica "calea americana" sunt rusii, mostenitorii fostei URSS.

Inarmarea si puterea militara aduce avantaje nu numai prin productia de armament ci si prin puterea militara in sine ca o amenintare pentru ceilalti si favorizarea pe pozitii de fortza. Asta a fost de cand lumea, cei care au avut armate puternice au putut profita inzecit. Rusii stiu bine asta si in trecut URSS a profitat asemanator.

Culmea, cred ca pana si americanilor le convine ca Rusia sa devina o putere militara. In opinia mea, cei mai buni prieteni ai rusilor sunt chiar americanii. E logic sa fie asa, ca doar au tinut o lume intreaga sub dominatia lor tocmai pe baza amenintarii intre ei. Cei doi mari colosi, USA si URSS au dominat lumea sub spectrul amenintarii militare, lucru care le-au adus numai profit, in ambele tabere.

URSS s-a prabusit natural din cauza ineficientei sistemului sconomic comunist stalinist bazat pe centralizare, planificare si eliminarea pietei libere. Daca economic URSS functiona pe profit, azi aveam aceeasi situatie a razboiului rece intre cele doua mari super-puteri si fiecare tara statea micuta la locul ei fara sa miste in front, cotizand la Stapan (unul din cei 2).

Cred ca USA se afla intr-o pozitie care nu le convine, adica fara "concurentza". Lucrul asta ii obliga la asumarea responsabilitatii, chestie pe care o puteau evita daca exista cealalta super-putere pe care sa poata da vina si pe care sa poata arunca RESPONSABILITATEA.

S-ar zice ca acum creste cealalta viitoare super-putere, China.
In primul rand ca cifrele arata clar, China nu este chiar asa puternica cum pare si mai are pana la statutul de superputere egala cot la cot cu USA.
Pe langa treaba asta, chinezii sunt mult mai periculosi decat au fost rusii vreodata. In primul rand ca exista mult mai multe asemanari intre rusi si americani decat intre chinezi si americani. In al doilea rand, cu chinezii nu te prea poti intelege, orice iluzie de intelegere este doar o iluzie. Ei fac ce vor si ce si-au pus in cap sa faca. Toata istoria ultimelor decenii cand China a crescut sub noua politica dovedeste ca in orice disputa intre Occident si China, intotdeauna China a facut ce-a vrut iar Occidentul a facut concesii, fiind partea care a cedat.

Americanii si-au dat seama ca ar avea o sansa mai buna de a domina lumea in continuare daca Rusia ar reveni la gradul de super-putere. Cu o China la nivelul de super-putere discutia ar deveni extrem de tensionata si dificila. Toata istoria lor arata un lucru - chinezii se considera buricul Pamantului, natiunea cea mai avansata din lume si care nu are nevoie de nimeni. De aici pana la a incerca sa domine lumea la nivel absolut si la stilul asiatic, nu e decat un singur pas.

Astfel ca Rusia devine foarte interesanta pentru americani. Plus ca americanii se simt tradati de occidentul Europei.... si chiar sunt! Rusii nu i-au tradat pe americani asa cum i-au tradat in ultimele decenii europenii (rusii nu se considera europeni, ei se considera rusi si au tot dispretul pentru valorile europene).

Oricine citeste cu atentie istoria observa ca cei mai buni prieteni ai americanilor dintotdeauna au fost englezii (ceea ce este natural) si rusii. In rest toti i-au tradat cand au avut ocazia.

Asa ca eu nu m-as mira absolut deloc daca s-at afla ca noul super-avion rusesc este facut cu ajutorul si colaborarea americanilor. Defapt ei colaboreaza excelent pe partea de rachete civile.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Super fighter jets Raptor vs Sokhoi

Post by LEKTOR »

Deci Sokhoi asta e mai tare ca F-22 ? Sau practic e ca si cum ai compara un Lambo cu Ferrari ? Plus ca americanii mai au si F15,16,18 si B1,B2 care ar fi peste ce a avut Rusia pina acum.

Acum o intrebare ca intre copii - ii bat rusii pe americani intr-un razboi direct care sa zicem ar incepe miine ? Consideram totul - aviatie,infanterie,nuclear,spatiu,marina
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Super fighter jets Raptor vs Sokhoi

Post by momolo »

Pentru toate F-urile rusii au cate un avion corespondent. La diverse comparatii posibile abia dupa destramarea URSS s-a observat ca cele rusesti erau mai bune la avionica si motoare sau raport greutate/putere insa ceva mai primitive in partea electronica si computer, chestie compensata cu o pregatire mai buna (si mai dura) a pilotilor rusi. Deci ale lor sunt mai manevrabile si stau mai bine in acceleratii.

Diferentele nu sunt importante. Intr-un razboi nu decide armamentul de calitate sau cel de top, decide armamentul cel mai primitiv produs in cantitati imense si rapid. Un exemplu - tancurile naziste au fost coplesite de tancul sovietic T 34 produs in cantitati uriase, mult mai primitiv, simplu si prost fabricat; dar au fost atat de multe ca i-au coplesit. Avantajul era evident - un tanc mai primitiv si mai simplu se fabrica mai rapid de catre muncitori slab pregatiti si se strica mai greu fiind simplu si primitiv; pierderea lui reprezinta o pierdere mica deoarece este ieftin; un tanc sofisticat si scump se fabrica mai greu, necesita mana de lucru calificata si fiind complicat are mai multe sanse sa se strice. Asa este la toate, de la avioane pana la rachete. Cantitatea conteaza mai mult decat calitatea in orice razboi.

Iar intr-un razboi USA-Rusia nu ar castiga nimeni, toti am pierde daca s-ar folosi armamentul nuclear. In acest caz, avioanele sunt absolut un subiect lipsit de importanta, rachetele decid in locul lor. In cazul rachetelor nucleare, exista atat de multa putere nucleara incat e de ajuns sa inceapa unul s-o foloseasca ca nu mai ramane nici invins si nici invingator. Castigatorii vor fi doar gandacii care pot rezista radiatilor atomice.

Armele astea sofisticate de genul avioanelor de lupta sunt azi destinate razboaielor locale si amenintarii celorlalti mai slabi, demonstratiei de forta. Insa, intr-o lupta intre marile puteri nu mai conteaza decat rachetele interbalistice, armamentul nuclear de pe orbita si submarinele nucleare de care nici rusii si nici americanii nu duc lipsa. Au atat de multe incat pot rade toata lumea de 3 ori. Asa ca indiferent cate au mai ruginit si defectat intre timp la rusi, au ramas destule incat sa nu mai ramana nimic dupa folosirea lor.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Super fighter jets Raptor vs Sokhoi

Post by puf »

Din caracteristicile din linkurile date este clar superior avionul rusesc.
Daca te uiti si la costurile proiectului observi ca a costat de 6 ori mai putin iar avionul este cu 40% mai ieftin.
Intotdeauna avioanele rusesti au fost superioare celor americane, numai vreun nationalist fanatic care isi arboreaza drapelul national pe casa poate crede altfel.
Suhoi-urile si MIG-urile detin cele mai multe recorduri la perfomante native si au impresionat pana si Royal Air Force care ar fi cumparat asa ceva daca nu erau de cealalta parte a baricadei.
Uite ce scriu chiar americanii:"The Federation of American Scientists claims the MiG-29 is equal or better than the F-15C in some areas such as short aerial engagements because of the Helmet Mounted Weapons Sight (HMS) and better maneuverability at slow speeds. This was demonstrated when MiG-29s of the Luftwaffe participated in joint DACT exercises with U.S. fighters."

Sau ce zici de asta:"In 1997, the United States purchased 21 Moldovan aircraft under the Nunn-Lugar Cooperative Threat Reduction programme. Fourteen were MiG-29Ss, which are equipped with an active radar jammer in its spine and are capable of being armed with nuclear weapons."

Poti sa arunci o privire si la avioanele experimentale ale rusilor: http://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan_Project_1.44" onclick="window.open(this.href);return false; sau http://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-47" onclick="window.open(this.href);return false;

Performantele nu ajuta la mare lucru, in situatii de lupta conteaza tactica si strategia generala, oricat de bun ar fi un aparat poate fi eliminat rapid de baterii de rachete SAM sau de o ecadrila dirijata in acest scop.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Super fighter jets Raptor vs Sokhoi

Post by LEKTOR »

Dar hai sa consideram si alte chestii

- primul stealth fighter american a aparut pe cer oficial in '81 deci cu 20 ani mai devreme decit rusii - F 117 - care si acum arata periculos - http://en.wikipedia.org/wiki/File:USAF_ ... _formation_(1" onclick="window.open(this.href);return false;).jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/F-117_Nighthawk" onclick="window.open(this.href);return false;

- ce adversar ar avea rusii in liga B ( daca pt F au Migurile ) - exemplu B-2 - http://en.wikipedia.org/wiki/B-2_Spirit" onclick="window.open(this.href);return false; - parca e decupat din Star Wars :D

sau chiar B1b - O POZA SUPERBA AICI - http://en.wikipedia.org/wiki/File:B-1_p ... a_show.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

- "F-117 was designed with late 1970s technologies" - mai mult ca sigur ca americanii au in hangare si modele noi late decade 2000 sa zic asa, F-22 are deja 6 ani vechime ! iar F-35 este un exemplu - plus are si vertical landing !!!

http://en.wikipedia.org/wiki/F-35_Lightning_II" onclick="window.open(this.href);return false; - vedeti ce spec are !

- totusi nu cred ca rusii sint mai avansati "in aer" decit americanii - care au chestii mai avansate tehnologic si mai variate - de la fightere, la bombardiere, la drone ( avioane bombardiere fara pilot - ce drone au rusii ? ), la zeci de feluri de elicoptere, la avioane specializate numai pt razboi electronic - gen seriile E, EA,EP -

http://en.wikipedia.org/wiki/EA-18G" onclick="window.open(this.href);return false;
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Super fighter jets Raptor vs Sokhoi

Post by LEKTOR »

Ce am gasit pe net dpdv al fortei armate

1. The United States of America (best military/weapons technology, excellent experience and training, manpower, biggest military budget, excellent economy, best and 2nd largest nuclear stockpile etc.)
2. People's Republic of China (largest and very strong army, fairly strong air force and decent navy, good and improving technology, huge military budget, very strong economy, decent training, nuclear power, etc.)
3. The Russian Federation (big and well trained army, very well experienced, very strong air force and navy as well, largest and 2nd best nuclear stockpile in the world, etc.)
4. Republic of India (one of the top 3 largest armies in the world, good training and experience, stable and growing economy, strong air force and navy, nuclear power, etc.)
5. The United Kingdom (one of the top 5 nuclear powers, very well trained and experienced army, very strong and large air force and navy, strong economy, big military budget, etc.)
6. France (large and well trained army, strong air force and navy, 3rd largest nuclear power in the world, good experience, big military budget, strong economy, etc.)
7. Germany (large and very strong army as well as air force and navy, top 5 strongest economies in the world, great technology, one of the most modern and effective weapons systems in the world, very well trained and experienced army, etc.)
8. Japan (strong army and very strong navy and air force as well, top 5 best economies in the world, best technologies in the world, good training and experience, etc.)
9. Republic of Turkey (2nd largest army in NATO after US, strongest military power in Middle East, 17th largest economy, large and very well trained and experienced army according to NATO officials, very large and strong army, navy and air force, good technology and weapons, etc.)
10. Israel (best air force in Middle East, fairly large (600,000 with reserve) and strong army for the size of its population of 7+ million, good technology and weapons, very well trained and experienced, etc.)
11. PAKISTAN (possesses huge manpower and nuclear weapons)
12. NORTH KOREA (possesses nuclear weapons and formidable missile offense systems)
13. BRAZIL

Am gasit multe clasamente unde Pakistanul era clasat in top 5 !!!! ( or avea vreo baza pe K2 ??? :lol: )
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Super fighter jets Raptor vs Sokhoi

Post by LEKTOR »

puf wrote:Din caracteristicile din linkurile date este clar superior avionul rusesc.
Pai ce anume arata superioritatea lui T-50 ? Plus ca F-22 este upgradat in permanenta dupa ce a aparut ca prototip prima data acum aproape ... 20 ani !!!
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Super fighter jets Raptor vs Sokhoi

Post by LEKTOR »

puf wrote:Poti sa arunci o privire si la avioanele experimentale ale rusilor: http://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan_Project_1.44" onclick="window.open(this.href);return false; sau http://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-47" onclick="window.open(this.href);return false;
Pai uite si ceva experimente americane

http://www.dreamlandresort.com/black_pr ... rcraft.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

( ceva aproape de aparitie ar fi SHARC - bazat pe un F-23 )

http://www.abovetopsecret.com/forum/thread60755/pg1" onclick="window.open(this.href);return false;
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Super fighter jets RAPTOR aka F-22 vs RAPTORSKI aka Sokhoi

Post by puf »

Cum am spus citeste performanta pe linkurile date, T50 este superior lui F22 la viteza maxima, plafon atins, raza actiune si acceleratie si probabil la manevrabilitate in plus costa cu 40% mai putin.

O alta varianta ar fi Euro-Fighter care este superior versiunilor americane concurente si care are cea mai mare crestere a comenzilor, pana si japonezii au comandat asa considerand ca F22 nu este necesar.
B2 este o prostie, la 800 milioane $ este vulnerabil 100% oricarui MIG 29 sau poate ajunge victima perfecta a unui SAM, precum celebrele U2, SAM-uri cum sunt si astea: http://en.wikipedia.org/wiki/S-400" onclick="window.open(this.href);return false;
Avioanele americane se vand numai prin impunere aliatilor si membrilor NATO, nu ca ar fi cea mai buna varianta.

Post Reply