MAGNETOFON ( reel to reel )

A fost odata ca niciodata
drag
Posts: 5
Joined: 25 Oct 2008, 12:36

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by drag »

...si (scuzä-mä cä revin) dar aceastä intreprindere nu are acces la master-urile de origine, fi sigur, acestea sint scoase numai cind se remasterizeazä formatul si sint extrem de securizate , deci sint absolut convins cä ei cumpärä o copie de la casa care are drepturile asupra muzicii si cineva transferä file-ul pe tape iar tu il cumperi...nu cred sä aibä acces la un replay master tape to technics tape cäci masterurile sint f protejate, f fragile, unele au fost "coapte" pt un singur pasaj (batch anii70) si nu mai existä sub forma originalä..Imposibil sä fie clonuri aceastä intreprindere nu dispune de o piatzä si de sume fabuloase ca sä "exigeze" servicii speciale...scuzä-mä dar ineptzii intrinsece domeniului audio existä: vinyl amplificat cu lämpi, speakere de esentze nobile...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by LEKTOR »

Cit priveste azimut/bias/eq - trimiti un headblock de Technics si ei il regleaza in fct de banda lor, apoi iei si acel preamp conectat direct la headblock - au mai multe optiuni acolo !
Da, SACD/DVDAUDIO/BLURAYAUDIO/CDAUDIO audiofil/etc este o optiune moderna,fara batai de cap, usor de setup, usor de ascultat zilnic - dar, daca intr-o simbata dupa amiaza de toamna, te relaxezi intr-un fotoliu recliner,semi intuneric, iti iei un trabuc cubanez, afara ploua marunt, parca as pune o banda daia pe un Technics ...
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

drag
Posts: 5
Joined: 25 Oct 2008, 12:36

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by drag »

aici sint deacord cu tine, ai un Oracle sau altä orätanie care seamänä cu un Brincusi sau Calder, un amp extra-plat cu KTT-uri sau lämpi la 200$ bucata un Technics de zici cä e fäcut din marmurä de maosoleu boxe sculptate in lemn protejat de GreenPeace , luminä tamisatä, totu luminat de zici cä e pomu' de Cräciun, prietenii se topesc...prin transfer totul e atit de frumos cä parcä si sunetul e superb, dar el e...corect si nimic mai mult.
De fapt in studiourile pro este acelasi lucru, impresionezi clientul cu luminitze de culori diferite, ecrane, scule design si butoane retro, rolele pe ATR se invirt si ele, multzi nu stiu de ce, zici cä studioul a costat o avere, prin transfer mental calitatea muncii tale e la nivel.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

drag, vezi ca pe forumul asta avem o rubrica de dat "buna ziua" ca atunci cand intri ca musafir in casa cuiva:

viewtopic.php?f=9&t=11&st=0&sk=t&sd=a&start=60

Dar este optionala, fiecare dupa cum simte nevoia.

drag, nu ma pot abtine sa-ti spun ca ai intrat aici dand direct cu bila in popice ca la bowling, insa fara sa-ti pui ciupicii, astfel ca e posibil sa zgarii parchetul! :D

Dupa cum (sper!) probabil sti, domeniul audiofiliei de casa e diferit de cel profy de studio.

Ele nu se exclud una pe alta si chiar se pot intrepatrunde cateodata armonios. Fiecare domeniu cu cerintele sale SPECIFICE, cerinte absolut diferite, cateodata opuse.

Pentru un dialog (eventual civilizat) ar trebui ca fiecare parte sa o respecte pe cealalta.

Insa, din pacate in trecut s-au petrecut destule conflicte din cauza neintelegerilor cat si credintei unora ca "tabara" lor este cea adevarata si ceilalti doar niste tampiti. Gresit! Asta e un conflit fals care aduce prejudicii ambelor tabere.

Putem spune despre audiofilia la domiciliu ca:
- aspectul/marimea sculelor audio conteaza!
- exista cerinte specifice privind ergonomia de casa, casnica.
- se cauta imitarea cat mai mult a sunetului natural, PE ORICE CALE, inclusiv cele "nortodoxe" fara grija ca sursa nu ar fi CORECTA sau respectand vreun standart. Scopul este de recreere a emotiilor survenite ca la o auditie live, defapt creatia unei iluzii cat mai perfecte, nu neaparat corecte, scopul fiind NUMAI multumirea auditoriului si credinta acestuia ca percepe realism, emotie, naturalete, pe orice cale, indiferent ca treaba asta se face pe o cale nu foarte corecta, care nu se incadreaza nici unui standart si nici ca nu da bine la vreo socoteala matematica sau inginereasca.
- exista limitari tehnice si de spatiu foarte serioase. Nu poti sa pui ATR-ul intr-un living de 20mp.

Putem spune despre domeniul profy-audio ca:
- in sunet se cauta aspectul INFORMATIONAL inainte de toate.
- muzica nu se asculta (pierdut in transa de "nirvana") ci se ANALIZEAZA, se diseca, se studiaza!
- aspectul ergonomiei si practicitatii in exploatare este COMPLET diferit de cel "de casa". Aici inainte de toate se cauta fiabilitatea, standartizarea, usurinta in montare/demontare, respectarea unor standarte obligatorii specifice etc.
Se stiu de catre toata lumea. Aici nu conteaza programarile, cadranele frumoase, beculetele dragute, etc, aici TOTUL este creat pe principiul PRACTIC, PROFESIONAL si STANDART.
- se cauta ca sunetul sa fie cat mai CORECT, nu se cauta emotiile si "nirvana", se cauta doar un sistem DE ANALIZA SI MASURA/CONTROL astfel ca productia de azi sa fie in acelasi stas cu cea de ieri, ca sa ai controlul total asupra aspectelor cele mai importante din mesajul muzical tradus in master.
- aici conteaza ce se afla pe osciloscop. Aici conteaza un BIAS standart, un azimut standart, totul trebuie sa fie perfect controlabil si calibrat pentru ca ORICE EROARE SE MULTIPLICA apoi cu milioanele.
- intr-un cuvant, NU se asculta seara in fotoliu de catifea rosie englezeasca cu un trabuc cubanez in gura, pe timp de ploaie mocaneasca, "nirvana" venita din frumoasele boxe lacuite in 17 straturi, din aparatele frumos eloxate auriu, cu VUmetre albastre.
Aici se asculta cu bucile stranse si facut praf de oboseala masterul pe uratele monitoare profesionale integrate in peretii unui studio, in timp ce producatorul iti gafaie in ceafa si contul in banca asteapta "sangele" proaspat infuzat daca e multumit, pentru a-ti imagina cum va suna atat pe boombox, cat si pe difurile unui televizor, intr-o masina dotata cu audio OEM dar si pentru audiofilul in fotoliul rosu cu trabucul in gura.
Si cateodata e greu sa-i impaci pe toti astia! Asta cred eu ca ar fi un subiect interesant pe un astfel de forum care NU este de profil audio-profy!

Asa ca cele doua domenii sunt DIFERITE insa nu se exclud si nici nu se concureaza unul cu altul.

Fara indoiala ca domeniul audiofil este tributar "bullshitului" de marketing, diverselor povesti si preconceptii in mare parte gresite, fara indoiala ca aparatele audio de casa (audiofile) au in cost si designul, carcasa frumoasa dar si partea de comenzi necesare unui consumator casnic, insa trebuie tinut cont ca intr-un final, rodul muncii in sectorul profy este destinat consumului in sectorul "de casa", recte cateodata audiofil. Altfel nu ar mai avea nici un scop al existentei, caci BANUL final care asigura existenta sectorului profy (de studio audio) vine de la audiofilul in fotoliul rosu cu trabucul in gura, de la tanarul cu iPodul in urechi, de la midageman-ul din masina prinsa in trafic dotata cu sistem audio OEM no-name, de la gospodina care asculta la radio din bucatarie in timp ce coace fursecuri, etc.

Toti astia plini de "bullshit" la cap in ce priveste domeniul audio sunt ei oare vrednici de dispret si zeflemea din partea inginerilor de sunet ??!!

Astfel ca un conflict intre profy si audiofili seamana cu o bataie intre bucatari si clientii gurmanzi ai unui restaurant pe tema, de exemplu, "Ce mixer de bucatarie trebuie folosit la facut aluatul de briose?" sau "ce cazan trebuie folosit la fiertul tocanei?", etc.

Revenind la subiect, drag, aici ai insirat o intreaga "bolboroseala" voodoo greu inteligibila pentru un om ne-profy si nefamiliarizat cu domeniul. Ma refer la continut si termeni. Astfel ca, daca doresti, ai putea sa te faci inteles si de catre oamenii "simpli".

alte chestiuni:
scuzä-mä dar ineptzii intrinsece domeniului audio existä: vinyl amplificat cu lämpi, speakere de esentze nobile...
aici as fi curios de o explicatie? Sincer eu nu am inteles mai nimic din ce-ai vrut sa spui.
Cind primesti o bandä master tu trebuie sä realiniezi si sä calibrezi biasul exact...f enervant, sau esti in permanentzä pe MRL si esti tehnician, oscilo etc.. Cu tot respectul cred (sint sigur) cä esti mai departe de adevär decit un SACD sau chiar CD
- aici, cu tot respectul, eu cred ca este exact pe dos, cu o banda din studio, chiar si necalibrata perfect esti MULT mai aproape de adevar decat cu un SACD si "chiar CD" :D

Si apropos de SACD, te-as intreba pe ce playere le preferi redate ? Am o simpla curiozitate in privinta ta.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by LEKTOR »

Magnetofon SONY extra mega rar

http://www.allegrosound.com/Sony_APR-5003.jpg


" Sony APR-5003 Recorder-Reproducer,
designed and manufactured in the USA,
¼" 2-track + Time-Code, servo-controlled
tension handles polyester/Mylar tape without
danger of stretching, 30 - 15 - 7.5 - 3.75 ips
+ Vari-Speed + Auto-Locate, instant-start
capstan motor w/precision ceramic capstan
(no wow/flutter problems a la Ampex ATR),
monitor amp/spkr, trolley, extender-card, man.
Best-sounding version of this wonderful
analog deck, outperforming Ampex, Studer "
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by LEKTOR »

Nu am rezistat fara sa pun poza asta cu un "audiofil" manelist - referitor partial la " trabucul cubanez " - http://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/45 ... 585aad.jpg

P.S Observati si sandalele romane purtate cu sosete sau o fi gips !!!!
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
akaiofil
Posts: 305
Joined: 18 Nov 2008, 23:16

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by akaiofil »

LEKTOR wrote:Cit priveste azimut/bias/eq - trimiti un headblock de Technics si ei il regleaza in fct de banda lor, apoi iei si acel preamp conectat direct la headblock - au mai multe optiuni acolo !
Da, SACD/DVDAUDIO/BLURAYAUDIO/CDAUDIO audiofil/etc este o optiune moderna,fara batai de cap, usor de setup, usor de ascultat zilnic - dar, daca intr-o simbata dupa amiaza de toamna, te relaxezi intr-un fotoliu recliner,semi intuneric, iti iei un trabuc cubanez, afara ploua marunt, parca as pune o banda daia pe un Technics ...
imaginea creeata de tine (desi sint posesor de mag) la mine se completeaza mult mai bine cu un pick-up. ash merge mai departe spunind ca indiferent de genul ascultat, atmosfera de pick-up (adica scosul discului din cutia de carton, suflatul de praf, asejatul pe platan etc) + sunetul de pick-up sint cele mai potrivite semintunericului marunt plouat...urmate firetse de fotoliul comod si trabucul (pipa) de rigoare....:)
It's the music, stupid!

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by LEKTOR »

Ai dreptate, dar daca pui un LP , o fata a discului dureaza max 20 minute, deci trebuie sa te scoli, sa lasi trabucul singur, sa intorci discul,etc - F.F.F.F.F mult deranj ! Mai este si pericolul de a strica trabucul distrugind cenusa acumulata in foita ! :lol: :mrgreen:
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
CC_TM
Posts: 132
Joined: 09 Oct 2008, 14:52
Location: Timisoara

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by CC_TM »

Pentru a nu strica momentele deosebite, poti folosi un Wurlitzer :lol:
It is a great thing to know the season for speech and the season for silence.

User avatar
akaiofil
Posts: 305
Joined: 18 Nov 2008, 23:16

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by akaiofil »

LEKTOR wrote:Ai dreptate, dar daca pui un LP , o fata a discului dureaza max 20 minute, deci trebuie sa te scoli, sa lasi trabucul singur, sa intorci discul,etc - F.F.F.F.F mult deranj ! Mai este si pericolul de a strica trabucul distrugind cenusa acumulata in foita ! :lol: :mrgreen:
vezi, eu nu fumez (deloc) deci nu aveam de unde stii faza cu trabucul. mishcatul din fotoliu si intorsul discului are insa avantajele lui maretze, mai ales in zona burztii :):):):)
It's the music, stupid!

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by LEKTOR »

Pai nici eu nu fumez - dar un trabuc cubanez nu strica o data pe luna ...

Despre acel tonomat muzical - parca e prea mare - in schimb am gasit unul mai bun pt scop rezidential - si are Stack-o-matic record changer - 'Stacks Up To Six Records at a Time " - parca mai merge asa

http://www.bestinhome.com/product-p/cr-86pa.htm
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by LEKTOR »

Am vazut maguri Technics modificate - ce ziceti acum despre Pioneer RT 909 - care vine numai in silver si fara remote control

http://www.tapeheads.net/showthread.php?t=1995
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by LEKTOR »

... nu am rezistat sa nu pun poza cu acest mag Marantz - http://www.tapeheads.net/attachment.php ... 1224021983

Doar o bucata fabricata - "a little more info on that Marantz. Its a model 7700 and it was shown at the 1978 Japan Audio Fair. There was indeed only one made, sn 00001P. It was meant to retail for $2500 the same as the Sony TC-880-2. There were supposedly less than 1300 of the TC-880-2 machines built so its rare also but not near as rare as the Marantz. Apparently it came up for sale on ebay in 2001"

http://www.classic-audio.com/marantz/7700.html
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
yinyangbt
Posts: 205
Joined: 11 Oct 2008, 18:59

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by yinyangbt »

Vai de capul si de zilele noastre, ne imbolnavesti !!! :D
Cine reconditioneaza profesionist magnetofoane in Romania ?

User avatar
nicumur
Posts: 340
Joined: 03 Oct 2008, 17:57

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by nicumur »

Si eu sunt curios sa dau de o persoana serioasa care sa repare un mag. Akai Gx 77 (in Bucuresti).

Daca aveti ceva indicatii, va rog sa le postati.
"Forumul nu e o anexă a dormitorului sau a closetului de-acasă. E o ieşire în lume, cu tot ceea ce o asemenea ieşire presupune, de la veşmînt la discurs." - ANDREI PLESU

Post Reply