DOMINANCE made in Romania !

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

DOMINANCE made in Romania !

Post by momolo »

Zile mai libere, in sfarsit! (de an!).

Astfel ca am reusit sa-i fac o vizita d-lui Dan Panaitescu ( panda ) chiar la el la fabrica!

Este o afacere noua, abia pornita de cateva luni (cu avant si mult entuziasm).

Zona Pipera, un spatiu industrial amenajat frumos si curat,lucruri alese numai pe criteriul calitatii.

Profilul principal al activitatii sunt amplificatoarele de chitara electrica, evident numai pe tuburi! (deocamdata NOS, cat o sa tina stocul si pentru primii norocosi).

D-l Panaitescu si echipa lui le fac pe toate, de A la Z. Proiectare, testare (si iarasi testare) si constructie. Nu lucreaza doar dupa criteriile lor, chiama la ei si muzicieni, cei care pot aprecia asa cum se cuvine un amplificator de chitara, le cer parerea si mai ales sugestiile legate de sunet.

Sunt in curs sa-si amenajeze si doua spatii de testare audio.

Deocamdata service-ul de profil lucreaza in plin.

Proiectarea si testarea merg greu, nu e lucru usor. Pana la asamblarea finala e cale lunga.

Vor sa participe in 2009 la targul de la Frankfurt, cel mai mare targ de profil.

Nu e lucru usor sa te duci acolo langa numele grele in acest sector si sa prezinti ceva ALTFEL! Le tin pumnii si le doresc succes!

Timpul este scurt, insa nici ei nu petrec prea multe zile libere. Lucreaza cateodata si duminica. E multa treaba!

Cu ocazia vizitei am ascultat un prototip de amplificator de chitara electrica, un fel de sasiu cu matzele pe afara. Foarte interesant, mi-a adus aminte instant de Jimi Hendrix. Nu mi-am pus niciodata problema unui amplif de chitara, insa treaba e al nabii de complicata, desi pentru unii pare simplu privind de la distanta!

Fara tuburi (si fara NOS-uri) nu prea misca nimic deosebit. Sunt multe secrete, o schema electronica nu e de nici un folos, sunt multe taine in aplicarea ei. Iar sunetul asa cum il stim e parsiv si alunecos. Mai ales cand ai atata libertate cu chitara electrica! Contrar ideii generale, nu e o treaba doar despre distorsiuni frumoase, e mult mai mult.

Nu pot spune decat, foarte interesant ce am auzit, mai ales cateva comparatii de circuite.

Intr-un final am luat la intoarcere micul amplificator stereo Dominance despre care s-a mai vorbit, fiind si subiectul unui review pozitiv facut de domnul Relu Mateescu ( VTP ).

Doua lampi sovietice din 1965 tip 6N9S si doua americane SYLVANIA 6A3 ce pot debita pe bucata maxim 5W in SS.

Astfel ca de data asta i-a venit si ziua judecatii mele!

La prima vedere e mic si urat. Mufe proaste (chiar cele mai proaste), uratel foc! Nici macar prea mare, usor de carat.

Ok, l-am adus fara mare efort. L-am lasat la incalzit si apoi l-am pus la forja.

Sursa folosita a fost Audio Aero Capitole cdplayer, adiacent si un DAC PS Audio cu sursa transport din Capitole (Philips Pro2).

Boxele Triangle Genese Quartet la 90dB. Insa in ciuda acestui SPL, niste boxe foarte greu de amplificat. Filtru de ordinul 4, sugatoare de curent si doritoare de excursie mare in tensiune, foarte rele pentru multe amplifuri mici si medii ( :D ...pe siliciu).

SPL-ul asta de 90 nu are nici o relevantza. Inainte de toate va pot asigura ca au facut de rusine si amplifuri de 100W ce scanceau jalnic pe aceste boxe rele si pretentioase!

...Asa ca vazand uratania asta de lampas de 5W nu-mi faceam prea mari iluzii. Cred ca daca era mai greu poate nici nu ma induram sa-l car pana acasa.

...Il pun direct din playerul Aero Capitole pe iesirea nebalansata cu un cablu Symphonic Line si apoi Neotech RCA-RCA si.....surpriza! Micul lampas se joaca fericit cu boxele!

Prima constatare, putere destula! Nivelul de presiune acustica este cam cel mai tare pe care-l folosesc, chiar rar! Imping mai tare! ...Si merge!

Limitarile in putere se fac lin si discret. Conteaza mult si muzica. La pasaje de orga mare cu sunet subsonic se limiteaza mai repede, insa nu inainte de a fi chiar TAREE in camera de 18mp !

Urmatoarea constatare, a avut nevoie de mai mult de o ora sa-si intre in deplinele atributii. Ampliful zacea de multa vreme nefolosit si chiar nou. Piese de calitate, condensatori F&T adevarati din Germania precum si alte lucruri bune, insa nu exagerari stupide, exact cat si unde trebuie.
Trafurile sunt creatia d-lui Panaitescu, deci...made in Romania! Hand made by Dominance, nu sunt comandate la altii. Mi-a povestit cate ceva despre ele si tainele lor. Dar nu va spun! :D E secret!

....Dar sunetul...., sunetul cum este ??!

Pe scurt si concis:

1. nu are coloratie de lampa! Chiar deloc! Nu suna cald sau rece, suna ce-i dai sa sune!

2. sunet curat, liniar, corect. Astea sunt atributele care imi vin in minte la prima auditie. Mai ales curat!

3. complet in banda frecventa, fara pierderi. Insa cea mai tare chestie e ca pe inalte nu inventeaza, nu e agresiv si nici moale, nu haraie si nu tzutzuie, e pur si simplu corect si mai ales natural !....Iar imi vine in cap atributul sunet curat!

Dar am avut o mica nemultumire, ceva legat de sub-basul parca un pic lipsa si parca un sound un pic cam dur, usor dur sau mai degraba l-as fi dorit un pic mai muzical simtind ca se poate. Insa boxele sug si ele la greu....Chestia asta nu e deranjanta si e doar o usoara nuanta, poate neperceputa de oricine, poate numai de astia mai cusurgii ca mine.

...Dar totusi suna bine!

Insa intr-un final i-am gasit leacul.....i-am pus la intrare preamplificatorul meu, Unico PRE din seria DM. Tot lampas (ECC82) insa balansat (si cu telecomanda! :D ).
Playerul Capitole l-am cuplat in pre Unico pe inputurile XLR cu un cablu de semnal Accuphase (cel maron, the best cable ever! Din pacate nu am decat XLR-uri, de aia a trebuit sa folosesc altele mult mai slabe pe RCA-RCA.).

...Si astfel suna....formidabil!!!! Exista si un sounstage adevarat, exista echilibru, exista si sub-bas (din ala adevarat!), sunet plin, curat....mai ales curat, natural si echilibrat! Uimitor totusi!...am in fatza o realizare DIY, insa a unui om care nu vorbeste (pe forumuri), ci construieste!

Trebuie sa mentionez ca ampliful Dominance a fost ajutat in plus si de trei picioruse Omicron Gold si un rezonator Omicron, a fost ajutat si de cablurile mele de boxe DIY dar si cablul de curent deosebit, selectat din multe altele, astfel ca intr-un final este excelent si peste asteptari tot ce a iesit! Un sistem ce cred eu, se poate inscrie in atributul high-end audio.


In concluzie, opinie proprie, micul amplif Dominance este excelent, nu prezinta coloratii si nici distorsiuni, nu are nici cel mai mic zgomot in boxe (practic niciodata nu am auzit un amplif atat de lipsit de orice zgomot de fond!), sunetul este curat si liniar, nici rapid si nici lent, nu e de lampa si nici de tranzistor, amplifica exact ce-i dai, puterea este chiar suficienta si pentru aceste boxe nu tocmai usor de amplificat si destul de pretentioase, intr-un cuvant, o reusita DIY ce poate sta la loc de cinste alaturi de realizari cu brand la preturi grele! .....Si totusi, toate astea pe niste boxe nu 100% potrivite!

Fiind un SS in 5W ii trebuiesc boxe foarte sensibile si harnice, in viziunea mea as vrea sa-l aud cu niste.....Ocellia ! :)

Sincere felicitari d-lui Dan Panaitescu ( panda ) si bafta in continuare in tot ce intreprinde!

Acum e prima oara (subliniez!, prima oara!) cand pot spune cu inima impacata despre un produs DIY audio romanesc ca este un adevarat succes si ceva deosebit! Prima oara cand nu as mai vrea nici o modificare audio.

Eventual singura modificare ar fi cea de aspect/design/mufe, insa asta cum se stie, e pe gusturi, nu tine de sunet si nu necesita nimic special, doar bani si posibilitati materiale. Dar partea grea, cea adevarata, e deja facuta! Excelent!
Attachments
Dominance-5W-p02.jpg
Dominance-5W-p01.jpg
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: DOMINANCE made in Romania !

Post by VTP »

Deci: NU sunt singurul caruia i-a placut acest amplificator!
Melomanii stiu sa aprecieze un amplificator pentru unele calitati care releva frumusetea muzicii:
- transparenta sunetului;
- lipsa de efort in pasaje grele;
- corectitudinea timbrica;
- intermodulatii minime,
- distorsiuni armonice minime,
- adaptarea la orice incinte.
Restul calitatilor tehnice se subinteleg pozitive.
Aceasta "jucarie DIY" are toate aceste calitati!(si chiar si altele, necitate).

bogdan69
Posts: 6
Joined: 01 Dec 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: DOMINANCE made in Romania !

Post by bogdan69 »

Fabrica am vazut-o si eu. Arata intradevar foarte bine. Se vede ca se lucreaza in mod serios, chiar daca inca nu e gata. Din pacate nu am indrazinit sa-i cer Domnului Panaitescu amplificatorul pentru o proba. Sunt sigur ca mi l-ar fi dat, insa nu stiu de ce nu am indraznit. Poate o sa-l rog sa-mi faca si mie cinstea. Nu am niste incinte de referinta, dar cred ca si o proba pe niste incinte DIY e bine venit.
Proverb olandez: "Haina face pe om"
proverb corean: "Esti lenes ca un japonez"

User avatar
yinyangbt
Posts: 205
Joined: 11 Oct 2008, 18:59

Re: DOMINANCE made in Romania !

Post by yinyangbt »

De cind putem stimula productia romaneasca , la modul practic ( cu comenzi ferme) ? :D

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DOMINANCE made in Romania !

Post by momolo »

Dl. Panda tace si face. In prezent lucreaza la un model interesant. Insa nu se va afla nimic decat la timpul potrivit. Asta poate sa dureze!

Nu e problema de productia romaneasca si stimulare. Oricum, in domeniul amplifurilor de casa e mai mult un hobby si mult mai putin un profit sau o afacere isteatza! Mai ales in vremuri de saracie si crize! Insa asa e cu oamenii pasionati, ei stiu pentru ce traiesc! :wink:

Cat priveste designul amplifurilor Dominance, eu sper sa aveti si aici o surpriza placuta. Posibil sa dureze, dar rabdarea este o virtute. :D

Pana atunci faceti rost cat mai multi de boxe bune si nu "tigai" chinezesti! Cine are o incinta acustica buna, deja a rezolvat treaba pe jumatate, ceea ce nu e deloc putin!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
sorin_denver
Posts: 70
Joined: 29 Oct 2008, 08:51
Location: Constanta

Re: DOMINANCE made in Romania !

Post by sorin_denver »

Ceva vesti noi despre acest amplificator ? Sunt sanse sa apara pe piata sau ne luam gindul. Si poate stiti ceva de pret ( asa informativ ). Poate este vreun forumist in tema cu subiectul . Sunt sigur ca mai sunt si alti colegi interesati . Multumesc anticipat pentru raspunsuri .

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DOMINANCE made in Romania !

Post by momolo »

Dl. Panaitescu e bine merci, se ocupa de amplifurile de chitara electrica si a avansat cu niste modele noi care au fost pozitiv apreciate de crema chitaristilor nationali.

Nu a renuntat de tot la ideea cu amplifurile audiofile, insa cu audiofilia se moare de foame, castigul vine din zona pro.

Prototipurile audiofilelor le-a vandut cu succes, chiar erau mai multi doritori.

Avand in vedere ca a facut niste trafuri noi foarte performante, e posibil sa le incerce si pentru zona asta "de casa".
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

FATHER
Posts: 91
Joined: 08 Oct 2008, 10:03

Re: DOMINANCE made in Romania !

Post by FATHER »

Noutati?

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DOMINANCE made in Romania !

Post by momolo »

Dl. Panaitescu isi continua afacerea cu amplificatoare de chitara electrica apreciate de chitaristi populari de pe la noi (multi au dat deja comenzi la dl. Panaitescu) si in ultimul timp a terminat un prototip de amplificator audiofil "tubular" de 5W, pe care in curand sper ca il voi proba si eu. Transformatoarele sunt reteta proprie cu materiale speciale si randament foarte mare, deci nu sunt cumparate deagata. Daca prototipul se dovedeste ok, va merge mai departe si pentru sectorul audiofil. O mica problema legata de ceea ce ne intereseaza pe noi, in ziua de azi, in piata audio consumer nu prea mai exista incinte acustice cu randament ridicat care sa se preteze la amplificari finute de puteri mici. De aceea e cam greu cu gasitul boxelor audiofile potrivite pentru o amplificare de 5W care dealtfel scutura peretii cu difuzoarele profy cu diametru si SPL mare.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

FATHER
Posts: 91
Joined: 08 Oct 2008, 10:03

Re: DOMINANCE made in Romania !

Post by FATHER »

Multumesc. In ultimele zile am tot citit despre lampase si am ajuns la concluzia ca mi-ar fi suficient un SE de 10-15 w. Nu caut putere bruta ci mai degraba un sunet aerisit si detaliat...

klauss00
Posts: 1
Joined: 14 Jul 2014, 12:25

Re: DOMINANCE made in Romania !

Post by klauss00 »

cum pot lua legatura cu dl. panaitescu? multumesc

Post Reply