Anul cutremurelor

Doar o vorba sa-ti mai spun
glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by glucica »

Marturisesc ca eu imi aduc aminte o succesiune inversa:
-prima oara oscilatii verticale de frecventa mare (un fel de-a spune mare)
-apoi oscilatii orizontale de frecventa mai mica dar de amplitudine mare.
Posibil ca cei 11 ani ai mei de atunci sa distorsioneze un pic.

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by brighty »

Poate ca suna ca naiba, dar sunt curios sa ne relateze audiofili mai "batrani" (poate VTP?!) care a fost situatia sculelor proprii hi-fi la cutremurul din '77, in ce fel au fost afectate... Ca sa stim cam ce ne asteapta, daca ne va lovi curand the big one.

In al doilea rand, eu locuiesc intr-un bloc construit in 1962, langa Parcul Circului, trecut asadar prin mai toate cutremurele majore din Romania ultimelor decenii. NU am remarcat daune vizibile. Undeva, in apropiere, pe Bd. Barbu Vacarescu, sunt blocuri mai noi, construite prin anii '80, din acelea cu parterul locuibil, fara magazine; dupa cutremurul din toamna lui 2004 am remarcat, cel putin la unul dintre acestea, o crapatura urata si lunga, o despicatura practic, paralela cu solul, undeva in zona parterului, pe langa centura aceea de beton de sub ferestrele parterului... M-am putut convinge ca "harbul" meu de bloc vechi era mai bine proiectat si construit decat astea mai noi...

P.S. In 1977, eram mic, nu implinisem inca 1 an, ai mei locuiau in Calarasi, intr-un bloc simplu, stil muncitoresc, de 4 etaje, precum erau toate la vremea aceea... Mi-au spus, mai tarziu, ca s-a simtit destul de tare cutremurul acolo si atunci, eram toata familia acasa, mama era insarcinata cu sora mea (s-a speriat teribil...), insa nu au fost pagube si nimic semnificativ nu s-a daramat... Blocurile au ramas in picioare, in bune conditiuni.
Last edited by brighty on 08 Apr 2010, 20:29, edited 1 time in total.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Anul cutremurelor

Post by LEKTOR »

Kostas, Toma Caragiu a murit cazind cu scarile la blocul Continental - cel de la Universitate, in spate la statuia lui M. Viteazul, in spate la Comertul Exterior unde este acum strada cu numele lui. Apartamentul lui de la etj 2 a fost despicat dar a ramas intreg. În seara de 4 martie 1977, artistul avea în vizită pe prietenul său, regizorul de film şi TV Alexandru Bocăneţ, venit să sărbătorească finalizarea filmului său „Gloria nu cîntă”, în care maestrul juca rolul principal.Amindoi au alergat pe scari si au fost striviti . Daca ramineau in apartament, scapau. Caragiu era un profesor, un subtil, in genul altui maestru care ne-a parasit anul trecut - G. Dinica.
In acelasi bloc locuia si poeta Ana Blandiana, care nu era acasa atunci.

Si tot in acelasi bloc, de fapt in Barul Continental de la parter, a fost gasit ultimul supravietuitor - Sorin Crainic
- dupa ... 11 zile
Detalii - http://2009.informatia.ro/index.php?nam ... me=Printer" onclick="window.open(this.href);return false;

La ora 21,22 seismul, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, loveşte ţara noastră. Violenţa lui s-a înregistrat atât pe verticală cât şi pe orizontală, în direcţia nord-sud şi est-vest. Epicentrul a fost în zona Vrancea, la o adâncime de circa 110 km, planul în care s-a produs prăbuşirea straturilor fiind de aproximativ 60°. Toate staţiile seismice de pe glob, aflate pe recepţie, au reperat cutremurul, prima care a prins, procesat şi analizat informaţiile primite în urma cutremurului, fiind cea de la Golden – Colorado (Statele Unite). Energia distructivă eliberată de seism a fost egală cu cea emisă de zece bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei!
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Anul cutremurelor

Post by LEKTOR »

IMAGINI BUCURESTI

http://www.muzeuldefotografie.ro/2009/0 ... -cutremur/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.rezistenta.net/2009/03/4-mar ... eru-1.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://blog.alexgalmeanu.com/2008/03/dupa-52-de-ani/" onclick="window.open(this.href);return false; - excelente poze inainte/dupa cutremurul din 77

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bucures ... 62575.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Bucurestiul vechi - http://www.show.ro/bucuresti/index.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Blocul Carlton - prabusit dupa marele cutremur din 1940 - http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl ... 26686.html" onclick="window.open(this.href);return false;
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by momolo »

In 1977 nu implinisem inca 10 ani. Pentru mine si sora mea mai mica, cutremurul din 4 martie 1977 incepuse cu un an mai inainte, in 1976 cand nu-mi aduc bine aminte data, se produsese un mic seism pe care l-am simtit noi doi cand stateam impreuna cu tata la televizor. Atunci aveam mobila abia cumparata numita "Dacia" care cuprindea niste biblioteci cu geamuri aflate in partea de sus unde erau cartile. Aceste geamuri erau adevarate seismografe, la cea mai mica miscare clantaneau teribil.

Tin minte ca eu si sor-mea ne uitam la micul TV Sport (nou si asta) bagat intr-o biblioteca Dacia, moment cand geamurile vitrinelor au inceput sa clantane si am simtit cum se misca casa pentru scurta vreme. Atunci tata care era langa noi ne-a spus ca trebuie sa mergem cat mai repede sub grinda la momentul in care simtim un cutremur, adica locul unde era usa de la sufragerie, loc unde se presupune ca (blocul ceausist in care stateam) avea grinda. Lucrul asta ne-a intrat la amandoi in cap precum reflexul lui Pavlov, asa ca in momentul cand dupa un an a venit marele cutremur, amandoi am fost instant sub tocul usii de la sufragerie, fara sa mai apuce nimeni sa ne zica ce sa facem.

4 martie 1977 - Era seara, se intunecase de mult. Tata si mama abia se intorsesera din centrul orasului de unde cumparasera niste stofa si un costum de haine. Tocmai ce vizitasera si cladiri cu magazine care ulterior au cazut sau au fost avariate la cutremur.

De noi doi avea grija bunica aflata in vizita. Eu eram bolnav de gripa, pe trecutelea, asa ca nu mai fusesem la scoala de vreo saptamana si o oprisera si pe sor-mea acasa pentru ca sa nu transmita virusi la scoala. Dar ea nu avea nimic.

Eram amandoi asezati la masa din bucatarie si bunica ne dadea cina, mamaliga cu lapte.....de atunci, pentru mine mamaliga cu lapte simbolizeaza cutremurul....:)

Tin minte ca tata si mama erau in dormitor si se schimbau de haine, abia venisera din oras.
Eu stateam la masa din bucatarie si duceam lingura cu lapte si mamaliga la gura cand a inceput sa se legene casa si scaunul cu mine in zgomot de scartaiala.

Din ce tin minte, a inceput incet dar se intensifica rapid.
Instant eu si sor-mea am fugit sub grinda usii de la sufragerie. Apoi au aparut mama si tata, apoi bunica (care nu prea era instruita in acest sens :) ). Cred ca ajungerea mea de la castronul cu mamaliga la usa se poate socoti in fractiuni de secunda, dar intre timp miscarea devenise imensa, nu numai ca nu ai fi putut merge prin casa, dar abia ma tineam in picioare agatat de tocul usii.

Intre timp tata care de felul lui nu avea nici o frica de nimic (in timp ce noi eram total inspaimantati) a inceput sa tzupaie prin sufragerie de colo-colo tinand cu o mana bibliotecile Dacia pline de carti, lampa clasica din tavan care se balanganea atat de puternic incat abajururile de sticla se loveau de tavan, desi bratul lampii era foarte lung, apoi micul televizor Sport (o mare achizitie care costase o avere :) ) dadea sa zboare din biblioteca o data cu tot continutul constand in sute si sute de carti, etc.

Il tin minte pe tata cum, calm, fugea de la lampa la biblioteci si televizor tinandu-le pe toate. La un moment dat mi-l aduc aminte in pozitie de balet, tinea lustra cu o mana, un corp de biblioteca cu alta si cu un picior tinea televizorul sa nu zboare din raft. Noi in acest timp era inspaimantati total, nu mai puteam scoate nici un sunet insa imi aduc aminte ca mama repeta, "Asta nu se mai termina niciodata!!!".

Ulterior am constatat ca bibliotecile foarte grele si pline de carti se deplasasera cam o treime de metru prin sufragerie.

Din toc vedeam intreaga sufragerie, usa fiind centrala. Camera se misca cumplit, era ca un vapot pe valuri, inclinatia era ireala si incredibila. Sunt si acum uimit de ce e in stare betonul ! Parca era plastic !

Dar cel mai inspaimantator era zgomotul cumplit ! Nu prea te puteai auzi om cu om, o auzeam pe mama pentru ca eram lipit de ea si ma tinea strans, dar cred ca de la 1 metru nu mai puteai vorbi. Un zgomot ca de tramvaie busite aruncate de la un kilometru inaltime, mie asa mi se parea, parca erau stanci care se zdrobeau intr-un imens concasor peste care se auzea cum tot blocul scartie si foshneste. Poate ca acel scartait si foshnet care se percepea prin imensul zgomot de "tramvaie zdrobite" m-a inspaimantat cel mai tare!

Parca imi aduc aminte ca intai a incetat zgomotul infernal si abia apoi miscarea. Probabil cladirea inca se mai misca din inertie. Lampa si geamurile de la biblioteci s-au mai miscat o vreme. De pe holul blocului se auzeau zgomote, bubuieli de oameni venind de'a rostogulul pe scari dar si tipete, o vecina era isterica si cobora urland din toti bojocii, alti vecini au fugit in izmene si halat din baie, tin minte ca o tanti era in sutien si cu "moatze" in cap ajunsa direct in strada.

Tata reusise sa le tina pe toate si apoi ne-a scos pe toti afara direct in strada. Daca nu ma insel, usa de la intrare se deschidea greu, suferise niste deplasari.

Ne-a spus ca nu am fi avut voie sa iesim pe scari, pentru ca astea cad primele si pentru ca multi mor cand fug afara unde pot cadea caramizi in capul lor.

Curentul, asa cum imi aduc aminte, se oprise cam spre sfarsitul cutremurului sau chiar dupa ce se terminase.

Tin minte ca tot timpul in sufragerie a fost lumina aprinsa in timp ce tata tinea lustra si nu-mi aduc aminte ca tensiunea electrica sa fi clipit vreun moment.

Am ajuns in strada. Acolo erau deja majoritatea. Tin minte ca era luna plina care lumina perfect, se vedea ca ziua si parca era un soi de ceatza rosiatica.

Se iscase un soi de scandal cu vecina care intrase in criza de isterie si zbiera cumplit de-i deranja pe toti. Cineva i-a tras niste palme si incepuse s-o lase mai moale cu urlete dar ne-a enervat pe toti ca nu mai tacea o data!

Eu eram dupa gripa si imi era frig in strada dar nu mai indraznea nimeni sa intre inapoi in bloc. Insa a intrat tata impreuna cu un vecin ca sa caute paturi si haine de pus pe noi.

Cu totii eram ingroziti, curent electric nu mai era, telefoanele nu mai fucntionau si nimeni nu avea idee ce se intampla in oras.

Imi aduc aminte ca aveam niste rude in blocurile vecine care aveau Dacie 1300, la o distanta de cateva sute de metri. Era ceva deosebit sa ai atunci masina, strazile erau aproape goale, existau putine masini ici-colo parcate, existau trotuare libere.

Strazile erau pline de oameni cu paturi pe ei si unii aveau scaune pliante. Toti care aveau masina, adica extrem de putini, cam 1...2 familii dintr-un intreg bloc, stateau in masini cu motorul pornit ca sa se incalzeasca si ascultau la radio povestind mai departe in strada plina de lume ce au auzit. Era un soi de telefon fara fir. Astfel, incepusa tot soiul de zvonuri teribile, cum ca orasul este daramat complet, etc. Din cate retin, la radio comunist nu se spunea adevarul si totul era "cosmetizat" insa lumea invatase sa-si dea seama cand situatia e grava si era.

Imi aduc aminte ca il aveam pe acel unchi cu Dacie 1300 la cateva sute de metri. Mama s-a dus sa-l roage sa ne primesca pe noi copiii in masina lui la caldura, insa nu a vrut. Tata nu avea masina pe atunci si i-a zis astuia ca-i un porc nesimtit dupa care nu a mai vorbit cu el niciodata.

Am stat in strada, din ce-mi aduc aminte, vreo 2 ore. Apoi ne era frig si ne-am plictisit. Tata spunea ca daca nu exista cutremur in primele ore, am scapat si ca intotdeauna primul e cel mai mare.

Asa ca intr-un tarziu am intrat inapoi in casa si in apartamentul nostru, ai mei au luat cativa copii din vecini carora le era frica sa intre inapoi in apartamentele lor. Ne-au culcat pe toti intr-o camera si tin minte ca la intrarea in casa aveam lumanari, nu dadusera inca drumul la curent.

Noua ne trecuse repede frica si incepusem sa ne amuzam de situatie. Eram impreuna cu cativa colegi de joaca in aceeasi camera "la culcare" si nu aveam noi chef de dormit asa ca ne prefaceam si trageam cu urechea ce sa mai intampla pe afara.

A doua zi ne-au dus la bunica la casa cu curte. Acolo nu exista nici cea mai vaga urma ca fusese cutremur. Vremea era rea, ceata, urat, innorat, ne-a tinut in casa. Nu ne lasa sa vedem la TV, ziceau ca suntem copii mici si nu avem voie sa vedem grozavii. Dar trageam cu ochiul prin gaura cheii :). Bunica avea un TV rusesc pe lampi, Temp 6 care se strica o data pe luna si-l tot repara tata. S-a stricat si atunci astfel ca o saptamana cat am stat acolo noi nu am stiut nimic. Ulterior am aflat mai multe cand ne-am intors la scoala. Insa eu nu am avut nici rude si nici cunostinte care sa fi fost victime de vreun fel.

Mai tin minte ca in bloc nu s-au produs nici cele mai mici fisuri, constructia datand din 1967. Lumea dezbatea diverse subiecte insa la loc de cinste era ceva despre arhitectul blocului care ulterior cica a fost acolo sa vada cladirea si toti i-au multumit cu lacrimi in ochi, blocul scapase absolut nevatamat, nimeni nu a reusit sa gaseasca nici cea mai minuscula crapatura.

La noi in casa paguba a fost practic zero, s-a spart doar o cana in bucatarie, insa nici azi nu-mi vine sa cred cum se misca o structura la asemenea cutremur! Exact ca un vapor pe furtuna!

Cat priveste cutremurul, din ce imi aduc aminte, intai a luat-o cu o leganare laterala usoara care a crescut rapid in intensitate dupa care a fost o hurducaiala-trepidatie pe verticala care ne-a inspaimantat cel mai tare si in timpul careia a fost cel mai cumplit zgomot, moment in care nu o mai auzeam nici pe mama de care stateam lipit. Tin minte foarte bine sentimentul legat de disperarea ca parca nu se mai termina. Cele aproximativ 45...50 de secunde au parut o vesnicie, timpul s-a dilatat enorm, parca a durat ore!

Si azi de cate ori mananc mamaliga cu lapte ma gandesc la cutremur cand duc lingura la gura.... :)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Schindler
Posts: 395
Joined: 28 Oct 2008, 11:13
Location: Constanta

Re: Anul cutremurelor

Post by Schindler »

Asa o fi fost la Bucuresti.
In 1977 locuiam la bloc, la parter, in comuna Jibert judetul Brasov. S-a simtit o zguduiala, am iesit cu totii in fata blocului , dar nimic inspaimintator, nimic care sa ne ingrijoreze in mod deosebit ... pagube materiale 0 .
Cred ca cutremurul va afecta doar anumite orase - cu Bucurestiul in frunte.
Din cite am inteles de la batrini - nici la Constanta in 1977 nu au fost probleme . Nu a cazut nici macar o casa ... si sint multe case pe aici vechi si foarte prost construite ...
Asa ca la cutremur vor fi zone afectate si zone fara probleme.
"Stop hearing music. Start listening to it."

User avatar
Adrian_2k8
Posts: 227
Joined: 30 Mar 2009, 07:54
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by Adrian_2k8 »

Da! Descrierea lui Momolo este extraordinar de exacta, cam asa ceva a fost si la mine in casa. Inca o precizare: si gazele s-au oprit automat si parca oprite au ramas cateva zile? Romtelecomul functiona ok, dupa aia am auzit ca au niste hale cu acumulatori prin subsolurile centralelor care sunt capabile sa sustina reteaua vreo 8 ore chiar daca pica curentul. Asta din motiv ca pe atunci armata folosea liniile Romtelecom ca principal mijloc de legatura. Azi nu mai stiu cum sta treaba.

Si revenind la sculele audiofile si cum s-au comportat ele la cutremurul din '77: televizorul Dacia (pe lampi) a rezistat ok (era pus pe un birou de stejar care trecuse deja prin doua razboaie mondiale) si a mai fost folosit ani buni dupa cutremur, in ciuda faptului ca manca un PL500 pe an. :D
"Netul este locul ideal unde omul aberant poate abera si se poate da ceea ce nu este." - by M _ _ _ _ o.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by momolo »

Aha! Acum imi aduc aminte ca nu aveam gaze la aragaz iar a doua zi ne-a dus la bunica care gatea pe butelie. Pe vremea aia nu exista mai nimic inafara de mancare gatita pe aragaz si eventual o branza de la tarani.

Am simtit si eu solidaritatea intre oameni, desi eram copil. Toti se ajutau cu orice, ai mei luasera din copiii vecinilor care stateau mai sus pentru ca le-ar fi luat mai putin sa fuga afara de la noi.

Mai tin minte ca bunicu desi statea departe, s-a dus cu bicicleta in Bucuresti sa vada daramaturile. El povestea dupa aceea despre grozavie cat si despre faptul ca-l vazuse pe "Nea Nicu" printre daramuri fara paza si coloane oficiale dand indicatii cum sa scurme excavatoarele.

Exista o solidaritate nationala pe care numai in dec 1989 - ianuarie 1990 am simtit-o vreodata, sentiment ca toti eram egali ca intr-o echipa si ne purtam de grija indiferent ca eram straini sau nu.

Mai erau povestile cu hotii ( = tziganii in intelesul popular.... si real) care furau din daramaturi si pe care daca-i prindea Militia si Armata ii impusca pe loc.

Economia tarii a fost foarte afectata de cutremur. De atunci a inceput defapt declinul, la inceput usor si dupa 1980 s-a declansat dezastrul economic.

Imi mai aduc aminte ca am uitat repede de cutremur. Totul a tinut cam o luna dupa care am reintrat in normal, se vorbea rar si spre sfarsitul anului cam uitasem cu totii.

Intradevar, rapiditatea cu care s-au curatat daramaturile si reconstruit a fost uimitoare. Azi nu mai e nimeni in stare de asa performante.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Anul cutremurelor

Post by LEKTOR »

Revenind la 77, pe vremea aceea aveam un tv rusesc RUBIN 112 PE LAMPI ( audiofile ) greu, in carcasa de lemn, apoi pe partea audio - receiver si picup pe lampi Estonia 2. Mai aveam un radiocasetofon mono japonez Binatone. Aceste componente nu au suferit nici o vatamare.

ESTONIA 2 - picupul era sub capacul de sus- http://oldradio.onego.ru/60.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Tv - undeva pe pagina -
http://englishrussia.com/index.php/2007 ... t-tv-sets/" onclick="window.open(this.href);return false;

Acea senzatie simtita atunci, pe 4 martie, nu poate fi uitata - timpul se dilatase, simteai ca nu poti controla nimic, oscilatiile pe verticala si orizontala, zgomotul, huruiala, toate la un loc - sper sa nu se mai repete vreodata ...
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Anul cutremurelor

Post by puf »

Eu eram destul de mic pe atunci si tot ce imi amintesc a fost ca ...dormeam.
Eram la bunica, la casa pe langa Platza de acum, ma culcam cum apunea soarele nu aveam acces la tv, exista doar un difuzor de radioficare care canta numai romante din ce imi amintesc.
Stiu ca bunica m-a trezit, mi-a pus o patura pe spate si cap si am iesit afara in curte.
Nu intelegeam ce se petrece, nu intelegeam de ce bunica este asa speriata si se inchina si ruga continuu.
Probabil ca asa m-am imunizat, am mai prins cateva cutremure slabe dar sesizabile dupa 1990, noaptea care au reusit sa ma trezeasca dar niciodata nu m-am speriat , m-am intors pe partea cealalta si am adormit pe loc.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by momolo »

Eu cred ca la urmatorul cutremur mare in Bucuresti va fi dezastru total. Am zis ca va fi ca in Haiti, dar acum ma gandesc ca va fi mai rau.

In primul rand ca pe vremea aia putini aveau masina personala, strazile si bulevardele erau tot timpul goale, cine avea Dacia 1300 mergea de voie prin Bucuresti la orice ora cu 60Km/ora. Nu auzise nimeni de ambuteaj-blocaj de trafic, notiuni inexistente. Nici parcarile nu erau pline integral, pe trotoare zareai rar masini razlete. Tin minte ca atunci cand luam autobuzul strada zacea goala si ne uitam in zare dupa harabaia rosie fumegatoare.
Noi copiii jucam footbal pe strada. Rar trecea o masina, poate una la cateva ore. Azi pe strazi ca alea trece o masina la maxim 5 minute.

De data asta situatia e dramatic diferita. Sunt zile de trafic cand nu mai poti inainta cu orele, masinile nu mai incap pe strazile mult prea inguste si sugrumate, peste tot sunt masini parcate, ca pieton nu mai ai pe unde circula. In Bucuresti sunt inmatriculate peste 1,7 milioane de autovehicule. Pe vremea aia intreaga tara nu cred ca avea nici un sfert din suma asta. Acum nu prea mai incap nici parcate pe trotoarele care teoretic sunt pentru pietoni.

Ma gandesc ca atunci cand va veni, reactia majoritatii va fi sa se suie in masina si sa plece la drum. Multi vor vrea sa plece ca sa-si caute rudele (telefoanele mobile vor fi garantat moarte pentru minim o ora, telefoanele cu fir sunt deja pe cale de disparitie si precis nici astea nu vor mai functiona).

Altii vor vrea sa fuga la tara, este reflexul conditionat al romanului.

In consecinta, dupa cutremur drumurile si mai ales intersectiile vor fi complet blocate de coloane de masini. Evident, nici semafoarele nu vor merge, deci blocajul este garantat. Iar cum romanul de rand nu respecta legile de circulatie nici in zilele bune, cum atatia trec pe rosu sau taie calea la altii, cum de fiecare data bizonimea se repede deodata toata sa treaca prin intersectie, totul se va bloca complet. Salvarile, politia, pompierii si armata nu vor avea pe unde sa treaca. Sa nu uitam ca unele strazi vor fi barate de daramaturi. Va fi super-haos.

La isteria generala vor contribui televiziunile care asta fac de meserie, inpanicheaza si sperie populatia ca sa obtina intaietate la audienta.

Tot ce tine de autoritate de stat este deja sat fara caini, daramite in acele conditii.

Nu mai exista statul politienesc comunist si disciplina aia militara cand omul de rand trebuia sa execute ordinele fara comentariu ca altfel il manca "organul". Acum fiecare e pe treaba lui iar notiunea de solidaritate s-a pierdut complet inlocuita de pizma, invidie, rautate si multa prostie cultivata stiintific.

S-a vazut anul asta la zapada. Nimeni nu a iesit nici macar sa-si faca carare in fatza casei. Primaria ca de obicei a fost surprinsa de viscol si nu a mai reusit nici macar de ochii presei sa oblige populatia sa-si stranga zapada din fatza casei. Daramite cand va fi cutremur si zeci sau sute de cladiri vor fi morman de moloz peste strazile inguste si mizerabile ale Bucurestiului !

Nici nu stiu in ce masura armata in forma actuala mai poate face treaba ca pe vremea aia ?! Politia oricum nu face nimic si va fi depasita, de Primaria am spus, spitalele sunt varza si cred ca unele vor fi daramate sau avariate grav, singurele ce functioneaza sunt televiziunile care au o arta speciala de a provoca panica si psihoza de masa.

Vom avea aparitii televizate cu scop electoral, vorbaraie goala de la politicieni, dezbateri in direct in timpul carora vom ajunge doctori academicieni in cutremure, dar pe teren situatia va fi dramatica, vor muri oameni cu zile sub daramaturi si se va mai fura si de aici bani de ajutoare si alte deastea.

Intr-un final si cel mai grav, economia Romaniei aia care mai este, va fi avariata extrem de grav.

Stau si ma gandesc ca o asemenea catastrofa poate declansa dupa un timp un soi de revolta cam ca astea pe care le vedem la TV pe la stiri.

Trist este ca tot ce am zis este perfect previzibil si nu putem sa facem nimic. Si ca de obicei, de fiecare data viata bate filmul....
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Anul cutremurelor

Post by LEKTOR »

Asa dramatic spui totul - DAR ADEVARAT - parca ai urmari serialul de pe Discovery - Life after the people - dupa disparitia oamenilor de pe pamint.

Dar cam astea ar fi urmarile - nu ai spus nimic despre 'oamenii rai " - care , daca sint in viata, vor fura tot ce gasesc printre darimaturi - de fapt si oamenii buni, care sint intr-o stare financiara grava vor face la fel - armata si politia in loc sa se ocupe de ordine, se vor ocupa de alte chestii. Plus si ei vor fura.

Apoi va incepe reconstructia - contracte fantoma date la firmele de constructii aflate in patrimoniul senatorilor - si aici lupte mari ... Vor fi alte interese, nu acelea de a ajuta poporul lovit...Multe businessuri vor fi in floare...

Imi aduc aminte de ceva umor negru - dupa tsunami din Indonezia de acum citiva ani, era un reportaj la CNN - reporterul vorbea cu un undertaker ( casa funerala ) - ii zicea - Pai acum, cu atitea fatalitati umane, businessul de inmormintare ar trebui sa fie infloritor - la care saracul indonezia raspunde - " No, it's ( the business ) not doing fine - even the casket making people are dead "
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: Anul cutremurelor

Post by bnt »

LEKTOR wrote: Apoi va incepe reconstructia - contracte fantoma date la firmele de constructii aflate in patrimoniul senatorilor - si aici lupte mari ... Vor fi alte interese, nu acelea de a ajuta poporul lovit...Multe businessuri vor fi in floare...
Asta cred ca-i singurul lucru cert. Daca va fi vorba, si probabil ca va fi, de bani UE, drumul lor (direct) spre buzunarele in care trebuie sa ajunga e garantat. Oricum, reactia "boborului" va fi ca intotdeauna zero, adica de de a injura printre dinti fara a intreprinde nimic concret. Evident, se va ciordi tot ce se poate profitand de bulibaseala generala, politia fiind imediat depasita de evenimente. Lumea a 3-a, asta e situatia oricat am vrea noi sa ne amagim ca suntem europeni...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by momolo »

LEKTOR
Apoi va incepe reconstructia - contracte fantoma date la firmele de constructii aflate in patrimoniul senatorilor - si aici lupte mari ... Vor fi alte interese, nu acelea de a ajuta poporul lovit...Multe businessuri vor fi in floare...
pai eu nu am mai scris de asta deoarece credeam ca si copiii de la gradinita stiu. E ceva practic firesc in Romania de azi. Uite acum dupa realegerea lui Base mai marii PDL iau toate marile contracte cu statul, adica isi primesc toata carnitza de pe ciolan, indiferent ca din cauza crizei internationale acesta este descarnat. Dar ceva, macar un zgarci tot mai ramane de luat.

La chestia asta mai vreau sa adaug ceva - acum cam un an, doi cand nu venise inca criza si boomul imobiliar era in floare se dadeau sau erau pe cale sa fie date pana si parcurile Bucurestiului pentru construit pe ele ansambluri imobiliare. Chiar unul dintre arestatii de ieri in direct la TV avea obiceiul sa construiasca cate ceva prin parcuri, despre care se stie ca sunt sub cota europeana in capitala Romaniei cu aspect de Africa Centrala.
Atunci ma uitam la toate harburile de blocuri ante si post belice care nu se stie prin ce minune mai stau in picioare in timp ce incet, incet le cade cate o bucata de fatada. Pai ce amplasament central au astea! Ce de euroi pe metrul patrat costa terenul ala atunci ! Acum nu mai este nici la juma de pret ca atunci dar tot mult e. Sunt cladiri care in majoritate au fost fructul capitalismului inainte de 1945, deci au fost proprietate privata dar in prezent, datorita a ceea ce s-a tot intamplat dupa 1945 proprietatea acestora e cam alambicata, plus ca e cam greu sa cumperi si sa demolezi pe acolo. Insa dupa ce le va demola cutremurul (la peste 6,8 grade si 50 secunde astea sunt toate praf) sa te ti ce super terenuri centrale se vor elibera! Acum mai se indeasa pe ici pe colea cate un bloc tip "ciuperca" care primeste autorizatie cu mansarda retrasa si etaj tehnic din care se fac vreo trei etaje "bonus" de penthouse.
Pai dupa ce zeci sau sute de cladiri din astea centrale vor dispare, sa te ti dupa aia ce super-terenuri se vor trafica !
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: Anul cutremurelor

Post by bnt »

momolo wrote:Acum mai se indeasa pe ici pe colea cate un bloc tip "ciuperca" care primeste autorizatie cu mansarda retrasa si etaj tehnic din care se fac vreo trei etaje "bonus" de penthouse.
Pai asta-i "obiceiul pamantului", amuzanta mi s-a parut situatia unui bloc hyper-central care in plin boom imobiliar a stat multa vreme cu ultimele 2 etaje (nu mansarda, nu retrase, etaje "normale") nevandute pt ca nu existau in acte... :)
momolo wrote: Pai dupa ce zeci sau sute de cladiri din astea centrale vor dispare, sa te ti dupa aia ce super-terenuri se vor trafica !
O sa fie destul de complicat pt ca-s o gramada de proprietari, da' cum nu traim intr-o tara adevarata banuiesc ca o sa se rezolve rapid si simplu prin exproprieri pentru cauza de utilitate publica, urmand ca proprietarii sa se judece cu statul, ca oricum ce-o ramane de platit tot de la buget se plateste... :)

Post Reply