VTP

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

VTP

Post by momolo »

De curand am fost intr-o noua vizita la dl. Aurelian (Relu) Mateescu (VTP) pentru a-i asculta si vedea noile creatii in materie de incinte acustice DIY. Abia mai are timp de mesterit insa nu "se invata minte", cred nimic nu-l poate opri.

Pentru prima oara (in vreo 4 decenii de activitate) dl. Mateescu a abordat, probabil mai mult ca excercitiu de recreere sau pentru ca i-au placut prea mult difuzoarele alea, solutia bas-reflex bookshelf (totusi marime XXL, marime denumita de tagma audiofililor, "porcii").

In foto se vad 2 perechi de incinte acustice, cele furnir maron bas-reflex pe 3 cai si cele coloana tip VTP pe 2 cai. Primele au difuzoare (italienesti) de la CIARE http://www.ciare.com/consumer/index.htm" onclick="window.open(this.href);return false; iar cele in format VTP au difuzoare PAudio din Thailanda http://www.paudiothailand.com/" onclick="window.open(this.href);return false; importate in Romania de catre colegul nostru de forum, DNA (Dan N. din Turnu Severin).

Trancotele folosite pentru ascultare au fost, un player vintage SONY cu TDA 1541 din anii 80, un player TEAC second cap serie din anii 94 cu mecanica specifica VRDS, un amplificator integrat vintage Technics SU-V8 din 1982 si un amplificator pe tuburi (echivalent EL84) Yarland modificat de dl. Mateescu cu tuburi sovietice. Sarmele din dotare au fost 100% DIY atat ale mele cat si cele folosite de dl. Mateescu (cabluri de 2 lei cu mufe de 2 bani).

Conditiile acustice sunt de camera living normala, neamenajata, aproximativ 16...18mp casa veche cu inaltime mare pana la plafon dar spatiul obturat de o masa mare cu scaune. Nu am dat mare atentie la astfel de chestii iar dl. Mateescu nu da doi bani pe cabluri si faza la priza, doar subiect de glume pentru dansul.

Din punctul meu de vedere au fost diferentele pe care le stim cu totii prin schimbarea diverselor sarme si prize, insa felul de a suna, timbrul si sunetul specific al unei incinte acustice sunt mult, mult mai importante decat amanuntul ("amanuntul"...fiecare serveste cu sau fara ghilimele) sarmelor si prizelor.

Din punctul meu de vedere a fost diferenta mare si intre playere, TEAC fiind superior sunetului cam lesinat si voalat al SONY-ului cu DAC Philips.

Daca in privinta sarmelor si teoriilor audiofile legate de acest subiect nu ne punem de acord (la modul cel mai prietenesc, glumetz si cordial), totusi ne-am pus de acord in privinta unui alt subiect - amplificarea pe tuburi este automat mai placuta decat cea pe tranzistoare, sau mai bine zis, tuburile au un mare avantaj in amplificarea audio. Ceea ce nu e secret pentru nimeni (oricine are habar de domeniu).

Din pacate, Yarland avand puterea mica (sub 10W) nu face fata pe deplin (desi placut) la boxele dotate cu PAudio pe 4 ohmi, mergand mai bine pe bookshlefurile pe 3 cai desi nici in cazul asta nu ajunge puterea pentru un control corect al incintelor. Totusi, micutul chinez a prestat mult peste pretul lui, fiind modificat de catre dl. Mateescu. Oglinda din spatele lampitelor e pusa pentru barbierit dimineata... :) glumeam, este pusa pentru ca lampile sa nu incalzeasca carcasa trafurilor (un pic subdimensionate, dar ce sa ne miram la asa pret !?)

Acum sa ma refer la sunetul incintelor DIY. Desi nu ar fi nevoie, precizez ca e doar parerea personala.

Bookshelfurile pe 3 cai cu difuzoare CIARE sunt aliniate excelent in faza. Cele 3 se aud ca unul singur, in sunet nu "exista" tweeter, bas sau medie, canta unitar la nivelul oricarei incinte "de fabrica" si in opinia mea, liniar.

Sunetul acestora il gasesc undeva intr-un stil englezesc. Mai precis as spune, timbrul este un fel de combinatie intre Wharfedale si Chario. Nu exista zbieratura dar nici nu lipsesc inaltele, media nu este in loudness dar nici nu sare in fatza, basul nu bubuie dar nici nu lipseste, desi la capitolul asta parca as fi dorit un pic mai mult. Cred ca nu am avut amplificarile potrivite, poate nici sursa + cablurile cele mai nimerite si trebuie tinut cont ca boxele nu au fost pozitionate corect, puse doar pe unde este loc, peste alte boxe pe post de standere.

Inca o chestie, sunt nerodate avand doar cateva ore de functionare. Insa nu pot spune ca nu au bas si nici ca nu sunt corecte pe joase, dimpotriva, sunt o realizare excelenta si printre putinele boxe DIY care se aud ca niste boxe adevarate si corecte. Pozitionate in conditii acustice bune, pe standuri bune, cu cabluri alese si amplificari potrivite (recomandabil pe tuburi de puteri mari), boxele astea dau clasa multora "de fabrica" la de nustiu cate ori pretul. Deci, de data asta se confirma (si e atat de rar) ca DIY este o solutie ieftina si de bun simt, dar numai din mana unui mester cu vreo 40 de ani de activitate in spate, nu din mana unora care s-au apucat alaltaieri de mesterit dupa ce au citit pe internet si forumuri cum se face.

Acum sa ma refer la coloanele cu PAudio. Astea au fost surpriza serii ! Nu pot spune decat excelente! Nivel ridicat detaliu fara zbieratura si fara coloratii, bas adanc si liber, uimitor cat poate cobora o incinta cu un biet difuzor de 17cm! (aprox, nu retin corect).

As dori sa ma refer in special la tweeterul PAudio - in opinia mea este de exceptie, o mare surpriza pentru mine si indraznesc sa spun ca este high-end si nu doar hifi. Superb, mai ca-mi vine si mie cheful sa ma apuc de mestereala desi stiu ca e bine sa nu te bagi acolo unde nu te pricepi. Sincer va spun, daca nu aveam boxe (de care sunt foarte multumit), dl. Mateescu nu ar fi scapat de mine pana nu mi le dadea, as fi plecat cu boxele alea in brate, desi sunt ditamai namilele !

Eu il sfatuiesc ca pe astea sa nu le dea, si asa abia are timp sa mai mestereasca.

In trecut am mai audiat diverse incinte acustice executate de VTP. Vreo doua mi-au placut in mare masura, imi aduc aminte de un coaxial de 20cm de la PAudio la care intr-un fel mi-a ramas gandul (dar sa stiti, diful coaxial e al naibii de complicat de echilibrat!) si inca niste VTP pe 2 cai insa cele de acum sunt pur si simplu excelente, in mod deosebit coloanele tip VTP cu PAudio pentru destinatie home, am inteles ca e o noua sectie a tailandezilor.

Nu mai spun ca pretul acestor difuzoare este modic raportat la calitatea audio de exceptie.....iata ca-i fac reclama lui DNA, dusmanul audiofililor uleiosi iubitori de cabluri si voodoo! (ca mine de exemplu) :)

Tot respectul pentru dl. Mateescu ! Desi l-am criticat si beshtelit in multe randuri, cand ceva iese de valoare nu mai conteaza chestiile marunte de orgoliu. Insa personal ma intreb cum reuseste sa fie atat de "insensibil" la subiectul cablurilor ?! :)

Am uitat la el un super-cablu de curent mesterit de mine si mi-a zis ca l-a pus a doua zi dimineata la rajnita de cafea obtinand o savoare aparte a cafelei, superioara cu 90%. Eu m-am aratat indignat ca nu l-a folosit la masina de spalat economisind 50% din detergent! :)

Cert e o treaba, e mester mare si desi nu ne punem noi doi de acord in vreo 50% din subiectele audiofile, am un mare respect pentru dansul. Defapt imi aduc aminte anii 80 cand eram abonat la Tehnium si primul lucru pe care il citeam cu nerabdare din revista aia erau articolele lui din sectiunea audio, multe scheme, defapt majoritatea, le-am si mesterit pe vremurile alea.

Recomand la toti forumistii, mai putina tastatura si mai multa plimbare. Vizitele astea de audiat lucruri mesterite DIY sunt foarte folositoare, pentru toata lumea, atat pentru cel ce face cat si pentru cel ce critica opera altuia. Si, defapt, orice mester nu are nevoie de cuvinte, el vorbeste prin ceea ce mestereste.


Am pus pozele pe Picasa http://picasaweb.google.ro/STUDERa725/VTP#" onclick="window.open(this.href);return false;

si aici o mica poza:

Image
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: VTP

Post by VTP »

Multumesc pentru opiniile prietenului meu momolo. E adevarat ca am avut si avem pareri diferite in multe privinte, dar, am sa fac o marturisire: camera mea, mai mult "camera mea" (a intregii familii) are prea multe defecte ca sa mai sesizeze cineva schimbari de detalii aduse de cabluri sau alte auxiliare, daca acestea nu sunt dramatice in modificarea sunetului. Dar asta E! Si ma multumesc cu ce am, fara speranta ca voi avea ceva mai bun!
Daca voi avea timp, poate voi corecta si carentele de putere la amplificarea cu tuburi. Ca sa poti asculta decent orice gen de muzica ai nevoie de minimum 20W/c, ca sa poti utiliza curent 10W/c si sa-ti rezervi 3 dB (ceilalti 10W/c) ca headroom!
Amplificatorul adus de momolo, o bijuterie din anii de varf ai stereofoniei, va ramane imbatabil in batalia cu reprezentantii actuali de varf, pana in 200W/c. Cine il vede ramane "fermecat" de prezenta lui scenica! Nu mai vorbesc de calitatile sonore greu de depasit de amaraciunile actuale.
Sigur, e o diferenta de sunet intre SS si VS care va ramane cat timp se va asculta muzica. Sunt doua solutii diferite si care nu trebuie comparate. In mod normal, orice meloman care se respecta trebuie sa aiba ambele solutii. VS in conditii DIY de varf nu e o problema dificila azi, ramane deviza "Daca vrei, POTZI!"

User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Re: VTP

Post by cosmin »

momolo, de curiozitate, ce amplif. ai dus cu tine la VTP ? :?:
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: VTP

Post by VTP »

Amplificatorul Technics SU-V8, o referinta la vremea lui dar si comparativ cu hi-end-urile de azi. In pozele de pe net se observa inscriptia New class A, care desemna circuitul de reglaj al curentului de repaos cu un procesor dedicat.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: VTP

Post by momolo »

cosmin, inainte de orice trebuie sa ai niste boxe bune, dupa aia cauti amplificarea.
Invers spus, cautand amplificare buna pentru niste boxe proaste e ca si cand ai cauta o caruta mai buna la aceleasi martoage schioape, pe scurt, nu ajungi prea departe decat cu risipa de bani (si nici nu intelegi nimic dintr-o experienta de timp pierdut).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Re: VTP

Post by cosmin »

momolo wrote:cosmin, inainte de orice trebuie sa ai niste boxe bune, dupa aia cauti amplificarea.
Invers spus, cautand amplificare buna pentru niste boxe proaste e ca si cand ai cauta o caruta mai buna la aceleasi martoage schioape, pe scurt, nu ajungi prea departe decat cu risipa de bani (si nici nu intelegi nimic dintr-o experienta de timp pierdut).
Am mai cumparat intre timp o pereche de boxe bookshelf Usher X-719:
http://www.usheraudiousa.com/products/l ... ries/x-719" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.stereophile.com/standloudspeakers/504usher/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.audioreview.com/cat/speakers ... 90crx.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;

Foarte bune. :wink:
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: VTP

Post by momolo »

cosmin
Am mai cumparat intre timp o pereche de boxe bookshelf Usher X-719
interesant! Sa le stapanesti sanatos!
Cred ca merita un subiect separat. (Cum ti se par la comparatie cu JM Lab, cum se aud cu diversele tale amplificari, etc, etc ?)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply