HARBETH

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
doru
Posts: 257
Joined: 16 Oct 2008, 14:28

Re: HARBETH

Post by doru »

PolyGram wrote: Au multe in comun. Astea le-am aflat de la un prieten(mersi fain M.), care se cam pricepe...
Ba, dupa parerea mea, nu au nimic în comun, în ce priveste chestiunile de fond, adica sound-ul, la care se referea întrebarea. Nu contest priceperea prietenului lui PolyGram, dar daca argumentele aduse pentru multele lucruri în comun sunt cele însirate (formarea denumirii companiei, legaturile de colegialitate dintre mebrii fondatori, originea comuna BBC, etc.) prezinta unele dubii. Singurul lucru care conteaza este cum se aude si mai ales cum îti place tie ce se aude. Si eu am spus ca o comparatie corecta ar trebui facuta între modele compatibile de la cele doua brand-uri, adica în cazul de fata Harbeth SHL5 cu Spendor SP ½ R. Personal pot spune ca am oarecare experienta în ce priveste sunetul Spendor, detinand cativa ani buni boxele S8e. Am avut însa ocazia sa ascult si seria Clasic de la Spendor, iar modelul SP 2/3 R chiar pe propriul sistem Luxman, recunoscand faptul ca a fost una din primele optiuni pentru înlocuirea modelului S8e. In ce priveste pretul, de fapt acest model de la Spendor este omologul Harbeth-urilor mele, SP ½ fiind mult mai scumpe (4500 euro fata de vreo 3000, la pret de lista). Bazandu-ma pe aceste experiente, chiar daca nu suficiente pentru a trage o concluzie 100% corecta, pot afirma cu certitudine ca soundul specific fiecaruia din cele doua brand-uri nu prea are nimic în comun. Subiectiv vorbind mie îmi place mai mult sound-ul Harbeth decat cel Spendor sau B&W sau ce boxe oi mai fi avut pana acum. Ceea ce nu înseamna ca afirm ca boxele astea sunt mai bune decat altele, nu mi-as permite sa judec si sa subapreciez munca unor oameni, specialisti si profesionisti în domeniu (cum nici unul dintre noi nu este) si, cu atat mai mult, gusturile altor “consumatori” de scule audiofile (colegi de suferinta :) ), care pot diferi radical, în mod absolut firesc. De asta eu, personal, ma si feresc sa fac comparatii si, mai mult, sa justific opinia cu diverse argumente tehnice. Singurul lucru pe care îl pot spune este ca (,) cutare scula îmi place mai mult, ceea ce cred ca e absolut suficient.
Ca difuzorul e din aluminiu si costa 40 de euro, ca o anumita frecventa e mai accentuata sau o boxa are mai multi condensatori, sunt niste lucruri care mie nu îmi spun nimic în fata rezultatului final, adica ala perceput de urechile mele.
Inainte de a ne exprima parerea despre ceva, e obligatoriu sa ascultam, debarasandu-ne insa de orice prejudecati. Ceea ce, de multe ori, e foarte dificil.
Most people use their stereos to listen to music. Audiophiles use music to listen to their stereos.

PolyGram
Posts: 200
Joined: 26 Feb 2010, 09:35
Location: Viseu de Sus, Maramures

Re: HARBETH

Post by PolyGram »

Am spus de la bun inceput ca ar trebui sa sune diferit.

Am mai spus ca, totusi, ar trebui sa se asemene ca sound, fiind specializate pe piata monitoarelor de studio. N-am spus ca suna la fel, ca sunetul se identifica, ci ca ar trebui sa se asemene. Adica sunetul Harbeth sa fie mai aproape de sunetul Spendor decat de sunetul S. Faber, Triangle, B&W, etc.

Fiecare firma de boxe are un sound specific, fiecare urmareste un anume sound, fiecare are filosofia proprie. Si totusi, ascultand o anumita boxa nu vii s-a dus gandul la o alta boxa, n-ati facut o comparatie in mintea voastra. Asa e creierul, face analogii. Eu am ascultat un Kudos C10 si m-am gandit instantaneu la Cabasse Riva pe care le-am avut mult timp. Existau si deosebiri, bineinteles, dar si asemanari. Mai multe asemanari: sunet precis, rezolut, detalii, etc.

N-am avut ocazia sa ascult cu urechile mele Harbeth, nu ascult cu ale altora, dar sunt si unii care au ascultat si una si alta si zic ca seamana. Asemanarea nu inseamna identificare. Astia n-au urechi bune? Astia n-au dreptate?
Singura cale de a aprecia digitalul este sa nu asculti vinilul

PolyGram
Posts: 200
Joined: 26 Feb 2010, 09:35
Location: Viseu de Sus, Maramures

Re: HARBETH

Post by PolyGram »

doru wrote:... pot afirma cu certitudine ca soundul specific fiecaruia din cele doua brand-uri nu prea are nimic în comun.
Afirmatia ta nu e asa de categorica. Zici "nu prea".

Fa o descriere a celor doua sound-uri, asta ar fi relevant si interesant. Eu chiar sunt foarte curios care sunt diferentele imense intre cele doua boxe Harbeth SHL5 si Spendor SP 2/3 R, care nu e concurentul direct, dar e modelul pe care l-ai ascultat in aceleasi conditii


Dar Harbeth seamana cu ceva din ce ai ascultat?
Singura cale de a aprecia digitalul este sa nu asculti vinilul

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: HARBETH

Post by momolo »

PolyGram, nu te supara ca-ti spun, dar inainte sa faci atatea presupuneri si sa-ti faci atatea griji, nu ar fi mai bine sa asculti macar o pereche de Harbeth si sa te lamuresti practic cum sta treaba cu sunetul acestora ?!

PS - personal nu dai doi bani pe review-urile alea (platite).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

PolyGram
Posts: 200
Joined: 26 Feb 2010, 09:35
Location: Viseu de Sus, Maramures

Re: HARBETH

Post by PolyGram »

momolo wrote:PolyGram
fiind specializate pt. piata monitoarelor de studio ambele au in general spl destul de mic (86dB) ca in studio-uri se asculta de obicei la o distanta sub 1.8m si nu prea conteaza spl-ul.
SPL-ul scazut nu are nici o treaba cu distanta de auditie si studioul. Este doar o metoda mai simpla de liniarizare a raspunsului in frecventa, evident, ca orice compromis are si un revers. Insa e fals sa afirmi ca monitoarele de studio au SPL mic pentru ca se asculta de aproape. In realitate printre cele mai bune monitoare de studio ever majoritatea au un SPL mediu-ridicat.
[/quote]


Care sunt cele mai bune monitoare de studio? Si ce SPL au?
Singura cale de a aprecia digitalul este sa nu asculti vinilul

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: HARBETH

Post by momolo »

PolyGram
Care sunt cele mai bune monitoare de studio?
nu exista niciodata in nici un domeniu audio "cele mai bune".
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: HARBETH

Post by momolo »

Majoritatea monitoarelor de studio utilizate sunt active, astfel ca producatorul nu are motive sa spuna SPL-ul partii pasive (exemple ADAM, GENELEC) desi se folosesc difuzoare sensibile.

Iti dau doar un exemplu WESTLAKE AUDIO - citeste pdf-ul urmator, ultima pagina la datele tehnice si vei vedea ca seria Reference de monitoare are 99...101 dB SPL:

http://www.westlakeaudio.com/Speakers/C ... oBroch.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Dar poti cauta si singur informatiile. Aici se discuta despre Harbeth si as dori sa nu speculam insistent pe "ce mi-a spus mie pritenul X care se pricepe". Hai sa incercam sa purtam o discutie cu minim de speculatii si minim de presupuneri, eventual si minim de generalizari ! Fara suparare, nici unul nu suntem mai sus ca ceilalti, cu totii trebuie sa invatam continuu si sa evoluam continuu.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

PolyGram
Posts: 200
Joined: 26 Feb 2010, 09:35
Location: Viseu de Sus, Maramures

Re: HARBETH

Post by PolyGram »

Prietenul meu chiar se pricepe la chestii tehnice legate de boxe. E ca si cum si-ar fi exprimat parerea, doar ca nu activeaza pe forum. Parerea lui nu e bazata pe speculatii.

N-am ascultat Harbeth. Cati au ascultat de pe acest forum? Inseamna ca nu cunoastem subiectul, inseamna ca trebuie sa nu scriem aici.

Spendor si Harbeth n-au nimic in comun. Asta e o afirmatie generala.

Fara suparare, indoiala, discutiile in contradictoriu sunt folositoare. Din asta invatam. Asa a progresat si stiinta
Singura cale de a aprecia digitalul este sa nu asculti vinilul

User avatar
doru
Posts: 257
Joined: 16 Oct 2008, 14:28

Re: HARBETH

Post by doru »

PolyGram, sincer nu înteleg de ce insisti atat de mult la o comparatie Harbeth – Spendor. Vrei sa stabilim vreun clasament? :) La noi, în general vorbind, orice discutie se transforma repede în discutie contradictorie. Asta nu înseamna ca am progresat cu ceva de pe urma discutiilor în contradictoriu. Din contra, rezultatele le poti observa si tu cu usurinta.
Faptul ca îmi plac mai mult Harbeth-urile pe care le am decat Spendor ma face sa ma declar foarte multumit de noile achizitii facute, mai ales ca, asa cum am spus, a existat un risc destul de mare sa pierd banii. Eu unul nu simt nevoia sa fac niste comparatii, cu atat mai mult cu cat nici nu as putea fi obiectiv. Am afirmat si sustin parerea (absolut personala) ca Harbeth si Spendor au un sound specific diferit, lucru care mi s-a parut evident de la prima auditie, si, pur si simplu, nu am simtit nevoia si nu am gasit sensul sa analizez diferentele. Afirmatia ca nu au nimic în comun a fost probabil exagerata si facuta in context. Sunt gata sa o retrag, mai ales ca, în general, evit sa fac astfel de afirmatii “absolutiste”. Daca stam sa ascultam bine, probabil vom gasi lucruri comune la orice scule audiofile.
O comparatie cat de cat obiectiva (atat cat te poti baza pe niste "biete" urechi pana la urma), daca te intereseaza cu orice pret acest lucru, nu ar putea veni decat de la cineva din afara, care nu are nici Harbeth nici Spendor, cu conditia sa le asculte pe amandoua, in împrejurari daca se poate identice. Daca tu o sa ai ocazia sa asculti personal si sa faci aceasta comparatie ar fi cel mai bine, iar, daca in urma acesteia, vei afirma ca iti plac Spendor mai mult, sau vei gasi ca sunt foarte asemanatoare, eu personal n-as vedea nimic anormal în asta, si nu m-as simti afectat cu ceva. Voi continua sa ascult cu aceeasi placere actualul sistem :)
Most people use their stereos to listen to music. Audiophiles use music to listen to their stereos.

PolyGram
Posts: 200
Joined: 26 Feb 2010, 09:35
Location: Viseu de Sus, Maramures

Re: HARBETH

Post by PolyGram »

doru wrote:PolyGram, sincer nu înteleg de ce insisti atat de mult la o comparatie Harbeth – Spendor. Vrei sa stabilim vreun clasament?
Aveam impresia ca deja clasamentul e facut :lol:

Pur si simplu sunt curios si sunt si altii cu siguranta. Multi, cand aud de Harbeth, se gandesc si la Spendor, pt ca le leaga ceva.

Orice firma de boxe are un sound specific, e clar. Dar pana la urma tot boxe sunt, acelasi rol il indeplinesc si unele, pur si simpu, se aseamana in anumite privinte.
Singura cale de a aprecia digitalul este sa nu asculti vinilul

User avatar
doru
Posts: 257
Joined: 16 Oct 2008, 14:28

Re: HARBETH

Post by doru »

Daca-i vorba doar de curiozitate, asta e de înteles. Din pacate singurul raspuns pe care il pot da este: ascultati, ascultati cu propriile urechi, ca merita. Cine stie, poate s-o gasi pana la urma vreun dealer sa aduca si la noi brand-ul asta...Si, de ce nu, poate chiar cel care vinde Spendor! :)
Most people use their stereos to listen to music. Audiophiles use music to listen to their stereos.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: HARBETH

Post by SOLO »

Ati reusit sa faceti o comparatie intre Compact7 si SHL5 ?

solo
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
doru
Posts: 257
Joined: 16 Oct 2008, 14:28

Re: HARBETH

Post by doru »

E cam greu, din pacate. Cel care si-a cumparat Compact 7 ES3 e din Brasov, eu din Bucuresti...
Most people use their stereos to listen to music. Audiophiles use music to listen to their stereos.

User avatar
doru
Posts: 257
Joined: 16 Oct 2008, 14:28

Re: HARBETH

Post by doru »

VTP wrote:lupulalb
apropo de cabluri pt harbeth :

http://www.qed.co.uk/181/gb/product/spe ... strand.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Iata o recomandare cu common sense!

Pacat ca putini inteleg DECE!
Confirm cele recomandate mai sus. Am comandat si primit recent niste cabluri de boxe QED Classic 79 Strand care pana acum cel putin se potrivesc cel mai bine la boxele Harbeth, dintre toate cablurile incercate. Unde mai pui ca sunt si cele mai ieftine, 2 euro/metru!
Ele sunt recomandate si de alti posesori de Harbeth, chiar de proiectantul sef de la Harbeth, adept convins al solutiilor clasice, ieftine si bune!
Most people use their stereos to listen to music. Audiophiles use music to listen to their stereos.

Chitu
Posts: 7
Joined: 11 Mar 2009, 16:01

Re: HARBETH

Post by Chitu »

Din cate stiu, cablul de boxe este impus de amplificator nu de boxe.
Nu zic, pot exista si situatii fericite de matching perfect cu cabluri de veioza.
Daca este asa, Doru, te poti considera un norocos. Nu trebuie generalizata, insa, aceasta situatie. Am putut observa, de-a lungul timpului, cat de important este sa gasim formula perfecta de cablare.
Doru, ai incercat sa le compari si cu alte cabluri ?

Post Reply