HARBETH

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
doru
Posts: 257
Joined: 16 Oct 2008, 14:28

Re: HARBETH

Post by doru »

Mie chiar mi s-a parut interesanta opinia lui catalinmetal, chiar daca, sau poate tocmai pentru ca, difera mult de a mea. O discutie generata de opinii diferite, purtata civilizat, este, dupa parerea mea, mult mai interesanta si instructiva decat una in care interlocutorii impartasesc aceleasi opinii.
Inainte de a face demersurile pentru achizitia Harbeth-urilor, am incercat si eu varianta Spendor SP 2/3R, la care ma gandeam mai de mult timp. Asa ca mi-am luat sculele in spinare (a masinii desigur) si m-am dus cu ele la showroom-ul reprezentantului Spendor (sincere aprecieri pentru amabilitate si disponibilitate) unde le-am “calarit” vreo 2-3 ore cu diverse setup-uri de boxe, printre care, evident, si Spendor SP 2/3R. In ciuda faptului ca am avut toata bunavointa si interesul sa gasesc boxele potrivite chiar atunci, fara a ma mai complica cu riscurile unei achizitiii de pe internet facuta si fara auditie, nu am reusit acest lucru. Nu ma pricep atat de bine sa vorbesc despre notiuni ca cele la care se facea referire anterior si chiar evit, personal, acest lucru, dar pot spune in mod cert ca nu mi-a placut nici o combinatie din cele incercate, Luxmanurile sunau oribil, de nerecunoscut. Nu stiu care ar fi motivatia ce ar putea fi luata mai intai in consideratie: nepotrivirea Luxmanurilor cu boxele (dar chiar cu toate?), cablurile, ori conditiile acustice din acea incapere a showroom-ului? Daca ma intrebati totusi ce nu mi-a placut, as spune ca sunetul mi s-a parut strident, cu accentuarea prea evidenta (pentru gustul meu) a frecventelor inalte, lipsa muzicalitatii. Personal, banuiesc ca vina a fost, in cea mai mare masura, a conditiilor acustice (showroom-ul deschis de curand, neterminata amenajarea complet) si poate ca ar fi fost mai bine sa iau boxele sa le incerc la mine acasa, mai ales ca, in mod paradoxal, mi s-a parut ca vechile Spendor S8e sunau mai bine in sistemul meu decat ceea ce am auzit atunci.
Cert e ca, in cele din urma, am ales varianta Harbeth, alegere facuta absolut intuitiv. Prima senzatie, cand am desfacut coletele primite cu noile Harbethuri si le-am asezat in sistem, a fost ca, dupa mult timp, m-am simtit atras exclusiv de muzica si nu sa descopar calitatille sau defectele sistemului.
Most people use their stereos to listen to music. Audiophiles use music to listen to their stereos.

Jaya
Posts: 141
Joined: 10 Apr 2009, 11:42
Location: Brasov

Re: HARBETH

Post by Jaya »

Vad ca deja au inceput 'contrarile' Harbeth vs Spendor. Putem sa ne exprimam parerile si experientele/constatarile si fara sa jignim pe altii sau sa ne inflamam. Intr-adevar am fost in weekend-ul trecut la Bucuresti unde am facut testele pe care le-a mentionat Catalin. Nu o sa intru si eu in detalii si caracterizari mai 'tehnice', pt ca a facut-o f.bine Catalin deja, dar, doar ca o completare, pe langa ce-a amintit el referitor la combinatiile cu electronice, am mai testat pe parte de amplificare si combinatia pre Sugden Masterclass si power Rockna. Incercand a fi cat mai obiectiv, pot si eu confirma in mare parte constatarile lui Catalin, doar cu urmatoarele precizari: din pct. meu de vedere, Harbeth Compact 7ES-3 sunt facute, proiectate (si se pare ca intr-adevar Alan Show sustine asta) sa sune la potentialul maxim sa zic, la o auditie mai near-field (fiind practic incinte de studio putin modificate pt home) si in camere medii ca dimensiune. Adica, ideea este ca la mine acasa in living-ul meu de 17,5mp si nu foarte mobilata, incintele au sunat impreuna cu aceleasi electronice cu care am inceput auditia la Bucuresti (dubla amp+cd Sugden SE - deci electronicele mele actuale) diferit decat la Cristi in showroom. O parte din neajunsurile sesizate si de mine acolo (o anumita lipsa de dinamica si de extensie in bass, cel putin in comparatie cu Spendor) lipsesc la mine in mare masura, incat sa pot asculta cu placere (dar asta depinde si de electronice). Oricum, repet, ce-a descris Catalin pot confirma si eu in mare parte. Personal, combinatia cu Creek Destiny as mai aprofunda-o, si nu pot zice ca a sunat neaparat cel mai bine (din pct meu de vedere) si la cat timp am ascultat. Oricum a parut o potrivire f.buna. Pt. mine cel mai bine a sunat cu Audio Research VSi60 + Dac8 - desi nivelul de pret al electronicelor este destul de mult peste cel al incintelor, apoi cu Moon i3.3 si in final cu Naim Supernait. Cam asta ar fi clasamentul facut de mine.

Designer-ul Hareth-urilor Alan Shaw desi sustine ca incintele sunt f.usor de potrivit si de pozitionat, din constatarile mele cat si ale altora nu este chiar asa. Acasa am constatat ca sunt f.sensibile la pozitionare si la standuri, iar la Bucuresti am auzit clar ca sunt pretentioase si la amplificare, adica e ceva de munca sa gasesti electronicele care sa scoata cat mai mult din ele. In momentul de fata nu am tras inca o concluzie clara, vreau sa mai testez si sa mai experimentez. Consider ca soundul lor, desi cu o tenta mai bright decat Spendor la modul general si nu asa multa dinamica si extensie in bass, au niste calitati care pt mine conteaza f.mult si care sunt: realismul si naturaletea instrumentelor redate. La fel, mi s-au parut mai neutre si mai rezolute decat Spendor. Soundstage-ul da, se pare ca este mai adanc si mai 3D decat la Harbeth, desi din testele mele acasa pozitionarea Harbeth-urilor poate insemna mult si la acest capitol. Ele nu sunt incinte care sa aiba acel factor de 'wow' sau care sa te dea pe spate sau sa impresioneze din prima, ci le apreciezi ascultand suficient la ele si mai ales ascultand sunetul instrumentelor reale cu ceea ce se reda (am facut asta cu viori reale si cu pian). Pt mine, degeaba o incinta are nenumarate calitati audiofile si care sa te impresioneze din prima si sa te entuziasmeze, dar daca nu redau in mod cat mai real si cat mai natural instrumentele si vocile, nu prea ma pot convinge ca sunt incintele pe care le caut (asta nu inseamna ca Spendor Classic nu fac asta; am mai spus-o imi plac f.mult si Spendor Classic). Daca de ex, un pian sau o vioara suna cat mai aproape de realitate si cat mai natural pe o incinta, pt mine asta as putea spune ca este cel mai important, si apoi alte caracteristici ale ei, bineinteles asta neinsemnand ca celelalte nu au importanta lor.
In alta ordine de idei, este f.probabil ca modelele de la Harbeth sa sune destul de diferit intre ele, si nu putem trage o concluzie referitoare la incintele Harbeth la modul general. Sunt tare curios cum suna HL5 in comparatie cu C7 (si chiar si cu Spendor SP2/3R sau 1/2R).

Referitor la experienta si la 'urechi audiofile' eu nu ma consider un specialist, cel putin nu in domeniul subiectiv al audiofiliei. Putem folosi aceleasi cuvinte, care sa caracterizeze aspecte diferite, obiectiv vorbind, sau invers, sa caracterizam sau sa ne referim la aceleasi caracteristici obiective, folosind cuvinte diferite. Oricum din cate stiu eu, nu exista o stiinta exacta numita 'audiofile' si care sa aiba niste termeni clari, precisi si unanimi acceptati si universali. Este un domeniu mai mult subiectiv decat obiectiv, in care s-au imprumutat din domeniul acustic si audio profesional multe cuvinte, iar apoi altele au fost adaugate, si apoi acceptate si folosite.

In final, daca se doreste un clasament sau un verdict sa zicem, punand 'tehnic' plusurile si minusurile, punctual, pe 'capitole', Spendor a iesit mai bine, la mai multe capitole, decat Harbeth in conditiile si in contexul (electronice, camera etc) care s-au facut testele. Pana la urma ele sunt diferite pt ca se adreseaza unor gusturi diferite. Asta conteaza, ce preferi si ce simti ca ti se potriveste. Eu inca as tine ambele incinte acasa ascultand cand la unele cand la altele in functie de stare/muzica etc. O sa revin si cu alte informatii/constatari dupa ce voi mai testa.

PolyGram
Posts: 200
Joined: 26 Feb 2010, 09:35
Location: Viseu de Sus, Maramures

Re: HARBETH

Post by PolyGram »

Da-mi boxele care-ti plac cel mai mult si ti le fac sa cante oribil, adica le pun o amplificare nepotrivita.
doru wrote: Luxmanurile sunau oribil, de nerecunoscut.
Nu Luxman-urile sunau oribil si nici boxele ci... combinatia. Cu alte cuvinte, lipsea matching-ul.
Singura cale de a aprecia digitalul este sa nu asculti vinilul

PolyGram
Posts: 200
Joined: 26 Feb 2010, 09:35
Location: Viseu de Sus, Maramures

Re: HARBETH

Post by PolyGram »

Jaya wrote:... ideea este ca la mine acasa in living-ul meu de 17,5mp si nu foarte mobilata, incintele au sunat impreuna cu aceleasi electronice cu care am inceput auditia la Bucuresti (dubla amp+cd Sugden SE - deci electronicele mele actuale) diferit decat la Cristi in showroom.
Iata, confirmat a cata oara?!?, un lucru esential: camera de auditie are o importanta capitala, un rol covarsitor. Nu stiu cat anume la suta, as zice 50%. Un sistem foarte bun, de referinta poate canta prost intr-o anumita camera. Am ascultat un sistem de 400 000 euro (viewtopic.php?f=1&t=870" onclick="window.open(this.href);return false;) si nu suna la adevarata valoare tocmai din cauza camerei de auditie.
Singura cale de a aprecia digitalul este sa nu asculti vinilul

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: HARBETH

Post by momolo »

E bine ca nu v-ati luat la hartza totusi! Ar fi bine sa incercati mai degraba a intelege pe celalalt decat a-l masura din cuvinte.

Va reamintesc o chestie - sunetul apartine intregului sistem audio, e cam greu sa scoti ceva din sistem inafara, poate doar prin comparatie si aici tot avem o variabila maricica, matchingul.

Poate ca daca unele boxe sunt judecate ca nu au destul bas, in realitate sa fie de vina amplificarea si cablurile, poate si sursa.

Si inca ceva evident, pot exista diferente majore intre diverse modele ale aceluiasi brand. Ce mi se pare mie relevant, este comparatia unor scule audio aflate pe acelasi palier de pret.


Jaya, puteai sa ma anunti si pe mine de vizita ta. Poate veneai cu boxele tale pe la mine, incercam si alte comparatii.
Imi pare bine ca iei in considerare sunetul instrumentelor clasice pentru analiza audio.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

PolyGram
Posts: 200
Joined: 26 Feb 2010, 09:35
Location: Viseu de Sus, Maramures

Re: HARBETH

Post by PolyGram »

Florin,
ai incercat ''pastilele'' de la Soundcare?
(Erau la vanzare si am remarcat ca s-au dat. Sau poate ai luat din alata parte...ma rog).Daca ai incercat poate ne impartasesti niste impresii
Singura cale de a aprecia digitalul este sa nu asculti vinilul

User avatar
doru
Posts: 257
Joined: 16 Oct 2008, 14:28

Re: HARBETH

Post by doru »

PolyGram wrote:
doru wrote: Luxmanurile sunau oribil, de nerecunoscut.
Nu Luxman-urile sunau oribil si nici boxele ci... combinatia. Cu alte cuvinte, lipsea matching-ul.
Aia am zis si eu, daca ai rabdare si citesti cu atentie. Era evident si de la sine inteles ca Luxman-urile n-ar putea suna singure, nici boxele...
Most people use their stereos to listen to music. Audiophiles use music to listen to their stereos.

Jaya
Posts: 141
Joined: 10 Apr 2009, 11:42
Location: Brasov

Re: HARBETH

Post by Jaya »

Momolo,
Oricum nu era timp si pt asta. Am plecat de dimineata si ne-am intors seara. Testul a durat cam 4 ore, timp in care am facut diverse combinatii si teste. Dar, pe viitor cine stie...

PolyGram,
Nu am incercat pastilele Soundcare inca. Aspectele astea le voi lasa la sfarsit, dupa ce definitivez sistemul cu Harbeth.

In final, am decis sa raman cu Harbeth, dar am schimbat electronicele si am renuntat la Proac D18. Am trecut de la dubla Sugden amp A21SE & Sugden CD21SE, la dubla Moon i3.3 & CD3.3. Moon-urile mi s-au parut f. potrivite dpdv tonal cu Harbeth. In momentul de fata am un sunet f.neutru si natural, dar in acelasi timp muzical si rafinat si se pare ca potriveala asta se apropie cel mai mult de sunetul natural al instrumentelor din ce-am testat pana acuma. Dinamica iarasi este f.buna, la fel si capitolul bass. Oricum, mai ramane partea de cablare care trebuie regandita dupa toata aceasta aceasta schimbare (Kimber potrivindu-se f.bine cu Sugden, dar neplacandu-le asa mult Moon-urilor).
Totusi, Sugden-urile imi vor lispi din anumite puncte de vedere. Rezolutia deosebita, sunetul 'organic' si bogat, finetea si 'caldura' clasei A, sunt greu de inlocuit cu altceva. Totusi cu Sugden, Harbeth-urile fiind deja si ele mai bright, sunau prea mult inspre directia asta (brigth) si 'subtire'. Instrumentele aveau aceasta tendinta de a suna usor metalic si subtire, in comparatie cu naturaletea si neutralitatea data de Moon.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: HARBETH

Post by momolo »

Jaya wrote:Momolo,
Oricum nu era timp si pt asta. Am plecat de dimineata si ne-am intors seara. Testul a durat cam 4 ore, timp in care am facut diverse combinatii si teste. Dar, pe viitor cine stie...
- ok, am inteles acum ca tu ai venit atunci la Bucale dupa cumparaturi. Intelesesem ca era doar o excursie de placeri audiofile si comparatii diverse. Sa-ti stapanesti sanatos noile scule si sa le asculti cu placere! Important este ca fiecare sa fie fericit cu ceea ce are.

Dar, in caz ca vi la Bucale-City doar de plimbare audiofila si comparatii (obiective, fara parti implicate financiar, vanzari-cumparari, schimburi, dealeri, etc), te invit pe la mine cu Harbeth sa le punem langa Triangle ale mele. Ce zici, ai curajul ? :D

Daca aduci si electronicele tale, cu atat mai bine. Daca nu, eu pot sa-ti fac rost de un Sugden 21SE ca sa te simti ca acasa. Apropos, intzepatura de care vorbesti (tendintza de bright si metalic) nu e de la boxele tale. :wink: Harbeth nu sunt intepate, doar ca modele mai mici sunt cam lesinate si banale, asta din ce am dat eu cu urechea pana acum. Cele detinute de doru sunt maricele si incep sa miste pe la nivelul asta.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Jaya
Posts: 141
Joined: 10 Apr 2009, 11:42
Location: Brasov

Re: HARBETH

Post by Jaya »

Momolo,
Multumesc de urare. Daca voi mai veni cu Harbeth-urile poate ne vom si intalni. Chiar, sunt curios daca ai apucat cumva sa asculti modelul meu caci ziceai ca ai gasit pe cineva in apropiere (Bucuresti banuiesc) care sa aiba asa ceva.
Faza cu 'daca ai curajul' sa testam comparativ cu Triangle mi-a placut :D. Nu am nici o problema cu asta, atata timp cat ne referim la acelasi nivel de pret cat de cat , si in acelasi timp daca vorbim de incinte de acelasi tip (bookshelf cu bookshelf, stanfloor cu standfloor etc).

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: HARBETH

Post by momolo »

Jaya wrote:Chiar, sunt curios daca ai apucat cumva sa asculti modelul meu caci ziceai ca ai gasit pe cineva in apropiere (Bucuresti banuiesc) care sa aiba asa ceva.
- in Constanta, dar nu am ajuns. Insa acum vreo 3 ani le-am auzit (modelul tau sau ceva identic ca aspect) in Italia si nu mi-au facut o impresie buna. Daca nu ma insel, in trecut m-am si referit la treaba asta. Insa depinde si de conditiile de ascultare si pe ce sunt puse.

Hai ca ale tale sunt mai usor de carat. :)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
doru
Posts: 257
Joined: 16 Oct 2008, 14:28

Re: HARBETH

Post by doru »

Si daca tot reusesti sa mai faci o data efortul de a veni cu boxele in Bucuresti, le probam si pe Luxman-urile mele, reeditand astfel chiar testul din Stereophile http://www.stereophile.com/thefifthelem ... lement_53/" onclick="window.open(this.href);return false;
Vom putea asculta si identifica astfel diferentele dintre cele 2 modele de boxe ale aceluiasi brand precum si punctele comune care le apropie (probabil mult mai multe).
Most people use their stereos to listen to music. Audiophiles use music to listen to their stereos.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: HARBETH

Post by momolo »

doru wrote:Si daca tot reusesti sa mai faci o data efortul de a veni cu boxele in Bucuresti, le probam si pe Luxman-urile mele
super! Intai la mine si apoi la tine. Pe ale mele imi este cam greu sa le mut.

Apropos, doru, eu tot pe sarma Unison argintie am ramas la boxe. Qued-ul la tine e mai potrivita decat asta ? Pana la urma pe ce sarma boxe ai ramas la ale tale ?
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
doru
Posts: 257
Joined: 16 Oct 2008, 14:28

Re: HARBETH

Post by doru »

Ai sa razi, momolo, dar cand am ales Harbeth-urile astea m-am gandit si la treaba cu mutatul (prin casa). Ce faceam cu niste "haraboaie" de Triangle ca ale tale? :)
Surpinzator, cablurile QED de 2 lei se potrivesc mult mai bine (in opinia mea) decat Unison-urile argintii. Ca o caracterizare simpla si imediat sesizabila pentru mine, as spune ca sistemul suna mult mai "curat" cu aceste cabluri. Ca si cum as fi avut un filtru (PS Audio :) ) si l-as fi scos.
Most people use their stereos to listen to music. Audiophiles use music to listen to their stereos.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: HARBETH

Post by momolo »

doru, cablul Qued l-ai luat pe fix in lungime sau ai cumparat mai multi metri ? As vrea sa incerc si eu la ale mele. Nu stim niciodata de unde sare iepurele. Daca si la mine e aceeasi poveste ?!... :)

Cred ca l-ai pus single-wire. Am eu banuiala asta. :wink: :)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply