NAIM

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
catalinmetal
Posts: 47
Joined: 20 Nov 2008, 15:47

Re: NAIM

Post by catalinmetal »

MariusO, din cate stiu ai o amplificare supernait. ai incercat vreodata vreo metoda de upgradare pt el, macar asa ca experienta?

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: NAIM

Post by MariusO »

Pot spune ca primul "upgrade" cu efecte extrem de benefice (si nu mai putin evidente) a fost sa trag o alimentare cu impamantare direct din tabloul electric.Acesta mi se pare un upgrade esential, SN-ul beneficiind din plin de pe urma impamantarii.Al doilea pas care l-am facut a fost inlocuirea cablului de alimentare standard cu care vine SN-ul, initial cu un cablu Supra LoRad 2.5 (pe care l-am confectionat tot cu mufe IEC Supra, dat fiind ca steatea prin casa degeaba de vreo 2 ani). Primul lucru sesizat a fost o mai buna reprezentare spatiala a instrumentelor, plus ca sunetul a devenit mai aerisit, mai bogat armonic.Upgrade-ul cablului Supra a fost reprezentat apoi de un cablu de alimentare PSAudio AC-5, care a adus linistea intre instrumente si o reprezentare foarte buna a soundstage-ului.

Ca si upgrade propriu-zis, am incercat o sursa de alimenare FlatCap XS, care pe SN a adus un control mai bun al frecventelor joase si o mai buna spatializare a instrumentelor (in ultimul caz, efectul fiind insa foarte apropiat de cel al upgreade-ului cablului de alimentare cu cel de PSAudio). Deasemenea, am remarcat ca sunetul castigat in omogenitate, daca pot spune asa.Probabil, un upgrade cu adevarat relevant l-ar constitui in cazul SN-ului o sursa de alimentare Hi-Cap, din ce stiu de la alt detinator de SN, care foloseste aceasta combinatie si este foarte multumit.

Efectul FlatCap-ului XS mi s-a parut a fi insa mult mai relevant in cazul CD player-ului CD5 XS, unde sunetul a devenit mult mai fluid, si s-a castigat in extensia pe partea de frecevente inalte.

In rest, desi am avut acasa un preamplif NAC 282 pt un week-end, nu am reusit sa-l fac sa lucreze cu SN-ul, din cauza manualului care nu explica corect modul de conecare al unui preamplif la sursa de alimentare a SN-ului (ergonomia manualelor in cazul Naim lasa destul de dorit, in ceea ce ma priveste cel putin), dar promit sa incerc sa reiau testul, acum ca am lamurit acest aspect.

catalinmetal
Posts: 47
Joined: 20 Nov 2008, 15:47

Re: NAIM

Post by catalinmetal »

Pot confirma ca naim beneficiaza de pe urma unor cabluri de curent bine alese, si de o instalatie electrica cat mai buna. De asemenea, nu se impaca bine cu PSU-uri de la alte case, singurele care le asigura fluiditatea – dupa gusturile mele – sunt propriile PSU-uri.

Pt SN, numai flatcap mi se pare cam putin ca PSU extern. Flatcap este complementul ideal (chiar must have) pt CD5x sau CD5xs, si iarasi, un upgrade f eficient pt nait XS in mod integrat.

Pacat ca nu ai putut conecta corect NAC282 la SN, eu banui ca iti lipsea un jumper din spatele aparatului care sa inchida circuitul cand alimentarea se face direct din power-amp. Altfel, in acest mod, 282 se conecteaza f usor la un SN sau la un XS : iesirea din pre de snaic 4 pini este cuplata la power-amp in de 4 pini de pe SN/XS, iat NAPSC este conectat prin firul sau captiv la mufa corespunzatoare (e imposibil sa gresesti pt ca are un format special, si se afla in extrema dreapta sus a 282 privit din spate). Toate conexiunile, evident, se fac cu aparatele oprite !

Se porneste cdp-ul apoi se alimenteaza PSC (pt a porni blocul de comanda din 282), beculetul de cd de pe 282 va ramane pe flashing, semn ca nu are alimentare pe partea analogica, se porneste SN sau XS, care, detectand ca nu mai are iesire pe pre, va semnaliza prin beculetul de mute care ramane in flashing. Se apasa 2-3 sec pe acel buton, si SN sau XS se vor transforma doar in finali, comenzile nu mai merg din telecomanda pt ele, toate comenzile pe perte de pre se vor ruta automat pe 282, care detectand alimentare pe mufa cu 4 pini care are rol dublu de semnal si alimentare, va iesi din modul stand by si va intra in cel operational, cu toate controalele active.

De altfel in manual, precizeaza aceste lucruri la capitolul 282 (o parte) si atat la SN cat si la XS (pt partea de power), numai ca trebuia sa verifici daca ai toti jumperii din spate la 282 (sunt vreo 3).

Pt 282, ca alimentare upgrade, care este musai daca nu ai SN, XS sau finalii mai ieftini NAP152/155/200m care au iesire de alimentare, este minimal un Hi-cap, cu flatcap am incercat, si concluzia mea a fost ca mai bine las flatcap pt cd5x asa cum a fost gandit decat ca sursa pt 282.

Dupa cum am zis, conexiunile la NAIM nu sunt dintre cele mai simple, insa, daca ai rabdare si citesti cu atentie manualul, este imposibil sa gresesti. Eu, repet, suspectez ca ti-a lipsit un jumper, care este scos la utilizarea lui Hi-cap, si, evident, fara el, SN nu putea inchide circuitul de alimentare pt 282, asa incat 282 nu iti iesea din modul « fault ».

Oricum, pt exemplificare practica, cat si pt o proba 1 la 1, esti invitatul meu sa vezi ce poate face un 282 dintr-un nait XS. Daca vrei iti poti aduce SN-ul sa vezi care este beneficiul si in cazul acesta (pt ca este mare, te asigur).

catalinmetal
Posts: 47
Joined: 20 Nov 2008, 15:47

Re: NAIM

Post by catalinmetal »

am uitat sa adaug ca, odata efectuata configuratia cu 282+XS sau 282+SN, aparatele se vor porni apoi la modul simplu, cdp/pre/final, nemaifiind nevoie de re-iterarea procedurii initiale, acum sistemul ramanand in modul "upgradat" si intagratele XS sau SN "stiind" ca sunt doar finali.

daca, cu aparatele oprite (musai) se reconecteaza jumperul de pre-out <-> power-in la XS sau SN, atunci aparatele, la prima pornire dupa, vor reveni automat in modul amp integrat, si comenzile de pe remote vor functiona normal.

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: NAIM

Post by MariusO »

Nu a fost o problema de jumper, ii aveam cuplati pe toti pe 282, ideea este ca in manual,in sectiunea aferenta SN nu se pomeneste de nici o culoare de modalitatea de cuplare a unui pre extern, ci numai a unei surse de alimentare. Problema a provenit din faptul ca nu am stiut (poate nu am vazut eu mentionat acest aspect in manual, desi l-am rasfoit destul de bine:)) ca trebuie tinut apasat timp de 3 secunde butonul de Mute care clipeste.

Oricum, 282-ul e un upgrade destul de costisitor, si l-as lua in considerare doar daca intr-un viitor intentionez inlcouirea SN-ului cu un power si alimentare care sa complementeze 282-ul, altfel pretul unui 282 depaseste lejer pretul uni SN...

Multumesc de invitatie, odata ce am si eu sistemul definitivat (ca si cablare) ar fi chiar interesant un test, cu SN cuplat cu 282 si eventual surse de semnal diferite (Naim vs alte surse).Tinem legatura!

catalinmetal
Posts: 47
Joined: 20 Nov 2008, 15:47

Re: NAIM

Post by catalinmetal »

ok.

catalinmetal
Posts: 47
Joined: 20 Nov 2008, 15:47

Re: NAIM

Post by catalinmetal »

in acest weekend am avut placerea de a audia un produs ceva mai "vintage" de la naim, anume integratul NAIT 5, predecesorul seriilor 5i si XS, in productie intre anii 2000 si 2003.

cu preu activ, separat ca si la mai noile XS sau SN de partea de power, prin care se leaga cu un jumper in spatele aparatului, si, de asemenea, upgradabil cu sursele clasice naim, flatcap, hicap sau supercap.

eu l-am ascultat cu sursa flatcap 2x, si dupa cateva ore de auditii, cu tot soiul de muzici, am ramas impresionat de micutul de numai 30w pe canal.
are o anume dulceata a lui, un anume appeal, un sound de care m-am indragostit rapid. pur si simplu este atat de muzical, incat nu mi-a mai pasat de caracteristici, de performante... ii place sa fie dat tare, sii ii place sa cante "din inima" daca termenul asta se poate modela pt un aparat...

are ceva magic care la noile integrate pare ca s-a mai estompat un pic, lasand loc caracteristicilor de performanta...
mie unul acest nait 5 imi pare tipul de amplif de care odata ce te indragostesti, iti va ramane forever in suflet. nu e de combinat cu boxe puturoase de SPL mic, insa pe spendoarele mele de 88db, zburda cu mare voiosie, si cu acel infailibil timing, trade mark-ul casei.

pacat ca nu se mai fabrica... insa se poate "refurbisha" contracost.

catalinmetal
Posts: 47
Joined: 20 Nov 2008, 15:47

Re: NAIM

Post by catalinmetal »

weekendul acesta m-am delectat cu ergonomia maxima a unei surse digitale ce prefigureaza viitorul, anume music serverul Unitiserve. micutz, de dimensiunile unui hi-cap, dar, ceea ce e mai important, foarte silentios, acest aparat este o adevarata biblioteca de muzica, prin capacitatea mared e stocare (1TB) dar si prin numeroasele formate digitale decodate, wav, flac, ogg, aac, dar si hi-res pana la 24/192.
din punct de vedere ergonomie, o astfel de sursa este top, practic, de dimineata am creeat un playlist din cateva albume, si toata ziua muzica a curs... de notat ca, in absenta unui display, o telecomanda dedicata ar fi utila, sau, in cazul in care exista un i-phone sau i-pod, unitiserve se poate comanda elegant prin ecranul acestora.
dpdv sonor, imperecherea cu DAC-ul Naim este optima, insa am incercat cu succes si DAC-uri entry-level, cum ar fi Xindac dac5, pe iesirea pe lampa, si trebuie sa recunosc ca, beneficiind de un transport bun, acest Xindac poate suna peste pretul sau de 400 eur.

catalinmetal
Posts: 47
Joined: 20 Nov 2008, 15:47

Re: NAIM

Post by catalinmetal »

m-am "pricopsit" cu un vintage Naim din seria Olive, finalul NAP 180...

cateva cuvinte despre NAP 180...

a fost fabricat intre anii 1992 si 2002 (modelul meu este din 2001 deci realtiv "tanar"), si, la vremea lui, era precedat de finalii mai mici nap90, nap140, si depasit de nap250, si monobloacele 135...

power ratingul este de 60w/canal, traful toroidal este similar cu cel din hicap-ul din anii 90, si are puterea nominala de 500VA. filtrajul este asigurat de 4 bucati BHC de 10 000 micro, existand si un cap mai mic de 3300 de micro pt alimentarea pre-ului in cazul in care se ataseaza direct un pre fara hi-cap sau flatcap...

finalii incapsulati, custom made (seria 001, acum se lucreaza cu 007), cu radiator prins cu partea de jos de carcasa, vechiul logo naim audio luminat verde si fatada olive, NAP 180 este un clasic naim amp, insa fara regulator cum au fratii mai mari, de la 250 in sus...

in spate mufele traditinale pt banane de 4mm, mufa DIN de 4 pini care preia semnalul de la un hi-cap sau flatcap sau direct de la un pre, pe care il poate si alimenta, cei 4 pini avand semnificatia: canal stanga, canal dreapta, +ve, -ve.

in principiu schema este, exceptand toroidul, un dual mono, reflectat si etajul de alimentare (filtraj, punti) cat si in cel de amplificare propriuzisa.

pe vremea lui acest amp trecea lejer de nou de mia de lire (cred ca pe undeva pe la 1500 mai degraba), in anul 2002, cand Naim a schimbat majoritatea produselor din line-up si seria Olive a fost inlocuita definitiv cu seria noua "classic", NAP 180 a fost inlocuit de NAP 200, final care inca este in portofoliu lor ca poarta de intrare in seria superioara (nap 200 este la lista cam 2000 eur).
Attachments
P1010883_e.jpg
nap 180
(54.59 KiB) Downloaded 466 times

catalinmetal
Posts: 47
Joined: 20 Nov 2008, 15:47

Re: NAIM

Post by catalinmetal »

inca una
Attachments
P1010867_e.jpg
(55.39 KiB) Downloaded 466 times

catalinmetal
Posts: 47
Joined: 20 Nov 2008, 15:47

Re: NAIM

Post by catalinmetal »

impresii "sonore"... in curand pe ecrane!

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: NAIM

Post by SOLO »

O cutiuta de-asta Naim , mi-a facut mie intrarea in lumea audiofila . Tin minte ca aveam acasa pe-atunci niste Polk Audio cu multe difusoare , un HarmanKardon si un dvdplayer HK . Eram al naibii de mandru cu sistemul meu . Cand am ascultat cutiutele alea Naim cu niste totem am ramas fara suflare . Am vandut tot dupa .

solo
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
felixx
Posts: 200
Joined: 04 Oct 2008, 09:13
Location: Bacau

Re: NAIM

Post by felixx »

Varianta DIY.
http://picasaweb.google.com/felixanex/UntitledAlbum#" onclick="window.open(this.href);return false;
Poza 2 este new version.
http://customaudioprojects.com
"I'm glad I can build my own mistakes."

catalinmetal
Posts: 47
Joined: 20 Nov 2008, 15:47

Re: NAIM

Post by catalinmetal »

daca stii sa faci un matching, nu e nevoie numai de scule high-end cu preturi de racheta...

combo-ul 5i, impreuna cu spendor 3/5 (R sau se dupa preferinte), sau toy tower de la sonus faber, fac ca muzica sa cucereasca si cele mai indiferente inimi...

catalinmetal
Posts: 47
Joined: 20 Nov 2008, 15:47

Re: NAIM

Post by catalinmetal »

off topic, niste remarci...
jignirile aduse userilor altor forumuri, sau a userilor care au activat pe acest forum sa inteleg ca sunt permise, si asta numai din partea adminului acestui forum...

probabil, pt a mentine maximala "calitatea" si "integritatea" deosebita...

PS1: pacat de solo400!
PS2: ce ma amuza este ca, totusi, unora (sau unuia) le sta direct la ficati Naim.
in genere, un lucru insignifiant pe langa unul important trece neobservat... daca este observat, chiar si injurios, inseamna ca merita atentia!

despre probitatea unora, mai bine sa nu vorbim!
auditii placute!

Post Reply