FULL RANGE si COAXIALE

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

FULL RANGE si COAXIALE

Post by momolo »

Gasesc subiectul difuzoarelor de banda larga, ca fiind foarte interesant si demn de o discutie la capitolul STEREO (tinand si de capitolul DIY).

Exista inca de multa vreme (cam de cand a inceput istoria sculelor audio) diversi fabricanti de difuzoare full-range si coaxiale care in ciuda vremurilor grele pentru audio-stereo, care nu au inceput de ieri ci de peste doua decade, totusi se mentin si astazi si inca produc difuzoare de banda larga care poate ca nu arata bine pe hartie, poate ca nu inspira incredere cand le citesti posibilitatile tehnice insa in ciuda preturilor cateodata foarte mari, isi gasesc iubitorii lor fanatici. Oare ce ii face pe acestia sa le prefere altor solutii clasice mult mai apetisante pe hartie ?!

Ma tot gandeam ca acesti audiofili poate nu sunt nebuni ?! Poate stiu ei ceva ce noi (inca) nu stim ?!

Ciudate lucruri! Sa dai o suma enorma de bani pe un singur difuzor, mic, bagat intr-o ditamai lada, nelinear in grafice si cu putere mica! (sub o combina Sony sau Panasoanic....ar zice orice trancotar!)

Evident, e greu de acceptat.....teoretic! Insa practica ne arata mereu ca uneori ne imaginam una si in realitate e complet alta situatie !

Iata un exemplu de francezi "tzacniti":

http://www.OcelliA.com/

http://www.6moons.com/audioreviews/ocellia/ocellia.html

http://www.6moons.com/showcase/ocellia/ocellia.html

http://www.6moons.com/industryfeatures/phy/phy.html (asta merita vazut neaparat! Tare playerulCD bagat intr-o lada de lemn!)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by Kostas »

Superba aventura audiofil bahica a celor de la Occelia. Difuzoarele full range m-au fascinat intotdeauna, mai ales ca ne gasim in evul mediu audio, cu difuzoare tari, sa bagi cutitu in ele si sa nu pateasca nimic, bubuiala si sunet metalic.
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by momolo »

de citit:

Code: Select all

Salabert calls the discovery of MDI or Micro Discharge Interface distortion the only real advance hifi has seen over the last 40 years. And that discovery didn't even occur in hifi but government-funded major French research. Simplified, MDI deals with extremely steep high amplitude ultrasonic spikes which, in audio, become modified to resemble the sine wave component of the signal sufficiently to cause audible distortion by intermodulation. Additionally, MDI creates positive Langevin ions which change the air to less effectively support sound propagation. "Whether they knew why or not, the old Japanese who had water fountains in their listening rooms neutralized certain MDI side effects instinctively." Today, a negative ion generator could do the same. [Below, a PHY motor assembly with the Alnico core to the extreme right.]
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
felixx
Posts: 200
Joined: 04 Oct 2008, 09:13
Location: Bacau

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by felixx »

La prima vedere,graficele de raspuns nu arata prea bine....in cele mai multe cazuri.
Apoi,punandu-le la treaba,ramai uimit si constati ca nuanta timbrala conteaza mai mult (este exact ceea ce-ti trebuie) ...insa este contrar la ce te asteptai citind si privind raspunsul de pe hartie.
Incepi sa cauti defecte,probleme sau diferite tipuri de muzica,pasaje grele, extensii de banda ...ceva la ce o sa crezi ca nu pot face fata.
Renuntarea la filtre complicate,miezuri,probleme ale acestora,diferente de faza...etc completate cu difuzorul de calitate duc la simplificare si catre un drum cat mai scurt pentru muzica.

Unii spun ca in veci si pururi un difuzor de banda larga nu poate sa ofere impact si un raspuns complet.
Din discutii avute cu detinatori de banda larga as mentiona urmatoarele:
Lowther de ex. nu asigura un raspuns prea mare spre registrul inalte sau joase insa constructia incintelor dedicate lor asigura o prezenta a joaselor foarte buna in majoritatea cazurilor.Sunetul este pe masura.Backloaded horn construit corect.
Supravox are o miscare a conului de invidiat (comparabila cu cele pro de 15") si tonal este perceput asemenea celor de la Lowther.
AER face acelasi lucru asigurand un raspuns mai liniar,preferat uneori dar nu cu aceeasi nuanta timbrala.
Fertin carbone ofera o extensie exceptionala la capete,o miscare a conului foarte mare datorita constructiei speciale (nu are rila-suspensia mare).Desemenea spiderul (suspensia mica) este realizata din lemn.
Anul acesta la RMAF 2008 (Rocky Mountain Audio Fest) Feastrex a demonstrat calitatile difuzorului de banda larga.
Nelson Pass detine Feastrex si Lowther si intrebat fiind pe care din ele il prefera a raspuns:

"I own both, and as with my children, I have no need to prefer one over the other.
Overall they have a lot of similarities, but it's clear that the
Feastrex has a little more detail, and the Lowther is a little
smoother and relaxed."

Deasemenea intrebat daca merita investitia in asa ceva,a raspuns:

"Lowthers, Feastrex, and other high end ("high cost") full range drivers
have an uphill battle in this marketplace, but what they offer is not
particularly expensive in the context of what comparable, even lesser,
products go for in this industry."

Placerea sunetelor date de un difuzor banda larga este aparte,se preteaza pentru spatii medii si muzica ascultata fara a avea pretentia de fluturari de pantaloni.Asta,dupa parerea mea ar insemna si un pic de rafinament.
Stiti cum e....."pianul nu tre sa sune mai tare dect se aude in realitate".

Mergand mai departe sunt variatiuni la magnetul difuzorului de banda larga si anume ferita,alnico,electromagnet.Alegand electromagnetul se poate spune ca ai o varietate mai mare in a putea regla cat mai "potrivit preferintelor" factorul de calitate Qts variind tensiunea de alimentare din sursa.
Se stie ca nu orice qts se potriveste unui anumit tip de incinta si modificand-ul se poate obtine un cuplaj incinta-difuzor cat mai potrivit preferintelor.
Din difuzoarele de banda larga performante se pot aminti:
Fertin
Feastrex
Exact
Lowther
Supravox
Aer
Fostex

O alta abordare sunt coaxialele.
Am ascultat in doua randuri PHY-KM30 coaxial in incinta Rondo si apoi in open baffle dedicat.Foarte echilibrate si ofera un sunet de exceptie.Fara nici un filtru atasat impresia de transparenta este foarte puternica.
Tannoy dualconcentric este unul din putinele cu adevarat difuzoare concentrice.
Raspunsul grafic,deasemenea nu spune multe insa odata pus la treaba ofera acel sunet "british" pe care il accepti sau il refuzi.(a se face comparatii intre "british" si cele nordice).
Nu stiu sa fac review-uri insa testele mele de pana acum cu Tannoy dualconcentric si Supravox imi fac o impresie foarte buna.
http://customaudioprojects.com
"I'm glad I can build my own mistakes."

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by momolo »

De curand am avut ocazia sa ascult o pereche de Fostex ieftine (20cm, 100 euro bucata, http://www.fostexinternational.com/docs ... ries.shtml ) impreuna cu o pereche tweetere tot Fostex ( http://www.fostexinternational.com/docs ... /ft17h.pdf ) bagate intr-o lada nu tocmai potrivita si puse in conditii acustice complet nefericite. Cu toate astea nu am putut sa nu remarc si sa nu ma mire potentialul acustic exceptional!

La banii respectivi si avand in vedere ca niste incinte realizate cu aceste difuzoare nu necesita filtre (doar un condensator daca se utilizeaza tweeterul) precum si faptul ca exista proiecte simple, deci simplu realizabil pentru oricine, consider ca incintele rezultate vor depasi (sau chiar umili) din punct de vedere al calitatii pure a sunetului cam orice incinte de brand cumparabile cu banii investiti in proiectul Fostex de banda larga sau chiar cu sume de 5 ori mai mari.

Avantajul unui astfel proiect este ca nu necesita cunostinte speciale si experienta reala, adica sunt foarte simple.

Modul de raspuns al acestor Fostex ieftine este un pic nelinear, mediile sunt usor impinse "in face", basul de jos lipseste daca nu se utilizeaza un horn bine gandit, insa calitatea sunetului, viteza, precizia, imaginea sonora sunt chiar formidabile la banii astia!

Exista boxe audiofile high-end foarte scumpe, chiar la sume ametitoare, care nu viseaza o asemenea coerenta si naturalete a sunetului. Care nu au ceva ce au aceste difuri de banda larga.

Din cauza solutiei unui singur driver pe canal nu mai exista defazari date de insumarea mai multor dirvere si nici distorsiuni de tipul celor de nealiniere, practic inevitabile in cazul solutiilor cu mai multe drivere, solutii care sunt (toate) niste compromisuri mai mult sau mai putin fericite sau mai precis spus, potrivite unei situatii date.

Ca sa nu mai pun la socoteala ca membrana acestor Fostex dau un timbru foarte natural sunetului.

As spune si despre ideea lipsei impactului. In opinia mea e falsa. Au un impact foarte mare insa nu vor multumi amatorii de bubuiala si de spart geamuri. Fara indoiala! Dar ceea ce au ca particularitate nu poate fi regasit la nici o alta solutie de incinta acustica. Incep sa-i inteleg pe cei care sunt fani inversunati ai acestei solutii!

Plus de toate astea, rezolutia inalta face sa tradeze tot sistemul audio din spate. Sunt la fel de nemiloase ca niste monitoare de studio insa au in plus dulceata si placerea auditiei.
Astfel ca au nevoie de electronice foarte bune, rafinate si cu distorsiuni mici.

Fiind sensibile nu cer "aparate de sudura" pe post de amplificatoare, se multumesc cu cei cativa wati (nesimtiti :lol: ) din SS lampi, lucru care impinge astfel sunetul, intr-o zona mai apropiata de....Nirvana!

Pe scurt, sunt o placuta "clatire" a urechilor, poate cateodata prea obosite de "harmalaia" solutiilor clasice. Iar intr-o camera mica si medie sunt o solutie teribila!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by LEKTOR »

Despre full range speakers - SPER sa nu rideti despre ce voi spune in continuare - am ascultat,vazut,probat,etc multe spikare deci nu vorbesc prostii - ce vreau sa mentionez aici este BOSE 901 - boxe fabricate din 1970 pina acum, le-am ascultat de multe ori la diversi oameni si de fiecare data imi zic WOW ! - daca cineva a avut ceva auditii cu aceste boxe poate expune aici parerile ! Aceste 901 sint F. MULT diferite fata de ce stiti voi despre Bose - difuri de hirtie de 1 $ bagate in cutii de plastic de 50 centi - dar aceste spikare se incadreaza in acelasi plan cu " Frequency Response specs are not ever offered by Bose because one of the founding principles was that they offer little or no value to the audiophile! Bose simply observed that great specs certainly did not always coincide with equally great performance "

http://stereophile.com/standloudspeakers/425/index.html

http://www0.epinions.com/review/505382_ ... 5506836100
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
felixx
Posts: 200
Joined: 04 Oct 2008, 09:13
Location: Bacau

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by felixx »

Fostex FE206e necesita un notch filter (filtru de linearizare) foarte simplist pentru acele "varfuri in your face".Dupa montarea lui nu mai sunt aceste "probleme".
Cu tweeterul FT17 am experimentat un pic.Suna excelent,chiar extrem de bine,folosind doar un condensator pentru separare.
Intre cele doua exista o diferenta de aprox. 2db si ...in opinia mea...se poate incropi o atenuare reglabila sau fixa pentru tweeter.Eu am folosit fixa cu rezultate bune.
FE206E in backloaded horn se pare ca ar fi mai potrivit insa sunt proiecte pentru a pune in evidenta si mai mult registrul joase,fara alte probleme pentru medie.
http://www.geocities.com/rbrines1/
Backloaded horn cu FE 206E necesita atentie deosebita in realizare.
Doua asemenea hornuri am auzit si sunau diferit cu toate ca aveau aceleasi tipuri de fostex-uri.Diferentele erau la modul cum erau construite acele "guri".
Daca stau sa ma gandesc,nu prea sunt multi detinatori de Fostex in Romanika si as putea ghici si cu ce tuburi au fost incalzite. 8)
http://customaudioprojects.com
"I'm glad I can build my own mistakes."

User avatar
hersorin
Posts: 764
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by hersorin »

Ma scuzati ca ma bag si eu asa dar de mult sunt fascinat de difuzoarele fullrange (citeam de fostex) dar nu am ascultat niciodata, imi puteti spune cum se aud in comparatie cu Triangle Magelan Concerto (care dupa parerea mea sunt cele mai bune boxe auzite de mine). Sunt mai detaliate, mediile sunt mai bune, basul nu ma intereseaza.
Va multumesc anticipat.
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by LEKTOR »

momolo wrote:Fiind sensibile nu cer "aparate de sudura" pe post de amplificatoare, se multumesc cu cei cativa wati (nesimtiti :lol: ) din SS lampi, lucru care impinge astfel sunetul, intr-o zona mai apropiata de....Nirvana!
Te-ai referit cumva la aceste full range - http://www.commonsenseaudio.com/nirvana.html ?
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by Kostas »

Din ce vad eu acolo, la audionirvana, se lucreaza cu Fostex :roll:
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
felixx
Posts: 200
Joined: 04 Oct 2008, 09:13
Location: Bacau

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by felixx »

Sunt multe difuzoare de banda larga insa putine au cate ceva de demonstrat.Audio Nirvana se vrea un pic mai bun decat Fostex mai ales ca au scos si variante de 10" si 12".
Apropo...momo...la Milano ar fi trebuit sa fie prezent un dealer autohton si anume The Sound of the Valve....stii ceva?
http://customaudioprojects.com
"I'm glad I can build my own mistakes."

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by LEKTOR »

Citeva detalii despre full range - http://www.commonsenseaudio.com/nirvanatech.html
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by VTP »

Redekho - incinte cu BL ce au facut istorie pana acum vreo 10 ani cand a murit creatorul lor. Difuzoarele erau custom made, incintele aveau peste 100 dB/W/m.
In rest ramane Lowther ca BL adevarata.
Problema este ca orice driver BL are amprenta timbrala si trebuie cunoscuta dinainte.

bogdan69
Posts: 6
Joined: 01 Dec 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by bogdan69 »

LEKTOR wrote:Despre full range speakers - SPER sa nu rideti despre ce voi spune in continuare - am ascultat,vazut,probat,etc multe spikare deci nu vorbesc prostii - ce vreau sa mentionez aici este BOSE 901 - boxe fabricate din 1970 pina acum, le-am ascultat de multe ori la diversi oameni si de fiecare data imi zic WOW ! - daca cineva a avut ceva auditii cu aceste boxe poate expune aici parerile ! Aceste 901 sint F. MULT diferite fata de ce stiti voi despre Bose - difuri de hirtie de 1 $ bagate in cutii de plastic de 50 centi - dar aceste spikare se incadreaza in acelasi plan cu " Frequency Response specs are not ever offered by Bose because one of the founding principles was that they offer little or no value to the audiophile! Bose simply observed that great specs certainly did not always coincide with equally great performance "

http://stereophile.com/standloudspeakers/425/index.html

http://www0.epinions.com/review/505382_ ... 5506836100

Si eu am ocazia sa le ascult oricand doresc, Cumantul meu are o pereche. Intradevar suna bine insa doar trecute prin egalizorul livrat o data cu ele.Chestie care mie nu-mi place, posibil sa fie doar autosugestie. Ce e de remarcat la ele e imaginea stereo pe care o au. Insa sunt pretentioase tare si la pozitionarea in incapere.
Am o pereche de BL-uri Monacor, ajunse la mine din intamplare, care asteapta incinte de un an de zile. Sper sa-mi iau avant sa le fac intr-o zi. Sunt curios cum suna. Stiu ca nu sunt o referinta in materie, dar sper sa-mi fac o idee cu ele. Daca au un rezultat multumitor merg mai sus. Incerc sa scot cat mai mult din ele, voi folosi un proiect special facut pentru acest difuzor si nu ceva luat de pe net. Chiar am dat bani grei pe proiect.
Proverb olandez: "Haina face pe om"
proverb corean: "Esti lenes ca un japonez"

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by momolo »

felixx nici urma de incinte cu difuri de banda larga la TAV Milano. Cel putin nu am observat eu nici anul asta si nici anul trecut.

Cat priveste difuzoarele cu sensibilitate ridicata, iarasi ceva aproape inexistent. Nu am retinut decat JBL Everest care se incadreaza in gama "harnica".

Eventual si difurile OB facute de Nightingale (am scris despre ei in subiectul dedicat) sau cateva de la WLM un pic mai harnice dar care nu mi-au placut cum suna (sunet dur, nemuzical).

Piata a ajuns la uniformizare. Tendinta aproape unanima merge catre difuzoare cu randament foarte scazut, catre membrane mici si catre un sunet in genere zbierat, metalic, fals dar cu "detalii" aruncate ca nisipul in ochi.

Membranele de celuloza sunt deasemenea pe cale de disparitie, preferandu-se diverse plastice sau metal, ceramica si diverse aliaje de fibra carbon sau celebrul kevlar.

Daca ma gandesc bine, ca o observatie absolut subiectiva si personala, sunetul de inalta definitie a "evoluat" in ultimele doua decade catre soundul sintetic, robotic, un sound care parca nu e facut pentru oameni ci pentru masini.

Eu sper (si am presimtzul ca asa si e) in faptul ca difurile si boxele citate mai sus s-au pastrat in vechea traditie "umanista" (cred ca termenul asta e foarte potrivit la ora actuala :roll: ).

Defapt, daca ne gandim putin logic, majoritatea dintre noi cunoastem calitatea extraordinara si unica a multor inregistrari facute in anii 50 si 60 cu mijloace (considerate acum de noi) primitive dar care sunt mai realiste, mai muzicale si mai naturale decat 90% din ce s-a produs in ultimii 20 de ani cu scule de ultimul racnet al stiintei!

Lucrul asta spune multe. De exemplu ca si pe vremea aia aveau o calitate a redarii sunetului care sa le permita (totusi!) sa lase in urma lor inregistrari fantastice! Altfel nu cred ca ar fi fost posibil.

Sau luati de exemplu inregistrarile franceze din muzica usoara si pop ale anilor 70 pana la aparitia digitalului in sectorul profy (adica mastere 100% analogice si folosind magnetofonul). Ascultati cum pot sa sune! Ascultati acele voci, multe dintre ele "aranjate" in stilul vremurilor, prin scule analogice! Pai daca nu aveau pe ce sa asculte si sa controleze sunetul, mai puteau scoate acea calitate formidabila ?!?!

Eu am ajuns la concluzia ca sunetul de calitate nu este o inventie recenta, nu este o cucerire triumfala a ultimelor decade ale tehnicii glorioase, dar si ca factorul uman este mai puternic si mai important decat cel tehnic. Macar in acest domeniu!

Astfel ca in multe cazuri, intai ma uit la om si dupa aia la masina! (cititi articolele date in link-urile de mai sus!).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply