Adrian Paunescu

Doar o vorba sa-ti mai spun
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Adrian Paunescu

Post by momolo »

5 noiembrie 2010 - Adrian Paunescu a murit vineri dimineata, la ora 07:15

http://www.hotnews.ro/" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: STIRI din Romania

Post by momolo »

S-a mai dus o parte din Romania trecutului, sa vedem cu ce va inlocui Romania viitorului ?
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

calin
Posts: 35
Joined: 19 Mar 2009, 21:52
Location: Baia Mare

Re: STIRI din Romania

Post by calin »

Cum cu ce ? Cu Fernando de la Caransebes si cu Adelina Pestritu (ex Virciu) ... :( :( :(

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: STIRI din Romania

Post by bnt »

Nu-mi place ca se amesteca artistul cu omul politic, pe cat de mare a fost primul pe atat de nociv celalalt. Probabil ca in timp a doua latura o sa fie uitata, oricum mi se pare o aiureala sa fie numit "controversat" cand exista cuvantul "dual".
Foarte bine zice Dinescu: "dacă şi-ar fi continuat cariera de scriitor adevărat ar fi avut cu totul şi cu totul alt destin".

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: STIRI din Romania

Post by momolo »

Am relatat mai demult intamplarea - in decembrie 1989 la cateva zile dupa 22, pe Batistei poetul Adrian Paunescu a fost recunoscut de multime. Alerga ca un iepure urmarit de cativa gealatzi. L-au prins cam spre intersectia cu Bulevardul Magheru si multimea a facut indata cerc in jurul lui.

Eram prin apropiere si am vazut tot spectacolul. Aproape ma asteptam sa-l linseze. L-am auzit cum tipa cu voce tare, se dezvinovatea in fatza unor oameni inferiori intelectual dupa care vocea a inceput sa-i piara de groaza.
Unii erau hotarati sa-l linseze, l-au si legat cu mainile la spate ca pe Leana Ceausescu.

A fost salvat de soldatii care pazeau consulatul american, niste ardeleni care nu aveau prea bine habar cine este poetul Adrian Paunescu si ce a facut acesta.
La inceput soldatii au crezut ca multimea prinsesera un terorist dupa care au aflat despre ce era vorba.

L-am vazut palid la fatza, cu ochii scosi din orbite, retin ca parca avusese o caciula de nutrie pe cap care ii zburase pe Batistei din fuga. Parul ii era ravasit, vazuse moartea cu ochii.

L-au luat soldatii si niste civili cu banderola tricolora dupa care nu am mai auzit de el multa vreme, cam pana in perioada cand Iliescu si FSN devenisera "eternii emanati ai tarii", perioada cand nu exista opozitie inafara de asazisele "partide istorice" folosite mai mult pe post de ciuca bataii si batjocurei celor deja intepeniti bine la putere in Romania.

A fost mai degraba "dual" decat duplicitar. Defapt el nu a fost niciodata duplicitar pentru ca spre deosebire de majoritatea politicienilor mioritici (cutre cu doua fetze care pupa azi ce au scuipat ieri) nu si-a ascuns sentimentele si optiunile care au fost pentru "Un Ceausescu din perioada buna" si orientarea de stanga, spre "un comunism intelectual si evoluat".

Astfel i se pune un tiltu gresit, numai duplicitar nu a fost, dimpotriva!, a fost printre putini oameni politici directi si chiar consecventi.

Dar dual a fost.

Fara indoiala, nimeni nu-i contesta talentul de poet si sunt convins ca va ramane ca unul din cei mai mari poeti ai neamului nostru, in opinia mea, pe merit.

Interesant cum ii vad o parte duala (dar nu duplicitara) in politica. A sustinut idea nationalista pro-Basarabia pentru care eu consider ca merita toata stima.

Defapt observ o mica dezorientare a presei romanesti in a face aprecieri post-mortem marelui poet.

Trebuie sa invatam sa privim lucid, nu exista bine si rau absolute, nu exista oameni fara pata si oameni patati 100%. Trebuie sa ne asumam neamul asa cum este, cu bune si cu rele, cateodata prezente in acelasi om (public, politic, intelectual sau artist de renume).

Cred ca un mare rau si o mare greseala a acestui popor a fost si ramane gandirea absolutista ce imparte lumea in buni si rai la modul naiv, ca in filmele proaste americane. La inceputul anilor 90 cu totii am suferit de acest mod de gandire naiva.
De aceea se voteaza atat de prost si gresit dupa care rezulta o clasa politica formata din demagogi mincinosi si neispraviti care nu fac nimic concret pentru tara, doar stau in scaunul puterii, isi fura partea de prada si pleaca.

Intr-un fel este o lipsa de maturizare fireasca a poporului roman venit dintr-o perioada de copilarie prosteasca, epoca Ceausescu cand poetul Adrian Paunescu a fost unul dintre simbolurile "artei" ceausiste. Mereu i-am observat in ultimii ani o jena interioara nedeclarata pentru perioada trecuta de exaltare.
Greu de spus daca atunci a fost sincer sau nu. Cu cat citesc mai multa istorie, cu atat imi dau seama ce greu ar fi sa-l judeci corect.

Sa-i fie tarana usoara, s-a mai dus o particica din Romania.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: STIRI din Romania

Post by momolo »

sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/adrian- ... 11311.html" onclick="window.open(this.href);return false;
De pe patul de spital, Adrian Păunescu a scris, pe 31 octombrie, poezia "De la un cardiac, cordial". Păunescu a fost de acord cu publicarea acesteia în presă şi i-a oferit-o doctorului Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului de Urgenţă Floreasca, pentru a fi transmisă în presă.

"De-aicea, de pe patul de spital
Pe care mă găsesc de vreme lungă,
Consider că e-un gest profund moral
Cuvântul meu la voi să mai ajungă.
Mă monitorizează paznici minimi
Din maxima profesorului grijă,
În jurul obositei mele inimi
Să nu mă mai ajungă nicio schijă.
Aud o ambulanţă revenind
Cu cine ştie ce bolnav aicea,
Alarma mi se pare un colind
Cu care se tratează cicatricea.


Purtaţi-vă de grijă, fraţii mei
Păziţi-vă şi inima, şi gândul,
De nu doriţi să vină anii grei
Spitalul de Urgenţă implorându-l.
Eu vă salut de-a dreptul cordial
De-a dreptul cardiac, precum se ştie,
Recunoscând că patul de spital
Nu-i o alarmă, ci o garanţie.
Vă văd pe toţi mai buni şi mai umani
Eu însumi sunt mai omenos în toate,
Dă-mi, Doamne, viaţă, încă nişte ani
Şi ţării mele minima dreptate!",

Adrian Păunescu, 31 octombrie 2010.


Adrian Păunescu s-a stins din viaţă astăzi. Avea 67 de ani.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: STIRI din Romania

Post by SOLO »

Dumnezeu sa-l ierte .... :(
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

porto
Posts: 416
Joined: 08 Nov 2008, 04:47
Location: Montreal

Re: Adrian Paunescu

Post by porto »

Toti oamenii de pe aceasta planeta au si bune au si rele.
Cand cineva se stinge cred ca e de bun simt sa ne amintim ce a facut bun mai intai-daca a facut bineinteles- si mai apoi ce a facut rau.
Raul pe care l-a facut Adrian Paunescu pentru mine si cei din jurul meu este ca aproape inexistent. Stiu doar ca eu si prietenii mei din copilarie am simtit clipe de mare fericire participand la Cenaclu. A fost pe atunci ceva unic ptr. ca te facea sa te simti tanar si nu intr-o cusca. Cantam , cantam impreuna ceea ce astazi nu prea mai poti face. Astazi cam toata lumea care canta o cam face singur chiar daca ai in jurul tau prieteni. Prietenii nu mai sunt ce au fost odata. Acum ca sa ai multi "prieteni" iti trebuie multe parale, de nu, e mare minunea sa ai prieteni adevarati.
Astazi cu totii suntem mult mai stresati, mai sa ne sara tandara mereu cand cineva nu e de acord cu noi, mai pusi pe jigniri gratuite.
Si eu am injurat atunci ca aveam numai 2-3 ore de program la tv. ,dar acum, poate , imi dau seama ca a fost mai bine ca am petrecut cu mult mai multe clipe cu prietenii mei. Cu ce e mai bine acum ca avem jde mii de ore de tv sau chiar internetul? Suntem mai aproape sufleteste unii de altii ?
Adrian Paunescu nu a fost cu mult mai rau decat multi dintre noi printe care ma numar si eu ca un om obisnuit ce sunt- sau chiar in comparatie ma simt insipid- dar a avut ceva ce putina lume are: HAR si mult mult TALENT... si a lasat in urma lui ceva ce putini dintre noi vom putea sa lasam. Si chiar daca a gresit poate in multe eu zic ca la SFARSIT sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului.
Lasati , va rog,incrancenarea si uitati-va cu sinceritate in oglinda si puneti-va intrebarea daca intr-adevar suntem mai buni ca el cu toate ca eu cred ca e infinit mai usor sa aruncam cu noroi intr-un om care a fost mult mai roman decat multi ca noi printre care eu ma numar.
Mereu in ochii lumii vom fi asa cum suntem vazuti daca de fiecare data cand avem si noi oameni de valoare vom arata ca de fapt a fost cineva plin de bube.
Ne place ,ptr. ca e mai usor ,cand nu avem ceva de construit sau nu putem sa construim, sa vedem partea goala a paharului .
Nu a fost nicidecum un om perfect dar mie cel putin si prietenilor mei din copilarie mi-a adus multe momente de emotie adevarata si fericire.Pentru mine un om care mi-a adus candva un strop de fericire are un loc in inima mea.
DUMNEZEU sa-l odihnesaca !

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Adrian Paunescu

Post by momolo »

Intr-un fel, asa cum ne raportam la Adrian Paunescu ne raportam la propriul nostru trecut.

De obicei astfel de lucruri se inteleg mai bine dupa ce timpul decanteaza, de la distanta sau cand nu suntem si nu am fost implicati (insa inteleg doar cei care au un bun simt nativ).

E normal sa se faca valva pro si contra, omul acesta nu a fost oricine, nici un oarecare. Si fara dubiu, cu bune si cu rele a fost unul din oamenii care vor ramane in istoria Romaniei.

Nu putem schimba trecutul si daca nu ni-l asumam asa cum este, suntem condamnati sa-l repetam. Asa e viata, o continua lectie iar acolo unde nu vrem sa invatam si sa trecem mai departe se repeta si iar se repeta.

Una din cele mai grele tare ale societatii romanesti din care facem toti parte este lipsa respectului. Pentru necunoscutul de langa tine, pentru cei apropiati, pentru cei care ne conduc, pentru valorile neamului, pentru strada si comunitate, pentru natura si pentru orice trebuie respectat, fiecare fiinta si lucru intr-o anume masura si intr-un anume fel.

Dupa cum istoria ne arata, noi cei ce facem parte din generatia care a crescut si s-a format in epoca comunista nu ne putem judeca corect trecutul nostru. De exemplu, azi la distanta de al doilea razboi mondial lumea tot nu poate judeca corect anumite personaje ale timpurilor acelea, nici anumite actiuni controversate, desi s-au mai dus doua... trei generatii intre timp.

Dar asta nu ne opreste, daca vrem, sa ne respectam trecutul asa cum a fost si care, evident, nu poate fi schimbat caci nimeni nu se mai intoarce inapoi in timp. Cei ce nu o fac se condamna singuri.

Se spune in vorba populara ca cine este ingropat in zi frumoasa si cu soare nu i-a parut rau s-a dus. Eu cred ca lui Adrian Paunescu nu i-a parut rau si mai cred ca (dealtfel am si observat in ultimul deceniu la el) a avut mustrari de constiinta pentru unele lucruri din trecut. Dar nu putea recunoaste niciodata intr-o societate de hiene asa cum am ajuns noi astazi.
Asta nu-l opreste de a ramane un om deosebit in constiinta acestui neam care are din ce in ce mai putina identitate in marea masa "globala".

Cat priveste valva, comentariile pro si contra, "judecatile" post mortem si campaniile de presa, acestea sunt precum oracaitul broastelor din balta. E mai bine cand toate astea se aud, inseamna ca e pace.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Adrian Paunescu

Post by brighty »

Corect porto! Respect! Dumnezeu sa-l odihneasca pe Adrian Paunescu!

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: Adrian Paunescu

Post by bnt »

Bla-bla-bla..."doar ca de data asta poetul va tace" (finalul unei scurte dar patetice relatari de la Bellu, in mod evident citita, deci scrisa inainte!!). Mi-e indiferent circul asta, da' chiar sa lasi o vaca proasta care a facut degeaba Filologia sa vorbeasca agramat la mormantul unui poet mi se pare suprema insulta adusa bunului simt.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Adrian Paunescu

Post by momolo »

Adrian Cioroianu:

„După '90, furia populară l-a scos pe Păunescu ţap ispăşitor pentru mizeriile din comunism. El a plătit atât pentru el, cât şi pentru ceilalţi. Aş zice că acum, prin această dramatizare emoţională a înmormântării poetului, publicul face o „mea culpa" simbolică faţă de un om pe care l-a acuzat excesiv - fiindcă, e dovedit, Păunescu nu a fost unul dintre primii lingăi ai regimului, chiar dacă a semnat texte dedicate regimului şi cuplului prezidenţial. Comparat cu alţii, prestaţia lui în instituirea cultului personalităţii a fost modestă. Totuşi, el a fost cel mai vizibil, nicidecum cel mai productiv aşa-zis „poet de curte". Diabolizarea lui a fost evident excesivă, iar publicul se simte retroactiv vinovat." Pe lângă acest sentiment de vinovăţie, mai există un factor pentru simpatia enormă pe care a suscitat-o zilele acestea moartea poetului: „Oamenii nu-l plâng neapărat pe Păunescu, ci îşi plâng tinereţea pierdută, care a însemnat şi un abonament la revista Flacăra sau mersul la nişte concerte ale Cenaclului".
http://www.romanialibera.ro/actualitate ... 05082.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Adrian Paunescu

Post by kaav »

Intelepciunea, pe mine ma ocolit mereu cu elegantza :mrgreen: (de asta nu mai port eu, avatar.... :P )
Nu l-am placut niciodata, instinctiv. Eu nu cred in ''ievoluitie ideologia'', asa cu japca. Nu cred in nimic, definitiv.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Adrian Paunescu

Post by oake »

Bâlciul deşertăciunilor!
A scrie versuri nu înseamnă neapărat că eşti poet şi Păunescu a avut determinarea să scrie şi să scrie şi să scrie...
Mai degrabă cred că a insistat în acest domeniu doar pentru a-şi exhiba orgoliul său hipertrofiat şi a făcut-o din plin.
După părerea mea trebuie să scri când chiar ai ceva de spus...a nu se confunda cu situaţia în care tot timpul crezi că ai ceva de spus şi o faci fără discernământ.
Deci...cine a murit?

User avatar
akaiofil
Posts: 305
Joined: 18 Nov 2008, 23:16

Re: Adrian Paunescu

Post by akaiofil »

oake wrote:Bâlciul deşertăciunilor!
A scrie versuri nu înseamnă neapărat că eşti poet şi Păunescu a avut determinarea să scrie şi să scrie şi să scrie...
Mai degrabă cred că a insistat în acest domeniu doar pentru a-şi exhiba orgoliul său hipertrofiat şi a făcut-o din plin.
După părerea mea trebuie să scri când chiar ai ceva de spus...a nu se confunda cu situaţia în care tot timpul crezi că ai ceva de spus şi o faci fără discernământ.
Deci...cine a murit?
Deci...cine traieste?
It's the music, stupid!

Post Reply