Priza si Sunetul

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Priza si Sunetul

Post by SOLO »

Vi s-a intamplat vreodata sa aveti senzatia ca uneori sistemul suna mai bine decat cu o zi inainte ? E posibil sa fie din cauza fluctuatiilor de tensiune ( daca exista ) sau e pur si simplu efect placebo ?

solo
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

Gogu
Posts: 13
Joined: 23 Oct 2008, 17:41

Re: Priza si Sunetul

Post by Gogu »

Foarte bine spus si eu am avut aceasi senzatie si mai mult daca nu gresesc si nu supar pe cineva mi sa parut ca in anumite momente atunci cind ampliful se afla comutat pe intrarea de la tuner sa zicem si ruleaza in paralel cd-playerul la comutare de pe o intrare pe alta sunetul se schimba foarte mult in bine.
Stie cineva sa imi explice de ce?

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Priza si Sunetul

Post by glucica »

SOLO wrote:... senzatia ca uneori sistemul suna mai bine decat cu o zi inainte ? ... ?
Alaltaieri am avut impresia asta si n-a fost pentru prima oara. Cred ca este in principal legat de curentul electric, nu atit de valoarea tensiunii, cit de valoarea distorsiunilor.

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Priza si Sunetul

Post by Obelix »

La tine in Italia este probabil placebo :roll:
Pentru multi altii, este probabil o chestie de curent si (de ce nu :twisted: ) in functie de starea de curatenie a canalului auditiv :wink:

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Priza si Sunetul

Post by momolo »

Eu am avut ocazia sa-mi dau sama ca nici in Italia si nici in Romania nu este "placebo". Evident, in caz ca discutam de modificarea calitatii audio a unor sisteme audio decente aranjate decent (spatiu, sarmaraie, etc) si nu a unei gramezi de trancote trantite pe unde se poate.

Calitatea audio este direct dependenta de calitatea tensiunii de alimentare. Retele electrice sunt parazitate puternic de consumatori (si de catre emisiile electromagnetice din eter) si chiar sculele audio dintr-un sistem audio se pot "parazita" intre ele, asta apropos de observatia lui Gogu. Sa nu uitam ca orice sarma e in acelasi timp si o antena aflata intr-un din cele mai poluate medii din punct de vedere electromagnetic din istoria omenirii. Intreaga retea de sarme ale unei cladiri e o uriasa antena.
Plus de asta, daca discutati cu oameni profesionisti in retele electrice o sa auziti ca multe lucruri nu le stiati sau nu le banuiati ca pot exista. In retelele de distributie exista tot felul de fenomene ce pentru noi par ciudate.
Sa nu uitam si campul geo-magnetic. O data eu am scris pe forum ca daca rasucesc din punct de vedere cardinal niste scule audio (de mare calitate) se modifica sunetul. Evident pentru Mioritika, am fost luat in batjocura. Insa am constatat pe netul international ca nu sunt singurul care a observat ca sistemul audio suna diferit functie de orientarea cardinala. Evident, trebuie sa specific, ma refer la scule bune si nu trancote.
Gogu wrote:mi sa parut ca in anumite momente atunci cind ampliful se afla comutat pe intrarea de la tuner sa zicem si ruleaza in paralel cd-playerul la comutare de pe o intrare pe alta sunetul se schimba foarte mult in bine.
Stie cineva sa imi explice de ce?
- in cazul asta una din cauze ar putea sa vina de la diverse potentiale de masa ale apartelor. Ar fi recomandabil sa pui toate aparatele din sistem, corect in faza tensiunii de alimentare.

In unele cazuri exista amplificatoare sau preuri de linie (de calitate) la care nu toate intrarile suna la fel de bine desi intern, electric au toate intrarile la fel (din punct de vedere ingineresc). Insa traseele de cablaj nu sunt la fel iar daca ne gandim la campurile electromagnetice dintr-un aparat lucrurile se complica.

Exista sisteme audio atat de rafinate incat pornirea in curent a unui alt aparat poate conduce la o usoara alterare a sunetului indiferent ca e bagat in alta priza.

Problema pusa in acest topic eu o consider reala si foarte importanta - curentul de alimentare! O data un audiofil grec spunea, "Curentul este totul".
Cu cat cineva descopera mai in adanc aceste fonomene, cu atata acel om inseamna ca a inceput sa inteleaga mai multe despre acest domeniu.

Sunetul high-end se obtine avand in vedere toate "amanuntele" de genul asta. Altfel nu putem discuta decat de un banal hifi ce poate fi de saracie sau de lux.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

mikidnl
Posts: 4
Joined: 30 Aug 2010, 12:01
Location: bucuresti

Re: Priza si Sunetul

Post by mikidnl »

"Problema pusa in acest topic eu o consider reala si foarte importanta - curentul de alimentare! O data un audiofil grec spunea, "Curentul este totul". "

Nu vreau sa fac pe desteptul, dar as vrea sa vin cu o mica lamurire. Exista o diferenta intre curent si tensiune. Asadar in expresia de mai sus este vorba despre tensiune. Toate aparatele se alimenteaza cu tensiune. :)

Gogu
Posts: 13
Joined: 23 Oct 2008, 17:41

Re: Priza si Sunetul

Post by Gogu »

Momolo stiu ca sa mai discutat de nenumarate ori acest subiect,insa poti sa imi spui cum se fazeaza corect ampliful si cd-playerul?

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Priza si Sunetul

Post by momolo »

Deocamdata nu.

Hai sa vedem care stie printre atatia mari audiofili mioritici ?
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Micky
Posts: 116
Joined: 04 Oct 2008, 11:49
Location: Eugene, OR, US

Re: Priza si Sunetul

Post by Micky »

Si eu stiu, dar nu spun desi pe mine m-a invatat un prieten bun din USA. Chiar de multe ori m-am intrebat daca cei de aici stiu in ce pozitie se pun cele doua aparate. Bravo Gogu pentru intrebare, dar cum spunea momolo in alt topic, am devenit mai egoist, mai ales ca peste noapte s-au trezit o gramada de oameni care le stiu pe toate.
Bafta!

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Priza si Sunetul

Post by MariusO »

Se pare ca toata lumea stie, dar nu vrea sa impartaseasca (inca), asa ca ma voi sacrifica eu :)

In primul rand, nu cred ca ar comporta nici o importanta ca vorbim de fazarea unui CD-Player, sau a unui amplificator, atat timp cat acestea sunt prevazute cu o mufa tip IEC. Majoritatea acestor aparate beneficiaza de pe urma unei mufe mama IEC careia i se ataseaza un cablu de alimentare, a carui mufa, privita din fata si avand baza mica a trapezului orientata in sus, trebuie sa respecte urmatorul standard (am incercat si atasarea unei poze, dar nu functioneaza :( ):

- pinul stanga reprezinta NUL-ul
- pinul mijloc reprezinta IMPAMANTAREA
- pinul dreapta reprezinta FAZA

Ce trebuie facut este sa utilizam un creion de tensiune si sa determinam la priza care este faza (determinata de aprinderea LED-ului creionului de tensiune) si sa avem grija sa cuplam stecker-ul in priza respectand indicatiile de mai sus.Bineinteles, conditiile de mai sus se aplica in cazul in care producatorul respecta pozitia faza/imphamnatre/nul prezentata mai sus (si toate electronicele pe care le-am avut pana acum au respectat aceste conditii, conform manualului sau informatiilor oferite de producator).

In cazul in care nu sunteti siguri ca aveti impamantare sau nu stiti daca producatorul a respectat "geometria" faza/nul prezentata mai sus, folositi un parat de masura, al carui prim "crocodil" il plasati pe spatele amplificatorului conectat cu cablul IEC la priza, iar cel de-al doilea crocodil il atingeti cu cealalta mana, masurand volatjul indicat si avand grija sa nu atingeti totusi carcasa amplificatorului.Experimentati inversand stecker-ul in priza si pozitionati stecker-ul in pozitia in care aparatul de masura va indica cea mai scazuta tensiune.Procedati asemanator si cu celelate scule (CD player, tuner, etc.). De preferat ar fi sa aveti un ajutor langa voi, care sa va mute stecker-ul in priza.
Last edited by MariusO on 15 Dec 2010, 18:13, edited 3 times in total.

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Priza si Sunetul

Post by glucica »

momolo wrote:Hai sa vedem care stie printre atatia mari audiofili mioritici ?
Si eu, si eu!
E drept ca de la tine :D !
Se pune?

User avatar
hersorin
Posts: 764
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: Priza si Sunetul

Post by hersorin »

Dar la mine in Belgia cum se fazeaza ca aici nu exista nul, exista doua faze cu cite 115 deci amindoua fac 230.
Cred ca nu mai conteaza faza :D .
Hai sa intreb si altceva , e benefic un prelungitor cu un filtru pasiv pentru sunet si pentru siguranta sculeleor?
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

User avatar
Micky
Posts: 116
Joined: 04 Oct 2008, 11:49
Location: Eugene, OR, US

Re: Priza si Sunetul

Post by Micky »

MariusO wrote:Se pare ca toata lumea stie, dar nu vrea sa impartaseasca (inca), asa ca ma voi sacrifica eu :)
Informatia e partiala asa cum ai semnalat si tu in cazul in care producatorul nu respecta regula ce facem?
Simplu daca stim ce in seamna asta punem mana pe aparatul de masura si punem corect in priza mufa. Intrebarea e: Cum trebuie? Secret!!
Si in afara de metoda cu aparatul de masura mai este una simpla dar foarte complicata pentru cei mai putin dotati cu urechea: ascultatul.
Dar ca sa nu ziceti ca sunt rau va dau o alta tema de gandire mai mult decat pretioasa. Are importanta care aparat se pune primul in priza, palyerul sau ampliful. Daca da, de ce si cum?!?
Atentie mare, sunt unele aparate la care producatorul cere sa puneti invers faza dar acestea sunt extrem de rare.

Hai ca azi sunt glumet dar dupa ce am citit pe alt forum o postare in care cosmin spune ca Accuphase e top of the High-End sunt pus pe glume. Si cate prostii nu se spun acolo pro si contra Accuphase. Recunosc ca nu m-am putut abtine si i-am scris. Nu mai pot cu Accuphase :lol: . Ajunge in derizoriu aceasta firma si zau daca merita. Parca am vorbi de cascaval Dalia. Plus ca multi scriu total subiectiv acolo.

Bafta!

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Priza si Sunetul

Post by MariusO »

Micky a scris:
Informatia e partiala asa cum ai semnalat si tu in cazul in care producatorul nu respecta regula ce facem?
Am explicat si aceasta varianta,cea cu aparatul de masura.

In privinta conectarii aparatelor la priza, primul se conecteaza amplificatorul (sau preamplificatorul daca e vorba de module separate) si apoi CD player-ul, tuner-ul in functie de referinta (integrat/preamp) pt. ca la randul sau acesta este "furnizorul de tensiune" pentru incinte...

User avatar
Micky
Posts: 116
Joined: 04 Oct 2008, 11:49
Location: Eugene, OR, US

Re: Priza si Sunetul

Post by Micky »

Marius
Asa e, in graba nu am vazut explicatia ta, off de ce spui la toata lumea.....?!
Glumesc!
La ordinea de punere in priza eu vad diferit dar e mai putin important pentru publicul larg.

Bafta!

Post Reply