Priza si Sunetul

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
hersorin
Posts: 764
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: Priza si Sunetul

Post by hersorin »

Pentru Belgia am pus si tabelul cu doua faze active de cite 130 fiecare insumate dau 230.
Sa inteleg deci ca e chiar bun asa ceva din punct de vedere al sunetului , deci trebuie sa fiu fericit ca locuiesc intr-o tara cu un curent audiophil :D .
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

User avatar
aurel pustiu
Posts: 83
Joined: 21 Jul 2009, 18:00
Location: Giurgiu

Re: Priza si Sunetul

Post by aurel pustiu »

:) Nu te bucura degeaba, nu traiesti intr-o tara cu curent audiofil, poate in cel mai bun caz o tara cu o tensiune de alimentare "audiofila", lucru care in proportie de 99,99% nu conteaza. Retineti un aspect esential si nu va mai incarcati memoria cu lucruri inutile si absurde: daca ne uitam la priza, intr-adevar conteaza un singur aspect, anume armonicile de curent generate de consumatorii "speciali". Abia dupa generarea acestor armonici daunatoare, apar, ca o consecinta fireasca si armonicile de tensiune. Asadar conteaza cum trage curentul frigiderul, televizorul, calculatorul, feonul, fabrica de vis-avis, neoanele si becurile cu mercur de pe strada.

Din fericire fiecare aparat are incorporat in el un acumulator de energie care livreaza tensiunea sub forma continuua si care inevitabil are si functia naturala de filtru. Deasemenea circuitele au si functii de rejectie de la bune la excelente, deci lucrurile nu sunt grave la consumator nici pe departe. In schimb pot deveni grave la producatorul si distribuitorul de energie electrica, ei se confrunta cu cele mai imputite probleme, e o munca titanica sa mentii in functiune sistemul energetic national.

User avatar
hondaru
Posts: 317
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

Re: Priza si Sunetul

Post by hondaru »

Am o intrebare: Daca amplificarea este realizata cu 2 monoblocuri care din ele se baga primul in priza? Poate fi privita si drept o gluma, dar intrebarea este serioasa. Ati experimentat si sunt diferente?
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Priza si Sunetul

Post by momolo »

Intrebarea e buna!
Discutam de acest amanunt numai in cazul unui sistem de inalta calitate, in principal a unor boxe real high-end cu o rezolutie deosebita care sa ne "arate" modificarile survenite intre o priza si alta priza, intre un stecher si alt stecher, etc, adica "amanunte" din astea care pun pe jar si revolta mintea oricarui trancotar fara experienta.
In principiu nu ar conta asa de mult daca le bagi in doua prize consecutive ale aceluiasi prelungitor insa pentru a rezolva high-end o problema high-end de genul asta, ti-ar trebui un cablu de curent "bi-cefal", adica un singur stecher din care pleaca doua cabluri (identice ca lungime si material), fiecare cu mufa IEC.
Ar mai fi o solutie interesanta pe care am vazut-o prima oara la un american (de origine mioritica), adica sa folosesti doua stechere in paralel pe acelasi cablu, in cazul nostru "bicefal". Practic legi doua stechere (la fel) in paralel si le bagi in doua prize consecutive insa cu mare grija sa fie identic in faza; :D daca sunt bagate invers, in clipa bagarii in priza va sari siguranta de la tabloul electric sau chiar tabloul electric :D . Americanii beneficiaza (...sau defapt nu e un beneficiu) de priza electrica cu cheie, adica nu poti infige stecherul decat intr-o singura pozitie daca ai impamantare la el si de aceea i-a fost firesc sa nascoceasca aceasta idee pe cat de simpla, pe atat de interesanta.
Ca tot veni vorba, de aceasta idee "bicefala" (in ambele sensuri) pot beneficia si constipatii care au amplificatoare de mare putere de la BAT (si care sunt dotate cu cate 2 gauri IEC in ideea cea mai purista dual-mono) :wink:
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
JohnnyDarkRo
Posts: 144
Joined: 09 Oct 2009, 17:25
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Priza si Sunetul

Post by JohnnyDarkRo »

hondaru wrote:Am o intrebare: Daca amplificarea este realizata cu 2 monoblocuri care din ele se baga primul in priza? Poate fi privita si drept o gluma, dar intrebarea este serioasa. Ati experimentat si sunt diferente?

O fi raspunsul la intrebarea ta acesta?

http://www.kempelektroniks.nl/FilesCont ... p__eng.pdf
"Each outlet has its own supply"

Sa ne anunti si pe noi daca ai rezolvat problema! ;)
AudioAero Capitole SE, Aurender N100SC, Roksan TMS 3, JVC TD-V621, Thrax Dionysos, Thrax Orpheus, Thrax Teres, Ascendo Z-F3 SE, cables and power conditioner by Iura, HiFi Expert Audio Racks.

User avatar
hondaru
Posts: 317
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

Re: Priza si Sunetul

Post by hondaru »

Multumesc pentru link!
Se pare ca aceast prelungitor realizeaza cam ceea ce momolo spunea in privinta cablului bicefal. Momentan am cabluri, mufe dar din pacate unul dintre monoblocuri functioneaza cu intermitenta (chiar asa, avand o protectie interna cu releu pe partea de alimentare ce nu permite functionarea in anumite conditii) si nu pot face teste :cry: .
Din "joaca" cu sarmele, pana acum, am invatat ca alimentarea si transmisia energiei este cruciala pentru un sunet cat mai bun. Cred ca ideal ar fi daca am putea cupla aparatele cu firele direct in rigleta de distributie, cu suruburi si sa renuntam la stechere. Realizarea practica este dificila...
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Priza si Sunetul

Post by kaav »

In mod obisnuit statia stereo care o folosesc nu face nici un zgomot. Este ''dead silent''. Ca sa aud ceva zgomot de la traful toroidal, trebuie sa lipesc bine urechea de carcasa. In schimb daca in alta camera este folosit un feon, se aude zgomot de la sursa si de la 0,5 metri. Stau foarte aproape de ea pentru ca nu pot negocia cu spatiul in care este sistemul. In rest, foarte rar se aude cum bazaie traful. As aprecia daca cineva m-ar putea lamuri despre genul asta de situatii.

User avatar
johndoe21ro
Posts: 777
Joined: 27 Jun 2015, 23:36
Location: Craiova

Re: Priza si Sunetul

Post by johndoe21ro »

kaav wrote:In mod obisnuit statia stereo care o folosesc nu face nici un zgomot. Este ''dead silent''. Ca sa aud ceva zgomot de la traful toroidal, trebuie sa lipesc bine urechea de carcasa. In schimb daca in alta camera este folosit un feon, se aude zgomot de la sursa si de la 0,5 metri. Stau foarte aproape de ea pentru ca nu pot negocia cu spatiul in care este sistemul. In rest, foarte rar se aude cum bazaie traful. As aprecia daca cineva m-ar putea lamuri despre genul asta de situatii.
E vorba de curentul continuu (CC) care suprasatureaza transformatorul tau toroidal (printre altele scazandu-i eficienta). Acest CC poate proveni de la echipamente de iluminat cu variator de tensiune, de la folosirea unui foehn, etc. Din pacate nu avem doar alternativ pe retea. Poti s-o rogi pe sotia ta sa nu-si mai usuce parul cand faci tu auditii! :wink: :mrgreen:

P.S. Se poate rezolva si cu PS Audio Humbuster, IsoTek EVO Syncro, Burmester 948 sau poti cauta pe internet dupa "DC offset filter". Cu unele jucarii dai in altele insa.
Triangle Magellan Concerto 2; AQ Everest; Vitus Audio SS-010 Mk2; AQ Dragon HC; AQ WEL XLR; Chord Qutest w UpTone JS-2; SOtM tX-USBultra & Paul Hynes SR5-12XL; AQ Diamond USB; Gryphon PowerZone; Stillpoints UltraSS; Solid Tech Hybrid

Petrescu
Posts: 207
Joined: 19 May 2016, 11:37

Re: Priza si Sunetul

Post by Petrescu »

Feonul produce o deplasare a centrului sinusoidei de 230vac ceea ce va genera asa zisa tensiune continua de pe retea. Aceasta cu cat este mai mare cu atat va satura mai repede transformatoarele toroidale care nu doar ca vor bazai dar influenteaza si sunetul in rau. Chiar daca nu-ti dai seama, aproape incontinuu exista aceasta problema la un nivel mai mic. Un circuit care sa rezolve aceasta problema este extrem de util, chiar ajuta si la obtinerea unui sunet mai bun. Te pot ajuta cu asa ceva personalizat pe aparatura ta.

User avatar
JohnnyDarkRo
Posts: 144
Joined: 09 Oct 2009, 17:25
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Priza si Sunetul

Post by JohnnyDarkRo »

Din cate am citit, si un frigider in camera alaturata poate da zgomot atunci cand este in perioadele de functionare a motorului. Nu stiu daca zgomotul apare si atunci cand aparatele hifi sunt pe circuit separat de frigider. Din nefericire nu sunt un expert.
AudioAero Capitole SE, Aurender N100SC, Roksan TMS 3, JVC TD-V621, Thrax Dionysos, Thrax Orpheus, Thrax Teres, Ascendo Z-F3 SE, cables and power conditioner by Iura, HiFi Expert Audio Racks.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Priza si Sunetul

Post by kaav »

Multumesc pentru raspunsuri. Cunosc foarte superficial domeniul curentului, nu i-am acordat atentie. Nu m-am intalnit pana acum cu situatii care sa ma motiveze sa stiu mai mult despre el.
Petrescu, sunt deschis la un eventual ''upgrade'' pe tema asta. Ramane de povestit. Nu imi convine ca un aparat functional sa fie obosit prematur in timp din cauza unui curent neastamparat :)

Petrescu
Posts: 207
Joined: 19 May 2016, 11:37

Re: Priza si Sunetul

Post by Petrescu »

Din pacate acest fenomen este aproape mereu prezent in procente mai mari sau mai mici, indiferent de reteaua electrica la care esti afiliat. Din Japonia pana in Canada si din Africa de Sud pana in Finlanda, audiofilii se confrunta cu asa ceva. Prima data cand apare un semn de intrebare este noaptea, cand reteaua electrica nu mai este atat de prost incarcata iar tensiunea continuua nociva scade substantial. Din fericire aceasta problema serioasa care deranjeaza audiofilii poate fi eliminata complet. Eu personal nu mai folosesc niciun aparat audio care sa nu fie protejat de tensiunea continuua de pe reteaua de 230vac. Pur si simplu se aude mai bine. Este si normal sa fie asa, curentii de magnetizare ai miezului transformatorului scad si de zeci de ori reducandu-se poluarea electromagnetica din aparat, mai ales a masei de semnal.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Priza si Sunetul

Post by momolo »

Greiere, eu unul orice am intercalat intre priza si trancota haudiofila, in final a daunat sunetului. In unele cazuri (mai ales primitive) primele impresii pot fi inselatoare, urechiusele mai putin performante (si eventual in lipsa unor scule audio de calitate) pot exulta de bucurie la o aparenta crestere de rezolutie (care in final se dovedeste o banala simplificare a sunetului).
Evident, ar trebui sa stim si despre ce sistem audio discutam. Una e in cazul unor trancotzele mediocre sau chiar proaste, cu totul alta e la scularaia din categoria grea. De aici pleaca si multe conflicte, una este in cazul unui sistem audio de top, cu totul alta poveste avem in cazul unor trancote ieftine.
Situatia unor trafuri care bazaie, curent continu in instalatie, tensiune cazuta, etc, asta e alta poveste, una din lumea a 3-a (in care traim). Parerea mea este ca in anumite conditii prea grele nu conteaza decat eventual protejarea aparatelor sa nu crape si nimic mai mult insa nu poti avea pretentii la calitatea sunetului de top. E ca si cum ai baga benzina foarte proasta in motor si ai spera sa ai rezultate similare ca la benzina buna, folosind tot felul de filtre si aditivi...... Asta am zis-o in stil greieristic.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Petrescu
Posts: 207
Joined: 19 May 2016, 11:37

Re: Priza si Sunetul

Post by Petrescu »

Ideal ar fi sa nu existe niciun fel de problema dar in realitate cu greu putem spune ca un audiofil are parte de liniste. Devierea axei sinusoidei se petrece si in retelele electrice bune dar este adevarat ca la un nivel mai mic. O mare parte din vina o au consumatorii invecinati, nu reteaua in sine. Daca transformatoarele toroidale au multe avantaje, trebuie stiut ca acestea vin la pachet si cu dezavantale. Unul dintre ele este lipsa intrefierului magnetic rezultand o predispozitie catre saturatie mai mare in raport cu transformatoarele lamelare clasice E+I de exemplu. Tensiunea continuua chiar de valori mici, impinge transformatorul toroidal pe drumul saturatiei miezului magnetic. Cu cat este mai puternic ca wattaj, cu atat va fi mai afectat, din cauza rezistentei infasurarii primare mai mici. Traful va incepe sa baraie si va induce gunoaie in alimentare, in masa.

Reducerea acestui fenomen nociv nu va avea ca efect un sunet mai detaliat, ci mai degraba invers, un sunet mai calm, mai legat, care initial pare mai sters, mai lipsit de detaliu dar care totusi este mai apropiat de ceea ce se afla pe disc. Dimensionarea circuitului de anulare a tensiunii continuue tine printre altele si de bani. Daca se doreste ca acesta sa lase urme in sunet cat mai putine, atunci costurile incep sa creasca. Asta-i viata de audiofil, cu cat se cere performanta mai mare cu atat e nevoie de piese exotice scumpe si tehnici din ce in ce mai rafinate. Totusi in 99% din cazuri nu este nevoie de creme de la creme, piesele uzuale fac treaba foarte buna, cel putin asa mi s-a parut mie deci nu ma luati pe mine de etalon :-).

Post Reply