STEREO si trecutul nostru, un subiect serios!

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

STEREO si trecutul nostru, un subiect serios!

Post by momolo »

M-am tot gandit unde sa postez astfel de subiect ? Locul lui pare mai degraba la sectiunea VINTAGE insa daca ne gandim bine este mai degraba apropiat de subiectul si structura de baza a forumului nostru, adica AUDIO-STEREO.

E vorba de trecutul nostru, mai degraba al celor care am trecut de a o anume varsta si am lasat o parte din viata petrecuta sub fostul regim ceausist.

Oricine care a trecut de aproximativ 36....40 de ani astazi stie ca pe vremea aia, inainte de 1990, pasionatii de acest straniu hobby (audio-stereo) erau la fel de "trufandale" ca si astazi in comparatie cu marea, imensa majoritate a populatiei care nu intelegea si nici azi nu intelege nimic din ceea ce ne roade pe noi. Adica "extraterestrii" am fost (unii dintre noi) si tot asa am ramas si azi in plina :roll: ....democratie.

Azi am observat cam vreo 3 mari categorii de audiofili/trancotari/hifi-isti (greu de separat intre aceste termene, eu insumi ma consider mai degraba trancotar decat audiofil):

1) astia mai purii care am apucat perioada aia in care ni s-a format gustul si apetitul (ca sa nu zic dependentza drogomana :D ). Azi multi pasionati (forever) de asanumitul sector audio-vintage.

2) cei care s-au apucat de sportul asta in ultima decada si nu au nici o "istorie" in spate sau cel mult folosirea ocazionala a radiocasetofonului babacului pe la ceaiuri si bairame.

3) tineretul care nu a apucat perioada aia considerand ca anii '90 au fost ca un fel de pauza si pentru cei de la punctul 1).

In opinia mea, oricat ne-am preface nu putem sa ne ascundem istoria si trecutul. Azi se observa evident anumite diferente venite dintr-un background existent sau inexistent. Nu e o rusine si nici nu trebuie sa fie un motiv de discriminare. Chiar trebuie evidentiat ca desi impart poporul audiofilo-trancotar pe aceste caprarii, totusi exista diferente notabile de la om la om. De exemplu am intalnit tineri care au luat-o de la zero absolut insa au prins repede ceea ce merita prins si invatat, altii desi au un anume trecut au ramas anchilozati in fixisme. Deci, discutia asta despre trecutul trancotofil nu trebuie sa fie folosita in scop de discriminare si nici de a poza aia batranii in guru prea superiori ca nu e cazul.

Interesant ar fi de discutat despre ceea ce ne aducem aminte unii dintre noi despre noi. Observ ca o data cu timpul, memoria este afectata precum e afectata informatia pe o banda de magnetofon care se demagnetizeaza cu anii. Ma uit la mine si-mi dau seama ca anumite lucruri se uita, se amesteca, se deformeaza si de aceea cred ca mai multe amintiri puse cap la cap duc mai coerent catre adevarul adevarat asa cum a fost el.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: STEREO si trecutul nostru, un subiect serios!

Post by momolo »

si iata niste fragmente interesante adunate de pe netul romanesc anonim, merita citit si astfel se poate intelege mai bine scopul acestui topic:
" Pe vremea aceea muzica suna mult mai bine, boxele erau mai bune decat cele uzual folosite ( trancote tip Cora, MediaGalaxy ), folosite acum, inregistrarile erau mult mai bune, aveau dinamica, basul era bas, inalta era inalta, fara comprimare la comprimarea comprimarii.

Fara suparare, dar generatia actuala lojitec empetrei este cam varza atunci cand vine vorba despre sunet.
Nu pune pret pe muzica si de aceea nu are habar ce insemana in acele vremuri sa faci rost de un album cu formatia preferata. Acum dau drumul la torent si descarca orice vrea buricul lor. Majoritatea tinerilor care ne dau lectii, avand o morga de superioritate, nu au cumparat in viata lor un disc original ( vinil sau CD ) si nici nu stiu de ce merita sa platesti 20 Euro pe un CD cu 45minute de muzica. Acum se considera normal sa ai TB de muzica pe care o descarci mica de pe net si o tii acolo, fara sa o asculti.

Acum 25 de ani nu era asa. Muzica buna era un privilegiu. Putini erau cei care aveau acces si banii nu contau, de cele mai multe ori.
Incercati sa realizati ca cu 2500 lei, insemnand salariul pe o luna al majoritatii romanilor de atunci, abia daca puteai sa cumperi 7-8 benzi cu muzica bine inregistrata.
Acum muzica este moca si nu mai se considera a fi ceva de valoare.
Fanariotul spune ca era muzica pe toate drumurile, dar si atunci, ca si acum, muzica buna, diferita de cea comerciala era practic inaccesibila majoritatii oamenilor. Nici nu se gasea si daca o gaseai te costa foarte mult.

Eu luam muzica de la Florian Pitis, de la Andrei Partos si stiu cat de greu reuseau ei sa o procure si ce eforturi implica sa aduci muzica de calitate in tara.

Oamenii care aveau ceva in cap, la fal ca si acum, nu ascultau Modern Talking si BZN, cum nici acum acestia nu asculta Riana sau
50 Cent.

Stiu, este complicat sa pricepi raul epocii comuniste in integralitate, mai ales daca nu ai trait acel vremuri.
Au fost vremuri nasoale pentru oamenii normali, dar trebuie sa recunosc ca pentru ciurucurile societatii au fost timpuri bune. Statul le-a dat casa la bloc si closet in casa, curent electric si cartela.
Intradevar, foarte mari realizari, pentru niste tipi veniti de la tara.

Tomaso spune bine ceea ce spune despre manele. Educatia muzicala se formeaza in prima parte a vietii ( de la 14 la 30 de ani ). Dupa aceea, pe masura ce inaintam in varsta, interesul pentru muzica se rafineaza, dar per ansamblu incepe a se reduce. Daca in tinerete au avut acces la muzica buna si ti-ai format o cultura muzicala adevarata, altcumva te raportezi la muzica de mahala.

Ne miram ca generatiile crescute in ceausism sunt devoratoare de muzica de duzina si adora emisiunile de doi bani.
Problema este ca o parte din vina pentru incultura de masa se datoreaza sistemului comunist. Acesti oameni nu au avut sansa sa aleaga si nici sa poata asculta si altceva decat produsele subculturii ceausiste. Au devenit adulti si isi cresc copiii asa cum au fost crescuti si ei, adica intr-un mediu cu muzica de periferie. Manelistii actuali provin din familii cu un nivel cultural extrem de scazut, iar partea cu adevarat trista este aceea ca acest tineri isi vor invata progeniturile sa traiasca tot pe ritm de manele. Efectul se propaga pe principiul bulgarelui de zapada. Daca pe timpul lui Ceausesc aveai o scuza, acum, cand muzica se gaseste aproape fara bani, nu mai exista scuze pentru nimeni.

Benzile de magnetofon si casetele pline cu Europa-Countdown, Modern Talking, CC Catch, Sandra plus inca multe altii de care nu-mi mai amintesc circulau intr-o mare veselie. Bineinteles copiate dupa alea originale.....
...........

.....Exista o întreagă filieră prin care muzica ajungea în ţară.
Muzica nu venea pe benzi pre-înregistrate, stimabile priceput în toate.
Nu existau benzi "originale" ci doar nişte înregistrări ( complilaţii sau albume întregi ) făcute după discuri vinil.
Discurile erau cumpărate şi aduse pe şest de către diverşi tipi care călătoreau des prin occident, precum ar fi aviatorii.
Imediat cum veneau în ţară, aceste discuri erau înregistrate pe benzi. Acestea se numeau "matriţe" şi costau cam 750 - 1000 lei, dacă erau pe OrWo sau
chiar 1200 - 1500 lei dacă erau benzi meseriaşe, înregistrate DBX.
De aici plecau la reţeaua înregistratorilor obişnuiţi, care vindeau mai departe altora cu 350 - 500 lei o copie după "matriţe".
.............
Orice papagal ştie că multiplicarea analogică se face cu o deteriorare a raportului S/Z.
În plus, datorită corecţiilor ( curbele NAB ), balansul tonal se schimbă dramatic, se injecteză defazaje din cele mai naşpa, distorsiunile armonice cresc exponenţial, etc Orice prelucrare suplimentară a semnalului duce la o înrăutăţire, iar prin repetare se obţinu un cumul de abateri de la forma semnalului iniţial.
Nu mai spun că cu cât se reînregistrează un program muzical, se pierd frecvenţe la capetele spectrului. Dacă se pleacă iniţial pe un spectru larg, de la 20Hz până la 25Khz la prima copie, la capătul lanţului, după copieri repretate, abia dacă mai ajungea un biet şi nenorocit 50-12000 Hz, hai, maxim 14000Hz cu o garnitură de fâşâit şi artefacte.
Cu cât eşti mai la coada lanţului, cu atât primeai o înregistrare mai proastă.

.............
În concluzie, doar fraierii dădeau bani puţini pe muzică, primind nişte înregistrări de cacao.

În ultimii ani ( 85 - 89 ) se umpluse ţara de magnetofoane Rostov. O grămadă de pulinfrici se ocupau cu copierea la a 15-a mână. Ţinând cont că o bandă OrWo de 540m costa 175 Lei, mai puneau şi ei 75 - 100 Lei, revânzând-o fraierilor. În aceste condiţii, preţul minim era de 250 lei pentru o bandă trasă de ne Gogu, de la sifoane, sau de nea Costel de la 3. Evident, la banii aceeia, suna ca porcu, cu fâs de fâs, vumetrele băteau aiurea, ba prea tare ( +5dB ), ba pe la -15 dB, mai mirolaia pe la sfârşit ( din cauza că nea Costel folosea ca unitate de redare un majak 205 obosit, cu motorul legat la retea şi dependent de fluctuatiile acesteia ), ultima piesă se termina prea devreme, ori pe la jumătate. Bucurii din acestea.
Sunt sigur că tu ( sau tăticul tău ) eraţi clienţii lui nea Costel şi habar nu aveaţi că există nişte tipi care preferă să plătească mai mulţi bani pentru a cumpăra o muzică bine înregistrată, la prima mână, pe Akai Gx-747 dbx, ori pe Revox B77 ( favoritul meu ), direct de pe un pick-up adevărat, folosind un preamplu RIAA în clasă A profesional. Un ansamblu format dintr-un pick-up serios + un Revox B77 + preamplif RIAA costa în 1986 peste 100.000 lei. O bandă de calitate -ferro-, BASF, Maxell, Agfa, costa 15 -20 DM, iar una profesională, de 1100m, ( NAB ) cu bandă FeCr - Ampex sau Basf , costa cam 500 - 800 lei, neînregistrată.

Ar mai fi ceva.
poate că poporul aflat într-o stare de manelism incipient o fi preferat CC Catch, Modern Talking, Bad Boys Blue, dar trebuie să ştii că mai existau şi oameni pentru care muzica însemna Led Zeppelin, Iron Maiden, Uriah Heep, Black Sabath, AC-DC, Pink Floyd, Isao Tomita, Tangerine Dream, John Coltraine, Miles Davis, etc, etc, etc "

.............
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

fluffy38
Posts: 405
Joined: 08 Oct 2008, 09:42

Re: STEREO si trecutul nostru, un subiect serios!

Post by fluffy38 »

idiot wrote:...Oamenii care aveau ceva in cap, la fal ca si acum, nu ascultau Modern Talking si BZN, cum nici acum acestia nu asculta Riana sau
50 Cent....

Am zis ca nu mai intru pe forumul asta ,dar as fi curios sa aflu carui dobitoc ii apartine citatul?
"Civilizatia vine dinspre apus, lumina vine de la rasarit!"

User avatar
Schindler
Posts: 395
Joined: 28 Oct 2008, 11:13
Location: Constanta

Re: STEREO si trecutul nostru, un subiect serios!

Post by Schindler »

Led Zeppelin, Iron Maiden, Uriah Heep, Black Sabath, Pink Floyd, Modern Talking nu pot asculta de fel, fara a avea un sentiment de total discomfort..
AC/DC mi se par OK si ii ascult ocazional cind am de taiat lemne,de facut munci fizice brute etc.
Isao Tomita, Tangerine Dream, John Coltraine, Miles Davis probabil ca i-am ascultat ocazional si nu mi-au placut, altfel as fi avut muzica cu ei.
BZN in schimb, pentru mine, este mult peste toti cei enumerati mai sus.
Pina la urma este doar o chestie de gusturi : unuia ii place pepenele, altuia un zgarci de porc ....
Fiecare are dreptate ... E normal ca oameni diferiti sa aiba gusturi diferite ...
"Stop hearing music. Start listening to it."

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: STEREO si trecutul nostru, un subiect serios!

Post by momolo »

Intoleranta este caracteristica oamenilor primitivi, inevoluati.

Ciudat dar adevarat, am observat in timp la fel de multa intoleranta atat la manelari cat si la anti-manelari cu deosebirea ca cei din urma sunt cei mai agresivi si cei mai inversunati (intr-un final cei mai nefericiti).

Dar hai sa va dau ceva muzichie (poate mai descreteste fruntile unora):

http://www.youtube.com/watch?v=j0Xmsu1U ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.youtube.com/watch?v=WuZ3pPxEGfc" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.youtube.com/watch?v=c1j8TcRo ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.youtube.com/watch?v=C3eNcb_8vK4" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.youtube.com/watch?v=FL44W-o5 ... 0&index=10" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.youtube.com/watch?v=XkoHoAPTzdM" onclick="window.open(this.href);return false;

si ceva din repertoriul nou :D :
http://www.youtube.com/watch?v=OQZ3QVOO ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: STEREO si trecutul nostru, un subiect serios!

Post by momolo »

si inca BZN:

http://www.youtube.com/watch?v=lvhudpJNZhU" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.youtube.com/watch?v=fROxJ7FjtQY" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.youtube.com/watch?v=UaDQJppGvxA" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

fluffy38
Posts: 405
Joined: 08 Oct 2008, 09:42

Re: STEREO si trecutul nostru, un subiect serios!

Post by fluffy38 »

Schindler wrote:...
Pina la urma este doar o chestie de gusturi : unuia ii place pepenele, altuia un zgarci de porc ....
Fiecare are dreptate ... E normal ca oameni diferiti sa aiba gusturi diferite ...
Corect!

Insa nu e normal ca unii sa se ....in gusturile altora(mai inevoluati).
"Civilizatia vine dinspre apus, lumina vine de la rasarit!"

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: STEREO si trecutul nostru, un subiect serios!

Post by momolo »

fluffy38
Insa nu e normal ca unii....etc
daca e sa discutam despre normalitate cred ca folosirea expresiilor,
idiot wrote

carui dobitoc
nu ar fi din cale afara de normala (si nici onorabila pentru cel care le foloseste).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

fluffy38
Posts: 405
Joined: 08 Oct 2008, 09:42

Re: STEREO si trecutul nostru, un subiect serios!

Post by fluffy38 »

momolo

Sa ne intelegem si nu sa nu divagam de la subiect. Daca nu citeam ........nu are rost sa mai scriu cuvintele,(nu este onorabil),zau daca ma bagam in seama.
Insa asa cum si tu te autosesizezi atunci cand vezi ceva care contravine ideilor si gusturilor tale(am vazut-o de nenumarate ori pe forumul asta),asa nici eu nu pot sta impasibil cand vine un.......(nu e onorabil) si se imprastie in gusturile mele.

Incerca sa intelegi ca NU eu am lansat provocarea, eu doar am raspuns. Ca nu am folosit cuvinte de genul..."vai marite domn,aveti dreptate,nici prin gand nu mi-ar trece sa va contrazic"....da este adevarat,nu am fost si nu voi fi niciodata un milog sau un yesman. Pacat de subiect,era mai interesant fara citatul ala lung luat de pe net.

Numai bine!
"Civilizatia vine dinspre apus, lumina vine de la rasarit!"

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: STEREO si trecutul nostru, un subiect serios!

Post by momolo »

fluffy38, era mai simplu si mai civilizat (si ai fi facut mai putin deranj) sa-ti ceri scuze pentru modul cum ai postat si epitetele folosite. Nu are rost sa-ti explic niste lucruri elementare ca nu suntem la gradinita. Chiar daca nu era un oarecare citat si era chiar o afirmatie a unui coleg de forum cu care nu erai de acord, nimic nu justifica modul tau de adresare.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: STEREO si trecutul nostru, un subiect serios!

Post by SOLO »

Doua caractere puternice :wink:

Hai sa ramanem la subiect si sa evitam asprimea , va mai lamuriti voi pe privat .

Profit de ocazie sa va urez tuturor un weekend placut si insorit ca la Milano :lol:

http://www.milanocam.it/duomo/" onclick="window.open(this.href);return false;


Update :

Am sters postul lui PolyGram care in loc sa ne povesteasca ceva legat de audio , alimenteaza topicul cu tampenii . Momolo are si casuta de mesaje private , deci nu inteleg de ca nu i s-a transmis pe privat mesajul .
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: STEREO si trecutul nostru, un subiect serios!

Post by brighty »

Se poate sa va impacati si sa se curete topicul de replici off? :roll:

In alta ordine de idei, inspirat de melodia din 'repertoriul nou' propusa de momolo, vin si eu cu ceva INCREDIBIL, prin ridicolul sau: "Lambada" reloaded in 2011!! :mrgreen: Si nu oricum, ci in versiunea Jennifer Lopez! :lol: :lol: :lol: A innebunit, oare, de tot industria muzicala?! :twisted:

http://www.youtube.com/watch?v=Xq4d_X3yrq4" onclick="window.open(this.href);return false;

PolyGram
Posts: 200
Joined: 26 Feb 2010, 09:35
Location: Viseu de Sus, Maramures

Re: STEREO si trecutul nostru, un subiect serios!

Post by PolyGram »

Nu e de ajuns sa fii harnic, domnule Solo, mai trebuie sa fii si corect si echidistant - e adevarat, e mai greu si unii nu reusesc sau nu stiu ce inseamna. Asa ca de ce nu stergi matale tot ce este off-topic. Am fost off-topic? Da. Momolo a postat off-topic? DAAAA
Singura cale de a aprecia digitalul este sa nu asculti vinilul

PolyGram
Posts: 200
Joined: 26 Feb 2010, 09:35
Location: Viseu de Sus, Maramures

Re: STEREO si trecutul nostru, un subiect serios!

Post by PolyGram »

Si fluffy si momolo au mp. De ce nu-si trimit mesajele pe privat?
Singura cale de a aprecia digitalul este sa nu asculti vinilul

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: STEREO si trecutul nostru, un subiect serios!

Post by SOLO »

Stii ce nu imi place mie ?

Nesimtirea si neputinta de a invata ceva unii de la altii . Daca doi useri gresesc si eu intervin ca sa ii impac al treilea ar trebui sa invete si sa nu isi bage nasul in asa fel incat sa trebuieasca sa mai am unul pe cap . Gandeste-te ca poate alti o suta au invatat din treaba asta si nu au intervenit daca nu au avut ceva de spus la subiect . Ce-ar fi sa avem 100 de PolyGram pe forum ? Cum ma sfatuiesti tu sa procedez cu ei ?

Evident nu aici e locul raspunsului , poti sa-mi scrii pe privat . Intre timp o sa se curete locul , stai linistit .
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

Post Reply