Cum se intretin vinilurile

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Cum se intretin vinilurile

Post by momolo »

La Altex, iar marca este Bandrige...costa cam 15 lei....
eu am luat mai demult cand erau chiar 10 RON. Sunt foarte bune, degeaba sustin unii tampenii cum ca nu sunt de firma.

Insa periile astea iau praful numai grosier. Nimic nu inlocuieste spalarea dedicata.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Gelu
Posts: 1
Joined: 13 Nov 2010, 20:41

Re: Cum se intretin vinilurile

Post by Gelu »

JohnnyDarkRo wrote:Are cineva experienta legata de pistol antistatic (indiferent de firma)? Ma refer la experienta reala, sa-l fi utilizat personal, nu din citite prin diverse reviste/pagini web.
De asemenea, am cateva viniluri luate 2nd hand de pe ebay/gemm/etc, unele sunt chiar editii din anii 80. Sunt superjegoase, pana acum eu nu le-am curatat in nici un fel, doar periaj cu peria antistatica inainte de fiecare auditie si atunci cantitati semnificative de mizerie se aduna. Imi dau seama ca ar trebui spalate cumva dar mi-e frica sa nu le stric. Pe de alta parte realizez ca daca nu le spal cumva si dau doar cu pistolul antistatic e ca si cum ai da cu deodorant fara sa faci dus. :)
Eu am incercat metoda prezentata in link-ul de mai jos:

http://www.youtube.com/watch?v=mXiCIyv2Vv0" onclick="window.open(this.href);return false;

Vreau sa zic ca a mers si mi-a curatat toate vinilurile. Atentie la solutia de curatat geamurile! Nu trebuie sa contina amoniac!
Numai bine!

User avatar
Mars.X
Posts: 55
Joined: 27 Dec 2008, 15:11
Location: Craiova
Contact:

Re: Cum se intretin vinilurile

Post by Mars.X »

Ce solutie ai folosit?

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Cum se intretin vinilurile

Post by momolo »

Masina de curatat LP-urile cu ultrasunete:

http://www.audiodesksysteme.de/index.php?kat=10_17_15" onclick="window.open(this.href);return false;

Image
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Mars.X
Posts: 55
Joined: 27 Dec 2008, 15:11
Location: Craiova
Contact:

Re: Cum se intretin vinilurile

Post by Mars.X »

Am si eu o intrebare: Dupa un timp de folosinta, periile de carbon ar trebui schimbate? Ma gandesc ca in timp se incarca cu grasimi, etc.
Si inca ceva, cam care e forta normala de apasare a periei pe vinil? Adica "tracking force"? :)

porto
Posts: 416
Joined: 08 Nov 2008, 04:47
Location: Montreal

Re: Cum se intretin vinilurile

Post by porto »

Periile de carbon in general cam un an le-am utilizat asta in conditiile in care ascult cel putin cate un vinyl pe zi. De fapt ce se intampla de fapt se cam in doaie perii, se raresc si nu prea mai are efectul scontat. Nu cred ca exista o forta de apasare masurabila si chiar nu e importanta deoarece peria de carbon nu va curata mizerii "grele" ci pur si simplu numai praful si scamele. Peria de carbon nu cred ca e ptr curatatul grasimilor. Ptr. asta trb pur si simplu spalat discul.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Cum se intretin vinilurile

Post by momolo »

Eu am mai multe perii de carbon si nu s-a uzat si nici nu a chelit vreuna in ani de zile. Apasarea la curatare trebuie sa fie la bunul simt, scopul fiind maturarea prafului si nu "reimprimarea" discului. Daca discurile are prea multa mizerie pe el peria de carbon e inutila, trebuie bagat la spalat.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Bobi Bob
Posts: 20
Joined: 06 Nov 2022, 19:24

Re: Cum se intretin vinilurile

Post by Bobi Bob »

Vad ca au trecut vreo 12 ani de la ultimele discutii, dar nici nu cred ca s-au schimbat prea multe in privinta intretinerii vinulurilor. Pana acum am ascultat doar placi noi care se aud foarte bine, insa dupa vreo 3-4 auditii am observat ca se strang scame care devin suparatoare la redarea melodiilor. Ma intreb cat de bune ar fi cele doua produse din link-urile de mai jos sau daca exista altceva mai calitativ decat acestea:

https://altex.ro/kit-curatare-viniluri- ... 0MQAvD_BwE

https://www.zeedoshop.ro/produs_audio-t ... n8QAvD_BwE

Detin si cateva discuri Electrecord de la un prieten, dar pacane ingrozitor si aproape continuu (foarte deranjant pentru mine, dar din ce-am constatat placut pentru altii care nu concep auditia la pick-up fara pacanituri :D ). O sa iau cel mai "urat" disc si o sa incerc sa-l curat cu izopropilic si poate reusesc sa-l readuc la viata. Momentan nu intra in discutie vreo masinarie de spalat discuri sau altceva mai elaborat....

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Cum se intretin vinilurile

Post by Kross »

Eu le-am curățat cu... apă călduță, cât să se moaie ușor placa. Nu fierbinte, riști să o deformezi iremediabil, și fără frecat la ele. Eticheta nu se va strica. Eu spăl orice disc luat sh. Unele au ditai praful pe ele. Dar e bine să nu le rulezi direct așa, strici acul, se aude ca curu' și uzezi și placa în timp. Unele foarte prăfuite, după spălare se aud foarte curat. Altele...curate, nu prea folosite hârâie și pocane de numa'.

Cum s-a zis mai sus, peria de carbon e bună cu condiția că praful să fie superficial. Degeaba apeși pe disc până nu mai duce motorul, nu rezolvi nimic.

Discurile, este bine să se păstreze vertical, preferabil să aibă plicul interior din plastic (polietilenă, PVC), cele de hârtie pot zgâria și lasă și scame. Sunt niște corpuri la ikea, Kallax, unde vinilul intră perfect. Parcă special făcute. De preferat să iei cu 3 module. Funcție de câte discuri ai. Intră cam 110 discuri într-un modul. Poți pune și pickupul pe ele, se îngreunează suficient cu discuri în ele.
Nu stoca discurile orizontal și unul peste altul. Se deformează.

Legat de forța de apăsare...
Nu forța de apăsare le distruge neapărat. Am discuri rulate cândva cu 8-10 g, și merg perfect. Mai rău le distruge un ac prost, uzat, sau care calcă strâmb pe placă, decât un ac care apasă prea tare . Acul în general se uzează primul, dar dacă perseverezi, distrugi și discul. Nici o forță prea mică nu e bună, sunt câte unii care zic că rulează cu 1 g...dar deja riști că acul să țopăie pe disc sau în caneluri și strici și placa, aparte de lipsa de muzică. Placa tolerează și 12 g, deși rar erau pickupuri să aibă așa valori mari. Excepție cele vechi care mergeau pe bachelite și ebonite la 78. Dar și alea, aveau ac selectabil , 16-33-45 și altă poziție 78, ba și contragreutatea cu 2 trepte (16-33-45 cam 6-8 g și 78 cam 10-12 g). La 78 la bachelite trebuia ac de oțel și apăsare mai mare. Oricum după o rulare, acul era dus.
Când vezi că începe să fie zgomotos, scade dinamica, și calitatea în general, e bine să înlocuiești acul. Nu să mergi până nu mai ai ac deloc și începe să sară, asta chiar e rău pentru placă. În acest caz un T4p uzat rău și care deja sare, care are doar 1.25 g, poate fi mai rău decât o ceramică în stare bună la 8 g . Când mă refer la doze ceramice, mă refer la unele vest europene și unele japoneze (de regulă echipau minisisteme , combine), care erau decente, nu la tractoarele comuniste, ace proaste și prost calibrate, Rft, Tesla Supraphon sunt doar câteva exemple triste de distrugătoare de plăci...astea au făcut unele plăci inutilizabile...ace proaste, brațe proaste, utilizatori și mai proști care mai îngreunau doza pentru mai mult bass și ca să nu mai sară. Și magneticele comuniste erau...jalnice.

Nu consider că vinilul este extrem de pretențios, în concluzie dacă ai acul bun, ții placa stocată vertical și curată și nu o agresezi (scapi acul pe ea sau o lovești sau alte abuzuri) te ține mult și bine. E bine ca pentru doză să ai măcar un ac de schimb la îndemână. Și o curățare periodică nu strică.

Am încercat pe câteva plăci murdare rău (și nu prea valoroase), un adeziv de lemn. Am lăsat să se usuce, apoi am dezlipit pojghiță ca pe o etichetă... și chiar s-a curățat. Bine, cum am spus, nu era o placă prea valoroasă, așa că mi-am permis . Rezultatele au fost bune, dar îmi este teamă să le aplic pe toate plăcile acest tratament.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Carcosa
Posts: 77
Joined: 23 Jan 2023, 07:03

Re: Cum se intretin vinilurile

Post by Carcosa »

Salutare ! E primul meu post(dupa cel de prezentare evident) si topicul este pe gustul meu asa ca nu dati cu pietre daca nu va place ce zic .
Depinde foarte mult cat de mare e colectia si cat de pasionat esti de vynil.
Eu am in jur a 350 discuri din toate categoriile de prese : uk ,rusesti , grecesti , nemtesti , americane ,japoneze majoritar etc .
Consider extrem de importanta intretinerea discurilor si a acului .
Cu cat colectia e mai mare cu atat importanta acordata ingrijirii discurilor e mai mare.
Eu posed masina chinezeasca cu ultrasunete luata de le aliexpress . La inceput faceam amestec empiric cu putin alcool izopropilic si substanta de limpezire finsh de la masina de spalat vase . Am ajuns la concluzia dupa multe experimente ca Amestec 4 parti apa ,1 parte alcoolizopropilic de inalta puritate (98%), 5 ml la litru de amestec anterior de agent de muiere foto ( iford ifotol folosesc eu- e in jur de 160 ron si te tine mult si bine ).
Ce am observat / constatat ca masina desi permite sa spal 5 discuri odata eu mai mult de 3 nu bag la spalat pt ca fiind apropiate discurile nu pare a avea efect scontat.
Ca si temperatura a apei , eu setez 35 grade - desi nu stiu cat de acurat e chinezul in parametrii (acuma mi-a venit ideea sa verific ).
Daca cineva are o reteta mai buna , sa imi zica si mie va rog sa incerc.
Ca si perie folosesc o perie antistatica dar care nu prea ma incanta f tare : Super Exstatic (carbon fibre si velvet ).Voi ce folositi si vi se pare eficient ?
Am un pont legat de peria acesta cu velvet si carbon fiber - daca nu aveti masina de spalat -puteti incerca sa puneti putin alcool izopropilic pe velvet si sa curatati disc asa pe platan evident rotinduse.
De asemenea recomand si curatirea la cateva discuri chiar daca discurile sunt curate (aparent ) a acului .Aici folosesc o substanta de la audiotehnica cu periuta aferenta f moale.
De ce consider ca e important sa ai discuri curate inafara de pacaniturile evidente generate de praf -daca ai doza MC la acestea nu prea schimbi ac , si e destul de usturator sa schimbi doza daca tu rulezi discuri cu "pamant de flori " pe ele .

vjvarta
Posts: 145
Joined: 12 May 2015, 10:29

Re: Cum se intretin vinilurile

Post by vjvarta »

Salut ! Poti pune un link cu masina de pe aliexpress?

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Cum se intretin vinilurile

Post by momolo »

Carcosa wrote:
13 Feb 2023, 19:58
Salutare ! E primul meu post(dupa cel de prezentare evident) si topicul este pe gustul meu asa ca nu dati cu pietre daca nu va place ce zic .
Bine ai venit pe forum! Ceea ce ai postat mi se pare foarte interesant!

Eu am o masinarie din asta cumparata prin 2020 (chiar inante de balamucul cu pandemia) din RO, dar in realitate provine din Polonia si este, evident, fabricata in China (deci din China via Polonia). Atunci am platit, daca tin bine minte, cam 1900 lei, acum pretul e mai mare avand in vedere situatia economica actuala. Deci o am exact pe asta:
https://www.cncworld.ro/aparat-curare-p ... gIc-vD_BwE
Carcosa wrote:
13 Feb 2023, 19:58
Ce am observat / constatat ca masina desi permite sa spal 5 discuri odata eu mai mult de 3 nu bag la spalat pt ca fiind apropiate discurile nu pare a avea efect scontat.
Interesant! Nu m-am gandit la treaba asta, de multe ori am spalat cate 6 o data (cat permite masinaria). S-au spalat perfect, nu mai paraie unul, de fapt au totala lipsa de zgomot dupa spalare. Insa erau discuri second hand relativ curate. Acum ma gandesc si eu sa bag numai 3 bucati, sa aibe distanta mai mare intre ele.
Carcosa wrote:
13 Feb 2023, 19:58
Ca si temperatura a apei , eu setez 35 grade - desi nu stiu cat de acurat e chinezul in parametrii (acuma mi-a venit ideea sa verific ).
fix la 35 grade setez si eu dar trebuie avut grija, dupa ce incep microundele creste usor temperatura ajungand pe la 36...37 grade. Dar nu am avut probleme cu discurile. Interesant ca in timp ce invarte mi s-a parut ca unele sunt mai deformate insa dupa spalare si uscare au ramas nedeformate. Oricum, asta e temperatura optima si dupa opinia mea. A mea pare destul de precisa.
Carcosa wrote:
13 Feb 2023, 19:58
La inceput faceam amestec empiric cu putin alcool izopropilic si substanta de limpezire finsh de la masina de spalat vase . Am ajuns la concluzia dupa multe experimente ca Amestec 4 parti apa ,1 parte alcoolizopropilic de inalta puritate (98%), 5 ml la litru de amestec anterior de agent de muiere foto ( iford ifotol folosesc eu- e in jur de 160 ron si te tine mult si bine ).
Nu esti singurul care spune despre substantele foto de clatire (pt fotografia analogica). Iti multumumesc pentru informatie! Deja am detectat de unde sa cumpar. Este destul de scump la litru dar observ ca e facut sa fie folosit cu dilutie foarte mare (pentru foto dilutia este 1/200).

Eu pana acum am folosit "zeama" pe baza de concentrat lichid de parbriz. Se gaseste peste tot, aveam unul de mult dar am cumparat si din Dedeman cu vreo 25 lei recipientul (are o forma standard, e mic) "made in Polonia". Avea mai scump "made in Germany" dar cred ca diferenta e numai de pret.
Nu am masurat exact niciodata la amestecurile folosite de mine. Bag cam asa:
- un bidon de 5L apa distilata dedurizata (adica distilata prin evaporare).
- torn din bidonelul de lichid parbriz cam asa la ochi, nu stiu cat, as spune cam doua paharele de tzuica.
- bag si izopropilic dar oricum, in cantitate mult mai mica decat in varianta ta. Tu bagi practic 20% izopropilic. Poate o sa incerc si eu dar mi se pare cam mult. Problema nu e ca asta ar strica discurile, nu le strica deloc, problema pe care o vad e risipa (e cam scump) si "putoarea" de miros. Izopropilicul este EXTREM de toxic si cancericen! Deci mare, mare atentie! Are proprietatea sa treaca si prin piele si din ce am citit se si acumuleaza in organism si afecteaza ficatul, splina, etc, nu tin minte precis decat ca e al naibii de toxic si cancerigen! Cand ma gandesc, in prima perioada a pandemiei ne dadeam toti pe mana la greu cu dezinfectant pe baza de izopropilic! Eu il cunosc din anii 90 cand mesteream diverse mecanisme cu vaselina, de exemplu mecanisme de imprimante matriciale. Este extrem de bun dizolvant si curata minunat cam orice, mai putin diverse feluri de plastice pe care le ataca. Discurile de vinil nu sunt atacate.
La un moment dat nu am mai pus o data izopropilic (ma deranjeaza "putoarea" teribila care se face cand microundele lucreaza, de obicei tin geamul deschis in bucatarie unde le lucrez). Ei bine, discurile alea..... le-am spalat din nou! Asa mi-am dat seama ca nu trebuie sa lipseasca izopropilicul. Dizolva grasimile.

Dupa ce "zeama" incepe sa se murdareasca prea tare o bag la loc in bidonul de apa de 5L si o folosesc ca lichid de parbriz. E chiar foarte bun! Dar numai de vara, nu sub zero grade! Intr-o singura cuva (zeama) am spalat o data peste 60 de placi (second hand). Dar erau relativ curatele. Conteaza mult nivelul de jeg in legatura cu cat tine un lichid de spalare.

Acum mai e o problema de lamurit, durata "electrocutarii" placilor. Din ce am constatat eu, cel mai bine e de tinut minim 15 minute. Cateodata le mai dau o tura de vreo 7 minute. Oricum, nu le strica deloc (am testat). Poate si pentru ca incarcam 6 bucati o data. Intensitatea masinii o reglez de obicei cam pe la 80...90%, adica nu 100%.

OK, acum ma intreb de o chestiune, daca s-ar putea amesteca nitel concentrat de parbriz (varianta mea) cu nitel lichid din ala foto?! Evident si cu izopropilic. Eu as pune pana in 10% si nu 20%. Dar o sa incerc varianta ta (deci fara lichid de parbriz), sunt curios ce iese.

Si acum un pont pe care l-am primit si eu, il dau mai departe - mi-am cumparat 2 perii cu par de capra pentru viniluri (sunt cam scumpe) si doua menghine care se folosesc la telefoanele mobile (le-am gasit greu aici in RO. In China pe Ali sunt cate vrei, dar trebuie sa astepti 1 luna. Costa putin). Periile le-am gaurit si le-am prins de micutele menghine care stau prinse de marginea cuvei, adica latura mica in capatul placii. Bag o singura placa (evident!) si periile o strang intre ele, orizontale deasupra nivelului apei. Deci se poate spala o data numai o placa. Asta e varianta pentru placi extrem de murdare. Le rezolva IMPECABIL. Adica cele care au asa un mare jeg ca fara perie nu prea iese de tot. Dar placile de genul asta sunt mai rare la mine, in general nu iau daca sunt extrem de jegoase. Si nu prea am rabdare sa fac o singura placa o data. Consumul de timp e foarte mare, as pune un minim de 20....30 min la o singura operatiune.

Si inca un pont, probabil il sti, dupa ce le speli ridici motorul si le lasi sa se invarta in aer pana cat de cat se zvanta, dupa care le pui pe stativ, sa nu aiba lichid sa curga in dare. Darele alea provoaca zgomot cand le redai. Lichidul inerent se murdareste. Deci ce 20min la o placa?!..... Mai mult! E o munca consumatoare de timp. Dar calitatea unei placi spalate.... pur si simplu nu se compara, e alta placa! Plus ca nu se toceste acul. Un prieten a contabilizat orele de rulare la dozele lui avand aceeasi masina ca a mea si a constatat ca acele dozelor tin enorm. Deci uzura e data in primul rand de placile murdare.

Iar pentru problema electrostatica in timp mi-am luat "chiloti" interiori antistatici sa inlocuiesc pe aia din hartie care-s o mizerie. Si apoi mi-am luat pistol electrostatic. Dar depinde de mediu, la mine nu am asa mari probleme cu treaba asta, altii au mari probleme cu curentul electrostatic.

Diverse alte metode gen tampoane de catifea date cu izopropilic (sau fara), maturici, vrajeli, toate sunt o labareala. Nu fac decat sa indese mai bine jegul in santuri. Adevarata spalare asa se face. Exista evident si masinariile audiofile dedicate care merg pe principiul aspirarii cu brat si duza. Sunt bune dar extrem de putin fiabile, consuma enorm timpul si costa mult atat masinaria cati si consumabilele.

Cat priveste achizitia de pe Ali, dau niste linkuri oarecare (dar sa adunati pretul transportului daca nu e gratis si sa aveti in vedere ca o sa va bage vama, nu se stie cat?! Acum s-au inasprit metodele, trebuie numar EORI si la personale fizice. Iar venirea din China dureaza mult, cam 1 luna. Si e o loterie, posibil unele masinarii sa nu fie asa bune si evident, nu aveti nici o garantie. Teoretic ar fi un fel de garantie, dar vreau sa vad pe ala care trimite inapoi in China o cutie asa mare!)
https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... 2981608251

https://www.aliexpress.com/item/4000091 ... _edm_other

Ar fi si varianta cumpararii de la Ali a componentelor separate, dar nu stiu ce mare economie s-ar face!? Exemplu motor:
https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... 2981608251

Cuve simple se gasesc garla.
Insa probabil daca nu o aveam pe asta as fi luat de pe Ali, totusi. Teoretic ar iesi o economie maricica de bani, ceva de genul aprox. 100 euro dar cu diverse riscuri ca:
- sa vina defecta
- sa vina lovita
- sa va beleasca cu vama
- sa mearga putin si sa se strice repede
etc
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Carcosa
Posts: 77
Joined: 23 Jan 2023, 07:03

Re: Cum se intretin vinilurile

Post by Carcosa »

Multumesc mult Momolo pentru informatii !
Iti donez eu un pic de ifotol pt teste daca vrei, si daca esti din buc ca abia am achizitionat un stoc nou .
Asa e tb sa invarti in aer placile dupa ce termini process .
Si eu tot la 15 minute am observat ca e randament optim dupa e cancan . In plus daca lasi dupa perioada de ultrasunet placa sa se invarta e posibil ca mizeria sa se adauge din nou pe placa .
Pe viitor planuiesc si un okki nokki dar sa ajung la un 1000 de vinil .Practic iau placa o pun direct pe platan la auditie.
Eu personal am dat 800 ron pe masinutza de spalat GT Sonic pe ali express si e f f buna ca si lucratura la banii astia.

Carcosa
Posts: 77
Joined: 23 Jan 2023, 07:03

Re: Cum se intretin vinilurile

Post by Carcosa »

- bag si izopropilic dar oricum, in cantitate mult mai mica decat in varianta ta. Tu bagi practic 20% izopropilic. Poate o sa incerc si eu dar mi se pare cam mult. Problema nu e ca asta ar strica discurile, nu le strica deloc, problema pe care o vad e risipa (e cam scump) si "putoarea" de miros. Izopropilicul este EXTREM de toxic si cancericen! Deci mare, mare atentie! Are proprietatea sa treaca si prin piele si din ce am citit se si acumuleaza in organism si afecteaza ficatul, splina, etc, nu tin minte precis decat ca e al naibii de toxic si cancerigen! Cand ma gandesc, in prima perioada a pandemiei ne dadeam toti pe mana la greu cu dezinfectant pe baza de izopropilic! Eu il cunosc din anii 90 cand mesteream diverse mecanisme cu vaselina, de exemplu mecanisme de imprimante matriciale. Este extrem de bun dizolvant si curata minunat cam orice, mai putin diverse feluri de plastice pe care le ataca. Discurile de vinil nu sunt atacate.
Mai e o problema :Alcool - se evapora in timp relativ scurt :( .Chiar daca este amestecat cu apa si ifotol.
Iar pentru problema electrostatica in timp mi-am luat "chiloti" interiori antistatici sa inlocuiesc pe aia din hartie care-s o mizerie. Si apoi mi-am luat pistol electrostatic. Dar depinde de mediu, la mine nu am asa mari probleme cu treaba asta, altii au mari probleme cu curentul electrostatic.
Buna afirmatia ! Scapati de chilotii de hartie sau mapa originala o pastrati doar ca sa fie discul in forma originala .Sunt pline de praf si mizerie , eu le arunc instant.
Da , am ceva chiloti " japonezi " (cum suna asta !- parca vad si pe cei de la sumo !) in jur de 100 lei 50 buc deci cam 2 ron bucata cam scumpi dar sunt la o calitate incredibila.
O alta chestie ciudata care am observat si necesita mentiune : am pus un slipmat relativ neurtu din pluta aftermarket in locul celui original de Lenco 78 si cand dau cu peria insistent de fibracarbon si plush se electrizeaza atat de tare discul de i-al scot cu tot cu slipmat cateodata . Deci e o prostie slipmat de pluta .

Chestia cu Minty gunul sau cum i-ai zice pt indepartare sarcini electrostatice aveti mare grija cei care folosesc doze MC , va poate lasa fara doza !

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Cum se intretin vinilurile

Post by momolo »

chiar intr-unul din linkurile puse de mine de la Ali e un video in care se prezinta masina si arata acolo ca foloseste apa distilata, izopropilic si o substanta denumita Triton X-100 ( https://en.wikipedia.org/wiki/Triton_X-100 )
Nu am gasit de vanzare in RO. Doar pe dincolo:
https://www.sigmaaldrich.com/RO/en/product/sial/x100
https://www.amazon.com/Surfactant-Nonio ... B07SGY8LRC
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply