Sfaturi upgrade sursa

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
imo
Posts: 26
Joined: 18 Feb 2011, 09:34

Sfaturi upgrade sursa

Post by imo »

Salut,
Sistemul meu este compus din:
- Cd player NAD c565
- Amp Anthem 225
- Boxe ELAC BS 244 (bookshelf).

Ma bate gandul de un upgrade in ceea ce priveste sursa in sensul ca ma gandesc la o alternativa:
- pe de-o parte la achizitionarea unui DAC (Rockna RD2se, Lavry, etc) si folosirea NAD-ului ca transport;
- pe de alta parte la achizitionarea unui alt cd player pentru ascultat cd-uri si folosirea NAD-ului doar ca DAC (are intrari digitale) pentru muzica din laptop sau pentru sunet scos din dvd-player (filme, concerte pe DVD, etc).

Ascult cam 70% CD-uri, 20% fisiere din laptop, 10% concerte pe DVD.

Avand in vedere ca bugetul este unul destul de redus (maxim 3000 RON), mi-ar fi de mare folos niste sfaturi care sa ma ajute in primul rand sa ma decid la una din cele 2 variante de mai sus, dar si spre ce anume echipamente ar fi bine sa-mi indrept atentia, astfel incat din bugetul meu sa pot reusi un upgrade care sa se reflecte cat de cat intr-o imbunatatire a sunetului.

Dpdv al bugetului, cred ca ar fi mai realizabila prima varianta, dar nu sunt sigur ca rezolv ceva pentru ca si NAD-ul 565 are un DAC destul de bun (un Wolfson folosit si de Arcam pe CD 37), adica nu sunt convins ca as obtine un sunet evident imbunatatit.

Astept sfaturi din partea voastra cu multumiri anticipate.

ttsto
Posts: 79
Joined: 13 Oct 2008, 18:24

Re: Sfaturi upgrade sursa

Post by ttsto »

Salut
Cum ai caracteriza sunetul sistemului tau si ce ai vrea sa schimbi/obtii prin inlocuirea sursei?
Sursa: Bryston BDP-1, BDA-1
Amplificator: Bryston B135, Bryston BHA-1
Boxe: PMC Twenty 24
Casti: Hifiman HE-500

imo
Posts: 26
Joined: 18 Feb 2011, 09:34

Re: Sfaturi upgrade sursa

Post by imo »

In ceea ce priveste sunetul sunt destul de multumit in momentul actual doar ca uneori mi-ar placea sa fie ceva mai deschis, instrumentele mai bine delimitate si un soundstage mai precis. Nu stiu foarte bine sa explic in cuvinte cum vreau sa sune exact, in principiu imi doresc sa pot urmari clar linia fiecarui instrument, fara a pierde insa din muzicalitate in ansamblu.

ttsto
Posts: 79
Joined: 13 Oct 2008, 18:24

Re: Sfaturi upgrade sursa

Post by ttsto »

Daca ai posibilitatea, incearca mai intai sa testezi diverse cabluri interconnect, eu am avut o surpriza placuta inlocuind un mid-range Atlas sau Merlin cu un Chord Anthem luat ieftin de pe ebay
Anthem i225 este un pic mai dark, asta a fost si experienta mea cand l-am avut cateva zile, insa cu siguranta este detaliat si muzical

ttsto
Posts: 79
Joined: 13 Oct 2008, 18:24

Re: Sfaturi upgrade sursa

Post by ttsto »

Asta poate fi o optiune foarte buna

imo
Posts: 26
Joined: 18 Feb 2011, 09:34

Re: Sfaturi upgrade sursa

Post by imo »

Multumesc pentru sugestii! Astept in continuare pareri sau idei.

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Sfaturi upgrade sursa

Post by MariusO »

Sugestia mea ar fi sa optezi pentru varianta DAC+transport. De ce? In primul rand pentru ca iti ofera o buna flexibilitate in ceea ce priveste alegerile in privinta DAC-ului (sunt f multe modele ce se incadreaza in 3K Ron), cat si o cale sustenabila de upgrade (nu esti obligat sa cumperi si un transport mai bun imediat, unele din DAC-uri au intrari decente USB, amplificare de casca, etc.). Majoritatea DAC-urilor din gama aceasta de pret sunt intr-adevar mai sensibile in ceea ce priveste semnalul ce le va fi livrat (de catre transport), dar asta nu ar fi un impediment major in cazul de fata, avand in vedere si restul sistemului (parerea mea).

Ca si modele curente de DAC, oferta e destul (daca nu chiar foarte) generoasa:

Musical Fidelity V-DAC, Cambridge Audio DAC Magic, Arcam rDac, Hegel HD2, Rockna RD-5, Rega DAC, Chord Electronics Chordette Gem, NuForce Icon HDP, etc. (ca sa dau cateva exemple)

Partea de transport poate fi suplinita pentru inceput de catre player-ul NAD, fara probleme.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sfaturi upgrade sursa

Post by momolo »

MariusO wrote:Majoritatea DAC-urilor din gama aceasta de pret sunt intr-adevar mai sensibile in ceea ce priveste semnalul ce le va fi livrat (de catre transport)
inteleg ca DAC-urile mai scumpe nu ar fi sensibile ?! In ce sens te referi la sensibilitate ?
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Sfaturi upgrade sursa

Post by MariusO »

Scuze, poate nu m-am exprimat eu foarte corect. Ce doream sa subliniez este faptul ca DAC-urile din gamele entry sau middle sunt in majoritatea cazurilor mai sensibile la semnalul livrat de catre transport (in speta jitter) decat DAC-urile din glase medie-superioara sau de varf. Nu este o regula generala, ci doar o constatare, din experienta mea (poate destul de limitata) cu astfel de jucarii.Concret, un DAC Lavry DA10 mi s-a parut mai putin afectat de schimbarea transportului ce-l alimenta cu semnal, decat un DAC Cambridge Audio DAC Magic.

Intr-un final, desigur, toate DAC-urile sunt strict dependente de semnalul livrat de transport.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sfaturi upgrade sursa

Post by momolo »

MariusO wrote:Ce doream sa subliniez este faptul ca DAC-urile din gamele entry sau middle sunt in majoritatea cazurilor mai sensibile la semnalul livrat de catre transport (in speta jitter) decat DAC-urile din glase medie-superioara sau de varf. Nu este o regula generala, ci doar o constatare, din experienta mea
in opinia mea, ca punct de vedere personal, toate DAC-urile sunt in mod democratic la fel de sensibile la ceea ce numim jitter ca explicatie tehnica sau mai audiofil spus, toate sunt sensibile la transport/sursa si cabluri. Aprecierea gradului de sensibilitate se face in mod evident la ureche prin comparatii cu referinte (nu ascultam cu osciloscopul, nici cu schema). Astfel, aceasta apreciere e total subiectiva si legata direct de calitatea sistemului audio in care e pus DAC-ul + educatia urechii.
As putea afirma contrariul, DAC-urile cele mai scumpe, adica cele socotite high-end sunt si cele mai sensibile. Insa tot o afirmatie subiectiva este deoarece proportiile modificarilor in sunet se simt mai mult intr-un sistem audio foarte rezolut.

Lavry DA10 nu este un exemplu potrivit in acest sens deoarece are nativ o sensibilitate (la jitter, asa afirma proiectantul) redusa....daca nu ma insel se lauda ca ar fi imun, ceea ce personal nu cred cum nu cred nici ca jitterul e cauza tuturor relelor in digital. Cert este ca acest DAC e proiectat altfel decat cele conventionale. Daca suna bine sau nu, treaba relativa la urechea care judeca, asta fiind alta poveste. In opinia mea acest DAC suna prost, reprosez lipsa muzicalitatii, lipsa realismului (naturaletei) si un timbru sonor uscat, sec; totusi este perfect util scopului pentru care a fost creat - monitorizarea audio in domeniul profy unde sunetul se judeca, se analizeaza, se "cantareste" dar nu se asculta; altii pot avea opinii total opuse, aprecierea e subiectiva, cum spuneam. Iar corelarea intre ceea ce auzim si cauzele tehnice e greu de facut, necesita pregatire de specialitate in inginerie insumata cu o ureche si un talent audiofil dobandit prin experienta.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Sfaturi upgrade sursa

Post by MariusO »

Intr-adevar, Lavry DA10 poate fi considerat unul din cele mai putin "democratice" DAC-uri, in conditiile in care practic, pare cel mai putin afectat de semnalul (transportul) ce-l alimenteaza :) , asta facand ca si rezultatele aferente influentei unui transport sa fie mai greu comparabile. Si da, este un DAC intr-adevar mult mai putin muzical decat celelalte audiate de mine (in configuratii diferite, ce-i drept), dar si destinatia este alta, asa cum bine ai mentionat, si anume domeniul profy (de monitorizare).

Revenind insa la intreabrea initiala, dpdv al flexibiltatii, o combinatie DAC + transport mi se pare mai avantajoasa decat un player integrat in aceeasi bani (poti jongla cu diverse transport-uri, cabluri - poate fi interpretat ca un dezavantaj..sau nu :) , ai in anumite cazuri si o amplificare de casca decenta, o conexiune USB ce iti ofera nu neaparat calitate intrinseca de top, cat flexibilitate, etc.). Un alt avantaj, dpmdv, ce nu trebuie trecut cu vederea, in conditiile in care muzica incepe usor-usor sa treaca pe distributie online, il reprezinta si frecventele de esantionare superioare suportate de majoritatea DAC-urilor actuale, foarte util cand vb de download-uri de muzica in format digital de tipul Studio Master (eu personal sunt amator de astfel de chestiuni) si asocierea ulterioara a unui transport ce poate "citi" acest tip de fisiere si transmite nealterat semnalul catre DAC. Variante de transport buget exista si aici (media playere, Squeezebox Touch,etc.), insa asta e alta discutie.

imo
Posts: 26
Joined: 18 Feb 2011, 09:34

Re: Sfaturi upgrade sursa

Post by imo »

@MariusO
Ai vreo informatie, referinta, link sau ceva legat de Rockna RD-5? Eu habar nu aveam ca exista DAC-ul asta, nu e nicaieri vreo informatie legata de el (sau nu am gasit eu).

@momolo
Am citit pareri foarte diferite (uneori ale acelorasi persoane) si in toate directiile in ceea ce priveste Lavry. Eu nu ma pot lauda cu o experienta foarte mare in "audiofilie", de fapt mie imi place muzica mai mult decat sculele, dar vreau totusi ca aceasta sa se auda cat mai bine si cat mai pe placul meu. Insa unele afirmatii dpdv logic mi se pare ca se cam bat cap in cap. Eu personal nu cred ca in mediul profy nu este important ca sunetul sa fie realist. Adica refuz sa cred ca monitorizarea sunetului se face folosindu-se niste echipamente despre care se stie ca produc un sunet uscat, sec si mai ales lipsit de realism. Este doar parerea mea personala.

DAN_TM
Posts: 492
Joined: 15 Jan 2009, 11:03
Location: Timisoara
Contact:

Re: Sfaturi upgrade sursa

Post by DAN_TM »

Am ascultat acum ceva timp Lavry DA-10 in paralel cu Accuphase DP-67, folosind playerul ca player, cu dacul lui si comutand apoi pe Lavry cu transportul din DP-67.Diferentele au fost aproape imperceptibile, lucru constatat de cei cativa care am fost acolo.Lavry-ul suna putin mai clinic, sa-i zicem mai rece, dar diferenta era mica, aproape de nebagat in seama, doar daca stateai atent, cu urechile ciulite.Restul sistemul era suficient de bun ca sa ne dam seama de diferente.

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Sfaturi upgrade sursa

Post by MariusO »

imo, scuze, acum am vazut ca am "mancat" o cifra, e vorba de Rockna RD-25, un DAC cu dongle wireless care a fost fabricat timp de peste un an. Nu stiu daca inca a aparut inlocuitorul acestuia in forma finala, RD-2SE (a carui electronica, fara partea de wireless a fost prezentata de catre domnul Jitariu), dar cel mai bine ii dai un email sau telefon (datele de contact se regasec pe site-ul Rockna). In ceea ce priveste DAC-ul Rockna RD-25, am avut ocazia sa il ascult de 3-4 ori, pentru cateva ore, intr-o companie extrem de selecta (ma refer la amplificare, incinte, cablare) impreuna cu transportul Rockna Wavequest (o piesa de exceptie) si impresiile au fost mai mult decat pozitive.Daca nu ma insel, pretul acestuia se invartea in jurul sumei de 500 Euro.

imo
Posts: 26
Joined: 18 Feb 2011, 09:34

Re: Sfaturi upgrade sursa

Post by imo »

MariusO wrote:imo, scuze, acum am vazut ca am "mancat" o cifra, e vorba de Rockna RD-25, un DAC cu dongle wireless care a fost fabricat timp de peste un an. Nu stiu daca inca a aparut inlocuitorul acestuia in forma finala, RD-2SE
Rockna RD-2SE a aparut sigur (nu are usb, am inteles ca e un RD-2 ca functionalitate, cu anumite imbunatatiri), am confirmarea pe mail chiar de la dl. Jitariu. Chestia e ca nu stiu daca prin eventuala achizitie a acestuia, voi avea o imbunatatire a sunetului fata de cel pe care il ofera NAD 565 prin DAC+ul sau intern.

Post Reply