Cutremur

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Cutremur

Post by cosmin »

L-ati simtit ?

Detalii si la:
http://www.infp.ro/detalii-cutremur?orid=4-121" onclick="window.open(this.href);return false;
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Cutremur

Post by brighty »

Da, l-am simtit (in Bucuresti, zona Lacul Tei). Mai mult m-a uimit vibratia aia scurta si puternica din preludiul sau... Bine ca n-a fost mai rau! Sa aveti o duminica de 1 Mai linistita! 8)

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Cutremur

Post by Obelix »

In sfarsit, un punct comun cu Japonia :lol:

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Cutremur

Post by momolo »

Habar nu am avut de cutremur insa se pare ca pisicii au simtit si au dat alarma cu 3 ore inainte.

Va reamintesc ca inainte de cutremurul din 4 martie 1977 a mai fost unul din asta de vreo 5...6 grade (scurt) inainte cu un an.

Localizarea epicentrului pare sa fie aceeasi cu a aluia din 1977.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: Cutremur

Post by bnt »

Oricum am lua-o, cu fiecare zi care trece suntem cu o zi mai aproape de un cutremur "adevarat", nu?

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Cutremur

Post by momolo »

bnt wrote:Oricum am lua-o, cu fiecare zi care trece suntem cu o zi mai aproape de un cutremur "adevarat", nu?
http://www.evz.ro/detalii/stiri/un-cutr ... aign=yahoo" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Cutremur

Post by TomJones »

In '77 s-a iesit cu armata, garzi patriotice etc la salvarea populatiei, eliminarea molozului si l-a reconstructiea cladirilor. Cel de la ADAS (asirom de azi) au lucrat non stop ptr plata daunelor.
In caz ca azi vine vreun cutremur vom trai in corturi ca nu se va mai reconstrui nimic. Pe cat facem pariu ca primele vor pica blocurile si cladirile noi, la fel ca in Turcia, iar cele vechi vor supravietui mai bine....

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Cutremur

Post by momolo »

E foarte dificil de presupus cat de cat obiectiv ce structuri vor cadea si care vor rezista in picioare.
Cutremurele nu sunt la fel iar in Romania-Bucuresti se pare ca sunt cel putin doua "specii" principale. Cel din 1977 avariaza in special structurile inalte dar e suportat mult mai bine de structurile joase; ca drept dovada, atunci nu prea au cazut casele joase din zidarie, dealtfel foarte fragile. E o problema legata de frecventa undelor seismice.

Cel din 31 august 1986 a fost de cealalta "specie" (de cutremur romanesc), asta afectand exact invers, structurile joase si in special cele pe zidarie portanta. Atunci s-au crapat multe case joase, parter sau parter plus etaj pe zidarie portanta dar a fost preluat bine de structurile inalte de peste 4 etaje.

O mare problema in Bucuresti - foarte multe constructii din perioada ante-belica au suportat cele 3 seisme foarte mari, 1940, 1977 si 1986. Sunt slabite si de timp, materialele au si ele o perioada de imbatranire.

Presupun ca daca va fi peste 6,9 grade vor cadea mai multe constructii decat in 1977 si deasemenea, depinzand de tipul si durata seismului, vor cadea si structuri noi, de dupa 1990, in special cele construite in anii 90 cand fiecare turna betonul cum il durea capul.

O alta necunoscuta este solul. Cladirile sunt ca niste vapoare care in loc sa pluteasca pe apa, "plutesc" pe sol. Functie de compozitia acestuia si de calitatea si adancimea fundatiilor, vor fi avariate sau vor disipa mai bine energia seismului.

O alta variabila - chiar si in 1977 unele structuri inalte construite inainte de razboi (cand nu se stiau prea multe in inginerie, sau mai bine spus nu se aplicau la noi in tara, de exemplu nemtii stiau incredibil de multe pe vremea aia!) nu au cazut deoarece.... s-au sprijinit de structurile vecine, mai ales pentru faptul ca, pe vremuri nu se respecta un rost minim intre case (acum exista normative stricte). Altele au cazut lovite tocmai de structurile vecine mai grele, mai rezistent construite insa la rost prea mic, prea lipite una de alta.

O alta problema - inainte de anii 50 nu prea se lua in seama adancimea de fundare a doua structuri vecine. Lucrul asta e foarte grav, din aceasta cauza unele structuri vor ceda desi daca nu ar avea vecinatati ar prelua un seism major fara colaps. Cladirile invecinate se influenteaza una pe alta in cazul unui seism, sunt ca niste vapoare legate unul de altul si batzaite de valuri.

O alta problema - solul capitalei. Se pare ca poate fi impartit in 8 zone seismice, adica energia pe care o structura trebuie sa o disipe nu e la fel pe toata suprafata orasului si asta datorita structurii solului. Se pare ca zona Balta Alba si Militari sunt cele mai bune seismic, iar zona Garii de Nord si Magheru sunt cele mai rele. Diferentele sunt notabile, din cate am retinut se poate ajunge si la o treime din energia seismica la diferenta.

Exista foarte, foarte multe variabile in toata ecuatia. Este posibil ca structuri vechi carora li se canta de acum prohodul sa stea in picioare (desi crapate praf, dar sa iasa oamenii vii din ele) in timp ce altele socotite acum rezistente sa cada.

De exemplu, in noianul de variabile intra si felul in care a fost armat betonul. Adica nu numai sectiunea de otel conteaza (la un element de beton armat) ci si felul cum sunt distribuite barele de otel, felul barelor, calitatea otelului (cateodata e bine sa fie mai moale, mai "prost", sa se intinda/indoaie in loc sa fie foarte dur, rezistent dar sa se crape/rupa), etc,etc. Evident, conteaza si calitatea betonului, felul cum sunt distribuite incarcarile pe o structura, geometria casei si cum este ea dispusa pe punctele cardinale, adica pe directia de unde vin undele seismice (in Bucuresti, de la nord-est),etc,etc. Zeci si zeci de variabile. Ca sa prevezi colapsul unei structuri e o stiinta imbinata cateodata cu arta/experienta precum in audiofilie unde nu toate se pot explica/calcula/cantari si masura. Unora le iese cateodata chiar si "dupa ureche", altii calculeaza pana le ies spumele si rezultatul e fara valoare.

De aceea, cladirile cu "bulina rosie" la ora asta (la multe le-a fost "furata" bulina) reprezinta doar cazurile cele mai grave, alea la care nu exista indoiala ca prezinta un risc aproape total. Insa exista mult mai multe structuri, in special cele ante-belice care prezinta un risc asemanator desi cei care stau in ele spun, "A fost un specialist pe aici si a zis, asta e solidaaa, nu avem probleme, uite ce grosi sunt peretii, etc!".

Unele structuri pot cadea si pentru ca sunt prea groase, prea grele, prea rigide si apreciativ la ochi "prea solide". Energia se tine de mana cu masa (greutatea), sa nu uitam asta niciodata!
Ca in Turcia unde am vazut blocuri moderne rupte de la baza si cazute intregi pe o parte. Cred ca vor fi cazuri din astea si la noi daca seismul va fi minim egal cu cel din 1977. Am vazut la multe structuri noi ca se exagereaza invers. Undeva trebuie disipata energia seismica astfel, daca o structura e prea groasa, rigida, tip bunker si energia nu se va putea disipa in vreun fel, acolo unde e mai slaba, acolo plezneste. De obicei intre parter si etajul 1 la structurile clasice, de multe ori un loc care coincide cu rostul de turnare. Am vazut multe "bunkere" in ultimele decenii, sunt minunate daca nu li s-ar fi segregat betonul acolo unde chiar nu trebuie, daca nu ar fi rostul de turnare exact pe locul cu moment maxim, etc. Pe scurt, prostie mioritika in actiune, vorba aia, harnic dar prost. Se construieste foarte prost in tara noastra, eu apreciez ca mai prost ca in vremea lui ceausescu. Cauza e lipsa disciplinei, lipsa fricii de autoritati, totul se poate "regla" cu o spaga, etc, le stim.

Poate si de aceea dupa un dezastru ca asta la care sansele sa fie cu pagube mai mari ca in 1977 sunt probabile; din nou vom asista la degringolada autoritatilor impotente, la tragedia oamenilor fara ajutor, la haosul specific mioritik. Pe scurt, va fi mai rau ca in 1977 daca seismul va fi "frate" cu acela sau cel din 1940 despre care se stie ca a fost si mai mare!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Cutremur

Post by TomJones »

Se pare ca zona Balta Alba si Militari sunt cele mai bune seismic, iar zona Garii de Nord si Magheru sunt cele mai rele
Din cele rele se pare ca si Pipera este o zona deosebit de proasta...si cand te gandesti ca acolo si-au facut vile toti miliardarii de carton ai Romaniei...si ce preturi uriase se cereau pe 1 mp de teren ce inainte de 89 pasteau oile pe el...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Cutremur

Post by momolo »

Uitandu-ma pe niste studii geotehnice extrem de bine facute (platite de niste englezi) care cuprindeau si o istorie a cutremurelor majore si devastatoare inregistrate oficial in Romania (primul inregistrat oficial la inceputul secolului 19) si punand cap la cap diverse informatii, intrevad un "patern" conform caruia este probabil sa aiba loc in urmatoarele 12 luni (cred mai degraba in urmatoarele 7 luni) un cutremur mare, identic ca forma (epicentru, adancime, loc, mod de propagare, tip unde) cu cel din 4 martie 1977. Poate ma insel si perioada probabila este in urmatorii 3 ani insa cu cat se va produce mai tarziu, cu atat va fi mai violent.

De atunci nu a mai existat un cutremur "frate" cu acela; ceea ce s-a produs, de exemplu 31 august 1986 a fost din alt epicentru, la adancime mai mare si locatie diferita cu mod de propagare diferit (unde lungi orizontale, nu au existat miscarile in plan vertical ca in 1977); cel din 1986 a fost "frate" cu alt tip de cutremur devastator specific Vrancei, probabil din specia cea mai devastatoare de tipul celui care a ras Moldova in timpul lui Stefan cel Mare.
Diferenta intre aceste doua tipuri de cutremure, ambele provenite din Vrancea, consta in felul in care afecteaza structurile. Cel de tipul 1977 afecteaza structurile inalte pe care le supune in special la forfecare insa structurile mici (exemplu, case zidarie numai parter) rezista aproape miraculos in ciuda violentzei seismului. Cel de tipul celui din 1986 afecteaza mai putin structurile inalte proiectate corect insa farama tocmai structurile mici si mai ales cele din zidarie cu pereti portanti. De aceea Moldova lui Stefan Cel Mare a fost rasa de pe fatza pamanutului conform cronicilor ( 29 august 1471 ). Straniu, dar pana si datele in calendar coincid, 29 august - 31 august ! Genul asta de seism e mai putin probabil in perioada urmatoare si se produce foarte rar. Este cel care poate atinge cea mai mare energie insa tipul de cutremur 1977 cu epicentru la adancime +/-? la 100 Km este foarte violent cu structurile inalte din orase si loveste mai mult in zona Munteniei, Bucurestiul. Primul, cel din vremea lui Stefan Cel Mare loveste mai violent inspre est si nord, Moldova (inclusiv Chisnau, Republica Moldova).

In opinia mea, lunile cele mai probabile sunt ianuarie, februarie, martie si aprilie 2013.

Este posibil sa nu fie ca intensitate la fel cu cel din 1977, adica sa nu depaseasca 7 grade dar va fi mare si va incepe brusc, violent si cu miscari in plan vertical.

Evident, nu este decat o speculatie bazata pe studierea unor paternuri cat si pe ultimele mici cutremure.

In plus, se constata pe plan mondial o intensificare a seismelor pe care o explic prin cresterea (brusca) a masei oceanului planetar in urma dezghetului rapid al calotelor polare chiar daca nivelul mediu al oceanului planetar nu creste (decat foarte putin). De exemplu, calota de gheata a oceanului de la Polul Nord a scazut in 40 de ani cu 40%. Nivelul apei este ceva relativ si la intinderea si masa oceanului nu e un indiciu foarte exact asupra masei oceanului planetar. Un singur centimetru (mediu) in plus de ocean reprezinta o forta suplimentara uriasa asupra placilor tectonice. Iar presiunea nu este distribuita constant pe scoarta planetei.

Chiar acum s-a mai produs un cutremur mare intr-o zona seismica extrem de agitata in ultimul deceniu:
http://www.realitatea.net/cutremur-in-j ... 22832.html" onclick="window.open(this.href);return false;


Unul dintre indicii, in opinia mea - in 1976 lumea nu mai tine minte un cutremur de mica intensitate dar care s-a simtit (mai mare decat cel de acum cateva zile de 4,6 http://adevarul.ro/news/eveniment/cutre ... index.html#" onclick="window.open(this.href);return false; ).
Imi aduc aminte perfect de acel cutremur care s-a produs cu mai putin de un an inainte de marele cutremur din 4 martie 1977. Nu-mi pot aminiti ce anotimp era, posibil sa fi fost in toamna anului 1976. Nu-l gasesc inregistrat nicaieri pe internet ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Cutremur" onclick="window.open(this.href);return false; ) dar s-a simtit mai mult decat acesta de acum, din 1 dec 2012 (care s-a manifestat exact de acelasi tip cu cel din 1977, incepere brusca, primele miscari pe verticala, etc, etc).

In alta ordine de idei, cutremurul din Marea Neagra nu are legatura cu cele din Vrancea. Insa poate avea legatura cu argumentul cresterii masei de apa a sistemului oceanului planetar din care face parte si Marea Neagra.

In concluzie.... nu se poate spune nimic sigur, evident, insa ar cam trebui sa fim pregatiti, timpul "s-a cam copt" si un ochi aruncat pe date imi arata niste indicii suspecte.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Cutremur

Post by TomJones »

Din cate au spus specialistii nostrii de la institutul de fizica urmatorul cutremur va fi mare, dar va fi pe direectia nord-est si va afecta in special orasele Iasi, Chisinau si zona moldovei de la noi si de peste prut. Vor mai fi afectate Kievul si se va simtii si la Moscova. Bucurestiul va resimtii mai putin acest cutremur...

Daca stam sa ne gandim, in '77 s-a lucrat masiv cu armata, garzi patriotice-revolutionare, brigadieri etc la inlaturarea molozului si la scoaterea oemnilor de sub daramaturi. Atunci asigurarea era obligatorie si cei de la ADAS (fosta Asirom) au l;ucrat luni de zile si au despagubit oamenii.

Tot de atunci a inceput si politiuca lui Ceausescu de sistematizare ca a avut ca singur lucru bun ca imediat cei ramasi fara case in timpul cutremurului li s-a repartizat aparatmente noi in blocurile nou construite.

Dupa cutremurul din '77 au cazut au fost demolate la ordinul lui spitalul Brancovenesc si strada Uranus ce se puteau reconsolida. Dupa cutremurul din 1986 a fost demolat tot la ordinul lui, manastirea Vacaresti cel mai mare lacas de cult din Europa: cateva fresce, basoreliefuri, picturi au mai fost salvate si acum stau in aer liber depozitate prin comuna Chiajna sau Jilava daca nu ma insel, degradandu-se continuu. Revenind la subiect ca o ironie a sortii Ceasca' in timpul cutremurului era in vizita oficiala in Nigeria, revenind imediat la aflarea vestii despre teribilul cutremur inapoi in tara. La fel, la revolutie se afla in Iran, revenirea in tara fiindu-i fatala.
Totusi in 1977 lumea a primit apartamente la bloc noi noute, dar acum in caz de cutremur vom dormi in corturi militare prin parcuri pana la adanci batraneti ca statul va spune ca "nu sunt bani". Rechinii imobiliari vor fi pe faza sa vaneze locuri si terenuri ramase prada cutremurului unde proprietarii in cea mai mare parte batrani le vor vinde pe nimic, iar fabricile de ciment privatizate la cererea UE vor salta pretul puternic profitand de necazul oamenilor. La fel si cu societatiile de asigurari unde asigurarea obligatorie sau facultativa la case e doar o himera ca societatile nu vor avea bani de despagubiri si se vor declara falite. In mod normal o parte din primele incasate ar trebui provizionate si cedate altor societati de reasigurare ptr impartirea riscului, dar asta nu se intampla la noi ptr ca ar insemna afectarea profitului si lipsa de prime, salarii babane, sedii luxoase, dar chicioase de sticla si metal.

Fiecare va fi dupa cum este norocul sortii.

Sa ne reamintim cum au murit in '77 Toma Caragiu, Alexandru Bocanet, Doina Badea etc..Blocul de la Scala a cazut, la fel si cel de la cofetaria Casata de langa piata Romana.

Am vazut acum cateva luni un documentar interesant in care o doamna povestea cum a supravietuit acelui cutremur in mod intr-un care a sfidat moartea. Atunci avea 25 de ani si a venit de la cinema impreuna cu matusa ei si un mic nepotel. Acestia stateau la etajul 8 si ea la 10. La rugamintile ei sa mai stea pe la ei la televizor , ea a promis ca se duce sa faca un dus si revine. A prins-o cutremurul sub dus la etajul 10. Blocul a inceput sa se clatine la ora fatidica 21 si 22 de minute. Pe atunci era la tv un film bulgaresc. A auzit cum au inceput sa cada grinzile sub ea ca la un joc de domino astaptand sa-i vina randul. S-a prabusit cu blocul de la etajul 10, iar cand a ajuns jos pamatul inca s-a mai cutremurat timp de inca 20 de sec. Apoi in acel intuneric se mai auzeau doar gemete si vaiete de durere...a fost scoasa de sub daramaturi de armata abia dupa doua zile fiind la un pas sa moara de dezhidratare si rani provocate....Matusa si nepotelul ei ce stateau la etajul opt au murit sub daramaturi si aceeasi soarta ar fi avut-o si ea daca se ducea la ei si nu se ducea la ea sa faca un dus la etajul 10...
Cutremurul din 4 Martie 1977 a avut o magnitudine de 7.2 grade si a durat 56 de secunde - Enorm!!! A provocat moartea a 1570 de oameni dintre care 1350 doar in Bucuresti. Orasul Zimnicea a fost ras de pe fata pamantului si a fost reconstruit in intregime.


P.S. am vorbit cu un bulgar venit la un curs la noi servici si mi-a spus ca in '77 locuia in Varna si au inceput sa sa clatine blocurile si la ei, bulgarii habar neavand ce inseamna cutremur. Nici acum nu poate uita aceea senzatia...Culmea e ca stiu de zona seismica de la noi : Vran-ka (Vrancea)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Cutremur

Post by momolo »

Se pare ca si Marmureanu spune de posibilitatea de a urma un cutremur in urmatoarele luni ( http://jurnalul.ro/stiri/observator/mar ... 27285.html" onclick="window.open(this.href);return false; ).
Evident, nimeni nu poate prevedea nimic. Unicii in lume care au prevazut un cutremur mare au fost chinezii o singura data (si se pare s-au bazat pe studiul animalelor).
Cu ceva timp inainte, maxim 2 zile, exista totusi unele semne la animale. Se pare, cei mai sensibili sunt pestii si sobolanii. Dar toate animalele simt dinainte, chiar si pasarile atat ca e greu sa ne dam seama existand multe motive pentru care animalele sa se comporte un pic neobisnuit. Ma gandeam, e posibil ca animalutele de casa, pisici, caini sa nu mai presimta precum cele salbatice. Dar sunt multe povesti din 1977 in care mai ales unii caini de apartament cereau disperati afara inainte de cutremur sau se comportau ciudat. Un singur lucru e totusi cert, marile cutremure sunt precedate de anumite semne cu putin inainte de a se produce si "pacea" prea lunga, adica lipsa cutremurelor mai maricele (nu amaraciuni sub 4 grade) intr-o zona seimica mare, nu e semn bun.

Am scris textul de mai sus deoarece intamplator acum cateva zile citeam un studiu geo extrem de complex (peste 100 de pagini) al unui teren din Bucuresti si acolo sunt niste tabele cu insirarea cutremurelor in ultimi 200 de ani in Romania, cu adancime de producere, grad, etc, etc. Ma uitam pe acel tabel si parca vedeam un patern ciudat care-mi spune ca ar fi randul unuia de felul celui din 1977 care este oarecum atipic. Cel tipic este asa cum spui, adica se propaga pe directia nord-est insa epicentrele sunt la adancime mare, aproximativ 300 Km si evident, din cauza asta bat departe pana chiar la Moskova. Ala din 77 a fost sus, la aprox 130 Km si a "batut" in directia Bucuresti - Zimnicea. E totusi foarte stranie istoria cutremurelor in Romania, ma refer in special la cea inregistrata in ultimii 200 de ani. Din cate observ, sunt de mai multe feluri asa cum am spus mai sus. Iar perioada de timp la care se produc nu este deloc constanta, au existat perioade foarte lungi de timp cand nu s-au produs si perioade relativ scurte intre doua foarte mari.

Complicatenia problemei este ca fiecare zona mare seismica are specificul ei. Asa ca de exemplu zona Californiei, o mega zona seismica, este diferita mult de zona noastra cu epicentru in Vrancea. Adica, daca aduci tehnologie de acolo nu o poti aplica direct aici. Tot asa si cu calculul structurilor in constructii, intr-un fel trebuie calculat acolo si altfel aici.

Eu totusi raman la parerea ca e posibil unul pe directia Bucuresti-Zimnicea de exact felul aluia din 1977. Perioada probabila este de 34...37 de ani (acum suntem la 35 ani) dar evident, e doar o presupunere. Ideea mi-a venit dupa ce am vazut tabelele alea si a fost cutremurul de sambata pe care eu nu l-am simtit (dar au povestit altii exact cum a fost si desi minuscul, a semanat al naibii cu ala din 77 ca "stil" ). Alt argument ar fi intensificarea cutremurelor in toata lumea si relativa "pace" instalata dupa 1977 (pe cel din 1986 il consider diferit, adica de alta "specie", cum am zis, specia cea mai periculoasa si mai mare dar mai putin pentru Bucuresti si directia sud ).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Cutremur

Post by TomJones »

S-a vb putin si de cutremurul din Noiembrie 1940...ff multi morti si pagube materiale in special in Bucuresti....a fost mai puternic ca cel din '77, dar tara era in razboi atunci
Sursa informatiei: internetul

Cutremurul din 1940 a fost un cutremur cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, produs la ora 3:39 din 10 noiembrie 1940, cu epicentrul în zona Vrancea la o adâncime de circa 133 km. A fost primul mare cutremur din România contemporană.
Efectele lui au fost devastatoare în centrul și sudul Moldovei, dar și în Muntenia. Numărul victimelor a fost estimat la 1000 de morți și 4000 de răniți, majoritatea în Moldova. Din cauza contextului în care s-a produs, cifra exactă a victimelor nu a fost cunoscută, informațiile fiind cenzurate în timpul războiului.
Cutremurul s-a simțit și în București, unde au existat circa 300 de morți, majoritatea la prăbușirea blocului Carlton, structură cu 12 etaje din beton armat, foarte modernă la acea vreme. Multe alte blocuri din București au fost considerabil deteriorate. După cutremur Asociația Generală a Inginerilor din România a întreprins un studiu detaliat al efectului cutremurului asupra clădirilor din beton armat. Principala concluzie a fost că normele pentru calculul clădirilor din beton armat, practic copiate după cele germane, nu prevedeau calculul la eforturi seismice, Germania nefiind situată într-o zonă de risc seismic. Au fost elaborate noi norme care au fost aplicate la toate clădirile construite în perioada postbelică.


si un film despre cutremurul din '40 facut de francezi..la sfarsit se vede si regele Mihai
http://www.youtube.com/watch?v=agvRRhyrdAY" onclick="window.open(this.href);return false;

si altul despre cutremurul din 1977, se vede blocul din Lizeanu cazut...la parter era o loterie si bagasera o masina dacia 1100 drept premiul, dar au spart pilonii de rezistenta ca sa bage masina. La fel cum se sparg azi peretii prin apartamente ptr "imbunatatiri" si la primul cutremur vor fi moloz...
http://www.youtube.com/watch?v=NHLQ7M-emLY" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Cutremur

Post by brighty »

CUTREMUR ÎN VRANCEA cu magnitudine de 5,5 - 5,7 în această dimineata, in jurul orei 4:35, cel mai mare înregistrat în aceast an în România. L-ati simtit? :shock:

Eu eram treaz la ora aia, aveam insomnie din pricina unei usoare indigestii si pot sa spun ca l-am anticipat; cu 3-4 secunde inainte de miscarea ondulatorie, a troznit usor o mobila in dormitor iar de afara se auzea un vuiet ciudat, care a disparut dupa cutremur. Am banuit ca se va intampla ceva si nu am fost luat prin surprindere... La mine, care stau la un etaj superior, s-a simtit foarte nasol.

User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: Cutremur

Post by Gabriel_Wo »

Noroc de Feisbuc, ca te tine treaz si de izmenele groase de pe mine..in Iasi doar o adiere telurica..sa inteleg, ca a inceput Chevron ul forarile pe sest ?.. :roll:
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

Post Reply