Anul cutremurelor

Doar o vorba sa-ti mai spun
bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: Anul cutremurelor

Post by bnt »

Ar fi o problema: nu cutremurul a fost necazul, ci tsunami-ul, iar digul ala de protectie a fost evident subdimensionat (ceea ce mi se pare surprinzator, ca doar sunt japonezi nu romani!). In rest, teorii "paralele" au iesit si or sa iasa pt orice eveniment.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by momolo »

http://www.jurnalul.ro/stiri/observator ... 78669.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by momolo »

Noi imagini cu valul tsunami care a lovit centrala de la Fukushima:

http://www.jurnalul.ro/stiri/externe/no ... 78663.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Adrian_2k8
Posts: 227
Joined: 30 Mar 2009, 07:54
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by Adrian_2k8 »

O intrebare (chiar sunt strain de domeniu): cine face calculele unei structuri de rezistenta la o cladire, in momentul proiectarii? Arhitectul (absolvent de Ahitectura) sau inginerul constructor (absolvent de Constructii)? Ma refer la un bloc de locuinte.

Multumesc.
"Netul este locul ideal unde omul aberant poate abera si se poate da ceea ce nu este." - by M _ _ _ _ o.

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by glucica »

Din cite stiu, inginerul constructor (absolvent de Constructii), ocazie cu care e numit "structurist".

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by momolo »

Raspuns - din pacate, arhitectul (absolvent de Institut Ion Mincu de Arhitectura) nu stie nici cum se pune o caramida peste alta caramida sau in unele cazuri nu stie nici cum arata un perete de rigips, daramite sa stie ce-i aia calcule de rezistenta pentru structuri ?! De obicei nu-l doare nici o parte a creierului ca o constructie trebuie sa aiba o structura de rezistenta si cand proiecteaza isi intinde basinile pe plan fix cum ii vin din tubul digestiv, oricum fara vreo noima sau logica, fara armonie si fara sa tina cont ca orice structura are o anume logica, neavand nici macar educatie culturala si istorica. Sunt arhitecti din productia noua care uita sa traga apa la closet sau le curge din gura pe taste producand materii in putrefactie printre butoane sau care considera injositor pentru valoarea lor inestimabila sa-si spele cana din care au baut un pish de cafea ("rafinamentul" de a face diferenta intre o cafea de birt satesc si una de filtru italienesc este mai degraba regasit la alte categorii profesionale). Plus, cam vreo 99% nu au auzit de muzica decat prin intermediul mp3-ului furat de pe internet.
Arhitectul absolvent in Romania stie doar sa fie plin de basini in cap, sa deseneze "buildinguri" in volumetrii si alte inutilitati pentru domnisoare, precum si sa produca perspective 3D in softuri (piratate) ca de exemplu 3D Max versiunea default pentru desene animate. In Romania arhitectul mediu pregatit de minunatul nostru invatamant mai ales in ultimii 20 de ani este un papagal cu pene colorate, de obicei foarte imfumurat si pe atat de prost, sau mai grav, care de obicei trebuie evitat pentru ca incurca mult la executia unei constructii. Recomand sa se trateze direct cu constructorul si inginerii, mai ales de rezistenta si orice e produs de arhitect trebuie verificat prin prizma experientei executantului si a inginerilor....asa ies rahaturile sinistre pe care le vedem pe ici, pe colea insamantate printre ceea ce (cu adevarat) au construit comunistii si cei dinaintea impotentilor din ultimii 21 de ani.

Academic vorbind, calculul, dimensionarea, desenul si raspunderea pentru partea structurala a unei constructii revine (dintotdeauna) inginerului de constructii. Acestia sunt si ei specializati un pic (nu din cale afara) pe mai multe caprarii, exemplu, structuri beton armat, structuri metalice, etc.

Mai este de adaugat ca un proiect al unei constructii civile contine 3 mari capitole executate de 3 grupuri de proiectanti complet diferite:
1. Arhitectura care de obicei are sefia de proiect.
2. Rezistenta care se supune proiectului de arhitectura.
3. Instalatiile care au mai multe subcapitole distincte.

Fiecare raspunde de ceea ce a proiectat si peste toti raspund verificatorii de specialitate, adica verificator de arhitectura (tot un arhitect), verificatorul de rezistenta (un inginer) precum si verificatorii de instalatii. De adaugat ca partea de verificare la foc a constructiei cade in sarcina arhitecturii si este efectuata (adica stampila o pune) de catre un verificator autorizat la foc ce in aproape toate cazurile sunt ingineri de diverse ramuri ajunsi autorizati la foc prin specializari ulterioare si sunt destul de putini la numar.

In consecinta, nu se poate executa nici o cladire fara un proiect al inginerului de constructii specialitatea Rezistenta, nici fara autorizatii, nici fara stampila verificatorilor de specialitate....desi in real life, la "realitatili actualei noastre minunate tari....se poate orice" (lucru ilegal si gresit)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by TomJones »

Si azi dimineata a fost un mic cutremur de 5 grade...

Din cate stiu arhitectul si inginerul constructor se dusmanesc si urasc reciproc. Fiecare isi arunca cuvinte grele unul fata de altul, atat pe fata, cat si la spate, adica direct clientului beneficiar.
Cand vreau sa ma relaxez ma plimb prin cartierele Floreasca (strazile cu nume de compozitori), Cotroceni, Vatra Luminoasa....Si prin cartierul Tei sunt anumite vile duplex denumite "tip Vatra Luminoasa". Au fost construite in anii '40 in timpul guvernarii liberale de atunci ce le crease ptr categoriile defavorizate. (azi sunt locuite numai de oameni instariti) . E dureros ca azi daca ai bani nu mai gasesti un arhitect sa-ti faca o casa/vila frumoasa si cu personalitate. Tot timpul cand intru intr-un astfel de spatiu vechi ma simt minunat si linistit. Nu ma agaseaza barele de crom si sticla groasa "ornata" cu PVC.. Toate casele vechi din cartierele de renume ale Bucurestiilor au o personalitate aparte. Spatiile sunt bine de terminate, scari interioare, calorifere de fonta, uneori au sobe de teracota adevarate opere de arta, coloane etc...Ma uit azi cum arata aceste vile noi: constructii hidoase, imense, disproportionate etc...Poate si clientul fiind fara prea mare cultura - de obicei starea materiala si financiara e invers proportionala cu nivelul de cultura,- cere sa i se faca pe preferintele lui.
Calitatea slaba a arhitectiillor tine si de invatamantul superior care a ajuns de tot rasul, adevarate fabrici de diplome. In orice targ de provincie unde se mai plimba vaca pe ulita exista cel putin trei "universitati". In liceu aveam colegi care dadeau la arhitectura si se pregatea la desen ducandu-se pe santiere unde desenau macarale, blocuri...Cu toate astea au picat la desen la admitere cu o concurenta ff mare. Anii urmatori au intrat "lejer" probabil cu taxa sau cu dosar. La fel se intampla azi la orice facultate si la medicina, drept etc...In toate domeniile nu mai gasesti un profesionist desavarsit. Sistemul de valori a fost rasturant si inlocuit cu altul manelizat si tupeist. Marele chirurg Pesamosca a murit cu o pensie de 10 milioane de lei vechi, iar in timpul asta militarii de la plutonieri la generali, vor pensii de la 30 de milioane in sus minim.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by momolo »

TomJones
Marele chirurg Pesamosca a murit cu o pensie de 10 milioane de lei vechi, iar in timpul asta militarii de la plutonieri la generali, vor pensii de la 30 de milioane in sus minim.
Pesamosca mi-a salvat viata cand aveam 14 ani.
...Fara spaga ! Doar la rugamintea mamei mele. Ma desparteau 2 ore de moarte sigura prin septicemie (evident nu stiam, am aflat dupa operatie), ceilalti doctori ma declarasera...."fara probleme"....
A venit intr-o seara pe la ora 7 la patul meu si asta a insemnat pentru mine......viata.
Sunt doar unul din sutele, poate miile de oameni care ii datoram faptul ca traim.

Trebuie mentionat ca Alexandru Pesamosca nu a avut o casă şi de aproape 30 de ani locuia într-o cameră a spitalului Budimex.

Soarta acestui mare om demonstreaza inca o data care este "nivelul" societatii romanesti. Nu este ceva nou, nu este "inventia" comunistilor si nici a lacustelor de dupa 1990. Este ceva vechi. Istoria tarii e plina de oameni mari, deosebiti, din care unii au schimbat lumea si care nu si-au gasit nici recunoastere si nici un ajutor in tara lor (ba chiar unii au fost si persecutati sau "ajutati" sa moara).
Din acest popor, raportat la numar s-au nascut foarte multi oameni mari insa majoritatea s-au realizat si si-au primit notorietatea binemeritata inafara tarii. Iar cei care raman in tara au soarta lui Pesamosca....

De la acest subiect si pana la ceea ce s-a intamplat si se intampla in arhitectura romaneasca e numai un pas. Cauzele sunt aceleasi, tara aceeasi, poporul e tot ala iar creatia unui om ii reflecta starea, calitatea si nivelul.

M-a amuzat azi la tv cand un mascarici politic a spus o interesanta observatie - "In balada Miorita, cea care ne defineste ca popor, oaia vorbeste mai mult decat omul" :D
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply