VTP (Voigt Tapered Pipe)

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: VTP (Voigt Tapered Pipe)

Post by momolo »

Sa fiu sincer, cred ca m-am exprimat ca o cizma....pardon :D , ca un audiofil. Am socotit ca hornul ala e numai pentru diful de mid-bass, tweeterul fiind in cutiuta lui personala.

Sincer sa fiu mi-au cam ramas in cap boxutele astea. Hornuri mesterite DIY am vazut si ascultat la niste prieteni prin anii 80 si m-au impresionat foarte mult pe vremea aia. E vorba de niste hornuri pentru subwoofere profesionale cu difuzoare englezesti FANE de 40cm care erau executate DIY si folosite intr-o instalatie PA precum si alte hornuri in cutie mai mica si pe principiu cam la fel cu cele din foto (dar mai mari), hornuri pentru difuzoare FANE de 30cm pentru chitara, deci difuzoare de medie cum s-ar spune in zona profy. Astea erau puse intr-o camera de bloc de vreo 24 mp impreuna cu doua "baterii" de cate 5 tweetere Motorola piezoelectrice (care nu au nevoie de filtre, se leaga direct pentru ca te taie singure). Difurile FANE aveau sensibilitate crunta, peste 96dB sau chiar mai mult, din cate retin, astfel ca erau amplificate cu un amplif DIY pe schema QUAD avand sursa un casetofon din anii 70 format din acela orizontal tip consola, marca Saba sau Siemens (era ceva german). Am fost socat de sunet, mai ales pe muzica clasica, imi parea ca ce aveam eu acasa, adica niste Unitra de 140W "Tineret", erau niste pocnitori jalnice pe langa ce auzeam acolo. Mai ales pe bas....din difuzoare profy de medie (pentru chitara electrica) care scoteau in hornurile alea un bas pe care Unitra ale mele l-ar fi visat tot asa cum viseaza un avion de panza cu elice sa zboare ca un reactor militar.
Tot atunci am vazut si proiectul hornurilor si m-a luat durerea de cap cat erau de complicate.
Cel care le proiectase e fugit in America de cel putin 20 de ani.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: VTP (Voigt Tapered Pipe)

Post by VTP »

In poze se vad 2 incinte diferite ca inaltime, dar cu puncte comune:
- ambele sunt incinte TQWT (1/4 lungime de unda)
- ambele sunt hornuri, dar cele inalte sunt hornuri cu crestere lineara (sau VTP, acordate la 30 Hz, unde este si Fs-ul difuzorului PA100FN de 6 1/2"), iar cea scunda este un horn clasic, exponential, care ajuta puternic un mid-bass HW204 (Ciare) cu Fs in jur de 40 Hz.
Ce s-a observat la testele comparative este castigul mare al hornului ce extinde linearizarea caracteristicii difuzorului inca de la mai bine de 2 octave in dreapta si o octava in stanga lui Fs.
Ambele incinte au un castig la frecventele joase net solutiei BR.
De partea de executie si finisajul excelent ii multumesc prietenului George Sandu ( de la care vom auzi ceva nou in perioada urmatoare).
Dupa cum se vede din poze, ambele incinte pot fi conduse pana la un nivel peste normalul unei auditii decente de un amplificator Yarland de circa 7 -8W/c., care nu a fost impins peste 1/2 din puterea maxima ce o poate livra ( headroom de 3 dB).
Ambele solutii se regasesc si in constructii industriale, dar la preturi prohibitive, datorita complexitatii interne. Sunt, insa singurele solutii valabile atunci cand se doreste ajungerea la anumite calitati acustice: randament bun, reproducere corecta a basului, raspuns tranzient rapid, transparenta, detalii si microdetalii.

Post Reply