Flac 24 bit 96khz -> Audio DVD -> Dac extern

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
mihaybv
Posts: 13
Joined: 29 Oct 2008, 13:55
Location: Brasov

Flac 24 bit 96khz -> Audio DVD -> Dac extern

Post by mihaybv »

Salutare.

Am o intrebare si nelamurire legata de urmatoarea idee:

Am o gramada de flac-uri pe 24 bit 96khz, majoritatea jazz.
Nu vreau sa le ascult din pc, asa ca le-am scris pe un DVD, l-am facut Audio DVD si discul il redau cu un dvd player panasonic model mai vechi "S47" care stie sa citeasca formatul Audio DVD.
Din pacate diferenta de sunet fata de versiunea de CD este mica spre deloc. CD-ul il ascult pe un cd player NAD, restul lantului este format din amp NAD si o pereche de monitor audio silver rs6 legate cu sarme supra, la fel legat si cd player-ul de amp.

Intrebarea mea este: Daca leg un dac extern la DVD player, oare o sa se simta o imbunatatire a sunetului? A mai incercat cineva asa ceva?

P.S. stiu ca pot cumpara un dac pe care il pot lega la pc, dar nu vreau sa am pc-ul pornit cand ascult muzica.

Multumesc.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Flac 24 bit 96khz -> Audio DVD -> Dac extern

Post by momolo »

mihaybv wrote:Intrebarea mea este: Daca leg un dac extern la DVD player, oare o sa se simta o imbunatatire a sunetului?
- in opinia mea, raspunsul este NU.

Exista diverse "mode" (legende) care se perpetueaza pe internet in pseudo-cultura tehnica (semidocta).
Realitatea e alta si se aude la ureche pentru cine a avut ocazia sa experimenteze (rara si costisitoare ocazie pentru conationali, foarte gureshi la scris pe forumuri dar in bezna la partea practica).

DAC-ul este supraevaluat la ora asta din motive de marketing. Ceea ce conteaza cel mai mult, as spune la modul trancotar = 80% din sunet, este SURSA digitala (si transmisia/cablul). Acolo e beleaua.

Ma amuz de oferta agresiva si variata a diverselor DAC-uri pe piata (trebuie mentionata oferta chineza care inunda practic piata low-price) in condtiile in care chiar si DAC-uri venite din "epoca de piatra" (anii 80, inceput 90) suna chiar exceptional (multe cazuri de comparatii cu scule noi si cu mari ifose in care te pufneste rasul, cele vechi le umilesc).

Problema in cazul tau e simpla - depinde ce pretentii urechiometrice ai ? Poate ca ai ajuns sa nu te mai multumeasca sistemul audio insa in opinia mea DAC-ul e chiar ultimul element care conteaza in toata povestea.

Din punct de vedere al sursei, acel DVDplayer e principala ta problema la ora asta. Nu vei obtine calitate din chestia aia iar computerul e o varianta si mai proasta.

Formatele nu prea conteaza la ureche asa ca idee in sine. Un player DVA-A sau SACD de slaba calitate va suna mai prost decat un player CD de slaba calitate. Pentru a scoate calitate din aceste formate iti trebuiesc scule de top dar care nu se justifica pe o amplificare + boxe low level.

DAC-ul poate deveni teoretic util ("ergonomic") doar daca folosesti computerul ca sursa digitala insa asta e o sursa digitala de "moartea muzicii" (si care-ti va educa in timp gresit urechile lipsite oricum e evenimentul natural). Depinde acum ce doresti ?! Cantitate sau calitate ?! Mie imi place sa cred ca un audiofil adevarat va alege calitatea in detrimentul cantitatii. Evenimentul auditiei nu trebuie sa devina un tabu exclusiv de obsesie infatuata, poate fi si ceva "de fond" in cursul unei zile normale insa pentru cei cu adevarat pasionati (de muzica si nu scule sau discutii sterile) trebuie sa existe posibilitatea ca auditia sa fie cateodata si un eveniment iesit din comun. Mai ales pentru faptul ca in ziua de azi exista o variata oferta tehnica pentru a auzi sunet din o mie de deviceuri, incat "auzirea" e un act tehnic ultra-banal nu ca pe vremea bunicilor unde putini aveau din ce sa auda ceva.

Intrebarea este - dupa ce ai platit totusi niste preturi "inumane" si anormale (chiar si cele low-price sunt scumpe la bunul simt pentru omul de rand muncitor), chestia asta iti permite ca auditia sa devina ceva peste simpla auzire a sunetului unei inregistrari ?! (pe care o poti obtine din orice in ziua de azi cu atatea aparate si solutii). Nu as crede, din pacate.

In opinia mea facilitatea asta a calculatorului si bazei de date, accesul asta gratis si lipsit de orice efort la orice, oricand, distruge arta, distruge ceea ce conteaza, emotia muzicii, a sunetului, trairea defapt a unui act artistic.

Ok, revenind la subiect, in opinia mea ai un sistem echilibrat (NAD cu NAD si boxele alea) la nivelul ofertei de pret moderne asa ca upgradarea cu alt DAC avand sursa DVDplayer sau computer ar fi precum tichia de margaritar pe capul chelului (figurativ, metaforic vorbind si ma refer la sistemul audio).

Mai degraba cheltuie-ti banii pe evenimente culturale si discuri de calitate pentru playerul acela de la NAD si cand vei avea banii disponibili schimba intreg sistemul audio pe ceva mai performant. Dar nu fa din asta un deziderat; dezideratul sa ti-l faci din educatia ta personala (si a urechilor).

PS - inca ceva, cablurile Supra nu mi se par din cale afara de potrivite (tonal) cu sculele si boxele tale. O simpla opinie personala.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
mihaybv
Posts: 13
Joined: 29 Oct 2008, 13:55
Location: Brasov

Re: Flac 24 bit 96khz -> Audio DVD -> Dac extern

Post by mihaybv »

Multumesc pentru raspuns.

In primul rand as vrea sa spun ca ascult muzica numai de pe cd-uri, acelea pe care le gasesc la cele cateva magazine de muzica din orasul meu, sau mai gasesc ceva pe alte situri la preturi decente.

Chestia cu flac-urile astea si curiozitatea mea, a venit de la casa de discuri Chesky, am si eu cateva cd-uri de la ei care se aud f. bine si mai mult decat atat, muzica pe care o au imi place mult.

Ei se tot lauda cu flac-uri la 24 bit 96khz si ca sunt net superioare cd-ului.
Din curiozitate mi-am zis, hai sa incerc sa vad daca pot auzi minunea. Evident, de la pc nu am nici o asteptare, chiar daca am o placa de sunet semi-decenta (M-audio).

De aceea mi-am intors privirea catre batranul panasonic care stie de Audio DVD. Voi ramane tot la cd-uri, si da, sunt de acord, mai bine cheltui banii pe evenimente culturale.

P.S. - cablurile supra dvs. mi le-ati recomandat tot pe acest forum, acum vre-o 2 ani. De atunci le-am luat si cu ele am ramas.

Intr-o zi voi face si eu un upgrade la tot sistemul, dar pana atunci raman cu ce am.
Last edited by mihaybv on 15 Jan 2012, 15:55, edited 1 time in total.

User avatar
Schindler
Posts: 395
Joined: 28 Oct 2008, 11:13
Location: Constanta

Re: Flac 24 bit 96khz -> Audio DVD -> Dac extern

Post by Schindler »

mihaybv in opinia mea, daca vrei sa asculti Flac fa-ti un PC silent si cumpara-ti o placa de sunet buna cum ar fi ESI Juli@ sau Xonar D2. Iar daca folosesti ca player software serios gen Torq sau WaveLab impreuna cu VST-uri de calitate cred ca scoti un sunet mult mai bun decit din playerul Panasonic. Iar cablurile - am invatat pe pielea mea ca au o foarte mare importanta.
"Stop hearing music. Start listening to it."

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Flac 24 bit 96khz -> Audio DVD -> Dac extern

Post by momolo »

mihaybv wrote:P.S. - cablurile supra dvs. mi le-ati recomandat tot pe acest forum, acum vre-o 2 ani. De atunci le-am luat si cu ele am ramas.
sa vezi ce mai laudam si comparam diverse trancote acum 4...5 ani ! :lol: (nu dau nume de branduri ca se sifoneaza unii mai nevricosi). Azi ma pufneste rasul.
Intre timp cred ca am mai evoluat, macar putin. Mai rau e de aia care au anul asta exact acelasi "discurs" ca si acum 2....x ani. Cu totii avem ocazia sa invatam ceas de ceas, vai de aia care nu o fac!

Adevarul este ca problema cablurilor e complicata (si naste vesnic controverse). In prezent eu unul nu mai sunt dispus sa platesc pe cabluri nici macar sumele pe care acum 2 ani le consideram ieftine (si de exemplu Supra era in zona "audiofila ieftina").

Dar totusi Supra astea nu-s proaste de banii lor, mai ales gamele ieftine dar au un sound specific (ce noutate! :D ). Pentru scule audio NAD, par potrivite, Supra suna mai prezent pe media de sus-inalte pe cand NAD-urile traditionale (intre timp se pare ca le-au "chinezarit" si mai mult) suna mai dark. Insa boxele pe care le ai suna intr-un fel mai bright, de aia ma gandeam ca avand in vedere sursele digitale de genul celor discutate (computer sau dvd cu DAC) poate ar trebui o sarma de boxe mai dark decat Supra. Zic poate, e doar o parere, chiar off-topic (deoarece altul e subiectul).

Daca insa ai avea o sursa analogica, alta ar fi situatia, Supra cred ca ar fi de bunul simt acolo. De multe ori glumesc, o chestie care le sta unora pe trahee si zic asa, intre surse analogice e greu sa le gasesti pe alea proaste, intre sursele digitale e greu sa le gasesti pe alea bune! :lol:

Zic asta deoarece digitalele (care nu costa o avere) au tendinta de harj-harj pe media-inalta si astfel, trebuie un pic "rotunjit" sunetul din sarmaraie. Tot in ceea ce e implicat computerul are cea mai mare tendinta de "harj-harj" (sunetul joagarului sau bomfaierul lui Dorel care taie sina de cale ferata).

Un adevar e ca sarmaraia se alege la ureche functie de combinatie. Mai greu de pus in aplicare, cam imposibil de povestit; putini isi permit sa cumpere sute de cabluri si sa aiba si timpul sa le asculte/compare/combine/frece (cu frectie din ulei de sarpe care nu poate fi data decat cu buna dispozitie, rara in ziua de azi....nu frectia! :D ). De aceea azi sunt adeptul sarmelor DIY (ieftin si bun sau mult si prost). Insa nu e un sport pentru oricine.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Flac 24 bit 96khz -> Audio DVD -> Dac extern

Post by TomJones »

momolo wrote:Dar totusi Supra astea nu-s proaste de banii lor, mai ales gamele ieftine dar au un sound specific...poate ar trebui o sarma de boxe mai dark decat Supra
Oelbach...sunt mai dark ca supra, au un pret bun, sunt made in Germany...le vindeau cei de la Hi-life pe Dorobanti, dar acum sunt prin Aviatiei langa aeroportul Baneasa. Eu am ascultat Oelbach cu niste marantz si au sunat ff bine. Supra (facute in Suedia) si Oelbach au cam ramas printre putinele marci nechinezarite si la preturi decente. Poate ar mai fi Chord in aceasta gama (facute Anglia), restul cablurilor sunt chinezesti tot ce exista la un pret mai bun: Real Cable, Profi Gold....nu mai spun ca o firma cu pretentii ca Audioquest face toata gama de produse in China.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Flac 24 bit 96khz -> Audio DVD -> Dac extern

Post by momolo »

TomJones, chiar daca exista (poate) fabricutele respective in tarile europene, fi sigur ca materia prima, componentele, subansamblele si chiar sculele de lucru sunt "made in China".
Ca sa produci cabluri din materia prima necesara iti trebuie ditamai combinatul, ditamai hurdubaia poluanta pe o platforma industriala (trebuie sa produci si sarma din metal dar si izolatorul din plastic/etc) si asta nu se afla in Suedia ci in Asia (China, Taiwan, Malaysia, Philipine, Indonezia, Koreea, etc).
In fabricutele astea europene si americane se afla doar "lipitori" de sarme taiate in masini chinezesti, atasate in stechere chinezesti cu fludor chinezesc topit cu letcone chinezesti si astupat cu "matze contractile" chinezesti.
Sa nu ne imbatam cu apa rece.
Eu zic mai degraba, pacat de industria noastra de cabluri, de exemplu. Dar s-a dus. Cine ii mai poate concura azi pe chinezi ?!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Flac 24 bit 96khz -> Audio DVD -> Dac extern

Post by TomJones »

TomJones, chiar daca exista (poate) fabricutele respective in tarile europene, fi sigur ca materia prima, componentele, subansamblele si chiar sculele de lucru sunt "made in China".
Ce-i de facut in cazul asta? Sa zicem ca ai o suma de bani si vrei sa o investesti in scule. Iti vei lua direct unele pe care scrie made in china sau altele mai scumpe pe care scrie made in usa sau europe, dar care piesele in ele sunt chinezesti? Sunt ferm convins ca si cele mai scumpe scule tot au prin ele ceva chinezesc. Multe piese nu se mai fac decat acolo si cel mai bun exemplu sunt blocurile optice si asta ar fi cel mai mic neajuns. Un reprezentant Sony la noi spunea ca firma si-a vandut patentele de fabricatie in Asia si ca nu mai produce nimic original. La ora actuala blocurile optice Sony, Philips, Teac sunt toate china. Mai se fabrica un singur bloc de SACD, acel Sony ce echipeaza de la trancotele ce citesc SACD pana la accu DP900 cu DC901....
Era cd-playerelor e pe sfarsite, la fel ca cd-ul ca format audio. Toata lumea isi cumpara multi-canal, sa aibe intrari USB ptr mp3-uri. Nimeni nu mai cumpara stereo, doar o mica nisa audiofila care nu va mai putea sustine aceasta industrie ptr ca tineretul de azi nici nu mai stie ce e un vinil sau un CD. Decat sa dea 20-50 de lei pe un cd de calitate iti spune ca : "Pai 30 de lei pe luna ma costa 'netul si dau jos tone de mp3-uri"...No comment!

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Flac 24 bit 96khz -> Audio DVD -> Dac extern

Post by kaav »

Ce importanta are ca cd-ul dispare? Putea sa fi fost alt format, cu alte limite, care ar fi disparut si el odata si odata, e.t.c, e.t.c. Internetul pe de alta parte, este un cal troian. Oricum mortul de la groapa nu il intoarce nimeni (trecutul in care se intamplau tot felul de chesti mai bune pentru anumite varste....)

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Flac 24 bit 96khz -> Audio DVD -> Dac extern

Post by puf »

Oehlbach produce cablurile in Germania si Elvetia dupa cum este inscriptionat pe cablu.
Este vorba de cablu vrac nu numai seturi cu mufe, conectori.
Explicatia lor este ca numai in turnatorii din aceste tari se poate turna cupru de inalta puritate monocristalin.Chinezii nu au acces la aceste tehnologii si nici nu sunt interesati procesul fiind costisitor, deloc eficient economic pentru productia de masa.
Doar nu isi inchipuie cineva ca in aceste tari europene nu mai exista industrie metalurgica sau doar nu risca sa scrie pe o sarma Made in Germany cand aia este facuta in China in conditiile in care se vinde in Europa.Nu au ce sa ansambleze in Germania la un cablu bifilar vrac, doar sa il produca ca atare.

Revenind ontopic si in legatura cu ce s-a scris mai sus combinatia unui transport cu DAC depinde foarte mult de nenorocitele de cabluri.Chiar daca unii inca mai cred ca pe acolo trec biti care nu pot fi alterati si transmisia este perfecta, real sunt probleme care pot fi mai mari decat la conexiunile analogice.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Flac 24 bit 96khz -> Audio DVD -> Dac extern

Post by momolo »

puf wrote:Explicatia lor este ca numai in turnatorii din aceste tari se poate turna cupru de inalta puritate monocristalin.Chinezii nu au acces la aceste tehnologii si nici nu sunt interesati procesul fiind costisitor, deloc eficient economic pentru productia de masa.Doar nu isi inchipuie cineva ca in aceste tari europene nu mai exista industrie metalurgica sau doar nu risca sa scrie pe o sarma Made in Germany cand aia este facuta in China in conditiile in care se vinde in Europa.Nu au ce sa ansambleze in Germania la un cablu bifilar vrac, doar sa il produca ca atare.
as spune-o pe aia cu marmota care inveleste in poleiala dar poate te superi; eu unul sunt foooarteeeee sceptic la sforaiturile astea de marketing. Dealungul timpului am comparat besinile astea de cabluri Oehlbach (99,9999% pure) cu diverse sarme, unele de la magazinul de electrice din coltul strazii, altele vintage de la groapa de gunoi (sau smulse din troleibuz), altele produse de industria neanderthal comunista acum 30...40 de ani si pe cuvantul meu daca am auzit puritatea aia extracalifragilistica a cuprului turnat de marmota in tara lui Heidi fetita Alpilor. Aveam si cabluri din alea care se vindeau cu sculili japoneze in anii 70...80 dar si cele sculofile europene din vremea RFG-ului, toate in masa superioare noilor "puritati". Chiar si daca mufele erau ruginite :D
puf wrote:Revenind ontopic si in legatura cu ce s-a scris mai sus combinatia unui transport cu DAC depinde foarte mult de nenorocitele de cabluri.Chiar daca unii inca mai cred ca pe acolo trec biti care nu pot fi alterati si transmisia este perfecta, real sunt probleme care pot fi mai mari decat la conexiunile analogice.
sa nu zici ca sunt Gica-contra, fix acelasi lucru il zic si eu de multa vreme. In multe cazuri sarma de transmisie SPDIF sau AES/EBU (ca sa nu creada careva ca sepediful e mama rautatilor) conta mai mult decat DAC-ul in sine si peste toate astea cel mai mult conteaza pur si simplu sursa de semnal digital. DAC-ul e chiar ultimul care conteaza si in general e un element inutil in casa iubitorului de Muzica. Da-i la moda ! :D
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
hersorin
Posts: 764
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: Flac 24 bit 96khz -> Audio DVD -> Dac extern

Post by hersorin »

Eu as zice sa nu dramatizati treaba cu cablurile digitale deoarece se gasesc destul de multe cabluri bune pe piata. Eu as zice ca mai important e dacul apoi cablurile. Am avut si cabluri facute de diferiti vinzatori de audio acum am un cablu de firma dar diferenta nu este nici pe departe la fel de mare ca diferenta dintre doua dacuri (chiar la acelasi nivel de pret). Poate de la nivelul de 10k euro in sus sa conteze foarte mult dar in rest nu cred
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Flac 24 bit 96khz -> Audio DVD -> Dac extern

Post by puf »

La nivelul ala de 10K ar trebui ca influenta cablului sa fie redusa avand in vedere ca la banii aia puteau studia indeaproape efectele cablurilor.

Faptul ca sunt fabricate in Germania sau Elvetia nu poate fi contestat este un atribut economic, comercial poate si de marketing dar nu este tehnic si nici nu asigura sau determina vreo calitate acustica garantata.

Nici eu nu am fost impresionat de calitatile acustice, am ales altceva dar nu inseamna ca sunt proaste.Din ce am comparat cu produse chinezesti, inclusiv chestii sofisticate cu spirale ciudate sau argintate, Oehlbach erau mereu mai bune, binenteles la aceleasi categorii de pret.Le-as cataloga ca decente fara nimic special sau nemaiauzit.Sunt de preferat in dauna unor Profigold, Bandridge, etc. fiind produse se tip premium pentru un supermarket.

Diferentele intre DAC-uri pot parea mai mari si sunt evidente dar numai datorita faptului ca fiecare implementare are sound specific.In unele sisteme si dupa unele gusturi un astfel de DAC poate sa creeze senzatia ca este "miez" dar pentru o evaluare corecta daca il atasezi la ceva cu adevarat performant (si deobicei indecent de scump) observi imediat "smecheria".

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Flac 24 bit 96khz -> Audio DVD -> Dac extern

Post by momolo »

La cabluri pretul nu spune automat calitatea. In multe cazuri e chiar invers proportional. Cei care fabrica sarme scumpe cauta defapt materialele si solutiile constructive care sa influenteze cat mai mult sunetul, sa sune cat mai altfel. Iluzia majoritatii e ca atunci cand pui un nou cablu si se aude foarte diferit e automat si "mai bine". Unicul reper se afla in cap si e sunetul natural, restul sunt repere false si "pe gusturi". Ori, sunt atat de putini cei care reusesc sa-si clarifice ceea ce vor de la sunet si atat de multi cei care habar nu au ce vor si cauta haotic, fara nici o directie. In cazul acestora ecuatia e simpla, foarte altfel = foarte bine.

E un domeniu relativ si profund subiectiv, de aceea e atat de mult loc pentru speculare. Dar privind de departe, lumea si-a pierdut bunul simt. Cu decenii in urma nu exista moda asta a cablurilor scumpe si nu se speculau asemenea sume ca azi.

Se stia inca din anii 40 ca sarmele influenteaza sunetul. Prima oara s-a constatat in cazul cablurilor dintre dozele de pickup sau microfoane si preamplificatoarele de semnal. Apoi s-a extins la difuzoare si restul insa exagerarile si aberatiile au crescut o data cu indepartarea publicului de natura si de evenimentul muzical autentic. Ca si in alte domenii (de exemplu in muzica) lacomia dupa bani a stricat tot si cele mai mari profituri se fac pe spinarea fraierilor. In engleza exista acelasi termen pentru rasfatz si pentru a strica, in acest sens. E foarte nimerit.

Cei care au facut acele inregistrari audio fantastice in anii 1950....60 habar nu aveau de cablurile "cu puritate inalta" si toate besinile care se propaga azi uluitor de rapid prin internet. Si e regula, minciuna are haine mai colorate decat adevarul.

Cu toate aceste "lipsuri" stramosii nostrii au obtinut niste inregistrari pe care azi nimeni nu mai este capabil sa le faca. Ori pentru a inregistra chiar si in anii 1950 trebuiau zeci si zeci de metri de cabluri audio dintre care cele mai importante sunt cele de microfon. Asa ca, dupa cum se vede (mai degraba aude) s-au descurcat perfect si fara noile cuceriri stiintifico-fantastice in turnarea sarmelor ultra-mega-pure. Iar azi cu toata ultra mega tehnica existenta, cea mai mare parte a inregistrarilor audio sunt cel mult mediocre.

Dar asta e o alta discutie decat cea legata de influenta cablului digital care este chiar semnificativa (in cazul sistemelor audio de calitate dar nu mediocre).
puf wrote:Sunt de preferat in dauna unor Profigold, Bandridge, etc. fiind produse se tip premium pentru un supermarket.
- ceea ce se vinde pe piata noastra e in cea mai mare parte gunoi, sunt deseuri chinezesti cumparate pe nimic si vandute in mare profit. Ai ramane surprins sa vezi diferenta intre cabluri din astea de supermarket vandute in Romania si vandute in USA (culmea, mai ieftin ca la noi!). Uite de exemplu firma chineza Belkin. Nu stiu ce ai zice daca te-as lega la ochi si ti-as pune pe rand un cablu din supermarket de 14 dolari cumparat din USA la comparatie cu o scumpiciune de mari mofturi, de care doresti. Legat la ochi e posibil sa alegi cablul de 14 dolari contra celui de 1400 euro. Dar depinde si pe ce scule incerci. Aparatele bune pot suna exceptional cu sarme "de doi bani".

Cei mai multi clienti de cabluri scumpe nu compara decat cel mult cateva cabluri scumpe intre ele.

Si cele mai mari profituri se scot din aparate proaste. Daca sunt si scumpe si proaste, atunci chiar ca merge afacerea. Un client multumit e un client pierdut. Unul nemultumit e cash cow. Asa merge morisca si la fiecare minut se naste un fraier. Insa fraierul care incepe sa aiba dubii (dupa faza cand le stia pe toate si toate erau pentru el "simple, logice si clare") si care incepe sa puna la indoiala ceea ce "nu trebuie pus la indoiala", incepe sa scape din "morisca".

Insa nu scapi fara sa platesti partea ta de "cotizatie". :D
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply