sunetul

CD, vinil, concerte
Post Reply
kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

sunetul

Post by kaav »

Sunetul,de dinaintea ''sculelor'' purtatoare de impresii ''reale'' ( nu-mi place cuvantul ''audiofil''... :| ).Enumar 3 ''obiecte'' care m-au miscat profund (ma refer in copilarie,valabil si acum) :clopotul,xilofonul,tambalul.Mai exista vioara,pianul,chitara rece,e.t.c.Chitara rece este cea mai '' telurica'' face si ea ce poate,vioara poate fi napraznica...clopotul este ''dincolo'' de tot.
Impresii?

User avatar
West
Posts: 504
Joined: 20 Nov 2008, 08:22

Re: sunetul

Post by West »

Imi plac toate instrumentele acustice, in afara de orga. Dar si orga poate suna uneori frumos.

As gresi daca as spune ca imi place mai mult un instrument decit altul.
Am inceput prin a iubi chitara acustica, apoi vioara, apoi violoncelul, apoi contrabasul :D :D :D
Stiu ca este caraghios. Tine de muzica ascultata. Cu cit asculti mai multa, cu atit vei intilni si vei iubi mai multe instrumente.
De curind am cumparat doua sacd-uri pentru instrumentele ce se produceau: woodwind pe lucrari de Mozart si, respectiv, recorder.
Dupa ce am fost la un concert de alamuri, mi-am cumparat un disc de trompeta (piese baroce si clasice). Cam agitata trompeta, dar sint convins ca imi va placea, cu timpul. :D
Noi cei care stam la bloc mai avem si grija vecinilor si, uneori, aceasta grija nu ne lasa sa ne bucuram de muzica.
Imi place teribil in sala de concerte cind sint secvente tunatoare, pline de alamuri suflate din toti bojocii. Acasa nu as putea asculta la un asemenea volum. :D
De curind am invatat sa iubesc instrumentul numit orchestra simfonica. Grozav instrument!!! :D

P.S. Uneori imi place si chitara electrica, cum ar fi la Dire Straits. Pe Eric Clapton il prefer tot cu chitara acustica in brate.
P.P.S Cuvintul 'audiofil' este foarte frumos, nu te feri de el.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: sunetul

Post by momolo »

Fiecare instrument muzical are farmecul sau. Nici unul nu este cel mai bun, fiecare e bun la locul sau.

Dar subiectul este bine definit,
Sunetul,de dinaintea ''sculelor'' purtatoare de impresii ''reale''
Pentru mine, sunetul dinaintea sculelor audio a fost vioara. Lucrul asta datorita faptului ca tatal meu canta la vioara, astfel, inca de bebe, asta auzeam, pot spune ca pe vioara m-am nascut.

Apoi a fost pianul. Am avut pian in casa (defapt era o pianina austriaca), si am invatat o perioada a copilariei sa cant la el.

Dupa aceea a fost chitara rece, pentru mine "fructul oprit". Imi facusem bataturi la degete de atata zdranganit, incepusem sa buchisesc manualele lui Servantes, ii exasperasem pe ai mei cu "tigaia" aia. O "tigaie" Reghin de o mediocra calitate care-mi rupea degetele.

Ulterior, "instrumentul" care m-a cucerit definitiv a fost orchestra sinfonica!...Si de atunci nu m-am mai lecuit niciodata! :)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

fluffy38
Posts: 405
Joined: 08 Oct 2008, 09:42

Re: sunetul

Post by fluffy38 »

Ce mi-a placut intotdeauna,desi au fost rare ocaziile sa ascult :orga din Biserica Neagra din Brasov.Dar,niciodata nu e prea tarziu... :D
"Civilizatia vine dinspre apus, lumina vine de la rasarit!"

User avatar
Schindler
Posts: 395
Joined: 28 Oct 2008, 11:13
Location: Constanta

Re: sunetul

Post by Schindler »

Citind acest topic, mi-am pus si eu intrebarea: ce instrument indragesc cel mai mult ? Si dupa ce am defilat prin minte toate instrumentele, am realizat ca pentru mine, cel mai minunat "instrument" care poate sa existe este ... vocea. Cred ca nimic nu ma pune mai mult in rezonanta cu muzica - nimic nu trezeste mai mult in mine o emotie estetica si afectiva decit vocea umana ...Cred ca prin vocea umana se transmite ascultatorului ceva din emotia artistului, din sufletul artistului - prin modul de interpretare, prin inflexiuni, prin intonatie ... Prin versurile cintecului se transmite ceva din sentimentele si sufletul poetului sau textierului, ele intregind si amplificind emotia estetica si afectiva pe care o resimtim cind ascultam o melodie. Candoare, inocenta, forta, rafinament, umor, dragoste, toate acestea se pot transmite prin voce... daruri minunate care dainuie peste ani...in timp...
Desigur ma refer aici la "Muzica este o punte intre pamint si cer", nu la ( spre exemplu ) grohaiturile, ragetele si indemnurile spre droguri sau spre sinucidere din anumite genuri de zgomot ( pe care unii le considera totusi muzica ), sau la zgomotele extrem de perisabile si fabricate pe banda rulanta reunite in "Topuri".
"Stop hearing music. Start listening to it."

Constantin C.
Posts: 205
Joined: 13 Oct 2008, 17:28

Re: sunetul

Post by Constantin C. »

Imi place muzica si nu un instrument anume.
Instrumentele pot oferi sunete minunate sau nu , dupa caz si interpret...
In situatii particulare , in anumite creatii muzicale si interpretari fiecare instrument
cu sunetul sau poate fi instrumentul meu preferat.
In conditiile aratate mai sus imi place , poate mai mult , clarinetul.

Vocea umana este , insa , dupa parerea mea , instrumentul suprem.
Este primul sunet pe care-l auzim inca inainte de ne fi nascut...ne este familiar si ne place.
Dar este si sunetul cel mai adesea denaturat , in mod enervant , in inregistrari si concerte.
Daca instrumentele mai sunt lasate asa cum suna ele natural , vocea rareori scapa de delay , ecou , reverb ,nu stiu ce Dumnezeu efecte se mai folosesc si nu-mi vine sa-mi amintesc acum de ele ...
Uneori este dorinta interpretilor sa se intervina asupra vocii lor (din diverse motive) , alteori meseriasii tehnicieni...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: sunetul

Post by momolo »

Am uitat sa pun si sunetul de acordeon. In copilarie, vara eram la bunica. In zona erau multi acordeonisti tigani. Cantau grozav! Pe vremea aia nu existau manele si nu intrasera inca ritmurile si influentele orientale, grecesti, balcanice, exista doar muzica populara si cea tiganeasca.

Iar acordeonul este un instrument foarte complex cu un sunet foarte, foarte dificil de redat (pe difuzoare) intr-un mod COMPLET !

Vocea umana este, intradevar, un "instrument muzical" foarte complex. Dar nu as spune ca noi suntem in mod automat invatati si constienti perfect de timbrul corect al vocii umane. Ba dimpotriva, fiecare dintre cei care cred ca pot detecta instant "stalcirea" de la sunetul natural a vocii umane reproduse, sa fie atenti intr-o oarecare zi la cata voce umana aude din diverse difuzoare si in ce hal de alterare de la natural se afla aceasta, fara ca sa le provoace nici cel mai mic deranj auditiv !

Eu nu as paria pe vocea umana si pe faptul ca, chipurile suntem cel mai al naibii de invatati si sensibili urechiometric cu naturaletea acesteia.

In decursul vremii, printre pasionati de audio-HiFi am constatat ca exact la alterarea/stalcirea/distorsiunea vocii umane sunt cei mai multi, cel mai putin sensibili.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: sunetul

Post by SOLO »

Evident , chitara .

Poate si din cauza faptului ca imi aminteste de tineretile mele cand zdranganeam de nebun visand sa ajung la performantele lui Malmsteen , Vai sau Satriani . Uite ca nu a fost sa fie :wink: .
Chitarele ( 4 la numar ) le mai tin de dragul amintirilor.

solo
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
Mars.X
Posts: 55
Joined: 27 Dec 2008, 15:11
Location: Craiova
Contact:

Re: sunetul

Post by Mars.X »

Sa nu uitam si instrumentele de percutie! Au darul de a "atrage atentia", de a puncta anumite pasaje muzicale...

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: sunetul

Post by kaav »

Percutia,da;este ceva special.In mod obisnuit este scheletul unei melodi (nu generalizez).Poate sa scoata ,sa aduca in cadrul atentiei multe sunete subtile care dau culoare,incarcatura afectiva si prevestesc povestea unei piese anume.Ritmul poate sa domine complet piesa (daca este implementata bine, face ''ciorba'' buna) sa dea un echilibru perfect,deci o dinamica globala excelenta.Ritmul nepotrivit poate strica o piesa buna asa ca un amestec de bere cu compot (exemplu de nepotrivire,dar poate sa fie si ok;mie imi place berea cu struguri reci si nu am deloc probleme :lol: ).Imi plac chestiile minimale,sunete metamorfozate in melodi (de aici si ideea topicului).Dar nu orice.Ceva cu textura minimala foarte usor poate cadea in ceva insipid.
Sunetul este un simbol care ''naste'' muzica,o sinteza a diferitelor expresii sub care experimentam inexprimabilul (pompos cuvant dar nu am gasit altul mai la indemana).In fond ma refer la sunetul mut, la ''tacere''.Cand tacerea coboara catre mediul manifestat se transforma in sunet (se impurifica).Nici o problema,sunt dependent de sunet,filozofam (bateam campii,asta in functie de cinismul celorlalti :wink: ).Fiind un simbol si culoarea aparatelor care redau sunetul trebuie sa fie simbolic,adica negru (ceva peren,nelegat de moda vremurilor).
Nu este nimeni constrans sa mearga pe ''filmul'' meu.Daca pentru altcineva sunetul inseamna un pic ''mai altfel'' nu vad absolut nici un conflict de idei intre ce am propus si ce pot primi ca si impresii.

Post Reply