Scule vintage - le recondiţionaţi?

A fost odata ca niciodata
fluffy38
Posts: 405
Joined: 08 Oct 2008, 09:42

Re: Scule vintage - le recondiţionaţi?

Post by fluffy38 »

Uitandu-ma la tipul asta cum a distrus bunatate de tuner Kenwood, imi dau seama ca, in zilele actuale trebuie sa fii "trendy". Adica musai sa facem albastru totul. Ca sa dea bine seara cand ne vine un prieten in vizita. :lol:
Orice necunoscator va fi entuziasmat de culoarea albastra a scalei la o scula vintage :lol:

Despre restul ma abtin sa mai zic ceva. Un proverb vechi spune ca ; "omul cand nu are de lucru, isi face si intotdeauna se numeste lucru manual" :lol:

Imi cer scuze pentru poluarea offtopic, insa nu m-am putut abtine.
@Momolo, felicitari pentru ce ai scris! Din punctul meu de vedere, este adevarat intrutotul.
"Civilizatia vine dinspre apus, lumina vine de la rasarit!"

User avatar
Cosmin2000
Posts: 267
Joined: 19 May 2009, 18:56
Location: China/România

Re: Scule vintage - le recondiţionaţi?

Post by Cosmin2000 »

Totuşi, să nu fim atât de categorici în opinii. Dacă opinia Dvs. e că ăla a distrus bunătate de tuner punându-i becuri sau leduri albastre la scala şi schimbându-i electroliticii cu unii noi, poate că aşa el consideră că a facut un mare upgrade. Depinde de gusturi, părerea mea...
Revenind la topic, am pus poze cu Luxmanul L-5 aici, recent recondiţionat:
https://picasaweb.google.com/1033565015 ... eAmplifier" onclick="window.open(this.href);return false;
Vintage forever!

Rycher
Posts: 27
Joined: 13 May 2011, 17:57

Re: Scule vintage - le recondiţionaţi?

Post by Rycher »

momolo are un pct de vedere foarte bun. Întrebarea pe care mi-o pun eu de ceva timp este: s-a îmbunătăţit designul (prin design înţeleg schema, nu designul exterior) sculelor în timp sau nu? S-a învăţat din eşecuri şi succese, sau nu? Părerea mea e că inginerii actuali sunt cam varză şi habar nu au cum stă treaba şi cum e cu sunetul, însă este posibil ca datorită evoluţiei designului să rezulte, by default, scule bune. Pe de altă parte însă, piesele s-au înrăutăţit, aşa cum spunea şi momolo totul se face pe vapor. Un lucru e cert: sculele bune din prezent vin la un preţ pe care puţini şi-l pot permite. (Probabil cu mici excepţii, NAD îmi vine în minte, printre altele, cred că cea mai onestă firmă din istoria hi-fi-ului).
Zilele trecute am ascultat un player vintage, un Harman 7725. Vă spun sincer că după ce am ascultat câteva piese m-am adunat de pe jos! Acesta e sunet high-end în cea mai pură formă! Şi playerul costa la lansare undeva pe la o mie de dolari, iar acum îl iei cu o sută de euro de pe ebay. La sculele din prezent, pentru un astfel de sunet trebuie să faci împrumut la bancă! Cine mai bagă patru dac-uri high-end într-un player în prezent şi ţi-l vinde la o mie de dolari? pentru o mie de dolari iei acum o gioarsă.

User avatar
hondaru
Posts: 317
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

Re: Scule vintage - le recondiţionaţi?

Post by hondaru »

Cred ca solutiile dpdv al designului sunt de mult batatorite si cred doar ca miniaturizarea actuala doar a produs mai mult loc gol sub capac decat o imbunatatire a sunetului. Scurtarea traseelor ar fi trebuit sa aduca o imbunatatire dar materialele folosite reusesc sa echilibreze balanta (Murphy :twisted: ). Se pare ca in anii anteriori calitatea materialelor folosite pentru toata constructia era mai buna si ajuta enorm la sunet. Acum se produc componente dar nu functioneaza la fel. Cuprul era de o calitate superioara acum 20 de ani. Condensatorii cei bine facuti acum 20 sunt buni si astazi! Am masurat destui condensatori vechi care sunt in parametrii mai bine decat unii noi din zilele noastre.
Ce-i drept si atunci ca si acum pentru calitate superioara plateai bani buni. Un mag bun era 1200 de marci minim si asta vorbind de amatori. La banii aia cumparai o masina lejer! Cu banii de pe o scula cat de cat in zilele noastre cam tot acolo esti. Ce-i drept acum cu bani putini (comparativ cu preturile produselor noi) asa cum bine sesiza si Rycher poti cumpara aparate de top de acum 20-30 ani. Azi cu 1000+ euroi cumperi un mag pro care cu o banda noua uimeste multi CD-ofili si HD/FLAC-ofili in privinta sunetului. Oricum dezbaterea este ceva gen amplif cu lampi sau SS.
Multi sunt adeptii lucrului nou, dar eu ma intreb oare cele produse azi vor avea fiabilitatea celor vintage? E?
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

fluffy38
Posts: 405
Joined: 08 Oct 2008, 09:42

Re: Scule vintage - le recondiţionaţi?

Post by fluffy38 »

Cosmin2000 wrote:Totuşi, să nu fim atât de categorici în opinii. Dacă opinia Dvs. e că ăla a distrus bunătate de tuner punându-i becuri sau leduri albastre la scala şi schimbându-i electroliticii cu unii noi, poate că aşa el consideră că a facut un mare upgrade. Depinde de gusturi, părerea mea...
Va dau dreptate. Ati scris bine "upgrade", cuvant care nu este nici pe departe egal cu "reconditionare". Pentru mine a reconditiona un aparat inseamna de exemplu sa rescrii prin diverse mijloace literele sterse de pe bord.
Am tot studiat acest aspect pe multe forumuri si inca nu a aparut o solutie care sa redea aspectul original.
Un alt exemplu ar fi refacerea totala sau partiala a capacului de lemn de la aparatele care au asa ceva. Si mai sunt multe exemple.

Cat despre gusturi; pai tocmai esenta unui forum o reprezinta diferenta dintre gusturile userilor.

Cosmin2000 wrote: Revenind la topic, am pus poze cu Luxmanul L-5 aici, recent recondiţionat:
https://picasaweb.google.com/1033565015 ... eAmplifier" onclick="window.open(this.href);return false;
Felicitari pentru munca depusa! Ma bucur cand vad ca cineva mai lucreaza cu pasiune in domeniul electronicii.
"Civilizatia vine dinspre apus, lumina vine de la rasarit!"

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Scule vintage - le recondiţionaţi?

Post by momolo »

In postul meu (kilometric) de mai inainte mi-am spus un punct de vedere insa nu doresc sa fiu inteles gresit, nu vreau sa emit "bule papale". Acum multa vreme eram de parere ca in orice vechitura de zeci de ani condensatorii electrolitici trebuiesc defrisati by default. Teoria spune ca vechimea conteaza si afecteaza performantele acestor piese. Dar cu timpul practica mi-a aratat ca lucrurile in realitate nu-s atat de simple. Scule reconditionate in felul asta (alt termen fiind "upgradate") sunau mai prost decat inaintea modificarii. Dupa ceva vreme am ajuns la concluzia ca nu trebuie schimbat nimic "by default" sau asa de dragul "upgradarii" teoretice motivul fiind ....sunetul. Poate ca unii au observat niste chestii "stranii" prin trancote, de exemplu pe calea de semnal vom gasi mai multe tipuri de electrolitici chiar si in sculele anilor 70. Unii ar spune, au bagat ce-au avut. :) Naivitate, acolo au pus piesele alea cu anumite scopuri. De ce ar pune de exemplu intr-un magnetofon Akai vreo 3 feluri de electrolitici, unii diferiti chiar de aceeasi valoare ?! Evident, din motive... de sunet. Asa ca in ziua de azi daca bagam nichicon muse sau elna silmic sau mundorf sau cine stie ce "bunaciune" pe unde ni se pare, oare facem bine ?! In opinia mea, nu! Am auzit diverse "trancote" astfel upgradate si nu mai sunau in mintile lor, in general sunetul devine ascutit si sec, mic, meschin. De exemplu stiu la anumite persoane cateva magnetofoane modificate astfel, intentiile fiind dintre cele mai bune insa nu mai suna in mintile lor, as spune chiar respingator.
Ar fi multe de spus pe tema asta.
Un exemplu de restaurare ar fi si in privinta cositorului. In general lipiturile sunt garantate cam 30 de ani. Pai unii dintre noi au trancote si mai vechi. Exista destule cazuri de lipituri "reci" sau din specia celor mai chinuitoare, cele care fac contact numai cateodata. In unele cazuri eu am refacut toate lipiturile dar nu cu aliaj de cositor-argint, o alta marota a ultimelor vremuri. Am folosit aliaj clasic, un 38/62 fiind ideal dar pentru ca nu se mai gaseste se poate utiliza si clasicul 40/60 insa nu "branza" cu staniu ecologic acum la moda, poate una din cauzele pentru care sculele moderne o dau in bara cu sunetul.
Sunt multe "amanunte" pentru care o scula audio suna cum suna si pe care in general breasla electronistilor clasici le iau in persiflare (dar nu o sa auzi la multi altceva decat sunet de pus in curte sub corcodus in timpul servirii borsului de perisoare sau pe sifonierul de haine in cazul celor care nu au curte).
Rycher wrote: Părerea mea e că inginerii actuali sunt cam varză şi habar nu au cum stă treaba şi cum e cu sunetul, însă este posibil ca datorită evoluţiei designului să rezulte, by default, scule bune.
ultima concluzie la care am ajuns eu este ca nici un proiectant nu va face o scula audio mai buna decat aude el insusi oricata tehnica ar avea la dispozitie si oricat de moderna este proiectarea. Asa cum nici un pictor nu va deveni Rafael pentru ca si-a cumparat cele mai moderne si jmechere pensule si vopsele. Totii mesterii sunt limitati de propria ureche deoarece intr-un final, oricat ai masura si orice aparatura tip nasa ai avea, numai urechea va da verdictul final, practic cel care conteaza.
Mesterii anilor 70 aveau ureche educata, pe vremea aia ascultatul muzicii din stereo era o preocupare de masa, atunci multi elevi erau obligati sa puna mana pe un instrument muzical la scoala si se muncea (azi sa dai click cu mausul e usor!). Multi aveau urechea cultivata pe cai naturale, azi multi "se cultiva" cu ipodul in urechi. Cati in ziua de azi au auzit instrumente muzicale in conditii naturale, fara amplificare, cati au pusa mana pe o chitara sau pian sau vioara ?! Toate astea conteaza mai ales in copilarie, pentru formare. Intr-un final azi avem proiectanti "educati" cu doapele ipodului in urechi si care au avut experiente muzicale live doar in zona stadioanelor amplificate. Daca ne uitam un pic la piata cam muribunda a sculelor audiofile moderne vedem un fapt trist - proiectantii de succes in ziua de azi sunt in majoritate batrani proveniti din vechea generatie a anilor 70. Cand vezi proiectant tanar care a scremut o pereche de boxe cu lauda de marketing, asculti capodoperele respective si suna precum lighianul aruncat pe scari.
Rycher wrote:Pe de altă parte însă, piesele s-au înrăutăţit, aşa cum spunea şi momolo totul se face pe vapor.
- pe vaporul China :) Un imens pachebot deja plecat din port. Noua ne-a ramas doar sa-i facem cu mana si batista :) ...
Rycher wrote:Probabil cu mici excepţii, NAD îmi vine în minte, printre altele, cred că cea mai onestă firmă din istoria hi-fi-ului
- categorica afirmatie. Sunt multe alte marci oneste si cu traditie. Dar pe vremea cand a aparut NAD ceea ce au facut englezii astia a fost un prim capitol, pionierie. Au ajuns celebrii pentru acel amplif integrat ieftin, mic dar care suna excelent pe vremurile alea si la pret decent. Englezii au fost mari in sunet, au cam pus bazele dar azi nu a mai ramas decat blazonul de ei si l-au vandut la chinezi. In opinia mea tine tot de generatie, educatie si interes. Ce poti pretinde de la generatia mp3 ?! Nici englezii nu au fost scutiti, toti suntem legati in vremurile pe care le traim.
Rycher wrote:Zilele trecute am ascultat un player vintage, un Harman 7725. Vă spun sincer că după ce am ascultat câteva piese m-am adunat de pe jos! Acesta e sunet high-end în cea mai pură formă! Şi playerul costa la lansare undeva pe la o mie de dolari, iar acum îl iei cu o sută de euro de pe ebay. La sculele din prezent, pentru un astfel de sunet trebuie să faci împrumut la bancă! Cine mai bagă patru dac-uri high-end într-un player în prezent şi ţi-l vinde la o mie de dolari? pentru o mie de dolari iei acum o gioarsă.
nu cunosc modelul. Ce am auzit HK in materie de vintage cdplayer nu mi-a facut o impresie buna dar ce as putea spune, anumite chipuri BB din perioada 1987....1989 au fost exceptionale in caz ca playerul respectiv contine asa ceva. Conteaza in mod decisiv si mecanica optica, dupa 1990 au ramas numai Sony si Philips care la randul lor au redus costurile si in doi ani prezentau numai versiuni economice. Doar in anii 80 gasim mecanisme optice de top dupa care au ramas cele cateva versiuni Philips si Sony, nu neaparat cele mai bune. De exemplu mie mi se pare una din cele mai reusite cea de la Matsushita (Technics) pe care au incetat s-o mai produca in 1988 fiind inlocuita cu ceva preluat si modificat de la Sony dupa care au preluat cu totul Sony si Philips. Mecanica deosebita am mai vazut si la Bang&Olufsen dar au avut si altii, de exemplu Denon. Ar fi multe de spus dar in mare, opinia mea este ca nu DAC-ul e cel mai importantant iar in ziua de azi se face o greseala decodand semnal de 16 biti cu DAC-uri de 24 sau chiar 32 biti. Formatul CDA in opinia mea trebuie decodat cu DAC-urile proiectate pe acest format, orice conversie in digital afecteaza in mii de perverse feluri. De aceea azi avem super DAC-uri, construite ca niste nave spatiale dar care nu suna muzical si nici placut, de cele mai multe ori obositor, stresant, respingator la o auditie pe termen lung.
In plus de tot ce am spus, economia nu sta in chipurile DAC-urilor, alea sunt ieftine. Economia e la mecanica, carcasa, alimentare, acolo sunt costurile.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Cosmin2000
Posts: 267
Joined: 19 May 2009, 18:56
Location: China/România

Re: Scule vintage - le recondiţionaţi?

Post by Cosmin2000 »

Voi continua prin a prezenta alte exemple de recondiționări/tunări, cum vreți să le spuneți... Mie unuia mi se par foarte interesante comentariile și descrierea, dar mai ales pozele :) :
http://www.audiovintage.fr/?cat=4" onclick="window.open(this.href);return false;
Vintage forever!

User avatar
Cosmin2000
Posts: 267
Joined: 19 May 2009, 18:56
Location: China/România

Re: Scule vintage - le recondiţionaţi?

Post by Cosmin2000 »

Un amplificator magnific este adus în stare impecabilă (incredibil câte probleme poate avea un aparat aparent fără pic de probleme :shock: ):
http://www.audiokarma.org/forums/showth ... p?t=456841" onclick="window.open(this.href);return false;
Vintage forever!

User avatar
Cosmin2000
Posts: 267
Joined: 19 May 2009, 18:56
Location: China/România

Re: Scule vintage - le recondiţionaţi?

Post by Cosmin2000 »

http://www.cdkands.com/index2.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Vintage forever!

User avatar
Cosmin2000
Posts: 267
Joined: 19 May 2009, 18:56
Location: China/România

Re: Scule vintage - le recondiţionaţi?

Post by Cosmin2000 »

Scule mari și mici, mai ieftine sau la fel de scumpe ca o casă sunt reparate de un nene. Imagini concludente urmând link-ul:
https://plus.google.com/106296877550130 ... banner=pwa" onclick="window.open(this.href);return false;
Vintage forever!

User avatar
Tarabostes
Posts: 42
Joined: 02 Apr 2014, 20:35

Re: Scule vintage - le recondiţionaţi?

Post by Tarabostes »

Stiu ca este o zona DIY insa va cer si eu ajutorul in legatura cu un amplificator Onkyo Integra 8850..

1. La atingerea inputului RCA - CD cand sistemul este in functiune unul dintre canale amuteste. Inteleg ca e vorba de o lipitura rece?
2. Exista cineva din Bucuresti, evident de pe acest forum..care poate face o revizie la el... si remedierea acestui mic/mare inconvenient?
Nu stiu cui sa ma adresez si nici nu vreau sa-mi bag mainile in el.
"Fraged trancotar"

masacre
Posts: 17
Joined: 31 Jan 2016, 18:38

Re: Scule vintage - le recondiţionaţi?

Post by masacre »

Am vazut pe un site romanesc ca sunt citiva care restaureaza aparatura vintage,stiti asemenea restauratori de scule mai antice ?

User avatar
hpavictor
Posts: 127
Joined: 26 Apr 2009, 09:42
Location: Romania Bucuresti

Re: Scule vintage - le recondiţionaţi?

Post by hpavictor »

memberlist.php?mode=viewprofile&u=307" onclick="window.open(this.href);return false;

memberlist.php?mode=viewprofile&u=4937" onclick="window.open(this.href);return false;


Probabil sunt foarte ocupati , dar merita sa incerci ...
Leonardo Fibonacci :  F(n) = F(n–1) + F(n–2)

vladtm
Posts: 10
Joined: 01 May 2015, 12:42
Location: Timisoara

Re: Scule vintage - le recondiţionaţi?

Post by vladtm »

Obligatoriu orice ReVox ajunge la mine, primu lucru inainte de bagarea in priza, full re-cap. Nu e placut cand un electrolitic in scurt trage dupa el un intreg circuit.

Dupa recap si curatarea de rigoare, vin restu de ajustari si calibrari.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Scule vintage - le recondiţionaţi?

Post by momolo »

vladtm wrote:Obligatoriu orice ReVox ajunge la mine, primu lucru inainte de bagarea in priza, full re-cap. Nu e placut cand un electrolitic in scurt trage dupa el un intreg circuit.
vad ca e la moda bizoniada schimbarii condensatorilor. In opinia mea nu trebuie schimbati toti ca orbetele, exista intradevar anumiti condensatori care au cedat timpului insa nu e cazul la toti. La acelasi model aparat se pastreaza defectul. Ai inteles la unul, le-ai aflat pe toate (care-s la fel).
Eu prefer sa schimb numai acolo unde e necesar.
Oricat de mirobolanti ar fi conzii chinezi, parca-i prefer pe aia vechi. Am masurat de multe ori conzi vechi cu valori superioare celor noi chinezofili (caci absolut toti sunt facuti in China in aceleasi fabrici, orice ar scrie pe ei. Calitatea oferita este intre proasta si mediocra. Exista si gunoaie horror, ii cumpara aia care cauta dupa pretul "cel mai bun" dar culmea, se vand conzi prosti si in zona cu pretentii "haudiofile". Toata piata a aburita, e ciocu cu norocu).
Din bizoniade din astea de schimbat toti conzii, multe aparate "vintage" au ajuns sa sune de porc. Dar omul cand a bagat banul si munca, ce sa mai recunoasca?! Daca are cu ce recunoaste (adica urechi, dar unii nu aud nimic), sunt putini care aud ceva sa-si dea seama cat de cat. Si mai putini care compara sa se lumineze. Corect este cand schimbi sa lasi un "martor" de comparatie, ori un canal, ori mai bine alt aparat la fel avand in vedere ca de obicei problemele sunt in zonele de alimentare pe unde e si caldura. Si ca sa compari trebuie putina corectitudine si grija, nu prea am observat. Nu mai zic de obiectivitate care culmineaza cu momentul cand iti dai seama si mai ales recunosti ca ai facut-o de oaie!
Parerea mea, "condensariada" e cu doua taisuri, trebuie abordata cu grija si rabdare caci poate face mai mult rau decat bine.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply