FILME artistice

Doar o vorba sa-ti mai spun
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

Am vazut si eu Margin Call 2011 ( http://www.imdb.com/title/tt1615147/" onclick="window.open(this.href);return false; ) pe care mi-l recomanda Obi Wan.

Un film exceptional, dramatic !!

Nu am inteles de ce HBO l-a transmis 4:3 ?!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: FILME

Post by Gabriel_Wo »

http://en.wikipedia.org/wiki/L%27Avventura" onclick="window.open(this.href);return false;

Michelangelo Antonioni. Regizorul italian a “strigat” cu disperare in filmele sale singuratatea, a coborat in vidul afectiv al personajelor sale si a avut “aventuri dincolo de nori”..
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: FILME

Post by Gabriel_Wo »

Ce ne invata filmele americane?

Mai multi cineasti au decis sa faca o lista cu "lectiile" date de filmele americane, cele imprimate definitiv in mintea spectatorilor.

Despre ce este vorba? Sa vedem:

1. Apartamentele mari, etajate, din New York , au o chirie convenabila pentru oricine, fie el somer sau director.

2. Cel putin unul din doi gemeni identici este diabolic.

3. Daca trebuie sa dezamorsezi o bomba nu ai de ce sa-ti faci griji, intotdeauna vei alege corect firul care trebuie taiat.

4. Mai toate computerele laptop sunt suficient de puternice pentru a patrunde in sistemul de comunicatii al oricarei civilizatii extraterestre invadatoare.

5. Nu conteaza daca intr-o lupta martiala numarul adversarilor este foarte mare: inamicii tai vor astepta rabdatori sa te atace unul cate unul, dansand in jurul tau intr-o maniera amenintatoare, pana cand ii faci knock-out pe cei dinainte.

6. Cand stingi lumina pentru a te duce la culcare, tot ce se afla in dormitorul tau se vede perfect, numai ca intr-o usoara penumbra.

7. Daca esti blonda si draguta, este foarte probabil sa ajungi expert mondial in fisiune nucleara la varsta de 22 de ani.

8. Politistii cinstiti si muncitori sunt in mod traditional impuscati cu trei zile inainte de pensionare.

9. Decat sa risipeasca gloantele, megalomaniacii prefera sa-si ucida adversarii pe care-i prind folosind masinarii complicate, care cuprind rachete, sisteme electronice, gaze mortale, lasere sau rechini mancatori de oameni, ce le ofera prizonierilor cam 20 de minute pentru a evada.

10. Toate paturile au cearsafuri speciale, probabil in forma de L, care ajung pana la subratul femeii care doarme, dar depasesc numai cu putin coapsele barbatului de langa ea.

11. Toate pungile cu cumparaturi contin cel putin o paine-bagheta.

12. Este foarte usor pentru oricine sa piloteze un avion, pana la aterizare, urmand instructiunile cuiva din turnul de control.

13. O data pus pe buze, rujul nu mai dispare de acolo, orice ai face, inclusiv scufundari submarine.

14. Cel mai probabil vei supravietui unei batalii, dar numai daca nu
faci greseala sa arati inainte cuiva fotografia iubitei care te asteapta acasa.

15. Daca vrei se te dai drept ofiter german sau rus, nu-i nevoie sa stii limbi straine, este suficient un accent potrivit.

16. Turnul Eiffel se vede pe orice fereastra din Paris.

17. Un barbat nu va arata nici un semn de durere in cursul celor mai feroce lupte, dar se va crispa cu totul cand o femeie incearca sa-i curete zgarieturile.

18. Daca undeva se vede un panou de sticla, mai devreme sau mai tarziu cineva va trece prin el.

19. Daca locuiesc intr-o casa bantuita, femeile vor iesi - dar numai in cele mai transparente desuuri - sa vada ce este cu sunetele ciudate pe care le aud.

20. Un computer pe care trebuie sa deschizi un fisier text nu va avea cursor, dar va spune intotdeauna: "Introdu parola".

21. Cand conduci pe un drum perfect drept este intotdeauna necesar sa rotesti voiniceste de volan in stanga si in dreapta la fiecare cateva momente.

22. Toate bombele au un ceas electronic cu cifre mari si rosii, pentru a sti exact cat mai este pana la explozie.

23. Un detectiv poate rezolva un caz numai dupa ce a fost suspendat.

24. Daca te hotarasti sa dansezi pe strada, toti cei pe care ii vei intalni vor cunoaste perfect pasii.

25. In timpul tuturor investigatiilor politiei, detectivii viziteaza obligatoriu, cel putin o data, un club de stiptease.

26. Toate numerele de telefon din America incep cu 555.

27. Majoritatea cainilor sunt nemuritori.

28. Daca esti urmarit prin oras, poti sa te ascunzi intr-o parada de ziua Sfantului Patrick indiferent de anotimpul in care se petrece actiunea.

29. Sistemul de ventilatie al unei cladiri este locul perfect in care sa te ascunzi. Nimeni, nici o data, nu se va gandi sa caute in locul in care poti sa te deplasezi dintr-o parte a cladirii in cealalta fara nici o greutate.

30. Cand platesti un taxi, nu te uita la portofel. Apuca o bancnota la intamplare si sigur va fi suma exacta ce trebuie achitata.

31. Orice rasa extraterestra poate sa lase insarcinata o pamanteanca.

32. Bucatariile nu sunt echipate cu intrerupatoare. Cand folosesti o bucatarie noaptea, trebuie sa lasi frigiderul deschis pentru a avea lumina in incapere.

33. Un singur bat de chibrit aprins, este suficient pentru a ilumina o camera de marimea unui stadion.

34. Toti oamenii din vechime, indiferent de epoca, au dinti perfecti.

35. Cu toate ca in secolul XX este posibil sa tragi cu o arma intr-un obiect aflat in afara razei vizuale, oamenii secolului XXIII vor pierde
aceasta abilitate.

36. Nu este necesar sa saluti atunci cand incepi sau termini o convorbire telefonica.

37. Cand sunt singuri, toti strainii prefera sa vorbeasca in engleza unul cu celalalt.

38. Orice incuietoare poate fi deschisa cu o carte de credit sau o agrafa in cateva secunde. Exceptie fac cazurile cand dincolo de usa este un copil amenintat de un incediu.

39. Toate buletinele de stiri contin materiale care te afecteaza direct si sunt difuzate in momentul in care tu deschizi televizorul.

40. Departamentele de politie dau ofiterilor teste de personalitate pentru a fi sigure ca ii vor face parteneri pe cei care se potrivesc mai putin.
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

Apropos de cliseele (mega-cretine) de mai sus (insa foarte adevarate!), unul care a prins la noi (si restul Lumii a III-a si a IV-a) este statul in jacuzzi cu paharul de sampanie in mana (paharul are o forma standard si este utilizat in prezent la toate nuntile cu ghertoi). Deasemenea, cliseul premergator astuia cu jacuzzi (devenit la moda cam in ultimii 10 ani) este statul pe malul piscinei la o masuta (de preferinta alba cu fatza de masa alba) cu micul dejun in fatza (obligatoriu vaza cu flori!) si un ziar in mana; obligatoriu, se utilizeaza si un telefon mobil; la inceputul anilor 90 se utiliza un mobil din acela tip "caramida cu antena", scena respectiva fiind intrata in subconstientul mioritik cam din vremea serialului Dallas.

Un alt cliseu care intra vertiginos in viata mioritikului standard este petrecerea pentru copii unde exista camera amenajata cu baloane, confetti, afise cu numele sarbatoritului de 5 ani si urari diverse, adunatura de copii zgomotosi cu diverse coifuri de hartie pe cap precum si mamele obosite care robotesc pe la bucatarie rujate, coafate si cu paharul de bautura in mana.
In ultima vreme nu mai exista familie de ghertoi monden si modern care sa nu plateasca o firma specializata sa organizeze un party din asta in stil american "de movie" pentru puradelul viitoare beizadea mioritika. Daca nu fac asa ceva (in special pentru copii de aproximativ 5...7 ani) nu se vor simti cool cand stau fiecare cu iPad-ul pe buda.

Un alt cliseu care intra deasemenea rapid este mersul cu colegii de multinationala la baut ("drink before home"), un soi de adunatura de barfa sau plictiseala cu paharul de bautura in mana in localuri moderne si mondene, de preferinta blocuri inalte de sticla.

Urmatorul cliseu american care va intra in viata mioritikului va fi traiul singur si gasirea cu 112 dupa miros cand vor semnaliza vecinii ca de vreo 2 saptamani parca nu l-au mai vazut pe afara pe vecinu' (pe care-l stiau doar din vedere, de la distanta). Spre asta se tinde la nivel mondial, un fel de semn de.... bunastare moderna si mondena.

Nu de mult am avut nefericirea sa vad un nou film american, din pacate cu doi actori buni ( Nicolas Cage si Nicole Kidman) - Trespass (2011):

http://www.imdb.com/title/tt1674784/" onclick="window.open(this.href);return false;

Cretin film!
Insa, desi plin de imbecilitati si actiune formata din clisee fumate, de remarcat in mod special ar fi acea firma de paza a vilei (din film) care depaseste in incompetenta si cretinie pana si ultima firma miortika de bodigarzi care angajeaza betivi pe 400 lei salariu lunar din comuna Cacoveanca ! Defapt, cheia actiunii sta tocmai in tampenia firmei de paza cu super extra high-tech instalatie de paza dezafectata in cel mai retardat mod. Daca firma de paza ar fi actionat ca ultima si cea mai incompetenta firma, actiunea filmului nu ar mai fi existat niciodata. Insa in film actioneaza si mai low level!

Dar sa nu ne lamentam. Filmele americane sunt inteligent facute in tampenia lor ca si reklamele TV. Adevarati specialisti, psihologi ai maselor de consumatori urmaresc si observa atent la ce stimuli reactioneaza majoritarul. Efectul se traduce in profituri mari, multi bani si le merge bine.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: FILME

Post by Gabriel_Wo »

:D

Recomand tuturor, un film de referinta, ce va cade bine acum cu ocazia Craciunului.

http://en.wikipedia.org/wiki/Andrei_Rublev_%28film%29" onclick="window.open(this.href);return false;

Andrey Rubliov de Andrei Tarkovsky 1966 Mosfilm

Ca şi Apocalipsa, Răstignirea este de toate zilele în Rusia. De aceea ea reprezintă, probabil, figura centrală a filmului lui Tarkovski."

cercetătorul Costion Nicolescu> Iată o parte din cuvintele acestuia despre Rubliov: "Toate istoriile care compun filmul se petrec între 1400-1423, o perioadă dură pentru Rusia. (...) Pe fondul acestei istorii reale, problematica pusă de Tarkovski în discuţie, aceea a actului de creaţie, este perenă. Pentru creatorul de valori spirituale, contactul cu lumea este întotdeauna dificil şi mizeria umană tinde să-l inunde. Unde să găsească el resursele pentru a crea? Şi pentru cine să creeze? Merită să creezi? (...) Sfîntul Andrei Rubliov ajunge să extragă frumuseţea icoanelor sale deopotrivă din suferinţa acestei lumi pentru care Hristos S-a făcut om, şi a biruit moartea prin moarte, înviind şi deschizîndu-ne şi nouă raiul, dar şi din absoluta frumuseţe a lui Dumnezeu care ni S-a revelat în transfigurarea lui Hristos".

Sf. Andrei Rubliov a fost canonizat in 1988 de Biserica Rusa.

Craciun fericit, sarbatori fericite si ..sunet bun! :)
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

tatatodor
Posts: 140
Joined: 13 Dec 2008, 15:45
Location: arad

Re: FILME

Post by tatatodor »

Un Mos Craciun (billy bob thornton) pe care-l veti tine minte daca-l veti vedea,chiar si peste 10 ani.....Eu il revad cu placere in fiecare an .....

http://www.imdb.com/title/tt0307987/" onclick="window.open(this.href);return false;
Back in the days music was the only drug you needed

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: FILME

Post by bnt »

Thriller fara clisee. Bun. Chiar bun de tot. Memories of Murder, film sud-coreean din 2003. Tarantino il include in Top 20 filme care i-au placut.
http://www.imdb.com/title/tt0353969/" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
Schindler
Posts: 395
Joined: 28 Oct 2008, 11:13
Location: Constanta

Re: FILME

Post by Schindler »

Un film exceptional, aparent o comedie ... Fiind apolitic si neutru ca Elvetia ma abtin de la orice comentarii ... Spun doar atit : Viata bate filmul
"Ultimul Corupt din Romania" (2012)
http://ultimulcoruptdinromania.ro/" onclick="window.open(this.href);return false;
"Stop hearing music. Start listening to it."

User avatar
Obi Wan
Posts: 456
Joined: 21 Mar 2011, 15:03

Re: FILME

Post by Obi Wan »

Branded http://www.imdb.com/title/tt1368440/

Un film care merita vazut. Nu va luati dupa nota de pe IMDB. Filmul face a analiza destul de exacta a societatii contemporane probabil de aceea are nota asa mica.

User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: FILME

Post by Gabriel_Wo »

Fratii Karamazov, 1958

http://www.imdb.com/title/tt0051435/" onclick="window.open(this.href);return false;

Maria Shell, Yul Bryner.. cea mai buna ecranizare a acestui roman a lui Dostoievski. O incercare, cu toate ca conform spuselor lui A. Tarkovski, un roman de Dostoievski e imposibil de transpus in film..
Miza existentiala in operele lui Dostoievski, mai ales in “Fratii Karamazov”, este conflictul intre drumul uman aflat sub auspiciile “lipsei” lui Dumnezeu, supus dezordinii si haosului si un unul in care cautarea de sens are un raspuns in Divinitate.
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

Death Proof (2007)
Director: Quentin Tarantino
Writer: Quentin Tarantino
Stars: Kurt Russell, Zoe Bell and Rosario Dawson

http://www.imdb.com/title/tt1028528/" onclick="window.open(this.href);return false;

In stilul caracteristic Tarantino, un film care merita vazut pentru cine gusta genul. Mie mi-a placut chiar foarte mult si poate peste alte filme de-ale lui mai laudate ca asta.
Dar un lucru e foarte clar, imi plac masinile folosite in acest film!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

Hanna (2011)
Director: Joe Wright
Writers: Seth Lochhead (screenplay), David Farr (screenplay),
Stars: Saoirse Ronan, Cate Blanchett and Eric Bana

http://www.imdb.com/title/tt0993842/" onclick="window.open(this.href);return false;

Probabil cei cu o minima pasiune pentru filme l-au vazut de deja. Regizat destul de ciudat dar alert, muzica filmului si mai ciudata decat regia, un pic de "iz" european desi structura actiunii este in pur stil americanesc, dar intr-un cuvant, totusi merita vazut, nu e rau deloc.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

Route Irish (2010)
Director: Ken Loach
Writer: Paul Laverty (screenplay)
Stars: Andrea Lowe, Geoff Bell and Najwa Nimri

http://www.imdb.com/title/tt1528312/" onclick="window.open(this.href);return false;

Au avut curaj cei care au facut acest film. Nu e deloc pe placul propagandei oficiale britanice si americane. Merita vazut de catre cei care nu sunt plictisiti deja de subiectul Irak prin filme. Oricum, peste multe "capodopere" americane si cu mai mult bun simt decat alte filme care tot incearca sa trateze acest subiect incurcat peste care pluteste marea intrebare, ce cauta aia acolo ?!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

Parade's End (2012– )

http://www.imdb.com/title/tt1956017/" onclick="window.open(this.href);return false;

Un serial britanic nou nout in desfasurare la HBO. Actori britanici exceptionali, decoruri superbe alese pana in cel mai mic amanunt (ma uitam, la un moment dat, un postas leaga o bicicleta de un stalp, scena tine vreo cateva secunde....bicicleta era originala din anii de inceput 1900! Totul e facut pana in cel mai mic amanunt!).
Stilul BBC clasic despre viata aristocratilor britanici (perioada primului razboi mondial), chiar imi era dor sa mai vad asa ceva. Englezii sunt unici in felul lor, actorii britanici (de teatru, acolo se invata!) in opinia mea sunt cei mai extraordinari din lume iar serialul este realizat absolut exceptional!
Pentru cine agreeaza stilul foarte particular (care provine din romanele englezesti dar atentie!, nu e departe de realitate, dimpotriva!), merita vazut, chiar obligatoriu! As indrazni sa spun, aici e vorba de high-end in domeniu! (nivel, clasa pe langa care americanii sunt niste tarani si nu pot compensa nici cu toti banii din lume)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Obi Wan
Posts: 456
Joined: 21 Mar 2011, 15:03

Re: FILME

Post by Obi Wan »

Nameless Gangster (Bumchoiwaui junjaeng)

http://www.imdb.com/title/tt2082221/?ref_=sr_1

Film cu gangsteri sud-coreean. Merita vazut.

Stand Up Guys

http://www.imdb.com/title/tt1389096/?ref_=fn_al_tt_2

Director: Fisher Stevens
Writer: Noah Haidle
Stars: Al Pacino, Alan Arkin and Christopher Walken

Post Reply