Un SE cu 6C33C - o realizare DIY High End

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
panda1
Posts: 38
Joined: 13 Oct 2008, 06:28

Re: Un SE cu 6C33C - o realizare DIY High End

Post by panda1 »

m-am gandit la un moment dat sa atac si aceasta "reduta",dar exista totusi un impediment tehnic;tubul are dispersie foarte mare de caracteristici si asta ar implica un numar foarte mare de tuburi pt imperechere.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Un SE cu 6C33C - o realizare DIY High End

Post by momolo »

panda1 wrote:.in cateva ore am rezolvat totul
panda1 wrote: voi monta 6 bucati.pt mine acest 6c33 este deja un capitol inchis.am trecut deja la urmatoarea provocare
Cand voi avea timp sunt curios si multumesc daca mi se ofera din nou (si poate nu numai mie) posibilitatea sa ascult acest "capitol incheiat".
In opinia mea mi se pare putin prematura "incheierea acestui capitol" si cam stranie rezolvarea tuturor problemelor (detaliilor si "detaliilor") in cateva ore.
Intradevar, asa cum am scris atat eu cat si glucica (fiecare cu felul sau de exprimare), sunetul pare de calitate in linii generale, e adevarat, in linii importante, insa trebuiesc precizate doua lucruri - as pune accentul pe cuvantul "pare" si altul - proba a fost efectuata numai pe o singura pereche de boxe, culmea si astea nepotrivite avand in vedere factorul de putere (iar boxele acelea din atelier fotografiate mai sus nu se pun la socoteala pentru ca sunt niste pocnitori sinistre plus conditiile de acolo).
Cred ca cine are cunostinte bazice despre acest capitol denumit stereo/HiFi/Audiofilie/High-End si-a dat singur seama ca parerile exprimate mai sus nu au o valoare consistenta din lipsa conditiilor, timpului si a multor altor factori.

In primul rand nu stiu despre ce discutam aici ?! Este vorba de un amplificator cu pretentii High-End ? Este vorba de un amplificator HiFi ? Este vorba de o realizare DIY de garaj cu unica placere a realizarii "fai da te" (expresia DIY in italiana) ? Pana la urma despre ce este vorba ?!

Imi place sa cred (si poate nu sunt singurul) ca un aparat de calitate nu se naste prea usor. Avand in vedere enorm de multe argumente pe care nu are rost sa le insir aici, cred ca pana si actiunea auditiei pentru judecarea la ureche a unui amplificator, in engleza denumita "voicing" ar trebui sa fie mai complicata dar si mai de durata decat ce am facut noi. Mai ales pentru faptul ca, totusi au fost probleme denumite generic "detalii" (dar nedetaliate de noi aici).

Apropos de lucrul asta, am unele indoieli ca ceea ce am auzit ca fiind probleme-detalii poate fi remediat ....in cateva ore. Conform a ceea ce am perceput, ampliful prezenta variatii stranii in functie de piesa muzicala audiata. Adica la unele pasaje muzicale suna frumos urechilor, la altele nu prea, la unele prezenta detalii chiar impresionante insa la altele (cunoscute dinainte pe sisteme audio de top) nu prea. Variatia sunetului in felul asta (tineti cont ca nu am descris 100%) pe mine ma ducea la concluzia unor probleme pe partea de intrare, preamplificare. Ori in opinia mea un preamplificator este infinit mai greu de realizat decat un final de putere. Si am mari dubii ca lucrul asta se intamplase datorita unui tub mai nebun nimerit pe acolo.

E greu de prezentat in cuvinte...sunetul. Mai ales pe un forum unde de obicei fiecare decupeaza ceea ce-i convine sa citeasca/inteleaga, mai ales in prezenta anumitor asteptari.
Daca as fi scris despre aceste "detalii" poate cu totul alta ar fi fost perceptia opiniilor pe care mi le-am expus (poate unii intelegeau ca sunt critic si nu mi-a placut).
Dar (nu numai eu) am considerat ca o incurajare la momentul oportun este mult mai importanta si va avea urmari benefice (adica mersul mai departe spre perfectionare)...... insa nu s-a intamplat asta ci......."remedierea in cateva ore" si "trecerea la un alt capitol" ca si cand a fost un fleac, vorba aia, ne-au ciuruit ! :D Ce sa spun....pare cam simplu de facut high-end!...

Pe forumuri exista multe legende printre care si aia despre high-end audio unde cica, "anumiti producatori cer bani nejustificati cu nemiluita dupa realizarea unor bijuterii de carcase" si dupa ce dealeri priceputi stiu sa vanda produsele cu pret de case.

Insa aceste legende sunt raspandite si mai ales asimilate, gustate, consumate de persoane care in viata lor nu au avut nici un aparat cu adevarat high-end, de persoane fara putere financiara care nu au vazut niciodata sumele respective, cu atat mai putin cum sunt date ca pret pe un aparat high-end, etc, etc. Pe scurt, aceste legende urbane sunt consumate mai ales de persoane care nu au nici cea mai palida idee despre fenomen si nu-l cunosc din nici un punct de vedere, culmea nici din punct de vedere al sunetului.

In opinia mea si imi pare o regula generala, lucrurile si realizarile de calitate par simple pentru cei neavizati cand sunt gata. De la distanta e usor de dat din gura dar in sectorul asta alambicat, am spus-o de multe ori, nimic nu costa mult degeaba, pe undeva exista niste merite.

Multe firme actual high-end sunt pornite din activitate DIY de garaj. Dar oare cati stiu cat de greu le-a fost celor care au reusit ? Oare cati dintre noi stim numarul celor care nu au reusit (si nu-i stie nimeni) in comparatie cu numarul celor care au reusit iar azi isi permit sa prezinte "bijuteriile la preturi nesimtite" ?!

Personal cred ca in spatele fiecarei povesti de succes sta multa munca si multe obstacole depasite. Probabil daca acestia ar fi cunoscut dinainte ce-i asteapta nu ar mai fi avut puterea sa continue. Si daca nu ma insel, unii ajunsi la maturitatea realizarii au si spus asta.

Mai cred un lucru, calitatea autentica se naste greu si cere timp.... Mi se pare asa de la sine inteles (si aici am senzatia, totusi nu e de la sine inteles pentru toata lumea) ca intelegerea, degustarea, aprecierea calitatii autentice cere timp si conditii.

In fine, nu are rost sa o lungesc, sunt multe de zis si am sentimentul ca oricum, nu toti vor intelege corect ceea ce am vrut sa spun.

In fond, pentru realizari de exceptie in domeniu e nevoie de mai multe, inafara de o buna inginerie si chiar de o buna experienta tehnica.

Mereu am fost deranjat de un obicei-meteahna pe care-l vad destul de specific national - imbatarea cu apa rece si cheful tras pe chestia asta. Din acest capitol face parte si trambitarea succesului prematur, face parte si inecarea la mal, face parte si notiunea "branza buna in burduf de caine", fac parte multe tare ale acestui neam al nostru care in prezent ocupa cel mai de "onoare" loc in UE..... adica ultimul la multe capitole bune si primul la multe capitole proaste. Oare de ce ?! (ce am spus acum nu are legatura cu personaje reale, viata reala sau subiectul de fatza! :) )
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Un SE cu 6C33C - o realizare DIY High End

Post by puf »

Incintele din poze sunt boxele centrale de la un home-cinema puse..gresit! in picioare nu culcat cum ar trebui.
Proiectul pare interesant, poate nu am vazut, exista si pret ca ordin de marime?

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Un SE cu 6C33C - o realizare DIY High End

Post by momolo »

momolo wrote:Ori in opinia mea un preamplificator este infinit mai greu de realizat decat un final de putere. Si am mari dubii ca lucrul asta se intamplase datorita unui tub mai nebun nimerit pe acolo.
trebuie sa-mi aduc o corectura: "am mari dubii ca lucrul asta se intamplase numai datorita unui tub mai nebun nimerit pe acolo." (deoarece Dl. Panaitescu mi-a spus ulterior ca se nimerise un tub cu probleme din cele mici)

Aici trebuie sa mentionez o parte importanta a experimentului ce nu a fost amintita in prezentul topic (si inca nu am spus tot) - sursa utilizata a fost cdplayerul Accuphase DP 700 pe direct si utilizand niste cabluri mesterite ad-hoc (din sarma Cordial, material ieftin si banal) deoarece nu aveam la indemana decat cabluri (de calitate) de tip XLR-XLR si care, evident, nu ne erau de nici un folos, dar trebuie mentionata si utilizarea preamplificatorului Accuphase C 2800, un aparat remarcabil, intercalat intre playerul DP 700 si amplificatorul DIY Dominance.

Problema a fost asa - intercaland preamplificatorul Accuphase sunetul s-a modificat foarte, foarte mult, ceea ce este un fenomen negativ. Aici trebuie sa mentionez ca nu sunt de acord cu Dl. Panaitescu in ceea ce priveste utilizarea unicei intrari a amplificatorului integrat (Dominance); dansul spune ca nu trebuie bagat un preamplificator de linie in acea intrare variabila cu potentiometru si ar trebui sa mai puna o intrare dedicata de preamp, evident by-pass'and potentiometrul si probabil prima lampa (deci probabil etajul de pre...caz in care discutam de un final audio, deci de altceva).

Nu doresc sa intru un amanunte tehnice la care nu ma pricep (sau ma pricep doar "dupa ureche") insa lucrul asta nu se poate spune unui client care cumpara un amplificator integrat. In opinia mea orice intrare de linie a unui amplificator integrat trebuie sa fie la fel de buna si potrivita atat pentru orice sursa standard (cdplayer, DAC, casetofon, mag, preu phono extern, etc) cat si pentru orice preamplificator de linie standard (ceea ce este chiar cazul unui Accuphase construit super-standard). Preamplificator de linie care, evident, are si avantajele impedantei scazute de iesire cat si variatiei semnalului de iesire (lucru pe care dealtfel il au multe casetofoane deck si magnetofoane deck).

In opinia mea sunetul unui amplificator integrat audio nu trebuie sa se modifice prea mult cand intercalam pe calea de semnal un preamplificator dedicat (bun). Dar afirmatia mea nu trebuie luata mot a mot. Teoria clasica electronista spune ca semnalului de linie ii adaugam distorsiunile (de toate felurile) ale preamplificatorului si asta e adevarat teoretic si intr-o masura, si practic; insa la ureche fenomenul este mai usor de inteles dar si mai complex, dincolo de teorie.

In mod normal, in acest caz integratul audio ar trebui sa puna in evidenta calitatile preamplificatorului de linie....dar si defectele. Ori in cazul nostru, intercalarea preamplificatorului Accuphase C 2800 (un model de top, deosebit si testat in multe alte dati pe multe scule) sunetul a capatat intr-un mod foarte brutal (si evident pentru oricine) un rafinament mai mare insa s-a modificat timbral dar si ca timing devenind in suma, mai nemuzical, mai sec, mai ciudat.

Practic, in cazul de fatza ar fi fost de ales intre un sunet muzical dar "tzaran", adica mai nerafinat, mai putin detaliat (playerul bagat direct in integratul audio) si un sunet considerabil mai rafinat, mai aerisit, mai precis dar considerabil mai lipsit de muzicalitate, mai sec, mai neimplinit, intr-un final, mai ciudat.

Spun ciudat deoarece peste toate astea s-a suprapus inconsecventza integratului prototip Dominance in ceea ce priveste redarea diverselor muzici diferite. De exemplu, pe o anume piesa excela deosebit in ceea ce priveste o parte din muzica, de exemplu, vocea umana redata natural, pe alte piese amesteca sunetul unei piese simfonice sau de jazz fara mare complicatenie, pe unele pasaje se remarca pe violoncel si pian, pe altele nu, la unele reda fashaitul unei inregistrari vechi analogice, pe altele....nu; etc, etc.

Este foarte dificil sa insir in cuvinte ce se auzea insa tot ce pot spune, in ciuda unei calitati de ansamblu, ceva nu era in regula. Spun lucrul asta deoarece in zecile de ani de acest hobyy am facut multe experimente si combinatii, culmea, prin anii 80 mesteream si eu diverse preuri de linie, phono, corectoare, EQ-uri, preuri de cap magnetic si chiar statii audio ( :D pe vremea aia se numeau "statii"). Astfel, stiu la ureche diverse fenomene, si in cazul de fatza consider ca exista probleme in partea de intrare iar respectivul aparat nu are un comportament standard, nici constant, nici coerent si nici corect. Iar asta in ciuda faptului ca sunetul surprinde (in anumite combinatii si pe anumite pasaje muzicale) prin calitate, lucru despre care putem spune in mare, OK, suna bine, nu as dori modificat caracterul de sound...dar, high-end inseamna locul de unde nu mai poti urca, inseamna capatul de linie, perfectiunea peste care nimic nu mai este de facut.

In toata povestea trebuie socotit (ca oameni suntem) si nivelul nostru de asteptari. De aceea la orice "reviu" cine are experienta minima necesara stie ca acelasi cuvant, acelasi epitet, aceleasi laude sau critici nu au si aceeasi semnificatie si nici aceeasi greutate de la un caz la altul; totul depinde de ceea ce discutam si de asteptarile pe care le avem. De obicei acestea se raporteaza in primul rand la pret care este un criteriu obiectiv, masurabil, precis.
puf wrote:Incintele din poze sunt boxele centrale de la un home-cinema puse..gresit! in picioare nu culcat cum ar trebui.
stiam cu totii ca sunt centre dintr-un lant surround si in opinia mea, avand in vedere ca le-am ascultat acolo, a le pune orizontal sau vertical in acele conditii (loc, pozitie, camera, rigips, cabluri, scule) este perfect acelasi lucru. Si ca o simpla observatie, boxele respective poate sunt perfecte pentru ceea ce au fost facute si la pretul lor dar in cazul de fatza sunt chiar sinistre.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Un SE cu 6C33C - o realizare DIY High End

Post by VTP »

O fi hi-end, hi-end, dar, nefericitul se trage din hi-fi pana ajunge catre varfuletul constructiei de aparatura!
Totodata, orice facut de om este un compromis, deci nu poate fi nec plus ultra!
Sa mai luam in calcul si altceva: credinciosii pleaca de la ideea ca omuletul a fost creiat de D-zeu, dupa chipul si asemanarea sa ................. hmmm! Mai bine ne oprim aici!
Amplificatorul in discutie nu este un integrat in acceptiunea obisnuita. O singura intrare pentru semnal mediu - mare, cum este un CD, nu-l plaseaza ca integrat, un integrat are mai multe intrari comutabile, cu avantajele si dezavantajele respective, incluzand la avantaje si fixarea sensibilitatii de intrare in functie de sursa. Asa cum a fost conceput, la el se poate plasa doar un un preu de pick-up si nu un preu corector, mai ales cu impedanta scazuta ca cel solid state.
Configuratia corecta este CD+amplificator+incinte, sau
Pick-up+preu doza+amplificator + incinte!
Adaugirile, oricat de bune calitativ, nu se potrivesc in peisaj!
In rest, totul depinde de acuratetea testelor si de GUSTURI!

E adevarat ca incintele Magnat nu sunt cine stie ce scule, dar nierfield iti poti da seama de multe privind sunetul! Si sa nu ne pripim cu datul cu piatra, nu vreau sa-mi aduc aminte de un mare navigator ce suna ................. hm, mai bine trecem peste!
Lui puf as vrea sa-i aduc aminte ca asezarea aceea a incintelor a inventat-o d'Appolito si ii poarta numele.

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Un SE cu 6C33C - o realizare DIY High End

Post by puf »

Da, numai ca incinta aia nu a fost facuta dupa celebrul proiect, pozitionarea difuzoarelor este strict estetica si/sau constructiva si a fost elaborata pentru a se utiliza in pozitie orizontala...pentru a nu exista vreo confuzie i-am intrebat chiar pe creatori sai.
Quantum 613 centru este din o serie veche Magnat iesita demult din fabricatie care se remarca prin un sunet neutru, smooth, curat, destul de fin dar fara dinamica, transparenta, viteza, suna placut si relaxat dar impropriu pentru a analiza sunetul unor produse cu pretentii.Poate face parte cu succes din un sistem home-cinema mai rasarit si rafinat care sa nu agreseze, agaseze si oboseasca prematur auditoriu.

Nu am vazut nicaieri astfel de incinte centrale utilizate in pozitie verticala.

Revenind la amplificator tot ma intreb in ce categorie de pret se afla, pentru a compara cu ceva similar.

panda1
Posts: 38
Joined: 13 Oct 2008, 06:28

Re: Un SE cu 6C33C - o realizare DIY High End

Post by panda1 »

incerc sa lamuresc un pic lucrurile,raspunzand remarcilor de altfel pertinente ale lui momolo.ampul in discutie are un singur preamp de linie cu o sensibilitate de max 2v[adica semnal de cd]daca in acest preamp cuplam iesirea unui alt preamp,semnalul de iesire care va fi acum de 4-5 v va distorsiona evident ampul proiecatat pt 2 v pe intrare;deci nu are cum sa mearga preamp in preamp.se poate face in schimb altceva-sa atacam direct puterea ocolind potentiometrul de volum si deci primul tub de intrare.asa ar merge precis.momolo s-a mirat ca eu am rezolvat in timp scurt problemele care au fost urmatoarele;am mutat 2 fire de masa in alt loc,am mutat masa digitala pt ca era o mica eroare pe pozitia potentiometrelor ,si am schimbat tubul[6dj8].a diparut si urma de brum care mai era,potentiometrele se misca acum sincron,iar noul tub isi face acum treaba foarte bine.deci nimic legat de sunet,ci numai mici interventii[de altfel inerente]adevarul ca pe "boxele"mele nu e auzea nici un brum,asa ca drumul pana la teste a fost din plin justificat.am reproiecat designul,si in curand o sa-l prezint;in principiu a crescut un pic adancimea pt a departa tuburile de trafuri,un capac care acopera trafurile,tot ampul va fi din inox satinat,iar pe spate au mai aparut 2 sw-uri care devin utile in cazul pierderii sau nefunctionarii telecomenzii[deci un sistem redundant de power/standby]am fost intrebat de pret,si credeti-ma ca chiar nu stiu ce sa spun in acest moment.oricum la stabilirea pretului va trebui sa tin cont de cativa factori,chiar daca ampul sa admitem ca ar fi performant;traim in romania,nu sant un brand[inca :D ] reticenta la tot ce este construit aici,lipsa unui dealer care sa accepte asa o provocare,si probabil ca mai sant si altele dar nu imi vin acum in minte.avantajul ar fi faptul ca ofer garantie 3 ani si pot remedia orice problema in timp foarte scurt.tuburile se gasesc fara probleme[eu am cumparat 6c33 cu 40 ron]ampul probat de momolo,este al 2-lea din aceasta serie.primul "munceste " din greu cam dela craciun si nu sant probleme de nici un fel.am contactat propietarul si voi merge sa fac modoficarile necesare]acum voi face o invitatie foarte serioasa celor care chiar sant curiosi si vor sa-l probeze,in ideea ca pun ampul la dispozitie.conditia este una singura,si anume sa-l care cineva,pt ca pt mine 25kg acum sant o problema.va astept cu propuneri de marketing si de ce nu si cu auditii.va doresc o seara frumoasa si numai bine.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Un SE cu 6C33C - o realizare DIY High End

Post by momolo »

pe rand,
VTP wrote:Amplificatorul in discutie nu este un integrat in acceptiunea obisnuita. O singura intrare pentru semnal mediu - mare, cum este un CD, nu-l plaseaza ca integrat, un integrat are mai multe intrari comutabile, cu avantajele si dezavantajele respective, incluzand la avantaje si fixarea sensibilitatii de intrare in functie de sursa. Asa cum a fost conceput, la el se poate plasa doar un un preu de pick-up si nu un preu corector, mai ales cu impedanta scazuta ca cel solid state.
Configuratia corecta este CD+amplificator+incinte, sau
Pick-up+preu doza+amplificator + incinte!
Adaugirile, oricat de bune calitativ, nu se potrivesc in peisaj!
lasand povestile la o parte si pentru ca o data, demult spuneai ca-ti plac discutiile tehnice si aprofundate cu date exacte, iata caracteristicile preamplificatorului (de linie, "corector" cum ii spui) Accuphase C 2800 in comparatie cu preamplificatorul phono Accuphase C 27:

http://www.accuphase.com/cat/c-2800_e.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.accuphase.com/cat/c-27_e.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

(sunt PDF-uri, se incarca lent, datele tehnice sunt pe ultima pagina).

Se observa foarte clar, ambele aparate au exact aceeasi impedanta de iesire in conditiile in care cdplayerul are un semnal mai mare de iesire decat ambele preampuri (desi nu conteaza). In acest caz, cum explici afirmatia:
VTP wrote:Configuratia corecta este CD+amplificator+incinte, sau
Pick-up+preu doza+amplificator + incinte!
Adaugirile, oricat de bune calitativ, nu se potrivesc in peisaj!
Chiar sunt uimit! La experienta pe care o ai ar fi trebuit intai sa citesti datele tehnice inainte sa faci aceste afirmatii.

Iar cat priveste aprecierea sunetului, aici e domeniu total subiectiv, oricine se poate aseza pe scaun intre doua boxe si spune ce doreste. Nu avem cum masura si cantari calitatea sunetului.
puf wrote:Quantum 613 centru este din o serie veche Magnat iesita demult din fabricatie care se remarca prin un sunet neutru, smooth, curat, destul de fin dar fara dinamica, transparenta, viteza, suna placut si relaxat dar impropriu pentru a analiza sunetul unor produse cu pretentii.Poate face parte cu succes din un sistem home-cinema mai rasarit si rafinat care sa nu agreseze, agaseze si oboseasca prematur auditoriu.
cred ca discutam doua limbi diferite. Cuvintele pompoase pe care le-ai scris nu mi se par adecvate acelor pocnitori sinistre din care numai cu multa imaginatie poti sa emiti o parere. Ca drept dovada nici brumul sau pocnetele produse de motoarele de volum sau posturile de radio prinse de amplif sau diversele interferente cu emitatoarele de retea PC sau diversele pocnituri si fashaituri nu erau redate de acele boxe. Folosirea in pozitie verticala sau orizontala in cazul acestor incinte este o preocupare ridicola.
PS - nu spun ca nu merita banii, stiu ca-s ieftine, nu asta e subiectul.
panda1 wrote:ampul in discutie are un singur preamp de linie cu o sensibilitate de max 2v[adica semnal de cd]daca in acest preamp cuplam iesirea unui alt preamp,semnalul de iesire care va fi acum de 4-5 v va distorsiona evident ampul proiecatat pt 2 v pe intrare;deci nu are cum sa mearga preamp in preamp.se poate face in schimb altceva
scuze, dar te inseli total. Citeste datele preamplificatorului folosit iar noi nu l-am dat la volum mare ca sa ajungem in 2V pe iesire. Pur si simplu nu este nevoie de asa ceva. Dimpotriva, l-am folosit la un semnal mic. Iar CDplayerul are aceeasi impedanta de iesire in conditiile in care semnalul de iesire este mai mare, adica 2,5V in loc de 2V cat are preul de linie. Iata:

http://www.accuphase.com/cat/dp-700_e.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

In concluzie:

Preamplificatorul de linie C-2800, cdplayerul DP-700 si preul phono C-27 au toate fix aceeasi impedanta de iesire, astfel:

cdplayer Accu DP-700
Output voltage and impedance
BALANCED: 2.5 V 50 ohms, balanced XLR type
UNBALANCED: 2.5 V 50 ohms, RCA phono jack
preamp Accu C-2800
Rated Output Voltage,
BALANCED/UNBALANCED OUTPUT: 2 V, 50 ohms
Output Impedance REC (with AD input): 252 mV, 200 ohms
si phono Accu C-27:
Rated Output and Output Impedance
BALANCED OUTPUT 2 V 50 ohms
UNBALANCED OUTPUT 2 V 50 ohms
Domnilor electronisti, despre ce discutati aici ?!

PS - panda1 nu am spus si nici scris vreodata ca amplificatorul prototip Dominance distorsioneaza cand intercalez preul C-2800 dupa playerul DP-700, am spus cu totul si cu totul alte lucruri, trebuie numai sa citesti ce am scris mai sus.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Un SE cu 6C33C - o realizare DIY High End

Post by VTP »

puf wrote:Da, numai ca incinta aia nu a fost facuta dupa celebrul proiect, pozitionarea difuzoarelor este strict estetica si/sau constructiva si a fost elaborata pentru a se utiliza in pozitie orizontala...pentru a nu exista vreo confuzie i-am intrebat chiar pe creatori sai.
Quantum 613 centru este din o serie veche Magnat iesita demult din fabricatie care se remarca prin un sunet neutru, smooth, curat, destul de fin dar fara dinamica, transparenta, viteza, suna placut si relaxat dar impropriu pentru a analiza sunetul unor produse cu pretentii.Poate face parte cu succes din un sistem home-cinema mai rasarit si rafinat care sa nu agreseze, agaseze si oboseasca prematur auditoriu.

Nu am vazut nicaieri astfel de incinte centrale utilizate in pozitie verticala.

Revenind la amplificator tot ma intreb in ce categorie de pret se afla, pentru a compara cu ceva similar.
Sa incep cu sfarsitul: nu cred ca Panda1 iti poate oferi decat un deviz de cheltuieli. Daca la acestea isi pune cateva sute de euro, evident ca va fi taxat ca este un KKT comparativ cu ............. brandul X care produce hi-endul Y de 10.000 -50.000 de euro!!! (desi, ca deviz de cheltuieli are unul mai mic, doar produce in serie, dar are taxa pe prostie mare! ) Ca de, asa sunt romanii!
Magnaturile in cauza sunt incinte centru si au un SPL mic, ceea ce atrage dupa sine si dinamica mica, si raspunsul transient mai usurel, doar ca amplificatorul "le-a mai impins" un pic din urma si asta a fost evident. Desigur ca niste incinte bune sunt de preferat, si, inca ceva adecvat pentru un SE la putere de max.10W (lasam 3 dB pentru headroom daca tot suntem melomani!
Asezarea Magnaturilor in picioare nu provoaca nici o tragedie acustica, diagramele de radiatie in acest caz se apropie de tipologia specificata de mine mai mult decat suficient si nearfield nu ai probleme ca sa observi un detaliu.

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Un SE cu 6C33C - o realizare DIY High End

Post by VTP »

@momolo,

De fapt ce vrei?
Se pare ca ori nu ai inteles ca nu s-a luat nimeni de preul in discutie, ori vrei sa fie ca tine!
Am spus un singur lucru, CLAR: amplificatorul NU e conceput sa lucreze cu un preu, si mai ales cu unul solid state. Nu e vorba de nimic altceva, nu se potrivesc, chiar conform cu toate teoriile de matching! Cu preul de doza, direct, ce ai obtinut?
Nepotriviri pot fi multe, mai ales intre VS si SS, oricum nu se pot rezolva din cabluri. Accuphase, mai mult ca sigur se potrivesc intre ele, mai greu cu VS si poate si cu alte componente VS.
Nu sunt lamurit: pe ce incinte ai facut auditia? Pe incintele tale l-ai pus? Ce nu ti-a placut?

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Un SE cu 6C33C - o realizare DIY High End

Post by momolo »

VTP wrote:@momolo,

De fapt ce vrei?
Se pare ca ori nu ai inteles ca nu s-a luat nimeni de preul in discutie, ori vrei sa fie ca tine!
nu deturna subiectul discutiei.
Dealungul vremii ai sustinut multe lucruri pe forumuri si constant, mereu te auto-contrazici.
Acum in loc sa porti o discutie tehnica (cine are cunostinte bazice, citeste mai sus si judeca singur) o dai pe literatura de can-can, legende si povesti ca si cand ai incerca sa te ascunzi dupa deget.

Sa nu cumva sa-mi spui ca acum dupa ce ti-am demonstrat cu date tehnice ce afirmatii ridicole ai facut mai inainte.... e de vina matchingul audiofil ?!...O vraja neinteleasa :D .... :roll: Alte dati parca scriai ca astea sunt legende si povesti audiofile in bataie de joc la adresa celor care invocau fenomenul ....audiofil!

Cum se numesc cei care fac exact toate lucrurile pe care le acuza si le critica mereu celor din jur ?

PS - nu Accuphase e subiectul dar stiu ca intamplator e un cuvant care-ti creeaza urticarie ("impozit pe prostie", "audiofili analfabeti tehnic care cred in toate prostiile si platesc, etc, etc"...)
Si cand vei reusi o incinta acustica sa sune macar pe jumatate ca una din seria Magellan de la Triangle, sa ma anunti, sa ma asez pe un scaun intre cele doua boxe si sa spun (indirect si persuasiv) ca-mi pute, ca-s ridicole, etc.....Ba nu, o sa spun dinainte de a le auzi ca sunt proaste (doar am privit pozele si stiu principiul...nu are cum sa functioneze! Oricum pretul e ridicol, impozit pe prostie!)... :D ...Sau o sa spun ca nu e nevoie sa le mai vad/ascult deoarece le-am ascultat acum 15 ani cand treceam pe o strada din Germania si intre bacanie si macelarie am intrat putin dupa usa unde cantau, absolut teutonic, sunet mort, un proiect mort, habar nu am ce se mai chinuie astia de atatia ani sa le mai fabrice?! (a se intelege ce debili sau cumparati de catre dealeri sunt aia care le lauda! :lol: )....etc, etc :lol:
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Un SE cu 6C33C - o realizare DIY High End

Post by VTP »

Vezi, eu nu fac presupuneri despre ce cred altii, si, nici nu ma dezic de ce am spus in trecut, prezent (si viitor!)!
Faptul ca toate cele 3 componente au aceiasi valoare a impedantei de iesire si acelasi nivel max. a tensiunii semnalului de iesire nu inseamna ca e tot una daca la intrarea amplificatorului conectezi preul de doza, preul corector sau CD-playerul.
Preul de doza si CD-playerul sunt surse, amplificatorul are un etaj de preamplificare in el si nu numai ca nu are nevoie de un alt preamplificator, dar nu lucreaza bine fara modificari ( ori un atenuator, ori, si mai corect, scoaterea din circuit a etajului in cauza ). Si asta pentru ca Nu este un amp. integrat in sensul general cunoscut, cu intrari adaptate la surse diferite si cu intrare direct in et. final (ca amp. de putere).
Cat despre sisteme audiofile si incinte de exploratori, las-o'n fleshca! N-are rost sa ne certam pe'aici!
Si,U, NU-mi doresc sa fac incinte care "sa sune" ca exploratorul, din multe motive! Si nici ca o cantareata de opera nebuna! Doar nu le-am ascultat in Germanika, pe usa deschisa a unei berarii de la subsol!

User avatar
hondaru
Posts: 317
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

Re: Un SE cu 6C33C - o realizare DIY High End

Post by hondaru »

Inclin sa cred conform specificatiilor postate de momolo ca cele trei surse, cel putin asa sunt vazute de amplificator, vor avea aceelas efect asupra etajului de intrare al amplificatorului. Daca alta a fost situatia atunci fenomenul chiar este de analizat de catre mesterul amplifului. Faptul ca amplificatorul e realizat la modul purist cu minimul de componente in calea semnalului nu poate decat sa ajute, dar se pare ca distorsiunile introduse au mai multe cauze printre care si dispersia mare a caracteristicilor.
Posibil ca boxele sa fi estompat sunetul intr-o asa masura incit sa induca in eroare un ascultator. Am experienta cu boxe care suna prost pe amplif SS si mult mai bine pe lampa dar totusi din magar nu poti face armasar pur sange! Pentru o judecata dreapta sursa(le) si boxele trebuie sa fie de foarte buna calitate (pentru a evita dubiile) si de preferat auditia sa se desfasoare pe o perioada mai mare, cu evitarea regimurilor tranzitorii de cuplare/decuplare la fiecare sfarsit de melodie.
Daca schimbarea citorva puncte de masa, a facut o diferenta inseamna ca probabil mai sunt si alte locuri unde se pot face imbunatatiri. Daca amplificatorul va fi destinat unei categorii de ascultatori pretentiosi orice plus de calitate a sunetului va fi binevenit si apreciat si in final se va repercuta asupra vanzarilor. Reclama din gura in gura e cea mai buna mai ales cand are in spate un adevar incontestabil! Totusi raman la ideea OTL cu acest tub intrucat nu iese fum fara foc....
Felicitari pentru realizare si pentru curajul de a-l supune furcilor caudine! Eu cred ca realizatorul e pe calea cea buna, ramane doar sa fie tenace si sa duca la bun sfarsit proiectul sa stoarca si ultima imbunatatire posibila din/la schema respectiva si abia apoi sa se declare invins de limitarile conceptuale ale ei!
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Un SE cu 6C33C - o realizare DIY High End

Post by VTP »

NU sunt 3 surse, doar doua ( CD-player si preul de doza) si un preamplificator, iar comportamentul lor nu este identic din cauza topologiilor diferite.
Amplificatorul a fost gandit pentru a lucra cu un CD-player sau o alta SURSA cu parametri apropiati.
Ma indoiesc de posibilitatea ca o linie Accuphase cu doua preuri cuplate unul dupa altul vor lucra prea corect si cu nivelul distorsiunilor egal cu cel al unui sistem normal cu un singur preamplificator.
In mod sigur, un sistem hi-end trebuie sa aiba componente minime si auxiliare minime (cabluri ).
Amplificatorul ideal este considerat o sarma scurta, dreapta, cu amplificare!
Nu mi-e clar cu ce incinte s-au facut testele.
As vrea sa subliniez un lucru: in general orice componenta lucreaza cu orice alta componenta, problema este cat de mare este compatibilitatea celor doua componente, de aceea unele incinte lucreaza mai bine cu un amplificator VS decat cu unul SS si invers. Lucrul este mai usor observabil la duetul amplificator + incinte (semnal mare ) dar si in cazul semnalelor mici si f.mici (doza pick-up + cablu + preamplificator de doza ).
Nu cred ca amplificatorul va fi produs in serie, probabil al comanda, dar asta nu e problema mea.
Tubul acesta are Ra mic, comparabil cu alte finale. De aceea s-au realizat amplificatoare OTL cu acest tub. Ele pot fi tentante, dar, eu mi-as pune problema de ce OTL-urile nu sunt raspandite si ce implica un OTL cu un tub ale carui capacitati interne nu-l recomanda pentru audio, si mai ales pentru mare performanta acustica. De aceea am si considerat realizarea d-lui Panaitescu ca deosebita.

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Un SE cu 6C33C - o realizare DIY High End

Post by glucica »

momolo wrote:... Triangle Magellan Quatuor...

Post Reply