Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Doar o vorba sa-ti mai spun
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

Cum ‘prindem’ răceala si gripa?

Când temperatura corpului trece de 37°C (febră), când îţi curge nasul, te simţi ameţit şi fără vlagă şi simţi o durere în gât… atunci ştii că te-a prins gripa sau răceala.

Toate cele prezentate mai sus sunt doar simptome care îţi indică faptul că ai răcit, însă te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în interiorul organismului când eşti răcit sau ai gripa?

Ce se întâmplă în corpul tău când ai gripa sau eşti răcit?

Totul începe în momentul în care un organism microsopic (bacterie, virus, fung etc.) reuşeşte să depăşească bariera sistemului imunitar (fie din cauza frigului, fie din cauză că am intrat în contact cu cineva bolnav) şi reuşeşte să se instaleze în organismul nostru – rezultând o infecţie. Drept urmare corpul nostru îşi mobilizează mai tare sistemul imunitar pentru a lupta cu „invadatorii”.

Cum se luptă sistemul imunitar?

Când organismele patogene (invadatorii) stimulează activitatea sistemului imunitar, se eliberează o substanţă numită pirogen endogen, care trasmite un semnal creierului prin care îi comandă să ridice temperatura la peste 37°C – iar atunci spunem că avem FEBRĂ.
Când temperatura este la peste 37°C au loc trei fenomene:
1. Celulele sistemului imunitar (leucocitele) devin mai eficiente – le creşte capacitatea de a neutraliza microbii.
2. Creşte cantitatea de interferon din corp – o categorie de proteine naturale produse de sistemul imunitar, care au acţiune antivirală şi anticanceroasă.
3. Se împiedică dezvoltarea şi înmulţirea bacteriilor şi virusurilor, deoarece majoritatea dintre ele nu pot supravieţui şi nu se pot înmulţi la o temperatură de peste 37°C.

Toate acestea se întâmplă atunci când organismul îşi urcă temperatura la peste 37°C. Aşadar, observăm că febra este un mecanism de apărare al sistemului imunitar împotriva invadatorilor.

Pe lângă aceste trei simptome, când avem febră, experimentăm o serie de senzaţii neplăcute, însă şi acelea fac parte din acest mecanism natural de purificare a organismului. Iată în ce fel:

Apar stări de amorţeală, ameţeală şi lipsă de energie

În primul rând din cauză că organismul îşi canalizează resursele înspre sistemul imunitar, pentru a-l face cât mai eficient în lupta cu „invadatorii”. Din acest motiv apare în corp o lipsă de vitamine, minerale şi energie, în special o lipsă a vitaminei C, care este esenţială pentru sistemul imunitar, deoarece o leucocită (globula albă) foloseşte de patru ori mai multă vitamină C decât o celulă normală.

In al doilea rând, se poate ca organismul să facă unele minerale indisponibile pe timpul infecţiei, deoarece unele bacterii care ne invadează corpul au nevoie de acele minerale pentru a nu muri. Aşadar şi din acest motiv se poate experimenta un dezechilibru al nutrienţilor pe timpul infecţiei.

Pielea devine palidă

Se întâmplă asta deoarece organismul încearcă să piardă cât mai puţină căldură, motiv pentru care reduce circulaţia la nivelul pielii, iar asta va da un aspect palid, însă doar pe timpul îmbolnăvirii, după care pielea îşi va reveni.

Apare deshidratarea
Din cauză că organismul pierde multă apă prin transpiraţie, motiv pentru care e absolut necesar să bem apă (NU lichide, ci apă). Prin tanspiraţie se elimină toxinele din organism, fiind un proces natural de autovindecare.

Curge nasul şi apare tusea
Asta se întâmplă tot ca urmare a unor procese naturale de autovindecare, deoarece corpul încearcă să elimine prin mucus diverse toxine şi bacterii care ne-au invadat corpul. Tot ca autodetoxifiere mai pot apărea diarea sau alte stări asemănătoare.

Aşadar, după cum se poate observa, febra este un mecanism de apărare şi autovindecare al organismului, fără de care corpul nu ar putea face faţă infecţiilor. În aceste condiţii putem considera că„febra este prietena sănătăţii noastre”. Din nefericire însă, majoritatea oamenilor au fost învăţaţi s-o privească exact pe dos, ca fiind un mare inamic al sănătăţii.

Ce greşeli fac oamenii când au febră? Vor s-o scadă!

Cea mai mare greşeală (care din păcate, vine în primul rând din ignoranţa medicilor, dar şi din lipsa de informare a pacienţilor) este că încearcă să suprime acest mecanism natural de apărare al organismului. Imediat ce temperatura trece puţin peste 37°C, doctorii au obiceiul să îndoape pacienţii cu medicamente pentru scăzut febra, de obicei paracetamol, iar în unele cazuri, vă vine să credeţi sau nu, se prescriu din start antibiotice.

Ce se întâmplă când suprimi acest mecanism natural?

Se pot întâmpla doua lucruri:
1. Corpul încearcă din răsputeri să-şi ţină starea de febră, în ciuda tuturor medicamentelor administrate pentru scăderea febrei, iar până la urmă reuşeşte să omoare „invadatorii”. E cazul în care omul tot ia medicamente şi se enervează că nu-i scade febra, în loc să se bucure că organismul încă are resurse să se lupte cu invadatorii. În acest caz boala se vindecă, însă durează mai mult decât în mod normal – e acea răceală uşoară care nu mai trece o dată.

2. Organismul nu reuşeşte să câştige lupta cu „invadatorii” si ajunge să rămână infectat de anumite mircoorganisme pe care sistemul imunitar nu le va mai ataca.

Ar mai fi şi a treia soluţie: moartea – când organismul nu face faţă provocării cu infecţia, iar febra sare la peste 42°C.

Pe lângă aceste efecte nedorite, medicamentele prescrise de doctori au şi ele o serie de efecte dăunătoare asupra organismului, despre care pacienţii sunt mult prea rar informaţi (de obicei nu sunt deloc informaţi). Bineînţeles că în industria farmaceutică există mai multe medicamente împotriva răcelii, care au efecte secundare dăunătoare, însă noi ne vom ocupa doar de cele comune.

Efectele secundare ale medicamentelor

* Paracetamolul (acetoaminofenul – substanţă activă):
În primul rând, când vorbim de febră, el nu face decât să prelungească boala, suprimând mecanismul natural al febrei.
În al doilea rând, a fost publicat un studiu care a demonstrat faptul că paracetamolul suprimă activitatea anticorpilor în lupta cu organismele patogene, făcând ca boala să dureze mai mult.
În al treilea rând afectează ficatul, generând insuficienţă hepatică. În SUA se înregistrează în medie 450 de decese pe an din cauza insuficienţei hepatice generate de excesul de paracetamol. Mai mult decât atât, asocierea paracetamolului cu alcoolul, dublează riscul de insuficienţă hepatică.
Afectează rinichii. Statisticile arată că 15% din persoanele care fac dializă, au ajuns în această situaţie din cauza efectului pe care paracetamolul şi aspirina l-au avut asupra rinichilor lor.
Creşte riscul de astm, deoarece scade cantitatea de glutation (GSH) din organism – un antioxidant care se găseşte în ţesutul plămânilor şi care are rolul de a proteja plămânii.
Creşte riscul de hipertensiune. În urma unui studiu pe 8 ani, realizat pe 80.000 de femei sănătoase (între 31 şi 50 de ani), s-a demonstrat că femeile care au luat medicamente cu conţinut de acetaminofen şi ibuprofen mai mult de 22 de zile pe lună, au avut un risc de hipertensiune cu 86% mai mare, decât femeile care nu luau deloc aceste medicamante.

* Ibuprofenul – substanţă activă din unele medicamente împotriva răcelii
- Într-un studiu făcut pe 10 ani, pe 114.000 femei sănătoase (între 22-85 de ani), în vederea identificării factorilor care contribuie la cancerul de sân, din acest lot 2400 de femei au făcut CANCER la sân în această perioadă. În urma investigaţilor oamenilor de ştiinţă a reieşit că administrarea zilnică de ibuprofen pentru 5 ani a crescut cu 50% riscul de cancer, în comparaţie cu femeile care nu luau. În cadrul aceluiaşi studiu a reieşit că femeile care au consumat aspirină zilnic pentru minim 5 ani, aveau un risc cu 80% mai mare de a dezvolta cancer la sân triplu negativ, decât femeile care nu consumau aspirină regulat.
La fel ca paracetamolul, supradoza de ibuprofen intoxică ficatul, crescând riscul de insuficienţă hepatică şi icter.

* Aspirina
Deşi este mai rar prescrisă împotriva răcelii decât cele de mai sus, oamenii nu ezită să ia aspirină când sunt bolnavi sau când simt orice alt tip de durere. Se pare că oamenii au uitat că atunci când iau aspirină, au de a face cu un medicament şi nu cu o bomboană. Iată ce ne arată studiile despre aspirină:
Suprimă capacitatea globulelor albe de a distruge microbii.
Este asociată cu Sindromul Reye, mai ales la copii sub 21 de ani.
Creşte cu 27% riscul de a face ULCER, cel puţin aşa susţine un studiu făcut la Wester Sydney University, făcut pe 187 de pacienţi ce consumau între 57 şi 325 de mlgr de aspirină o lună.

Antibioticele
Antibioticele sunt un real PERICOL pentru sănătate, iar inconştienta cu care sunt consumate de oameni este de-a dreptul uimitoare. Este interesant că nici mulţi medici de familie nu au nicio rezervă în a prescrie antibiotice, chiar şi atunci când NU este cazul. Vă vine să credeţi sau nu, unii medici prescriu antibiotice preventiv, chiar dacă în acel moment nu există infecţie bacteriană puternică în organism care necesită antibiotice, ci e infecţie cu virus. Dacă am ajuns să luăm antibiotice pentru roşu în gât, mai avem puţin şi le luăm direct când suntem sănătoşi, vezi Doamne, pentru a preveni îmbolnăvirea.

Totuşi, în cazul în care mai sunt oameni, care nu sunt conştienţi de pericolul antibioticelor, urmăriţi câteva din modurile în care afectează ele sănătatea:
Dezechilibrează flora intestinală, deoarece omoară bacteriile benefice (probiotice) din intestin şi încurajează dezvoltarea florei patogene, din care face parte şi ciuperca Candida Albicans. De la acest dezechilibru şi de la infecţia cu Candida, poate apărea o întreagă gamă de afecţiuni: de la intestin iritabil până la CANCER. Mai multe despre acestea găsiţi în articolul despre „Candidoza sau sindromul antibioticelor”.
Distrugerea sistemului imunitar, ca urmare a dezechilibrării florei intestinale – care este de fapt pilonul de bază al imunităţii.
Prin administrarea antibioticelor pentru cea mai mică infecţie bacteriană (care nu necesită antibiotice, însă zicem c-o luăm preventiv ca să nu se agraveze răceala) vom face ca bacteriile să devină rezistente la antibiotice, iar următoarele îmbolnăviri vor fi din ce în ce mai severe şi chiar dacă vom lua atunci antibiotic, el nu va mai avea niciun efect, deoarece bacteriile au dezvoltat rezistenţă.

Un studiu realizat pe 3 milioane de persoane în 2008 a demonstrat că persoanele care iau antibiotice de 2-5 ori pe an, au un risc cu 27% mai mare de a face cancer, în timp ce cei care iau de mai mult de 6 ori pe an antibiotice au un risc cu 37% mai mare de a face cancer, decât persoanele care nu iau antibiotice.
(Dacă „cineva” îmi recomandă să mă îndop preventiv cu medicamente când abia am febră de 38°C de la o răceală, ca să nu urce mai tare, îi recomand şi eu lui să ia antibiotice încă de pe acum – preventiv, ca să nu facă febră. Cam ăsta ar fi principiul).

Aşadar, probabil vă întrebaţi ce fac când am febră? După cum am mai spus, febra este un mecanism natural de apărare a organismului care luptă împotriva invadatorilor. Ea este „prietena sănătăţii noastre” şi trebuie să ne
folosim de ea cât mai înţelept cu putinţă pentru a ne păstra o stare de sănătate cât mai bună.

Poate febra să ne facă rău?

Orice s-ar întâmpla, NU trebuie să uităm niciodată că febra poate fi mortală, însă nu când este sub 40°C.Doar când infecţia persistă şi febra trece peste pragul de 40°C, ea devine periculoasă şi este necesar să intervenim cu medicamente pentru a o scădea. ÎNSĂ când aceasta este sub 40°C (cum este în majoritatea cazurilor), ea este un mecanism natural de VINDECARE al organismului.

Totuşi, ce TREBUIE să facem când avem febră?

În primul rând este absolut necesar ca febra să fie foarte atent SUPRAVEGHEATĂ, deoarece când urcă peste 40°C reprezintă un pericol pentru sănătate şi necesită medicaţie.
Până atunci însă avem la îndemână o grămadă de tratamente 100% naturale şi fără efecte secundare, care ne ajută să facem faţă cu brio răcelii. Iată care sunt acestea:

Tratamente naturale împotriva răcelii

Totul ce trebuie să facem este să ajutăm organismul să-şi desfăşoare cât mai bine procesele naturale de autovindecare, adică să creăm condiţiile perfecte pentru ca sistemul imunitar să lucreze eficient. Aşadar principala armă pe care ne vom axa împotriva bolilor este sistemul imunitar.

I. Dieta – sau tratamentul prin alimentaţie

„Medicamentul să-ţi fie hrană, şi hrana să-ţi fie medicamentul” – spunea Hippocat, părintele medicinei, acum aproximativ 2500 de ani. Aşadar, la fel ca pentru toate bolile, tratamentul răcelii se porneşte în primul rând de la DIETĂ.

a) Eliminarea zahărului din dietă, cel puţin pe perioada bolii.
Principala problemă în ceea ce priveşte carbohidraţii simpli (zahăr, glucoză, fructoză, galactoză etc. – noi le voi numi generic pe toate „zahăr”), este că suprimă drastic activitatea sistemului imunitar:
Scade cu 50% eficienţa celulelor macrofage – cele responsabile pentru mecanismul de fagocitoză (prin care globulele albe „mănancă” organismele patogene – bacterii
visursuri, sau fungi)
Urcă nivelul de insulină din sânge, iar acest lucru inhibă secreţia hormonului de creştere (GH), strâns legat de buna funcţionare a sistemului imunitar.
Scade cu 40% capacitatea tuturor leucocitelor de a omorî microbii.
Hrăneşte organismele dăunătoare din intestin (flora de putrefacţie) şi omoară „bacteriile bune” (probiotice), lucru care duce la scăderea imunităţii.

Zahărul dăunează şi persoanelor sănătoase, slăbindu-le imunitatea, însă este cu atât mai dăunător persoanelor deja bolnave. Astfel că el nu ar trebui consumat în exces nici de cei
sănătoşi, şi cu atât mai puţin de cei bolnavi.Din aceste motive, pe perioada cât suntem bolnavi ar fi bine să încercăm să reducem consumul de carbohidraţi, însă mai ales cantitatea de carbohidraţi simpli şi cu index glicemic mare (zahăr, glucoză, fructoză, dulciuri, prăjituri, inclusiv mierea de albine), deoarece aceştia se absorb mult prea repede şi dezechilibrează sistemul imunitar.

Totuşi pentru a ne asigura necesarul de carbohidraţi pe perioada bolii putem consuma carbohidraţi complecşi, care se absorb lent şi nu dezechilibrează sistemul imunitar (pâine, legume, cereale, leguminoase etc.).

Aşadar, pe perioada răcelii vom avea o dietă:
Fără zahăr, dulciuri, miere, prăjituri sau ciocolată.
Fără sucuri (mai ales că unele băuturi „răcoritoare” conţin 7 linguriţe de zahăr la 250ml)
Fără exces de fructe dulci – conţin fructoză şi de aceea ar fi bine să nu exagerăm cu ele în timpul răcelii. Bineînţeles că cele sărace în fructoză (cum e LĂMÂIA) sunt chiar recomandate.

b) Consumul de alimente bogate în vitamine şi minerale
În lupta cu „invadatorii” organismul face o risipă de energie şi nutrienţi, în special de vitamină C. De aceea noi trebuie să optăm pentru o dietă cât mai bogată în vitamine şi minerale.

1) Vitamina C. În ceea ce priveşte vitamina C, ea este esenţială, deoarece sistemul imunitar are nevoie de o cantitate mare de vitamină C pentru a funcţiona, şi, aşa cum am mai spus, celulele sistemului imunitar (leucocitele) au nevoie de patru ori mai multă vitamină C decât o celulă normală. Din acest motiv vitamina C este esenţială pe parcursul bolilor, iar când spun vitamina C mă refer la cea din ALIMENTE şi nu la cea din PASTILE.

Acid ascorbic faţă de vitamina C. Suplimentele (pastilele) de vitamină C conţin în general doar acid ascorbic, deşi pe etichetă scrie Vitamina C. Pe de altă parte, vitamina C din alimente este formată din: Rutină, Bioflavonoide, Factorul K, Factorul J, Factorul P şi Acid Ascorbic. Aşadar, vitamina C din suplimente NU este aceeaşi cu vitamina C din alimente (acest principiu e valabil şi pentru alţi nutrienţi). (Necesarul zilnic de vitamină C pentru un om sănătos este de 60 mg)

2) Zincul. Alături de vitamina C, zincul este esenţial pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, are şi proprietăţi antioxidante. Dacă vitamina C este denumită metaforic „vitamina imunităţii”, zincul poate fi considerat „mineralul imunităţii“. Zincul joacă un rol important atât pentru prevenirea infecţiilor la oamenii sănătoşi (prin menţinerea imunităţii puternice), cât și în timpul febrei când sistemul imunitar este suprasolicitat.

Totuşi supradoza de zinc, care apare când se administrează doze de peste 150 mg până la 450 mg zinc,poate fi periculoasă pentru sănătate, motiv pentru care este indicat să ne axăm pe sursele naturale de zinc în defavoarea celor artificiale, adică să ne axăm pe ALIMENTELE bogate în zinc mai degrabă decât pe suplimente. Mai mult decât atât, sursele naturale de zinc au o biodisponibilitate mai mare decât zincul din suplimente, adică este absorbit mai bine şi organismul se poate folosi mai eficient de el (la fel se întâmplă cu majoritatea nutrienţilor proveniţi din surse naturale, comparat cu cei din suplimente). Necesarul zilnic de zinc pentru un om sănătos este de 15 mg.

* Alimente bogate în antioxidanţi. Pe lângă alimente care conţin vitamina C şi zinc, ar fi bine să consumăm alimente bogate în ceilalţi ANTIOXIDANŢI (ex. Vitamină A, Vitamină E, Co. Q10, Luteină, Licopen, Seleniu, Cisteină, Zinc etc.) – substanţe care apără organismul împotriva radicalilor liberi şi susţin activitatea sistemului imunitar. În ceea ce priveşte asimilarea necesarului de antioxidanţi, cea mai bună alegere o reprezintă salata de legume. Aşadar alimentaţia pe timp de răceală ar fi bine să conţină zilnic cel puţin o salată de legume (minumim cinci sortimente de legume), fiind o sursă excelentă de antioxidanţi – care ne vor întări sistemul imunitar pe perioada bolii. Deşi antioxidanţii se găsesc şi în fructe, ar fi bine să nu exagerăm cu ele, ci să optăm pentru antioxidanţii din legume, deoarece excesul de fructoză nu este benefic pe timp de boală.

c) Consumul de apă – cel puţin 2 litri pe zi. În timpul luptei cu infecţiile corpul transpiră mult şi pierde multă apă, riscând să se desihrateze. Pe lângă asta, persoanele cu febră nu mai percep atât de bine senzaţia de sete. De aceea trebuie să consumăm suficientă apă, chiar dacă nu resimţim foarte tare senzaţia de sete. Atenţie: se consumă minimum 2 litri APĂ, şi nu 2 litri de LICHIDE, deoarce şi băuturile „răcoritoare” şi „vodca” sunt lichide, însă ele nu ne vor ajuta să ne vindecăm.

d) Folosirea alimentelor şi plantelor cu efecte antimicrobiene.

*Usturoiul şi ceapa: Usturoiul este considerat de către unii specialişti ca fiind „regele alimentelor”, din cauza efectelor vindecătoare miraculoase pe care le are. Substanţa activă numită ALICINĂ (care se găseşte în special în usturoi, dar şi în ceapă) are un efect antibacterian, antiviral, antiparazitar şi antifungic natural, ajutând organismul în lupta cu „invadatorii”, fără a avea efecte dăunătoare (cum au antibioticele sau alte medicamente de sinteză). Pe lângă acestea, usturoiul şi ceapa au şi alte efecte benefice printre care: scăderea colesterolului „rău”(LDL), scăderea hipertensiunii, subţierea sângelui, şi nu, în ulltimul rând, au efect antioxidant (protejează împotriva radicalilor liberi).

Atenţie: aici vorbim de usturoiul consumat crud, şi nu de usturoiul din capsule.

* Propolisul: La fel ca usturoiul este un antibiotic şi antiviral natural. Pe lângă acestea, propolisul întăreşte sistemul imunitar prin stimularea producerii de globule albe. Mai mult decât atât, studiile arată că propolisul are efect antiinflamator, antialergic şi nu în ultimul rând, efect antitumoral (anticancer) provocând moartea celulelor canceroase, fără a le afecta pe cele sănătoase.

* Echinaceea. Întăreşte sistemul imunitar prin:

stimularea fagocitozei (procesul prin care fagocitele „mănâncă” organismele străine ce au invadat corpul)
creşterea eficienţei limfocitelor în lupta cu organismele patogene
creşterea numărului de celule T (sau limfocite T) şi creşte cantitatea de interferon, interleucină, imunoglobulină şi alte substanţe, care participă la buna funcţionare a sistemului imunitar.

Alte plante eficiente ce se pot administra ca tincturi sau ceaiuri:
* Muşeţel
* Muguri de pin
* Cimbru
* Ghimbir
* Şovârf (aka, oregano) etc.
Atenţie: deşi alimentaţia reprezintă componenta principală a vindecării, nu trebuie să ne forţăm să mâncăm decât atunci când simţim nevoia, deoarece organismul este slăbit, iar îndoparea cu mâncare nu face decât să înrăutăţească situaţia.
II. Tratamentul nealimentar

a) Somnul şi odihna
Este esenţial ca pe timpul răcelii să ne odihnim pentru a crea condiţii perfecte organismului în lupta cu organismele invadatoare. Mai mult, somnul reprezintă un mecanism natural de autovindecare al organismului. În timpul somnului celulele stricate sunt înlocuite, iar neuronii afectaţi trec printr-un proces de reparaţie. Mai mult – un somn odihnitor asigură buna funcţionare a sistemului imunitar. Pe de altă parte lipsa somnului are efecte devastatoare asupra sistemului imunitar şi respectiv asupra sănătăţii generale atât la oamenii sănătoşi, şi cu atât mai mult la cei bolnavi. Este important ca locul unde ne odihnim să fie bine încălzit, astfel încât corpul să nu piardă multă căldură – pentru ca activitatea sistemului imunitar să se desfăşoare cât mai eficient.

b) Expectorarea mucusului. Cu toţii ştim că atunci când suntem bolnavi apare un exces de mucus la nivelul nasului şi gâtului, lucru care nu demonstrează altceva decât să sistemul nostru imunitar funcţionează foarte bine.

De ce se formează un exces de mucus când suntem bolnavi?

Din două motive simple:
1. Pentru a elimina organismele patogene şi germenii ajunşi la nivelul foselor nazale sau la nivelul laringelui. Astfel, prin eliminarea de mucus, corpul practic scapă de diferite organisme patogene şi de alte substanţe străine ajunse la nivelul foselor nazale. Este un proces natural de autocurăţire pe care n-ar trebui să-l împiedicăm cu diferite medicamente şi picături.
2. Pentru că atunci când sistemul imunitar se luptă cu organismele invadatoare, creşte secreţia de mucus în întreg organismul, deoarece imunitatea funcţionează mai bine în acest fel. Aşadar creşterea secreţiei de mucus de la nivelul nasului este şi o dovadă că sistemul imunitar este pus pe treabă.
Pe lângă acestea se poate întâmpla să ne curgă nasul când nu suntem bolnavi. Aceasta se întâmplă fie din cauza alergiilor, fie din cauză că anumiţi germeni au intrat în fosele nazale şi e nevoie să fie eliminaţi sau pur şi simplu din cauza frigului, deoarece frigul inhibă activitatea anumitor celule de la nivelul nasului, care are drept urmare eliminarea de mucus până în momentul în care intrăm din nou la căldură. Este ciudat cum toţi oamenii se enervează şi încearcă să-şi oprească curgerea nasului cu diferite picături, în condiţiile în care acesta este un mecanism natural de curăţare a organismului – pe care nu ar trebui sub nicio formă să-l suprimăm.

Ce trebuie totuşi să facem?

Se ne suflăm nasul ori de câte ori este înfundat, pentru a ajuta eliminarea diferitelor bacterii de la nivelul nasului şi să scuipăm mucusul pe care-l expectorăm când tuşim – în niciun caz NU trebuie să-l înghiţim. În acest fel, procesele de detoxifiere de la nivelul nasului şi gâtului se vor desfăşura natural şi armonios.

c) Stabililizarea nivelului de vitamină D din corp
Vitamina D este un stimulent foarte puternic al sistemului imunitar, fiind implicată în producerea a 200 tipuri de peptide antimicrobiene (componete ale sistemului imunitar care au rolul de a lupta cu infecţiile). E şi motivul pentru care ne îmbolnăvim mai rar vara.

De unde luăm vitamina D?

Avem 2 surse principale:
1. Din expunerea la soare. Vitamina D se formează la nivelul pielii prin expunerea la soare pentru 15-20 de minute, însă încetează îndată ce pielea se înroşeşte (se arde). De aceea este indicată expunerea scurtă la soare (cel puţin a mâinilor şi picioarelor), atunci când avem probleme cu răceala, însă trebuie avut grijă ca nu cumva pielea să se ardă.
2. Dacă este iarnă şi nu avem parte de soare, cea mai bună sursă de vitamina D este PEŞTELE (în special tonul şi somonul, dar şi alte specii). Din acest motiv ar fi indicat să consumăm şi peşte pe perioada când suntem răciţi pentru a stimula activitatea sistemului imunitar.
Atenţie: Suplimentele de vitamină D administrate în exces fac mai mult rău decât bine, motiv pentru care ar fi bine să nu se consume decât, dacă ne supraveghem atent nivelul de vitamină D din organism (prin analize) – pentru ca nu cumva să se ajungă la supradozaj.

d) OPŢIONAL: „Leacurile băbeşti”
Cu toţii ştim că atunci când ne îmbolnăveam la ţară, bunica avea mereu câte un leac miraculos prin care ne vindecam de răceală, fără să fi pus în gură vreun medicament artificial. Chiar dacă multe dintre ele s-au pierdut de-a lungul timpului, încă mai există o mulţime de leacuri populare împotriva răcelii.
Aşadar să recapitulăm:

Pe perioada răcelii…
1. Eliminăm total zaharurile simple din dietă (zahăr, dulciuri, sucuri).
2. Consumăm salate şi alte alimente bogate în vitamine şi minerale (în special vitamină C şi zinc).
3. Consumăm alimente şi plante antibacteriene: usuroi, ceapă, propolis, echinaceea, muşeţel cimbru etc.
4. Ne asigurăm odihna necesară.
5. Eliminăm acumulările de mucus din nas şi gât.
6. Ne asigurăm necesarul de vitamină D.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by kaav »

Nu vreau sa sune neserios ce scriu (nu cred in medicatia alopata), dar ajuta mult la raceala banala tzuica + o baie calda catre fierbinte. Licoarea fermecata o folosesc cu incredere si cand sunt sanatos si cand ma prinde un pic de beteshug...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

"Acest proiect este mai important decât orice altceva de pe glob", anunţă presa britanică
Surse: The Guardian, Sundrop Farms.


O echipă de cercetători au reuşit ceva ce pare desprins din cele mai fanteziste lucrări science-fiction: au dezvoltat o metodă ce permite producerea unei cantităţi nelimitate de alimente în deşert, cu ajutorul razelor Soarelui şi a apei de mare.

Un grup de oameni de ştiinţă din Europa, Asia şi America de Nord, condus de un fost bancher în vârstă de 33 de ani, a înfiinţat într-o zonă de deşert din Australia compania Sundrop Farms. Profitând de preţul scăzut al terenului din deşert, unde singura resursă
disponibilă este soarele, compania Sundrop Farms a achiziţionat o porţiune întinsă şi a iniţiat un proiect experimental ce promite să rezolve problemele alimentare ale omenirii. Specialiştii Sundrop Farms au realizat ceva ce pare imposibil:
folosind soarele pentru a desaliniza apa de mare, pe care o folosesc pentru irigaţii şi pentru a încălzi şi răci serele (în funcţie de nevoie), oamenii de ştiinţă au reuşit să producă tone de legume de calitate superioară, fără pesticide, de-a lungul întregului an.

Până acum, compania a reuşit să producă roşii, ardei şi castraveţi în cantităţi comerciale, iar aceeaşi tehnologie poate fi folosită pentru numeroase alte culturi. Marele avantaj este faptul că tehnologia Sundrop Farms nu consumă deloc apă dulce şi necesită foarte puţini
combustibili fosili. Apa de mare şi energia solară sunt disponibile gratuit în cantităţi (aproape) nelimitate.

Proiectul inaugurat acum 18 luni a funcţionat atât de bine, încât numeroşi investitori şi reprezentanţi ai lanţurilor de supermarketuri au călătorit în Port Augusta, Australia, pentru a vedea cu ochii lor succesul Sundrop Farms. Acum, compania intenţionează să construiască o nouă seră în valoare de 8 milioane de lire sterline, ce urmează să se întindă pe 8 hectare - fiind de 40 de ori mai mare decât construcţia iniţială. Anual, în noua seră vor fi produse 2,8 milioane de kilograme de roşii şi 1,2 milioane de kilograme de ardei.

"Se poate spune că acest proiect este mai important decât orice altceva ce se petrece în acest moment pe glob", susţine publicaţia britanică The Observer. Motivul? Agricultura consumă între 60% şi 80% din totalul resurselor de apă dulce de pe Terra, astfel că reuşita
companiei Sundrop Farms - creşterea legumelor fără resurse de apă dulce - este "de-a dreptul miraculoasă", afirmă jurnaliştii britanici. Sistemul prin care compania Sundrop Farms reuşeşte să crească legume în deşert, într-o perioadă de secetă, pare desprins din filmele SF. Numeroase oglinzi parabolice, aşezate într-un şir de 75 de metri, urmăresc soarele de-a lungul întregii zile şi îşi concentrează căldura asupra unei ţevi în care se găseşte petrol. Petrolul fierbinte încălzeşte la rândul său câteva rezervoare cu apă de mare aflate în apropiere. Apa de mare este pompată de la câţiva metri de sub pământ (ţărmul aflându-se la doar 100 de metri distanţă). Petrolul încălzeşte apa de mare la 160 de grade Celsius, iar aburul produs este direcţionat către turbine ce produc electricitate. O parte din apa fierbinte încălzeşte sera în timpul nopţilor răcoroase, iar restul este direcţionat către o centrală de desalinizare care produce 10.000 de litri de apă dulce în fiecare zi. Apa este pură, fiind nevoie doar de adăugarea un mix de nutrimente înainte să fie turnată peste plante. Aerul din seră este menţinut umed şi rece datorită unui sistem prin care apa este picurată peste o serie de panouri de evaporare din carton, aerul fiind direcţionat prin acestea cu ajutorul unor ventilatoare.

Întregul sistem este computerizat, ceea ce permite controlarea serei de oriunde din lume. Dave Pratt, un membru al echipei, poate controla condiţiile din seră chiar şi atunci când iese în oraş, graţie unei aplicaţii instalate pe iPhone-ul său.
"Aceşti oameni de ştiinţă au fost îndrăzneţi şi aventuroşi având de a crede că vor reuşi", afirmă Neil Palmer, şeful Institutului de Cercetări în Desalinizare finanţat de guvernul australian. " Produc mâncare fără risc, eliminând probleme provocate de inundaţii, de
îngheţ, grindină şi de lipsa de apă, care acum nu mai este o problemă. există vreun deficit de soare sau de apă de mare. Este foarte impresionant", adaugă Palmer.

"Cerul este cu adevărat limita", afirmă Reinier Wolterbeek, un inginer olandez ce are rolul de project manager în cadrul Sundrop. "În primul rând, suntem cu toţii tineri şi foarte ambiţioşi. Acesta este criteriul prin care alegem noi membri ai echipei. Acum, că am
demonstrat horticultorilor, economiştilor şi reprezentanţilor supermarketurilor că ceea ce facem aici funcţionează şi este viabil din punct de vedere comercial, acum luăm în calcul şi posibilitatea de a creşte proteină într-o seră similară. Cu alte cuvinte, vrem să hrănim întreaga lume", afirmă Wolterbeek. Un alt avantaj al sistemului Sundrop este faptul că legumele sunt produse fără a se folosi vreun pesticid. Singurul motiv pentru care aceste legume nu pot obţine eticheta de "organic" este faptul că sunt crescute hidroponic, nu în sol.
Sera nu depinde în totalitate de tehnologie. În interiorul său trăiesc un număr de albine care ajută la dezvoltarea culturilor şi care trăiesc fără a fi ameninţate de prădători. De asemenea, Sundrop Farms foloseşte o specie de "insecte benefice", cunoscut sub numele de
Orius, care omoară dăunătorii, protejând astfel plantele.

În ciuda impactului redus pe care ferma Sundrop o are asupra mediului înconjurător, CEO-ul companiei nu este membrul vreunei mişcări a "verzilor". Philipp Saumweber a obţinut un MBA de la Harvard, lucrând de-a lungul carierei ca manager al unui fond de hedging, la Goldman Sachs şi, ulterior, în cadrul unei afaceri de familie în agricultură.
"După ce m-am implicat în agricultură, la scurt timp mi-am dat seama că, în principiu, aceasta se bazează pe transformarea motorinei în mâncare, cu ajutorul apei", spune fondatorul Sundrop. "De aceea am început să mă interesez de agricultura salină. Resursele de apă dulce sunt limitate, însă ne înecăm în apa sărată. Studiind mult timp această problemă, am dat de Charlie Paton, care studiează această tehnologie din 1991", a explicat Saumweber.

Surse: The Guardian, Sundrop Farms
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

Trebuie postat la sectiunea "mancare" deoarece omul majoritar isi cumpara mai mult de-ale gurii din aceste retele super-market. Inainte de a posta cele de mai jos (primite pe mail) despre care nu stiu cat sunt de autentice (desi unele chestii de acolo se potrivesc si cu experienta mea), vreau sa va povestesc ce am patit la Carrefour Unirea acum cateva zile:
- cumpar cateva produse alimentare ieftine. As mentiona (nefiind subiectul dar e amuzant) ca mi s-a ...furat caruciorul de plastic (ala albastru pe 2 rotile) in timp ce eram atent sa-mi aleg niste portocale.
- printre produse iau o punguta cu masline de la galantarul unde se cantaresc de catre vanzatoare. Pe eticheta era tiparita valoarea mare de 7,2 RON (evident, marunt scria si pretul la kil corespunzator cu cel din galantar)
- ajung la casa, platesc si pana sa ies, avand putine, ma uit pe bon. Surpriza! Maslinele la punga erau inregistrate pe bonul (platit) la valoarea de 9,7 RON !
- intreb casierita si-mi spune sa ma duc la Biroul de relatii cu clientii unde ma si duc.
- acolo arat unei doamne punga legata cu eticheta pe care scria mare 7,2 RON si bonul pe care scria 9,7 RON si o intreb cum e posibil ?!
- pune mana pe telefon si suna. "- Auzi Tutzi, ti-am zis de ieri sa modifici preturile alea!"....
- imi returneaza diferenta dupa ce intocmeste o chitanta pe care ma pune sa-mi trec numele si sa semnez (evident, a fost si pierdere de timp).

Ideea e urmatoarea:
- ca sa afisezi la rafturi un pret dar produsul sa fie la un alt pret (evident, mai mare), hai sa zicem ca ar avea scuza ca nu au schimbat eticheta la raft. Clientul poate citi pe eticheta produsului pretul real mai mare. Lucrul asta l-am intalnit la Auchan si Cora.
- dar sa afisezi un pret mincinos, sa cantaresti si casa din interior sa genereze un pret pe eticheta ca apoi la casa de iesire sa se inregistreze alt pret, ASTA E FURT !

Am bonul, am chitanta de diferenta (i-am cerut sa o copieze, sa-mi dea si mie) si probabil am si eticheta. Voi ce ma sfatuiti sa fac ?!

Acum iata ce am primit:
TOP al supermarketurilor din România, din punct de vedere al raportului calitate/preţ. Important este gradul de satisfacţie al clienţilor, rezultat din sondaje proprii şi reclamaţiile la ANPC. Menţionăm că termenul de ”supermarket” include toţi comercianţii din retail.

1. Kaufland. Discounter german – 75 de magazine, în România din 2005.
- gradul de satisfacţie al clienţilor: 81 la sută.
- Ce să cumpăraţi: fructe şi legume
- Feriţi-vă de sortimentele din carne de porc

2. Lidl. Discounter german – 136 de magazine (a preluat reţeua Plus)
- gradul de satisfacţie al clienţilor: 78 la sută.
- Ce să cumpăraţi: mezeluri, conserve, lactate.
- Produsele electrocasnice sunt de o calitate inferioară

3. Billa. Supermarket german de origine austriacă, sub umbrela concernului Rewe. În România din 1999 – 63 de magazine.
- gradul de satisfacţie al clienţilor: 78 la sută.
- Ce să cumpăraţi: brânzeturi, produse de patiserie, vinuri, condimente, specialităţi internaţionale
- Deşi este ca bază un discounter, preţurile sunt mari

4. Metro. Companie germană cu cel mai mare impact pe piaţa cash&carry. În România din 1996 – 32 de magazine.
- gradul de satisfacţie al clienţilor: 75 la sută
- Ce să cumpăraţi: peşte şi fructe de mare (marţea şi sâmbăta), băuturi fine
- Evitaţi carnea de vită şi cea de curcan, mezelurile.

5. Carrefour. Cel mai mare retailer din Europa şi al doilea din lume, după Wal-Mart. În România, grupul francez este din 2001, deţine 82 de magazine (25 hiper, 52 supermarketuri şi 5 magazine de proximitate), iar cifra de afaceri este 1,2 miliarde de euro.
- gradul de satisfacţie al clienţilor: 73 la sută
- Ce să cumpăraţi: haine (firma Tex), cosmetice (cele făcute de Farmec sub brandul Carrefour), specialităţi tradiţionale (mezeluri sal-crude), fructe exotice şi uscate.
- Evitaţi: carnea, peştele, fructele de mare (de cele mai multe ori depăşite din punct de vedere al teremenului de garanţie).
Atenţie: se fură la cântar.

6. Mega Image.Reţea de origine belgiană, cu 124 de magazine în România, din 1995.
- gradul de satisfacţie al clienţilor: 73 la sută.
- Ce să cumpăraţi: semipreparate
- Multe dintre nereguli vizează înşelătorii la cântar sau înscrisurile pe etichete.

7. Cora. Hipermarket aflat sub umbrela grupului Louis Delhaize, cu 8 magazine în România.
- gradul de satisfacţie al clienţilor: 72 la sută
- Ce să cumpăraţi: peşte proaspăt, mezeluri, carne de oaie, vinuri, jucării.
- Ce să evitaţi: electrocasnice, mobilă.

8. Real. Hypermarket cu autoservire sub umbrela nemţilor de la Metro. În România din 2006, deţine 24 de magazine.
- gradul de satisfacţie al clienţilor: 68 la sută.
- Ce să cumpăraţi: vinuri, peşte, cosmetice
- Evitaţi produsele de patiserie şi cele de post.

9. Selgros. Retailer de tip cash&carry cu origini germane care a intrat în România în 2001 şi deţine acum 19 magazine.
- gradul de satisfacţie al clienţilor: 68 la sută.
- Ce să cumpăraţi: fructe, produse camping şi sport, conserve
- Ca dezavantaje enumerăm reţea restrânsă, cu magazine în apropierea rivalilor mai cunoscuţi, marketing modest.

10. Auchan. Retailerul francez controlat de familia Mulliez este în România din noiembrie 2006 şi are 9 magazine.
- gradul de satisfacţie al clienţilor: 66 la sută.
- Ce să cumpăraţi: detergenţi şi produse de curăţenie (marca proprie), accesorii pentru bebeluşi.
- Principalul dezavantaje e reprezentat de dispunerea uşor haotică a produselor.

11. Penny Market/XXL. Companie din grupul german Rewe, supermarket înrudit direct cu Billa, dar care promovează produse mai ieftine, dar nu de aceeaşi calitate. Are una dintre cele mai vaste reţele din România: 130 de magazine.
- gradul de satisfacţie al clienţilor: 65 la sută.
- Ce să cumpăraţi: produse de băcănie, semipreparate.
- Produsele oferite sunt mai degrabă pentru clienţi nepretenţioşi.

12. Profi. Face parte din acelaşi grup, Louis Delhaize, cu Maga Image şi Cora. Deşi dispune de o reţea vastă: 115 magazine, oferă produse, ca şi Penny, pentru clienţi mai puţin pretenţioşi. – - – gradul de satisfacţie al clienţilor: 63 la sută.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

banc la moda in UK:
- Are you sure this is British beef?
- Of horse it is!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

Primita pe mail:
Mafia citricelor, în spatele diversiunilor cu lapte contaminat și carne infestată
Serviciile de informații se află în posesia unor date îngrijorătoare privind ”scandalurile” din industria alimentară și agricultură. Surse din zona serviciilor speciale au declarat pentru DeCe News că există indicii ale unei acțiuni concertate de manipulare a consumatorilor români și străini, pentru a li se induce teama de alimentele produse în România.
Manevra ar avea scop de retorsiune, dar poate servi și ca avertisment, pentru descurajarea autorităților de la București, care pregătesc măsuri mai dure în domeniul combaterii evaziunii din importurile alimentare.
Specialiștii instituțiilor abilitate au semnalat că la scurtă vreme după ce ministerul Agriculturii a întărit controlul pieței de citrice, importate pe relația Turcia, au izbucnit o serie de scandaluri, în țară și străinătate, implicând companii românești din domeniul alimentar.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a informat Guvernul că asupra organelor de control se exercită presiuni în creștere, iar pe diverse canale au sosit amenințări cu represalii la adresa producătorilor români. Au fost sesizate și serviciile speciale, care au confirmat ipoteza unui atac concertat asupra intereselor românești în agricultură.
În ciuda sesizărilor, dar și a solicitărilor Guvernului pentru a combate evaziunea fiscală, reprezentanții Parchetului nu au întreprins până acum măsuri ferme în zona importurilor de legume și fructe.
Mafia importatorilor de produse agricole din Orientul Mijlociu are conexiuni cu rețele de comerț internațional, având capacitatea de a lansa și întreține teme privind siguranța alimentelor.
Astfel, la peste 6 luni după ce unele exporturi românești au ajuns în Germania, s-a descoperit carne de curcan cu Salmonella, a izbucnit criza laptelui contaminat cu aflatoxină, se descoperă în serie carne de cal introdusă în produse etichetate diferit etc.
Mari concerne internaționale specializate în produse lactate sau comerț au fost târâte în aceste diversiuni, generându-le pierderi materiale și de imagine. De remarcat că firmele respective produc în România, sau folosesc materie primă de la fabrici românești.
La realizarea acestor acțiuni de manipulare au contribuit și funcționari ai statului, care au dat curs unor solicitări/reclamații, sau este posibil să fi acționat cointeresat, în baza unor relații mai vechi cu rețelele de contrabandiști.
Direct afectați au fost fermierii, dar și marele public va resimți în viitor efectele economice ale scandalurilor repetate din industria alimentară.
Atacurile la adresa producătorilor din România reprezintă și o agresiune la adresa zonei economice europene, iar măsurile ar trebui să vizeze rețelele de crimă organizată ce acționează transfrontalier, venind din Orientul Mijlociu. Mai ales că o parte a profiturilor obținute ilegal ar putea finanța operațiuni de tip terorist.
Nu ar fi de mirare din moment ce in Romania se importa masiv produse alimentare, fructe si legume dinafara spatiului UE (in special Turcia). Pietele sunt pline de asa ceva iar la ora actuala micii tarabagii care cumpara "de la arabi" au invatat "lectia", majoritatea spun ca legumele si fructele sunt "romanesti" sau daca nu sunt specifice tarii, acestia spun ca fructele respective sunt din Italia si Spania.
Dupa ce peste 20 de ani statul a decazut pana la debandada completa, ce sa ne mai miram ca-si fac mafiotii de cap ?! Oricum, ii avem si pe ai nostrii din fruntea statului care-si fac averi din trafic de influenta si spagi. Iar ultimul prost, ala mancat de toti este cel care mai produce cate ceva in tara asta.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by Kostas »

Si soiurile cultivate in Romania sunt tot din acelea care nu se lasa mancate nici de daunatori , nici de gaini, se fac mari si frumoase cat ai clipi si nu au gust. Putini agricultori isi mai pun soiuri "cu gust" cu coacere lenta, nu ierbicideaza la greu, etc.
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

tatatodor
Posts: 140
Joined: 13 Dec 2008, 15:45
Location: arad

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by tatatodor »

Din aceste motive, pe perioada cât suntem bolnavi ar fi bine să încercăm să reducem consumul de carbohidraţi, însă mai ales cantitatea de carbohidraţi simpli şi cu index glicemic mare (zahăr, glucoză, fructoză, dulciuri, prăjituri, inclusiv mierea de albine), deoarece aceştia se absorb mult prea repede şi dezechilibrează sistemul imunitar.

Cred ca ar fi o greseala excluderea mierii de albine,...nu sunt apicultor,dar se pot gasi usor indicatiile mierii.
In primul rand, mierea este cel mai rapid si puternic energizant natural cunoscut. Substantele pe care le contine sunt extrem de usor de asimilat de catre organism, care primeste prin miere nu doar caloriile de care are nevoie, ci si mineralele, vitaminele si enzimele. Apoi, mierea este un puternic antiinfectios natural, care actioneaza asupra principalelor sisteme si aparate din organism, de la tubul digestiv si caile respiratorii pana la nivelul pielii si al mucoaselor. Acest produs al stupului este si un puternic stimulent al digestiei si al metabolismului, favorizeaza tranzitul intestinal, ajutand la eliminarea prompta a toxinelor din organism. Nu in ultimul rand mierea este utila in mentinerea echilibrului endocrin, ajutand la reglarea activitatii principalelor glande din corp producatoare de hormoni.
http://www.formula-as.ro/2006/731/medic ... ine-i-7253" onclick="window.open(this.href);return false;

Si credeti-ma functioneaza - la toate racelile folosesc doar miere de albine=personal prefer cea de mana,de padure, indulcind ceai de macese preparat cat mai concentrat(macese zdrobite in mojar,nu ceai de la plic).Dar cel mai bun antibiotic e un bun sistem imunitar .
Back in the days music was the only drug you needed

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

tatatodor wrote:Si credeti-ma functioneaza - la toate racelile folosesc doar miere de albine=personal prefer cea de mana,de padure, indulcind ceai de macese preparat cat mai concentrat(macese zdrobite in mojar,nu ceai de la plic).
o singura observatie (lucrul asta mi l-a spus acum multa vreme un apicultor....care m-a asigurat ca din comert nu voi cumpara niciodata miere 100% naturala, doar numai din aceea indoita cu apa si zahar si mi-a zis ca nici el nu vinde niciodata miere 100% naturala) - nu trebuie pusa miere in ceai (sau cafea) prea fierbinti deoarece "o omoara". Mierea este un aliment care isi pierde proprietatile daca e supusa la temperatura prea mare.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

Cat de periculoase sunt in realitate mezelurile, carnatii si baconul. Verdictul final dat de cercetatori:
http://ro.stiri.yahoo.com/cat-periculoa ... 00533.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Stirea e fumata de mult dar am citat articolul pentru o postare haioasa din subsol:
Un studiu realizat de Universitatea din Foamea, citat de Bai Bobor #$%$ a dat verdictul final: consumul de haleala scurteaza viata. Studiul a fost realizat pe toti ioropeni, pe durata a 2013 ani. Concluzia cercetatorilor a fost ca halcile de carnaraie, leguminoase, fainoase, fructifiere, aer, apa numai pentru cei puternici si alte bunataturi, cresc considerabil riscul de inanitie,boli cadaverice, cancer si moarte premeditata "Consumul marit de haleala, e asociat cu un stil de viata nesanatos. Le recomand oamenilor sa-si reduca consumul de halimente", a spus Prof Dr.Mortonis de la Universitatea din Foamea.
Noi iti recomandam sa halesti macar o zi pe saptamana daca iti da mina si sa te alaturi campaniei noastre Mate Goale Friday. Nu vei fi singura persoana, numerosi,puturosi,
saraintoci,asistati sociali ,someri ,cersatori,penzionari din intreaga lume au aderat la miscarea "macar o zi pe sptamina haleala". Noi iti dam cele mai gustoase retete si cele mai bune sfaturi de malnutritie de la F.M.I, Banca Mondiala si de la alti filantropi bine voitori !
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by SOLO »

momolo wrote:
tatatodor wrote:Si credeti-ma functioneaza - la toate racelile folosesc doar miere de albine=personal prefer cea de mana,de padure, indulcind ceai de macese preparat cat mai concentrat(macese zdrobite in mojar,nu ceai de la plic).
o singura observatie (lucrul asta mi l-a spus acum multa vreme un apicultor....care m-a asigurat ca din comert nu voi cumpara niciodata miere 100% naturala, doar numai din aceea indoita cu apa si zahar si mi-a zis ca nici el nu vinde niciodata miere 100% naturala) - nu trebuie pusa miere in ceai (sau cafea) prea fierbinti deoarece "o omoara". Mierea este un aliment care isi pierde proprietatile daca e supusa la temperatura prea mare.
Am gasit aceasta discutie si m-am gandit sa intervin si eu cu ceea ce am observat pe piele mea :

La noi in famile este o traditie in producerea mierii ( acum si prin interemdiul unui proiect european ) . Practic se produce ( socrul se ocupa , este hobby-ul lui de-o viata ) miere 100% naturala cu stupi plasati in zone absolut sigure si controlate . Totul artizanal ( manual ) fara masinarii sofisticate . Eu in ultimul timp glumesc si ii spun miere hiend . Nu am gasit in comert nimic care sa semene cu ce spun , nici macar in pietele din Italia , unde de fiecare data cand incerc sa cumpar se simte tratamentul din miere , acel ceva care o face sa nu mai fie pura .
In ultimii 5 ani pur si simplu am constatat ca este cel mai de pret medicament pe care il am in casa impotriva racelii sau gripei . Pur si simplu medicamentele par o "diluare a esentei" . O lingurita si o felie de lamaie si a trecut durerea de gat . Atunci cand simt ca ma ia raceala stiu ca salvarea sigura este mierea din casa si nu am dat gres niciodata . Imi pare bine sa gasesc o confirmare pe acest forum .
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

tatatodor
Posts: 140
Joined: 13 Dec 2008, 15:45
Location: arad

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by tatatodor »

Problema cea mai mare este de unde sa o cumparam si sa fie naturala 100%,netrintorita,cum zice un amic.Si medicamentele folosite pt tratarea albinelor ajung sa influenteze negativ calitatea mierii,zona poluata sau nu,iar schimba calitatea ei,etc,etc.
Am adus din Sibiu mai demult,de la un apicultor cateva borcanele cu diferite sortimente de miere,ce consuma familia lui,stupina o avea undeva mai sus, la munte.I-am dat sa guste si unui coleg de servici,stupar si el.Cateva momente nu a zis nimic,nu-i venea sa creada ca poate avea asa aroma mierea.Si era si el stupar.Dar de la campie.Acolo sus la munte,alta flora ,mai putina poluare...normal ca creste calitatea ei.Sibianul meu era un mosulet de vreo 72 de ani ,dar urca scarile ca un pusti de scoala.....Orice leguma sau fruct daca ar fi natural 100%,ar fi si medicament totodata.Dar daca ne vom pierde fondul autohton de seminte,sufocandu-ne importurile,vom da de dracu....Vedeti procesele care le are Monsanto cu fermierii,politia genetica care-i haituieste fiindca au folosit semintele firmei ilegal,totul in vederea eliminarii lor de pe piata.Dar deja asta e alt subiect trist,nu mai continui aici.
Legat de miere,Solo,ce mai cumparam de la cunostinte e acea descapacitura,un fel de amestec de ceara,miere,capacele de propolis rezultata cind se goleste un fagure de mierea din el,inainte de centrifugarea fagurelui.Pe piata am vazut ca este f scump la vinzare bucatile de fagure intacte,...ma gindesc ca e din cauza veridicitatii 100% a mierii continute. :)
Back in the days music was the only drug you needed

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

Cafegiii la volan, mai feriţi de accidentele rutiere:

http://ro.stiri.yahoo.com/cafegiii-la-v ... 00177.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

De ce se vinde cafeaua de doua ori mai scump in Romania decat pe pietele internationale
http://economie.hotnews.ro/stiri-finant ... ionale.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Am citit dar tot nu am inteles de ce la noi costa cafeaua de doua ori mai scump ?! (de ce este si de doua ori mai proasta am inteles....suntem niste consumatori lipsiti de minim nivel de pretentie, adica turma cumpara si inghite orice atata vreme cat i se induce iluzia ca e mai ieftin)
Cititi si comentariile.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

Un meniu la Mc Donald...
Chifla contine ingredientele urmatoare:
- sare
- sulfat de calciu E516
- carbonat de calciu E170 colorant alb
- gluten de grau
- sulfat de amoniu E517 stabilizator
- clorura de amoniu E510 - mai sarat decat sarea
- stearil de sodiu lactilat, E481(i) emulsifiant, stabilizant
- esteri micsti acetic si tartrici ai mono si digliceridelor acizilor grasi E472(f)
- DATEM (Diacetyl Tartaric (Acid) Ester of Monoglyceride)
- acid ascorbic E300
- azodicarbonamid E927
- mono si digliceride E471
- mono et di-glicerides etoxile E488
- ortofosfat monocalcic E341(i)
- enzime
- guma guar E412
- peroxid de calciu E930
- faina de soia
- propionat de calciu E282 (conservant)
- propionat de sodium E281 (conservant)
- lecitina de soia
- graunte de susan
- agent de panificatie

Sosul "inimitabil" (Big Mac® Sauce) :
- ulei de soia
- condiment de castraveti murati (facut din:)
- castraveti murati taiati in cuburi
- sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza
- zahar
- otet
- sirop de porumb
- sare
- clorura de calciu (E509)
- guma xantan (E415)
- sorbat de potasiu (E202)
- extract de condimente
- monooleat de polioxietilen de sorbitan (polisorbat 80) (Emulsifiant)
- extract de otet
- apa
- galbenus de ou
- sirop de porumb cu continut ridicat in fructoza
- pudra de ceapa
- boabe de mustar
- sare
- condimente
- alginat de propan -1 E405
- benzoat de sodiu (conservant)
- tarate de mustar
- zahar
- pudra de usturoi
- proteina vegetala (porumb hidrolizat, soia si grau) – (Este vorba in realitate despre glutamat de sodiu)
- colorant caramel
- extract de boia de ardei
- lecitina de soia
- curcuma (colorant)
- disodiu de calciu de EDTA (E385) (conservant de aroma).

Un hamburgher Mc Donald nu mucegaieste niciodata !!!
N-a existat niciodata in el nimic viu. Este hrana androida. Pastrati-l intr-un sertar sau in buzunarul hainei timp de cativa ani... va ramane tot asa.
Indestructibil. Aerul si Timpul nu au impact asupra acestei materii. Bacteriile n-o vor nici ele. Ultimul dintre microbi, cea mai mica dintre ciuperci o iau la fuga cand dau de Big Mac. Numai oamenii pot sa inghita o asemenea nenorocire. Ce devine acest fel de mancare in adancurile corpului omenesc? Unde se acumuleaza materiile chimice adunate de-a lungul zilelor? Cine stie...

Cel mai teribil nu este ca aceasta "chestie" exista si ca este chiar mancata. E dreptul androizilor care colonizeaza acum specia umana sa inghita asemenea feluri mutante. Cel mai teribil este ca inca se poate numi aceasta "chestie" "paine", caci nu este paine, ci o impostura de paine. Un simulacru. O minciuna. Ca si cum un stiulete de porumb genetic modificat n-ar trebui sa se mai poata numi "porumb", painea de laborator ca cea a lui Mc Donald n-ar trebui sa aiba dreptul la numele de "paine". Este prima si poate singura batalie pe care ar trebui s-o dea ecologistii si adeptii hranei biologice. Aceea a cuvintelor, a numelui. Intr-o societate in care deja nu se mai deosebeste adevarul de fals, numele n-ar trebui nici ele sa fie uzurpate, caci altfel vom pierde curand orice contact cu realitatea.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply