GALERIA FORUMISTILOR

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: GALERIA FORUMISTILOR

Post by TomJones »

TJ, eu ma intreb ce ai face daca maine Accuphase dispare, da faliment, inchide portile
As trece pe lampi definitiv...deja ma gandesc de acum la asta... :wink:

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: GALERIA FORUMISTILOR

Post by puf »

In anii 90" eu eram fan Technics, am avut de la ei cam tot ce au vandut in acei ani incepand cu amplitunere, cd-entry, pana la SU-A/C 1000, da, ala cu ace.
Sony imi parea o aiureala, nu aveau nimic asa frumos iar sunetul nu imi spunea nimic.Orice aparat din aluminiu argintiu imi parea un element arhaic, ceva depasit si urat.

Pe atunci ma ocupam cu service electronice pentru diverse companii si am ajuns sa repar diverse aparate Sony.Am fost uimit sa constat ca oricare model Sony (cd-player,amplificator) corespondent sau din aceeasi clasa cu altul Technics era net superior la sunet iar chestia asta ma enerva.Le-am probat acasa si mereu constatam acelasi lucru spre disperarea mea.Binenteles ca nu vroiam sa recunosc asta si am avut o atitudine de negare care a existat si probabil exista si acum in subconstient: nu am cumparat niciodata ceva cu numele asta Sony.

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: GALERIA FORUMISTILOR

Post by MariusO »

puf, recunosc ca am fost oarecum confuzat citind:
Sony imi parea o aiureala, nu aveau nimic asa frumos iar sunetul nu imi spunea nimic
iar apoi
Am fost uimit sa constat ca oricare model Sony (cd-player,amplificator) corespondent sau din aceeasi clasa cu altul Technics era net superior la sunet iar chestia asta ma enerva
Prin analogie, daca sunetul Sony nu iti spunea nimic si totusi era mult mai bun decat cel al Technics, inteleg ca Technics te-a atras dor prin prisma design-ului?

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: GALERIA FORUMISTILOR

Post by momolo »

Eu l-am inteles foarte bine pe puf.
Trebuie judecat totul prin prisma mentalitatii de atunci si el este sincer incercand sa redea cat mai exact ( si dupa parerea mea e printre putinii care reusesc de fiecare data).

Il inteleg deoarece si eu atunci eram foarte asemanator.

Era "epoca technics" datorita in principal primelor catorva magazine care au expus la vanzare primele scule japoneze autentice noi noute intr-o tara devastata de comunismul descreierat al lui ceausescu din anii (mai ales) '80 cand sculele adevarate (japoneze) se vindeau rar second hand ("la ziar") cu preturi de un apartament/masina, cand aceste scule se vindeau folosite si uzate ani de zile mai scump decat pretul de achizitie cand fusesera noi, cand aceste "ozeneuri" costau zeci sau sute de salarii comuniste care, culmea, aveau pe vremea aia chiar si o putere de cumparare (teoretica) pe care azi nici nu o mai visam.

Era vremea cand dupa o intreaga viata de privit acele lucruri prin gaura gardului, dintr-o data le puteai atinge, chiar le puteai avea (daca erai norocos la bani) si culmea, noi-noute ! Era ca si cand se demolase gardul Raiului si putea intra oricine.

Socul a fost mare cand pentru prima oara in tara asta cenusie si trista au aparut minunile (vazute de norocosi doar in reviste) in frumoase magazine si vitrine, bijuterii noi, noute....Chit ca pinguinul de rand nu putea (in continuare) sa le cumpere din munca cinstita (dar aparuse ocazia furatului cu pixu'.....azi ii votam!), asa ca, era un pas inainte, puteau fi atinse!

"Socul" Technics-Panasonic a fost atat de mare si profund incat dupa aia multi au ramas fixati pe brandul asta chit ca fara motiv real.
Din pacate, exact cand au venit "oficial" primele Technics la noi in tara, marca asta decazuse dramatic si toate aceste aparate erau in realitate niste "gogosi" subtiri, proaste, urat "sunatoare" si goale pe dinauntru dar cu design atragator in foto si de la distanta, oricum mult, mult inferioare fatza de sculele Technics din vechimea anilor 70 si inceput 80. Insa asta nu conta atunci. Criteriul "haudiofil" de alegerea sculelor era alterat profund, multi alegeau numai dupa prospect si zerourile la cifrele cu distorsiuni THD, etc.
Cine se mira azi da dovada ori de putina ipocrizie amestecata cu snobism, ori nu a trait vremurile alea asa cum le-a trait puf (si eu precum multi altii).

PS - iar brandul SONY nu a fost promovat la noi in RO asa cum a facut-o Matsushita (Technics-Panasonic, fost National sau National-Panasonic). Cred ca mai era ceva la mijloc, preturile. Imi aduc aminte ca SONY au aparut pe ici pe colo dupa o vreme dar erau mai scumpe la raport marime/aspect/date tehnice/model decat ce oferea Technics. Practic Technics a iesit deasupra din motive comerciale si de promovare pe cand SONY in opinia mea a fost un brand mereu prost, haotic si aiurea distribuit si "promovat" in RO.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: GALERIA FORUMISTILOR

Post by MariusO »

Inteleg fond-ul acelor vremuri, nu asta e problema. Cred ca dpdv semantic (sau a analogiei, mai bine zis), nu prea intelegeam cum ca din 2 lucruri, A si B, sa nu iti spuna nimic A (dpdv design si sunet), dar cand il compari cu B care iti place, sa iti placa totusi, mai mult A (ca sunet).

In cazul meu, personal, daca nu imi place un lucru deloc (ex: Dacia Lodgy), indiferent ca il compar cu altul sau nu (ex: Ferrari F12), tot nu imi va placea. Desigur, putem vorbi de educarea gusturilor, urechii, etc., dar asta e alta discutie :D

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: GALERIA FORUMISTILOR

Post by brighty »

Erau vremuri frumoase dupa 1989, cand aparusera magazinele Sony Center si Panasonic-Technics, oricate zambete am avea astazi cand ne amintim cum tanjeam dupa bijuteriile (reale ori supraestimate) din vitrine... Macar aveai de unde alege, daca doreai sa cumperi ceva nou si cat de cat decent in audio. Lumea atunci era mai pasionata de treburile astea, comertul mergea infloritor in audio si electronice in general. Astazi, in locul magazinului de pe Stefan cel Mare (din Bucuresti, desfiintat de mult) sunt altfel de "electronice", cu pacanele, bani murdari si indivizi dubiosi care-si joaca norocul la "aparate"... :(
Panasonic-Technics au fost parca o idee mai deschisi fata de publicul larg consumator de audio (si TV, video) din Romania, aveau adevarate showroom-uri primitoare, cu personal decent, discret cu clientii (nu-ti sareau imediat in cap sa afle motivele pt care le intrai in magazin, te lasau sa privesti, sa compari, sa studiezi) si - mai ales - tin minte ca preturile erau senzational de atractive comparativ cu cele practicate de cei de la Sony Center! Pe masura puterii de cumparare, iti permiteai sa-ti iei de la ei un aparat sau un accesoriu de calitate apropiata de Sony (care, totusi, aveau parca o clasa in plus, la orice, dar si costa, se simtea la buzunar!) Technics (chiar si dupa nume) parea bibanului de rand ceva profy, de aceea multi puneau botul, satui fiind deja de Sharp, Sony si alte marci cu care probabil fusesera obisnuiti, inclusiv pe vremea lui Nea Nicu (unii).
Au mai incercat sa intre pe piata asta si Philips, JVC si chiar Sharp, dar mai tarziu, cand deja Technics luase "caimacul". Ce-i drept, n-aveau showroom-uri spectaculoase ca Panasonic-Technics iar aparatele costau mai mult.

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: GALERIA FORUMISTILOR

Post by brighty »

Tin minte ca mi-am luat de la Panasonic un boombox cu CD, radio analogic si casetofon, prin 1996... De curiozitate, am desfacut putin aparatul; casetofonul avea un motor solid si o curea de transmisie de aproape jumatate de centimetru latime!!! Cureaua aia n-avea moarte! Nu mai zic de casete audio neinregistrate, baterii, casti audio, casetofoane portabile tip walkman etc. care erau ieftine si de calitate, spre deosebire de Sony (bune si la ei, dar scumpe!...) Ok, poate am fost prea off-topic... daca deranjeaza, se pot sterge post-urile mele :wink:

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: GALERIA FORUMISTILOR

Post by puf »

Nu este nici o confuzie, poate nu m-am exprimat clar.
Sony nu imi spunea nimic ca sunet cand il ascultam prin magazine si nici chiar la prezentari si demonstratii facute chiar de japonezi veniti cu sculele din tara mama in valize de aluminiu chiar si pe incintele lor top absolut din seria SS99...
Cand am avut fizic posibilitatea sa ascult acasa, direct, in comparatie cu ce aveam am constatat ca erau clar superioare.Fie ca era vorba doar de o componenta introdusa in lantul Technics, tot se sesiza diferenta fara sa fi avut cunostinte avansate de evaluare acustica.Sony aveau mereu mai multa forta, mai multa dinamica, precizie, fermitate, detaliu, contur, indiferent ca era ceva entry sau pretentios, mereu sareau astea in evidenta.
Technics din anii aia prezenta acelasi sunet plictisit, plicticos, sters, monoton, tern, plat, singurele chestii pozitive erau ca aveau un sunet curat, fara zgomot de fond (fara celebrul fasait)... si cam atat.
Daca acum nu se poate caracteriza un sound specific la un brand, comun la toate produsele, la Technics din anii aia era fix acelasi sunet, diferentele intre modele fiind de rafinament, putere, definitie.
Pana si A-350 amplificatorul EI avea mai multa viata dar ala prezenta defecte grave functionale, fra sa mai vorbim de fiabilitate.Apropo de fiabilitate Technics erau intradevar goale, simpliste dar erau foarte fiabile si daca te chinuiai nu reuseai sa le strici, existau pe vremea aia ferme de dublu-deck-uri care mergeau non-stop la produs casete pentru tarabe.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: GALERIA FORUMISTILOR

Post by momolo »

MariusO daca cumva in ceea ce am spus mai sus ti s-a parut ca m-am adresat prea dur sau ma refeream la tine, sa sti ca nu am intentionat. Din cate stiu esti mai tanar, nu ai apucat vremea aia (inghitind piramidoane in fatza vitrinei cu Technics-uri pe Stefan cel Mare :D ).

brighty cum sa deranjezi ?! Ai redat foarte bine esentialul ! Si este exact cum spui !

La randul meu am cumparat aparate de la Technics-Panasonic si am fost foarte multumit de fiabilitate si calitate iar preturile intotdeauna erau mai bune decat la Sony sau alte marci japoneze.
Defapt s-a intamplat o chestie interesanta, daca imediat dupa 1990 Technics a scazut mult calitatea sunetului la aparate (dar nu si fiabilitatea iar cat priveste comertul, vedem, a fost un succes), Panasonic s-a specializat pe portabile si televizoare cu sunet (si imagine) de calitate (pentru clasa lor) ajungand mari specialisti in "sunet mare din difuzoare mici".
Tin minte combinele tip "bomba" de la Panasonic, acele ovaloide lungi in spate dotate cu CDplayer si casetofon. Pai alea chiar sunau bine pe la mijlocul anilor 90 ! Cumparase sor-mea o combina din asta, formatul mai mic, adica buget (existau unele mari si complexe). Bomba Panasonic era dotata cu 2 difuzoare, adica unul pe fiecare canal, rotunde, cam de 10...12 cm in diametru. Chestie care nu se mai vazuse, orice bomba colorata no-name continea minim 2 difuzoare pe canal pana la o suta ! Ei bine, din alea 2 difuzoare rotunde mici scotea un sunet foarte decent, fara tzatzuri specifice altor boombox-uri pe care le depasea drastic chiar daca alea erau de trei ori mai mari! Avea chiar si telecomanda iar CDplayerul era excelent la citire, pratic inghitea orice disc audio si nu sarea niciodata. Pana si casetofonul era de calitate la redare si nu strica banda asa cum o fac aproape toate boomboxurile.
Mica combina Panasonic ovaloida s-a dovedit deosebit de fiabila, a mers peste 15....20 de ani perfect si la nivel mic suna chiar bine intr-o camera normala.
Pe la altii am vazut si auzit "bombe" Panasonic mai mari, modele de lux, scumpe pe vremea aia. Sunet de calitate peste orice concurenta de la alte marci. Unicul brand care a mai scos portabile atat de bune la sunet ar fi JVC insa putine modele in timp ce Panasonic a produs o mare diversitate.
Apoi trebuiesc mentionate walkman-urile Panasonic. Inca mai am 2 modele cumparate de noi din magazin. Pe vremea aia nu ma interesa asa ceva insa intamplator am auzit de la cineva un Panasonic walkman cu autorevers si EQ analogic (pe 5 benzi), fara radio. Carcasa era din metal. M-a socat calitatea sunetului asa ca am strans bani si m-am dus la magazin si mi-am luat unul sigilat. Tin minte doar ca suma era considerabila, peste cat costau alte walkman-uri chiar bune. Castile din dotare erau decente la valoarea lor insa l-am folosit cu niste casti audiofile si toti care ascultau ramaneau uimiti de calitate.
Apoi mi-am luat alt model cu radio, nu atat de audiofil pe casetofon dar pe radio era grozav. Tin minte ca m-am uitat si la SONY unde pe aceeasi bani nu luam decat modele primitive, mult inferioare.
Ambele walkman-uri Panasonic merg si azi ca noi.
puf descrie bine sunetul Technics din aparatele anilor 90 dar si fiabilitatea exceptionala desi majoritatea contineau mai mult plastic decat metal. Tin minte ca toti piratii de casete din anii 90 trageau pe niste deck-uri Technics modele din seriile medii, nu scumpe. Unii spuneau ca au incercat si cu alte marci dar nimic nu egala fiabilitatea Technics. Nu stricau banda, nu cadeau, mergeau la infinit. Chiar si cei din service stiau cat sunt de rezistente, o data eram cu un cdplayer la reparat la Panasonic si cineva mi-a zis ca la cassdeck-urile folosite practic non-stop de piratii de casete nu schimba decat capete si motorase fara sa repare nimic altceva si ca din sute de aparate vandute in Bucuresti nu avea ce sa repare.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: GALERIA FORUMISTILOR

Post by brighty »

momolo wrote:
Tin minte combinele tip "bomba" de la Panasonic, acele ovaloide lungi in spate dotate cu CDplayer si casetofon. Pai alea chiar sunau bine pe la mijlocul anilor 90 ! Cumparase sor-mea o combina din asta, formatul mai mic, adica buget (existau unele mari si complexe). Bomba Panasonic era dotata cu 2 difuzoare, adica unul pe fiecare canal, rotunde, cam de 10...12 cm in diametru. Chestie care nu se mai vazuse, orice bomba colorata no-name continea minim 2 difuzoare pe canal pana la o suta ! Ei bine, din alea 2 difuzoare rotunde mici scotea un sunet foarte decent, fara tzatzuri specifice altor boombox-uri pe care le depasea drastic chiar daca alea erau de trei ori mai mari! Avea chiar si telecomanda iar CDplayerul era excelent la citire, pratic inghitea orice disc audio si nu sarea niciodata. Pana si casetofonul era de calitate la redare si nu strica banda asa cum o fac aproape toate boomboxurile.
Daaaa!... Tin minte modelul lor de varf, din anii '90, o chestie care arata precum un OZN la vremea aceea, cu comenzi integral digitale (lucru rar!), cu CD player cu sertar motorizat (nu cu capac!) iar difuzoarele erau in asa fel proiectate incat sa sune wow! M-a uimit faptul ca se acorda destula atentie calitatii sunetului din aceste boomboxuri; cele dintr-o singura bucata aveau chiar si specificatia de "cabinet cu separator acustic", ca sa nu interfereze prea mult intre ele! Unde mai vezi asa ceva in ziua de azi?! :D Radiocasetofonul cu CD de care aminteam mai-sus ca mi l-am cumparat ( RX-DS 550) avea niste boxute simple, detasabile, difuzoare mid-bass de 12 cm si erau cu porturi bass-reflex atat pe spate cat si pe fata! Vreau sa va spun ca scoteau, la orice nivel de volum, un reverb bass deosebit de placut si ambiental, cum n-am mai intalnit ulterior la nici un alt portabil budget! Am avut si un walkman Panasonic, mai simplu, cu radio cu scala analogica (luat prin '97), care mi-a placut mult cum functiona. Cand l-am inlocuit, prin 2006, cu un mp3 player, ca - deh! - incepuse moda digitala si nu se putea sa nu pun si eu botu' :evil: :( , mi-a venit sa plang de ciuda cand am remarcat cum se auzea (de prost) radio-ul la mp3, comparativ cu clasicul tuner de la walkmanul acela...

Bine au spus momolo si puf: casetarii si-au dat seama de fiabilitatea deckurilor Technics si au inceput sa le utilizeze din ce in ce la inregistrarea casetelor de la tarabe. Probabil ca si de aici a plecat "legenda" cu Technics intre simplii consumatori... :)

Si mai e o treaba, aparent minuscula, dar cel putin mie mi s-a parut o treaba serioasa si decenta in relatia cu clientul: Panasonic - Technics, in magazinele lor, cred ca au fost primii ofertanti de electronice care difuzau, celor ce doreau, cataloage anuale gratuite (intr-o vreme cand nu era nimic gratis in tara asta!) cu produsele lor, pe pagini color de calitate, cu poze frumoase si - mai ales! - cu explicatii tehnice sumare dar decente si intr-o anumita masura lamuritoare pentru bibanul curios... Cum sa nu ramai extaziat cand citeai explicatii tehnice, oferite cu larghete, despre amplificatorul cu VUmetre cu ace Technics?? Cine era mai profy, la vremea aia, in a-si vinde marfa? :P :D

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: GALERIA FORUMISTILOR

Post by MariusO »

momolo, nici o problema, imi dau seama ca nu era o replica ce ma viza, desi cunosc foarte bine si eu magazinele "sacre" de pe Stefan cel Mare, Calea Mosilor sau Calea Victoriei (Technics), dar pe atunci eram mai mult un "fan" Sony (magazinul era pe Calea Mosilor si Calea Dorobanti) sau JVC (reprezentanta era pe diagonala cu magazinul Panasonic/Technics de pe Calea Victoriei) :D

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: GALERIA FORUMISTILOR

Post by TomJones »

Momolo wrote:MariusO daca cumva in ceea ce am spus mai sus ti s-a parut ca m-am adresat prea dur sau ma refeream la tine, sa sti ca nu am intentionat. Din cate stiu esti mai tanar, nu ai apucat vremea aia (inghitind piramidoane in fatza vitrinei cu Technics-uri pe Stefan cel Mare
Asa e!! cascam gura in vitrina ca papuasii la jucarii, dar exista si atunci o calitate a acestora pe langa piata invadata imediat dupa 90 de "marci" precum Soni, Sonny, Panasonig, Panasoanic etc Am fost printre primi clienti cand am cumparat prin '91 un TV color si un video VHS de la ei, ambele functioneaza si azi fiind japan made. daca videoul nu-l mai folosesc, TV-ul inca merge zilnic pe la parinti.

Stiu cand Sony au deschis primul lor magazin la unirea, au eclipsat Panasonicul. Magazinul lor era urias si plin de ES-prituri cu lemne pe margine plus ca te lasau sa le atingi sa dai mai tare sunetul. Muzica bubuia in niste boxe Sony cam nasoale, dar lumea era fascinata si toata lumea intreba "ce putere au?" :)
Eu spun ca ambele au avut modele si modele , mai nereusite sau mai slabe, dar nu exceptionale...

Daca e sa cuantific ambele firme, technics a avut un produs ce l-au facut timp peste 40 de ani incontinuu si care a facut istorie si anume pickupul technics SL-1210 MKII , model ce s-a produs incepand cu anul 1970 si care a fost scos din fabricatie la inceputul crizei acum vreo 2 ani. Costa cam o mie de euro. Putin stiu ca bratul acela in forma de "S "este inventia lui Technics si in zilele noastre a fost copiat de SME ce il vinde cu cinci mii de euro bucata. Cu aceasta iesire din fabricatie cea mai veche scula hi-end din lume ce se mai fabrica azi este tot un pickup: Linn LP-12

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: GALERIA FORUMISTILOR

Post by puf »

Fiabilitatea remarcabila a produselor lor are mai multe explicatii.
Cum am scris eu am lucrat in service garantie si post pentru Panasonic si pot spune ca erau extrem de bine dotati, documentatii extinse, traininguri anuale, suport tehnic permanent, orice componenta disponibila rapid si nu in ultimul rand bunavointa si respect fata de client.
Interesant era faptul ca orice componenta se defecta si inlocuia se trimitea la producator pentru evaluarea cauzelor defectului si remediere ca pe viitor sa nu mai existe posibilitatea de defectare.
Pe atunci modelele nu se schimbau anual, nu exista colectia vara/toamna si iarna/primavara iar la urmatorul lot avea deja componente care nu mai cedau nici la uzura masiva.
Din pacate politica asta nu a avut succes nici pe termen lung, Panasonic este in pragul falimentului, anul trecut au avut pierderi record absolut dar asta datorita factorilor externi, fara legatura cu performanta produselor sau organizarea companiei.

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: GALERIA FORUMISTILOR

Post by TomJones »

puf wrote:Din pacate politica asta nu a avut succes nici pe termen lung, Panasonic este in pragul falimentului, anul trecut au avut pierderi record absolut dar asta datorita factorilor externi, fara legatura cu performanta produselor sau organizarea companiei.
Asa este, ambele corporatii si Sony si Panasonic au concediat zeci de mii de salariati. Managementul prost si-a spus cuvantul. Doar renuntarea la pickupul Technics a avut o scuza puerila: "piata se indreapta spre muzica digitala." (?!) Oare ei nu s-au uitat ca vinilul este an de an deasupra fisierelor digitale ca procent de crestere in vanzari? (nu ca volum)
Panasonic se incapatianeaza sa produca plasme, fiind singurul producator de plasme.
Sony se incapataneaza cu playstation fiind devansat de mult producatori de console mult mai ieftine. Numai un joc playstation costa peste 100 de lei...

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: GALERIA FORUMISTILOR

Post by MariusO »

puf a scris:
Interesant era faptul ca orice componenta se defecta si inlocuia se trimitea la producator pentru evaluarea cauzelor defectului si remediere ca pe viitor sa nu mai existe posibilitatea de defectare.
O practica calificabila ca cel putin responsabila, pe care sunt sigur ca ne-ar placea sa o vedem aplicata de cat mai multi producatori din ziua azi. Din experienta mea personala (destul de limitata, desigur), stiu doar ca Bosch Romania (si diviziile si brand-urile aferente, gen Buderus) mai practica aceasta abordare in care o piesa defecta este trimisa inapoi la fabrica pentru a fi analizate motivele care au condus la defectiuni. Ceea ce nu se stie de catre consumatorul final este ca aceasta piesa este inclocuita (de cele mai multe ori) cu titlu absolut gratuit cu una identica (sau compatibila), dar cand mesterii vin sa-ti presteze lucrarea de reparatie (inclocuire a piesei, mai exact), te taxeaza cu pretul de nou al componentei respcetive.

Post Reply