CD PLAYER VINTAGE

A fost odata ca niciodata
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: CD PLAYER VINTAGE

Post by momolo »

Cand baiet trancotar fiind si paduri cutreieram in anii 80, cand fiecare alegere incepea cu citirea prospectului tehnic si numarul de zerouri dupa virgule, auzisem despre CD audio ca de ceva venit din alta galaxie si care va revolutiona stereofonia (care inca mai conta in viata omului normal desi "video" incepuse sa rada sectorul stereo). Nu am avut decat tarziu ocazia, putin inainte de fatidica data de 1989 sa vad, sa pipai (cu masura, nu aveam voie totusi sa ating!) un cdplayer. Era un Technics mic argintiu, urat. Pe vremea aia calitatea unor boxe se masura dupa cum stingeau bricheta la gaura de bas reflex sau dupa cum iti flutura cracul de la blugi. CDplayerul mic si argintiu impreuna cu niste Unitra 140W tunate au facut sa-mi salte inima de bucurie, descoperisem suprema chestie in audio. Fascinatia venea de la lipsa paraiturilor (specifice LP-ului), a fluctuatiilor de turatie si lipsa pasajelor infundate sau drop-out (de benzi obosite). Muzica se desfasura perfect, impecabil, desavarsit intr-o era a imperfectiunii unde nici un casetofon sau mag nu era azimutat identic cu altul, unde nici o turatie nu semana cu alta, unde "cartofii prajiti" de vinil insoteau orice piesa muzicala.
Nu am avut timp prea mult sa ma dezmeticesc, am fost trimis la plimbare, nu aveam dreptul decat sa intram pe rand noi baietii trancotari-viitori audiofili sa vedem si sa auzim minunea DIGITALA. Am ramas cu o impresie solida si apoi totul a decurs firesc, analogul la gunoi, traiasca digitalul !...Pana intr-o zi.....
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: CD PLAYER VINTAGE

Post by Gabriel_Wo »

Frumoasa descriere a anilor 80..retin totusi bine un amanunt si anume ca, industriei viniloase i a pus capat tocmai dorintele trancotare de a avea cat mai mult fara sa viziteze un magazin de discuri, lenea de a cauta, de a avea mult fara sa plateasca, fapt ce se intampla azi. Vinovatul se cunoste..
Povestea mea>bunicul Bill strange ce apuca, Bill tatal asculta, se bucura in felul lui, pana ii vine idea sa inregistreze. Astfel isi va lua benzi de magnetofon, ptr economie va trage pe 9 cu 5. Sahul Iranului e detronat, pretul petrolului o ia la vale, masinile devin din in ce mai scurte, tigarile mai proaste, apar marci de blue jeansi precum Elpo sau Odra :wink: . Observa, ca se poate si mai mult..de la 9,5 va trece automat la 4,75, parca si acele casetute fiind mai prietenoase intr lume devenita totalmente trancotara. Se naste videocasetofonul..acum aproape totul este terminat. Bill va fi atras de lumea filmului>Bruce Lee, Chuck Norris, Rambo, aliensi, filme ingrozite si de toata productia RIBU Films. Aici nu pierde nimic. In acest moment jocurile sunt facute. Vinylurile devin mai subtiri, se incearca tot felul de artificii, de a schimba cate ceva, un DMM de ex.. Se naste primul baiat, care ii va vinde colectia de placi, benzile de magnetofon vor fi puse pe bradul de Craciun, casetele folosite doar prin masini. Povestea cu jocurile de PC, mp le de orice fel, furturile de pe net se cunosc..Deci sa nu l judecam aspru pe nepotul Bill :)
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

Rycher
Posts: 27
Joined: 13 May 2011, 17:57

Re: CD PLAYER VINTAGE

Post by Rycher »

Gabriel_Wo wrote:prin Anglia jucau firmulite minuscule ce acum au crescut peste masura de mari :wink: Linn, Rega si un Naim, dar nimeni nu le retinea atentia,
Problema cu firmele britanice a fost că au trebuit să vină anii 90 ca să se hotărască să scoată un player pe piaţă. Au fost de departe cele mai refractare la revoluţia cd-ului.

User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: CD PLAYER VINTAGE

Post by Gabriel_Wo »

Probabil ca acele firme britanice, nu ar fi avut nici o sansa. Se cunoaste bine ce aparitii aveau in acei ani. Pe langa productiile japoneze, adevarate opere de arta pentru multi, pareau simple modele concepute de pioneri cu tricolor :wink: . Poate cate ceva de la ATC..Pana si proiectantii acelor mari companii americane de traditie, precum McIntosh sau Audio Research aveau noaptea vise urate..
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: CD PLAYER VINTAGE

Post by momolo »

Rycher wrote:Problema cu firmele britanice a fost că au trebuit să vină anii 90 ca să se hotărască să scoată un player pe piaţă. Au fost de departe cele mai refractare la revoluţia cd-ului.
Cred ca natia britanica are ceva special, cel putin eu ii admir in multe privinte. Aveau dreptate sa se opuna, acolo existau probabil cei mai multi audiofili adevarati pe metrul patrat si poate situatia e aceeasi si azi.
Noi pe aici eram copii prinsi intr-o uriasa inchisoare a stupizeniei umane. Am deschis ochii pe cuceririle tehnice ca niste salbatici, curati la suflet, inocenti si inconstienti. Adevarul este ca educatia marxist dialectica comunista (si atee) ne-a indus credinta interioara (devenita reflex) ca tehnologia, stiinta sunt totul si ele cresc liniar ascendent neabatut spre binele civilizatiei. Astfel am hapalit precum bibaneii orice am gasit in carlig in timp ce englezii, o natie educata, culta, inteligenta si inventiva, obisnuita de secole cu libertatea individului, au mirosit ca ceva e putred si s-au opus in felul lor. Nu cred sa fie explicatia lipsa tehnologiei, englezii au avut industrie electronica intotdeauna dezvoltata si au fost pionieri in toate.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Rycher
Posts: 27
Joined: 13 May 2011, 17:57

Re: CD PLAYER VINTAGE

Post by Rycher »

Şi eu îi admir pe britanici, inclusiv în ce fac în audio, bineînţeles.
Revenind la CD player, practic CD-ul şi CD-playerele au luat multe şuturi de la revistele de profil britanice la lansare. Una dintre puţinele reviste anglofile care au susţinut CD-ul încă de la început a fost Stereophile, mai ales prin Gordon Holt care a făcut unul dintre primele review-uri pentru Sony CDP-101, în care prevestea cd-ului un viitor glorios, în ciuda "shortcomings"-urilor din acel moment. Şi şi-a auzit şi Gordon Holt pentru asta, mai ales de la asociaţia formată în jurul lui Doug Sax care purta stindardul anti-digital-iştilor. A fost un adevărat război atunci. CD-ul avea destul de puţini aliaţi, dar erau câţiva de marcă, de exemplu Von Karajan.
Am citit istoria Sony de curând şi se pare că von Karajan era amic destul de bun cu şefii de la Sony şi i-a stimulat să continue cu dezvoltarea cd-ului. Era foarte entuziasmat şi a reuşit să motiveze.
În timp ce Sony lucrau ca nebunii zi şi noapte, cei de la Philips erau mult mai relaxaţi şi citind istoria Sony, dar şi istoria Philips, începi să suspectezi că cei de la Philips s-au băgat în combinaţie cu Sony pentru că şi-au dat seama că prin sistemul lor de lucru nu vor putea dezvolta cd-ul şi playerul aferent în timp util, aşa că i-au pus pe japonezi să se zbată ei. Şi au lucrat japonezii noapte-zi de au ajuns şefii să trimită scrisori la familiile angajaţilor scuzându-i că nu mai dau pe acasă. Pe bune :)

User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: CD PLAYER VINTAGE

Post by Gabriel_Wo »

Referitor la popoare admirate strict muzical, cel putin de mine personal..incep cu italienii, popor prin definitie cu urechi muzicale peste media europeana. Pe langa Vivaldi, D. Scarlatti, A. Scarlatti, Pergolesi, compozitori veristi ca Puccini, Verdi, Rossini, Mascagni si mari solisti, ii readuc in prezent pe cei mai mari maestrii lutieri italieni>Amati, Stradivarius, Guarneri, Goffredo Cappa samd, ultimii din ei fiind Emiliano Sacconi si Roberto Regazzi. Ei sunt si mari restauratori de vechi instrumente. Pe una din viorile create de ultimul, canta si Anne Sophie Mutter. Ce ar fi muzica fara acestia?!

In atelierul lui Stradivarius sunt găsite 92 de instrumente, printre care și celebra vioara "Messeas" niciodată cântată, expusă într-un muzeu și evaluată la 20-30 milioane Euro. Cu toate acestea, autenticitatea ei este pusă sub semnul întrebării de marii experți în domeniu.

Un fapt interesant si cvasinecunoscut este că lemnul folosit le acele celebre instrumente , provine din zona munților Balcani, dar și a arcului carpatic, adunându-se dovezi chiar că ar proveni de lângă Manastirea Putna. :shock:

Ei l au dat pe Marconi, cel care a facut cunoscut existența undelor radio. Ce ne facem fara el??

Urmeaza bravul popor german si cel austriac, care sunt tot un fel de nemti si ei :wink: . Aici e putin de comentat, toata suflarea omeneasca stiind ce au dat lumii. Cei mai mari si prolifici compozitori, precum Hildegard von Bingen, Schutz, Telemann, JS Bach, Haendel, Hayden, Mozart, Beethoven, Schubert, J Brahms, Schumann, Strauss, Stockhausen, etc dar si cei mai mari filozofi si scriitori, in varful piramidei fiind E. Kant, Goethe, Schiller, H. Heine si Thomas Mann. Interpreti si dirijori la greu, multi din ei fiind desigur la origini evrei, dar tot germani si ei :)

Japonezii>astia domnilor, trebuiau sa faca si ei ceva. Au avut parte de o natura dezlantuita asupra lor, o istorie convulsiva, de multe ori dura, temutii samurai, un cod Bushi Do, cod al onoarei, Katana, cea mai buna sabie din arta razboiului, zeci de arte martiale ce le coordoneaza mintea si trupul perfect, Reiki, filozofia Zen, un practicant celebru fiind si maestrul Celibidache, un imparat ce se afla pe tron de la inceputul istoriei lor, asta FOARTE IMPORTANT si..2 bombe atomice trosnite asupra lor de marii conjurati, mai mult ca sperietoare ptr Stalin. Well..

Amintesc aici, ei au firme nascute in preajma anilor 1900 :shock: ..multe din ele isi serbeaza centenarul. In acea vreme multe natiuni descopereau apa calda si corentul electric, dar asta e alta poveste..

O nota personala ptr cascofili >cei care au avut armade de submarine si tancuri in cele 2 razboaie mondiale, au si cele mai tari firme de casti..probabil sonarele :x .. Germania au Sennheiser, Beyerdinamic, Ultrasone, AKG austriece, deci tot din Reich, Neumann.. Japonia a scornit STAX, electrostatice ce stau pe capul tuturor solistilor in acest moment la inregistrari, sa va faca viata usoara si US cu Grado si Audeze, un brand audiofil nou fiintat..
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

DAN_TM
Posts: 492
Joined: 15 Jan 2009, 11:03
Location: Timisoara
Contact:

Re: CD PLAYER VINTAGE

Post by DAN_TM »

As vrea o parere despre Philips CD 300?Cunoaste-ti careva detalii, ma refer ca sunet.L-as putea lua la un pret ok.
http://www.audio-extasa.eu/philips-cd-3 ... p-493.html" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: CD PLAYER VINTAGE

Post by momolo »

Astia de la Extasa umfla preturile mult de tot, fac poze bune si in realitate nu toate aparatele lor sunt in stare atat de buna desi sunt vandute la pret si pretentii de stare ideala. Astia contribuie la umflarea preturilor aiurea pe piata de vechituri ca si unii de pe ebay.

Nu pot sa-ti spun nimic despre vechitura asta (din era preistorica a CD playerului) inafara de faptul ca am ascultat sporadic vechituri din generatia astuia si ca opinie generala, sunetul este in general muzical si placut insa o zbarcesc pe la rezolutie. Le-as recomanda celor cu boxe slabute si celor care au sisteme "tip galena" (zbieraciuni). Pe scule slabute "de casa" playerele din aceasta prima generatie pot fi foarte placute si interesante.

Constructia acestor aparate este generoasa si fara economie dar trebuie avut in vedere ca CDplayerul este un "consumabil", sistemul optic e mult mai complex decat lentilutza care se vede (aia e numai varful icebergului) si praful atmosferic (nu mai spun de fum, aburi si alte alea) intra in acest labirint de prisme pana la senzor si se depune inevitabil. Pastrarea in conditii bune dupa atata amar de ani este un deziderat destul de idealist, in general vechiturile astea faimoase sunt vandute de bijnitari la a treia mana dupa ce playerul a fost gasit la un mos scos cu targa din casa, ca si Extasa de exemplu.

Eu ti-as recomanda sa te orientezi catre generatii mai noi de playere. In opinia mea cel mai bine suna cele dintre 1987.....1989 insa si la astea e cu cantec, foarte vechi, rare sunt cele afectate putin. Evident, este imposibil de recomandat anume modele, etc, iar alegerea trebuie facuta in primul rand dupa pipairea, mirosirea, desurubarea si privirea cu lupa a aparatului.....evident, ce spun e la modul ideal ca nu am intalnit asemenea minunate conditii de alegere...pana la urma este un loz in plic.... :)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

DAN_TM
Posts: 492
Joined: 15 Jan 2009, 11:03
Location: Timisoara
Contact:

Re: CD PLAYER VINTAGE

Post by DAN_TM »

Am un Pioneer PD-D6J iar un amic spunea ca asa ceva e batut la capitolu bass de un Philips CD-104.O fi, n-o fi?Mersi, d-nul momolo de raspuns.

tatatodor
Posts: 140
Joined: 13 Dec 2008, 15:45
Location: arad

Re: CD PLAYER VINTAGE

Post by tatatodor »

Marantz CD 42, un "batranel" din anul 1991 produs in Europa-Belgia, in mare parte realizat din plastic, avand in dotare mecanica Philips CDM4/19 si chipurile SAA7350 – SM5840FP:

In ciuda aspectului si plasticului abundent folosit, in ciuda DAC-ului mai putin faimos, creatie Philips, poate in principal datorita mecanicii robuste si serioase, acest player reprezinta un surprinzator concurent cu noile playere chinezo-audiofile ale caror preturi se scriu cu 3 cifre sau chiar 4 cifre. Conditia e binestiuta, sa fie pastrat in stare buna.

In primul rand muzical, deloc codas la capitolul rezolutie, destul de corect, acest "plasticutz" european de creatie Philips, m-a surprins in mod foarte placut.
In opinia mea, mult peste modelele mai noi din seriile "6xxx" care desi au masca metalica, sunt mai grele, mai frumos-aspectuos lucrate, unele au sasie cuprate, totusi sunt inferioare acestui batranel de plastic de la inceputul deceniului '90.

In opinia mea, la propria comparatie, categoric mai bun decat Marantz CD63, CD67 si CD6000 OSE KI.

Prima explicatie care-mi vine in minte este mecanica optica.


De cateva zile cineva mi-a donat acest player,datorita comoditatii de a mai cumpara/cauta/monta acea rotita dintata care se sfarma cam repede,rotita care antreneaza sertarul cu discul.
La interior arata f. bine,la fel laserul citeste instant si discuri zgariate,dar surpriza a fost sunetul,Muzicalitatea amintita de Momolo mai sus.Asa surpriza placuta nu am mai avut ,decat cand am auzit prima oara un Philips CD753.
Mi-a placut asa mult, incat nu am rezistat sa nu comand acea rotita dintata ,pt a nu mai scoate sertarul cu mana.Ca de unde i se trage acea muzicalitate,e probabil reteta secreta Marantz,o implementare reusita lui 5532,care de altfel trebuie spus e de la Sinetics,dupa spusele unora a fi cel ma reusit 5532.Nu vreau aici sa deschid discutii despre Sinetics,BB si alte firme.
Oricum,acest CD42 m-a facut sa-mi reascult un raft intreg de cd-uri preferate ....
Ce am schimbat in el,au fost acei conzi pe iesire bipolari nichiconmuse,cu alti identici ,cumparati de un amic, personal de la partsconnexion.
Pt ce sume se vinde pe afara ,merita fiecare banut.
Back in the days music was the only drug you needed

Rycher
Posts: 27
Joined: 13 May 2011, 17:57

Re: CD PLAYER VINTAGE

Post by Rycher »

Playerele vintage, în special cele din 86 - 89 (adică playerele din generaţiile 3 - 5), au un "quelque chose", ceva care pe mine personal mă face să salivez, ca să zic aşa, nu doar din punct de vedere al sunetului, ci şi din punct de vedere al designului, al esteticului, al întregului concept....

Image

Image

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: CD PLAYER VINTAGE

Post by momolo »

Printre altele din perioada aia (deasemenea foarte bune) il am pe asta si pot spune ca este un player absolut superb ! (l-am comparat cu destule suparaciuni moderne... si nu mai continui ca nu e sanatos ce am constatat :D ):
http://audio-database.com/TechnicsPanas ... 000-e.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Image
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: CD PLAYER VINTAGE

Post by brighty »

momolo wrote:Cand baiet trancotar fiind si paduri cutreieram in anii 80, cand fiecare alegere incepea cu citirea prospectului tehnic si numarul de zerouri dupa virgule, auzisem despre CD audio ca de ceva venit din alta galaxie si care va revolutiona stereofonia (care inca mai conta in viata omului normal desi "video" incepuse sa rada sectorul stereo). Nu am avut decat tarziu ocazia, putin inainte de fatidica data de 1989 sa vad, sa pipai (cu masura, nu aveam voie totusi sa ating!) un cdplayer. Era un Technics mic argintiu, urat. Pe vremea aia calitatea unor boxe se masura dupa cum stingeau bricheta la gaura de bas reflex sau dupa cum iti flutura cracul de la blugi. CDplayerul mic si argintiu impreuna cu niste Unitra 140W tunate au facut sa-mi salte inima de bucurie, descoperisem suprema chestie in audio. Fascinatia venea de la lipsa paraiturilor (specifice LP-ului), a fluctuatiilor de turatie si lipsa pasajelor infundate sau drop-out (de benzi obosite). Muzica se desfasura perfect, impecabil, desavarsit intr-o era a imperfectiunii unde nici un casetofon sau mag nu era azimutat identic cu altul, unde nici o turatie nu semana cu alta, unde "cartofii prajiti" de vinil insoteau orice piesa muzicala.
Nu am avut timp prea mult sa ma dezmeticesc, am fost trimis la plimbare, nu aveam dreptul decat sa intram pe rand noi baietii trancotari-viitori audiofili sa vedem si sa auzim minunea DIGITALA. Am ramas cu o impresie solida si apoi totul a decurs firesc, analogul la gunoi, traiasca digitalul !...Pana intr-o zi.....
La mine, prima intalnire cu un CD player s-a intamplat in toamna lui '91, la un prieten care tocmai isi procurase prin relatii (nu era usor de gasit asemenea scula nici atunci, in primii ani de dupa Revolutie!) un sistem compact CD player-radio-casetofon analogic-difuzoare incorporate, un fel de micro-sistem mare cat o servieta diplomat, ceva in genul celui din poza, desi nu identic.

Image

Tin minte ca aparatul era marca Citizen iar CD-urile de proba erau Electrecord inregistrate cu muzica simfonica, probabil printre primele imprimate dupa '89! :) La prima vedere, nu parea capabila de "minuni" scula, mai ales ca avea difuzoare mici, ascunse pe undeva pe lateral sau pe "burta" aparatului (nu mai tin minte exact), cred ca in numar de 4. Insa, cand a inceput orchestra sa atace simfonia, am ramas uluit de claritatea sunetului! :shock: Desigur, la dimensiunea de compromis a micilor difuzoare, bass nu exista, insa mediile si inaltele isi faceau rezonabil treaba. Am plecat tulburat de la "intalnire", totul parea dintr-o alta lume: discuri mici lucioase citite cu laser, sunet cristal fara zgomot de fond... ceva de vis! :)

CD-ul a adus un mare bine in muzica, cu toate limitarile sale dovedite ulterior. Dar, sunt zile cand fie vrei sa asculti ceva cald, ca la gura sobei (o banda, un vinyl parait), fie iti doresti un sunet clar si cristalin, fara zgomote de vreun fel. Analogul si digitalul se completeaza si pot convietui armonios.

User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: CD PLAYER VINTAGE

Post by Gabriel_Wo »

Philips , Marantz...cei doi mari jucatori, fatza catre fata>

http://translate.google.ro/translate?hl ... o:official" onclick="window.open(this.href);return false;
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

Post Reply