DAC

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: DAC

Post by MariusO »

Indraznesc sa afirm ca in Romania suntem mai degraba fortati de context (lipsa unor nume mari de pe piata, anumiti distribuitori ce nu au niciodata mai nimic pe stoc/nu sunt dispusi sa te alse sa testezi, etc.) sa "plecam urechea" la cele scise pe internet decat la produsul in sine. In afara, aceasta situatie este mult mai putin prezenta, datorita (inca) proximitatii unor magazine specializate si a unei oferte infirnit mai mari de produse, "deschiderii" dealer-ulor - intr-un cuvant - interesului mai mare acordat acestei niste, pasionatii de scule.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DAC

Post by momolo »

Review: Furutech ADL Esprit Headphone amp and DAC/ADC:
http://www.head-fi.org/t/658078/review- ... nd-dac-adc" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.head-fi.org/t/658078/lightbo ... /id/817887" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
CC_TM
Posts: 132
Joined: 09 Oct 2008, 14:52
Location: Timisoara

Re: DAC

Post by CC_TM »

Am folosit si eu cativa ani un Lavry DA10.

Acum merge tot mai rar (foarte rar) pentru ca ascult mai mult vinil.
Cand l-am luat, am vrut sa-mi digitizez toata colectia de vinil-uri, si sa o ascult din PC.
In lipsa unui ADC pe masura, desi m-am apropit destul mult de mult de soundul sursei, nu am reusit sa-l obtin 100% identic , nici chiar in 24/96.
Asa ca m-am reintors la analoage.

In 6 ani de utilizare am avut ocazia sa-l pun pe langa cateva surse mai scumpe, si pot spune ca in ciuda pretului sau, se tine bine in comparatii.
E destul de imun la jitter dar se simte totusi schimbarea surselor digitale, deci nu rezolva 100% problema jitterului.
Am avut ocazia vara trecuta sa-l compar cu un PS audio link iii cullen mod level 4
http://www.6moons.com/audioreviews/psaudio6/cullen.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Am fost foarte curios, intrucat stiam din discutii mai veci, de la momolo, ca PS Audio e foarte bun. Pe sistemul meu, avand ca sursa PC-ul, nu pot spune ca am simtit diferente majore, sau ca unul e mult mai bun decat celalat. Eu le-am considerat ca fiind cam la fel :roll:
Poate ca o sursa mai rasarita decat PC-ul poate face diferenta, dar sursa in cauza imi lipseste ...

Dupa 6 ani experienta cu un DAC "jitter free", cred ca importanta transportului digital nu trabuie neglijata !
It is a great thing to know the season for speech and the season for silence.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DAC

Post by momolo »

Pot se te asigur ca (avand in trecut un PS Audio Link III care avea traful mult mai mare decat in pozele cu ala modatul - de unde deduc, astia schimba inauntrul sculelor in timpul fabricarii unui model, chestie dealtfel comuna la multe branduri), cum spuneam, iti pot garanta ca sursa mai proasta decat PC-ul pentru acest DAC (si pentru orice alt DAC, povestea cu jitter free e o chestie de marketing si o gogoasa vanduta la multi) nu vei gasi. Cu PC ca sursa DAC-ul suna ca din mp3 pe orice, mai ales pe intrarea USB care e deosebit de proasta. In privinta asta desi nu am incercat (si sincer, nici nu ma roade) alte DAC-uri cu USB, am mari dubii ca realitatea concorda cu bullshitul imbibat de marketing de pe internet. Apropos de treaba asta, ma amuz cateodata cand sunt citate articole de review cu multe stele rosii la diverse chestii si langa articolul cu respectivul "review" este scris....pretul sau e pus linkul catre magazinul virtual. Pe internet se vehiculeaza intr-o proportie foarte mare promovarea unor produse si a unor categorii de produse functie si de ceea ce ar cere piata la un moment dat. In prezent se bate mult accentul pe DAC-urile cu USB deoarece sunt cele mai comode utilizatorului computerist cu hardurile pline de fisiere audio si nu din cauza ca ar reprezenta un pas catre calitatea audio. Dimpotriva, calitatea audio e ultima grija la ora actuala.
Este foarte logic de ce computerul fie el si laptop pe baterie este o sursa proasta. Nu are rost sa insist, cine stie, stie si e simplu de intuit. Dar si mai simplu este de ascultat, mai ales la comparatie deoarece urechea e usor de obisnuit si pacalit.

In opinia mea chiar si povestea asta cu jitterul are un mare aer de marketing deoarece nu numai jitterul este problema ci sunt si altele. Domeniul digital e mult mai complicat decat cel analog in ciuda legendelor populare. Defapt digitalul e considerat simplu deoarece este ergonomic mai simplu insa sunetul digital poate suferi alterari mult, mult mai perverse si mai putin explicabile decat sunetul analogic.

PS-ul Link III a sunat cu adevarat la potential numai cu transport optic de mare calitate haudiofila de pe CD audio prin SPDIF, cablu ales pe spranceana.
La ora asta si dupa atata vreme stiu binisor si ce face si cum suna Lavry DA10 si in opinia mea unicul lucru remarcabil este un raport pret/calitate decent. Dar nu m-as incanta prea mult despre povestile cu "jitter-free" care au aerul de o noua descoperire a apei calde in Colentina. Chiar si acest Lavry DA10 este influentat de sarma digitala SPDIF (daca ai un sistem de amplificare pe care sa poti face diferenta), adica nu e "varful dealului" asa cum s-a spus in repetitie anii trecuti de catre marii specialisti in digitale pe forumuri.

Adevarul este ca daca am compara cele doua jucarii asemanatoare la pret si raport pret/calitate, totusi Lavry DA10 este mai putin ticalos la alesul cablului digital decat Link III insa lucrul asta mi se pare irelevant. Ceea ce mi se pare relevant este un singur fapt - pana la ce "altitudine" de calitate poate urca fiecare daca e pus in conditiile cele mai favorabile ? (super sursa digitala, super cablu SPDIF ales pe spranceana). Ori in conditiile astea nu ma pot pronunta despre Lavry (pe care l-am auzit doar pana la bunicel/mediocru) dar pot spune ca Link III este o surpriza placuta si ....fara de folos daca suna minunat doar cu un transport de 7K....
Insa ma tem ca asta e cazul multor DAC-uri si observ cum cei mai multi discuta numai despre DAC uitand defapt cea mai importanta problema, sursa digitala (dar si...cablul).

Oricum, cel putin la mine se intampla un fenomen "ciudat" :D , de cate ori pun un LP (nu neaparat pe ceva de top ca nici nu am) se termina cu orice digital, si oricat ar fi de bun acesta, la comparatie cu LP-ul pare ceva simplificat si sarac, redus, castrat si in final de evitat. Si am constatat o chestie.... :D , ca sa asculti digitale cu placere e bine sa nu asculti LP-uri ! Iar daca te mananca sa pui placa, trebuie facuta pauza lunga dupa aceea pana la urmatoarea auditie de digitale. In cazul asta, cu un player CD cat de cat omenos mai este cum mai este dar cu PC-ul si orice este derivat esti "mancat" ! Na', am zis in versuri ! (in concluzie, suntem mai multi :D )
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: DAC

Post by Kostas »

Trebuie facut un CD special - de adaptarea auzului de la analogic la digital, cu semnale sonore speciale. :D
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
CC_TM
Posts: 132
Joined: 09 Oct 2008, 14:52
Location: Timisoara

Re: DAC

Post by CC_TM »

Am folosit PC-ul pentru ca era singura optiune cunoscuta de mine pentru redarea fisierelor 24/96.
De la 24/96 asteptam sa vina sunetul de calitate maxima, si pe viitor tot de la 24/96 sau 24/192 trag sperante sa se apropie de "analog sound".

Intre timp vada ca baietii din China lucreaza, si au scos un tranport cu redare de pe SD card pentru fisiere Hirez. N-am idee cum merge, dar ideea pare buna :P
http://www.qlshifi.com/en/wzcapi/qa660.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Se poate scapa in felul asta de PC, si de toate problemele pe care le genereaza.
It is a great thing to know the season for speech and the season for silence.

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: DAC

Post by MariusO »

Exista transporturi CD/DVD hi-res, respectiv transport-uri cu functionalitate de redare fisiere din retea (NAS,PC,SD card,etc.) de la firme consacrate, de ani de zile pe piata.Chinezii n-au inventat nimic nou :)

User avatar
CC_TM
Posts: 132
Joined: 09 Oct 2008, 14:52
Location: Timisoara

Re: DAC

Post by CC_TM »

Chinezii le-au scos la un pret mai "accesibil".
Nu stiu altii cum sunt, dar eu decat sa dau 5000 euro pe un transport (ipotetic vorbind) si sa-mi sune mai "curat" dar totusi "digital" prefer sa-mi iau 300 de viniluri :lol:
It is a great thing to know the season for speech and the season for silence.

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: DAC

Post by MariusO »

Fara nici o intentie de a polemiza, dar cand am renuntat la viniluri complet acum aproximativ 5 ani, am facut-o din urmatoarele considerente: lipsa pe format vinil a muzicii care ma interesa in mod deosebit (ma refer la albume mai noi, nu chestii din era de aur a vinilului), disponibilitate redusa in general (eram nevoit sa le comand aproape exclusiv din Germania sau UK) si nu in ultimul rand, in unele cazuri, preturi extrem de mari pt anumite editii/artisti.Nu mai intru in detalii vis-a-vis de master-ul si editarea albumelor post 2000 scoase si pe vinil, asta e alta poveste.Mentionez ca achizitionarea SH a fost si este o loterie, dpmdv, la care nu stiu daca as mai fi dispus sa apelez.

Post Reply