Prelungitor DIY low end audiofil

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
Post Reply
User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Prelungitor DIY low end audiofil

Post by remoteviewer1 »

Pentru cine nu foloseste o solutie audiofila dedicata, si are nevoie de un prelungitor tapan avand in vedere piata invadata de prize multiple le 8 RON Gunsan sau solutii de cateva sute Ron cu nspe prize(ma refer la ce se gaseste la noi prin magazine generaliste), protectii si mufe internet, va impartasesc o solutie ieftina dar buna pana la un anumit nivel. Se purcede la un magazin de bricolaj de prin tara, se ajunge la departamentul de "electrice" si se cauta cele 3 componente vitale (prin maldarul de chinezisme gata facute):
1) stecher (priza tata) de o calitate cat mai buna(se desface eventual un pretendent din magazin cu o surubelnita gasita tot in magazin, pentru a se verifica soliditatea contactelor)- eu am gasit unul de tip Legrand (marfa franceza de aparataj gasibil in romanica) cu contactele "aurite", oricum se doreste un material plastic solid, alte materiale electrotehnice disparand de mult...., aici recomand ceva cat mai scump posibil eventual cu sau fara impamantare (aici depinde de instalatia fiecaruia)
2) baterie de 3 prize(sau 2 sau 4, in functie de ce are magazinul pe stoc si de nevoile fiecaruia)-aici desfacerea suruburilor si aruncarea unei priviri in interior e vitala; se doresc niste barete metalice pentru contacte si impamantare cat mai solide, groase sa zicem, cu contacte de tip surub pentru a se realiza o legatura trainica); si aici pretul si ochiul sunt vitale si probabil un strop de noroc audiofil; eu am cumparat ceva la 25 de ron considerand ca solutia gata facuta cu stecher si fir costa in jur de 10 ron facuta la amicii cu ochi oblici, probabil zeii nostri peste 50 de ani
3)Cablu 3x2,5(priza cu impamantare) de tip MYYM (flexibil litat) sau eventual de sectiune mai mare, cred ca 3x4 ar fi overkill; aici avem o sansa sa cumparam ceva romanesc, sunt multi producatori de cabluri de Cu romania (bineinteles neaudiofili); lungimea se cumpara in functie de nevoile fiecaruia, eu am gasit o bucata de 3m deja taiata

In concluzie cu aproximativ 60 de Ron si apoi cu un cuter (cutit sau alta scula de dezizolat cabluri) acasa se poate reliza un montaj "audiofil" pe blatul din bucatarie. Auditie placuta va urez dupa, la mine efectul a fost "aproape" cum as fi schimbat sarmele de veioza cu un cablu audiofil entry-level considerand ca aveam un prelungitor no name de cativa lei.

PS. va rog sa ma scuzati in eventualitatea existentei unui thread ce propune aceasta solutie, eu nu am gasit asa ceva pe forum; in cazul unui upgrade viitor, acest prelungitor cu n prize poate fi folosit pentru aparate cu sarcini mai mari (pompe, aspiratoare de mari dimensiuni, etc.) datorita capabilitatii de suporta un curent mult mai mare decat chinezariile generice.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
hersorin
Posts: 764
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: Prelungitor DIY low end audiofil

Post by hersorin »

Eu la cablu zic sa incercati si 3x4 uni sar putea sa aiba mari surprize .
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

c_andrei
Posts: 165
Joined: 19 May 2012, 07:53

Re: Prelungitor DIY low end audiofil

Post by c_andrei »

Voi incerca si eu zilele astea sa imi manufacturez unul, impreuna cu 2 cabluri IEC. O sa postez si rezultatele si impresia mea. Cred ca voi incerca cu cablu de 3x4, pe principiul cu cat mai gros cu atat mai bine :) .

User avatar
hondaru
Posts: 317
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

Re: Prelungitor DIY low end audiofil

Post by hondaru »

In privinta prelungitorului eu am folosit stecher Shuko Legrand din cele pentru exterior fiind mai robuste. Este foarte important ca suportul pinilor (plasticul) sa fie cat mai rigid iar acesti pini sa fie foarte bine ancorati in material.
Cablul e bine sa fie cat de mare posibil dar cu conditia ca toate sarmulitele din alcatuire sa intre in dispozitivul de prindere al stecherului/prizei.
Prize se pot lua de la aceelas producator dar si aici atentie la lamelele de contact, sa asigure un conact cat mai ferm si pe o suprafata cat mai mare posibila pentru un transfer optim.
Totusi cablul este bine sa fie cat mai scurt posibil.
Marcati pentu orice eventualitate faza cu un marker adecvat si pe stecher si pe prize.
Si nu uitati ca instalatia electrica din pereti are importanta precum si prizele de perete.
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

panzer
Posts: 115
Joined: 05 Jan 2009, 16:21

Re: Prelungitor DIY low end audiofil

Post by panzer »

Puteti sa puneti si 3x44 in prelungitor, ma indoiesc insa ca in pereti aveti mai mult de 1.5 - 2.0. Daca e mai veche constructia nici din cupru nu este - acum 30 de ani se folosea aluminiu.

Eu le-am cerut mesterilor anul trecut o priza cu 3x4 pe circuit separat in camera de auditie. S-au uitat crucis la mine. Nici nu aveau la ei decat 1.5 pentru corpuri de iluminat si 2.5 pentru prize. L-am sunat pe seful firmei si au pus pana la urma 4 atat pentru priza mea "favorita" cat si pentru prizele de exterior.

Pentru aparatele de interior recomand mai degraba Gewiss decat Legrand, mai ales la primele 2 serii valorice (entry level si urmatoarea). Cel putin la Gewiss modular seria Chorus pe toate scrie Made in Italy. Din motive de pret insa nu se gasesc in magazinele DYI. Sunt magazine specializate cu showroom unde puteti sa desfaceti tot ce vreti.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Prelungitor DIY low end audiofil

Post by remoteviewer1 »

Intr-adevar la noi standardul este de 1.5 la iluminat si 2.5 la prize. Din proprie experienta dupa studii empirice (cu toate ca am studii in domeniul electric si ceva experienta practica), pot sa afirm ca exista o diferenta majora (la niste scule mai acatarea bineinteles) dintre cum "suna" muzica pe instalatia de aluminiu (horror) si cea pe cupru. Am avut placerea sa ma mut dintr-un bloc comunist din anii 77(sarma aluminiu dubioasa, daca trageai de ea mai tare se rupea) intr-unul din 2009(sarme de cupru) si diferenta de sunet a fost peste un upgrade de componenta. Nu imi venea sa cred ce diferenta mare era (upgrade-ul nu se prea merita din punct de vedere audiofil caci cu pretul dat pe un apartament poti sa cumperi un sistem ce se aude bine si pe sarme de Al :D ).

Sa revenim la aparatajul de pe piata noastra...Cele mai cunoscute branduri de aparataj europene prezente pe piata noastra sunt Gewiss (mai mult in Ardeal) ce sunt italienesti, Legrand si Bticino (face parte tot din grupul Legrand), Schneider (seamana cu chinezismele la partea de aparataj). Unele dintre aceste modele se gasesc si in magazinele de tip bricolaj (entry level doar), restul se gasesc la distribuitorii specializati si sunt destul de scumpe (mai ales daca esti obisnuit cu preturile chinezesti). La partea de cabluri (cupru)exista ceva branduri romanesti din care as mentiona Electroplast pentru o calitate buna (societate romano-italiana), Cablel (companie greceasca ce a cumparat fostul ICME). Aceste cabluri se gasesc in special la distribuitorii autorizati. As mai mentiona si partea de tablouri de joasa tensiune unde piata romaneasca este dominata de Scheneider, Legrand, Eaton si ABB.

Eu cred ca cine isi va face o instalatie electrica de apartament/casa utilizand brandurile de mai sus nu are cum sa greseasca din punct de vedere al unei calitati minime audiofile (data mai mult de soliditatea contactelor, calitatea produselor (la cabluri in special cantitatea de Cu si calitatea invelisului) ce trebuie sa respecte norme europene stricte.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

c_andrei
Posts: 165
Joined: 19 May 2012, 07:53

Re: Prelungitor DIY low end audiofil

Post by c_andrei »

Intr-unul din posturile lui momolo am fost sfatuit in confectionarea unor cabluri diy iec cat si a unui prelungitor sa NU folosesc filtru de retea. Aveti ideea in cel mod ar putea dauna sunetului un astfel de filtru EMI?

c_andrei
Posts: 165
Joined: 19 May 2012, 07:53

Re: Prelungitor DIY low end audiofil

Post by c_andrei »

Am facut si eu un prelungitor impreuna cu 2 cabluri de alimentare iec, si spre marea mea uimire, am sesizat o diferenta in sunet, evindent inspre bine. Chiar nu ma asteptam.

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Prelungitor DIY low end audiofil

Post by puf »

In urma renovarii apartamentului m-am trezit ca instalatia de la prize nu mai functiona, motiv suficient sa schimb chestiile de aluminiu cu "sarme" noi de cupru.
Am luat cablu romanesc de 3x2.5 mm si prize PT Gewiss Made in Italy, acum avand si impamantare, chestie inexistenta la instalatia originala.
Nu am conectat decat televizorul Pioneer LX6090 si surprinzator este diferenta sesizabila!Imaginea este mai dinamica, mai curata.Sistemul audio il voi cupla in week-end, sunt curios ce diferente vor fi acolo.

panzer
Posts: 115
Joined: 05 Jan 2009, 16:21

Re: Prelungitor DIY low end audiofil

Post by panzer »

Cam la 7 luni de la Power On pe noua instalatie electrica i-am chemat pentru o revizie. Practic au strans mai bine toate contactele: incepand cu panourile electrice si pana la prize.

Uimitor cate suruburi au mai avut nevoie de "o cursa, doua" de surubelnita.

Un alt lucru care m-a uimit este cat scade tensiunea cand intra un consumator puternic. De pe la 240v cadea la 220 cu un singur calorifer electric de 2000w. Si am retea de 24kwh impartiti pe 3 faze. Airea! Electrica isi bate joc de noi indiferent ce nume poarta (Enel sau FDEE). Or fi pus dreaq vreun traf dinala revopsit. Sa nu ne mai miram ca nu se mai aude la fel cand merge masina de spalat!? :twisted:

Pentru audiofilii care simt diferentele din cablul de alimentare, cred ca e de bine sa testati un pic cum reactioneaza tensiunea dvs la consumul mare de putere din retea. Va asteapta niscava surprize. Partea proasta este ca chiar daca aveti unde instala un stabilizator pe toata casa, costa nu gluma! :(

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Prelungitor DIY low end audiofil

Post by momolo »

panzer wrote:Un alt lucru care m-a uimit este cat scade tensiunea cand intra un consumator puternic. De pe la 240v cadea la 220 cu un singur calorifer electric de 2000w. Si am retea de 24kwh impartiti pe 3 faze. Airea! Electrica isi bate joc de noi indiferent ce nume poarta (Enel sau FDEE). Or fi pus dreaq vreun traf dinala revopsit. Sa nu ne mai miram ca nu se mai aude la fel cand merge masina de spalat!?
din ce stiu eu, 100% e de vina alimentarea din strada si nu instalatia casei. Indiferent daca instalatia din casa e facuta cu sarma mai subtire nu poate cauza asa ceva. Am vazut instalatii ceausiste de bloc "comunist" facute cu sarma de aluminiu denumita pe vremuri "intenc", subtire, putreda, tablou ruginit la contacte, etc, si cu toatea astea nu cadea deloc tensiunea in casa de la calorifere, masini de spalat, cuptoare electrice, etc, practic nu contau consumatorii in privinta valorii tensiunii. Insa la aceleasi instalatii am observat o alta ciudatenie - de cele mai multe ori blocurile de locuinte sunt alimentate pe 3 fire de faza, practic fiind 3 grupe de apartamente. Ei bine, fiecare grupa din asta are propria valoare de tensiune, daca la una gasesti de exemplu 225V, la alta gasesti 235 si alta poate avea chiar si 240V.

Si din pacate pentru sculele audio conteaza instalatia electrica asa cum conteaza si cablurile de alimentare si tot ce se intampla pe linia de tensiune. Zicea o data un haudiofil grec, "curentul este totul!". Omul isi trasese sarma de stalp insa ce s-ar fi facut daca locuia aici unde stalpul are deja probleme cu alimentarea ?! (exemplu, transformator revopsit de fostul ministru :D :lol: )

In opinia mea stabilizatoarele de tensiune dauneaza la calitatea audio, nu sunt o solutie decat pentru electrocasnice poate. Unica solutie este sa ai norocul de tensiune corecta de alimentare ori in provincie nu prea exista norocul asta. Culmea este ca nici prin Bucuresti situatia nu e roza si depinde de zona.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Prelungitor DIY low end audiofil

Post by puf »

Am reconectat si sistemul audio, diferentele sunt mari dar nu stiu cat conteaza alimentarea deoarece renovarea a insemnat placarea cu polistiren a unui perete si montarea de parchet laminat, chestii care modifica serios acustica.
Din punct de vedere electric este clar un mare plus, inainte de recablare foloseam un stabilizator APC R 1200 pentru aparatele multimedia, player Blu-ray, player multimedia, streamer, receiver UPC si acesta arata fluctuatii de tensiune.Stabilizatorul este cu un transformator cu multe prize si relee si este dedicat pentru tv/hi-fi nu se preteaza la electrocasnice frigider, masina spalat, aspirator dupa cum scrie in manual.

Strict pe partea audio, sunetul a devenit mai solid, mai dinamic, basul mai puternic, detaliu mai evident.Exista insa si parti mai proaste, scena si mai ales focusul sunt mai slabe ca inainte dar sper sa corectez din repozitionare, aici conteaza fiecare centimetru.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Prelungitor DIY low end audiofil

Post by remoteviewer1 »

puf sigur ai castigat ceva prin "actualizarea" instalatiei electrice, insa poate ai pierdut ceva prin eventuala inlocuire a parchetului clasic cu cel laminat. Are un stil industria asta noua de constructii sa strice sunetul, parca o fac dinadins (parchet laminat, rigips, termopane de mari dimensiuni, etc.), aici sunt poate inafara subiectului.

Cu privire la pozitionare, din umila mea experienta, sau cei 2 bani ai mei, trebuie facuta neaparat cu simt de raspundere. La mine a durat o saptamana, in care am tot mutat boxele, ascultam, mutam, ascultam, masuram samd. Am gaurit parchetul (laminat :P ) cu spike-urile dar a meritat zic eu, a fost un compromis intre dimensiune soundstage, bass, claritate, etc.

momolo, ai dreptate ca "raul vine din strada" zic si eu (nu am facut teste ca sa am si o parere pertinenta). In schimb pe perioada studiilor m-am "jucat" in laborator cu o reteea trifazata (asta e geneza curentului pe care il utilizam noi in prize) si am observat considerand sarcini rezistive, inductive si capacitive diferite pe faze (aproape de realitate) existau totimpul curenti pe nul. Asta inseamna ca o retea trifazata va oferi tensiune standard egala pe fiecare faza doar in conditii de laborator; in realitate motoarele(compresoare frigider, aer conditionat), sursele de la calculatoare, becurile economice/neoane (transformatoare incluse) mai si "murdaresc" sinusoidele de tensiune. Sistemul trifazat transformat in 3 sisteme monofazate deja are sanse imense sa o dea in bara cu privire la calitatea tensiunii, in plus consumatorii introduc paraziti la care trebuie sa mai adaugam si subdimensionarea punctelor de transformare de la medie tensiune in jos (transformatoare subdimensionate spoite de "baieti destepti"). Avem sanse sa avem la priza un curent foarte slab calitativ in anumite perioade. Se poate deduce (luand in considerare si natura instalatiei electrice din fiecare zona/oras/tara) ca fiecare priza poate avea o calitate a tensiunii foarte diferita. De aici si mitul urban probabil ca noaptea se aude mai bine (mai putini consumatori activi in retea, sinusoida de tensiune mai aproape de cea ideala). Ideal ar fi nu sa te conectezi la stalp, ci direct la punctul transformare de la hidrocentrala sau la centrala nucleara. Acolo e curentul cel mai pur zic eu si se poate atinge nirvana audiofila (un bazait de transformator poate insa sa strice ambianta :D ).
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
hbi
Posts: 44
Joined: 12 Oct 2008, 14:01
Location: iasi
Contact:

Re: Prelungitor DIY low end audiofil

Post by hbi »

momolo wrote:
panzer wrote: Unica solutie este sa ai norocul de tensiune corecta de alimentare ori in provincie nu prea exista norocul asta. Culmea este ca nici prin Bucuresti situatia nu e roza si depinde de zona.

Aici am de adus un contraargument, in ideea ca in provincie, in comparatie cu Bucurestiul, baietii au furat si vindut cam tot ce se numea industrie si s-a cam curatat reteaua de poluatori. Cel putin in Iasi, bate vintul! Dar asta nu insemana ca nu au ramas micii mesteri care dau cite o gaura, polizeaza ceva, sau vreo gospodina inarmata cu aspirator, blender, mixer, AC, masina de spalat vase/rufe, etc. Idealul? De produs singur energia, cel putin pentru echipamentele a/v.
Toate bune!

Post Reply