Haudiofilul sensibil si pofticios

Doar o vorba sa-ti mai spun
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Haudiofilul sensibil si pofticios

Post by momolo »

Din cate se pare, aceasta pasiune stranie (pentru restul de 99,999% din populatie), inclinatie nefireasca ce amesteca in mod straniu simturile artistice cu logica tehnicii, impinge omul catre tot felul de "rafinamenturi" care de obicei sunt culinare si de multe ori bahice. Totusi, din ce cunosc in jur, daca nu la toti le place alcoolul (inclus cel ce scrie acum) si nu toti recunosc sau se dau in vant pentru un vin pretios (mai degraba sunt unii care ar bea si spirtul de la baie), totusi la cei mai multi le place cafeaua fara de care viata ar parea imposibila. Intr-un fel asculti un sistem audio cu o cafea buna si altfel se aude cu una proasta. Din pacate in Romania se bea prea multa cafea proasta si prost facuta!....

Ei bine, am deschis acest subiect legat de "rafinamenturi" dintr-un anume motiv, sa laud o pravalie pe care am gasit-o absolut intamplator acum putina vreme. E vorba de un mic magazinel in care se vinde cafea high-end prajita chiar acolo cu o masinarie sofisticata si rajnita in momentul cumpararii. In ziua cand am dat cu nasul in respectiva micuta pravalie din zona Pietei Rosetti am facut "imprudentza" sa cumpar (cea mai ieftina) cafea de acolo.....si atat mi-a trebuit! Dupa ce am baut-o nu am mai fost in stare sa mai suport nici o cafea industriala cumparata din supermarket! (defapt le-am aruncat!) Practic am fost precum drogomanul care a luat prima doza! (si nu am fost singurul...iar acum nu mai am scapare :D )
Preturile sunt foarte mari, daca faceti socoteala la kil sumele sunt socant de mari in comparatie cu ceea ce cunoastem uzual din supermarket. Pana acum am luat la recomandarea vanzatoarei (de obicei este di dl. Florescu pe acolo dar se preocupa cu uriasa masina de prajit cafea. Apropos, nu-l cunosc dar l-am recunoscut din foto de pe net).
Am devenit dependent de soiul denumit "Irma Torres - Matinal" (cafea biologica) care este de o finete fara seaman si de fiecare data chiar daca incerc sa cumpar si alte soiuri (sunt multe acolo si vreau sa le incerc pe toate, pana acum am luat din cele mai ieftine) iau si din asta... ca nu se poate fara! Astfel, am mai baut "Roxelana - cafeaua sultanilor", "Kenia" si acum cand scriu beau "Gigant", un bob urias pe care daca-l mirosi in borcan (bob nerajnit) ramai cu nasul acolo!
Aceste cafele sunt sublime si am observat ceva greu de explicat, nu fac rau precum multe dintre cafelele industriale (probabil tratate cu chimicale).
De cand am descoperit aceste cafele am inceput sa beau pana si seara....
Iata si linkul siteului:
http://www.delicateseflorescu.ro/ro/acasa/" onclick="window.open(this.href);return false;

Precizez ca NU fac nici un fel de reclama, nici un fel de castig, nu am nici o treaba cu afacerea d-lui Florescu si cei de la pravalie inclus patronul habar nu au de mine, de forumul asta, etc, am fost un simplu cumparator. Dar eu spun asa, daca ceva este deosebit, daca gasesc ceva ce iese din comun, merita laudat si mentionat ! Ori intr-o tara unde nu mai credeam ca pot gasi macar o singura cafea decenta si pana acum imi aduceam din Italia cu traista, acum am gasit ceva ce depaseste chiar si orice am cumparat de acolo!!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Haudiofilul sensibil si pofticios

Post by brighty »

Am auzit despre Dl. Florescu, ca ar avea cele mai alese cafele, desi - din pacate - nu mi-am facut niciodata timp sa ajung la magazinul dansului... :( Poate, totusi, de acum inainte!...

De pura curiozitate, cam cat costa 100g din cea mai ieftina cafea de acolo? :)

Intr-adevar, cafeaua merge grozav la o "partida" de auditie muzicala, mie imi place enorm sa sorb, putin cate putin, dintr-o ceasca de cafea cremoasa in timp ce ascult opera sau simfonica! :wink: Prefer sa imi prepar cafeaua la ibric, mi se pare cu mult mai savuroasa decat "siropul" de la cafetiera.

Si da, ai dreptate cand banuiesti ca in cafelele din supermarketuri baga tot felul de conservanti prin ele; si eu am aceeasi senzatie adeseori, anume ca aroma este una artificiala, creata de E-uri.

Momentan, savurez o cafea canadiana cu aroma de vanilie, trimisa de o cunostinta. Zavida Coffee este marca si curios este ca in sigla apare un saxofon (ca tot vorbeam despre conexiunea cafelei cu muzica) :wink:

User avatar
Obi Wan
Posts: 456
Joined: 21 Mar 2011, 15:03

Re: Haudiofilul sensibil si pofticios

Post by Obi Wan »

O carte deosebita scrisa de patronul magazinului de delicatese:
Gheorghe Florescu
Confesiunile unui cafegiu
http://www.libhumanitas.ro/confesiunile ... fegiu.html

User avatar
Obi Wan
Posts: 456
Joined: 21 Mar 2011, 15:03

Re: Haudiofilul sensibil si pofticios

Post by Obi Wan »

Pravalii din Bucuresti care vind cafea (descrierile nu-mi apartin):

Delicatese Florescu

Delicatese Florescu este un magazin de cafea micut si cochet din centrul capitalei. Este primul magazin gourmet din Bucuresti unde vei gasi cafea arabica 100%. La Delicatese Florescu vei gasi cafea importata din toate tarile mari producatoarede cafea: Brazilia, Insulele Galapagos, Hawaii, Jamaica, Columbia, Ecuador, Etiopia sau Mexic. Cafeaua este adusa cruda, insa este prajita in 20 de minute, chiar in fata clientului. Fiecare tip de cafea are povestea si tainele ei.
In magazinul lui Gheorghe Florescu pe langa cafea vei mai gasi si alune, arahide, migdale, fistic, vinuri, cognac, bomboane si dulciuri. La loc de cinste insa ramane cafeaua.
Magazinul Delicatese Florescu se afla pe strada Radu Cristian la numarul 6, in zona Piata Rosetti.


MonKaff Roasting House

MonKaff Roasting House este un magazin de cafea si cafenea, care incearca sa reinvie spiritul cafelei de altadata. La MonKaff Roasting House vei gasi 7 tipuri de cafea de origine care este rasnita la cerere in functie de modul de preparare. Boabele verzi de cafea arabica sunt selectate cu grija din tari ca El Salvador, Etiopia, Nicaragua, Brazilia, Indonezia sau India.
Daca vei merge la acest magazin pentru a cumpara cafea, vei avea parte de o experienta completa. Vei participa la procesul parfumat de prajire al cafelei. Prajitorul de cafea se afla chiar in magazin si fiecare specialitate de cafea primeste atentia cuvenita si are propriul grad de prajire.
MonKaff Roasting House este si o cafenea unde poti comanda cafeaua pe care doresti sa o incerci. Poti astfel alege o cafea facuta la esspresor, la cafetiera sau la ibric. Dintre specialitatile de cafea poti alege Jamaica Feeling, Macadamia MonKaff sau White MonKaff.
In acest magazin nu vei gasi numai cafea ci si accesorii pentru cafea create de designeri britanici. De aici poti cumpara cadouri si pentru impatimitii cafelei: rasnite, cafetiere, seturi de cadouri, espresoare, dar si ciocolata fina.
MonKaff Roasting House se afla pe Calea Floreasca, la numarul 111.


Kaffa

Un alt magazin cu cafea este Kaffa, care comercializeaza si diverse sortimente de ceai, In magazinul Kaffa vei gasi cafea arabica, boabe sau macinata, decofeinizata, gourmet sau cu diverse arome. La Kaffa vei gasi si cafea bio, organica, pentru filtru sau energizanta. De la Kaffa poti incerca cafeaua cu ginseng. Este o bautura instant cu cafea si radacina de ginseng, cu o aroma delicioasa.
In magazinul Kaffa vei mai gasi si diverse sortimente de ceai si accesorii pentru ceai, cani, ceainica, dar si produse de confiserie precum ciocolata cu diverse arome si umpluturi, trufe si ciocolata artizanala.
Magazinul Kaffa se afla pe strada Calarasilor, la numarul 116, in Piata Hala Traian.


Leonard Caffe

In magazinul Leonard Caffe vei gasi peste 20 de tipuri de cafea verde , din toate colturile lumii. Aici vei gasi cafea din cele mai prestigioase soiuri: Brazilia Santos Eden, San Domingo, Nicaragua, El Salvador, India, Guatemala, Honduras, Kenia, Columbia, Mexic, Ethiopia sau Porto Rico. La Leonard Caffe vei gasi si 5 soiuri de cafea robusta din India, Guatemala, Indonezia, Tazmania si Vietnam. Isla Margarita este una dintre cele mai aprerciate cafele din lume, care se gaseste si la Leonard Caffe.
Istoria Leonard Caffe a inceput la Timisoara in anul 1991, unde s-a deschis prima prajitorie de cafea. Intr-o atmosfera boema a Bucurestului de altadata, pe strada Avrig, se deschide prima cafenea unde se face degustarea a peste 25 de tipuri de cafea. Acest lucru era foarte rar in Europa si inexistent in Romania. De la acest magazin clientii pot cupara cafea si pentru acasa.
Printre sortimentele de cafea pe care le poti incerca la Leonard Caffe se numara Caffe Mic, Leonard Caffe, cafeaua Vampirului, Avedis cafeaua bucuresteanului sau cafeaua bunicii.
Sediul Leonard Caffe se afla in localitate Cornetu din judetul Ilfov, pe strada Constructorului, la numarul 24.


Sarkis

In piata Gemeni din capitala se afla un magazin micut unde vei gasi cafea cu traditie armeneasca . Traditia armeneasca in prajirea cafelei se intinde pe parcursul sutelor de ani.
Intr-o lume in care se promoveaza cafeaua expresso, cappucino, mochachino sau filtru, la Sarkis vei gasi adevarata cafea la ibric. In magazinul Sarkis vei gasi soiuri din cele mai renumite regiuni. Cafeaua se prajeste zilnic la Sarkis. De aici poti cumpara sortimente de cafea precum Brazilia Santos, Costa Rica Tarazzu, Ethiopia Mocca, Guatemala Antigua, Java Blawan sau Mexic Maragogype.
Magazinul Sarkis se afla in Piata Gemeni, pe strada Vasile Lascar la numarul 105.


Si un site:

http://www.espressoman.ro/ce-este-si-ce ... ssoman-ro/

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Haudiofilul sensibil si pofticios

Post by momolo »

brighty wrote:De pura curiozitate, cam cat costa 100g din cea mai ieftina cafea de acolo?
a mai ieftina e la 11,5 lei suta de grame si aici se inscrie preferata mea, "Irma Torres - Matinal"
Azi am baut "Kenia AA-Plus" care e total deosebita de restul pe care le-am mai incercat si seamana tare mult cu o cafea bauta in Italia undeva la mare lux si calitate acolo! Acum i-am inteles pe aceia, deci carevasezica luau din Kenia! :)
brighty wrote:Intr-adevar, cafeaua merge grozav la o "partida" de auditie muzicala, mie imi place enorm sa sorb, putin cate putin, dintr-o ceasca de cafea cremoasa in timp ce ascult opera sau simfonica! Prefer sa imi prepar cafeaua la ibric, mi se pare cu mult mai savuroasa decat "siropul" de la cafetiera.
- idem si eu cu muzica dar eu folosesc macchinetta (sau cum ii zic italienii, "moka"):

http://it.wikipedia.org/wiki/Moka" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.youtube.com/watch?v=v33jLqCnOR0" onclick="window.open(this.href);return false;

Sunt facute pe numar de portii, adica exista moka de 2 sau 3 portii (nu stiu daca exista de o singura portie?), de 6, de 8, etc. Cand faci 2 cafele cel mai bine folosesti o masina de 3 portii; acestea sunt cele mai raspandite in Italia. In aceste "ibrice" nu poti pune (in compartimentul de cafea care arata ca o palnie cu sita) decat cantitatea maxima; daca pui mai putin iese latura de vase.
Acestea sunt folosite de 99% dintre italienii (pe care ii stiu eu) cand isi fac cafea acasa. Am intrebat de ce nu folosesc masinariile electrice speciale care zac prin magazine si pe acolo nu le cumpara mai nimeni ? (pe aici nu se vand ca sunt scumpe). Toti mi-au raspuns ca alea sunt mai proaste decat "moka" pusa pe aragaz. Ulterior am incercat si eu anumite masinarii din alea care nu sunt tocmai ieftine si intradevar, scot cafea mai proasta decat macchinetta pusa pe aragaz.

Evident, cafeaua rezultata din acele masinarii imense de la bar pe care cred ca le-a vazut toata lumea, este superioara dar in stilul italienesc, adica o cantitate extrem de mica (o cescuta minuscula care nici aia nu e plina) si extrem de tare, esentza. Ma amuzam ca ei s-au obisnuit ca strainii sa doreasca o cantitate macar putin mai mare de zeama si daca ceri "cafea lungo" iti aduce tot o ceasca minuscula insa in loc sa fie plina pe jumatate, e plina pe 3 sferturi :D
Aceste masinarii s-au raspandit si in Romania (una de calitate si cu 3 "ibrice" costa de noua peste 10.000 euro); prin Bucuresti le vezi pe la mai toate localurile, barurile, cafenelele, restaurantele insa nu am intalnit aici pe nimeni sa stie sa le folosesca precum in Italia; ceea ce fac ai nostrii cu aceste masini iese mai prost decat oriunde in fundul Italiei, defapt iese inacceptabil de prost; una dintre cauze este si folosirea de materie prima de proasta calitate. O singura data am gasit un loc unde ceea ce rezulta din masinarie era asemanator cu ceea ce am baut in Italia, dar era vorba de un patron italian de cafe-bar situat la Unirea etaj 4 in "court-food" ...si care intre timp a falimentat si disparut de acolo impreuna cu o pizzerie care reusea sa faca pizza ca in Italia; acolo au ramas numai aia care fac "pizza" de proasta calitate la cuptor electric.
Principala cauza a acestei situatii vine de la majoritatea consumatorilor din Romania care nu au nici cea mai elementara educatie in gusturi si ale caror pretentii sunt extrem de scazute, defapt nici nu-mi imaginez oameni cu gusturi si pretentii mai joase! Dau un exemplu, exista in centru un local fast-food pe unde mai trec si ii cunosc pe patroni, sot, sotie si fiu; au si o macelarie alaturi. Acum vrro doi ani si-au adus o masina italieneasca de facut cafea, din aceea argintie cu 3 tzutzuroaie si ceasuri, exact ce trebuie. Pentru o vreme faceau cafea la masina aia cu 4 lei. Iesea ceva ce nu se poate compara nici cu ceea ce bei in Italia in gara din "Cacoveanca", adica pe scurt, era proasta (daca faceau ceva acolo nu o cumparau nici emigrantii de culoare) insa pentru nivelul din Romania era chiar peste ceea ce aici se chiama "buna". Oricum, la 4 lei macar nu beam "pishwaser" de electrica sau de "tonomat de un leu". Ei bine, dupa o vreme am vazut ca au dat masinaria deoparte (adica o dracie care costa chiar si la second hand vreo cateva mii euroi) si i-am intrebat de ce nu o mai folosesc ?! Mi-au zis ca nu au clientela, cica lumea prefera sa cumpere de alaturi din zona de la un "tonomat de un leu", le stiti, acele masini automate cu pahare de plastic. Ori in comparatie cu aia, cafeaua (proasta) facuta de ei era cu zece clase deasupra. Rumanul nu e om care sa se respecte, prefera sa plateasca 1 leu in loc de 4 lei pe o zeama calda, lucru pe care nici al mai saracit si amarat italian nu l-ar concepe. Asa ca asta fiind nivelul nici nu te poti astepta la mai mult. Si mai e ceva de adaugat la povestea asta - prima oara cand am luat o cafea din aia de 4 lei (la inceput au cerut 3 lei) le-am spus ca e cam proasta pentru cat ar "sti" masina aia sa faca si se uita la mine ca la un extraterestru verde spunandu-mi ca cei care cumpara le-au spus ca-i grozava si numai eu sunt critic (ma cunosc cu oamenii si nu-mi spun mie bullshit, erau sinceri.....). Asta e nivelul pe aici !
brighty wrote:Si da, ai dreptate cand banuiesti ca in cafelele din supermarketuri baga tot felul de conservanti prin ele; si eu am aceeasi senzatie adeseori, anume ca aroma este una artificiala, creata de E-uri.
- acum sunt convins ca se baga chimicale in ceea ce se vinde industrial ceea ce este si logic. Cand industrializezi un produs alimentar trebuie sa-l protejezi in toate felurile impotriva alterarii in conditiile in care nu poti sti pe unde si in ce conditii va fi transportat si depozitat. Trebuie sa pui garantie pe pachet, de obicei la cafea un an sau chiar mai mult. Daca produsul pateste ceva din cauza ca un transportator il tine in caldura mare sau cine stie ce alte conditii oribile si un consumator pateste ceva de la produsul alterat, atunci producatorul e luat primul la ranga. Asa ca vrei, nu vrei, ca producator industrial trebuie sa torni chimicala cu sacul in malaxor sa fi sigur ca nu ti se altereaza produsul nici in cele mai crunte conditii. Este foarte greu sa dovedesti ca un camion a stat in soare vreo 2 zile si astfel produsele nu au fost tinute corespunzator; de obicei cand un consumator pateste ceva, pe producator se da vina. Apoi mai sunt si legile care permit chimicalizarea dar si interesul pentru castiguri cu orice pret in dispretul oamenilor care le consuma. In laboratoarele producatorilor mari se studiaza cum sa se bage tot felul de tampenii care trebuie sa obtina doua lucruri, sa fie bune la gust adica sa atraga consumatorul mediu (care daca este si needucat...vai de capul lui!) si sa tina produsul nealterat in conditii dure si pentru foarte lunga perioada de timp, practic garantiile de un an, chiar doi ani ! Pai ce mancare e aia care tine un an ?! E clar ca-i chimicalizata!

Apropos si de cafeaua canadiana, eu nu am avut ocazia decat sa beau o data cafea trimisa din USA, Seattle, evident o marca de pe acolo de nu am auzit, ceva de supermarket. Insa ce vreau sa spun, pe vremea aia, acum mai multi ani, mi s-a parut net superioara la orice se putea cumpara de aici.

Obi Wan multumesc de informatii! E bine sa afle cat mai multi.....si apropos de lipsa asta de pretentii si educatie a consumatorului majoritar de aici - de cate ori cumparam cafea de la "butique" de cartier, din aia de ti-o rajneste pe loc (si care este defapt o mizerie, un gunoi indiferent de pret) nu puteam sa le spun la vanzatoare ca vreau rajnita pentru moka (sau macchinetta) deoarece nu am intalnit macar una sa stie ce-i aia !!! Defapt o data am intalnit - exista o pravalie care se numeste "Florian" la Universitate, intr-o zona de curte interioara intre blocuri, undeva in spatele Arhitecturii, defapt un magazin cunoscut. Ei bine, mai luam de acolo cand aveam drum prin zona, mirosea frumos in pravalie si pungile cu cafea rajnita pe loc cand cumparai insa la gust de fiecare data si fara exceptie era proasta si rasuflata. Mereu ma intrebam cum poate mirosi bine si la gust sa fie asa proasta ?! Au si ei multe soiuri insa nimic de acolo nu se diferentiaza in vreun fel de cafeaua industriala din pachete de 250 grame la vid, ba dimpotriva, mereu gaseam ca aia din supermarket, cateva marci ceva, ceva mai bune (vorba vine) erau peste ce cumparam de la "Florian".
..Pana la urma comparatia e totul ca si in audio. Omul se poate obisnui cu orice.....
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Haudiofilul sensibil si pofticios

Post by brighty »

momolo wrote: eu folosesc macchinetta (sau cum ii zic italienii, "moka"):
E bine de retinut, mai invatam unii de la ceilalti! :D "Masinaria" imi pare cunoscuta (din poze), cred ca am mai vazut-o pe undeva, dar nu i-am dat atentie la vremea respectiva, posibil s-o fi confundat cu electro-cafetierele obisnuite. Multumesc pt. pont! :wink:
momolo wrote: O singura data am gasit un loc unde ceea ce rezulta din masinarie era asemanator cu ceea ce am baut in Italia, dar era vorba de un patron italian de cafe-bar situat la Unirea etaj 4 in "court-food" ...si care intre timp a falimentat si disparut de acolo impreuna cu o pizzerie care reusea sa faca pizza ca in Italia; acolo au ramas numai aia care fac "pizza" de proasta calitate la cuptor electric.
Cred ca il stiu!... Era cel situat in spate de tot, izolat prin geamuri de restul "iarmarocului", asa-i? Faceau cafea grozava acolo, chiar daca scumpa. Pacat ca s-au desfiintat...
momolo wrote: Principala cauza a acestei situatii vine de la majoritatea consumatorilor din Romania care nu au nici cea mai elementara educatie in gusturi si ale caror pretentii sunt extrem de scazute, defapt nici nu-mi imaginez oameni cu gusturi si pretentii mai joase!
Asa este, total de acord cu tine!! Cafeaua la dozator, micul, covrigul, berea la PET si tigarile puturoase sunt inca la mare cautare aici... Va mai trece mult pana se vor adapta si ai nostri la ceea ce se cheama stil. De fapt, ce pretentii sa ai, cand daca e sa analizezi zilnic oamenii care se preumbla prin centrul capitalei, pe la baruri, cafenele, restaurante, banci, magazine, ajungi sa te iei cu mainile de cap?! :twisted: E plin de cocalari tip "killer" rasi in cap si tatuati, plus pitzipoance proaspat aterizate de la tara, dar pline de figuri snoabe. Pai, astia sa aprecieze o cafea rafinata?! :roll:
momolo wrote:Defapt o data am intalnit - exista o pravalie care se numeste "Florian" la Universitate, intr-o zona de curte interioara intre blocuri, undeva in spatele Arhitecturii, defapt un magazin cunoscut. Ei bine, mai luam de acolo cand aveam drum prin zona, mirosea frumos in pravalie si pungile cu cafea rajnita pe loc cand cumparai insa la gust de fiecare data si fara exceptie era proasta si rasuflata. Mereu ma intrebam cum poate mirosi bine si la gust sa fie asa proasta ?! Au si ei multe soiuri insa nimic de acolo nu se diferentiaza in vreun fel de cafeaua industriala din pachete de 250 grame la vid, ba dimpotriva, mereu gaseam ca aia din supermarket, cateva marci ceva, ceva mai bune (vorba vine) erau peste ce cumparam de la "Florian".
Cunosc si confirm! Cafeaua de la "Florian" mirosea innebunitor cand era macinata pe loc, dar apoi se oxida rapid si-si pierdea savoarea, dupa o zi devenea de nerecunoscut, chiar daca era depozitata in borcane de sticla sau aluminiu. Ca pret, concura, la 100g, cu cea obisnuita din supermarketuri, gata ambalata. Dupa cateva experiente nereusite cu "Florian", am revenit, de nevoie, la "malaiul aromat" din supermarket... macar tinea aroma aia mai mult! :cry:

Multe multumiri si lui Obi Wan pentru locatiile de calitate descrise! Sper sa imi fac un obicei sa le vizitez, macar pe unele.

User avatar
sorin_denver
Posts: 70
Joined: 29 Oct 2008, 08:51
Location: Constanta

Re: Haudiofilul sensibil si pofticios

Post by sorin_denver »

Eu am aflat de la doamna Miseta ca acest tip de masina de cafea este inventata de Bialleti . Dupa ce am folosit o perioada http://www.bialetti.it/uk/catalogue/sch ... ?id_cat=24#" onclick="window.open(this.href);return false; de o singura ceasca , am aflat de http://www.amazon.de/k%C3%BCche-haushalt/dp/B0000AN3QN" onclick="window.open(this.href);return false; care face si spuma ca un expresor de bar . Cand eram hotarat sa imi iau de pe amazon am gasit la softprice.ro cu 125 roni cu tot cu transport si mi-am luat doua , una acasa si una la munca .Parerea mea personala este ca face cafeaua mult mai buna decat brikka moka , chiar cu aceeasi cafea . Si un filmulet cu ea in actiune http://www.youtube.com/watch?v=aIOj994gTwU" onclick="window.open(this.href);return false; .

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Haudiofilul sensibil si pofticios

Post by SOLO »

Bun ... suntem pe teritoriul meu :-)

BIALETTI , foarte ok o recomand . Le-am facut cadou alor mei una anul trecut si de-atunci numai macchinetta folosesc . Puteam sa pun pariu ca va sta aruncata pe-undeva dupa putin timp , dar spre marea mea surprindere numai cu ea se face cafeaua acum la noi in famile in Ro , se pare ca a prins .
Mai gasiti pe piata si noname-uri care seamana perfect .. pe la 5 Euro :-) . Nu faceti prostia sa cumparati , mai bine asteptati pana puteti lua una buna pentru ca trebuie sa tina multi ani .
Si ca sa ramanem pe melegaurile audiofiliei , macchinetta se rodeaza in timp ( da da .. e pe bune :-) ) , cu cat e mai veche - folosita si nu abandonata - cu atat e mai valoroasa , cafeaua iese mai buna si mai aromata . Atentie la cafea si la modul de preparare , nu orice cafea e buna pentru espresso .
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Haudiofilul sensibil si pofticios

Post by SOLO »

Intr-o lume in care se promoveaza cafeaua expresso, cappucino, mochachino sau filtru, la Sarkis vei gasi adevarata cafea la ibric
Noi in weekend tot cu ibricul .. nu am reusit sa renunt la cafeaua la ibric .
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Haudiofilul sensibil si pofticios

Post by puf »

Cum a precizat si Solo atentie la macchinetta, la noi se vand numai facaturi oficial in orice magazin sau supermarket.
Eu am una adusa din Italia care pare 90% identica cu ce se vinde la noi si oricat te uiti nu poti sesiza diferente, insa greutatea este dubla! la aceasi dimensiune.
La fel si cafeaua aia nenorocita din supermarket, ce se vinde in Germania nu are nici o legatura cu ce este la noi chiar daca vorbim de exact acelasi model in exact acelasi pachet.Macar la pachetele astea apare precizat pe ambalaj daca merg sau nu la macchinetta.

Situatia cu pretentiile si calitatea produselor formeaza un cerc vicios, nu se vand pentru ca nu se cauta si daca vrei nu ai de unde cumpara ceva de calitate.Ma refer la faptul ca nu poti gasi ceva de calitate la coltul strazii, cand esti in trecere sau la servici.Asa sa mergi sa cumperi de la magazine specifice si sa o prepari cu grija inseamna deja un tabiet, un lux greu de obtinut in zilele noastre.
Si daca vorbim de lucruri facute in graba eu am un Bosh Tassimo, un expresor "intelligent" care face cafele cu niste doze speciale cu cod de bare, cod care odata citit regleaza cantitatea de apa, presiunea si temperatura ideala pentru continut.Exista mai multe tipuri de doze cu diverse variatii de intensitate sau aroma.
Rezultatul: o cafea banala, usor aromata nimic remarcabil doar ceva mai buna ca la dozatoarele automate de 1 leu.Avantajul major este rapiditatea, dureaza cam 2 minute sa obtii o cafea prin o simpla apasare de buton, nu se murdareste nimic, nu trebuie sa cureti sau speli dupa utilizare.
Nici macar la cafenele, care ar trebui sa fie specializate, nu primesti decat o cafea ordinara.

User avatar
sorin_denver
Posts: 70
Joined: 29 Oct 2008, 08:51
Location: Constanta

Re: Haudiofilul sensibil si pofticios

Post by sorin_denver »

O cafea expreso care iese foarte buna pe bialleti brika este http://www.lidl.de/de/Eigenmarken-Food/ ... m-Espresso" onclick="window.open(this.href);return false; .La 9.99 roni 200 gr este excelenta . Evident asta este varianta low buget .

panzer
Posts: 115
Joined: 05 Jan 2009, 16:21

Re: Haudiofilul sensibil si pofticios

Post by panzer »

Cand ajung in Italia imi place expresso-ul lor. Nu am fost foarte atent la cum o fac, le iese exceptionala chiar si la bufetul cantinei firmei la care lucrez. Asta mi se pare fain la ei: pana si la un impinge tava fac cafea. Doar ca obiceiul meu de consum este sa fie mai lunga sa o savurz mai mult timp. Lor le iese asa 20ml de cafea.

In Romania un loc mai special de baut cafea este cafeneaua La Iani din Sighisoara. Nu trec prin zona sa nu beau o cafea la om. Cred ca este mai degraba el ca om - cel mai serviabil om de la care am baut cafea vreodata.

Acasa: ibric iar apa o cumpar pentru cafea.

Atat momolo cat si puf au dreptate despre industrializarea mancarii. Un amic, inginer la o fabrica de cafea din Austria imi povestea prin 93 ca nu pot controla 100% procesul de prajire: in functie de umiditate, calitaea cafelei brute le ies 3 categorii: la noi aduc evident ce e mai ieftin sa concureze cu ceilalti vanzatori de "pamant" pe post de cafea. Deci, chiar daca nu este contrafacuta, chiar daca este fix de firma, tot nu este calitatea I-a.
Fix ca la dacii pe vremuri: le faceau, le testau, treceau testul mergeau la export, nu il treceau mergeau la intern.

Ne obijnuim ca traim in ceeace ei numesc "frontier countries" nici macar "emergenti" nu suntem. Lumea a 3-a.

Pentru cine are chef de studiat exista un topic dedicat pe softpedia. Sunt cam ca audiofilli - calitatea apei, calitatea rajnitei, lotul din care este cafeaua etc. Multe sunt de bun simt, unele insa sunt un pic "ulei de peste".

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Haudiofilul sensibil si pofticios

Post by Kostas »

In Romanika ai deci, toate motivele sa nu bei cafea.
Categorisire de cafele :
1- nes la plic - o porcarie - mai bine te injectezi, cred ca e mai placut, sau bei o cola.
2- cafea de la automat - o zeama, oricum ai combina-o si oricate optiuni ai avea.
3- cafea proaspat rajnita la aparat -o zeama ceva mai tare te trezeste dar e proasta ca un medicament. E buna pentru muncitori, lucratori de noapte, pipitze care trebuie sa fie treze pana dimineata.
4- cafea de la fast-food - cumplit - nici comunistii nu m-au umilit atat de rau cu vre-un produs, este o apa colorata, un spalator de vase stors - dupa ce s-a spalat cu el - intr-un pahar de carton.
5- cafea la terasa - un gunoi scump. O tzeapa - mai bine ness acasa ! :D Stiu un singur restaurant care stie sa o faca buna - patronul a stat vreo 20 de ani in Italia .
6- Cafea la nisip - snobisme, figuri, circ cu ibrice cositorite - un fel de cafeaua lu mamaie pe timpul lui Ceausescu - dezamagitor.
7- cafea acasa la om, la prieteni, rude - surprinzator de buna, o fi mana omului, modul de preparare la ibric propriu, fiarta destul ?! nu stiu - dar e buna.
8- cafea acasa la un arab, turc - bai baieti - voi nu stiti ce e cafeaua adevarata ! pun in ea tot felul de chestii, un pic de cacao, + mici secrete care nu le dezvaluie.

Concluzie - bautul cafelei este un act ceremonios, initiatic, diplomatic si savuros pe care putini stiu sa il aprecieze.
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Haudiofilul sensibil si pofticios

Post by momolo »

Kostas wrote:7- cafea acasa la om, la prieteni, rude - surprinzator de buna, o fi mana omului, modul de preparare la ibric propriu, fiarta destul ?! nu stiu - dar e buna.
Exista si varianta in care nu e buna, e turnata intr-o ceasca de ceai plina ochi si trebuie s-o bei ca altfel se jigneste gazda! Exista chiar situatii in care nu e numai necesar sa o bei, trebuie s-o si lauzi !!!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Haudiofilul sensibil si pofticios

Post by kaav »

Daca gazda se simte jignita, este strict problema ei (cata vreme esti politicos si neinvaziv). Daca insista sa fie ''periata'', sti la cine sa nu mai intri in casa a doua oara...Referitor la cafea, prefer sa fie aromata (daca este mai de soi, daca nu, nu) dar sa fie rece, tare si fara zahar.

Post Reply