Festivalul George Enescu - Editia 2013

CD, vinil, concerte
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - Editia 2013

Post by momolo »

VINERI, 06.09.2013
FESTIVAL ENESCU BUCURESTI
ORCHESTRE DE PARIS
Sala Mare a Palatului
Dirijor : PAAVO JÄRVI
Program :
G. Enescu – Simfonia nr. 1 în Mi bemol Major op. 13
S. Prokofiev – Simfonia nr. 5 în Si bemol Major op. 100

Image
Image
Image
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - Editia 2013

Post by momolo »

VINERI, 06.09.2013
FESTIVAL ENESCU BUCURESTI
EUROPA GALANTE
Ateneul Român
Dirijor şi solist : FABIO BIONDI
Program :
A. Vivaldi – Simfonia pentru orchestră de coarde şi b.c. în Sol Major "Il Coro delle Muse" RV149
A. Vivaldi – Concertul pentru vioară, orchestră de coarde şi b.c. în la minor RV357
A. Vivaldi – Concertul pentru vioară, orchestră de coarde şi b.c. în mi minor RV279
A. Vivaldi – Concertul pentru vioară, orchestră de coarde şi b.c. în Si bemol Major RV383a
A. Vivaldi – Uvertura la opera "Ercole su’l Termodonte" RV710
A. Vivaldi – Concertul pentru vioară, orchestră de coarde şi b.c. în Fa Major RV284
A. Vivaldi – Concertul pentru vioară, orchestră de coarde şi b.c. în Re Major RV204
A. Vivaldi – Concertul pentru vioară, orchestră de coarde şi b.c. în Fa Major RV291

Image
Image
Image
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - Editia 2013

Post by momolo »

poze adaugate aici:

https://plus.google.com/photos/11314592 ... erid=gplp0" onclick="window.open(this.href);return false;

video adaugate aici:

http://www.youtube.com/user/bege1966" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - Editia 2013

Post by momolo »

Orchestra Parisului dirijata de Paavo Jarvi a dat un al doilea spectacol extraordinar ! In opinia mea au fost foarte buni iar dirijorul este un adevarat spectacol daca-l urmaresti de aproape.
Am stat langa scena, foarte aproape de ei. In felul asta parca am urmarit "piesele motorului de sub capota" in timpul functionarii. E foarte interesant cum relationeaza Paavo Jarvi cu orchestra! Deosebit de expresiv in transmiterea catre instrumentisti a diverselor accente; un amic priceput in domeniul muzical spunea aseara incantat, "acest dirijor este ca un profesor, o adevarata lectie, scoala". Vazandu-l de foarte aproape, la urma am ajuns la concluzia ca ar putea scoate muzica si dintr-un card de gaste. Eu care habar nu am de meserie muzicala intelegeam dinainte din miscarile lui ce trebuie facut, cum trebuie pus accentul la fiecare secventa distincta din Simfonia lui Prokofiev! Nu degeaba unii il coteaza drept unul dintre cei mai buni dirijori pe plan mondial la ora aceasta, si nu trebuie sa spuna nimeni acest fapt, se vede cu ochiul liber (mai bine spus, "cu urechea libera" :) ). Insa se mai vede ceva, mai ales de aproape, meseria de dirijor intr-o orchestra mare nu e usoara, pe langa cunoasterea perfecta a operei interpretate e nevoie de conditie sportiva si peste toate acestea trebuie sa sti sa transmiti instrumentistilor ceea ce vrei in fractiuni de secunda si in multiple directii deodata.

In final publicul a fost entuziast si au aplaudat indelung obtinand si al doilea bis pe care nu-l credeam sigur. Am filmat ambele bisuri atat cat pot cu dotarea foto primitiva, probabil unii veti recunoaste piesele.
Orchestra franceza este cu adevarat formata din profesionisti alesi bine iar intalnirea cu acest dirijor plin de energie este un succes.
Sala a fost plina ca de obicei, aceasta editie a Festivalului Enescu are pana acum cei mai multi spectatori si cele mai pline sali din ultimele 3 editii.

Dupa aceea am mers la Ateneu unde cu sala plina a fost Vivaldi in viziunea grupului italian Europa Galante condus de violonistul Fabio Biondi.
In opinia mea a fost un spectacol elegant si reconfortant mai ales la acea ora tarzie din noapte.
Interpretarea lor este din punctul meu de vedere destul de moderna, nu mi-a displacut dar nici nu am simtit nevoia sa am peruca alba in cap si sa ma scarpin cu scarpiniciul de paduchi (ca in perioada baroca :) , una din preferatele mele!). Abia noaptea tarziu cand am descarcat filmulete mele pe internet mi-am dat seama de un lucru foarte interesant - acesta mica orchestra suna foarte bine inregistrata, parca ar canta special pentru asa ceva.

Desi asa cum am spus, mi-a placut, as mai avea ceva de carcotit - destul de putin "tremolo" (baroc) pe vioara, mai ales din partea solistului-dirijor, destul de drept si modern, pe alocuri mi-a facut impresia de muzica din aceea aflata pe LP-uri cu trandafiri pe coperta. Buni profesionisti si-au creeat un stil al lor, placut, cursiv si bland. Fiind obosit dupa o zi foarte grea de munca si un concert zdrobitor la Sala Palatului, "m-au inviat" putin si astfel, la sfarsit in noapte parca nu mai simteam oboseala.
Apropos, la plecare zabovind mai mult in asteptarea unor cunostinte, l-am intalnit pe Fabio Biondi in parcul Ateneului, pleca insotit de cativa colegi instrumentisti. I-am spus ca nu trebuia sa vorbeasca in engleza la prezentarea bis-urilor ci in italiana. Noi suntem popor latin frate cu ei, avem o limba foarte asemanatoare, in sala erau foarte multi din lumea muzicala unde cunoasterea limbii italiene este obligatorie, foarte multi de-ai nostrii vin si pleaca din Italia, a doua lor casa si totusi era o seara Vivaldi la Ateneu, ei italieni asa ca engleza lui a distonat in atare conditii. Mi-a dat dreptate si mi-a spus ca nu s-a gandit la acest aspect venind din diverse turnee din tari ne-latine. Dar mi-a promis ca data viitoare va vorbi in italiana cu sala din Romania :)

Astfel, s-a mai dus o zi plina de Festival Enescu. Asta noapte in fata Ateneului, Dl. Ioan Holender nu avea liniste sa vorbeasca la telefon, toata lumea il aborda si-l felicita. El mai are un merit, a reusit sa desparta (eu spun, "despaduchieze") politic acest eveniment muzical intamplat o data la doi ani (adica politica sa nu se mai bage), unul din multele motive pentru care publicul e din ce in ce mai numeros, invitatii din ce in ce mai valorosi si fiecare noua editie e mai buna decat cea trecuta. Sa-i dea Dumnezeu sanatate sa duca cat mai departe acest eveniment, unul dintre putinele lucruri pozitive intr-o Romanie de azi schilodita moral, uman, valoric si educational ! Existand astfel de oameni si lucruri, ma gandesc, poate nu e totul pierdut in tara asta!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
West
Posts: 504
Joined: 20 Nov 2008, 08:22

Re: Festivalul George Enescu - Editia 2013

Post by West »

L-am auzit pe Oprescu la tv promitind o noua sala de concerte pentru proxima editie. Sa-l cred, sa nu-l cred...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - Editia 2013

Post by momolo »

Pai intai are de facut o autostrada suspendata ! :D
Am informatii from inside. Posibilitatea exista, teren exista si e legat de o alta realizare chiar mai importanta si aceea foarte, foarte necesara si cu unele sanse (mai ales ca stiu cine este promotor al ideii principale, nu cu sala de concert care insa e legata de treaba asta ca un apendic, un om care tace si face avand realizari la activ). Insa eu unul sunt sceptic. In primul rand, cei 2 ani e prea putin (la cum se misca lucrurile traditional, vedem autostrazile!). Apoi, Oprescu deja o ia la vale, problema cainilor maidanezi i-a dat o prima lovitura dar mai ales are o lipsa mare de realizari dupa atatea vorbe aruncate. Chiar si daca s-ar putea accesa bani de la UE pentru sala, tot s-ar infunda deoarece sistemul este gripat de coruptie endemica si birocratie ucigasa garnisita cu o lipsa de autoritate, puterea si decizia fiind practic imprastiate in mii de cioburi. O astfel de realizare se poate face in 2 ani de Romania numai in conditii de dictatura. Insa in bulibaseala actuala si in timp ce economia tarii coboara ca sania pe partie, probabilitatile sunt foarte reduse. Despre sala a spus si Barbu, ala cu ochelari de borcan de la cultura si a ramas numai sforaiala de campanie, adica s-a fasait cand realitatile financiar-bugetare i-au explodat ca punga de rahat in mana. Apoi mai este si o problema de orgoliu mioritic. Cine o face ?! Cine isi aroga meritele ? Apoi mai este o problema si de popularitate, majoritatea electoratului nu e interesata de muzica clasica, domeniu care NU este "de masa", deci NU conteaza electoral. Defapt nu prea vad politicieni la concerte, doar cativa pe care-i stiu de 4 ani, vazuti constant la toate concertele ca de exemplu, Radu F. Alexandru de la PDL, Valeriu Stoica de la PNL si pana la editia trecuta nelipsit era si tanarul Theodor Paleologu pe care la editia asta nu l-am mai vazut.....si cam atat sau alti cativa de-i numeri pe degete doar ocazional. Pana la editia trecuta venea si Ponta, acum probabil nu are timp dar e si el pasionat de domeniu. Apropos, cred ca singurul argument firav in favoarea acestui vis cu sala de concerte e chiar Ponta cu Daciana, oarecum, insa societatea mioritika e atat de performanta in a ingropa din start ideile bune incat nu-mi fac iluzii.
Deocamdata vorba e aruncata de Oprescu, cel care are la activ si povestea aia cu autostrada suspendata. :D
Sala de concert muzica clasica live este pentru o comunitate precum ceasul de lux sau yahtul. In lumea bogata aceste sali sunt construite de oameni bogati pentru....oameni bogati. Biletele sunt foarte scumpe (si pentru ca nu poti baga multi oameni daca nu ai amplificare). Sala este un fel de bijuterie a elitei ori la noi elita e formata in majoritate din ghertzoi parveniti care habar nu au de chestia asta, unii au senzatia ca activitatea respectiva costa doi lei.
Pentru a avea o elita autentica trebuie sa ai sute de ani de civilizatie si educatie, odrasla de om bogat trebuie dusa de mica la sala de concert, pe vremuri multi isi puneau copii sa invete un instrument muzical. Asa se formeaza elita care promoveaza o sala de concerte, pe vremuri aceste constructii fiind initiate din vointa regilor si imparatilor.
Am fi avut o sansa culmea, numai in comunism care desi un sistem inuman si criminal a avut meritul de a democratiza cultura permitand accesul oamenilor saraci la cultura. De multi s-a prins calitatea culturala dar azi nu au bani de bilete care la noi sunt mult mai ieftine decat in Vest. In prezent si in modul in care este societatea actuala, asemenea lucruri nu mai conteaza, nu aduc voturi, nu folosesc MATERIAL la nimic ....in viziunea noilor conducatori alesi.
Dar trebuie sa luam in calcul si hazardul, intotdeauna am spus, lumea este impinsa inainte de catre cei putini, nu de catre cei multi !
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - Editia 2013

Post by momolo »

Pentru cei interesati sa intre mai mult in domeniul muzicii clasice cat si sa afle opinia unui specialist muzical despre ceea ce se petrece la Festival, recomand lecturarea analizelor facute de faimosul critic Dumitru Avakian.

La o cafea care poarta in ea o bucata de Africa si intreg oceanul Atlantic (un amestec ecologic de Rwanda si Brazilia) am citit cu placere opiniile domnului Avakian, anumite aspecte pe care le-am perceput asemanator fiindu-mi acum explicate:

http://adevarul.ro/blogs/dumitru.avakian" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - Editia 2013

Post by momolo »

Dumitru Avakian:
Suntem îngrijoraţi pentru viitorul Festivalului! Şi totuşi, bucuria acestui început a fost agrementată şi de îngrijorări, de întrebări fireşti, de răspunsuri ne-lămuritoare expuse pe parcursul celor două conferinţe de presă care au precedat deschiderea Festivalului, conferinţă de presă şi discursuri susţinute de câţiva dintre oficialii manifestărilor. Ingrijorător a fost acel statement formulat la scenă deschisă de Barenboim însuşi, scandând „Festivalul Enescu, veşnic!” Este o credinţă? Este un avertisment? O nelinişte? Nu pot să nu constat, nu există o poziţie oficială emisă de stat, de guvern, faţă de Festivalul Enescu, de viitorul acestuia. Trebuie exprimată o asemenea poziţie ? Desigur! In condiţiile actuale. Căci sunt cunoscute precedentele în parte fericite, în parte nefericite, legate de istoria de 55 de ani a Festivalului enescian al muzicii. A fost înfiinţat, promovat şi exploatat drept instrument al propagandei unui regim politic care căuta a-şi încropi o anume legitimitate. Observând partea muzicală, artistică, câştigurile pentru publicul românesc au fost imense! O demonstrează suita imprimărilor discografice produse de Societatea Română de Radiodifuziune, imprimări live în variantă CD care reiau concertele primelor două ediţii ale Festivalului, cele ale anilor ’58 şi ’61. Festivalul enescian al muzicii, o instituţie publică susţinută din bani publici. A fost, a rămas şi trebuie să rămână o instituţie susţinută din bani publici. Iar parteneriatul public-privat nu poate fi decât bine-venit. Chiar dacă instituţia mecenatului nu are la noi o importantă tradiţie. In mod cert, istoria ultimelor două decenii, a ultimelor zece ediţii, a adus o nouă atitudine publică, o nouă percepţie, faţă de această importantă manifestare. Festivalul a devenit un veritabil brand de ţară. A devenit un preţios bun public, o poartă către lume pentru muzica enesciană, pentru valorile ţării. Este firesc să cunoaştem poziţia oficială faţă de instituţia Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu. Sper că nu va întârzia să apară. Căci la casele cele serioase contractele artistice se încheie cu doi, cu trei ani înainte!
http://adevarul.ro/news/festivalul-geor ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;

PS - L-am auzit si eu pe Daniel Barenboim cand a spus in sala, "Festivalul Enescu, vesnic!", afirmatie care a creeat rumoare in sala....si abia acum inteleg de ce...
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Festivalul George Enescu - Editia 2013

Post by Kostas »

Paavo Jarvi este o revelatie in lumea muzicii. Este dirijor si director muzical la Orchestre de Paris.
A obtinut Premiul Grammy pentru Cantatele de Sibelius inregistrate la Virgin Records, in interpretarea Orchestrei simfonice nationale a Estoniei impreuna cu Corul National de barbati si Corul de fete Ellerhein.

Mai multe amanunte despre activitatea dirijorului gasiti aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/Paavo_J%C3%A4rvi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.paavojarvi.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Festivalul George Enescu - Editia 2013

Post by Kostas »

Astazi, un concert interesant de urmarit:

Luni la orele 20:00

TRIO PINCHAS ZUKERMAN, AMANDA FORSYTH, ANGELA CHENG

PALATUL de JUSTIŢIE din BUCUREŞTI


Program :
W.A. Mozart – Sonata pentru vioară şi pian în Sol Major K 301
R. Schumann – Adagio şi Allegro pentru violoncel şi pian în La bemol Major op. 70
Z. Kodály – Duo pentru vioară şi violoncel op. 7
F. Mendelssohn-Bartholdy – Trio pentru pian în re minor op. 49
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - Editia 2013

Post by momolo »

09.09.2013
FESTIVALUL ENESCU BUCURESTI, ROMANIA
ORCHESTRA SINFONICA NAZIONALE DELLA RAI
Sala Mare a Palatului
Dirijor : JURAJ VALČUHA
Solistă : ANNA TIFU – vioară (laureată a Concursului Internaţional "George Enescu" - 2007)
Program :
G. Enescu – Suita nr. 1 în Do Major op. 9
Philip Glass – Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră (1987)
M. Ravel – Tzigane, rapsodie pentru vioară şi orchestră op. 76 (1924)
I. Stravinski – Suita pentru orchestră “Ritualul primăverii”
bis - G. Verdi

FOTO:
https://plus.google.com/photos/11314592 ... erid=gplp0" onclick="window.open(this.href);return false;

VIDEO:
http://www.youtube.com/user/bege1966" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - Editia 2013

Post by momolo »

Interpretarea suitei "Ritualul primăverii" a lui Stravinski a fost magnifica! Orchestra e de top absolut! Tanarul dirijor e mai "cuminte" si mai putin spectaculos decat altii insa ceea ce iese e de inalta calitate! Concluzionez, dirijeaza instrumentisti de top dotati cu instrumente de top!
As putea spune, aceasta piesa e printre cele mai bune din toate punctele de vedere, din tot ce am ascultat pana acum la festival!
La urma, la bis, Verdi! A fost incredibil! Desi cu sacrificii am ajuns (lipsa de timp), nu am regretat deloc. Eram un pic in dubiu daca merita si a meritat din plin ! Superb !!

PS - am reusit sa filmez cateva secvente cu sapuniera foto, vedeti la colectie, dar genul asta de lucrari muzicale nu pot fi redate cu nimic, nici un aparat, nici un sistem audio nu e capabil sa redea asemenea capodopere muzicale fara pierderi substantiale. Aceste piese muzicale pot fi intelese pe deplin numai in sala, pe viu si fara amplificare. Cel putin, la Stravinski dinamica sunetului este colosala, de la sunete in surdina care abia se "intrezaresc" pana la dezlantuiri seismice ! Pe orice inregistrare aceasta uriasa dinamica se pierde, ramane numai un fel de medie a ceea ce a fost, pierzand nuante si "culori" importante precum pestii colorati scosi morti din apa.
Unele piese muzicale pur si simplu se pot intelege numai in sala, pe viu.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - Editia 2013

Post by momolo »

10 sept 2013
FESTIVALUL ENESCU BUCURESTI, ROMANIA
ORCHESTRA SINFONICA NAZIONALE DELLA RAI
Sala Mare a Palatului
Dirijor : JURAJ VALCUHA
Program :
O. Respighi – Poemul simfonic "Fontane di Roma"
Cl. Debussy – "Marea", trei schiţe simfonice pentru orchestră L 109
M. Ravel – "Daphnis şi Chloe", fragmente din baletul în trei părţi imaginat de M. Fokin

Am adaugat poze si clipuri video in linkurile de mai sus.

RAI Nazionale dirijata de tanarul Juraj Valcuha a dat un al doilea spectacol de inalta clasa. Cea mai buna expresie apartine prietenului Kostas prezent si el in sala - "Acesta orchestra este ca un Ferrari !" Excelenta caracterizare!
La ultimul bis eu am avut senzatia ca ascult Filarmonica din Berlin dirijata de Von Karajan in anii de glorie (evident, interpretari pe care le stiu doar din inregistrari valoroase).
Aceasta orchestra poate interpreta orice in opinia mea find una dintre cele mai bune pe care le-am ascultat live vreodata!
In concluzie, RAI Nazionale au fost la inaltime !
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - Editia 2013

Post by momolo »

Image
Image
Image
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - Editia 2013

Post by momolo »

Image
Image
Image
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply