HARBETH

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Jaya
Posts: 141
Joined: 10 Apr 2009, 11:42
Location: Brasov

Re: HARBETH

Post by Jaya »

Da, asa este, am avut pentru aproximativ un an si ceva modelul C7 ES3. Harbeth produce niste incinte cu adevarat interesante si de calitate, mai ales la banii lor. Se remarca prin muzicalitate, prin acurateatea si naturaletea timbrelor - asta este atuul lor - si redau instrumentele asa cum sunt aproape indiferent de amplificare, cabluri si altele, iar asta este o mare calitate dupa parerea mea! Sigur, sunt destul de difcil de pilotat, cer mult curent si de calitate ca sa cante la valoarea lor si asa cum trebuie. Apropo de timbre, putin (chiar f.putine) incinte, si chiar mult mai scumpe, am auzit sa redea natural si cu acuratete timbrele instrumentelor, mai ales fara sa aiba in spate o potrivire in ceea ce priveste electronicele si cablurile etc. De asemenea, au destula rezolutie, fara a deranja sau a fi analitice, din contra sunt calde, muzicale asa cum am mai mentionat. Au totusi un sunet mai 'inchis' (nu ma refer la 'dark' aici), si au nevoie asa cum am mai zis sa ceva curent in spate ca sa se 'deschida'. Cateodata, si aici depinde si de spatiul de auditie, au tendinta de a-si arata sunetul de cutie, care, indiferent cat de lucrat este si a fost conceptul (care permite rezonanta si 'respiratia' incintei), isi arata totusi prezenta, mai ales pe anumite zone de frecventa (repet, depinde si de spatiul de auditie si inregistrare).
Cam atat - daca vrei mai multe detalii poti citi ce am scris la vremea respectiva, cand am facut un test comparativ chiar cu 'omoloagele' lor sa zic asa, la fel de faimoase, Spendor SP2/3R.

Jaya
Posts: 141
Joined: 10 Apr 2009, 11:42
Location: Brasov

Re: HARBETH

Post by Jaya »

Si am uitat sa mai mentionez un minus, estetic de data asta - sunt destul de urate, si 'masive' ca prezenta dupa parerea mea, dar pt mine a contat sunetul, si de asta le-am si avut. :D

acustik
Posts: 384
Joined: 19 Oct 2011, 11:32

Re: HARBETH

Post by acustik »

Jaya par a fi superbe si C7 ES3. Din pacate nu le cunosc, pentru ca sincer vorbind nu prea am ocazia sa ma invart prea des printre boxe si electronice de zeci de mii de eur. Am avut insa acest noroc (sau nenoroc ca greul abia acum incepe :mrgreen: ) ii pot spune sa mai cunosc un pasionat de muzica si care are , asa cum spuneam, modelul acesta Super HL5. Clar ca nu stiu asadar care or fi diferentele de sunet intre modelul tau pe 2 cai si HL5 pe 3 cai, insa e clar ca in configuratia auzita pe mine m-a incantat sunetul acestor boxe. Estetic, da, chiar nu prea inspira incredere nici HL5 fiind mai degraba designul anilor '60 - '70 decat designul stralucitor al boxelor moderne de azi care-ti fura prima data ochiul si apoi urechea.
Exista un citat grozav al poetului Hafiz, el a spus: “Chiar si dupa tot acest timp, Soarele niciodata nu ii spune Pamantului: Imi esti dator”. Doar gandeste-te ce poate face o iubire ca aceasta! “Ilumineaza” o lume intreaga!(Dr.Wayne Dyer - Schimbarea)

User avatar
doru
Posts: 257
Joined: 16 Oct 2008, 14:28

Re: HARBETH

Post by doru »

Jaya wrote: Cateodata, si aici depinde si de spatiul de auditie, au tendinta de a-si arata sunetul de cutie,
Jaya, cred ca nici nu s-au rodat suficient Harbeth-urile la tine, daca le-ai vandut deja dupa un an. Sunetul de cutie despre care vorbesti se datoreaza probabil mai degraba suporturilor pe care ai pus boxele. Am constatat personal influenta stand-urilor asupra boxelor mele, se simte orice schimbare. Acum stau pe niste stand-uri de lemn de care sunt “decuplate” prin spike-uri Soundcare. O solutie simpla si ieftina care le "convine" de minune.
Most people use their stereos to listen to music. Audiophiles use music to listen to their stereos.

Jaya
Posts: 141
Joined: 10 Apr 2009, 11:42
Location: Brasov

Re: HARBETH

Post by Jaya »

Doru, ce sa zic, poate da, poate nu. Eu ascultam in medie cam 20 ore pe saptamana, si intr-un an jumate' cat le-am avut eu, zic ca treb. sa se rodeze. Oricum, am facut multe teste cu pozitionarea, atat in camera cat si pe standuri/suporti - si pt mine mi-au sunat cel mai bine pe niste standuri metalice solide (de 30cm parca inaltime), umplute cu nisip, pe care am montat 4buc de isopuk-uri Manger (dintr-un polimer cu proprietati de absorbite acustica bune) pe fiecare stand, si boxa pusa astfel peste aceste puc-uri.
Vreau sa-ti spun ca, dupa umplerea standurilor cu nisip, schimbarea a fost majora (in bine) in ceea ce priveste sunetul, la fel pozitionarea lor pe acele pucuri de la Manger -> control pe bass mult mai bun, si de aici o liniarizare a raspunsului in frecventa, sunetul mai deschis si mai corect, mai multa rezolutie etc.
Totusi, pe anumite inregistrari si cu anumite instrumente (exemplu: chitari clasice live - albumul 'Krushevo' de la MA recordings), cat si datorita camerei, apareau niste rezonante pe pasajele forte ale chitarilor (basul mediu/de sus cat si media de jos) unde suna cutia crede-ma. Adica, se simtea cum lucreza si incinta pe plaja respectiva de frecventa, nu foarte tare, dar audibil si in final neplacut.

User avatar
doru
Posts: 257
Joined: 16 Oct 2008, 14:28

Re: HARBETH

Post by doru »

Jaya wrote:... suna cutia crede-ma. Adica, se simtea cum lucreza si incinta pe plaja respectiva de frecventa, nu foarte tare, dar audibil si in final neplacut.
Te cred, dar din ceea ce spui, pare a fi mai degraba un defect al boxelor decat probleme de acustica a spatiului. Acest lucru mi se pare destul de curios, poate ar fi fost util sa iei legatura chiar cu “tatal” boxelor respective, designer-ul sef de la Harbeth, care raspunde cu promptitudine si la obiect pe site-ul producatorului, lucru constatat personal. Acum, evident, este tardiv si fara rost, daca ai vandut boxele (pacat :( ). La mine nu am constatat astfel de probleme (rezonante nedorite ale cutiei), in conditiile in care, banuiesc, din punct de vedere al conceptiei si materialelor folosite, cutiile de lemn ale celor doua modele sunt asemanatoare. Cu diferenta clara data de volumul mai mare in cazul SHL5, dar ce sa mai zicem atunci de modelul mai mic, Harbeth P3?
Si, crede-ma, de cand m-am mutat la casa si am scapat de grija vecinilor, nu am avut “mila” cu volumul amplificatorului… :)
Most people use their stereos to listen to music. Audiophiles use music to listen to their stereos.

acustik
Posts: 384
Joined: 19 Oct 2011, 11:32

Re: HARBETH

Post by acustik »

doru wrote:
Jaya wrote: Cateodata, si aici depinde si de spatiul de auditie, au tendinta de a-si arata sunetul de cutie,
Jaya, Sunetul de cutie despre care vorbesti se datoreaza probabil mai degraba suporturilor pe care ai pus boxele. Am constatat personal influenta stand-urilor asupra boxelor mele, se simte orice schimbare. Acum stau pe niste stand-uri de lemn de care sunt “decuplate” prin spike-uri Soundcare. O solutie simpla si ieftina care le "convine" de minune.
Sunt de aceeasi parere: standurile si pozitionarea bookselfurilor influenteaza de cele mai multe ori sunetul! Pana le-am avut si eu pe niste suporti de lemn si la circa 30 cm de perete mi se pareau ca suna foarte bine. Situatia s-a schimbat radical cand mi-au sosit standurile de metal, umplute cu nisip, facute la comanda, dupa ce aflasem ca aceste boxe au nevoie de standuri solide, si la inaltime de pana la 60 cm maxim ca sa se auda bine, si evident nu lipite de perete.
Ei bine, practic din acel moment, adica dupa asezarea boxelor pe noile standuri si departarea la 1 metru de perete, pot spune ca Celestion SL6 au inceput sa cante altfel,; adica net superior fata de vechea pozitionare!
Exista un citat grozav al poetului Hafiz, el a spus: “Chiar si dupa tot acest timp, Soarele niciodata nu ii spune Pamantului: Imi esti dator”. Doar gandeste-te ce poate face o iubire ca aceasta! “Ilumineaza” o lume intreaga!(Dr.Wayne Dyer - Schimbarea)

User avatar
hondaru
Posts: 317
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

Re: HARBETH

Post by hondaru »

Am avut ocazia acum 2 zile sa ascult Super HL5 intr-o amplificare chinezarie cu lampa si cu un SACD Player Marantz. Sistemul inca era in faza de optimizare in privinta asezarii boxelor. Am ascultat doar 2 melodii atat mi-a permis ora inaintata. Sunetul a fost bun dar nu ceva iesit din comun. As spune ca tipic Englezesc, politicos, care nu te agaseaza cu nimic dar nici nu te antreneaza. Ce-i drept muzica mi-era necunoscuta, camera avea peretele din fata boxelor repectiv in spatele pozitiei de auditie din sticla locatia nefiind tratata acustic absolut deloc.
Azi am avut ocazia sa ascult un sistem MBL cap coada cam 30 minute pe muzica cunoscuta pentru ca m-am dus "inarmat" si pot spune cu mana pe inima ca in restul de auditii efectuate de amorul artei a fost pierdere de vreme. Cel mai bun sunet ascultat pana acum (ce-i drept si pretul este cel mai mare).
Sa revin la SHL5 supertweeterul nu pot zice ca face mari valuri, per total sunetul nu a fost deloc pe placul meu. Poate o alta amplificare, alta camera, le-ar fi facut dreptate boxelor.
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: HARBETH

Post by Gabriel_Wo »

MBL e o firma ce nu vrea sa vina in Romania! Este prezenta in toata Europa, mai putin in voievodatele romanesti.. :roll: Conform unei declaratii a unui manager, MBL nu va veni in Romania, pe motivul..saraciei romanilor. Se inseala.. :)
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

User avatar
hondaru
Posts: 317
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

Re: HARBETH

Post by hondaru »

@ doru,

Boxele tale sunau bine si la volum mic? Zici ca inainte nu le ascultai prea tare din cauza vecinilor.
In aceeasi camera volum mic VS mare la boxele tale este o diferenta dramatica?
Eu caut din greu boxe care sa sune bine la volum (Decibeli) mic....
Multumesc.
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

User avatar
domnujim
Posts: 111
Joined: 26 May 2009, 13:08
Location: Muntii Fagaras

Re: HARBETH

Post by domnujim »

hondaru wrote: Eu caut din greu boxe care sa sune bine la volum (Decibeli) mic....
In sensul asta mi-au atras atentia ELAC FS 243 (Vad ca acum se cheama BS 243 sau poate nu le-am retinut eu bine numele initial).

User avatar
doru
Posts: 257
Joined: 16 Oct 2008, 14:28

Re: HARBETH

Post by doru »

hondaru wrote:@ doru,

Boxele tale sunau bine si la volum mic? Zici ca inainte nu le ascultai prea tare din cauza vecinilor.
In aceeasi camera volum mic VS mare la boxele tale este o diferenta dramatica?
Eu caut din greu boxe care sa sune bine la volum (Decibeli) mic....
Multumesc.
O boxa buna suna bine la orice volum, atat timp cat nu se depasesc limitele constructive propriu-zise. As zice ca, avand in vedere conditiile de acasa cu care ne confruntam majoritatea "audiofililor" (spatiul mic de bloc comunist, vecinii de rigoare, nevasta care, nu stiu cum se face, dar in cele mai multe cazuri este anti-audiofila, etc), pentru noi cel mai important este ca sistemul si boxele sa se descurce in special la volum redus sau moderat.
Chiar daca de ceva timp m-am mutat la casa si am scapat de unul din factorii amintiti adineauri (vecinii de perete), nu locuiesc singur! Iar pentru pasiunea audiofila, din pacate, nu prea ramane timp decat tarziu in noapte, de cele mai multe ori. Asa ca, in continuare, in majoritatea timpului, ascult la volum relativ redus si, dupa urechile mele, boxele se comporta multumitor (altfel nu “rezistau” de aproape 4 ani!). :)
Bineinteles, la volum mare diferenta este sesizabila, in special in ce priveste “realismul”, senzatia de live, implicarea in atmosfera muzicala. Daca nu poti asculta la volum mare, sau mai bine zis la volumul optim impus de caracteristicile insumate ale componentelor sistemului respectiv, pierzi mult din “informatia” si atmosfera transmise de inregistrarea muzicala. Atingerea nivelului sonor optim despre care vorbeam, este, din pacate, influentata in mod decisiv nu numai de calitatile propriu-zise ale componentelor sistemului, ci si de factorul extern care este cel mai mare “dusman” al audiofilului – acustica spatiului de auditie.
Din acest punct de vedere, in cazul meu personal, mutarea la casa a insemnat cel mai mare castig privind “exprimarea” sistemului audio. Schimbarea sunetului a fost fara exagerare dramatica, desi eram foarte multumit de sistem si inainte, acum parca am trecut la o alta clasa, superioara! Mentionez ca nu am efectuat niste amenajari speciale ale camerei unde am instalat sculele, sau am acordat vreo atentie speciala acusticii. Insa trecerea de la conditiile acustice dezastruoase de care am avut parte la bloc (cu gresia si betoanele de rigoare) la noile conditii de la casa (caramida, parchet) a fost cel mai spectaculos si eficient “upgrade” pe care il puteam face sistemului audio. Acum pot asculta la volum mare fara sa ma mai deranjeze vreun ecou sau bubuiala, tocmai in acest context am afirmat si ca nu am sesizat rezonante neplacute ale cutiei boxelor. Castigul este insa la fel de spectaculos si in cazul auditiilor tarzii din noapte, la volum mic, cand am sesizat uimit ce mult inseamna lipsa zgomotului de fond permanent determinat de agitatia specifica orasului aglomerat, care nu disparea nici noaptea, un zgomot pe care desi nu il sesizam neaparat (din cauza obisnuintei cu el) era prezent si influenta auditia.
Facand o “retrospectiva” de-a lungul timpului si experientelor audiofile cu care m-am confruntat, as afirma, fara exagerare, ca acustica spatiului de auditie a fost pana la urma factorul determinant in obtinerea unui sunet care sa ma multumeasca.
Most people use their stereos to listen to music. Audiophiles use music to listen to their stereos.

acustik
Posts: 384
Joined: 19 Oct 2011, 11:32

Re: HARBETH

Post by acustik »

doru acum ca ne-ai impartasit si schimbarea majora produsa la sunet dupa mutarea la casa, abia astept sa fac si eu acest pas. :mrgreen: .Imi imaginez deja cam cum as amplasa sitemul audio, iar chestia asta cu posibilitatea de a asculta la volumul optim pentru auditie, pentru bucuria de a savura muzica in ansamblul ei eu consider ca e iarasi un pas extrem de important.
Apropo, ne-ai spus ca ai scapt de blocul comunist, de vecini, de frica de a creste volumul insa nu ne-ai spus care sunt reactiile sotiei antihaudiofile :D in noul context; nu de altceva, dar sa stiu la ce sa ma astept si eu cand ma voi muta. :mrgreen: Scuze de off-topic, dar subiectul pare (foarte)interesant, cel putin pentru mine!
Exista un citat grozav al poetului Hafiz, el a spus: “Chiar si dupa tot acest timp, Soarele niciodata nu ii spune Pamantului: Imi esti dator”. Doar gandeste-te ce poate face o iubire ca aceasta! “Ilumineaza” o lume intreaga!(Dr.Wayne Dyer - Schimbarea)

panzer
Posts: 115
Joined: 05 Jan 2009, 16:21

Re: HARBETH

Post by panzer »

Confirm si eu imbunatatirile sensibile in prestatia sonora a aceluiasi sistem mutat de la bloc la casa.

Desi am o camera dedicata ca biblioteca birou si camera de auditie (5x5) cel mai bine se aude in "dormitorul bunicii", camera care din intamplare are dimensiuni perfecte dpdv Cardas:
http://www.cardas.com/room_setup_main.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Mai este si posibil ca bookshelf-urile mele mici sa se piarda complet intr-o camera asa de mare.

De-as fi citit eu asta inainte de a plati proiectul casei. Sau macar daca berbecul ala de arhitect scump ar fi avut vreo idee despre sunet! :evil:

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: HARBETH

Post by momolo »

panzer wrote:Sau macar daca berbecul ala de arhitect scump ar fi avut vreo idee despre sunet!
:D Nu ai idee cati dintre ei nu stiu altceva inafara de mp3 pe boxe Lojitec (de 25 lei perechea) din desktop sau iPod cu doape. Ba stiu pe unii care si-au facut casa proprie si au dotat-o cu "sistem surround" de la supermarket, din ala care incape tot intr-o lada de aspirator iar cablurile sunt precum cele "de sunerie", marca "no-name". :D Insa tot e bine daca ti-a lasat loc sa-ti pui televizorul in sufragerie! Am vazut partiuri unde living-ul era format numai din scara, scari, stalpi, grinzi (sub care pui canapeaua sa ai grinda in cap), cratite si ulcele agatate de pereti in bucataria "licuriceasca", aia fara usa ca la expozitie, ferestre si iar ferestre (inutile si intoarse spre orice loc neinteresant de afara), eventual si o buda directa (fara fereastra) unde daca iti faci treaba mare ai parfum in tot "livingul", dar ciu-ciu loc sau perete sa-ti incapa o "plasma"(a se traduce LCD sau LED) macar de 50". Eventual in cazul asta pui "plasma" mai mica sa incapa sau o pui in drum ca si canapeaua (asezata ca in filmele "licuricesti").
Daca te dai pe mana arhitectului, asa iti trebuie! :lol:
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply