FILME artistice

Doar o vorba sa-ti mai spun
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

China nu se teme de timp

de Cristian Tudor POPESCU Publicat la: 28.11.2013

Oare câţi români, întrebaţi care sunt filmele lor româneşti preferate, ar numi Valurile Dunării, bijuteria lui Liviu Ciulei şi Titus Popovici din 1959?

Premierul Chinei a făcut-o. Domnul Li ne-a spus că Valurile Dunării a rămas în mintea şi sufletul oamenilor din China. Majoritatea românilor mai tineri de 40 de ani n-au văzut acest film. Şi dacă li s-ar propune să-l vadă ar spune că e un film vechi, n-am timp să le văd nici pe astea noi. Între cei de vârsta mea care l-au văzut, ar refuza să-l revadă aceia care-l etichetează drept „film cu comunişti şi cu 23 August”. Şi sunt şi unii, indiferent de vârstă, care nu se uită la filme româneşti din principiu, pentru că "toate sunt proaste".

Subsemnatul am văzut Valurile Dunării de cel puţin 10 ori, cu ochi de cinefil, nu de filmolog. De pe această poziţie, încerc să le explic tuturor categoriilor de nevăzători de mai sus de ce Valurile Dunării e şi astăzi în sufletul poporului chinez.

Pentru că e Casablanca românească. Cei doi bărbaţi, unul încadrat într-o activitate subterană, organizată şi periculoasă, împotriva hitlerismului, Viktor Laszlo, adică locotenentul Toma, celălalt „un particular”, dur şi aparent individualist, stăpân de restaurant în Casablanca, stăpân de şlep în Valurile Dunării, fumători amândoi, ţigară de la ţigară, Rick şi Mihai, care ajunge în final, să-l ajute pe profesionistul Rezistenţei. Femeia dintre ei, Ana, îl pierde pe Mihai, tot aşa cum Ilsa, Ingrid Bergman, îl pierde pe Rick, Humphrey Bogart, Irina Petrescu fiind în rolul ei de debut, comparabilă cu marea actriţă suedeză - aşa cum mi-a povestit Liviu Ciulei, numai influenţa politică de care dispunea Titus Popovici a putut stopa catastrofala distribuire a fiicei lui Gheorghiu-Dej, Lica, în rolul Anei.
Avem şi melodia obsedantă: Valurile Dunării de Ivanovici este As Time Goes By, cântată încă o dată de negrul Sam.

Umberto Eco clasa Casablanca drept o capodoperă exemplară, o sumă de clişee care, în mod miraculos, se ridică la transcendenţă.

Aşa este şi Casablanca noastră, o poveste nemuritoare despre iubirea asediată de destin, despre sacrificiu şi amintire, despre timpul care lasă totul în urmă. Nu ştiu cum se spune „Omule!” în chineză, dar vorba cu care puştiul îi dă lui Mihai muribund, după ce o trece pe limbă, ultima ţigară „Poftim, omule...”, n-are nevoie de traducere în nicio limbă.

Timpul trece, dar China nu se teme de timp. Apa trece, pietrele rămân, a subscris domnul Li la zicătoarea românească. Valurile Dunării, un film, se dovedeşte un pod de piatră care nu s-a dărâmat, apa a venit, dar nu l-a luat, şi a rămas o punte între popoare peste mileniu.

Ce morţi frumoşi sunt Irina Petrescu, Liviu Ciulei, Titus Popovici, Lazăr Vrabie!
http://www.gandul.info/puterea-gandului ... p-11726543" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

Un film mai vechi care merita vazut, foarte bun:
Dirty Pretty Things (2002) tradus de ai nostrii aiurea, "Viata la Londra":
http://www.imdb.com/title/tt0301199/" onclick="window.open(this.href);return false;

Un film din 2011 care mi s-a parut excelent:
360(2011)
http://www.imdb.com/title/tt1680045/" onclick="window.open(this.href);return false;

Un film nominalizat la premii pentru efecte speciale, Oskar si BAFTA (ce imbecilitati sunt promovate!) pe care pur si simplu nu l-am putut vedea pana la capat, l-am abandonat deoarece este mult, mult prea idiot, prea imbecil si prea plin de toate cliseele bashite de la Hollywood ! Pe astia i-a parasit orice urma de inteligentza si originalitate ! Chiar si structura scenariului este super-fumata. Asemena gunoi mi se pare la fel de toxic precum E-urile din alimente, menit sa descreiereze puberi gata descreierati. Unii vor spune, si ce daca, e haios sa vezi insiruirea continua de explozii, efecte 3D din computer si tot tacamul de clisee ale genului in timp ce creierul iti este in repaos, lucrand numai la mestecarea floricelelor din porumb! Insa pentru un puber genul asta de film il "formeaza" (alaturi de majoritatea jocurilor din PC, insa vedem noi mai incolo, sa ajunga vreo primata din asta cu degetul pe vreun buton rosu...). In concluzie, un rahat sclipitor:
Iron Man 3 (2013)
http://www.imdb.com/title/tt1300854/" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: FILME

Post by Gabriel_Wo »

Philip Seymour Hoffman a murit! Un actor extraordinar. In fiecare film face mai mult decat un personaj, face o lume. Daca este sa amintesc numai cateva filme in care l am vazut ..Synechdoche, New York.., The Master sau A Late Quartet.. in fiecare dintre ele face cate un rol exceptional.

Cand moare un mare actor, cel mai frumos omagiu este sa i revedem filmele.

http://www.theguardian.com/film/filmblo ... ovie-clips" onclick="window.open(this.href);return false;

Unul dintre filmele prea putin apreciate dupa opinia mea in care a jucat Philip Seymour Hoffman, este Synecdoche, New York. Face parte din acea categorie de filme carora eu le as da Oscarul cel mare..
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_Seymour_Hoffman" onclick="window.open(this.href);return false;
In opinia mea Philip Seymour Hoffman a fost acel gen de actor exceptional dar modest, fara sa faca mult caz de propriul talent, genul de actor care poate juca orice. Sunt altii mult mai celebrii dar care nu pot interpreta orice rol. Rari au fost si sunt aceia care pot orice rol dar cu modestie.
Desi american de origine, Hoffman mi s-a parut mai aproape ca stil de calitatea britanica (personal, cel mai mult imi plac actorii britanici pe care ii consider topul breslei actoricesti mondiale de oricand si de acum).

Chiar aseara a fost pe DigiFilm un film exceptional:
The Ides of March (2011)
tradus la noi: "Ziua trădătorilor"
Director: George Clooney
Writers: George Clooney (screenplay), Grant Heslov (screenplay)
Stars: Paul Giamatti, George Clooney, Philip Seymour Hoffman.

http://www.imdb.com/title/tt1124035/" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: FILME

Post by Gabriel_Wo »

Apoi, Anglia are si un trecut literar de invidiat, ca de la text se naste si teatrul, iar filmul de la un scenariu. Shakespeare..el, taticul tuturor, Lord Byron, Shelley, Daniel Defoe, fondatorul romanului modern, Sir Walter Scott, cel mai important condeier al romanului istoric, Charles Dickens, H. Fielding, Jerome K. Jerome, celebru pamfletar, Jonathan Swift, John Galsworthy, surorile Bronte, James Joyce, ..cel dintr un careu de asi, pe langa Dostoievski, Thomas Mann si Marcel Proust..un Aldous Huxley, prozatorul generatiei rebele din anii 60..H.G. Wells, T.S. Eliot, Sir Arthur Conan Doyle, Agatha Christie si Edgar Wallace, maestrii romanului politist, si multi, multi altii..

Pana si premierul Winston Churchill, a fost cunoscut ca autor si castigator de Premiul Nobel.

In Londra se jucau piese de teatru inca din jurul anilor 1400, din perioada dinastiei Tudorilor. La un moment dat, primaria Londrei in 1570, interzice jucarea piesele de teatru, ca o masura impotriva ciumei, expulzand actorii din oras, determinand construirea teatrelor adhoc in vecinatatile libere din jurul Londrei. In timp aceste zone vor ajunge zone rau famate pentru numeroasele bordeluri si case de jocuri de noroc si in final, sa ajunga cartiere de divertisment, cum ar fi cartierul Cortina..chiar este si un model de Ford britanic din anii 70..Ford Cortina. :)
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

Patru persoane au fost arestate in cartierul Chinatown din Manhattan, dupa ce politistii au descoperit in timpul unei actiuni acelasi tip de droguri gasite in apartamentul actorului, Philip Seymour Hoffman, care a murit duminica, probabil din cauza unei supradoze de heroina, conform unor surse din politie, scrie Mediafax.

Potrivit Reuters, arestarile au fost efectuate, marti, in timpul unui raid al politiei, intr-o cladire din cartierul Chinatown, dupa ce politistii au gasit in acel loc acelasi tip de heroina din cauza careia se presupune ca a decedat actorul american.

Totodata, un purtator de cuvant al Departamentului de politie din New York a afirmat ca heroina descoperita in apartamentul lui Hoffman, dupa moartea acestuia, nu era diluata sau amestecata cu fentanil, un drog sintetic despre care autoritatile considera ca este responsabil pentru numeroasele decese provocate de supradoza din ultimele luni.

"Nu am descoperit fentanil in droguri", a precizat purtatorul de cuvant.

In cursul zilei de luni, presa americana a afirmat ca peste 50 de pliculete, dintre care unele contineau heroina, au fost gasite in apartamentul starului. Politia nu a confirmat aceasta cifra - in timp ce BBC afirma ca 70 astfel de pliculete au fost gasite in apartamentul actorului -, insa a declarat ca "testele preliminare" au confirmat faptul ca drogul gasit la fata locului era intr-adevar heroina.

De asemenea, autopsia actorului a fost efectuata luni, iar, conform Reuters, rezultatele sunt asteptate in cursul zilei de miercuri.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

Superclásico (2011)

http://www.imdb.com/title/tt1609492/" onclick="window.open(this.href);return false;

O comedie daneza filmata in Buenos Aires si vorbita amestecat in daneza, engleza si spaniola.
Filmul mi s-a parut foarte dragut si merita vazut!

R.I.F. (2011)
"R.I.F. (Recherches dans l'Intérêt des Familles)" (original title)
tradus la noi: "Anchetă în interesul familiei"

http://www.imdb.com/title/tt1729218/" onclick="window.open(this.href);return false;

Un film politist francez cu un puternic stil....francez. :D
In opinia mea acest politist depaseste calitatea majoritatii filmelor americane de gen. Foarte realist, natural, alert, logic, scenariul foarte bun insa, ceea ce e mai rar in ultima vreme, lipsit de clisee idioate (tipice filmelor americane de gen si din pacate, preluate din ce in ce mai mult si de catre filmele europene ceea ce mi se pare dezgustator. Dar nu e cazul aici).
Recomand, merita vazut.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
mihaiLLL
Posts: 72
Joined: 10 Jan 2011, 08:56

Re: FILME

Post by mihaiLLL »

August: Osage County

http://www.imdb.com/title/tt1322269/" onclick="window.open(this.href);return false;

Filmul nu este cine stie ce,ca actiune,totul se invarte in jurul unei familii cu foarte multe certuri in interiorul acesteia,insa prestatia actorilor te fura pur si simplu.

Tocmai am revazut ...Capote

http://www.imdb.com/title/tt0379725/" onclick="window.open(this.href);return false;

Philip Seymour Hoffman ...genial

User avatar
Obi Wan
Posts: 456
Joined: 21 Mar 2011, 15:03

Re: FILME

Post by Obi Wan »

Her
http://www.imdb.com/title/tt1798709/?ref_=nv_sr_1

Un film deosebit care merita vazut.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

Flight (I) (2012)

http://www.imdb.com/title/tt1907668/" onclick="window.open(this.href);return false;

Un film bun si bine realizat, actori foarte buni, imagine buna, totul de calitate. Merita vazut!
O singura remarca, sfarsitul filmului este fals, fortat, tras de par, asemenea "treziri de constiinta" 100% benevole nu se petrec in viata reala. Sfarsitul filmului a fost decis de niste ipocriti.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: FILME

Post by Gabriel_Wo »

Spunea Francis Ford Coppola, cel mai bun regizor american, prin anii 80..operele mari si maestrii din cinematografie, au fost in trecut..

Umbrelele din Cherbourg, un film francez din 1964, regia Jacques Demy, in care vor debuta Catherine Deneuve, diva filmului francez de mai tarziu si Nino Castelnuovo.

Va lua Palme d Or la Cannes in 64, Oscar ptr cel mai bun film strain si cea mai buna muzica in 65, Globul de Aur in 66.

Un musical hall de exceptie, in care dialogul nu exista, ci toata lumea canta ! Un joc actoricesc de o mare sensibilitate. Muzica este extraordina. Toate sunt minunate in acest film, ..si scenografia, cadrele cu o coloratura speciala si costumele..si dragostea pierduta..

Minunat ! :)

http://www.imdb.com/title/tt0058450/" onclick="window.open(this.href);return false;
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

Shirley Temple a murit. Avea 85 de ani:

http://movies.msn.com/movies/article.aspx?news=851739" onclick="window.open(this.href);return false;

Imi aduc aminte de ea, eram copil, o dadeau la TV in emisiunile de sambata sau duminica, emisiuni foarte interesante pe vremea si in vremurile alea cand ne uitam fascinati la mici si bombate televizoare alb negru, mai fascinati, mai captivati si mai fermecati decat azi cand privim semi-plictisiti la ditamai plasmele HD mai mari in suprafata decat baia.
Anii 1930 in USA cand Shirley Temple a fost un fenomen. Ramane in istoria cinematografiei universale. O tin minte ca pe un copil vesnic din vremea cand in cinematografie exista bun simt, decentza si rusine.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

Lincoln (2012)
Director: Steven Spielberg
Writers: Tony Kushner (screenplay), Doris Kearns Goodwin (book)
Stars: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn

http://www.imdb.com/title/tt0443272/" onclick="window.open(this.href);return false;

Abia acum il vazui si eu. In ciuda premiilor si notei foarte mari la imdb, in ciuda regiei lui Spielberg, cu greu am suportat filmul pana la capat intentionand tot timpul sa-l abandonez. Mi se pare un film mediocru, lalait, dezlanat, fara nici un haz, o plictiseala mai ceva ca filmele istorice romanesti ceausiste, alea chiar erau mai interesante!
Mi se pare cel mai slab film regizat de Spielberg din tot ce am vazut pana acum.
Doar cateva lucruri mi-au placut nefiind totusi din cale afara de remarcabile sau iesite din comun - imaginea si decorurile, atmosfera foarte realista a epocii respective, excelent sugerata dar si actorul principal, Daniel Day-Lewis care a interpretat magistral.
Un film de plecat din sala, o plictiseala previzibila presarata pe alocuri cu doctrina politica si propaganda in ton cu locatarul actual de la Casa Alba. Ceea ce este cel mai deranjant, ca sa intelegi cat de cat scenariul trebuie sa citesti in amanunt manualul de istorie la capitolul respectiv. Asta arata esecul scenariului si regiei, in opinia mea un film chiar si istoric trebuie sa transmita complet ceea ce vrea fara sa nevoiasca spectatorul sa aiba dinainte o baza de cunostinte (dealtfel plictisitoare, dealtfel cine are chef de mica lor istorie care e cat o biata cacareaza pe langa istoria europeana sau asiatica ?!).
In concluzie, intre filmele standard cu elicoptere aruncate in aer, masini storcite, etc si acest film istoric imbibat cu propaganda la fel cum le faceau si comunistii, nu prea stiu ce sa aleg, poate in functie de chef, primele ca sa testez sistemul surround, ultimul ca sa pot dormi linistit.
Mai slab decat as fi crezut ! Iar asta a luat ....doua Oscaruri ?!?! :shock:
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by glucica »

Pentru cei care sint interesati: a inceput sezonul 4 din Game of thrones.

atyclb
Posts: 682
Joined: 29 Jul 2009, 10:10

Re: FILME

Post by atyclb »

B.B. King: The Life of Riley

http://www.youtube.com/watch?v=lQhkpmEd ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;

Post Reply