Amplificator sărac pentru oameni care ,,ştie,, sunet

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Amplificator sărac pentru oameni care ,,ştie,, sunet

Post by oake »

momolo oricum nu mai fac nimic la amplificatorul asta, doar il mai deschid odata şi pun 2-3 cd-uri de rock ca să văd dacă se încălzeşte traful la o putere normală de ascultat.
În cazul în care se incălzeşte mai încerc nişte condensatori de 6200 uF. Dacă şi în cazul ăsta se încălzeşte revin la cei de 4700uF daţi în proiect. Cei originali erau de 2200 uF iar sunetul era chiar leşinat.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplificator sărac pentru oameni care ,,ştie,, sunet

Post by momolo »

Transformatorul nu se incalzeste din cauza condensatorilor de filtraj (si ma indoiesc sa se incalzeasca din cauza consumului, de obicei acele transformatoare japoneze se incalzesc mergand si in gol, dar nu e o problema). Daca i se arde primarul la pornire din cauza capacitatii prea mari de filtraj, asta e alta chestiune. Dar nu e usor sa-l arzi nici asa, trebuie sa insisti (cu "upgradarea", internetul sa traiasca!).
Recomand totusi un studiu de teorie electronica chiar si din carti vechi anii 70-80, chiar si din carti "comuniste" de la anticariat (insa exista biblioteci si prieteni electronisti). Unele notiuni de baza ar trebui sa le stie oricine inainte de a pune mana pe letcon.
Daca jucaria aia suna cum poate se datoreaza in mare masura componentelor active si schemei. Ca e totusi fabricat in Japan (oricat ar fi fost de ieftin prin 1980) asta e de ajutor. Dar mai sunt multe altele interesante si intr-un final conteaza mult potrivirea cu boxele si la impedanta cu sursa de semnal.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Amplificator sărac pentru oameni care ,,ştie,, sunet

Post by oake »

Mulţam momolo pentru sfat. Ai dreptate, nu mă pricep la electronică deci chiar dacă mă uit pe net, ca vaca-n lemne, tot nu înţeleg nimic. Spuneai tu, la un moment dat, ceva de un releu si nişte rezistenţe...poţi să-mi dai ceva apropiat puterii mele de înţelegere? Deci ceva intuitiv.
De asemenea am mărit filtrajul la un Braun 510 care iniţial suna frumos dar leşinat. diferenţa este mare.
Oricum eu nu ascult ampurile la putere apropiată de maxin, căci nu am nevoie la ce ascult eu.

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Amplificator sărac pentru oameni care ,,ştie,, sunet

Post by VTP »

Sunt multe variante de a readuce la viata noua un aparat vechi, indiferent care! Pe net circula multe astfel de variante, doar ca multe din astfel de demonstratii sunt lipsite de baza logica si rezultatele sunt imaginare.
Cam putini sunt acei care gandesc logic la un aspect asupra caruia nu sunt elemente de tagada: imbatranirea este valabila si in cazul aparaturii electronice de orice tip si destinatie. Sa nu tii cont de acest lucru si sa bati campiile audiofile este altceva si ............................ asta e!
Momolo a aratat ca pe net sunt multe lucruri care sunt gresite si nu trateaza situatia de fapt cu elemente reale ce tin de stiinta ca sta la baza productiei de componente electronice, a proiectarii schemelor si executia aparaturii!
Un lucru e cert, sigur si mai ales vizibil daca ne indepartam de credinte ezoterice: aparatura imbatraneste in ansamblul ei, chiar daca aparent nu pare. E clar ca unele componente au caracteristici de imbatranire mai evidente, cum este cazul condensatorilor electrolitici, dar .... si rezistentele, condensatorii neelectrolitici, masele plastice, cauciucul si chiar lipiturile cu aliaje de staniu imbatranesc, cu efecte mai mult sau mai putin vizibile!
Cand vorbim de tot felul de efecte si fenomene subtile in cabluri, scapam din vedere efectul timpului asupra aparatului in sine.
Multi traiesc cu ideea ca un aparat achizitionat de nou, nefolosit un timp indelungat, nu-si va pierde calitatile pentru ca nu este utilizat. Surpriza poate fi enorma cand, la incercarea de a-l utiliza acesta "nu porneste" sau se arde ceva in el!
Un aparat utilizat corect isi pastreaza calitatile timp de cateva decade, imbatranirea se produce dar nu este evidenta si mai ales, fara o masuratoare a parametrilor si compararea lor cu parametrii initiali se vorbeste in ceatza totala!
Inlocuirea electroliticilor a devenit o moda in revitalizarea si "imbunatatirea parametrilor" aparaturii audio. Daca nu se tine cont de o serie de elemente, "imbunatatirea" este, in final, o catastrofa tehnica:
- condensatorii electrolitici de filtraj din alimentator sunt alesi pe criterii bine definite si ar fi de preferat inlocuirea lor pentru scaderea capacittii cu altele cu caracteristici identice (capacitate, tensiune de lucru, capabilitatea de curent, timpul de incarcare, descarcare - incarcare, etc.)
Nu totdeauna, inlocuirea cu capacitati mai mari este benefica, ba chiar din contra.
Un condensator cu capacitate mai mare prezinta toate defectele specificate de momolo, si , in plus pot sa adaug alterarea reproducerii frecventelor joase in momentul in care nu se reincarca f.rapid! Faptul este perfect audibil!
- rezistentele imbatranesc si ele, indiferent de tipul lor, determinand modificari ale punctelor de functionare ale etajelor, o verificare in acest sens, conform caietului service nu poate fi exclusa.
- acelasi lucru si pentru condensatoarele neelectrolitice.

Nu tot ce apare pe net poate fi corect. Nu tot ce se zvoneste este si corect si adevarat.
Logica nu poate fi lasata la o parte! :shock:

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplificator sărac pentru oameni care ,,ştie,, sunet

Post by momolo »

Din ce stiu la majoritatea aparatelor hifi din perioada de glorie erau garantate lipiturile cu cositor la 25 de ani. In proiectare totul trebuie prevazut sau estimat si asa cum a spus si VTP de multe ori, garantia de fiabilitate nu este o cifra fixa, nu se poate stabili exact, totul depinzand de conditiile de pastrare si folosire. Iar aparatele nefolosite sunt intradevar cele mai afectate. Imi aduc aminte ca discutam cu un prieten cum sa procedeze dupa ce descoperise niste radiouri Philips din anii '40 si i-am sugerat sa-si confectioneze un alimentator cu tensiune alternativa variabila si sa inceapa sa alimenteze vechiturile (dezgropate dintr-o magazie) de pe la 50 V incet, incet. Daca le-ar fi bagat direct la 230V ar fi crapat garantat.

Apropos ce inseamna garantare - producatorii seriosi specifica in tabel orele estimate (minim) de functionare ale unui electrolitic. Valoarea este data la temperatura nominala maxima inscrisa pe condensator, de exemplu 85 grade celsius. Surprinzator, condensatori buni au durata aceasta de (exemplu) 3 ani. Am zice ca e putin, inacceptabil insa in viata reala nici un condensator nu lucreaza la 85 grade. Ei bine, cu cat aceasta temperatura de lucru e mai mica numarul de ore se inmulteste in asemenea masura incat un astfel de condensator folosit in viata reala la temperatura ambianta normala poate rezista insumat si 20 de ani in loc de cei 3 ani prevazuti in tabelul de caracteristici.
Am mai scris asta, de la unul din oamenii de la care am invatat cate ceva in domeniu (inginer electronist audiofil.....o specie rara!) auzeam mereu o fraza pe care profesorul lui i-o repetase mereu - in electronica temperatura este totul !

oake, ti-am sugerat ceva, incearca sa te pui la punct (din carti, nu de pe internet) cu teoria chiar daca ti s-ar parea inutila si plictisitoare. Daca faci asta vei ajunge sa nu mai pui intrebari si poate vei ajunge sa nu mai "upgradezi" (in mare parte complet inutil sau daunator) aparatele pe care le consideri bune.

Daca e sa discutam de alimentarea unui etaj de amplificare ti-as spune ca intr-o masura mai mare conteaza puntea redresoare si transformatorul (exact ala pe care vrei sa-l schimbi.....cu ce?! Cu unul din China sau bobinat de Dorel la Iasi ?!).

Am avut si eu tendinta in trecut sa desconsider proiectarea acestor "trancote" crezand ca acei bunici erau prosti sau redusi (in comparatie cu marii Zei au haudiofiliei moderne, unii predicatori pe internet ca vorba aia, marketingul e sufletul comertului si la fiecare secunda se naste un fraier). Dar citind si invatand sa inteleg am aflat ca prost eram doar eu. Chiar si scule aparent modeste erau proiectate dincolo de ceea ce aveam eu impresia. Dar am dat si cu urechea si mi-am dat seama ca de cele mai multe ori "upgradele" (inerent chinezofil) ducea la o inrautatire a situatiei trancotei. Dar e natural ca omul dupa ce munceste cu credinta sa-si iubeasca "odorul" chiar daca acesta e putin oligofren. Memoria auditiva e scurta si pana mesteresti uiti cu totul. Dupa aia poate suna mai prost dar autosugestia e puternica mai ales intr-o chestie atat de subiectiva. Cert este ca piese cum erau erau alea facute in Japan prin anii 60,70 si 80, nu mai pupam noi azi! Ne da Mama China balega capsulata in borcanel frumos colorat si daca nu avem cu ce compara, asta e!

Evident, asa cum a spus si VTP, nimic nu rezista vesnic si daca trancota prezinta la masuratori semnele unei debilitati (de exemplu cum am gasit de curand niste "conzi" de 4700uF avand 1500uF si fiind cam usurei la mana fara sa le fi dat zeama pe afara) atunci trebuiesc luate masuri de vindecare prin inlocuire deoarece alta cale nu exista.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Amplificator sărac pentru oameni care ,,ştie,, sunet

Post by oake »

Departe de mine de a contesta ce au spus momolo şi VTP.
Totuşi nu înţeleg fenomenul: am luat un amp Sanyo care iniţial suna ca o trompetă, am aplicat transformarea din link plus ceva mai mult şi deja am sunet. Diferenţa faţă de înainte şi după, inclusiv pe etape, este atât de mare încât chiar mă miră. Singura mea problemă e să nu ard traful şi am să fac testele de rigoare.
La Braun CEV 510 am schimbat doar filtrajul (cei drept condensatorul de 5000 de micro(ăla mare de la spate) l-am inlocuit cu trei cond de 4700 in paralel, iar pe cei doi frako de 2200 de micro i-am înlocuit cu doi Rubicon de 6200 de micro şi diferenţa iar a fost mare.
Şi nu am ascultat numai eu aceste ampuri înainte şi după.
Nu m-am transformat peste noapte într-un fel de minitehnicus obsedat de electrolitici, dar am fost nevoit să transform două ţepe (nu sunau ce trebuie) în ceva care sună chiar bine.
Pe receiverul braun CEV510 l-am luat la un preţ mic dar cu multe probleme, deoarece această scula a fost făcută de Dieter Rams pentru boxele Braun L710 pe care le posed.
După ce i-am remediat problemele suna cam leşinat dar bine în rest.
După upgradare a căpătat vigoare, adâncime, etc... se potriveşte cu boxele într-un mare fel... chiar mai bine decît Braun CEV 550 pe care de asemenea îl am şi nu am de gând să-l modific.
În fine... ştiu că nu e bine să umblu în scule dar am fost nevoit.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Amplificator sărac pentru oameni care ,,ştie,, sunet

Post by comanr »

parerea mea e sa stai linistit si sa te bucuri de "scule" daca iti place cum suna pentru ca chiar daca o sa se duca draq nu o sa fie nici un capat de lume :lol:
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Amplificator sărac pentru oameni care ,,ştie,, sunet

Post by VTP »

oake my friend,

In mod sigur, in relicvele in care ai inlocuit electroliticii, operatia era necesara, avand in vedere vechimea! In mod sigur electroliticii se uscasera destul si inlocuirea era necesara. Trebuie sa iei in consideratie ca marirea de 3-5 ori a capacitatii poate sa fi avut si consecinte nedorite, odata ce ai facut-o pe blind, fara nicio determinare. Nu sunt convins ca marind capacitatea de filtrare cu condensatori lenti, ai un sunet neaparat mai bun, dimpotriva, iar cum memoria auditiva este "scurta" te poti insela.
Am avut pe masa o multime de aparate la care condensatorii de filtraj pareau glume proaste: la un receiver 7.1 Yamaha, 2 x 4700 micro cu dimensiunile diam. 20 mm x 40 mm reuseau sa sustina aparatul la 50% din puterea continua de 50W/c fara sa dea semne de innec si manjire a basului. Adaugand aceiasi valoare, ca sa-i ajut pe "amaratzi", rezultatul a fost ca, aparent basul a devenit mai adanc dar de o calitate mediocra, asa ca solutia a fost de revenire la ce a pus fabrica.
Receiverul avea ELNA (Malaysia) iar eu am incercat cu Nichicon (Japonia), dar ai mei NU erau ce trebuie!
Si cei de valoare mai mica, in etajele din amplificator sunt alesepe criterii diferite! In trecut nu se produceau zeci de variante de condensatori, si, ce se folosea curent poteau rezolva mai multe cerinte. Azi, specializarea in vederea fixarii unor proprietati, dar si a reducerii pretului de cost a diversificat mult productia acestor condensatoare.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Amplificator sărac pentru oameni care ,,ştie,, sunet

Post by oake »

Maestre VTP
Mulţam pentru informaţii. Ducându-mă cu gândul la ce spuneţi dumneavoastră aş fi tentat să modific filtrarea la receiverul meu Braun CEV510 în sensul de a o aduce la ce a fost proiectat dar cu condensatori noi, evident chinezării (atâta doar că am folosit la ambele statii acelaşi tip de chinezării lăudate de vânzător) şi se pare că a mers.
Totuşi susţin în continuare că, pentru cei cu buget redus ampul Sanyo e o soluţie. Evident mai urmează şi potriveala. Din ce am ascultat este destul de prietenos. Am 3 perechi de boxe, toate cu un sunet deosebit, zic eu.
Nu-mi permit condensatori adevăraţi (cât or fi ei de adevăraţi), doar la preampul de doză de la Sanyo am luat aşa ceva, cu rezultatele de rigoare.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Amplificator sărac pentru oameni care ,,ştie,, sunet

Post by oake »

comanr
Am înţeles că ai scula asta citez: ''technics ul meu rs-1506US are si mufa pentru alimentare din baterii.''
Mi-e frică să te întreb cum sună(trage).
Îmi place foarte mult mecanica seriei 1500.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Amplificator sărac pentru oameni care ,,ştie,, sunet

Post by oake »

Un volant uriaş care ''dă tonul la sunet'' (să nu mai zic direct drive fără perii) şi un cabestan pe măsură...totul asistat de quartz.
Dacă nu mă înşel şi motoarele de rulare-derulare sunt fără perii.
Mi se pare mecanica ideală pentru un mag...mai mult nu se poate!
Poate greşesc?

User avatar
hersorin
Posts: 764
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: Amplificator sărac pentru oameni care ,,ştie,, sunet

Post by hersorin »

Daca omul e sarac si stie totusi sunet eu recomand un Job 225 http://www.jobsys.com/products.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Costa in jur de 1500 euro nou dar face furori peste tot .
Multi il compara cu amplificari de peste 5000 euro .
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

User avatar
Cosmin2000
Posts: 267
Joined: 19 May 2009, 18:56
Location: China/România

Re: Amplificator sărac pentru oameni care ,,ştie,, sunet

Post by Cosmin2000 »

La 1500 Euro clar nu e pentru omul sărac dar audiofil... :lol:
Sunt foarte multe variante din care omul sărac, căruia îi place să asculte muzică la un alt nivel față de ceilalți, poate alege în zilele noastre. Problema este ca omul sărac să nu fie și sărac cu duhul, atunci nu ai ce-i face... :roll:
Vintage forever!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplificator sărac pentru oameni care ,,ştie,, sunet

Post by momolo »

De-ar fi Romania plina de oameni saraci cu amplificatoare de 1500 euro ! :lol:
Imi place site-ul lor, fantastic! :lol: Minunat cum din cateva fraze am inteles ca au inventat apa calda in Colentina prin unirea unor genii din Elvetia si America preocupate cum sa hraneasca milioane de audiofili cu doi centi ! Nu mai era defapt nimic de inventat asa ca au inventat amplificatorul fara mufe si fara butoane cu in singur fir fabricat pentru Goldmund (cool!) si tinut secret din 1987, totul la un pret de numai 1699,00 dolari! :lol: (Oau, ca aia de la supermarket cu 99 in coada!) Din cele 4 butoane de la site, unul se numeste "how to buy" ! :lol: Ok.... poate unii nu stiu cum sa cumpere!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Amplificator sărac pentru oameni care ,,ştie,, sunet

Post by comanr »

@oake

"scula" sta mai mult pe post de bibelou functional, a fost reconditionat de mine anul trecut cand ma plictiseam si am decis ca decat sa stau pe feisbuc sa l aranjez putin.

de sunat, suna foarte bine mai ales ca nu este uzat mecanic, nu este o perfectiune, insa este un echipament "modern" cu banda ca sa zic asa si e extrem de frumos.

desi technics a facut maguri bune nu prea a intrat in sectorul profi, acolo unde frumusestea nu conteaza sau nu exista dar sculele fac muzica.

majoritatea necunoscatorilor care vin pe la mine intreaba aratand cu degetu' "ala merge" , zic da si apas play.

curios e ca nimeni nu intreaba de nimic, doar de magnetofon, arata intr un mare fel.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

Post Reply