Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by Gabriel_Wo »

Comanr, astea nici macar legende mitologice nordice, nu pot fi numite ! :lol:

Vin cu un exemplu personal, nu citit pe net. Io am facut armata in Bucuresti in 1983, intr o unitate cu multi baieti dezghetati la minte in mare majoritate lor bucuresteni, maghiari si sasi. In loc sa povestim tot timpul de Lenuta si Ciresica calcate prin vie, sporovaim mult si de muzica pop rock. Pe atunci, toata lumea vorbea de 2 albume istorice, Michael Jakson si debutul lui Madonna. Cu alte cuvinte, ajunsem sa fiu un moldovean ..simpatic (un lucru aproape imposibil acolo).

Cred ca am fost singurul soldat din armata romana care am dat in 85 (am facut 18 luni armata) pe un vinyl ..600 lei :!: , adica toata solda mea pe un an. Albumul luat era o raritate Ange Au Dela Du Delire din 1974, Philips sigilat, Made in France (nici Kotea Malineanu nu ar fi dat atatia bani pe atunci, in orice caz). Discul , m i la adus un bucurestean in unitate si vandut mie..In concluzie, nu m a arestat nimeni, sa fiu distribuit pe galerele genoveze.. :?

In alta ordine de idei, si in Jassybourg erau in voga acele centre de inregistrari magnetice, unde se putea admira tot felul de magaoaie si deck uri, puse claie gramada, unde muzica bubuia non stop ! Evident ca baietii care lucrau acolo, (f. posibil sa fi fost securisti), erau priviti ca niste zei regionali, mai ceva ca baietii cu averi gata facute si Lotus uri prin ograda. Acolo in vitrinele lor erau expuse LP ri, benzi de magnetofon AGFA noir sigilate (350 lei), BASF, boxuri cu 10 x casete japoneze si nemtesti tiplate, anunturi publicitare si liste cu discuri la vanzare ale lor sau de aiurea! Toate erau la vedere, numai bani multi sa fi avut.

Un remember..cand am inceput io sa dau bani pe discuri in 81 (eram in cl 10a) un exemplar sigilat grecesc era 350..400 lei, unul nemtesc 450 lei, unul folosit 300 lei. Marea majoritatea lor erau productii germane, grecesti, olandeze si americane, cateva englezesti, mai rar frantuzesti..atunci aparusera pe piata si editii Yugoton cu trupe rock la 200..250 lei, mai slabe calitativ, dar am prins si 2 exemplare cu un sunet extraordinar, ce rivaliza cu cele americane..doua cu Return to Forever si Chick Corea, 73 si 74! Astea erau aduse in tara, pe filiera timisoreana. Vinylul romanesc era 28 lei, cele mai deosebite 46 lei, iar Dum Dum din India vreo 80 lei, parca ..(Eagles The Long Run, AC DC Back in black, Kraftwerk The Man Machine, Pink Floyd TDSOM, Sheena Easton si Blondie Autoamerican..cam atat!

In 1989, un dublu LP ajunse sa fie vandut cu 1400 de lei, adica un sfert din leafa unui arhitect sef sau a unui chirurg !

In schimb am fost chemat prin telefon la Militie impreuna cu taica meu (fiind minor), pe motivul unui schimbul unui ghiul din aur pe un belt drive Toshiba . Nu intru in amanunte, acolo intr o jumate de o ora de stat intr un birou in fata unui capitan n i s a spus ca nu avem voie sa detinem aur ..si, de unde am asa o scula frumoasa occidentala :? Deci fara torturi sau schingiuri inchizitoriale. Punct.

Momolo, probabil te referi la deck uri de top care atunci costau de noi 3000, 4000 $ ! Apoi din astea, doar daca erai vreun colonel la securitate (presupun), ai fi putut sa le ai..oricum in Romania libera, erau paginile negre la mica publicitate >magnetofoane AKAI GX si Philips N, deck uri GX 35 si 71 sau Pionner, amplifurile AMU erau buluc acolo..
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by comanr »

informatia pe care o primisem era la mana a doua sau mai mult, poate fi luata ca atare.

sa nu confundam doua lucruri: "trasul" muziicii pentru propria auditie si distributia, eu cred ca aveau o problema cu cei care distribuiau nu cu cei care aveau o colectie personala si nu faceau valuri.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by VTP »

In anii '80 era deja o industrie audio/video! Ce spuneti sunt bancuri cu tramvaiul!
Vizati erau cei mari din "industrie" care nu lucrau nicaieri, nu erau impozitati si nici nu voiau sa cotizeze!Toti erau interesati sa asculte muzica, sa vada un film, chiar daca erau ofiteri de militie sau securitate.
LP-urile, CD-urile, casetele video sau Laser discurile video ajungeau la prima mana la "marii" industriei care le "matritzau" pentru a vinde si piesele bune si cele mai slabe. De pe matrite se trageau copii, distribuite in toata tara la "locali", care, la randul lor le utilizau la raspandirea noutatilor contra cost. Reteaua a functionat un timp si dupa lovitura de stat revolutionara. Ascendenta CD-urilor traficate peste Dunare, DVD-urile si calculatorul au lovit definitiv acest sistem astfel ca totul e o amintire. Cei mari aveau castiguri f.mari si era normal sa fie in ochii legii, doar ca se descurcau daca erau baieti de cartier!
Adio, timpuri trecute!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

Apropos de vremurile alea si Securitate, urmariti un interviu cu Dan Alexe difuzat la 28 martie de postul DIGI24. Este foarte interesant ceea ce povesteste Dan Alexe si in acelasi timp este si foarte adevarat. Nu va povestesc, cine are rabdare urmareste interviul si va afla:

http://www.digi24.ro/Media/Emisiuni/Dig ... artie+2014" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

porto
Posts: 416
Joined: 08 Nov 2008, 04:47
Location: Montreal

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by porto »

Am observat...asa...din intamplare ca sunt haudiofili care nu au nici macar un "picaputz" la casutza ( inca se mai gandesc ) ...dar..dau verdicte despre cum suna o parte din vinyl-urile vechi de la case bune.
Oare asa sa fie...!?
Cum poate vorbi cineva in cunostiinta de cauza cand...candva...poate.. a avut vre-un picap si chiar si....discuri ?
Asta se cheama ...HOTARARE MAXIMA ! in opinia mea.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by oake »

Hello oake thanx for the tips. De fapt am doua pick-up (un automatic cel cu unsoarea si un semiautomatic cel cu reglajul VTA). Pe cel automatic incerc sa il resuscitez cu forte proprii(fiind un fel de masina de scoala pentru incepatori in ale vinilului), fiind mai rudimentar, pe cel semi-automatic (in stare aproape noua) incerc sa il reglez cat mai bine pentru a ajunge la nirvana audiofila (glumesc). Cum am reglat VTA-ul mi-e jena sa spun(cu o rigla si un ochi inchis in principiu ca sa marturisesc), nu cred ca am nimerit punctul cel mai bun, probabil m-am apropiat de un punct mai ideal. O sa imi achizitionez o bula de nivel pentru a creste precizia urmandu-ti sfatul. Cu privire la reglajul overhang/compliance, ma pregatesc fizic sa le fac, deja reglarea cu protractorul (universal) a pozitiei dozei si a VTA-ului cu rigla( :oops: ) smulgandu-mi multe grimase si vorbe ... de duh. Pana sa ajung un guru al reglarii de pick-up mai este cal lunga, de abia am iesit cu masina din parcare zgariind jantele de bordura pentru a termina analogia cu scoala de soferi. Multam pentru suport oricum!

Sunt surprins cu câtă uşurinţâ priveşti reglarea compliaceului. Mai întăi tre să masori masa braţului sau o ai. Există o formulă. Şi apoi calculezi complianceul...-exisată altă formulă

User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by Gabriel_Wo »

Porto, termenul acesta de ..audiofil, e o nascocire recenta, in opinia mea e un mod de viata dictat exclusiv de ..piata, marketing si umflatul buzunarelor a unor smekeri din lumea libera! 8). De cand ma cunosc eu, existau doar 2 cuvinte>meloman si colectionar. Atat!

Chiar imi spunea zilele trecute pe FB un pianist din Israel, mult mai batran ca noi..Musiu Gavriile, sa stii ca audiofilia e o treaba perversa, nu mai pune la suflet nimic, mai baiete..doresti un sunet de pian autentic? Nu l vei intalni nici pe casti scumpe, nici in cele mai grozave boxe! Mergi la concerte, dai bani pe bilete, ca acolo vei auzi ciocanele si lemnul de pian adevarat.

Iar referitor la acele zeci de combinatii si reglaje savante..in vremuri nobile, existau doar 2 valori simple, care le urneai in cateva secunde..greutatea bratului si antiskating ul, care trebuiau sa fie egale, deobicei 1,5 gr..2 gr..nici cu alegerea cablurilor si a sarmelor nu isi batea capul careva, ca toate porneau din fundul sculelor. In rest, te bucurai mai mult de discuri, de MUZICA, traiai clipele mai intens, VIATA era frumoasa!

AM vazut pe net cateva lucruri care m au ..ingrozit! Haudiofili, care pana ajung sa asculte primele masuri pe un pick up tip OZN inalte cat sifonierul, le ia fix 15 minute pe ceas de la scoaterea unei placi din plic si care respecta intocmai zeci de rituale masonice complicate! (ma gandesc ca acei oameni, chiar se autoflageleaza..)

A doua nascocire (in opinia mea dementa), sunt acele plicuri de protectie de import cu preturi de 80..100 lei setul de 10 bucati. Eu imi aduc aminte, ca imi croiam singur acele coperti dintr o folie din aprozarele socialiste si nu ma costa mai nimic :lol: LA multe vinyle pe care aveai sansa sa le dezvirginezi singur (cea mai mare placere!), se puteau pastra propriile lor folii..

Spre linistea sufletului meu, chiar azi am discutat cu un amic care e plin de pickup uri si discuri occidentale, sa mi rupa si mie un bilet la intrare, sa pot asculta cateva table, niscaiava amplifuri vintage, sa vad sute de vinyle ce sunt pregatite ptr vanzare, auditie pe boxe de top.

Amanunte sincere, dupa vizionare si puricatul discurilor!
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

porto
Posts: 416
Joined: 08 Nov 2008, 04:47
Location: Montreal

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by porto »

Ascultand discuri la cineva care are "melioane " de picapuri are o legatura f subtire cu a avea unul acasa in carne si oase.
Ca sa iti faci o CORECTA idee de cum se aude trebuie sa treaca multe multe ore de ascultare si reglaje.
Poti sa fii f entuziast in primele ore de ascultat dar cu timpul iti vei da seama cu siguranta ce lipseste si vei incepe sa corectezi ceea ce poate fi corectat.
Si foarte posibil la sfarsit sa nu fii multumit de sunet.
Deci ,pentru mine , chestia ca am ascultat la cineva scula cutare nu imi ofera absolut nici o informatie despre cum se aude cu adevarat.
Cumpara un picap ...cumpara discuri ...incearca cartuse...incearca brate...schimba picapul...schimba iar cartuse...schimba iar brate...regalje peste reglaje...dezamagiri ...mari cateodata...si putine dar intense clipe de fericire si poate la sfarsit stai linistit si incepi sa rumegi discuri la un paharel de vin si...nevasta care s-a saturat pe viata asta amara...un pic de cearta care...trece si revii mereu la muzica si iar muzica ca doar de asta ma incercat o groaza de "scoloaie" lua-le-ar ( e correct cum am scris ?) pupaza!
Chestia cu ascultatul la cineva e exact ca si atunci cand stii 7 limbi straine din care 6 le fluieri... :lol:

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by oake »

Eu cred că discuţia a devenit prea complexă. După mine, sunetul terbuie să-ţi vorbească, să-ţi spună poezia lui ,să lucreze cu tine...cănd nu se întâmplă lucrul ăsta înseamnă că am piedut ceva.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by oake »

F=159 radical din (M+m)xC tre sa dea între 8-12 HZ

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

porto wrote:Ascultand discuri la cineva care are "melioane " de picapuri are o legatura f subtire cu a avea unul acasa in carne si oase.
Ca sa iti faci o CORECTA idee de cum se aude trebuie sa treaca multe multe ore de ascultare si reglaje.
Poti sa fii f entuziast in primele ore de ascultat dar cu timpul iti vei da seama cu siguranta ce lipseste si vei incepe sa corectezi ceea ce poate fi corectat.
Si foarte posibil la sfarsit sa nu fii multumit de sunet.
Deci ,pentru mine , chestia ca am ascultat la cineva scula cutare nu imi ofera absolut nici o informatie despre cum se aude cu adevarat.
Cumpara un picap ...cumpara discuri ...incearca cartuse...incearca brate...schimba picapul...schimba iar cartuse...schimba iar brate...regalje peste reglaje...dezamagiri ...mari cateodata...si putine dar intense clipe de fericire si poate la sfarsit stai linistit si incepi sa rumegi discuri la un paharel de vin si...nevasta care s-a saturat pe viata asta amara...un pic de cearta care...trece si revii mereu la muzica si iar muzica ca doar de asta ma incercat o groaza de "scoloaie" lua-le-ar ( e correct cum am scris ?) pupaza!
Chestia cu ascultatul la cineva e exact ca si atunci cand stii 7 limbi straine din care 6 le fluieri...
porto, Excelent spus !!
_____________
Gabriel_Wo wrote:Chiar imi spunea zilele trecute pe FB un pianist din Israel, mult mai batran ca noi..Musiu Gavriile, sa stii ca audiofilia e o treaba perversa, nu mai pune la suflet nimic, mai baiete..doresti un sunet de pian autentic? Nu l vei intalni nici pe casti scumpe, nici in cele mai grozave boxe! Mergi la concerte, dai bani pe bilete, ca acolo vei auzi ciocanele si lemnul de pian adevarat.
este perfect adevarat, trebuie sa fi dus cu totul sa nu sti un lucru atat de simplu.... insa.... ce te faci daca vrei sa asculti un pianist care a murit de mult ?!
Gabriel_Wo wrote:Iar referitor la acele zeci de combinatii si reglaje savante..in vremuri nobile, existau doar 2 valori simple, care le urneai in cateva secunde..greutatea bratului si antiskating ul, care trebuiau sa fie egale, deobicei 1,5 gr..2 gr..
e vorba de greutatea dozei si nu a bratului. Mai documenteaza-te. Si in general trebuie sa ai o anume experienta inainte de a vorbi de aceasta.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by remoteviewer1 »

oake
Sunt surprins cu câtă uşurinţâ priveşti reglarea compliaceului. Mai întăi tre să masori masa braţului sau o ai. Există o formulă. Şi apoi calculezi complianceul...-exisată altă formulă
Dear oake, fiind un incepator in ale vinilului nu privesc cu usurinta niciun reglaj. Din acest motiv inca ma lupt cu alinierea dozei (downloadand si incercand mai mult protractoare universale deocamdata) si reglarea VTA (inca incerc sa gasesc formula ideala). La overhang si compliance am ajuns in faza de documentare si pentru moment mi-am prins urechile la overhang, la compliance neajungand inca(mersi totusi pentru formula frecventei). As fi recunoscator daca m-ar indruma cineva in continuare pentru a simplifca procesul de intelegere. Chiar si asa daca m-as bloca la nivelul asta de calitate sonora, tot nu as renunta la vinil niciodata, nu vreau sa cad in capcana ascultarii "sunetelor" in detrimentul "muzicii".

Ceea ce ma incurajeaza sa nu ma dau batut, este faptul ca tot ce am facut pana in acest moment (achizitionare doza, reglaje de baza, achizitionare viniluri) mi-a adus o imbunatatire semnificativa a calitatii "muzicii" ascultate, la imbunatatirea sunetelor avand de lucrat in continuare. Cum spunea si portode multe ori m-au incercat si dezamagirile si cateodata si un pic disperarea, insa incet incet, sper sa le depasesc pe toate (sau daca nu sparg o banca(in parc) si cumpar un ozn modern gata reglat din fabrica).
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by comanr »

eu dupa ce am dat de tangentialul de la pioneer, nu mai vreau nimic, nu mi trebuie.

am ascultat la multe vechituri si noutati faine , teac, sony, technics, riga insa pioneerul asta se regleaza usor si scapi de multe batai de cap atata timp ca se incapataneaza sa functioneze.

e si mai safe pentru discuri, am un amic care imi imprumuta doar mie discuri pentru ca stie ce pick up am.

admir simplitatea tablelor clasice si am auzit sunet mai bun decat ce am eu pe cateva din ele sau erau in sisteme mai bune dar controlul turatiei/motorul SHR si al bratului tangential imi plac mai mult decat orice, e ca o uzina.


ma refer la PL-L1000
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by VTP »

E de mirare cat de naivi devin oamenii si ce impozit pe prostie pot capata atunci cand devin creduli 100% a unor tampenii de marketing. O amaraciune de pick-up actual sau de acum 50 de ani are aceleasi principii de functionare, doar ca azi, melomanii au devenit audiophili, asculta cabluri, condensatoare, uleiul din ele, stratul de metal al rezistentelor si, aplica ecuatii complicate pentru determinarea contractiilor nelineare in spatiile Banach pentru a regla forta antiskating si prin transpunere nelineara algebrica, amarata forta de apasare a acului.
Pentru completarea specializarii acestor mari amatori de muzica, le aduc (sau readuc ) in minte, regulile dupa care se utilizau pick-up-urile in epoca lor de glorie:
- verificati ca toate elementele aparatului sa fie montate corect, conform fisei tehnice;
- utilizati numai doza (dozele) recomandate de producator, pentru ca acestea se "aliniaza" cu cablurile cu care e dotat aparatul;
- reglati forta de apasare la valoarea recomandata de producatorul dozei si nu la alte valori, determinate din sisteme complexe de ecuatii. O doza buna aveti atunci cand trece testul de trackabilitate de pe discul de test Electrecord!!!! Toate aparatele au sistem de reglaj cu contragreutate, suficient de precise.
- majoritatea pick-up-urilor au sisteme deja clasice de antiskating, cel mai reusit ca rezultat fiind cel cu sforicica si greutate. Pe locul 2 este cel cu parghie si greutate, ca la pick-up-ul polonez GZ-431.

Succes!

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by oake »

remoteviewer1
Pentu început trebuie să ai ce să reglezi şi acest ceva (braţul) să stea pe o placă adevărată. Poţi să te joci cu plasticării turnate dar nu cred că vei fi mulţumit. Deşi unele, se pare, nu sună chiar rău (au fost nimerite).
Eu, cel puţin nu am reuşit să reglez ovehang-ul cu protractor-ul. Odată că nu se potrivesc unele cu altele şi mai ales cu pick-up-ul, iar reglajul e atât de aproximativ încât m-am lăsat. Aşa că am luat-o inginereşte şi l-am măsurat cu şublerul. Dimensiunea o găseşti pe vinilengine.
Dar până la braţ să revenim la placă. Din păcate la un pick-up totul sună. Ori nimereşti un pick-up vechi, relativ uşor dar bine nimerit şi atunci faci doar reglajele de bun simţ (n-am avut norocul ăsta până acum) ori te apuci să combini elementele.
Atunci când ajungi să simţi freamătul instrumentului dat de solist, care se transformă în emoţie, înseamnă că ai ajuns unde trebuie (cel puţin asta lucrează cu mine).
S-a vorbit mai sus de pick-up-urile tangenţiale, dacă nu mă înşel Pioneer. Am ascultat o astfel de sculă la Iura, dacă nu mă înşel L1000 sau ceva de genu şi suna într-un mare fel...din păcate nu cresc în copaci. Iar ca să-ţi iei acu un braţ tangenţial chiar costă. Dar chiar şi ala trebuie reglat, scapi de overhang şi antiskating, de celelalte nu scapi.

Post Reply