Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by oake »

Da pick-ul e adevărat. L-am ascultat.
Apropo ce doză foloseşti?. Bănuiesc că braţul e uşor. Asta dacă ne gândim la compliance.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by remoteviewer1 »

Eu cred ca la noi in tarisoara pick-up-ul "beneficiaza" si de o oarece reclama negativa (ca si cutiile de viteza manuale in state fata de cele automate) nefondata dupa parerea mea. Eu nu cred ca in anii de glorie a vinilului manuitorii de pick-up erau doar piloti de avioane si chirurgi de top ce nu le tremura mina. Lumea se bucura probabil de sunet si nu statea cu sublerul, polobocul si manualul de geometrie in mana. Astazi vinilul este considerat o baba cloanta, e greu sa reglezi, greu sa procuri vinil-uri, greu cu dozele cu acele sensibile, e pentru priceputi vezi doamne, pentru nobili, pentru burghezi nu pentru muritorul de rand. Cutia manuala e pentru pilotii curse, nu pentru bunicuta ce se duce la WalMart. Bull shit dupa parerea mea! Aceasi problema, probabil, ca si la amplificatoarele cu lampi la care am fost reticent in trecut datorita zvonurilor ca se strica repede, se incalzesc, trebuiesc gadilate. Oferta de pick-up este foarte variata astazi (incepe de la cativa zeci de euro pt vintage si se termina....), viniluri se gasesc pe ici pe colo si sh si noi, numai sa cauti, doze la fel de la cateva zeci de euro la....infinit. Pick-up-ul generic nu este o nava spatiala, se poate obtine un sunet multumitor cu eforturi si interes moderate, sunt invidios totusi pe confratii nostri din tarile dezvoltate la ce "comori" gasesc ei pe la targurile de vechituri (pick-up-uri ce prin romanica apareau doar prin reviste probabil) la preturi foarte decente. Unii le dezgroape de prin pivnite si se mira ce bine suna dupa atatia ani. Pana acum nu am auzit nicio reclama pick-up ce suna ca un CD-player, ci taman invers. O persoana ce are un hobby muzica trebuie sa se bucure de flexibilitatea data de toate tipurile de surse, nu trebuie sa fie prizonierul unui format. In momentul in care s-ar intampla o revolutie sa ajunga hi-fi ul la moda din nou (sf) sunt sigur ca ar disparea cd-playerele destul de repede, eu cred ca cel mai eficient raport intre calitate/pret pentru o sursa ramane totusi pick-up-ul(dupa experienta mea umila). Ar fi bine pentru majoritatea sa se intoarca la moda deoarece are un mare potential (nu e de mirare ca revine la moda cu destula forta prin tarile mai spalate). La noi amatorii de vinil sunt considerati de societate probabil figuranti, nostalgici, hipsteri etc(dau banii pe prostii in loc sa bage doape in urechi si sa dea drumul la terabiti de mp3-uri).
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by comanr »

@oake,
bratul e cam greu desi e scurt, are nevoie de o doza low-med compliance. folosesc doza lui originala MM, pioneer PC-600 in headshell ul original, ma gandeam sa mai iau o doza just in case, am niste vechituri de discuri in care nu as baga acul bun.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by comanr »

@remoteviewer1

nu mai vrea nimeni sa stearga praful de pe vre un disc, lucru, de pe vre un om batran. lipsa unui hobby sau a unei pasiuni e sora cu prostia si cu gibonismul.

acum au ca hobby pacanelele si aifonu'!
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

Citind discutia de mai sus mi-am adus aminte de bancul cu pictorul, elefantul, crocodilul si sarpele. Cica pictorul dupa ce termina un tablou in care o picteaza pe nevasta-sa, se duce sa ceara parerea la elefant. Acesta ii spune ca tabloul este minunat insa are un singur neajuns, nu are trompa. Crocodilul spune ca tabloul este minunat dar are un singur neajuns, prea putini dinti. In final sarpele apreciaza si el tabloul ca fiind minunat cu o unica obiectie, are prea multe picioare si maini.

Fiecare masoara si apreciaza lumea dupa propriile pasiuni si interese de moment. Cel care are tangential spune ca tangentialul este varful dealului. Cel care are motor de masina de spalat cu fulie (careia acum ii spune "idler" in romaneste) spune ca asta e Sfantul Graal cu unica grija sa aiba sub el o placa de mormant de la Belu ca sa nu vibreze motoroiul. Etc, etc.

Realitatea e intotdeauna mai simpla decat aceste discutii sterile la modul general - sistemul de redare al LP-ului desi are la baza cel mai simplu principiu din audio, depinde de atat de multe variabile incat e greu de emis legi Universale.

Eu unul am ascultat tot soiul de pickup-uri. E foarte greu, defapt imposibil daca e sa fim onesti ( :D ...dar e plictisitor astfel) sa detectezi ce este "de vina"? Boxele, acustica, ampliful, pickup-ul, doza, preul phono sau cablurile ?! Chiar si daca-l ai la domiciliu tot e greu, trebuiesc comparate multe variabile, prea multe chiar. Cine are rabdare si dotare ?! Mai nimeni inafara de vreun dealer cu depozitul plin si timp toata ziua la dispozitie caz in care "concluziile" vor fi viciate inerent (si aproape firesc) de interesele comerciale.

Totusi, tind sa-i dau dreptate lui VTP. Tangentialele nu au prins la grosul plutonului din motive intemeiate. Au fost facute in perioada de glorie hifi mai mult de sport, asa cum o firma auto investeste intr-un proiect de masina pentru raliu sau F1, chestie de prestigiu.

Am ascultat si eu in unele ocazii acel Pioneer 1000 si nu mi se pare deloc prost insa are o limitare, are sunetul lui propriu, la un moment dat nu merita sa plusezi pentru doza, preu si chiar sistem pe parte de amplificare, aparatul suna intr-un fel al lui si asta este, atata primesti. E foarte bun chiar si pentru pretul lui second hand (scumpicel), problema fiind cum toata lumea stie, vechimea si uzura, aparatul asta fiind delicat si aproape imposibil de reglat asa cum l-a facut fabrica acum o mie de ani, singurii care stiau si aveau sculele sa-l regleze perfect. In timp unele componente deviaza atat electric cat si mecanic, asta e una din probleme. Nici nu sti pe la cine a mai fost aparatul si ce a facut cu el sau ce malversatiuni a suferit dupa care daca e nevoie de reglaje si reparatii, avem o mare problema! Un pickup conventional simplu si clasic e cu totul altceva daca vine vorba de reglaje si reparatii, mult mai simplu si posibil de reparat/reglat. Pana la urma solutia cea mai simpla e si cea mai buna.

Eu unul nu pot spune ca tangentialul este superior. Depinde de model si combinatie doza+cabluri+preu. Totusi daca e sa vorbesc la modul general (ca asa sunt discutiile pe forumuri :D ) as spune ca tangentialele se aseamana mai mult cu digitalele (CD, SACD) printr-o anume senzatie de precizie care se plateste printr-o muzicalitate mai redusa. Probabil unii producatori au ajuns la concluzia ca sistemul clasic e mai usor de facut sa sune muzical decat tangentialul.

Cat despre idler, nu stiu ce sa spun, unii sunt cazuti pe spate (cei cu fenomenul Lenco care-mi seamana mai degraba cu fenomenul Oppo) dar stiu un lucru, motorul se aude in sunet, nu ai cum face fulia aia sa nu transmita ceea ce e firesc sa transmita si motor perfect fara vibratii nu exista cum nu exista nici randament 100% in natura. :lol: Sau mai ai o solutie, amplificarea si boxele nu pot reda partea de jos a spectrului si astfel ai scapat de huruit (dar si de muzica :lol: ).

Mai recent, judecand problema in ansamblu, am senzatia ca este de dorit un cuplu cat mai mare indiferent de metoda, belt, DD, idler (la principiul belt cuplul este inerent mic si afectat. De aceea unii pun 3 motoare la un platan).

Dar cum in electronica totul se reduce la o balanta intre castig si pierdere, un cuplu mai mare aduce un zgomot mai mare. Totusi cred ca exista pe undeva o marja, un cuplu prea mic nu aduce un sunet prea fericit. Asta se poate proba si la ochi, vedem in ce masura platanul care se invarte opune rezistenta la franare. In cazul asta puterea mai mare (= cuplu mai mare) da mai multa "viata" in sunet, atribut opus sunetului lesinat, flescait.
Care ar fi problema ?! Exista un fenomen mecanic care seamana cu jitterul din digital. Sunt chestii micro, de exemplu un motor DD merge in impulsuri si lucrul asta e rau. De aceea unii au facut mai multi poli la motorul DD insa nici asa nu scapi de problema. Altii (si asta cred ca e calea) au facut un controller mai bun pentru motorul DD clasic pe care l-au facut mai puternic (evident, cu neajunsul sa bage si zgomot mai mult). Beltul are neajuns din cauza elasticitatii curelei de cauciuc si de aceea unii pun curele rigide, de exemplu ata de chirurgie, am auzit si de ata dentara. Platanul mai greu ajuta in cazul sistemului belt drive insa nici asta nu e leacul universal, sunt table usoare care suna mai bine ca altele grele (si mult mai scumpe).

Insa, personal deocamdata daca ar fi sa aleg intre principii prefer reteta clasica de brat si motor DD de cuplu cat mai mare. Nu spun ca asta suna cel mai bine, spun ca asta mi se pare cel mai practic (cost/efect) si e chiar si ergonomic.

Apropos de Pio 1000, intradevar, ii trebuie o doza mai greutza cu compliance mai coborat. Au mers bine pe asta doze de peste 7...8 grame, nici intr-un caz dozele usoare sau ultra-usoare. Si as merge (in cazul acestui Pio 1000) pe MC, asa mi s-a parut mie ca e mai potrivit la MC desi mie unul imi place mai mult MM-ul. Defapt mie imi plac mai mult solutiile cat mai simple.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by comanr »

sant destul de sensibile la transport, au un kit special de transport aceste tangentiale, sant de acord cu momolo ca exista sanse sa se duca naibii mai mari decat la altele.

mie imi plac pentru ca s a muncit mult la ele, nu a venit unu chel sa arunce un platan de 50 kile si un pai de bambus pe post de scula.

chiar daca ar suna "mai bine" nu stiu daca as alege un brat normal, oricum "mai bine" ar fi deja in domeniul subiectiv , PL-L1000 fiind in "hall of fame" de pe vremuri, asezat acolo de audiofili cu ureche muzicala, e un pickup sofisticat.

contar faptului ca ar putea fi dereglate, se poate observa foarte usor daca bratul nu avanseaza cum trebuie, vechitura e foarte sensibila la "teren drept", asta este cam tot ce are nevoie ca sa mearga ca la carte, exista si un reglaj de "zero", la care, de cele mai multe ori nu trebuie umblat insa se regleaza cu un voltmetru conectat, nu dupa ureche, e o procedura de service standard.

testul suprem ar fi coborarea bratului in orice pozitie, daca incepe sa se miste aiurea ceva nu este in regula el trebuie sa se miste doar cand bratul este ghidat la stanga sau la dreapta.

am pus pe site ce si cum in linii mari, am si fabricat o anumita componenta pentru ca cea originala a cedat probabil la transport, nu am facut improvizatii la transport/placa si nici nu parea "umblat" in el, cine naiba sa umble in ele.

uzura mecanica semnificativa nu au aceste pickup uri, motorul SHR o sa ne ingroape pe toti.

are o singura "buba" acest model, ca sa zic asa, daca se folosesc discuri perforate aiurea , adica centrul nu este centru, vorbim de gunoaie de discuri, la cele perforate aiurea rau, apare un defazaj intre miscarea acului si miscarea capului care uneori se amplifica pentru ca, capul tinde sa urmareasca acul insa raspunsul fiind unul lent, nu brutal, apare acest fenomen de hunting care nu duce la saritul acului sau mai stiu eu ce, doar ca se aude aiurea.

nu voi face nici o modificare la el, doar asa peste ani va fi un obiect valoros.

pick up ul avea si probleme de turatie pe care le am rezolvat, am vrut sa vad daca pot sa il aduc la viata, am reusit, daca vrea cineva sa il asculte, e bineprimit.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by oake »

momolo spune ''Cel care are motor de masina de spalat cu fulie (careia acum ii spune "idler" in romaneste) spune ca asta e Sfantul Graal cu unica grija sa aiba sub el o placa de mormant de la Belu ca sa nu vibreze motoroiul. Etc, etc.''

Păi bine mă maestre nu tu mi-ai băgat mortul în casă cu ''idlerul''?
Eu, ca un neofit credul, te-am ascultat şi uite ce frumuseţe de sculă a ieşit.
Din punct de vedere mecanic '' placa de mormânt'' e suspendată pe picioare magnetice care pe lângă faptul că îşi face treaba, se transformă într-un pendul antirezonator omorând vibraţiile.
Eu, pe sculele mele nu aud motorul dar aud freamătul instrumentului, îmi transmite acel fior al sunetului.
Lucru pentru care îţi mulţumesc.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by comanr »

in regim de DIY e destul greu sa comanzi un DD asa ca ramane placa de cimitir, cam de asta nu ma apuc eu de inventii de genul asta, una ca nu cred ca sant in stare, a doua ca nu am hardware ul necesar sa mut brate tangentiale sau sa construiesc placi de baza pentru DD si ar trebui sa merg tot pe solutia clasica, cimitir, lemn, etc.

am vazut mai multe proiecte, unele din sticla, altele din lemn, cu motoare, motorase, suna bine , sant convins, nu or fi nebuni sa se laude cu un lucru prost, insa pentru mine un pickup automatic vintage e ceea ce trebuie, imi place pe langa sunet si modul de operare care denota clasa, creier, inventivitate, creatie, calcul.

dualul ala al tau e foarte apreciat de audiofili, exista si o firma in state care le reconditioneaza la nivel de nit/surub, probabil nu degeaba.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by comanr »

@oake

take a look:

http://www.doctordual.ca/" onclick="window.open(this.href);return false;
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by remoteviewer1 »

oake poti sa ne prezinti pe scurt pick-up-ul tau (model si modificari)? Poate ai mentionat pe undeva insa eu nu am gasit informatia.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by oake »

comanr a spus ''insa pentru mine un pickup automatic vintage e ceea ce trebuie, imi place pe langa sunet si modul de operare care denota clasa, creier, inventivitate, creatie, calcul.''

Nu ştiu dacă sunt în asentimentul colegilor noştrii de forum dar pentru mine cuvântul ''automatic'' şi pick-up nu sună bine împreună. La Dualul meu 701 am ras toată cinematica mişcării braţului şi atunci braţul a început să se mişte bine.
Prefer un pick-up vintage rece decât unul automatic...de ce oare cele reci sunt mai scumpe decât cele automatice la acelaşi nivel de preţ?

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by comanr »

vreau sa lamuresc niste lucruri, o sa cer si ajutorul celor care au un punct de vedere pentru ca nu sant eu miezul in materie dar impreuna putem sa ne facem o idee.

desi pare o gluma , sa construiesti o bijuterie cum e nakamichi cu centrarea aia fenomenala sau sony biotracer sau pioneer cu DD uri si brate tangentiale sau cu anti-skating automat este foarte greu, nici un producator nu se va mai apuca de asa ceva niciodata iar daca se va apuca va fi la un pret enorm si nu va vinde sau face vre un profit ever.

"vintage" , am pus in ghilimele vintage pentru ca daca stam bine sa ne gandim cam tot ce e vinil e vintage sau bazat pe un concept care deriva din vintage.

insa daca ne referim la platan greu + motor + curea + brat radial(normal) , cam asta e solutia de succes suficienta pentru sunet, cum a zis toata lumea pana acum, VTP, momolo a propus chiar DD ul cu brat normal, presimt ca are cate ceva sa ne zica de biotracer.

in zilele noastre nu mai are nimeni timp sa se gandeasca la calcule si sa proiecteze electronica pentru controlul avansului bratului sau al anti-skating ului insa eu va zic ca aia a fost perioada in care au facut si altceva infara de un ac si o placa, au perfectionat, au imbunatatit, ca drept dovada sculele amintite mai sus , mai sant si alte bijuterii, merg si astazi, suna foarte bine, nu au costat cat o insula si au fost top la vremea lor.

de ce nu ar fi si acum? pentru ca face unu un cavou de 100kg, o cutie goala pe dinauntru aurita si il vinde ca mare scula audiofila? sincer eu nu merg la filmul asta, prefer sa repar la electronica aia care nu se mai strica...

ai oleaca de bani, esti audiofil cu pretentii (eu nu ma consider) , ai o camera dedicata unde nu zburda copii si de unde nu auzi daca iti ataca cineva sotia intre timp, ia o scula din asta, este fix ceea ce trebuie in acel caz, dupa ore de bibileala si reglaj o sa sune dumnezeiesc:

http://www.kijiji.it/annunci/audio-tv-e ... 0/62794834" onclick="window.open(this.href);return false;

sa te apuci sa faci acasa beton la sac, curele si motoare, ma indoiesc ca iese ceva, platane din cimitir, bete din copac, banii tot ai cheltui si sant bani pierduti...
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by oake »

remoteviewer1
Hai să încerc

C:\Documents and Settings\Root\Desktop\Poze pickup

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by oake »

comanr
Să nu uităm idlerul
Mulţi ''specialişti'' de-afară consideă că idlerul ar fi soluţia cea mai bună.
Da! trebuie un postament greu, nu există microalunecări şi nici macroalunecări.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by comanr »

nu am vrut sa il omit, scriam in graba, nu am ceva cu sistemul ala, doar vroiam sa zic ca pretul unui pickup "modern" se reflecta si in numarul de unitati vandute/produse.

adica ma astept ca o goanga vaduta in 10 exemplare sa coste mai mult decat un dual din ala fain din linkul pus mai inainte, din anii 70 cu platan de 10kg sau decat un pioneer ca al meu.

ti am zis nu desconsidera dd ul, nu desconsidera tangentialul pentru ca au inbunatatit sunetul, ma refer la modelele de top de la toti producatorii nu la bratele din plastic ieftine tangentiale care le gasesti peste tot.

nimeni nu le mai face pentru ca "e grele", ai patente pe care trebuie sa le platesti, nu iti mai iese nimic.

domeniul este permisiv la exagerari, gen platan imens, cabluri de sudura, difuzoare care mai de care mai sofisticate, asta nu inseamna ca un sistem compus dintr un dual vechi cu o doza buna cu amplificare interna de 15w si doua boxe shelf unitra/tonsil cu difuzoare de hartie nu o sa le dea peste bot, si inca cum.

pozele nu merg puse direct din calculator, trebuie sa le pui undeva pe un site gen photobucket si sa ne dai link de acolo, nu se pot vedea altfel.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

Post Reply