Influenţa calculatorului, intrnetului, asupra noii generaţii

Doar o vorba sa-ti mai spun
oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Influenţa calculatorului, intrnetului, asupra noii generaţii

Post by oake »

Am un nepot de 24 de ani, dezvoltat normal, cu care încerc să comunic. Nu este prost, nici genial, adică un om normal. L-am întrebat acu ceva timp dacă a avut vre-o dată o tentativă de a citi vre-o carte: răspuns NU. L-am întrebat dacă a ascultat vre-o dată muzică la altceva decât la iphone sau cam aşa ceva: răspuns NU (poate la scula din maşină care este submediocră). L-am întrbat dacă a încercat vre-o dată să se ducă la vre-o expoziţie altceva decât IT :răspuns NU.
După ce a părăsit vre-o două joburi, acuma este la al treilea, şi sper să se ţină de el. Când vine de la serviciu: laptop până la 1-2 noaptea. Dimineaţa se scoală devreme pentru încă o oră de laptop. Doarme cam 5-6 ore pe noapte. Când încerc să vorbesc cu el e ca şi cum aş vorbi cu un perete.
Şi-a tras o laptop-istă la fel de încrâncenată ca el şi toată viaţa lui se desfăşoară în jurul laptop-ului, în afară de serviciul actual unde este IT-ist.
În general intru în alertă în momentul în care nu reuşesc să comunic cu un om.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Influenţa calculatorului, intrnetului, asupra noii gener

Post by momolo »

In metrou cam jumatate dintre calatorii unui vagon, majoritate generatie 20-35 ani stau cu nasul numai in ecranul telefonului de tip "smartphone", majoritatea au "doape" in urechi, toti isi tin odorul in maini si ochii atintiti spre micul ecran; am vazut ca atunci cand nu mai au semnal in galerie il mangaie cu degetele, deja gestul de stergere al ecransului cu cele doua degete mari este clasic; parca tin in maini amuleta zeului suprem la care se inchina permanent, parca se agata cu totii de acel obiect in jurul caruia li se invarte intreaga existenta, unii se agata de micul ecranas ca innecatul de pai. Multi au salarii foarte mici, cei mai multi tineri muncesc pe 1000...1200 de lei pe luna insa cei mai multi dintre acestia au cate un telefon care costa 2000...4000 lei, deci vreo 3 salarii, adica muncesc aproape o treime din an pentru un telefon!

"Smart"-ul este deja accesoriu social, cine nu are este exclus din societate, exista chiar si aprecierea pe marci, cei cu Samsung sau iPhone sunt net superiori luzerilor cu Nokia. Daca intre bosorogi mai merge sa folosesti in public un telefon vechi cu butoane, intre tinerii de la liceu echivaleaza cu excluderea si ostracizarea sociala! Parintii sunt presati sa le cumpere odraslelor "smart"-ul care trebuie, nu oricare! Nu ai "smart", nu existi!

Cei mai multi atunci cand nu sunt cu ochii in micul ecran discuta despre subiectul "smartphone". Telefonul mobil este poate subiectul nr.1 la tanara generatie, varsta 10....30 ani. Al doilea subiect este sexul, pe strada discutie intre o fata de 14 ani si cativa baieti de aceeasi varsta, mergeau impreuna - care cu care se f_te, aia cu ala, ala cu aia, aseara am pus-o cu X, ne-am tras-o, etc, Alina se place cu Dani si si-au pus-o, etc. Cand nu sunt absorbiti de micul ecran (80% cu facebook) discuta de sex, cu precadere generatia 12....18 ani. Nu e ceva anormal dar anormala este proportia discutiilor spre obsesie totala cat si faptele la anumite varste cam fragede.

O data intr-o seara cand metroul era mai gol am vazut absolut toti calatorii dintr-un vagon aliniati pe scaune fiecare cu "smart"-ul in maini, toti cu privirea concentrata spre micul ecranas erau leganati spre destinatie, parca eram in Matrix! Majoritatea dintre acestia dupa ce se coboara din metrou continua sa mearga cu privirea in ecranul telefoanelor, de obicei incurca pe altii, nu mai pot fi atenti pe unde merg. Cand acestia ajung acasa sau la munca vor sta cu privirea intr-un alt ecran, mai mare sau mai mic. Cu totii stam ore si ore cu privirea atintita intr-un ecran mai mare sau mai mic. Viata noastra este legata de ecrane! Vedem natura 5 minute, ecranul 500 de minute!

Spunea un psiholog la TV cam asa, daca nu ma insel, Bulai, "la astia tinerii daca le iei ecranul din fata ochilor sunt pierduti, nu mai stiu ce sa faca, paralizeaza".
Copilasii cresc acum cu ochii permanent fixati intr-un ecran. Multi si cu doapele in urechi. Unora le zuzuie doapele de urechi atat de tare incant auzi de la zece metri ce stil de muzica asculta (de obicei cea tip MTV, chestii repetitive imbecilizante si le-as spune eu, satanice).

Vom avea generatii de surzi si de ochelaristi, unii pana in 40 de ani nu vor mai auzi nici cat batranii de 80 de ani.
Imputinarea orelor de somn si mai ales mersul la culcare tarziu afecteaza grav memoria. Sunt studii (britanicii s-au preocupat) care ar demonstra ca cine se culca dupa ora 11 va suferi o afectare a memoriei. Cica este reversibila dar nu pe termen lung.
Ma uit dimineata cati sunt (mai ales generatia tanara) chiori de somn, palizi, livizi, fara energie. Evident, contribuie si alimentatia. Foarte multi stau tarziu in noapte pe calculator absorbiti mai ales de chat si facebook. La cei mai multi care folosesc "smartphonele" in public le vad facebook pe ecranas. Chestia asta da dependenta multora, cica au aparut boli noi.

Problema cea mai grava este la tanara generatie, copii nu mai comunica direct intre ei, sunt izolati unii de altii, fiecare sta intr-o cutie si cu ochii atintiti intr-un ecran. Noi provenim din niste generatii care s-au jucat pe strada, noi am avut o copilarie "pe afara" si in grup cu alti copii. Ne tavaleam prin praf, noroi si zapada, aveam contact cu natura si intre noi, de multe ori ne bateam si ne juleam. Cei de acum sunt izolati intr-un cocon artificial departe de semeni si natura. Mai ales "beizadelele". Crescuti de bona, luati de masina cu sofer si dusi la scoli speciale, adusi de acolo, dusi la ora de innot cu inca doi copii sau la karate sau la lectii cu un meditator, etc. Nu au contact cu alti copii sau cu prea putini, de obicei cu alti cativa din familie si anturaj, nu mai mult de doi, trei, adica alte beizadele in spatele fortaretelor de beton si prost gust neo-medievale, cu totii vor iesi niste salbatici mitocani, obraznici, prost crecuti, simpli si badarani, multi doar tolomaci cu deficiente grave in comunicare. Exista cazuri grave chiar la copilasi mici cu parinti "sus-pusi", de obicei cei saturati de bunuri materiale si facilitati ori devin inerti, letargici si nu-si mai doresc nimic fiind foarte slabi la invatatura, ori deviaza in comportament agresiv, violent, sadic, etc, ajungand pe la psihologi si psihiatrii. Unii se sinucid pe la 14-18 ani, deja sunt destule cazuri in care s-au sinucis in direct pe internet sau cu anunt in virtual, facebook este deja a doua lume, pentru unii prima ! A crescut si violenta gratuita, acte fara provocare, comportamente greu explicabile.

In Romania s-a interzis acum o reclama care a produs 9 victime, copii care au incercat sa imite, din cate am auzit doi au murit, restul la spital, unii in stare grava. Cititi aici:

http://www.mediafax.ro/cultura-media/cn ... v-12547904" onclick="window.open(this.href);return false;

Asta e "lumea Matrix".
Fiinta umana are nevoie de comunicare directa. Comunicarea intre oameni este foarte complexa, nu tine numai de limbajul in cuvinte sau ceea ce stim noi ca reprezinta comunicarea. Internetul doar completeaza comunicarea reala dar nu o poate suplini. Exista legaturi non-verbale si non-fizice care se formeaza intre oameni aflati la distanta mica, exista o "fiinta sociala" formata din interactiunea inconstienta intre mai multi indivizi, copii comunica foarte complex si daca nu se formeaza normal pana la varsta de 14 ani, sunt irecuperabili, devin balast sau chiar otrava pentru societate. Cu "cei 7 ani de acasa" se stie, cine nu-i are, nu-i poate cumpara sau recupera vreodata. Mitocanul ramane mitocan orice ar face, oricat camuflaj ar folosi. Problema este la comunicare, cei care au crescut "ologi" in comunicare, neavand indreptare deoarece anii de formare in copilarie nu mai pot fi recuperati niciodata, nu vor putea face parte dintr-o echipa, nu vor putea relationa normal cu semenii lor, nu se vor putea integra normal intr-o societate si vor ajunge la margine. Daca actuala societate romaneasca este bulversata in sistemele de valori asta nu inseamna ca va ramane asa, cu timpul drojdia se va duce la fund si partea limpede se va aseza deasupra. Cei care se formeaza acum "drojdie" chiar daca ar putea prospera o vreme in situatia tulbure de borhot actuala, viitorul nu va fi bland cu ei. Si cu cat imbatranim, cu atat ne "osificam" in defectele noastre si neajunsurile noastre.

Intr-o oarecare concluzie, daca izolezi indivizii fiecare in cutiuta lui cu ochii lipiti de un ecran... nu stiu ce va iesi insa deja se vad semnele. Eu le spun "oamenii-zombie", observ ca sunt seci, plati, simpli, parca nu ar avea nimic deosebit de ceilalti indivizi la fel cu ei, parca sunt goliti de suflet, la multi le simt o debilitate la fiinta non-materiala, parca nu ar avea fiinta non-materiala, parca "lumanarea" lor este stinsa sau abia palpaie, astia seamana mai degraba a legume umblatoare, intr-un final niste zombie.

Multi nu au interes pentru nimic, nici o pasiune, nici un hobby, zero, cu cei mai multi pur si simplu nu ai ce discuta, noroc de subiectele "smartphone", facebook si PC&games.... insa astia deja par "evoluati"! Dar sunt unii cu care efectiv nu poti lega nici o discutie !

Am mai observat si altele, cei mai multi nu cunosc cuvinte decat putine si simple, nu stiu sa lege fraze, mi se pare ca nu sunt capabili nici sa-si ordoneze ideile in cap, atentia lor dureaza foarte putin, multi sufera de deficit de atentie si concentrare, de obicei astia nu termina nimic din ce fac sau din ce vor sau din ce gandesc, trec tot timpul haotic de la una la alta.

Am mai observat ca unii sunt capabili sa ocupe un loc in spatiu, de exemplu masa la bodega sau loc la mall timp de multe ore in care nu spun si nu comunica defapt nimic, flecareala de care dau dovada fiind lipsita de orice continut informational; discutiile intre ei nu au nici un fel de natura informationala nici macar informationala simpla sau primitiva. Pur si simplu vietuiesc, vegeteaza, consuma aer si timp inutil, nu se poate spune nici macar de o asteptare a lor pentru ceva deoarece nu par sa astepte nimic si cel mai debusolant, multi chiar nu doresc si nici nu vor nimic de la viata, neavand efectiv nici un tel sau directie in existenta. Cei mai multi nu au nici o comunicare reala cu parintii lor, doar sfidare sau ignorare, de multe ori prefacatorie doar sa fie "babacul" multumit, defapt sa-i lase in pace. Insa e o pace a mortii cerebrale vii, mortii-vii, oameni zombificati care par niste pastai goale al caror fost continut nematerial si metafizic este mutat si inlocuit cu altceva sub o forma electronica aflat in niste aparate si retele electronice.

Sa nu credeti ca toti sunt asa. Exista si elita, exista si talente sau inteligenta deosebita si precoce. Pe cat sunt majoritarii de low-level, pe atat uimesc altii, cei putini, minoritarii. Si nu cred ca lumea va evolua democratic in sensul utopic si idilic al conceptului. Dimpotriva, acum lumea merge in sens invers ideii de democratie si egalitate.

Dar nu sunt pesimist si nici nu sunt convins ca traim vremuri sau chestiuni deosebite. Mai degraba sunt adeptul zicalei, "nimic nou sub soare" insa prevad un viitor dur al omenirii, sclavia, neo-feudalismul, dominatia celor putini asupra celor multi, crimele in masa, genocidul, ticalosia, jaful, manipularea vor cunoaste forme mult mai agresive si mai evoluate in viitorul apropiat. Lumea nu a scapat de tirani si dictatori, cred ca vor veni unii si mai sangerosi, si mai mari care-i vor depasi pe cei stiuti acum din istoria chiar recenta. Omul-lup va manca in continuare omul-oaie insa pe o scara industriala, marele abator va cunoaste tehnologii mult, mult mai eficiente. Acum am discutat in special de "omul-oaie" si cum se formeaza el dar este interesant de discutat si despre "omul-lup" cu forma sa suprema, "omul-lup-turbat" care se va inmulti mai ales dupa aceste minunate avansuri tehnologice!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Influenţa calculatorului, intrnetului, asupra noii gener

Post by SOLO »

Foarte interesant subiectul si in acelasi timp extrem de preocupant. Aceleasi simptome le regasesc si in tara in care ma aflu : probleme cu memoria ( multitasking-ul s-a demonstrat cat e de nociv ), dificultate in concentrare, bipolarism, oboseala, lipsa de subiecte concrete de discutat, comportament de maimuta.

Lucrand in IT de mai bine de 15 ani am observat demult tendita de a lasa tehnologia sa gandeasca, memorizeze si sa se exprime in locul individului.

Acum mai bine de 3 ani mi s-a intamplat un lucru care mi-a schimbat oarecum stilul de viata: Din vina mea am ars un cip din telefon si nu am mai avut cum sa folosesc internetul pe smartphone. Imediat am crezut ca este imposibil sa traiesti fara un telefon la care sa-ti verifici noutatile din viata virtuala la fiecare 10min. Dupa cateva luni mi-am dat seama ca eram alt om, aveam timp mai mult sa observ lumea, sa ma gandesc sa observ oamenii.
Am acelasi telefon ( primul Iphone 3G ) fara network si nu am curaj sa imi iau alt telefon.

Desi Ipad-ul a devenit intr-un fel noua "problema", am decis ca solutia este organizarea, auto-controlul ..inca mai lucrez la capitotul asta incercand sa respect un anumit program: Citesc o carte, ma dedic unui hobby, folosesc computerul cat mai mult in scop educational ( fara cont pe facebook ) , perfectionez limba engleza , incerc sa caut oameni in viata reala cu aceleasi principii, dorm minim 7 ore .

solo
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Influenţa calculatorului, intrnetului, asupra noii gener

Post by oake »

momolo spune: ''Eu le spun "oamenii-zombie", observ ca sunt seci, plati, simpli, parca nu ar avea nimic deosebit de ceilalti indivizi la fel cu ei, parca sunt goliti de suflet, la multi le simt o debilitate la fiinta non-materiala, parca nu ar avea fiinta non-materiala, parca "lumanarea" lor este stinsa sau abia palpaie, astia seamana mai degraba a legume umblatoare, intr-un final niste zombie. ''

Deja vorbim de alienare, omul unidimensional (ca o foaie de hârtie), uscat pe dinăuntru dar agresiv afară.
Expunerea ta este dramatică dar, din păcate, adevărată. Societatea relativ tânără cât şi cea foarte tânără este o societate de mutanţi.
Sora mea ţine nişte cursuri de matamatică ''pro bono'' la un liceu. Ce mi-a spus ea m-a îngrozit: 80% dintre elevi sunt ''cu creierii arşi de calculator'' cum se exprimă ea. Adică înţeleg foarte greu sau deloc, sunt letargici, parcă ar fi drogaţi la început de sevraj, iar din ceilalţi 20% cei mai mulţi, în cel mai bun caz sunt mediocrii, dar ''funcţionează'' cât de cât normal. Vorbim de anul 2014.

Interesant ce spune SOLO: treptat, treptat, ne obişnuim cu răul, chiar devine o a doua natură a noastră, dar la un moment dat (poate dintr-o făcătură ''electronică'' sau din alte motive cum a fost cazul meu) ne trezim la realitate, ne dăm seama că suntem înconjuraţi de oameni, ne dăm seama că trăim într-un medui firesc şi ne trezim.
Vreau să cred că am puterea, determinarea, demersul, să-l trezesc şi pe nepotul meu, dar cum am mai spus, deocamdată vorbesc cu un perete.

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Influenţa calculatorului, intrnetului, asupra noii gener

Post by puf »

Totusi nu cred ca este cazul sa acuzam tinerii pentru acest tip de comportament.
Cu siguranta si generatiile mai in varsta s-ar fi comportat similar daca ar fi avut acces sau ar fi fost expuse in copilarie la tehnologiile actuale.Cel putin eu tin minte cat de fascinat eram de TV, daca as fi avut ce sa vad in copilarie (adica ceva specific adresat) probabil ca nu ma dezlipeam de ecran.
Inca ceva, valorile si comportamentul generatiilor vechi nu reprezinta nimic pentru nolile generatii.
Incercati sa rememorati ce doreau parintii de la voi si care erau aspiratiile personale, acum schimbarile sunt mult mai rapide intre generatii.

Tinerii percep acum altfel societatea iar incercarea lui Oake de a "trezi" nu are nici o sansa, probabil nepotul il considera un "bug" pe care il ignora si/sau probabil il accepta fiind din familie.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Influenţa calculatorului, intrnetului, asupra noii gener

Post by oake »

puf ai mare dreptate în ultima parte a intervenţiei tale.
Acu vreo săptămâna a fost nepotu' pe la mine, de data asta fără zuza de rigoare şi am încercat să profit de ocazie ca să-mi fac numărul. După o conversaţie pe cât de scurtă pe atât de banală am pus nişte Bach (unul din concertele Brandenburg-ice) nu am vrut să-l sperii de la început. Îl observam cu coada ochiului. Stătea ca pe ace, avea ticuri, bîţâia din picior, se juca cu mâinile etc.. Orice numai să nu lase muzica să intre în el. Era clar că, atât sunetul cât şi muzica constituiau un factor de stres pentru el. Se comporta ca un claustrofob care urca cu un lift pentru o singură persoană la etajul 100. Stres, anxietate, aprehensiune etc, etc, etc.
Aveam revelaţia exorcistului în prezenţa posedatului. N-a rezistat până la capăt, a motivat ceva stupid, a ieşit din cameră ca dopul din sticla de şampanie, şi dus a fost.

Cănd eram juniori şi noi eram iconoclaşti, în conflict permanent cu ''old boys'', orgolioşi, ne simţeam buricul pământului dar asta nu ne-a împiedicat să citim, să vedem, să auzim şi ce trebuie.
Recunosc că şansele juniorilor din ziua de azi de a-şi cultiva interiorul sunt mult reduse avind în vedere distrugerea sistematică a învăţământului, bombardamentul abuziv al masmediei şi netului cu substamnţă mediocră (mediocrizantă), cultul inversării valorilor etc.
Mă tot amăgesc cu ideea că nu trebuie să generalizăm dar găsesc din ce în ce mai puţine argumente în sensul ăsta.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Influenţa calculatorului, intrnetului, asupra noii gener

Post by momolo »

puf zice corect ce zice dar mai degraba exprima un fapt normal de viata, faptul ca pestii sunt dusi de fluviu. Ma gandesc, poate reusim macar si partial sa ne dam seama ce se intampla cu "fluviul", daca nu cumva isi muta albia. Nu de alta dar nici un fluviu nu este vesnic, exista urme ale unora disparute in plin desert.

oake, nepotătu sper ca nu a scapat marele "selfie" ! :D

http://www.gandul.info/magazin/echipa-f ... e-12550544" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Influenţa calculatorului, intrnetului, asupra noii gener

Post by SOLO »

Selfie, underboobs ( noul selfie american ) sunt noile tentative de a crea asa zisele "obiecte sociale" ce stau la baza retelelor sociale. Scopul este clar: web traffic-> marketing -> bani . Din pacate tinerii astia sunt cobaii moderni care cresc conturile celor care fac azi banii ( oameni care nu au timp de facebook, televizor si footbal continuu).
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: Influenţa calculatorului, intrnetului, asupra noii gener

Post by Gabriel_Wo »

Vis a vis de disperarea lui Oake, ea poate fi acum generalizata, mai ales in Romania, in special in familii dezorganizate, cu tatal plecat la lucru in Spania, mama in Italia si nepotul educat de o bunica bolnava..

Ceatza de modele, aparitia in public si TV ale lui Dan Puric, conferintele lui Gabriel Liiceanu, sau pelerinajele la parintele Iustin Parvu, nu sunt suficiente!
Am avea nevoie acum de 10 personalitati precum regretatul Josef Sava, pe 3 canale nationale de televiziune.. Cei care l am prins, stiu si de ce..

Lucruri ce erau normale pe vremuri, de ex. dejunul sau cina luata in familie, incepand cu casele elitiste si terminand cu cele nevoiase, la care participau 3,4 generatii si unde se discutau lucruri banale sau se punea tara la cale, unde se relationa, azi sunt extrem de rare, intalnite doar pe la case princiare sau in familii orientale.

Atunci ierarhia pe varste era un lucru tabu, nu mai vorbesc de respect, care in ziua de azi este socotit un lucru desuet, de cei tineri (dar si de noi !), cateva tablouri si statuete de bun gust, biblioteca cu clasici in rafturi (sau o discoteca buna :) avea o prezenta obligatorie intr un salon, pianul si vioara sau chitara rece erau prezente in fiecare casa onorabila, o importanta colectie filatelica sau de numismatica, toate aceste elemente cizelau si rafinau la timp spiritul adolescentin in formare, in comunitatile simple se desfasurau acele sezatori periodice, baluri sau stari de claca..

O palma parinteasca data dupa ceafa (acum e interzisa !), o perioada scurta de armata (nu prea multa, ca altereaza personalitatea juvenila) ar fi de bun augur. Inainte, in scoli, disciplinile clasice erau primordiale, precum orele de latina, filozofia antica, proza si poezie clasica, muzica culta, CALIGRAFIA (de ce s a scos ?). Participarea intr un cor al scolii sau intr o mini orchestra camerala, simfonica, fanfara (des intalnite in scolile din SUA si Occident), practicarea unui sport de echipa..

In tarile de traditie anglo saxona (Australia, Noua Zeelanda, Anglia, Scotia) orele de rugby sunt absolut obligatorii, cursurile de Yoga in India, acel WU SHU (kung fu) si Tai Chi sau Qigong de masa prin China, cursuri scolare de arte martiale in scolile japoneze, sunt nelipsite!

Un exemplu de urmat ptr beizadelele mai marilor nostrii (pregatite ptr a ne conduce ?) , ar fi cele ale printilor din Casa Regala a Angliei, vezi aventurile lor militare si expeditionare (pe bune, nu regizate) din Iraq, Afganistan, Antarctica si Himalaya!. Cine sa le faca?

Ne miram? Noi ii crestem!...scoala, McDonalds, colegi, grupuri, desertul si cafeau fugitive intr un fast food din mall, modelele americanesti de la tv, film..samd...Ita est! I, ROBOT !
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: Influenţa calculatorului, intrnetului, asupra noii gener

Post by Gabriel_Wo »

PS>Concerte de muzica clasica, filmele de arta si cele de autor pe canale TV, ele de ce nu ? Arhiva nationala geme de asa ceva..
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

atyclb
Posts: 682
Joined: 29 Jul 2009, 10:10

Re: Influenţa calculatorului, intrnetului, asupra noii gener

Post by atyclb »

Parerea mea e ca defiecare data conteaza puterea fiecaruia de a pastra un echilibru personal... Sa iti sustii punctul de vedere fara sa ajungi sa il jignesti pe partenerul de discutie, sa ii oferi unui copil ceea ce doreste fara sa il transformi intr-un rasfatat, sa stai conectat la internet fara ca acest lucru sa devina o obsesie, sa muncesti fara a transforma munca in singurul lucru care conteaza, sa lenevesti din cand in cand fara a transforma leanea intr-un mod de viata permanent, sa bei un pahar sau doua de vin fara sa faci din asta un obicei care te transforma in betiv, sa apesi pedala de acceleratie mai tare doar atunci cand esti in intarziere si nu doar din teribilism, etc.
Pana si Facebook-ul poate fi o platforma ok, daca nu iti afisezi acolo toata viata personala, si nu devine o obsesie. Facebook e un fel de forum, unde din pacate nu exista prea reguli sau cineva care sa corecteze derapajele.


http://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY" onclick="window.open(this.href);return false;

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Influenţa calculatorului, intrnetului, asupra noii gener

Post by oake »

Gabriel_Wo spune: ''Concerte de muzica clasica, filmele de arta si cele de autor pe canale TV, ele de ce nu ? Arhiva nationala geme de asa ceva..''
Hai să nu uită că în televiziunea noastră mioritică exista cândva un program care se numea ''cultural''. L-au desfinţat. Mă uitam cu nesaţ la acele emisiuni superbe.
Îmi lipsesc.
De ce oare, juniorul mioritic, din greşeală, nu ar putea să apese telecomanda pe un astfel de program şi să simtă ceva care să îi dea determinarea ca să-l urmărească?
Acu televiziunea este invadată de programe de gen: câte băşini a tras Bianca Drăguşanu şi cu ce culoare de aţă au fost ele legate.
Asta văd juniorii şi asta li se pare normal să vadă. Ce şansă au ei?
Au dascălii noştrii din trecut mai ales în perioada de formare: NU.
Au familii care să le creeze un spaţiu propice formării (cei şapte ani de-acasă), de cele mai multe ori: NU. Unele familii se despart pe bandă rulantă, altele se despart prin plecarea la muncă în străinătate, altele din ''nepotrivire de caracter'' etc... Chiar şi cele care rămân împreună sunt tarate de răul social existent, într-o măsură mai mare sau mai mică în funcţie de ce au îngurgitat socila în ultimul timp.
Nu mă consider un dinozaur ancrasat în propriile stereotipuri, totdeauna am încercat (nu ştiu cât am reuşit) să mă mulez pe orizontul de expectativă al interlocutorului meu. Am încercat să facilitez dialogul,cu compasiune, cu bune cu rele, cu pro şi contra, adică cu argumente.
Însă acu, juniorul meu nu e sensibil la argumente şi asta e grav.
Are deja un spaţiu de existenţă predeterminat (de cine?), îl simt dependent de ceva neuman.

Gabriel_Wo spune ''Vis a vis de disperarea lui Oake, ea poate fi acum generalizata, mai ales in Romania, in special in familii dezorganizate, cu tatal plecat la lucru in Spania, mama in Italia si nepotul educat de o bunica bolnava..''
Ei da!!!, este o disperare prin faptul că juniorilor nu li se oferă o alternativă la existent.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Influenţa calculatorului, intrnetului, asupra noii gener

Post by comanr »

desi pare o situatie nasoala rau nu mi as face griji, vorba veche "toti betivii fac doctori" se referea la faptul ca multi copilasi nevoiasi sau stramtorati si obligati de viata sa lupte ajungeau oameni in adevaratul sens al cuvantului , unii foarte buni profesionisti.

traiul cu bani, nesupravegherea suplinita cu bani, educatia inlocuita cu recompense materiale, "las ca vine mama la scoala sa discute cu diriginta" ca sa treaca si ionel clasa, la asta duc.

calculatorul poate avea influiente foarte bune, poti gasi multe lucruri care te ajuta in actiunile pe care doresti eventual sa le intreprinzi, nu feisbuc si alte golaneli seci, asta daca ai o educatie minima dobandita sau autodobandita, o definitie a educatiei care mie imi place foarte mult si o aprob 100%:

"Education is not the learning of facts, but the training of the mind to think." - Albert Einstein
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Influenţa calculatorului, intrnetului, asupra noii gener

Post by oake »

comanr spune'' calculatorul poate avea influiente foarte bune, poti gasi multe lucruri care te ajuta in actiunile pe care doresti eventual sa le intreprinzi''

Total de acord cu tine, este o fantastică sursă de informaţii...dacă mergi mai departe devine nociv mai ales dacă înlocuieşte cultura cu netcultura.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Influenţa calculatorului, intrnetului, asupra noii gener

Post by comanr »

mai exact cu nietcultura :lol:
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

Post Reply