Viitorul suna bine ?!

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Viitorul suna bine ?!

Post by SOLO »

La cum decurg lucrurile si observand atent in ce se investeste as spune ca nu prea e de bine . Cred ca fiinta umana va ajunge in viittorul foarte apropiat un model matematic care poate fi simulat , analizat , controlat . Vom avea senzori care culeg date despre noi in casa , in masina , pe strada , in corpul nostru . Vom incerca sa digitalizam orice misca pe planeta asta si sa corelam orice trend in diferite scopuri :

CV'ul , Pasaportul, Marketingul, Politica, Puterea viitorului :

http://www.youtube.com/watch?v=3Qe_Med9Jyw" onclick="window.open(this.href);return false;

Cand tehnologia scapa de sub control :

http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_and_the_Holocaust" onclick="window.open(this.href);return false;
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15651
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Viitorul suna bine ?!

Post by momolo »

Problema mi se pare foarte complicata, ar fi enorm de spus pe acest subiect.

Desi nu am folosit niciodata asazisa "social-media" precum sunt facebook si tweeter (am mare dispret pentru asa ceva), totusi paradoxal nu sunt deloc ingrijorat de avantul noilor tehnologii si extinderea lumii virtuale impreuna cu posibilitatea extinsa de supraveghere si control. Nu cred ca asta e adevarata problema, dimpotriva, cred ca este doar o noua etapa istorica si are propriile mecanisme de feed-back si auto-control, privind la scara mare.

De curand a aparut stirea ca NSA, deja celebra organizatie americana care spioneaza tot si pe toti (pana si pe cancelara Germaniei :D ) s-a infundat cu prea multe date cum se infunda canalizarea de la closet cu prea mult rahat.

Deja majoritatea primatelor denumite oameni purtam telefoane mobile si din ce in ce mai multi avem chiar si smart-phones (for the stupid peoples :D ). Nu mai spun de calculatoare personale sub orice forma, de la laptop pana la desktop, le gasesti pana si in colibele si junglele din Africa, Asia si America de Sud!! Nu mai spun de extinderea fantastica a retelei web la nivel mondial si a retelelor de telefonie mobila si satelit care determina localizarea in aproape orice coltulet al acestei dealtfel mici planete.

Toate astea creeaza un volum atat de mare de informatie incat tehnologia de supraveghere trebuie si ea sa tina pasul.

Intradevar, este o alta etapa istorica! Daca in copilaria unora dintre noi, sistemele de spionaj si supraveghere se luptau sa obtina informatie, acum trecem intr-o alta etapa, acestea se lupta sa nu fie scufundate, innecate in informatie! Vorba proverbului francez mentionat zilele trecute intr-un articol politic, "ineci pestele in apa".

Fara indoiala, tehnologia poate fi folosita atat in scopuri rele cat si in scopuri bune. De exemplu, putem spune ca daca telefonul mobil (practic un mini calculator) permite spionarea si localizarea noastra la milimetru, in acelasi timp putem spune ca poate facilita si o supraveghere medicala superioara oricarei metode clasice, poate facilita si salvarea unor oameni din diverse accidente sau calamnitati ( :D dar nu in Romania!....), etc. Depinde cum folosesti aceste noi tehnologii, cu buna vointa sau cu rea vointa (exista si varianta mioritika, cu incompetenta!). Oamenii insa pe fond raman aceeasi si problemele omenirii nu se schimba din punct de vedere structural.

Putem spune ca noile metode de supraveghere electronica faciliteaza aparitia societatii totalitare a lui Orwell dar in acelasi timp observam ca extinderea comunicarii si circulatiei informatiei prin internet au dus tocmai la caderea unor regimuri totalitare si stau sa scuture din temelii si pe cele care au ramas, observam ca dictatura nu mai poate aparea si nu se mai poate mentine prin vechile metode, observam ca lumea a III-a iese din ce in ce mai mult din izolare si marginalizare, observam ca mai marii planetei (de alta data) nu mai sunt la fel de mari si de tari astazi cand foste tari ale lumii a III-a incep sa se ridice la nivel de super-puteri mondiale.

In opinia mea, nu focul este de vina pentru incendiile devastatoare ci mana criminala care l-a folosit, iar aici intram in pur domeniu uman, al structurii fiintei umane. Focul ne-a scapat de frig si a permis aparitia civilizatiei umane. In acelasi timp, focul poate pune capat civilizatiei umane. De ce sa dam vina pe foc ?! Problema este in alta parte, mana care utilizeaza focul.

Asa a fost intotdeauna in istorie, apare o noua tehnologie care schimba lumea si in acelasi timp apar si temeri. Insa lumea merge inainte.

Mult mai grav lucru mi se pare altceva - epuizarea resurselor naturale ale planetei, poluarea si distrugerea mediului, inmultirea fara precedent a populatiei mai ales in zonele unde nu se poate sustine singura. Astea sunt lucruri grave si ireparabile, nu noua tehnologie care se extinde facilitand control si supraveghere.

Dimpotriva, aceasta tehnologie aduce cu sine un factor care e menit sa distruga tocmai genul de societate a lui Orwell, aduce comunicarea, circulatia informatiei, extinderea invataturii si cunostintelor catre cei de la marginea societatii !

Pana sa ne ingrijoram de tendinta marilor corporatii si diverselor guverne de a ne manipula si supraveghea ar trebui sa vedem un lucru mult mai important - informatia devine o "marfa" din ce in ce mai ieftina si din ce mai accesibila multora, inclusiv saracilor, celor de la margine! Mereu in istorie informatia a reprezentat "marfa" cea mai de lux, cea mai costistoare, la inceput detinuta numai de elite restranse ale societatii.

Insa, chiar daca liberalizarea si ieftinirea informatiei e lucru bun, aduce cu sine o mare schimbare in societate. Privind pozitiv, creeaza sanse si celor care pana acum nu le aveau. Dar competitia se ascute si mai ales devine mult mai sofisticata. Batranii care au apucat alte vremuri sunt nauciti, nu mai inteleg nimic privind la tinerii care parca se misca intr-un alt timp, unul accelerat.

Totul se va complica si lucrul asta nu este deloc rau. Viitoarea societate devine mult mai complexa, individului ii va fi din ce in ce mai greu sa supravietuiasca fara a-si folosi mai intens creierul, in special in zona virtuala, exact zona care este specifica speciei umane si pe care animalele nu o detin, exact acel mic lucru care ne diferentiaza de maimute stiind ca avem mai putin de 2% gene diferite! Lucrul asta duce inerent la o evolutie a speciei. Pentru ca tocmai creierul este unicul lucru care ne diferentiaza de animale. Astfel, noua tehnolgie este o (alta) unealta care ingroasa scoarta cerebrala. Problema se pune in alta parte, ne mai permite ecosistemul sa continuam in ritmul acesta de consum si poluare ?! Ne va sustine Planeta atata vreme pana vom avea tehnologia necesara migrarii pe alte planete ?! Pentru ca intr-un final, aproape nu am dubiu, asta e viitorul, asta e unica iesire.

In concluzie, dincolo de pesimism si dezgustul pentru unele lucruri ... eu sunt optimist.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Viitorul suna bine ?!

Post by SOLO »

Da, interesanta viziunea lui momolo si sunt de acord cu ea in mare parte.
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
Obi Wan
Posts: 457
Joined: 21 Mar 2011, 15:03

Re: Viitorul suna bine ?!

Post by Obi Wan »

Principala problema din care decurg celelalte (poluare, secatuirea resurselor etc.) este cresterea intr-un ritm alarmant a populatiei. Sunt destule rapoarte care arata ca deja suntem prea multi la ora actuala pentru o dezvolare sustenabila. Daca nu vom reusi sa rezolvam aceasta problema si vom ramine incatusati pe aceasta planeta viitorul va fi unul singur. Anihilarea aproape totala a speciei noastre. Desi este bine cunoscuta aceasta problema noi continuam sa alocam resurse materiale si finaciare uriase pentru inarmare in loc sa alocam aceste resurse pentru cercetare stiintifica (in special sa incercam sa evadam de pe aceasta planeta ca sa ne asiguram viitorul ca specie). Se pare ca toti gogomanii care conduc lumea actuala nu inteleg ca si ei tot aici sunt inchisi in aceeasi cusca ca noi toti,din care deocamdata nu avem scapare.

User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: Viitorul suna bine ?!

Post by Gabriel_Wo »

Vom ajunge asadar, demiurgi.. :shock:

__Nemurirea începe în 2045?

...Proiectul se numeşte “2045 Initiative” şi site-ul său principal are adresa http://www.2045.com" onclick="window.open(this.href);return false;. A fost iniţiat în 2011 de un antrepenor rus pe nume Dimitri Itzkov şi are ca scop “crearea de tehnologii care să permită transferul personalităţii umane unor purtători avansaţi ne-biologici şi extinderea vieţii până la imortalitate” ...

http://www.literaturadeazi.ro/content/n ... 3%AEn-2045" onclick="window.open(this.href);return false;
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15651
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Viitorul suna bine ?!

Post by momolo »

Potrivit acestui sondaj Eurobarometru, 59% dintre europeni mai degrabă nu au încredere în UE, în timp ce 32% mai degrabă au încredere în Uniune. Alţi 9% nu au o opinie pe această temă.

Estonia şi România sunt ţările în care cetăţenii au cea mai mare încredere (58%) în UE. Invers, 81% dintre greci şi 74% dintre ciprioţi nu au încredere în această asociere. În Portugalia şi Spania, alte două ţări afectate dur de criză, 70% şi, respectiv, 67% dintre cetăţeni nu au încredere în UE.

În Franţa şi în Germania, o majoritate a cetăţenilor - respectiv 63% şi 59% - nu au încredere în UE. În schimb, 28% dintre francezi şi 31% dintre germani afirmă că au încredere în Uniune.

Instituţiile europene nu sunt nici ele ocolite de această neîncredere. Astfel, 53% dintre europeni nu au încredere în Parlamentul European (PE), în timp ce 34% au încredere, iar 51% nu au încredere în Comisia prezidată de către José Manuel Barroso, în timp ce 33% au încredere. În privinţa BCE, 54% dintre europeni nu au încredere în această instituţie cu sediul la Frankfurt, în timp ce 31% afirmă că au încredere în ea.

În schimb imaginea UE este uşor mai pozitivă. Astfel, 34% dintre europeni au o imagine bună despre UE, în timp ce 26% au o imagine negativă. Pentru 44% dintre europeni, libertatea de a călători, studia şi munci peste tot în UE constituie principala atracţie a Uniunii.

UE reprezintă prosperitatea economică pentru 12% dintre europeni, pe când 17% o identifică cu şomajul. De asemenea, Uniunea reprezintă pacea şi democraţia pentru 25% şi, respectiv, 19% dintre europeni, în timp ce 22% o asociază cu birocraţia, iar 25% cu risipirea banilor.
http://www.mediafax.ro/social/sondaj-ro ... e-12620920" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply