Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

cheia e sa se potriveasca toate intre ele incat sunetul rezultat sa fie cat mai natural, cat mai realist, un echilibru intre muzicalitate si rezolutie.
Dozele MC sunt chiar mai rezolute decat MM-urile insa dupa cum unii au aflat, rezolutia in exces nu este o cale fericita, dimpotriva.
Mai exista si potriveala intre doza si pre, am scris de multe ori de treaba asta, este un fenomen care de multe ori nu are explicatie conventionala tehnica, unele preuri nu se potrivesc desi ca date tehnice sunt perfecte respectivei doze.
Operationalele noi sunt fabricate in China si cu asta am zis tot. Personal le prefer pe alea originale fabricate in Japan acum zeci si zeci de ani. Personal prefer montajele pe discrete desi exista cazuri, ce-i drept foarte rare in care si integratele fac treaba buna prin preuri.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by remoteviewer1 »

Am observat ca doza impreuna bratul au o miscare vibratorie, un fel de topaiala rapida mai ales in prima parte a vinilului(aceasta vibratie se repeta la fiecare rezolutie a vinilului), incepand cu santul exterior fara muzica unde este mai pregnanta. La unele viniluri (un pic deformate) este mai exagerata, la altele este mai redusa insa se aude in boxe cel putin pana vine muzica. Am observat spre centrul vinilului vibratia aproape dispare. Am tot reglat forta de apasare si antiskating-ul, insa nu am reusit sa scap de ea. M-am asigurat cat de cat ca tabla e paralela cu pamantul cu o bula de nivel. Are cineva vreo idee de la ce poate sa apara?
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by oake »

momolo spune:''Operationalele noi sunt fabricate in China si cu asta am zis tot. Personal le prefer pe alea originale fabricate in Japan acum zeci si zeci de ani.''

Ca să fiu un sceptic cred că cele mai multe operaţionale sunt fabricate în China, dacă nu toate. Bănui că sunt firme şi firme acolo la ei. La ampul Sanyo am folosit un operaţional BB chinezesc (poate unul mai reuşit) în locul celui original japonez din '84 şi diferenţa a fost foarte mare în favoarea celui chinezesc. Din ce ştiu chinezii fabricau acu ceva ani nişte lămpi 845 mediocre. Dar ceva mai încoace au scos tot lămpi 845 cu un sunet foarte bun (e drept mai scumpe dar nu foarte mult) lămpi comparabile, din ce am citit pe forumurile de afară cu 845-urile adevărate, lămpi pe care le am şi eu în ampul meu SE care nu sună chiar rău. Te invit să îl asculţi. Se pare că omuleţii cu ochi oblici au început să înveţe...şi de aici înainte va trebuii să ne obişnuim cu ideea asta.

remoteviewer1
spune:'' Am observat ca doza impreuna bratul au o miscare vibratorie, un fel de topaiala rapida mai ales in prima parte a vinilului(aceasta vibratie se repeta la fiecare rezolutie a vinilului), incepand cu santul exterior fara muzica unde este mai pregnanta.''

Sincer să fiu nu prea înţeleg la ce te referi ''ţopăială'' pe axa X pe axa Y? Trebuie să te exprimi mai clar. Doza oricum se mişcă urmărind imperfecţiunile vinilului, adică constanta elastică a acului preia aceste mişcări să le spunem ''neortodoxe'' ale dozei care urmăreşte un şanţ uneori mai ciufut cu efecte sonore cât mai mici funcţie de performanţa dozei, ca să nu mai vorbesc de compliance.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

Poate stie cineva ce dispozitiv este asta de la Maxell ?! Probabil descarca eletrostatic LP-ul ?!

http://www.youtube.com/watch?v=zcIZIQG5WIY#t=464" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by glucica »

un model similar aici:
http://www.amazon.com/MAXELL-SC-345-CLE ... B00FRONOOI" onclick="window.open(this.href);return false;

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by oake »

OK descarcă electrostatic vinilurile (mai puţine pârâituri). Când acul freacă vinilul reface pdv electrostatic vinilul instantaneu. Poate ar trebui verificat. Din ce ştiu peria de carbon descarcă electrostatic vinilul (se poate verifica uşor). Să fie oare aceasta o descărcare electrostatică a vinilului remanentă...mă cam îndoiesc. Nu văd cum. Probabil treaba se învârte în jurul banilor (destul de mulţi).

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by remoteviewer1 »

Revin cu un mic update cu privire la proiectul personal ce tine de vinil. Intre timp am upgradat preamp-ul phono si doza de pick-up MM (Nagaoka cu compliance scazut). In acest moment, cele 2 componente nu s-au rodat complet (in jur de 20 ore ascultate) insa déjà simt gustul sunetului de calitate la mine in casa… dupa parerea mea umila. Doza japoneza(entry/mid level) are o finete incredibila lipsita de agresivitate, nu iti arunca sunetul in fata si are o separatie foarte buna (ofera o imagine stereo credibila). Nu este rodata complet si sper ca inaltele sa se mai deschida un pic sa devina mai cristaline. Este genul de doza care te face sa asculti ore in sir fara sa te faca sa obosesti deloc si sa te convinge sa te intrebi mereu care este urmatorul vinil de ascultat. In acest moment, investitia in pick-up, doza preamplificator a depasit-o pe cea in cd-player, insa calitatea sunetului face sa merite fiecare banut dupa parerea mea. Dupa zile intregi in care ascult numai vinil, intoarcerea la digital este destul de brutala si necesita un pic de acomodare (bas-ul este mai « murdar » si nearticulat, pianul canta mai din canal, sunetele par mai moi si mai putin crisp), urechea incearca sa compenseze lipsurile si se obisnuieste cu atmosfera, revenirea la vinil provocand insa intotdeauna placere(de aici si preconceptia personala in superioritatea analogului ca sursa).

Am achizitionat si niste discuri noi (jazz) si vreau sa ma declar multumit de calitatea lor, performanta nu este stelara sau de referinta… insa sunt decent masterizate (chiar daca sunt reeditari 2013). Desigilarea unui vinil nou este un moment personal destul de emotional, facandu-mi placere sa citesc « povestea » de pe spatele discului. Singura problema ar ramane costul si disponibilitatea vinilurilor insa nu sunt probleme insurmontabile in secolul vitezei. Ce sa zic… vinilul a intrat pe usa din dos in sistemul meu si e decis sa ramana. Ca si plan de viitor ma pregatesc pentru realizarea unui cont de ebay si paypal pentru cumparaturi mai de la sursa la preturi mai bune.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by remoteviewer1 »

Disclaimer, ceea ce urmeaza este un atac subit de entuziasm, va rog sa il tratati in consecinta :mrgreen: .

Zilele trecute am reluat acest topic de citit de la primele pagini, si la un moment am dat peste un link publicat de porto cu privire la reglajul in detaliu la pick-up. L-am printat la birou si ajuns acasa m-am apucat sa refac reglajul de la zero la kenny-ul din dotare.

Dupa ore frustrante am descoperit ceva lucruri interesante ce merita zic eu mentionate.

Pozitia dozei in hedshell: cel mai bun sunet, temporar, l-am obtinut pozitionant acul la cam peste un milimetru in spatele(in directia axului bratului) punctelor 66/120.89 Baerwald, sunetul la lichefiat in sens pozitiv, a devenit mai fin si mai clar.

VTA: aici a fost groasa de tot, faza cu paralelismul bratului la pick-up trebuie ignorata, se ridica bratul sus de tot(cine are acest eglaj), si se coboara incetisor pana se obtine un compromis decent intre claritatea inaltelor si a basului. Aceasta modificare a avut cel mai mare impact asupra sunetului dupa parerea mea, lucurile devenind mai coerente si mai cristaline. Am observat ca o ridicare intre 2 si 3 mm a bratului pe soclu in sus face bine(modificand unghiul acului pe vinil privit din lateralul dozei, ce nu trebuie sa fie aparent perpendicular ci deviat, se poate detecta numai cu urechea), nu am nimerit punctul ideal inca, voi sonda in continuare problema, sunt bucuros ca macar am detectat zona buclucasa.

Antiskating: asta se regleaza tot dupa ureche(se creste de la zero) pana se nimereste coerenta pe ambele canale(atentie la microdetalii sa fie cat mai curate si egale pe cele 2 canale, ideal se face cu o muzica corala intr-un spatiu reverberant), nu are un impact sonor nimicitor pentru un trancotar incepator ca mine. Sunt inca in cautarea punctului ideal oricum.

VTF: aka greutatea de apasare a bratului pe ac, aici lucrurile nu sunt dramatice, insa eu am redus un pic din forta si se aude la fel de bine ca inainte, aici voi insista pe viitor pentru a incerca sa nimeresc spotul bun.

Bineinteles ca tabla trebuie sa fie paralela cu pamantul (o bula de nivel face minuni), azimutul corect (acul privit in fata sa fie perpendicular pe vinil) si vinilurile sa fie de jale.

Rezultatul la toate aceste framnantari este un sunet mai cald, placut, fin si natural si urmat de o pofta de ascultat toate colectia (ieri am avut un maraton de aproape 10 ore) de viniluri.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

vidax
Posts: 21
Joined: 02 Jan 2009, 04:00
Location: Boldesti-Scaeni, Prahova
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by vidax »

Doresc un sfat de la cei care se pricep in legatura cu achizitionarea unui pick-up. M-am orientat catre AudioTechnica AT-LP120-USB care s-ar incadra in categoria de pret convenabila pentru mine. Nu am posibilitatea sa-l ascult, nu ma pot baza decat pe reviewurile citite pe net dar mi-e teama sa nu repet experienta avuta cu un CD player Marantz 6005, cumparat tot in urma reviewurilor, care pe sculele mele nu a sunat bine, prea multe inalte, s-urile si tz-urile deranjante. Noroc ca am avut dreptul la retur. Il voi folosi pe un amplificator cu lampi, Yaqin MC100B sau Yarland FV-34C si boxe DIY, VTP cu Ciare HW204+HT264. M-ar avantaja AT-LP120 deoarece are preamp incorporat, preamplificatorul meu Rotel RC-972 nu are intrare pentru doza electromagnetica. Am citit ca mai indicat pentru auditii acasa ar fi Pro-Ject Debut Carbon sau Rega RP1 dar pentru astea ar trebui sa trec, cel putin provizoriu, printr-un amp Pioneer sau Technics care au intrari MM.
Ce sfat imi dati?

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

Din punctul meu de vedere acest AudioTechnica AT-LP120-USB este o pocnitoare sinistra si o atitudine sanatoasa ar fi, decat asta mai bine nimic (adica mai bine bei banii la carciuma).
Defapt primul semnal de alarma, pretul extrem de mic! NU este posibil ca la acest pret sa fabrici nici macar un brat decent, daramite toata trancota.
Este un produs al noii marete industrii chineze si noii stiinte a marketingului. Ceva facut sa arate bine in poze si de la distanta, copiind un produs de succes al vremurilor trecute (Technics SL 1200 care apropos, se vinde vechi de varsta bunicului, adica second hand mult mai scump decat acest AT nou nout, oare de ce ?!).
Si astfel, cu un asemenea gunoi chinez vei avea o "invartelnita" de discuri si nu vei intelege nimic din ceea ce ar trebui. Ar fi pacat de timpul tau si de discuri.'

Cat priveste celelalte oferte "entry level", deasemenea mult marketing menit sa ofere balega sub aspect de profiterol. Toate brandurile s-au prostituat (datorita marketingului si goanei numai dupa profit) sa fabrice si produse jalnice numai sa aiba pe piata si gama "entry level", iluzia saracului sa creada ca la cei doi bani pe care-i are in buzunar poate sa serveasca din "cozonacul bogatului".

Din ce am auzit si avut eu de la Pro-Ject nu prea m-au dat pe spate produsele lor ieftine si medii. Doar (nu am ascultat in conditii perfect lamuritoare) produsele lor de top si scumpe ar putea fi de luat in seama. Alta observatie personala, Pro-Ject a scazut calitatea si in acelasi timp a lucrat la design, le-a facut mai aratoase si mai frumoase. Insa sunetul chiar unor modele medii (cam de vreo 7 ori mai scumpe decat AT-ul pe care ai pus ochii) m-au dezamagit la modul universal, adica fara sa tin cont de pret.

Cat priveste REGA, a fost o legenda si traieste din legenda, din blazon asa cum nobilii scapatati mai reusesc inca sa aiba ceva in farfurie vanzadu-si trecutul, serviciile si blazonul. Modelele entry-level de la ei au in opinia mea cel mai rau raport calitate/pret si personal, dupa ceva studii nu ma dau pe spate pentru bratele faimoase facute de ei (....defapt de chinezi la ora actuala, le gasesti vandute mai ales prin Hong Kong).

In opinia mea daca ai bani putini (cum mi se pare ca e cazul la tine) sectorul "entry-level" este cea mai rea varianta, bani aruncati, intelegere gresita a fenomenului vinyl (deoarece se aud atat de jalnic incat digitalul e o varianta mai buna calitate/pret).

Asa ca daca ai bani putini ar trebui sa cauti in piata second hand ori scule haudiofile vandute mai ieftin (si chiar recomandabil modele mai vechi), ori scule hifi de alta data, din vremurile bune si frumoase cand aceste aparate erau oneste oferite pe o piata onesta. Azi insa ai acea sinistrosenie AT oferita la un pret incredibil....
Lumea a mers inapoi, totul incepe sa fie o pacaleala foarte elaborata ca sa-ti vanda o chiftea sub forma de zepelin stralucitor si care "le face pe toate perfect".

Cat priveste preul phono, nu mi se pare o problema, se gasesc trancote chiar si cu 100 lei care au inauntru preuri phono MM foarte decente, dar sa fie vechi, anii 70-80 (poate chiar si 90).

Nu de alta, dar ar fi pacat de discuri! Acestea sunt din pacate foarte scumpe daca le iei de noi si deasemenea nu sunt ieftine daca cumperi LP second hand in stare buna.

Cat priveste USB-ul la pickup, sorry pentru expresie, este o laba trista.

Imi pare rau, nu te pot ajuta cu un sfat de ce sa iei si nici nu ar fi etic sa te indrum spre marca cutare sau cutare. Tot ce-ti pot spune sunt niste principii generale.

Si inca ceva important - ceea ce da calitatea (audio) la un turntable, nu se vede cu ochiul liber. Este calitatea strungariei, pieselor ascunse, lagarul central, lagare minuscule la brat, materiale, etc, numai lucruri ascunse si care nu-ti iau ochii precum "gogoasa chinezeasca lucitoare cu luminite albastre" (saltata in revistele de pornografie haudiofila, cele cu stele rosii cumparate pe contracte de publicitate si spagi date la principalii revieweri transformati in poeti si care-si vand opinia tocmai pentru ca acum vreo 20 de ani au fost lichidate laboratoarele independente care masurau chifteaua). Exista turntable care arata de nu le ridici de jos de langa tomberon si cu toate astea spulbera lucitoarele "entry-level" care costa cat 5 salarii de mujic mioritik. Nu mai discut de piata pe care o abordeaza AT ! Aia e chiar sinistra!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by comanr »

imi revin greu dupa cele citite mai sus, nu stiu daca mai merge ceva ca si completare. auzi pick up cu usb :lol:
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

vidax
Posts: 21
Joined: 02 Jan 2009, 04:00
Location: Boldesti-Scaeni, Prahova
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by vidax »

"Momolo" iti multumesc, raspunsul tau mi-a temperat avantul, probabil l-as fi cumparat pentru ca mi-a placut cum arata in pozele de pe net. As vrea sa fac primii pasi in directia asta, probabil o sa iau ceva SH, daca iau teapa barem sa nu fie pe bani multi. Am inteles ca in acest domeniu calitatea costa foarte mult.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by remoteviewer1 »

Draga vidax din pacate nu cred ca ai inteles (aproape)nimic din ce a predicat momolo. Ce este scris mai sus e perfect inteligibil pentru cine a trecut prin asa ceva. Pentru cine e la inceput de drum ( sa inteleg ca tine) e un fel de egipteana antica disparuta de mult.

Sa ma explic printr-o pilda. Acum ceva vreme vindeam pe niste site-uri romanesti un pick-up vintage vechi si la un moment dat dupa ce anuntul nu mai era valabil (se vanduse), ma suna un "tip" care vroia sa cumpere primul sau pick-up. I-am explicat ca anuntul nu mai era valabil si incercand sa fiu de treaba, am continuat discutia chiar daca nu aveam interes comercial. Baiatul imi spune ca nu stie ce sa cumpere si ca a "ochise" un rega rp1 la super pret(gen 30% discount fiind nou nout :mrgreen: ). Eu i-am explicat sa era o pocnitoare sinistra si i-am recomandat sa mai astepte si eventual sa ma sune mai incolo pentru un pick-up adevarat (eu umbland cu... si testand tot felul de gioarse). Buun, trece timpul si pun mana pe un pick-up nemtesc in stare decenta cu doza vintage si il sun pe baiat (sa il intreb daca mai ar fi interesat de un pick-up, acesta intre timp a fost vandut la o colega de serviciu) si el imi raspunde ca din pacate nu mai interesat ca si-a luat rega partz1 si i se pare o pocnitoare sinistra....nu cu aceste cuvinte, insa parea destul de dezamagit...Fail!

Deznodamant(preluat din eseul de mai sus): nu te arunca la pocnitori ieftine pentru ca iti iei tzeapa, cauta ceva oldschool, vintage, ceva vechi , gioarsa cum vrei sa ii spui. Modelul mura in gura nu iti va fi oferit de nimeni (daca ma contactezi pe pm pot da iti recomand ceva pe ici pe colo ce cred eu ca merita) din mai multe motive ce nu pot fi expuse aici pentru ca are fi un post prea lung. Ca sa asculti vinil iti trebuie pick-up (ales cu atentie), doza potrivita si preamplificator decent. Calitatea costa daca vrei sa ai in casa o solutie buna si de-a gata, daca nu esti dispus sa platesti, trebuie sa experimentezi. Eventual citeste si tu acest forum din scoarta in scoarta si ai sa intelegi mai multe! Eventual incearca sa imiti un membru mai experimentat de pe aici deoarece fara minim 2000 de euroi nu ai sansa sa achizitionezi ceva decent de nou . Nici daca citesti toate forumurile din lume nu ai sa descoperi ce e mai bine pentru tine, asa ca experimenteaza, cauta si cerceteaza! Nu te descuraja, in viata nimic din ce e bun nu vine usor!
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

vidax
Posts: 21
Joined: 02 Jan 2009, 04:00
Location: Boldesti-Scaeni, Prahova
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by vidax »

M-am referit la posibilitatea de a lua teapa pentru ca mi s-a mai intamplat, pe siteuri de vanzari romanesti, la lucruri la care ma pricepeam cat de cat. Realitatea a fost alta decat descrierea, dar poate lucrurile s-au mai schimbat. Ce am inteles eu este ca la bani mai putini trebuie sa caut un "vintage" pentru a nu suferi o dezamagire din start. Chiar de-as avea norocul sa-l gasesc prin apropiere, sa-l pot vedea si auzi, in stadiul asta de "preincepator" n-as sti sa apreciez ce trebuie. La achizitionarea de la distanta ar conta probabil numai norocul de aceea sunt foarte receptiv la sfaturi. Iti multumesc pentru bunele intentii si te voi contacta pe pm.

porto
Posts: 416
Joined: 08 Nov 2008, 04:47
Location: Montreal

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by porto »

O tabla excelenta care sa nu fie scumpa este MISSION 775 turntable.

Aici mai jos atasez ce s-a vandut in Anglia ca deocamdata nu este niciuna la vanzare.

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_sacat ... te=1&rt=nc" onclick="window.open(this.href);return false;

Eu am ascultat tabla asta cu bratul original si cartus Ortofon X5 si se auzea extrem de bine.
Asa ca daca ai ceva rabdare o cumperi de pe ebay.co.uk si gata ...nu mai ai multa vreme nevoie de o tabala...cica!?...asta depinde de fiecare.

Post Reply