Amplificator Philips 302 noul meu priect

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by oake »

comanr spune :''am inteles, ia in calcul ca e posibil si acel amplificator al tau despre care vorbim sa sune aiurea pe alte incinte, bucura te ca se plac intre ele boxele si amplificatorul, nu imi inchipui ca inainte de modificari acest philips se auzea cel mai prost dintre toate si acum se aude cel mai bine, pentru ca daca e asa e placebo, totul e placebo.''

Dacă îmi aduc bine aminte acel Philips iniţial suna cu un timbru foarte bun dar fără vlagă. Avea ceva viteză, dar era leşinat.Pe boxele mele suna ca o soprană fără partitură...cumva haotic.
Ce a fost după e de auzit.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by oake »

Vorbim deja de sunet adevărat, nu ştiu dacă se încadrează în categoria HI End dar sună pe-acolo . Am fost la prietenii mei cu show-room-uri şi chiar nu sunt departe ca sunet, atâta doar că sunt mai onest în a pune un CD de probă...nu pun măgăriile vandabile de rigoare. Chiar dacă nu sună HI END este atât de aproape încât, eu cu urechile mele de tablă nu-mi dau seama. Atâta timp cât sunetul îmi transmite emoţie sunt acolo unde trebuie.
Şi mie îmi plac pozele frumoase, mai ales dacă le am acasă. Dar este un nebun frumos pe forum care a ascultat aşa ceva şi a zis că nu e ceea ce trebuie. Hai să ieşim din rigoarea fotografică şi să intrăm în cea auditivă.
Invit toţi colegii de forum să audă ce aud eu.
Şi dacă e cazul să mă bălăcărească...măcar ştiu unde stau.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by momolo »

oake, poate ar fi momentul sa inveti si tu sa folosesti butonul "Quote" care sta deasupra casutei in care scri mesajele, vezi randul de sus, al patrulea buton de la stanga la dreapta. Intai selectezi textul cu mouse (sa se faca albastru sau stiu ce culoare inchisa....sper sa sti sa selectezi un text cu mouse!) si dupa aia apesi (tot cu mouse) pe acest minunat butonel denumit "Quote"! Am scris si pentru altii, am explicat de mai multe ori insa hai sa mai zic o data!

Discutia despre trancota magica in lupta cu monstrii tehnologici, a luat-o pe aratura. Dar asa e cand teoretizam prea mult. Viata bate filmul insa nici rahatelul nu poate fi transformat in bici si folosit la Plugusor. Oricat am vrea noi sa gasim reguli magice in trancotarie, nu le vom gasi. Asta e si farmecul, sa nu sti niciodata ce bomboana extragi din cutie asa cum spunea "Forrest Gump" intr-un film memorabil. :D

Amplifurile cele in fagure de la Pioneer fac de rusine pe cine le-a proiectat si construit insa nu reprezinta brandul Pioneer, sunt o perioada si nici macar toate nu sunt atat de horror la sunet. Asa cum am spus/sugerat, ala marele din capul gramezii e chiar cel mai prost. Si nu e unica data cand capul seriei, "monstrul", suna cel mai prost. Teoretic am tendinta sa spun ca mai putine piese inseamna sanse mai mari de calitate. Dar nu e intotdeauna asa. Apoi mai este problema tranzistorilor, astia "dand sunetul" in cea mai mare parte - tranzistorii din aceeasi serie si cu puterea cea mai mare sunt de multe ori mai putini benefici sunetului decat aia mai micuti. Insa pentru reglementarea situatiei intervine problema incintelor acustice cu filtre pasive, de multe ori o putere mai mare, un curent mai mare aduc un control mai bun, deci un sunet mai bun. Asa ca nu putem emite judecati si legi, e de la caz la caz.

Si mai e un aspect, marimea spatiului de auditie. Una este sa asiguri sunet intr-o camera mica, relativ normala si cu totul alta este sa ai o camera mare si sa reusesti sa faci sunet acolo. Noi avem camere mici, masura uzuala, insa exista si cazuri (rare, cei drept) de "palat" unde nu mai merge cu trancotica mica si voioasa deoarece ar fi voioasa de pomana. In spatii mai mari e alta poveste, alta tema si apar alte criterii si alte aprecieri. E ca si cum soferii de masini mici se contrazic cu soferii de basculante. Fiecare are dreptate in felul sau raportat la situatia din teren.

Dar ce mi se pare mie, cazul unei camere mici, medii, normale e cel mai des intalnit si aici nu mai se justifica puteri mamut, scule pe care sa le cari cu cativa oameni, boxe cat juma' de sifonier. Unii au trecut prin asta si s-au vindecat, greu (altii, nu!). In spatiu mic conteaza primul Watt, conteaza finetea la putere mica, conteaza chestiuni delicate unde "monstrii" nu-si mai au rostul. Poate si de aceea in unele discutii apar contradictii aiurea.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by comanr »

oake in mod sigur entuziasmul tau e mai mare decat sunetul, asta e sigur, asta e un compliment. probabil aparatul avea condensatorii terminati si acum e bine.

sunetul bun in realitate nu e extraordinar de greu de atins dovada ca multi au sisteme bunisoare pe acasa, peste el vin la pachet exclusivismul, preturile mari, etc, dar asta e marketingul, trebuie sa vinzi si putina poveste , mereu a fost asa.
relaxeaza te, bucura te de ce ai si pe masura ce partea financiara iti va permite, upgradeaza.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

tatatodor
Posts: 140
Joined: 13 Dec 2008, 15:45
Location: arad

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by tatatodor »

Hai să ieşim din rigoarea fotografică şi să intrăm în cea auditivă.
Mergand pe frumusetea fotografica am achizitionat si eu candva,o putere HarmanKardon HK 770.Constructie dualmono,alimentare separata pt predriveri s.a,am avut si manualul service,toate bune si frumoase,valorile se incadrau in parametrii....dar sunetul era dezamagitor,sters,lipsit de detalii.Doar wattii promisi erau la locul lor.Parca aveam o patura peste incinte.
I-am adus vreo 3 pre-uri (Luxman C12-clasa A ,Akai PS-200C,Kenwood C2) sa-l imbunez sa cante,dar nimic.....Am schimbat in disperare conzii de pe alimentare,la bias am pus multitura,am schimbat si finalii la sugestia unui cunoscut user,dar toate fara efectul scontat.
M-am resemnat cu gandul ca atat poate topologia schemei,si am invatat sa nu ma mai iau dupa constructii dualmono,4 punti redresoare,12 condensatori,si alte detalii vizuale audiofile....Nu stiu cu ce broscuta ar trebui sa se mai pupe sa se transforme intr-un print decent si muzical.....
http://img.canuckaudiomart.com/uploads/ ... hk770_.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Back in the days music was the only drug you needed

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by comanr »

la amplificatoarele sanatoase trebuie si boxe sanatoase, nu poti sa le pui pe shelf uri, exista sisteme mici si sisteme mari, toate la locul lor, insa da e normal ca la sisteme mari din cauza maselor membranelor si din cauza tranzistorilor de putere sa ai un sunet mai putin bun la o scala de volum mica, e absolut normal.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

User avatar
Cosmin2000
Posts: 267
Joined: 19 May 2009, 18:56
Location: China/România

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by Cosmin2000 »

[quote="momolo"]comanr, imi pare rau dar te inseli amarnic. In pozele tale se vede un Pioneer pe care-l cunosc bine si l-am avut (chiar am avut 3 modele din aceasta serie inclusiv cel pozat) si apoi e un Sansui despre care nu ma pronunt, nu l-am avut dar am ascultat Sansui asemanator. Ei bine, Pioneer-ele alea suna ca porcu la taiere, adica nu prost ci deadreptul horror ! Micutul amplif Philips de la oake este la ani lumina ca sunet deasupra acelui Pioneer maret cu radiatoare fagure si constructie fabuloasa. Stiu ce spun ca doar le-am avut si le cunosc inclusiv matele.

Confirm cele afirmate mai sus despre Pioneer-urile vârf de gamă din pozele anterioare, alea cu două trafuri și radiatoare tip fagure. Au decât o singură calitate: putere, putere, putere. În rest, sunet mort, de care am fugit ca dracu' de tămâie. :lol:
Am ajuns la concluzia că nu e bine să generalizezi nimic în audio, din poze sună bine toți mastodonții, însă nu sunt sigur dacă și în realitate. Treabă complicată, mon cher!
Vintage forever!

User avatar
Cosmin2000
Posts: 267
Joined: 19 May 2009, 18:56
Location: China/România

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by Cosmin2000 »

comanr wrote:la amplificatoarele sanatoase trebuie si boxe sanatoase, nu poti sa le pui pe shelf uri, exista sisteme mici si sisteme mari, toate la locul lor, insa da e normal ca la sisteme mari din cauza maselor membranelor si din cauza tranzistorilor de putere sa ai un sunet mai putin bun la o scala de volum mica, e absolut normal.
Cred că generalizați cu amplificatoarele mari pe shelfuri. Nu tot ce stă pe podea reprezintă neapărat calitatea supremă. :!: Sunt anumite shelfuri care chiar merită. Unele chiar au făcut istorie și cred că a le desconsidera reprezintă o mare eroare. My two cents! :D
Vintage forever!

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by comanr »

fiti siguri inainte de a judeca o scula ca ea e in parametri, ma refer la vintage uri, sa nu patiti ca oake care dupa ce a adus scula pe linia de plutire a observat ca suna bine.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by remoteviewer1 »

Cineva mi-a spus odata cand eram student, ca masina sh este de fapt o masina noua in rate. Pretul initial platit este doar "avansul". Cam asa si la trancote si vintage, din muntii de scule de pe internet si talciocuri, foarte putine merita atentie si cea de fata face parte din norocul chior a lui oake. Cine de pe aici nu a cumparat de multe ori scule "fotogenice" care sunau dezamagitor, asta e viata nu e dreapta, cateodata ai noroc (de putine ori), de cele mai multe ori pierzi din portofel. E (aproape) imposibil sa pacalesti economia de piata, si daca vrei sunet bun trebuie sa platesti, daca nu ... scotocesti ani la rand prin vechituri, ai sanse sa reusesti ...dar cu ce costuri(nu ma refer numai la banuti)? Si eu am gasit "cateva" nestemate la groapa de gunoi, insa pentru fiecare din ele am avut parte de dude. Chiar daca ai urechea de aur, deobicei trancotele sunt insirate prin tari straine, sau judete indepartate, rar ai ocazia sa le asculti pe toate cu urechea in tihna, si daca ai microbul ai sanse multe sa devii o victima mai devreme sau tarziu. Sunt filmele alea pline de bullshit americane in care un idiot are o sansa mare in viata si apoi nu se opreste si esueaza lamentabil; asa e si audiofilu disperat daca da odata lovitura, nu se va opri si va continua cautarile pana isi va lua sau mai devreme sau mai tarziu teapa din portofel.

Asa ca oake eu sper sa nu cumperi metri cubi de trancote si sa le modifici de azi incolo, pentru sunetul castigat cu philipsul de fata vei pierde in alte parti probabil.

PS. Cu privire la importanta sursei/amplificarii/boxelor in lantul acustic, eu personal nu pot sa numesc componenta cheie, insa fara sursa buna nu ai sunet bun, fara amplificator bun poti sa ai mama boxelor(e cel mai usor sa strici sunetul la niste boxe decente punandu-le un amplificator nepotrivit), fara boxe bune poti sa ai mama amplificatoarelor si surselor si firelor, fara camera decenta poti sai ai mama sistemului audio, bashca fara un cd sau vinil (sau alte suporturi de muzica) de calitate cam degeaba te chinui sa obtii sunet asemanator cu cel natural, nu as dori sa mai pronunt termenul de hi-end pentru ca este o denumire stupida la ceva ce nu exista. Daca ar veni o persoana(neaudiofila) sa ma intrebe acum care este cea mai scurta si ieftina cale de a avea muzica in casa i-as recomanda: pick-up vintage+amplif vintage cu wati putini+boxe bookshelf (inclusiv full range), toate selectionate cu atentie . Acest sistem se poate incropi(nu peste noapte si cu putina rabdare) la pretul unui cd-player entry-level chinezofil, de catre cineva ce are niste cunostinte medii in domeniu. Daca omul nu are rabdare sa astepte sau vrea sa se laude cu watii din dotare, se duce si cumpara niste scule chinezesti cu nume englezesc eventual, si baga scroafa in casa si din cand in cand ii baga cutitul in jugulara (adica apasa pe play).
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by comanr »

imi aduc aminte acum multi ani am incropit un sistem pentru cineva format dintr un amplituner cu deck si amplificare marca universum sau grundig all-in-one, din anii 80 gasit la un colt de strada in roma, mi era o rusine,da l am luat, era destul de greu, habar nu am ce model era insa suna foarte bine si niste boxe romanesti marca Electronica pe doua cai cu difuzoare Tonsil originale.
la vama m au intrebat ce e cu acel lucru , si cand am vrut sa l arunc acolo au zis sa l pastrez, nici nu stiam ca merge.

cand a venit sa le vada, el vroia sa si ia un sistem Altec de PC, a ramas mut cand le am dat drumul, le are si acum, mereu imi spune ca ce scule faine de ascultat muzica i am dat si ca au putere foarte mare, pot sa l dezamagesc, nu, gunoaiele chiar sunau foarte bine, nu am cautat prea multe raspunsuri:

-impedantele erau potrivite
-difuzoarele erau din hartie cu sensibilitate foarte buna, se gasesc si acum de cumparat, aveam un pdf cu preturi si modele
-incintele erau din pal, nu cine stie ce, le stie lumea
-scula nu avea capac insa matele erau intregi, originale, am vrut sa i fac un capac, nu a vrut, asa le a luat din seara aia si nu le mai da cat traieste, nu vrea altceva, alea i plac.
-mergea si deck ul, tragea asa bine de la radio, ce nu as fi dat pe asa ceva in anii 80-90 cand ascultam la casetofonul rusesc mono ,Elektronika 302-2M cu care incarcam si jocuri pentru spectrum.

anul asta a venit la mine sa asculte ceva la vinil, a zis ca nu exista comparatie intre sisteme insa nivelul de calitate raportat la banii pe care i a investit in acel sistem tampit (100 euro la acea vreme atata era si sistemul Altec si i am propus acelasi pret) este infinit superior la cat am investit eu si asa si este, si el are muzica adevarata, la un pret de nimic.

nu i am zis niciodata ca el are sunet fix din tomberon, nu stiu cum s ar simti, ma bucur si eu de bucuria lui. :D
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by oake »

remoteviewer1 wrote:Cam asa si la trancote si vintage, din muntii de scule de pe internet si talciocuri, foarte putine merita atentie si cea de fata face parte din norocul chior a lui oake.


Vorbeşti de norocul chior al meu. Cam aşa m-am gândit şi eu când am resuscitat prima răgălie Sanyo, chiar m-am exprimat în sensul ăsta la momentul respectiv. Mai apoi a urmat răgălia Philips care a depăşit binişor primul proiect Sanyo dar şi datele iniţiale erau clar superioare. Apoi a urmat de data asta o sculă foarte scumpă pentru vremea respectivă (anii '71) şi anume Braun CEV 510. Braunul, după părerea mea deja a depăşit Philipsul şi mai am de schimbat doi electrolitici cu doi MKT de 22uF cei de lângă potenţiometrul de volum.
Se pare că am avut de trei ori noroc chior.
Bănuiesc că adevărul este pe undeva la mijloc. Odată că nu am ales la întâmplare sculele de resuscitat şi aici probabil apare ''norocul'' deşi atăt Sanyo cât şi Braun au o poveste, iar Philipsul mi-a plăcut pdv interior cât şi ce am înţeles eu din manualul lui de service.
Al doilea factor ar consta în micile mele modificări, dealtfel logice faţă de manualul de service (mă refer numai la componentele pasive).

remoteviewer1 wrote:Asa ca oake eu sper sa nu cumperi metri cubi de trancote si sa le modifici de azi incolo, pentru sunetul castigat cu philipsul de fata vei pierde in alte parti probabil.


Nici vorbă de aşa ceva. Deja am ce-mi trebuie. Poate în viitorul, sper eu cât mai apropiat, cănd cineva se va gândi să resusciteze şi ţărişoara noastră, care de aproape 6 ani lâncezeşte în spaţiul celebrei ''crize'' care parcă se adânceşte de la an la an şi îmi voi găsi de lucru..să mă ocup şi de ceva sculişoare din anii '60 de data asta pe germaniu.
Ar mai fi un proiect şi anume boxe active vintage (atît Philipsul cât şi Braunul au ieşire de preamp) dar ăsta deja costă ceva.

remoteviewer1 wrote:Daca ar veni o persoana(neaudiofila) sa ma intrebe acum care este cea mai scurta si ieftina cale de a avea muzica in casa i-as recomanda: pick-up vintage+amplif vintage cu wati putini+boxe bookshelf (inclusiv full range), toate selectionate cu atentie .


Total de acord cu tine, dacă ne referim la cămăruţele noastre de apartament, atâta doar aş mai adăuga şi unele CD player-ere vintage. Chiar am unul care miroase a pick-up de la cap la coadă.

PS: Mulţumesc momolo pentru treaba cu ''quote''...am mai încercat şi în trecut dar nu mi-a ieşit.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by oake »

comanr wrote:fiti siguri inainte de a judeca o scula ca ea e in parametri, ma refer la vintage uri, sa nu patiti ca oake care dupa ce a adus scula pe linia de plutire a observat ca suna bine.


Acuma stau şi mă gândesc ce sunet aveau ''bătrânii '' noştrii. Chiar nu-mi vine să cred unde eram cândva şi unde am ajuns acum. Mă refer la raportul preţ-calitate.

comanr wrote:sunetul bun in realitate nu e extraordinar de greu de atins dovada ca multi au sisteme bunisoare pe acasa, peste el vin la pachet exclusivismul, preturile mari, etc, dar asta e marketingul, trebuie sa vinzi si putina poveste , mereu a fost asa.
relaxeaza te, bucura te de ce ai si pe masura ce partea financiara iti va permite, upgradeaza.


Sunetul bun, cred că este greu de obţinut, chiar foarte greu de obţinut fie şi cu bani relativ mulţi...ei bine acuma ce înseamnă sunet bun pentru fiecare este o altă discuţie.
Dacă acu 2-3 ani îmi venea ideea să resuscitez câteva răgălii ieftine în loc să cumpăr 2 turnuleţe de scule vintage cu pedigri, scule nu foarte ieftine, poate spuneam şi eu ca tine.
Să nu mai vorbim de boxe.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by comanr »

bine oake, tu stii mai bine ce ai acolo, stii si ce au altii, e bine ca esti multumit.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by remoteviewer1 »

oake
Total de acord cu tine, dacă ne referim la cămăruţele noastre de apartament, atâta doar aş mai adăuga şi unele CD player-ere vintage. Chiar am unul care miroase a pick-up de la cap la coadă.
Fara sa am pretentia ca stiu de toate, ca am ascultat multe..., insa parerea mea trancotareasca (probabil se va schimba pe viitor nefiind bine sa ai preconceptii in general) este ca sursele cd-player(entry level) vintage sunt cam slabute din punct de vedere calitate sunet.

Am ascultat niste janghine cu transport Sanyo si m-au impresionat, insa cele de la inceputul anilor 80, in general, sunt cam slabute dupa parerea mea, starea tehnica probabil spunandu-si cuvantul. In ciuda constructiei de tanc, nu am vazut muzica foarte buna iesind din ele, in general cd-playerele moderne (bune si scumpe) cam stergand cu ele pe jos (parere personala avand in vedere experienta destul de limitata).

Asta nu inseamna ca daca am ocazia sa ascult un vintage nu o voi face, declarand in avans ca este pentru tomberon, insa sa fiu sincer, la partea cd-player vintage(spre deosebire de pick-up), am cam fost dezamgit in general(nu ma refer la sculele de top pe care nu le-am ascultat) de calitatea sunetului.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

Post Reply