HARBETH

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: HARBETH

Post by Gabriel_Wo »

Bucatile acelea de lemn de la Cardas isi gasesc o utilitate reala ? Din ce lemn sunt facute? Nu se pot face adhoc asemenea ..cioate ? Ma gandesc, ca si asa ceva, ar costa minim 50 de euro, cu taxele incluse.. :|
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

User avatar
doru
Posts: 257
Joined: 16 Oct 2008, 14:28

Re: HARBETH

Post by doru »

acustik wrote: nu ne-ai spus care sunt reactiile sotiei antihaudiofile :D in noul context; nu de altceva, dar sa stiu la ce sa ma astept si eu cand ma voi muta
Raspunsul e simplu: acum are de lucru prin curte, cu florile, cu legumele, asa ca pot sta linistit in casa si asculta muzica la ce volum vreau! Glumesc, bineinteles, in principal reactiile “anti-audiofile” ale nevestei se manifestau cand aparea cate o noua achizitie (“iar ai schimbat cutiile alea?” :) ) si, pe undeva, e chiar de inteles, avand in vedere cati bani am bagat in scule de-a lungul timpului, nu de putine ori pe diverse “experimente” nefericite.
Revenind insa la Harbeth, de cand am cumparat aceste boxe iata ca m-am “linistit” miraculos. Atat eu cat si … nevasta (au trecut ani buni de zile de cand nu am mai schimbat nimic la sistemul audio).
Acum pot asculta muzica pur si simplu, nu ma mai concentrez la cum suna tweeter-ul sau basul pe anume melodie sau pasaj, nu mai caut prin pungile cu cabluri pentru a gasi combinatia miraculoasa, e suficient sa pornesc sistemul si muzica incepe sa “curga”!
Most people use their stereos to listen to music. Audiophiles use music to listen to their stereos.

panzer
Posts: 115
Joined: 05 Jan 2009, 16:21

Re: HARBETH

Post by panzer »

momolo wrote:Daca te dai pe mana arhitectului, asa iti trebuie! :lol:
N-a gresit prea tare: doar ca a facut-o perfect patrata! N-avea omul nici o legatura cu sunetul deloc.

Adevarul este ca e foarte greu sa intregrezi intr-o casa o camera de auditie in care sa se poata asculta fara sa deranjezi restul locatarilor. Ar trebui sa fie construita casa in doua volume izolate intre ele. Nu-i de mirare ca americanii isi fac o cladire total separata de casa pentru cinema.

User avatar
doru
Posts: 257
Joined: 16 Oct 2008, 14:28

Re: HARBETH

Post by doru »

panzer wrote:N-avea omul nici o legatura cu sunetul deloc.
Pai, in principiu, nici nu trebuia sa aiba omul legatura cu sunetul! E drept ca mai sunt si arhitecti audiofili, dar n-ai avut noroc sa dai de unul din astia! :D
Most people use their stereos to listen to music. Audiophiles use music to listen to their stereos.

panzer
Posts: 115
Joined: 05 Jan 2009, 16:21

Re: HARBETH

Post by panzer »

Nu trebuie neaparat ca arhitectul sa fie audiofil, macar galagia sa o inteleaga! :mrgreen:

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: HARBETH

Post by momolo »

Am avut cat pe ci tendinta sa postez la rubrica de vanzari insa ar fi fost incorect din partea mea si contra regulamentului. Am fost ieri la doru sa-i ascult sistemul pe care este nevoit (din motive financiare) sa-l puna la vanzare. Stiam acel sistem de pe vremea cand il avea intr-un apartament de bloc "comunist" si imi placea de atunci. De data aceasta sculele se afla la o casa langa padure (superba zona, aer curat, alta lume!), probabil si motivul pentru care sculele trebuiesc tranformate in bani.

Ii multumesc lui doru pentru primire si ocazia de auditie a unui sistem audio cu adevarat audiofil, cu adevarat de inalta clasa!

Aveam inca de atunci, de la "blocul comunist" o impresie buna despre aceste boxe insa de data asta, intr-un spatiu cu o acustica mult superioara, in linistea zonei, departe de huruiala orasului, impresia mea despre aceste boxe este si mai buna, chiar mult mai buna !

Defapt meritul apartine combinatiei, sistemului, acele boxe nu ar canta asa pe orice trancote, pe orice player sau orice amplificator. Sunetul are o rezolutia incredibila fara ca acest lucru sa fie "bagat pe gat" sau "indesat in ochi".
La prima vedere acest sistem audio nu face parada de rezolutie insa dupa o vreme si mai ales revenind la troacele din dotare, iti dai seama ce ai putut asculta! Ce sa mai spun de muzicalitate?! Deja mai toti care au ascultat Harbeth-uri de genul asta (ceva mai maricele) stiu cat sunt de muzicale.

Un lucru remarcabil - imaginea tridimensionala, sunetul nu vine din boxe. Alt lucru remarcabil - basul fantastic! Putine incinte acustice chiar si mari sunt capabile sa redea in felul asta frecventele joase (la o calitate atat de mare) ! De aceea ar fi bine sa nu mai emitem "legi ale Universului" ca aceea de genul, "Bookshelful nu e boxa".

Intr-un fel se explica, e vorba de coerenta, aici nu avem multe difuzoare, in realitate avem doar unul care le face cam pe toate ca un difuzor de banda larga si care este completat de doua tweetere, unul cu rol clasic si altul in rol de super-tweeter. Poate asa se explica si calitatea inaltelor. De putine ori si la putine sisteme audiofile scumpe (si nu neaparat prin tara) am ascultat asemenea inalte, asemenea adancime si asemenea "aer" in sunet, o expresie folosita de unii audiofili cand vor sa exprime finetea, naturaletea, realismul sunetului mai ales in zona inaltelor.

Ieri am ascultat in cele aproximativ doua ore petrecute acolo principalele tipuri de muzica, de la vocala si jazz pana la clasica, inclusiv pian simplu. Vocile sunt redate natural, pianul e pian, am ascultat si vioara la care urechea mea e antrenata si pot spune ca sistemul in frunte cu boxele este de inalta clasa! Vioara este extrem de greu de redat si in general boxele care impart banda de frecventa prin zona medie gresesc pe vioara. Aici nu era cazul, dimpotriva! Nu mai spun de pian unde conteaza si frecventele joase.

In concluzie, ma hazardez sa spun public deoarece am motive reale, acest sistem audio este unul din acelea rare unde banii sunt justificati. Si am oftat pentru treaba asta, eu nu am lovelele necesare....altfel acum in loc sa scriu acest review, mi-as fi povestit incantarea dupa ce l-as fi avut in camera de auditie ! :D Dar sunt liber de griji, nu am bani sa cumpar nimic de acolo...

Si nu stiu ce as fi ales daca azi m-ar fi intrebat careva, Harbeth sau Triangle ?! Si tineti cont, o spun in calitate de detinator Triangle !...

Insa genul asta de incinte acustice nu "canta" legate de orice si oricum. Acolo exista o rafinare si un matching obtinut in timp indelungat de catre doru. Pentru lucrul asta a trebuit sa cumpere multe chestiuni, unele chiar mai scumpe, a trebuit sa incerce multe carari pierdute pana a gasit-o pe cea buna. Cand vi ca musafir la "de-a gata" ai tendinta sa iei totul in foarte usor, ti se pare un fleac, poate iti si vin idei despre observatii insa abia dupa ce pleci incep lucrurile sa se "decanteze".

Probabil daca am face un fel de "gazeta de perete" ca in vremea comunista la fabrica, :D , fruntasul pe ramura, premiantii, aia mai micii care au salvat o saiba sau au imbunatatit un strung, acest sistem ar fi ocupat un loc in varful piramidei in timp ce mai jos alte sisteme audio mult mai scumpe, mult mai spectaculoase ar fi stat umile doar cu mentiune.

Mai indirect spus, ieri mi-am stricat urechile si va asigur, nu e un lucru pe care sa-l recomand la prieteni ! :lol: Fericiti suntem cateodata cu trancotele noastre ieftine.... pana intr-o zi cand constatam un adevar dureros, calitatea totusi costa!

:lol: Insa si din fericire, pe principiul sa moara capra vecinului (un principiu atat de confortabil! :lol: ), exista atat de multe exemple de sisteme audio mai scumpe, unele dramatic mai scumpe si care nici nu viseaza asa calitate! Mai direct spus, exista nenumarate cazuri, unele chiar ca la pomul laudat si care nu-si merita banii. Cu scule scumpe o poti da in bara mult mai rau decat cu scule ieftine, macar la ieftinaciuni nu plangi dupa bani.

Imi pare rau ca doru e nevoit sa-si transforme acest minunat sistem audio in bani dar trebuie vazuta si partea buna, (el acum stie!) pentru zona aceea si acel peisaj, acea liniste si chiar acel aer curat, merita facute genul asta de sacrificii !

Un lucru este cert, sub brandul Harbeth se fabrica unele modele de incinte acustice absolut remarcabile! Ieri ma intrebam cum suna alea scumpe, capetele de serie ?!....
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: HARBETH

Post by remoteviewer1 »

Sincer si eu m-am abtinut sa postez ieri (cu toate ca nu am ascultat sistemul si nici Harneth vreodata, mi-ar face placere oricum...) ca ziua in care trebuie sa iti vinzi sculele (din motive financiare) este ziua neagra a audiofilului, dupa parerea mea. Totusi aflu din postarea anterioara ca acest fapt este facut pentru o cauza necesara si pe viitor exista posibilitatea revenirii la un sistem audio de calitate. As dori sa ii urez vanzatorului bafta la vanzare si redresare rapida pe partea financiara!
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
hersorin
Posts: 764
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: HARBETH

Post by hersorin »

Am ascultat modelul 40 , e capul de serie parca . Mi-au placut dar pe anume genuri de muzica dar sincer nu le-as schimba cu Pioneer ale mele . Citind pe net am mai gasit persoane care au ascultat ambele modele , dau si un citat sa nu ziceti ca sunt eu rautacios .
"My present speakers, Harbeth M40's, are beautiful music makers. Never an offensive sound is reproduced by these speakers, but I would trade them for the S-1EX. When I listen to my Harbeths I do enjoy the experience, but they lull me in, the S-1EX's drew me in and excited me.
Seriously though, I was not concerned even the smallest amount about reviewers terms or measures the day I spent with this gear...I was only concerned with how it made me feel. When I listened to the PL300's I wanted to rock, and rock heavy. When I listened to the SF's I wanted to listen to the likes of Billy Joel and Supertramp and just kind of mellow out. When I listened to the Pioneers I wanted to explore my friends entire library of music...I wanted to sit and listen to tunes all day...but all kinds of tunes.
Sistemul era format asa (2) Luxman M-800a's, the Luxman C800f pre, Classe's Omega SACD player, and finally a Sota Nova table.
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: HARBETH

Post by comanr »

sistemul in mod sigur e foarte bun, de la un anumit nivel in colo poti tripla suma iar sunetul sa ramana in aceleasi coordonate, mai mult sau mai putin, am vazut si eu incintele in link ul din anunt, am citit review uri, am ajuns la o singura concluzie defapt la doua :

una trebuie sa le aud ca sa stiu ce parere aleg din review uri, in mod sigur adevarul exista in review uri iar a doua e legata de potentialul lor ca incinte micute sa reproduca puternic frecventele joase, basii, bateria unei piese rock, sa o simti in oase eventual sa ti dea senzatia usoara ca nu ai aer cand respiri, personal consider ca difuzoarele cu diametre mari pentru frecvente joase au de castigat si nimic in lume, nici o incinta oricat de elaborata ar fi nu poate inlocui diametrul difuzorului de bas, cu cat e mai mare cu atat ai si cursa mai mica a difuzorului si basii mai profunzi, incintele mici au claritate, rezolutie au si bas dar nu de care vreau eu.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: HARBETH

Post by remoteviewer1 »

La majoritatea sculelor la care am citit review-uri singulare si le-am auditionat in carne si oase, impresia mea personala a fost total diferita. In cazul de fata nu ma pronunt pentru ca nu le-am ascultat :) . Sunt unii barbati la care le trece un fotomodel prin fata si ei o prefera pe nevasta lor, pentru ca e de treaba...gateste bine, chestie de gust.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: HARBETH

Post by momolo »

Din ce ziceti voi imi dau seama ca vorba este inutila, nu poate descrie sunetul si ce-i mai important, vorba nu poate descrie simturile de moment.
Mi se pare un lucru evident, boxele cu adevarat bune nu "canta" in orice conditii. De multe ori intamplarea face sa auzim unele boxe in conditii proaste si sa tragem concluzii. Ieri am mers impreuna cu un prieten care auzise exact aceleasi boxe inafara tarii, acum cateva luni de zile si se jura ca acolo unde le-a auzit nu dadea doi bani pe ele! (fiind vorba de show-room si o zona unde a ascultat mai multe sisteme in spatii diferite de la comercianti diferiti, un fel de paradis audiofil intr-o super civilizata tara de la capatul lumii). A ramas si el impresionat de aceste boxe dupa ce le clasase (din cauza experientei anterioare) ca neinteresante.

Nu trebuie sa uitam ca niste boxe nu "canta" singure. Conteaza sculele, sursa si amplificarea, conteaza cablaraia si enorm conteaza acustica si mai ales, potrivirea in spatiu. Conteaza tot (atunci cand discutam de acea calitate a unui sistem de a ne emotiona si a ne lasa o impresie ca la un spectacol viu). O problema pe care nu trebuie sa o trecem in secundar - armonizarea boxelor cu spatiul. La spatii mici trebuiesc boxe mici, la spatii mari nu mai merge cu piticaniile. De aceea am reconsiderat ideea de bookshelf. Multi am facut deja greseala (si din greseli invata omul) sa ne lacomim la boxe mari bagate in spatii mici. Dar nu poti sa te plimbi in jurul blocului cu basculanta.... sau poti dar nu vei intelege calitatile basculantei si scopul pentru care e facuta.

Observ nu numai din topicul asta, comanr are o tendinta de a judeca inginereste si gospodareste. Observ la el idei de-ale mele mai vechi. Am trecut prin modul asta de a filtra abia dupa ce anumite experiente mi-au aratat ca oricat as teoretiza, oricat as judeca logic, cam de fiecare data realitatea isi bate joc de logica si teorie, de fiecare data socoteala din targ nu se potriveste cu cea anterioara de acasa.

De exemplu, intr-o vreme, poate si eu credeam asa, unii sustineau pe forumuri ca sistemul cu bas reflex e cel mai prost si in contra, compresia fiind socotita regina basului curat. Insa auzind boxele astea cu ditamai gauroaia in fatza, teoria se zapaceste deoarece la boxe cu "lighiane" mari nu am auzit asa bas si atat realism, atata coerenta in redarea joaselor. Ar trebui sa ne puna pe ganduri evolutia unor audiofili (evident, nu de la noi deoarece aici in RO fenomenul este vai de mama lui), unii care dupa ce toata viata au avut boxe pe care abia visam sa le vedem live, munti de boxe si tone de scule, intr-un final ajung sa asculte la un difuzoras bagat intr-un sifonier si legat de un amplif pe tuburi cu trei piese si doua sarme.

Evident, totul trecut prin filtrul conditiilor si temei, camera medie (deci volum mai mic de spatiu) sau alte realitati si dorinte. Deoarece un lucru imi este clar, nu exista cele mai bune boxe cum nu exista nici cel mai bun principiu de functionare, toate au parti bune si rele.

Iar comparatia este mama iluminarii !
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: HARBETH

Post by comanr »

momolo cred ca ai dreptate referitor la modul in care eu judec anumite sisteme, incinte, scule.
uneori bugetul nu ti permite sa gasesti nirvana si ar trebui sa obtii un rezultat decent din prima, mergi pe specificatii, culorile le vezi dupa, insa datele au o legatura cu realitatea, spre deosebire de multi care cauta sunetul absolut eu il gasesc peste tot, in cele mai simple sisteme, la urma urmei din orice sistem poti scoate un minim sau un maxim de calitate in functie de suport, amplasare, matching.

recunosc ca nu am ajuns la iluminarea absoluta cand o sa mi iau doua difuzoare de banda larga sa le montez intr un cub de sticla, dar cine stie ce va mai fi. :D

din ce am observat pana acum, niste boxe nereusite suna prost cu orice amplificare, boxele bune ridica foarte mult, la modul foarte sesizabil orice sistem, chiar si chinezofil.

stiu ca unele shelf uri suna bine, nu asta am vrut sa se inteleaga, toata viata am avut doar shelf uri la urma urmei si o boxa de podea respecta aceiasi arhitectura insa e de ajuns sa te uiti pe o curba de raspuns ca sa ti faci o idee despre o boxa, un punct de plecare asta in caz ca nu le poti asculta si chiar daca le asculti in magazin mare iarasi esti in eroare ele suna altfel acasa dar ideea generala pleaca de la parametri.

normal ca daca ai o camera mica nu o sa aduci niste incinte scobite in tulpina unui nuc batran, la fel daca ai un han de camera nu aduci doua boxe mici cu latura de 20cm suspendate pe doua picioare subtirele.

intodeuana compar sunetul de concert, de instrument live amplificat cu sunetul boxelor de camera care ar trebui sa fie la fel, daca nu ma simt acolo langa artist inchid sistemul, nu simt nimic , probabil sant obosit, il deschid maine...

va spun un lucru, tot e sambata si ascultam cu totii cate ceva, cele mai bune boxe din lume sant acelea care daca urla din toti bojocii femeia la tine de undeva din spate tu nu auzi nimic, eventual daca auzi ceva ignori pentru ca e posibil sa fie ceva de pe strada :mrgreen:
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: HARBETH

Post by remoteviewer1 »

momolo
Iar comparatia este mama iluminarii !
Da adevarat, daca esti tu insuti iluminat si ai experienta groasa in spate (ani la rand de ascultat si comparat sisteme). Eu pot sa "distrug" sunetul din sistemul meu audio foarte usor: + 2 mm in directia care nu trebuie la doza de pick-up si sa zic... plus 20 cm mai aproape de perete la boxe. Nu mai zic daca bag un cablu de boxe argintat cu un disc tras prost fuge si muma mp3-urilor dupa cateva secunde. La cd player conectat de cateva minutre la priza bag un cd cu best-of din 2013 de la majoritatea cantaretilor (sau o simfonie trasa prost) si gata, muzica piere! Cand vad review-uri la scule pe net facute dupa ce a trimis dealer-ul niste scule cateva zile in custodie, ma face sa ma gandesc ori unii sunt dotati cu niste urechi de aur si au surse inepuizabile de cablare/amplificare/redare si forta fizica pentru mutat de simt calitatea de la o posta(ca sa nu folosesc o expresie deja utilizata cu referire la sange) ori e ceva putred la mijloc...Eu la aceste review-uri ma uit doar la poze si la detalii tehnice izvorate din marketing doar din curiozitate. Deunazi am auzit niste boxe henglezesti din familia Harbeth(adica celelalte ce provin din traditia bla bla bla BBC) pe un amplif henglezesc(nemaiuzit) scump si pe un pick-up destul de foarte scump si am ramas total neimpresionat (pocneau de rezolutie si imagine buna si cam atat), puse cu spatele la geam intr-un show room. In mintea mea totusi nu pot sa concep ca respectivele boxe sunt mai mai slabe decat ce am eu acasa (ale mele fiind la o fractiune din pret), sau ca producatorul (renumit de m-ar scalpa fanii daca numai as pronunta ceva negativ) e varza. Singura sansa sa o nimeresti cat de cat, este sa testezi o combinatie reusita de la vreun membru experimentat de pe vreun forum daca nu ai pricepere in acest hobby.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
hondaru
Posts: 317
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

Re: HARBETH

Post by hondaru »

"Singura sansa sa o nimeresti cat de cat, este sa testezi o combinatie reusita de la vreun membru experimentat de pe vreun forum daca nu ai pricepere in acest hobby."
Perfect adevarata afirmatia de mai sus! Avand in vedere lipsa dealerilor onesti, lispa de paleta de producatori de marca este normal sa nu putem sa ne formam ureche sensibila la sunet bun. Ne ramane doar o solutie, concertul si membrii experimentati si in ultima instanta comparatia. Toate acestea necasita bani dar boala aceasta ca orice boala de altfel, necesita finante sanatoase pentru tratament.
Acum ceva vreme eram si eu cu gandirea logica inginereasca, dar, am ajuns la concluzia ca nu tot timpul aceasta se aplica 100%. Exista psihoacustica la mijloc si cred ca aceasta ne joaca mari feste. Chestia cu gandirea inginereasca este ca si cum ai privi un film din care au fost scoase anumite secvente, nu cele cheie, ci, doar cele care dau anumite nuante dar care in final se dovedesc foarte importante.
Inca un lucru, firmele mari de renume nu au produse proaste, au doar nivele de calitate si corespunzator de pret. Pretul a reflectat si va reflecta intotdeauna (poate nu perfect) calitatea, si spun aceasta pentru ca am constatat pe pielea mea ca, in speta niste cabluri scumpe nu pot fi egalate sau depasite de cabluri DIY decat daca sunt facute din cel putin aceelas material (cablu). Trist dar adevarat.
Harbeth este o firma de renume in domeniu si nu produce printre altele si boxe! Faptul ca supravietuiesc in aceasta lume ce are niste tendinte ciudate cateodata (majoritatea asculta muzica la mobil pe niste dopuri bagate in urechi) este un lucru care ar trebui sa ne puna pe ganduri si nu numai la cele economice. Pana la urma si sa costruiesti o boxa pe placul actual al clientilor este o performanta! Ei produc boxe care plac tuturor ca sunet din prima clipa! Ca apoi ulterior la analiza aprofundata poti gasi neajunsuri functie de gusturi este o alta chestiune! Votezi si eu "pentru" Harberth alaturi de MBL, Manger, Living Voice, Backes and Muller.
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: HARBETH

Post by comanr »

asa e , sansele ca cineva care se pricepe sa o dea in bara sant relativ mici, asta e un punct de vedere foarte bun.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

Post Reply