Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
depecher
Posts: 7
Joined: 25 Aug 2014, 21:18
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by depecher »

L-am sunat.Vinerea viitoare este liber si incercam sa facem ceva.Multumesc foarte mult pt ajutorul dat .
Am uitat sa va spun ca nu am nici ac la doza.Ori trebuie sa imi cumpar o doza noua, ori ac pt doza aceasta.

Am sa va spun cum suna, imediat ce am sa-l repar,dar nu am amplificatoare de firma renumite cum am citit prin posturile voastre de pe forum.Un amplituner Yamaha RX-V767 si un un amplificator KENWOOD KA-7020 este tot ce am ca avutie,iar ca cd-playere -un ONKYO Integra DX-6750 (caruia ii caut o telecomanda) si un Yamaha CDX-900 (tot fara telecomanda).
Deci unul din aceste doua amplif-uri va fi folosit pt Philips.Boxele folosite Heco 702.

porto
Posts: 416
Joined: 08 Nov 2008, 04:47
Location: Montreal

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by porto »

Oake a zis
"Şi eu îl vânez de ceva ani dar nu am bani ''şomelier'' fiind. Împreuna cu al doilea braţ cu masă diferită pentru compliance diferit se apropie periculos de 1000 de euroi dacă îmi aduc bine aminte. L-ai testat cumva şi pe Lenco?

Per total eşti mai mulţumit decât Lenco+braţ radial+Acutex320? "

Ce sa zic....in general DA , dar daca ar fi sa mai cumpar odata si tabla TW Acustic Raven One si cartusul Dynavector XX2 MKII nu as mai face-o!
Din ce am pe partea de analog as pastra numai bratul Trans-fi Terminator si phono Aesthetics phono stage IO mkII iar in rest as incerca alceva.
As continua seria de incercari si urmatoarea tinta ar fi un cartus MM Signet ( de la Audio Technica ) iar ca tabla m-ar mai bate gandul sa ma mai modific un Lenco L75-78 sau sa iau un Townshend Rock 7 ori chiar as lua tabla de la Trans-fi
http://www.trans-fi.com/salvation.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Oricum cred ca voi fi mereu un vesnic nemultumit...ca nu degeaba am emigrat Ha Ha Ha...dar voi incerca pe cat posibil sa ajung la sunetul natural...sau ce cred eu prin sunetul natural...sa nu ma intreb cei ala ca vorba aia ..."stiu dar nu pot sa ma exprim"...

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by remoteviewer1 »

porto
..dar voi incerca pe cat posibil sa ajung la sunetul natural...sau ce cred eu prin sunetul natural...sa nu ma intreb cei ala ca vorba aia ..."stiu dar nu pot sa ma exprim"...
Imi amintesti de bancul ala cu asemanarea dintre caine si inginer :lol: .

Eu pot sa zic ca pick-up-ul m-a facut sa ma opresc din goana dupa "asa zis"sunet natural. Stiu ca intotdeauna este loc de mai bine si orice scule ai avea pot sa poftesti dupa altceva, insa pentru prima oara am ajuns la un oarece grad de auto-suficienta personala. Sa ma explic: in epoca digitala cu acelasi boxe si amplif eram destul de dezamagit dupa venirea acasa de la un concert (muzica neamplificata) de exemplu. Pur si simplu nu simteam freamatul(vorba lui oake) instrumentelor, totul era acoperita de o patura si suna un pic infundat si noroios (nu am avut niciodata un cd-player de top si nici cd-uri cu inregistrari ingeresti). Urechea necesita o perioada de acomodare dupa ce ma intalnisem cu sunetul natural ala care nu era high-end. Nu mai spun dupa o vizita la un dealer daca ascultam un sistem mai de top sa zicem, ajungeam acasa si cateva zile nu mai puteam sa ascult nimic, imi venea sa imi arunc trancotele pe geam de dezamagire. Dadeam vina pe boxe, amplificator, sursa, cabluri, matching, eram ca pe vremea Inchizitiei, cautam un vinovat sa il execut.

Dupa ce am fost contaminat de vinil, cu ajutorul unor table decente legate de doze decente si reglate cat de cat ok, m-am linistit sa zic in acest moment. Am fost la concert, am auzit vioara si pianul, am ajuns acasa, am dat drumul la un vinil bun si eram sa zicem din acelasi film, pe acolo. Am fost la dealer, am ascultat sistem(digital) din componente cu pret de masini, am ajuns acasa de curiozitate am dat drumul imediat la pick-up si ce sa zic eram domle tot pe acolo, la unele pasaje parca il preferam pe al meu in prostia mea (fiind neobiectiv bineinteles). Pe mine personal pick-up-ul m-a vindecat personal de "audiophilia nervosa", goana dupa upgrade, schimburi, etc. Pentru prima oara in viata ma gandeam sa ma opresc din cautat (temporar) si sa ma concentrez pe cresterea colectiei de viniluri. Am unele pasarele prin cap, ca de obicei(pe toti ne roade ceva), insa pentru prima oara in viata simt ca m-as putea pensiona sa zicem cu acest sistem, e ceva oare....nu-i asa?

Am ascultat prin putinele show-room-uri de prin capitala prafuita niste pick-up-uri moderne cu preturi moderne si pot sa spun ca nu am fost impresionat la modul de as investi in asa ceva(daca as avea posibilitatea in acest moment). Nu erau nave spatiale, insa erau pick-upuri ce bateau catre pretul unei masini entry-level cu doze scumpe si imi aduce aminte aceasta patanie de un thread de pe un forum strain in care prin State cineva sunase pe la sf anilor 90 la un dealer ca vrea sa cumpere un pick-up si acela i-a raspuns consternat:" pick-up? pai de ce vreti asa ceva , nu am mai vandut de cativa ani asa ceva... insa va pot da niste doze... toata lumea cauta doze acum". Nu vreau sa insinuez ca marfa noua ar fi praf si nici nu voi enumera brandurile si modelele ascultate si reglate de altii,poate strugurii sunt acri, insa aceea a fost senzatia mea de moment(ca nu ar merita investitia prin raportul de castig sonor posibil vs bani cheltuiti). Nu vreau sa dau lectii de sfintenie, insa simt o oarece usurare si detasare chiar daca nu am sistemul ideal si probabil exista posibilitatea de a il imbunatati cu mult (oare insa merita efortul?).
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

porto
Posts: 416
Joined: 08 Nov 2008, 04:47
Location: Montreal

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by porto »

Imi pare bine ca esti multumit !
As vrea si eu sa ma multumesc vreodata dar ...nu stiu parca am "batz"...pur si simplu cred ca dupa aia ar trebui sa ma apuc de altceva sa imi umplu timpul si bineinteles in cel mai placut mod.
Cred ca m-as lecui numai daca as avea via mea sa fac vin cu mana mea...asta cred ca ar fi singura solutie si asta as face cu la fel de mare placere. Simt o placere deosebita cand degust vinuri....am fost in Toscana si am facut descoperiri...ehe!... ce bine a fost.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by comanr »

dozele noi sant praf si din cauza acelor cu diamant care nu mai au calitatea de odinioara, plus ca eu nu suport marfa chinezeasca in sistemul audio, cine mai foloseste pamanturi rare pentru doze, ieftin pui, ieftin iese.

este diferenta sesizabila intre un ac NOS si un ac chinezesc de pe piata, oricum decat nici un ac, mai bine unul de care o fi, macar asculti cu el.

acum o doza buna costa multe sute de euro noua, nu mai zic de o tabla buna iar daca esti dispus sa faci cheltuiala iese ceva bun, eu am zis pass la lucruri noi si am ajuns la concluzia ca imi doresc sa conserv gunoaiele cat mai bine posibil si sa ma bucur de ceea ce ofera, nu zic ca nu ar fi loc de mai bine, dar mai sant si copii de crescut, exista viata si dincolo de vinil sau scule, de ce sa nu recunoastem e destul de nociv sa zaci ascultand muzica la greu, omul e un animal, trebuie sa se miste.

un alt adevar e ca produsele bune nu au fost pentru tot omul, ele costau mult si pe vremuri, acum au devenit accesibile pentru ca s au invechit dar multe au defecte/probleme. mult costa si acum un pick up nou bun, nu ma refer la gunoaie cu usb la 100 de euro, alea sant talpa gastei, mai bine zis laba gastei.

tata mia zis ca prin 79 cu toti banii de la nunta a luat un magnetofon unitra, pe care as fi in stare sa l identific dupa miros, am crescut cu el, era un produs socialist, nu neaparat prost dar nu era nimic de curul lui raportat la greii vremii, deci sculele au fost mereu scumpe, sculele care au fost scule nu hahalerele care au fost si sant ele hahalere :mrgreen:

un alt lucru bun de adaugat ar fi sa nu ne grabim in achizitii, la un moment dat se ivesc lucruri la preturi bune, multi au tendinta sa umfle preturile la niste gunoaie bune de pus pe varza.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by oake »

comanr wrote:este diferenta sesizabila intre un ac NOS si un ac chinezesc de pe piata, oricum decat nici un ac, mai bine unul de care o fi, macar asculti cu el.


Se pare că acele noi sau generice ''chinezeşti'' nu sunt facute in China. De fapt sunt făcute în SUA sau Mexic. Un tip de pe ebay din Corea de Sud de la care am luat ceva ace generice pentru Şururile male îmi spunea ca le aduce din SUA sau Mexic funcţie de model. Posibil ca tovarăşii să nu aibe înca tehnologia necesară.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by remoteviewer1 »

porto
As vrea si eu sa ma multumesc vreodata dar ...nu stiu parca am "batz"...pur si simplu cred ca dupa aia ar trebui sa ma apuc de altceva sa imi umplu timpul si bineinteles in cel mai placut mod
Da, recunosc senzatia si eu sunt incercat de aceleasi sentimente. Totimpul trebui sa am un "proiect" in minte ca sa imi ocup timpul cu ceva interesant (inafara de activitatile considerate de mine sa zicem de baza: munca, hrana, somn, socializare, etc.). Eu credeam cu varsta se va atenua, insa tocmai invers se intampla, poate trebuie sa vizitez si un psiholog... :?

comanr
dozele noi sant praf
Cate doze noi ai cumparat, testat, pe ce pick-up-uri le-ai montat si cu ce doze vechi ai comparat sa poti face o asemenea generalizare? O afirmatie de genul: toate boxele vintage sunt gunoi ti-ar placea?
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by comanr »

am ascultat mai multe doze noi si ace noi si am fost dezamagit, ba chiar combinatia doza veche ac nou nu suna cum suna cu acul original, daca la brate sa zicem ca exista lucruri bune noi, mai bune decat unele din cele vechi, la doze ma indoiesc pentru ca majoritatea dozelor vechi erau doze facute cu multa manufactura de calitate in japonia sau europa/america, cu magneti speciali, doze ecranate cu metale nobile, acum totul se face in china si este din plastic din ala puturos. :)

partea buna e ca o doza nu se strica asa usor, daca ai o doza veche poti sa i cauti ac sau se poate inlocui dintr un stoc vechi doar cantileverul , eu asa fac, nu mai cumpar ace noi pentru ca am fost dezamagit.

or fi si lucruri bune insa in liga de pret superioara, probabil manufacturate in alte zone.

la boxele vintage iti dau dreptate, majoritatea sant niste gunoaie ostenite, abuzate, "reparate" de diversi meseriasi, nu recomand decat pentru cine stie cu ce se mananca.
daca insa cumperi niste boxe vintage in stare buna sau foarte buna, se schimba foaia, s ar putea sa nu ti mai placa nimic din plastic nou.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by remoteviewer1 »

comanr eu am/avut in casa si doze vechi si noi de care sunt/am fost foarte multumit. Intrebarea era una capcana si deobicei nu se poate generaliza nimic nici cu privire la ace, doze, boxe, pick-up, etc. Trebuie testat si comparat model cu model in conditii diferite zic eu.

La dozele vechi exista dupa parerea mea niste problemute: disponibilitatea (nu toata lumea are timp sa astepte saptamani sau luni pana apare exact doza care iti trebuie pe ebay, sau pur si simplu sunt doze care nu se gasesc, iti dau exemple daca vrei), lipsa acelor (se gasesc relativ greu sau chiar imposibil pentru unele modele si nu ma refer ace la 10 dolari) si imbatranirea suspensiei. Cele noi au si ele unele probleme, alea mai laudate pe net sunt tocmai alea mai slabe deobicei, si singura posibilitate de a le testa este sa le cumperi(sunt unele foarte bune si unele slabe). Compromisuri, compromisuri... insa sa afirmatiile radicale nu prea sunt realiste.

Ce am observat eu interesant este ca fiecare pick-up suna in felul lui, unele interpreteaza anumite pasaje de pe disc in anumite moduri si pot sa spun ca imi plac anumite discuri pe anumite pick-up-uri ca si cum nu ar fi un invingator sau invins absolut. Fiecare ansamblu pick-up/doza e bun in anumite conditii si mai putin stralucit in altele. In aceste conditii nu putem generaliza mai nimic din pacate.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by comanr »

sa zicem altfel, sansele sa iei o panarama cresc invers proportional cu vechimea unei scule pe segmentul de timp 1970-prezent. :mrgreen:
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

ionroata
Posts: 41
Joined: 15 Aug 2012, 11:42
Location: Piatra Neamt

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by ionroata »

Va salut domnilor.
Revin cu o problema care a ajuns sa necesite pentru mine o rezolvare cit mai rapida. E vorba de curatarea discurilor.
Majoritatea discurilor pe care le am sint sh. Asta din cauza pretului unui disc nou, ca sa nu mai zic ca multe dintre formatiile romanesti nu sint editate pe cd. Fiind sh, multe dintre ele sint murdare, cu urme de degete si alte substante ciudate. Am observat ca romanii (nu e neaparat o generalizare) nu au avut grija de discuri. Greu gasesc discuri in stare foarte buna, ca sa nu mai zic ca aprecierea fiecaruia e total relativa. In consecinta se impune curatarea lor. Banuiesc ca toti v-ati izbit de aceste situatii.
Am cumparat cu citeva luni in urma un Disco-Antistat, pretul a fost foarte bun. Lichidul intre timp s-a murdarit. Pretul pentru 1L de lichid mi se pare putin cam mare avind in vedere ca se evapora/consuma repede, iar daca mai spal si discuri f.murdare atunci chiar si dupa ce folosesc sita/filtrul din dotare ramine murdarie in el.
Am aplicat si metoda apa/detergent/perie antistatica/laveta microfibra/uscare. Rezultatele au fost bune in cazul discurilor foarte murdare spalate ulterior cu Disco-Antistat.
Deci lichidul s-a consumat asa ca in urma a ceva documentare am gasit citeva retete care functioneaza se pare. Ceva explicatii ar fi aici : http://londonjazzcollector.wordpress.co ... cuum-rcms/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dintre retele gasite cred ca cele mai accesibile ar fi cele cu alcool izopropilic, apa distilata si un "agent de uscare" (cel recomandat in link-ul de mai sus s-ar gasi si in Bucuresti). Pe de alta parte e plin internetul de tot felul de solutii, sfaturi, tutoriale youtube, etc.
Intrebarea mea este : voi cum le intretineti ? Ce fel de metoda de curatare folositi ? Va rog sa nu ma trimiteti catre magazine care vind masini de spalat scumpe de ordinul miilor de dolari si nici nu cred ca vreau sa incerc metode de genul aracet lipt pe disc si asteptat sa se usuce.
Multumesc.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

In cazul meu, cand LP-ul este mult prea jegos (sa creasca iarba pe el, cu praf mult si se stie, praful este abraziv) il duc la cada si il dau cu dusul si un burete fin cu oarece sapun lichid (am folosit si Axion deoarece elimina grasimile), cu apa calie dupa care clatesc cu apa rece treptat (cu grija deoarece nu trebuie trecut brusc de la caliu la rece deoarece discul se deformeaza), apoi il tamponez usor si superficial cu un prosop (sa elimin stropii cei mai mari) si apoi il pun ca pe farfurie sa se zvante. Ma bazez mai mult pe jetul de apa de la un dus fin, intai trebuie spalat cat mai bine, apoi usor cu buretele fin dau sapunul ca o smacolina si apoi il clatesc cu dusul tinandu-l la pozitie orizontala si daca e foarte jegos, repet.
Nu e nemaipomenita metoda deoarece apa de la robinet contine multe impuritati insa sunt unele LP-uri atat de prafuite ca s-ar distruge la o ascultare (de ac nu mi-e grija, ace se mai gasesc, discurile sunt adevarata valoare unica).
Nu am avut parale sa-mi cumpar masina haudiofila de spalat mai ales ca o data cumparata depinzi de consumabile scumpe (cap de spalare, lichid). Insa mai demult planuiam sa-mi fac o masina pe baza unui aspirator mic cu apa fabricat in Slovacia, pe care il gasisem la Auchan cu exorbitanta suma de 90 lei. Timpul a trecut si am folosit aspiratorul pentru ceea ce este facut el sa existe descoperind ca e foarte bun (fiind micut si cu apa). Tot spilul la o masina conventionala e capul de sugere, un soi de teava cu o fanta in lung captusita probabil cu ceva moale, eventual o textila. Aspiratorul (care poate trage apa) se poate bushona la masinarie printr-o teava laterala. Trebuia gasita o invartelnita si in acest sens am gasit un pickup din anii 60 pe care l-am luat cu pretul de un kil de branza. Insa ulterior mi-a fost mila sa-l stric constand ca, fiind Dual, ar merita restaurat, mai ales ca si merge. Si asa s-a ales praful din proiectul meu de masinarie de spalat LP-uri, ajungand sa le spal in cada cu dusul. Unele nici nu mai paraie dupa aceea, altele continua sa paraie insa macar nu le mai vad acoperite de tzarana. Praful este cel mai mare dusman al LP-urilor deoarece este abraziv. Insa, unele discuri par sa fie prafuite si au chiar par de caine pe ele (multe venite din Germania) dar nu paraie mai deloc. Explicatia, diferenta compozitiei prafului. Cel autohton, mioritik, argilos, este cel mai nemilos, abraziv. Denumit generic colbul drumului mioritik. Praful din tarile curate, umede, e mai putin abraziv, praful de casa stiut a fi generat in mare parte din naparlirea pielii umane (cu toti naparlim masiv si producem mult praf de casa) sau parul de blana animala nu sunt abrazive. De aceea unele LP-uri nu arata prea bine dar suna bine. De aceea in general LP-urile care provin 100% din Romania sunt facute zob, "colbul drumului mioritik" fiind extrem de abraziv.
Dar mai e si mucegaiul. Asta nu afecteaza auditia insa ne afecteaza plamanii si sanatatea. Discurile mucegaite trebuiesc spalate din motive medicale. Partea nasoala la mucegai este ca-i foarte greu de eliminat, speli si speli, dupa ce se usuca tot pute a mucegai (am patit-o si cu aparate dar si cu benzi, caz in care pubela e singura varianta... o data am incercat chiar sa spal o banda de mag si nu am reusit, putea crunt a mucegai orice i-am facut).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by comanr »

am observat si eu ca mucegaiul e in stare sa descompuna/consume plastic si se ataseaza bine de el, la niste piese din plastic de la exteriorul ambarcatiunilor, din tzarana in tzarana.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by remoteviewer1 »

Fericiti sunt colectionarii de LP-uri cu muzica clasica. Scociorand prin gunoaie deobicei majoritatea LP-urilor cu muzica clasica sunt impecabile, curate si par putin ascultate. Cum dai de un LP popular (sa zicem un Pink Floyd de ex.), arata ca un fund de lemn dupa ce ai taiat pe el jumatate de an legumele pentru ciorba. Cu cat sunt mai celebre numele de pe coperta, parca cu atat sunt mai zgariate discurile din interior.

Multumim momolo pentru instructajul cu baita la viniluri, eu pana acum nu le-am facut asa ceva, am in minte vreo doi candidati prin colectie, incerc in ultima vreme sa selectez cu atentie discurile pentru a nu fi nevoit sa le curat.

Daca suntem la subiectul curatenie, ce folositi la curatarea usoara a LP-ului inainte de ascultare? Eu pana acum am incercat doua metode decente: un fel de baton de plastic acoperit cu un fel de fetru, pe care il umezesc cu un fel de lichid cu miros intepator inainte de utilizare, scapa de majoritatea prafului (asta daca discul este decent). A doua metoda mai simpla, este o perie antistatica cu peri de carbon ce curata vinilul(pe ucat) parca putin mai slab decat metoda anterioara, insa e mult mai comoda. Ambele metode iti asigura o calitate decenta a discului daca nu are mult jeg in el si este acoperit doar cu praf (nu cu colb mioritik ridicat de basculanta lui Dorel). Acul dozei (cand se infunda cu scame) il curat cu un pamatuf (gasit in cutiutele la dozele noi) sau cu un fel de periuta de prin niste seturi de curatare gasite prin vechiturile aduse din vest.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

ionroata
Posts: 41
Joined: 15 Aug 2012, 11:42
Location: Piatra Neamt

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by ionroata »

Seara buna
Simt ca trebuie sa completez ce am scris mai sus.
Personal folosesc metoda spalarii cu apa de la robinet zic eu cu rezultate f. bune in cele mai multe cazuri. Astfel intr-un vas de plastic umplut cu apa calduta si ceva detergent de vase las la inmuiat discul vreo 10 minute. Pun pe fundul vasului o bucata de plastic nu mai mare decit eticheta discului, plastic pe care se sprijina discul astfel incit sa nu stea pe fundul vasului cu apa. Dupa inmuiere il frec cu o perie antistatica exact ca atunci cind il curat de praf inainte de a-l asculta. Apoi cu aceeasi perie il clatesc sub jet de apa pina dispare orice urma de detergent. Il sterg bine apoi cu o laveta cu microfibra si il las la uscat citeva ore, uneori de pe o zi pe alta. In cele mai multe cazuri iese foarte curat si se simte asta la auditie. Mai exista si cazul in care urmele de degete sint asa vechi incit nu dispar la spalat. Aici intervine disco-antistat a carui principiu e cam acelasi, discul se freaca intre doua perii in solutia respectiva (pe baza de etanol). In felul asta dispar orice urme de degete sau murdarie. Iarasi pot spune ca se simte rezultatul spalarii prin disparitia a mare parte din pacanituri. Atunci cind am incercat sa spal direct cu disco-antistat o placa foarte murdara a ramas ceva jeg pe ea lucru care ma face sa ma gindesc ca o masina cu aspirator asa cum vroia momolo sa-si construiasca ar da rezultat. Banuiesc ca aspirarea ar duce la indepartarea lichidului dar si a posibilelor impuritati ramase.
De ce am ales aceasta metoda ? Pentru ca e simplu de aplicat, investitiile sint minime si mi s-a parut logica. De ce logica ? Pentru ca in esenta discul e un plastic (mai deosebit de altele intradevar) si un plastic il poti spala cu apa si detergent. Folosirea periei antistatice ar trebui sa ajute deoarece firele ei sint destul de subtiri incit sa patrunda in santurile discului deci exista sanse mari sa dispara prin spalare mare parte din jeg.
Dintre toate discurile spalate pina acum nu am avut probleme cu inmuierea etichetei decit la citeva discuri mai vechi (single-uri romanesti cu eticheta galbena), la unele scoase pe la Eurostar (foloseau o eticheta poroasa si imprimata prost) si la unele discuri poloneze cred, unde s-a decolorat putin.
Intrebarea mea din postul anterior am adresat-o deoarece solutia de la disco-antistat si-a dovedit eficienta si (chiar daca vinilul e un plastic) nu pot sa incerc spalarea cu orice fel de combinatie ciudata care ar rezulta in distrugerea iremediabila a placii.
Si da, remoteviewer1 are dreptate cind spune ca cele mai bune discuri sint cele cu simfonica. Alea sint cele mai bune discuri pe care le-am gasit, vorbind la modul statistic, discul si coperta sint pastrate bine si asta datorita lipsei de interes. Discurile gen disco, pop, rock, folk, jazz sint printre cele mai ascultate si mai ales cele mai uzate.

Post Reply