Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
porto
Posts: 416
Joined: 08 Nov 2008, 04:47
Location: Montreal

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by porto »

Ceva interesant pe ebay

http://www.ebay.com/itm/JUNK-Technics-E ... 3ce800c18c" onclick="window.open(this.href);return false;

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by oake »

remoteviewer1 wrote:Ce m-ar interesa pe mine din discutia de mai sus sa extrag (ignorand limbajul un pic "suav" si bineinteles subiectiv) este urmatorul fapt: ce e mai bine dpdv compromis calitate sunet/pret, un vintage bine imperecheat cu o doza ce canta cu suflet sau o mega-uzina de pick-up contemporan cu nu stiu ce brat magnetic, pe perna de ...puf de gasca audiofila.


Nu ne forţează nimenui să ascultăm muzică, se poate trăi şi fără. Dacă o facem, o facem conştient, tocmai în căutarea emoţiei urmată în cazul fericit de trăire (nu mă refer la manifestările patologice din cluburi sau din curţile unora).
P.d.v raport calitate preţ trebuie să ne orientăm acolo unde găsim ceea ce căutăm, asta în cazul în care ştim ce căută. Având în vedere sunetul care se comercializează în timpurile noastre, ca trend, nu cred că ''megauzinele de pickup-uri contemporane'' ca să te citez ar fi răspunsul. Chiar dacă sunt minunăţii tehnice asta nu garantează calitatea sunetului din punctul meu de vedere. Acuma sculele au început să fie făcute de ingineri, electronişti, tâmplari, dulgheri şi mai ştiu eu ce...nu de oameni talentaţi (să nu mai zic geniali) în aşa ceva. Nu vreau să desconsider nici una din aceste meserii (una dintre ele o practic şi eu) dar pregătirea tehnică nu e suficientă. Mai trebuie ceva.
Unele răgălii vechi, tunate şi bine împerechiate te duc unde trebuie şi sunt practic gratis. Ironic este faptul că trebuie să plătim sume enorme ca să reuşim să ne strepezim sufletul.

Sper că nu am fost prea ''suav'' pentru gusturile tale.

comanr wrote:discutia aluneca pe o panta alunecoasa dupa parerea mea. nu poti sa compari pe forum sentimente, feeling, fiecare simte muzica in felul sau asa ca intrebari de genul "tu simti?" imi par rautacioase, restul de fantezii nu le mai aduc aminte.


Tocmai despre asta trebuie să vorbim, să ne împărtăşim sentimentele care ne încearcă în urma actului audiţiei. Evident că fiecare simte personal, tocmai în asta constă frumuseţea şi importanţa schimbului de idei.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by oake »

remoteviewer1 wrote:Citat:
Dealtfel calitatea ungerii axei platanului este foarte uşor de verificat: pornim jucăria şi o oprim şi vedem câte rotaţii complete face platanul, mai puţin la belt drive


Si mai putin la la DD-urile cu frana electromagnetica.


În momentul în care oprim jucăria frâna electromagnetică nu mai funcţionează deoarece electromagnetul nu mai funcţionează nemaifiind alimentat. Practic platanul se mişcă liber.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by comanr »

corect cu DD ul.

fineturi vor exista mereu dar, nu e nevoie sa iei un pikap de 5 mii de euro ca sa ai sunet, iar astea noi nu au inventat apa calda, o tabla sanatoasa mai veche e suficienta pentru a asculta omeneste pe vinil si intr adevar este posibil ca o tabla veche sa sune mai ok pentru ca tablele scumpe vechi au avut o calitate care se cumpara cu mii de euro acum deci probabil ca raportat la bani, o tabla noua si scumpa e cam la acelasi pret cu o tabla veche mai rasarita la timpul ei, faptul ca se gasesc mai ieftine cele vechi are legatura cu vechimea lor si cu faptul ca unele sant vandute ieftin pentru ca nu merg.

ceea ce conteaza palpabil este doza, bratul si turatia cat mai constanta a platanului. daca doza i proasta nu reda corect/distorsioneaza, daca bratul e din plastic chior, vibreaza aiurea si introduce distorsiuni, daca lagarele sant proaste, la fel aceiasi problema iar daca platanul e o frunza in vant nu tine corect turatia si lalaie.

asta in linii mari, filozofie se poate face si la un varf de ac, la un potentiometru odihnit, la o mufa de rahat sau la un cablu de semnal, in final multi o sa zica ca sunetul este influientat si de presiunea atmosferica, cine sta sa se uite n gura lor, muzica e muzica.

uneori artistii care fac muzica se agita mai putin decat cei care o asculta.

oake, e foarte ok sa spui ce simti in parabolele care ti plac, dar sa intrebi daca simti ceva pe forum e cam aiurea, omu ce o sa zica, da o simt pe toata. :mrgreen:
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by oake »

comanr wrote:
oake, e foarte ok sa spui ce simti in parabolele care ti plac, dar sa intrebi daca simti ceva pe forum e cam aiurea, omu ce o sa zica, da o simt pe toata. :mrgreen:



Bun şi care e problema: unii vor trimite problema în derizoriu, probabil împrumutând stilul tău ''elegant''. Alţii, şi aceştia mă interesează, vor comunica cu mine, cum a făcut-o şi porto şi în felul aceste voi afla dacă merită 1000 de euroi un anume braţ după care tânjesc de ceva ani.
Nu acesta este unul dintre sensurile unui forum?

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by remoteviewer1 »

oake tonul meu nu era in nici un caz ofensator, cu toate ca pe web se poate interpreta usor lucrurile din lipsa nuantelor.

Inainte sa risc eu pe banii mei asa ceva(nu am aceasta intentie pe termen scurt), ma gandeam sa pun si eu intrebarea asta: ar merita sau nu achizitionarea unui pick-up modern?(pentru un pasionat de muzica).Inteleg ca raspunsul este destul de greu de obtinut din motive obiective(un posesor ce a trecut prin ambele solutii si a petrecut mult timp cu ele in casa ar putea sa ne lamureasca). Pana acum impresia mea (superficiala, foarte putin documentata) ar fi asemanatoare cu cea a lui oake si comanr, insa nu cred ca tablele moderne, sa zicem inca cu preturi umane, exista chiar degeaba. De exemplu la cd-playerele moderne(noi) exista un prag de cateva miute de euroi pentru a avea o calitate decenta.

Am studiat niste pick-up-uri "entry level" moderne (Clearaudio,VPI, Rocksan, Thorens, Rega,etc.) si pareau sa zic destul de finutze la constructie, nu a fost cu niciunul dragoste la prima vedere sa zicem asa. Nu am reusit sa am o auditie concludenta in conditii cunoscute, insa nu mi-a castigat simpatia niciunul. In fine, nu e nicio graba, nu am de gand sa achizitionez de curand asa ceva, eram si eu curios de parerea voastra.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by comanr »

oake, nu stiu daca merita sa dai mia de heuroi pe acel ceva.

ar merita daca veriga slaba din sistem e pikapul, eu sincer nu cred ca e ea, adica e de bun simt sa inlocuiesti ce e mai putin fidel si apoi sa te uiti si la avioane pentru ca asa se face, asa e firesc.
degeaba inlocuiesti preul sau sursa cu echipament high end cand restul is trancote sinistre, dar daca ai bani de ce nu, poti incepe asa, in mod sigur un brat fara frecare(pe perna de aer) e superior in functionare si corect setat banuiesc ca suna foarte fidel dar sa nu faci si tu precum un vecin care a pus eleron la matiz, eleronul in mod normal este pentru downforce insa la el este pentru gainatz pentru ca multe pasari prefera sa se cace pe el.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by oake »

remoteviewer1 wrote:oake tonul meu nu era in nici un caz ofensator, cu toate ca pe web se poate interpreta usor lucrurile din lipsa nuantelor.


De unde şi până unde ai ajuns tu la concluzia asta. Eu încerc să susţin un punct de vedere şi anume că sunetul zilelor noastre este mai tehnic, în detrimentul muzicalităţii, adică un sunet care transmite puţin sau deloc însă ce transmite transmite foarte corect p.d.v tehnic. Asta e senzaţia mea. Dacă vrei un sunet care să-ţi meargă la suflet eu l-aş căuta în deceniul 7 şi poate 8.
Sunt convins, sau mai degrabă sper ca printre sunetele contemporane foarte scumpe sunt şi sunete care transmit emoţie...care-or fi alea.
Deocamdată n-am bani şi nici motive să mă joc cu entrylevel-uri până găsesc unul potrivit...dacă o fi. Cât despre alea mai scumpe nici nu se pune problema.

User avatar
hondaru
Posts: 317
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by hondaru »

Nu e foarte greu să reglăm rulmenţii după această operaţie. Braţul aflat în poziţia de echilibru trebuie să se mişte extrem de uşor.
Este adevarat insa bratul se misca usor si daca nu este reglat perfect. Reglajul perfect se realizeaza cu micrometru comparator pentru a vizualiza deplasarea axiala a axului conic de la pozitia 0 (contact deci fara joc) la pozitia in care exista un joc minim micrometric ce permite bratului o miscare in acel lagar.
Dealtfel calitatea ungerii axei platanului este foarte uşor de verificat: pornim jucăria şi o oprim şi vedem câte rotaţii complete face platanul, mai puţin la belt drive.
SI la belt drive verificarea este identica insa aici trebuie scoasa cureaua.
Din ce imi amintesc eu de prin ce am auzit, o miscare in sus de 4 mm a bratului se traduce cu o crestere de 1 grad a unghiului SRA (stylus rack angle) ar trebui sa fie de aproximativ 92 de grade(ca sa imite unghiul de taiere al sculei in discul virgin). In concluzie 1 mm grosime ar influenta pozitia acului cu aproximativ un sfert de grad, ceea ce pe un pick-up bunicel cu o doza decenta se traduce printr-o diferenta destul de notabila.
Daca doresti sa fii scrupulos poti calcula matematic doar sa stii distantele....dar pana la urma calculul este doar de amorul artei pentru ca in final sunetul conteaza nu-i asa?!
am schimbat mat-ul Technics cu care a venit (gros de 5 mm) cu unul de 4 mm si sunetul s-a imbunatatit sensibil dupa urechea mea.
Nu cumva si compozitia materialului a avut un efect? Este adevarat ca practic s-a modificat unghiul dar in aceelas timp si cantitatea vibratiilor. Este bine stiut ca mat-ul are ca prim rol amortizarea vibratiilor produse de platan si transmise discului implicit dozei. Vibratiile respective se traduc printr-un voal pe sunet o neclaritate pentru ca genereaza un semnal electric parazit prin vibratiile induse acului ce se suprapune peste cel util din disc. Este de preferat ca mat-ul sa fie dintr-un material ce poate absorbi vibratiile, de cea mai buna calitate!
Insa in cazul lagarelor clasice de trancota am observat ca in scurt timp uleiul (care e un lichid) se duce in jos si axul ramane cam pe uscat in partea de sus.
Insa cu vaselina aderenta (cum e cea albastra) nu apare acest neajuns si se cunoaste, platanele se invart mult dupa oprire, asta e un semn ca ungerea e buna.
Este normal din cauza fortei gravitationale insa in functionare daca lubrefiantul ales este cel corect nu ar trebui sa mai existe contact metal pe metal ci doar o lunecare a celor doua suprafete metalice cu lubrefiant intre ele.
Stiinta ce studiaza fenomenele ungerii se cheama Tribologie. Stiu ca suna ciudat chiar nostim. Onctuozitatea (capacitatea de a adera la suprafete) este o propietate ce se obtine prin aditivarea uleiului (vaselinei) de baza. Lubrifiantii se aleg functie de jocul in lagar, viteza de rotatie si fortele din lagarul respectiv. Cu cat jocurile sunt mai mici ca regula de baza se folosesc lubrifianti mai "subtiri" adica care pot curge usor si se dimensioneaza corespunzator lagarul ca suprafata, eventual ungerea se face sub presiune.
Teflonul ca aditiv in uleiuri are rolul de a imbunatati propietatile de arerenta la suprafata ce trebuieste unsa, insa este importanta la jocuri foarte mici dimensiunea particulei de teflon. Pentru lagare de motor este foarte bun cat si pentru lagarele bratului.
Orice ungere pana la urma este mai buna decat deloc :D

Confirm si eu cele spuse ca o tabla unsa suna mai bine si asta din motivul foarte simplu: vibratiile platanului/bratului induse dozei prin intermediul lagarului aferent sunt mult reduse iar turatia platanului se mentine mai usor. Am avut experienta ca un pick up DD sa nu functioneze pe 45 rpm din cauza unui ulei gresit/invechit folosit in lagarul motorului. Precizez ca motorul avea senzori hall pentru feedback-ul turatiei dar cu toate acestea nici nu se urnea din loc!

Concluzia finala este una foarte simpla si de bun simt, intr-un aparat ce are la baza un traductor de miscare in semnal electric (cartusul) orice vibratie parazita se traduce in semnal parazit electric.

Eu am ascultat si table noi si table vintage in sisteme bine puse la punct. Amplificarile si tot ce era de la tabla incolo (preu, ampli, boxe, etc) erau noi si bine imperecheate. Ambele variante au sunat foarte bine. Conteaza imperecherea dar si calitatea componentelor individual. Se pot obtine rezultate foarte bune si cu bani putini comparativ cu preturile componentelor actuale insa nu cu sume de ordinul 100 euro tot sistemul! Componentele vintage trebuiesc sa fie din gama superioara a producatorului si sa mai fie si in stare de functionare perfecta cu reglaje/calibraje/ungere etc la zi cum sunt cele de productie contemporana. Numai asa putem compara mere cu mere :)
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by oake »

hondaru wrote:Citat:
Dealtfel calitatea ungerii axei platanului este foarte uşor de verificat: pornim jucăria şi o oprim şi vedem câte rotaţii complete face platanul, mai puţin la belt drive.


SI la belt drive verificarea este identica insa aici trebuie scoasa cureaua.


Corect dar ne trebuie un disc stroboscopic ca sa ajungem manual la turatia de 33,3 rot/min si apoi sa lasam platanul liber. Altfel nu avem sistem de referinta.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by comanr »

o nu, folosim forfecuta pentru curele :lol:
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

ionroata
Posts: 41
Joined: 15 Aug 2012, 11:42
Location: Piatra Neamt

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by ionroata »

Seara buna
De ceva zile am reusit sa string substantele pentru reteta de curatare placi recomandata aici : http://londonjazzcollector.wordpress.co ... cuum-rcms/" onclick="window.open(this.href);return false; . Astazi mi-am facut timp si am facut citeva teste. Am incercat pentru inceput pe niste viniluri uzate in ideea de a nu strica ceva. Asa ca dupa testele preliminare am trecut la viniluri bune si pot spune ca reteta da rezultate. Per total se intimpla exact ce e descris acolo. Daca se foloseste doar apa distilata si alcool izopropilic ramin pete pe disc in urma uscarii. Dupa ce am adaugat si "agentul de uscare" (in speta ILFORD ILFOTOL) uscarea s-a realizat treptat fara a ramine urme de apa pe placa. Comparativ cu lichidul din dotarea Disco-antistat procesul de curatare s-a produs identic, doar ca uscarea a durat un pic mai mult. Nu am stat sa cronometrez dar in aproximativ jumatate de ora discul era uscat. Lichidul de la Disco-antistat e pe baza de etanol.
Dupa ce am ascultat un disc spalat in acest mod pot spune ca au disparut destul de multe pacanituri (probabil datorate prafului initial). Urmeaza sa vad cum se vor comporta in timp discurile spalate astfel. Cei de Disco-antistat se lauda ca folosirea lichidului lor duce si la scaderea atractiei placii fata de praf, lucru care inclin sa cred ca e valabil, asta deoarece am citeva discuri spalate cu citeva luni in urma si nu au urma de praf pe ele (cel putin nu se vede). Asta probabil si pentru ca dupa spalare am folosit folii noi.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

Ascult un LP format mediu de 25cm tras pe 33, mono, Claudio Villa, Electrecord din anii '60 (nu scrie anul pe nicaieri insa scrie pretul, 36 LEI, mi se pare un pret mare, coperta oribila, hartie de biscuiti, "made in Rumania") probabil uzat indelung (pe rajnite), murdar dar paraie foarte putin (asta ma uimeste, cum naiba sa paraie atat de putin cand arata atat de rau!?).
Suna pur si simplu fabulos! E la nivel de orice mega LP capitalist ever!
Nici un LP facut de Electrecord dupa aceea, cele format normal, nu suna la calitatea asta! Pana acum nu am intalnit LP Electrecord care sa treaca de nivelul mediocru-bunicel (nivel maxim dupa 1970, iar in anii 80 ajunsesera la nivel horror).
Totul s-a facut din ce in ce mai prost pe timp ce a trecut. Este fantastic ce LP puteau face in anii '60 si nici macar nu este gros! (destul de subtirel si usor).
Tot de calitatea astuia am LP-uri de la cehi, Supraphon inainte de invazia din 1968, si mai am de la RDG-isti sau Melodia sovietica. Se pare ca si polonezii aveau calitate inalta. Nu se diferentiau de LP-urile "capitaliste" din vremea aia, erau la acelasi nivel de super calitate. Am cateva mono de la RDG-isti din 1964 care sunt pastrate ca noi si suna spulberator! Dar si clasica (tot mono) de la rusi chiar si din anii 50 care suna fantastic!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by comanr »

este corect ceea ce spui, discurile mono au sunat intotdeauna bine insa cele de dianainte de jumatatea anilor 60 trebuiesc ascultate pe doze mono pentru o auditie corecta, dupa acei ani inregistrarile mono au fost taiate pe matrite stereo si deci compatibile cu dozele stereo si intr adevar suna excelent, am si eu cateva reeditari de prin anii 50 scoase prin 70 pe matrite stereo dar inregistrari mono, inteleg ceea ce spui tu si nu pot decat sa confirm.

la inregistrarile mono vechi e nevoie de doza mono pentru ca santul are alte dimensiuni si acele de doza mono aveau o miscare laterala, mai mult pe axa OX, pe axa OY erau destul de restrictive si daca se asculta cu o doza mono old school, un disc nou (>1965 ) atunci uzura discului si a dozei este mare pentru ca discurile mono de dupa 65 aproximativ au fost taiate pe matrite stereo.

a matter of compliance.

ps: deasemenea ascultarea unui disc mono vechi pe o doza stereo moderna nu este ceea ce trebuie insa nu o sa se faca gaura in cer.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by oake »

Am tot auzit vorbindu-se în ultimul timp de pick-up Pioneer: remoteviewer1, comanr, chiar şi momolo, cum că ar fi bune cele din anii '70. Mânat de acest demon, forumul, nu am mai rezistat tentaţiei şi mi-am luat şi eu un Pioneer PL550 de la un prieten foarte bun care are această sculă din 1978. Este complet neumblată. Este cu toate accesoriile, mai puţin protractorul pe care oricum nu îl folosesc. Eu măsor cu şublerul overhang-ul. Prietenul meu şi-a luat această sculă pentru a putea trage pe mag vinuilurile şi în toţi aceşti ani a rămar cu 7-8 viniluri pe care dealtfel mi le-a şi dat. Deci scula e practic nefolosită de 36 de ani. Arată impecabil. Este echipată cu o doză AT low cost care sună puţin cam înţepat, totuşi cu un bass rotund şi exact. Nu are catifeaua Dualului CS701, Încă nu am pus o doză, zic eu potrivită pe el.
Braţul este unipivot deci i-am aproximat masa: cu un headshell de 6,7g, deci uşor şi îmi dă 17g. Headshell-ul lui original, pe care îl am are cam 10g şi e echipat, iniţial cu o doză Pioneer PC-550E MkII care are un compliance de 15.
Ştie cineva care e masa adevărată a braţului?
Prima încercare ar fi o doză Shure M75 TypeD cu ac original care are complianceul de 20. După formulă îmi dă frecvenţa de rezonanţă de 7,9 Hz. Puţin sub 8 Hz care ar fi minima.
Una peste alta este o reală plăcere să lucrezi cu o astfel de sculă... atâta sunt curios dacă o fac să şi sune cum trebuie.
Ar mai fi o doză Technics EPC-P 24 cu complianceul de 15 dar încă nu am ac la ea dar am adaptorul pentru montarea pe headshell.
La acest braţ îmi place contragreutatea pentru balansul lateral şi chiar se vede treaba asta.
După atâţia ani platanul se mişcă excelent, nu mă gândesc să gresez lagărul...braţul se mişcă bine..poate ar mai fi ceva loc aici de ungere. Cablul de ieşire este gros dar are nişte mufe oxidate la greu şi mai sunt şi turnate...trebuie schimbate. În rest nu prea am ce să-i fac merge excelent. Nu ştiu cum e contactul dintre sîrma braţului şi cablul de ieşire. Probabil că am să îl fac direct.
Până nu îl aud cum trebuie nu pot să mă pronunţ dar are toate datele să sune bine.

Post Reply