Sigurante audiofile,CABLURI si diverse tweak-uri audio(file)

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sigurante audiofile?

Post by momolo »

kane wrote:Am observat ca in dezbaterea asta sunt 2 categorii de comentatori, cei care nu exclud posibilitatea unei imbunatatiri a sunetului si cei care exclud din start asta ca fiind o aberatie tehnica, ei insisi avand cunostinte avansate in electronica.
Interesant, in timp ca primii admit, ceilalti nu admit. Extrapoland, istoria ne spune ca dezvoltarea civilizatiei se datoreaza primei categorii, de la preotii inchizitiei pana la oamenii de stiinta incapatanati, chiar daca au tinut cu dintii la teoriile lor au fost maturati de cursul natural al evolutiei.
Nimeni nu contesta cunostintele tehnice ale celor care neaga o eventuala imbunatatire a sunetului schimband sigurantele, foarte posibil sa aiba dreptate, cel putin teoretic eu inclin sa le-o dau insa teoria pura nu se aplica intodeauna in domeniul audio (deja incep sa evit cuvantul infam), cand se poate modifica sunetul prin interventii in sistem sau camera absolut aiuritoare si fara nici o logica. Fenomentul exista, inca nu poate fi explicat si asta face deliciul celor care sunt dispusi sa experimenteze la nesfarsit, ceea ce nu e neaparat rau, atata timp cat nu se cade in cealalta extrema, abandonarea muzicii cautandu-l la nesfarsit pe Godot.
Ar fi pacat ca un subiect potential interesant pentru o categorie de un anumit nivel sa cada in derizoriul comentarii vopselei de pe carcase, de catre oameni de un alt nivel (al tolerantei, desigur). Ca si alti forumist, si eu am avut discutii mai demult cu prieteni care stiau cum suna un amplificator numai citind specificatiile tehnice (ala cu 5Hz-50 000Hz suna mai bine decat ala cu 20-20 000) sau discutii despre imposibilitatea ca un cablu sa fie mai bun decat altul. Am ramas prieteni si am renuntat sa-i mai tachinez pentru ca le vine sa intre in pamant de jena.
Nu orice tweak este ulei de sarpe, multe firme de nisa, cu oameni in spatele lor pasionati si dedicati sunetului de calitate aloca bani multi si ani de cercetare ca sa descopere ceva care ar putea imbunatati sunetul. Cei care dispretuiesc din start asemenea eforturi, ca si cei pe care le folosesc se izoleaza singuri intr-un cocon de ignoranta si probabil si de frustrare cauzata de (im)posibilitatea accesului la ele sau la sistemele carora le sunt destinate. Chiar si cu atitudinea asta, sa dovedim toleranta, poate mai devreme sau mai tarziu or sa se dea pe brazda
am citat ceea ce a scris kane deoarece mi se pare o interventie cu mult bun simt si cu aport de moderare. Din partea mea, sustin 100% ce spune!
kane wrote:Bedini CD Demagnetizer - clasicul demagnetizator de cd-uri, am simtit detaliu, transparenta dar in special o imagine mai buna, ii dau 3 stele din 5
din cele 3 pe care le-ai citat, acesta e singurul pe care l-am experimentat auzind influenta. Eu i-as da chiar mai mult de 3 stele din 5, influenta mi se pare remarcabila. Insa, completez pentru altii, dispozitivul asta e complet inutil in cazul sculelor proaste si lazilor cu difuzoare. Dar este minunat pentru sistemele audio cu adevarat high-end!
glucica wrote:Unii dintre noi cred ca este posibil pentru ca se afla pe calea de curent, unde s-a dovedit ca lucrurile chiar conteaza.
din cate am inteles, viobio contesta orice influenta pe calea de alimentare sustinand marota aia cu firul de kilometri de la traful de cartier si centrala electrica, sustinand si marota ailalta cu grosimea suficienta a firului in raport cu consumul si contactele care trebuie sa nu fie coclite sau ruginite. Asa ca inca nu "s-a dovedit" si pentru colegul viobio caruia i-am recomandat un efort de a gasi cumva o cale sa auda si dansul aceasta "enigma". Imi pare rau, dar eu nu am cum sa-l ajut, dar poate se gasesc binevoitori. (cat despre celalalt, comanr, imi pare sa nu aiba leac, el este fixat si refuza din start orice).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
viobio
Posts: 38
Joined: 18 Aug 2014, 10:31
Location: Bucuresti

Re: Sigurante audiofile?

Post by viobio »

glucica wrote:viobio, nu a afirmat nimeni de aici cu certitudine ca siguranta influenteaza sunetul. Lumea crede ca este posibil, insa, in lipsa unor teste, vorbim vorbe. Unii dintre noi cred ca este posibil pentru ca se afla pe calea de curent, unde s-a dovedit ca lucrurile chiar conteaza. Am auzit si eu de experimentul celor doi colegi de pe fostul audiofil.ro, De asemeni, nu vad de ce atita agitatie atita timp cit voi nici macar nu recunoasteti influenta cablului de curent, lucru elementar in opinia unora dintre noi.
Apropo de explicatii (cerute imperativ!), sint sigur ca de ex, domnul Tonceanu ti le-ar putea oferi (ar trebui sa fi auzit de el daca ai facut electronica la Bucuresti).
Degeaba ai ascultat scule de top daca nu ai putut face o comparatie, nu ai putut determina influenta fiecarei componente. Testele la showroom nu cred ca se fac in circuit inchis. Totusi, nu cred ca vreun dealer e dispus sa faca teste educative pentru primul venit (parerea mea- poate ma insel). Luind in calcul si treaba cu "intrebarea capcana", devine o certitudine.
In general, "consumatorii de audio", in imensa lor majoritate, nu sint electronisti. Nu simt nevoia imperativa sa-si explice de ce se intimpla unele lucruri, ci doar se multumesc sa le constate.
Vreau sa vad parerea unuia care a schimbat sigurantele in aparatura audiofila,eu am facut asta,am scris mai sus .
Sunt o persoana "tehnica" si sunt tributar fizicii .
Sunt pasionat de sunet si electronica de la virsta de 12 ani,probabil ca datorita faptului ca stiu modul de functionare si cum sunt realizate aparatele am handicapul de a nu crede multe din ce se propaga pe internet sau in reviste,multe articole sunt pt reclama unor produse.
In timp ca pasionat de sunet am facut si eu experiente.
Ma repet pentru mine cel mai important cablu este cel de semnal
Ce folosesc eu
1 cabluri de semnal ,confectionate de mine,cablul este de radiofrecventa CuAg,am incercat mai multe cabluri,astea au capacitatea cea mai mica ,mufe RCA aurite Neutrik,lungime 40cm.
2 cabluri alimentare 3X2,5mm Cu,cablul are camasa ecran impletita.
3 cabluri incinte ,CuAg,grosine conductor 2,5mm,nu sunt ecranate,conectori auriti Neutrik.

Ascult pe amplificatoare cu tuburi,de citiva ani am renuntat sa mai ascult pe SS,sa nu se inteleaga ca sunt contra amplificatoarelor SS,sursa de semnal cd-player,nu am fost niciodata fun pickup,pina sa apara cd,ascultam pe casetofoane sau magnetofoane.
Nu exista cel mai bun,exista doar ce ne place noua
VIOTUBEAMP

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Sigurante audiofile?

Post by glucica »

Iti dai seama ca exista o imensa cantitate de fizica avansata pe care nu o cunosti, nu? Nu mai vorbesc ca exista de asemeni o cantitate de fizica pe care cele mai stralucite minti se straduiesc sa si-o explice. Lumea nu se sfirseste la ceea ce stiu si inteleg eu.
Sint un om foarte deschis la experimente si am cheltuit sume uriase pentru asta. Ca sa-ti dau un exemplu, numai pentru a gasi o platforma pentru scule cit mai buna, am facut cel putin 20 de modele. La fel si la rack-uri si la cabluri. La unele m-am convins ca mai bine cumperi (cabluri).
Din pacate, la amplificatorul meu nu exista o siguranta in exteriorul aparatului la care sa am acces, si nu prea imi vine sa-l demontez, altfel faceam experimentul instant.

Poate o sa aprofundam un pic cablurile de curent pe alt topic.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Sigurante audiofile?

Post by comanr »

mai bine ma duc sa mi intorc sigurantele, o fi o procedura care se permite unor gunoaie de scule, habar n am...
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

User avatar
viobio
Posts: 38
Joined: 18 Aug 2014, 10:31
Location: Bucuresti

Re: Sigurante audiofile?

Post by viobio »

Zilele acestea o sa mai fac un experiment,o sa am de verificat un McIntosh MC240,o sa fac si pe acest amplificator un test cu diferite cabluri de alimentare,asta sa nu raman ignorant,o sa cer parerea si altora,fara a sti ce schimb la amplificator.
Nu exista cel mai bun,exista doar ce ne place noua
VIOTUBEAMP

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Sigurante audiofile?

Post by comanr »

am intors sigurantele , am ascultat, nu este nici o diferenta , cel putin la sculele mele.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Sigurante audiofile?

Post by glucica »

viobio wrote:Citesc acest forum de mult timp,ca activez acum ...nu o fac pentru polemici,o fac pentru a discuta cu alti oameni despre sunet .
Asta a fost si impresia unora dintre noi, si de asta ti-am si raspuns.
Iti pot oferi, daca esti interesat (presupune deplasare) pe perioada we un cablu pe care eu il consider f bun.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Sigurante audiofile?

Post by comanr »

am observat ca la sculele cu surse in comutatie conteaza cablurile de alimentare si conectorii din cauza ca tensiune de la retea este prima data redresata si apoi transformata, pot aparea acele pocnete chiar daca scula nu este pornita la alimentare, ar fi bine sa existe niste conectori, prize sanatoase.

la echipamentele vechi cu surse liniare tensiunea este transformata si apoi redresata, exista o separatie galvanica si sculele sant mult mai putin sensibile la cabluri, sculele rezista mai mult chiar daca exista dezavantajul unui randament mai slab al sursei.

bineinteles ca cine foloseste cabluri de sudura nu e in regula dupa mine, ele nu dauneaza insa, de sigurante de haur nu stiu ce sa zic, posibil sa dauneze, mi se pare corect in cazul sculelor de mii de euro sa iau legatura cu cei care mi au vandut aparatul.

in trecut aveam niste probleme, paraziti, pocnete, care nu se manifestau daca luam amplificatorul in alta casa. am verificat totul, triplul, priza din perete, doza, siguranta de la usa, totul ok.

siguranta de jos de la casa scarii insa avea cablul ars cam 5 centimetri, deci acolo aveam un contact imperfect si de acolo proveneau problemele, de atunci nici o problema la amplificator.

as fi putut schimba 10 cabluri de alimentare, daca faceam asta eram un maimutoi, cu problema nerezolvata si cu banii dati.
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sigurante audiofile?

Post by momolo »

comanr wrote:am observat ca la sculele cu surse in comutatie conteaza cablurile de alimentare si conectorii din cauza ca tensiune de la retea este prima data redresata si apoi transformata, pot aparea acele pocnete chiar daca scula nu este pornita la alimentare, ar fi bine sa existe niste conectori, prize sanatoase.
Ultra penibil! Singurele pocnete se petrec in capul tau.

comanr, te acuz de actiune de trolling ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Trolling" onclick="window.open(this.href);return false; ). In acest moment ai avertisment de la mine. Altfel zbori dupa ceilalti! (pe care i-ai deplans intr-un post anterior).

Ti-am atras atentia in mai multe randuri cat se poate de direct, ai avut ocazia sa te simti singur si sa te retragi! Dar se pare, ti-ai dat singur testul lipsei de bun simt!

Ce faci in ultimele posturi se numeste trolling si se sanctioneaza cu excluderea de pe forum. Este o actiune universal sanctionabila pe orice forum din lumea asta.

Asta a fost ultimul tau post la acest subiect (daca doresti sa mai faci parte din aceasta comunitate).
Posteaza la subiecte unde te pricepi, de exemplu ungerea lagarelor de pickup sau orice altceva (dar fara trolling!).

Daca mai vad un singur post din partea ta la acest topic, te banez instant si esti out de pe tot forumul! Punct. NU astept raspuns de la tine, nu ma intereseaza ce spui. Am dat deja dovada de suficienta rabdare! Practic ai inecat si vandalizat acest topic fara sa ai nici cea mai mica legatura cu subiectul!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
hersorin
Posts: 764
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: Sigurante audiofile?

Post by hersorin »

kane wrote:Bedini CD Demagnetizer - clasicul demagnetizator de cd-uri, am simtit detaliu, transparenta dar in special o imagine mai buna, ii dau 3 stele din 5
Am testat si eu acest aparat cu aceleasi rezultate ca si tine .
Persoana respectiva mi-a zis prea tirziu ca sa pot incerca ca si LAMPILE se demagnetizeaza cu aceleasi rezultate ca si un cd . Eu personal nu am incercat dar el a zis ca e o imbunatatire .
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

User avatar
viobio
Posts: 38
Joined: 18 Aug 2014, 10:31
Location: Bucuresti

Re: Sigurante audiofile?

Post by viobio »

glucica wrote:Iti dai seama ca exista o imensa cantitate de fizica avansata pe care nu o cunosti, nu? Nu mai vorbesc ca exista de asemeni o cantitate de fizica pe care cele mai stralucite minti se straduiesc sa si-o explice. Lumea nu se sfirseste la ceea ce stiu si inteleg eu.
Sint un om foarte deschis la experimente si am cheltuit sume uriase pentru asta. Ca sa-ti dau un exemplu, numai pentru a gasi o platforma pentru scule cit mai buna, am facut cel putin 20 de modele. La fel si la rack-uri si la cabluri. La unele m-am convins ca mai bine cumperi (cabluri).
Din pacate, la amplificatorul meu nu exista o siguranta in exteriorul aparatului la care sa am acces, si nu prea imi vine sa-l demontez, altfel faceam experimentul instant.

Poate o sa aprofundam un pic cablurile de curent pe alt topic.
Amplificatorul are mai multe sigurante ,nu doar una,are sigurante pe primarul transformatorului,pe secundarele transformatorului de alimentare,pe iesirile pt incinte,am intilnit modele de amplificatoare care aveau sigurante de protectie pe fiecare tranzistor final.
Nu exista cel mai bun,exista doar ce ne place noua
VIOTUBEAMP

User avatar
hondaru
Posts: 317
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

Re: Sigurante audiofile?

Post by hondaru »

Nu ca as vrea sa- l atzatz pe colegul comanr dar cred ca subiectul sigurantelor a fost privit din doua puncte diametral opuse. Unul cel functional adica de protectie unde este fara de tagada ca a inlocui o siguranta clasica montata de producator cu alta produsa de firma audiofila de o cu totul alta valoare este mai mult decat riscant. Din acest punct de vedere siguranta noua trebuie sa aibe exact aceasi valoare si caracteristici (oricum nu se pune problema in context de a face testul de fuzibitate ).
Al doilea punct de vedere este cel al sunetului obtinut din aparatul respectiv care daca promisiune sunt adevarate ar trebui sa castige calitate ( nu in sensul maririi benzii de frecventa reprodusa de aparat sau putere debitata).
Per global cred ca acea siguranta daca favorizeaza transpotul curentului electric in circuit teoretic ar trebui sa aduca un plus sunetului caci sunetul se obtine transformand curentul de la priza in semnal audio.
Viobio. La amplificatoarele pe tuburi simti diferente cand schimbi tuburi in montaj? Daca da, atunci cum naiba se intampla ca doar tot un anod , catod, si grile au si tot electroni circula intre ele. Ce-i drept difera constructia, materialele dar principiul e aceelas nu!? Am ales exemplul un pic fortat. Eram la fel de sceptic in privinta cablurilor si altor accesorii pana cand am auzit personal schimbarile. De atunci "I'm a beleiver"!! Daca vei asculta vei sesiza si poate ulterior aparatele produse de dumneata vor avea ceva in plus, acel ceva care conteaza si le face mai bune ca puzderia de aparate similare.
Sarme groase, subtiri, de Cu, Ag etc toate se simt in sunet in bine sau rau functie de potrivirea cu aparatul respectiv.
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Sigurante audiofile?

Post by glucica »

viobio, stiu asta, dar toate se afla plasate la interior (daca exista si la mine atitea), unde am o reticenta sa umblu.
Eu am crezut la un moment dat ca cea mai importanta ar fi cea de la intrare, dar cred ca si cele dinspre boxe ar putea fi la fel de importante. Un prieten cred ca e dispus sa le inlocuiasca. Daca vom face vreun test, o sa scriem aici.

User avatar
viobio
Posts: 38
Joined: 18 Aug 2014, 10:31
Location: Bucuresti

Re: Sigurante audiofile?

Post by viobio »

glucica wrote:viobio, stiu asta, dar toate se afla plasate la interior (daca exista si la mine atitea), unde am o reticenta sa umblu.
Eu am crezut la un moment dat ca cea mai importanta ar fi cea de la intrare, dar cred ca si cele dinspre boxe ar putea fi la fel de importante. Un prieten cred ca e dispus sa le inlocuiasca. Daca vom face vreun test, o sa scriem aici.
Nu este nimic special in a schimba sigurantele din amplificator,daca ai schimbat un bec in casa,poti schimba si o siguranta.
Nu exista cel mai bun,exista doar ce ne place noua
VIOTUBEAMP

User avatar
viobio
Posts: 38
Joined: 18 Aug 2014, 10:31
Location: Bucuresti

Re: Sigurante audiofile?

Post by viobio »

hondaru wrote:Nu ca as vrea sa- l atzatz pe colegul comanr dar cred ca subiectul sigurantelor a fost privit din doua puncte diametral opuse. Unul cel functional adica de protectie unde este fara de tagada ca a inlocui o siguranta clasica montata de producator cu alta produsa de firma audiofila de o cu totul alta valoare este mai mult decat riscant. Din acest punct de vedere siguranta noua trebuie sa aibe exact aceasi valoare si caracteristici (oricum nu se pune problema in context de a face testul de fuzibitate ).
Al doilea punct de vedere este cel al sunetului obtinut din aparatul respectiv care daca promisiune sunt adevarate ar trebui sa castige calitate ( nu in sensul maririi benzii de frecventa reprodusa de aparat sau putere debitata).
Per global cred ca acea siguranta daca favorizeaza transpotul curentului electric in circuit teoretic ar trebui sa aduca un plus sunetului caci sunetul se obtine transformand curentul de la priza in semnal audio.
Viobio. La amplificatoarele pe tuburi simti diferente cand schimbi tuburi in montaj? Daca da, atunci cum naiba se intampla ca doar tot un anod , catod, si grile au si tot electroni circula intre ele. Ce-i drept difera constructia, materialele dar principiul e aceelas nu!? Am ales exemplul un pic fortat. Eram la fel de sceptic in privinta cablurilor si altor accesorii pana cand am auzit personal schimbarile. De atunci "I'm a beleiver"!! Daca vei asculta vei sesiza si poate ulterior aparatele produse de dumneata vor avea ceva in plus, acel ceva care conteaza si le face mai bune ca puzderia de aparate similare.
Sarme groase, subtiri, de Cu, Ag etc toa
te se simt in sunet in bine sau rau functie de potrivirea cu aparatul respectiv.
Nu poti compara influenta unei componente active(tub,tranzistor,integrat),pasive(condensator,rezistenta),cu un cablu de alimentare.
Ieri am facut un test cu citiva oameni care sunt muzicieni sau se ocupa de productii muzicale,am schimbat citeva cabluri de alimentare la un amplificator,nimeni nu a auzit schimbari in sound,am fost luat si la misto de un prieten care se ocupa de masterizari ,lucreaza la un studio de inregistrari in Berlin.
Pentru mine capitolul cu cablul de alimentare este incheiat.
Nu exista cel mai bun,exista doar ce ne place noua
VIOTUBEAMP

Post Reply