Teoria unui Cd player

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
Rotton
Posts: 17
Joined: 19 Apr 2014, 12:42
Location: Caracal

Teoria unui Cd player

Post by Rotton »

De ceva vreme vreau sa imi iau un Cd player care sa se incadreze intr-un buget rezonabil (max. 700 de euro). Am si un Arcam irdac pe care as vrea sa il folosesc. Imi pun problema daca nu ar fi mai sanatos sa imi iau cel mai ieftin cd player nou pe care il gasesc (cum ar fi nad 515) si sa il leg la dac prin cablu coaxial in loc sa platesc mult mai mult pt un dac ce nu va depasi dacul meu actual?
Intrebarea aceasta vine dupa ce am ascultat un sistem compus din Arcam A19 - Arcam CD17 (cu si fara Arcam irdac) - Focal Aria 906. Diferentele cu dac erau foarte sesizabile (in bine), iar cd playerul are pret de lista aproape de doua ori mai mare decat dacul.
Stiu ca se pune problema calitatii transportului, dar producatorii sunt foarte secretosi de cele mai multe ori cand vine vorba publicarii acestei specificatii. Nu imi imaginez ca un cd player de 1000 de lei ar folosi neaparat un transport de o calitate net inferioara unuia de 1000 de euro, iar aceasta diferenta de calitate sa fie sesizabila intr-un sistem mainstream.

Va multumesc

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Teoria unui Cd player

Post by momolo »

Rotton, din punctul meu de vedere (si am scris-o de multe in trecut) cel mai mult conteaza sursa digitala, recte transportul. Adica cel mai mult conteaza ceea ce intra in mufa (de orice fel a) DAC-ului.
Exprimarea in procente este o exprimare trancotara (si care denota ignoranta) insa daca as fi nevoit, as spune ca DAC-ul conteaza cel mult 40% din toata povestea.
Un procent important il are si cablul digital coaxial (S/PDIF sau AES/EBU) indiferent de povestile despre "jitter-free" legate de DAC-uri mirobolante care reinventeaza apa calda in Colentina. Poate nici nu mai trebuie sa mentionez ca legatura optica S/PDIF este inferioara celei coaxiale (din punct de vedere al calitatii audio obtinute) insa e folositoare in cazul legarii unor sisteme audio cand e nevoie sa nu existe legatura de masa.

De multe ori sau de fiecare data calitatea cablului coaxial digital este deosebit de importanta si astfel o sursa digitala formata din bucati este in mod evident o solutie mai scumpa decat o sursa integrata (exemplu, cd player).

Eu am avut acum mai multa vreme un DAC foarte bun care-si depasea cu mult pretul de nou, un model clasic facut pe vremuri de PS Audio (care merita folosit numai pe S/PDIF coaxial nu si pe USB iar AES/EBU nu avea, evident avea si optic dar nu merita mentionat). Daca-i bagam ca sursa orice fel de computer clasic sau deghizat in alta forma era mai bun decat o placa de sunet care oricum este ceva horror chit ca-i interna sau externa. Daca-i bagam ca transport diverse cdplayere suna de cat puteau acele aparate ca transport, diferenta intre ce redau respectivele cu propriul DAC si ce iesea cu DAC-ul asta (si un cablu coaxial digital bun) nu era ceva care sa merite cheltuiala in plus, de multe ori foarte mare. Abia cand i-am pus la intrare un transport de 7000 euro a sunat DAC-ul ala de nu-l mai recunosteam. Abia cand am testat o comparatie sursa-direct cu un player de 14K (DAC-ul costa de nou aprox 1K) puteam spune ca parca preferam playerul de 14K pe direct decat playerul de 14K folosit ca transport cu DAC-ul de 1K. Si chiar si atunci conta enorm cablul digital (dar si restul cablurilor, evident!) si cand i-am pus un cablu digital de 2,5K a "inflorit" situatia si puteam spune ca parca era mai bine cu micutul si ieftinul DAC decat playerul pe direct. Insa si asa totul tinea de matchingul intre sursa si restul, de cablaraia de orice fel si in concluzie....la ce mai folosea DAC-ul?! La nimic! Doar sa ma scarpin cu mana dreapta in urechea stanga.

Iar asta e numai o experienta insa am facut multe altele si de fiecare data transportul digital a fost cel care "a hotarat" sunetul deasupra DAC-urilor.

Am avut si DAC care era dotat cu AES/EBU. Trancotarii electronisti (aia care le stiu pe toate si duc un jihad cu audiofiul "ignorant si snob") ar spune ca AES/EBU este net superior, culmea culmilor si alte deastea. Cert este ca si de data asta experimentele au demonstrat altceva, calitatea cablului digital este deasupra sistemului de transmisie, ca e S/PDIF sau AES/EBU nu conteaza. Conta cablul in sine si conta mult! Iar un cablu bun costa mai mult decat un DAC de bun simt. Si din pacate multe experimente cu cabluri ieftine smulse din tramvai sau de la buldozere (metaforic vorbind ca sa nu mentionez si avioanele de vanatoare sovietice) au demonstrat ca se poate gasi ceva dragut, eventual ceva decent insa un cablu ieftin e in final.... un cablu ieftin! Poti observa dupa ce pui un cablu scump pe un sistem care sa faca diferenta (nu gramezi cu scule ieftine sau scumpe asezate pe dale de cimitir)

Dupa cum sper ca sti, cu cat inaintezi mai sus inspre "Nirvana", cu atat fiecare mic pas costa mai mult, si mai mult, si mai mult, etc, etc. Trancotarii se intreaba daca merita pentru ca saracutii nu au auzit si nici nu au mirosit, sunt precum adolescentii la usa bordelului unde nu au voie sa intre. Insa un audiofil care stie si evident, aude, nu prea are dileme dar trebuie sa aiba buzunarul plin! :D

In concluzie, dilema cu transportul si DAC-ul mi se pare secundara, fara importanta. Si asa cum am mai scris, la bani putini un DAC mi se pare inutil in caz ca urmarim calitatea si nu cantitatea. Util este celor care vor sa asculte FLAC-uri (furate de pe net - toate sunt "deamoaca") caz in care orice calculator este inferior ca solutie de sursa.

Dar asta e o treaba cantitativa deoarece calitatea audio obtinuta este cel mult mediocra si eu unul de exemplu consider ca timpul nostru este fara de pret si mai bine o ora de calitate decat 100 de ore de mediocritate. Dar pentru multi conteaza si costul inregistrarilor. Pe net se gaseste muzica gratis, de aici si interesul deosebit al "haudiofilului de computer". Nu e neaparat omul simplu de condamnat, daca gaseste gratis e firesc sa se bucure insa unii sar calul si incep chiar sa se laude cu furaciunea, altii incep chiar sa militeze pentru furaciune spunand ca astia care dau bani pe inregistrari sunt prosti (cunoastem mentalitatea majoritar mioritika). Insa un lucru nu-l pot fura, calitatea audio, aia costa! Cat ii priveste pe cei extrem de putini care cumpara fisiere "hirez" de pe net, e alta poveste, nu are rost s-o lungesc acum.

In concluzie nu stiu ce sa-ti raspund despre Arcam-uri deoarece pe cele mentionate de tine nu le stiu, am ascultat si avut la proba doar pe vremuri niste playere care erau si ele la categoria unde sunt.
Insa daca e sa-mi spun opinia, poate mai bine cauti un cdplayer cat de cat decent si lasi DAC-ul pentru calculatoare. Sa sti ca si printre sculele vintage se gasesc playere redutabile. Insa poate sti ca exista riscuri normale, vechimea sculelor isi spune cuvantul, cdplayerul este considerat "consumabil".
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
lordu73
Posts: 261
Joined: 15 Aug 2013, 11:28
Location: Tg Jiu

Re: Teoria unui Cd player

Post by lordu73 »

Salut, iti dau un exemplu.
Am un player Cambridge Audio BD751 si irRAC. Playerul poate ataca direct amplificatorul, sau poate iesi pe digital (coaxial) in DAC. Cablul coaxial e ordinar, venit cu DAC-ul...

Concluzia mea: nu am vazut diferente in sunet intre cele doua moduri de a reproduce CD-urile.

De fapt, pe boxele mele (TANNOY DC6TSE) un singur SACD a sunat mai bine de pe player, comparat cu "acelas" material de pe PC, anume "wish you are here" -Pink floyd

Atentie insa : multe SACD (daca nu chiar toate, nu mai retin exact) nu pot fi rutate prin cablu coaxial in iRDAC

Mai departe tu hotarasti.....
"You have your way. I have my way.
As for the right way, the correct way and the only way, it does not exist" - Nietzsche.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Teoria unui Cd player

Post by momolo »

lordu73, asa cum am spus mai sus, poate prea in amanunt, treaba e in fond simpla - transportul e cel care da sunetul. De atata poate transportul, atata se aude si in DAC-ul propriu integrat in cdplayer dar si in DAC-ul nustiucare legat prin cablu digital.
Evident, pentru a face diferente intre surse trebuie si restul sistemului sa fie pe merit. De exemplu, am auzit surse super bune (si super scumpe, evident) care bagate in sisteme "entry-level" nu-si demonstrau cu nimic pretul mirobolant (si nesimtit). Trancotarul proletar se bucura si spunea, "iata bani aruncati la cat costa sculoiul asta!". Dar se bucura degeaba deoarece daca mutam sursele, playerul ieftin si alalaltul pe un sistem de top, diferentele erau enorme. De aceea in toate trebuie pastrata o proportie.
Iar DAC-ul il poate folosi la calculator daca e pasionat de treaba asta.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply