MAGNETOFON ( reel to reel )

A fost odata ca niciodata
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

De magnetofon Panasonic nu am mai auzit!

http://vintagesound-vintagesound.blogsp ... hines.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by LEKTOR »

TECHNICS RS-1800 - merge si pe viteza de 76 cm/sec

Oferta la $ 30,000
http://www.ebay.com/itm/TECHNICS-RS-180 ... 46277f2ccd

Image


Alte poze aici - http://www.audioclassic.org/vintage-ree ... rders.html

Ultimul de pe aceasta pagina este un mega rar SONY TC-880

Image
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

unnnx
Posts: 7
Joined: 23 Nov 2014, 09:00

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by unnnx »

Buna ziua!

Citind, cu placere, dar si nostalgie, postarile de pe acest forum/topic mi-ati creat o “problema”. V-a trebui sa-mi cumpar un magnetofon. Punct. De la un anumit moment, cred eu, amintirile incep sa capete o alta valoare.. Rezolvand “problema” initiala, incep altele.. Model? De unde sa cumpar? Cum pot verifica (fara sa ma pricep) ceea ce cumpar?..

Lipsit, totusi, de experienta reala, am plecat de la design. Pe gustul meu ar fi (ordinea e intimplatoare; de preferinta 4 track’s): Pionner RT 909, Technics RS 1500US, Revox PR-99 MK2 sau B77, Akai GX 747/636.. Sunt si altele, dar (ca sa-mi fac viata, relativ, mai usoara) ma opresc la aceasta scurta lista. Pentru alte aspecte, legat de: cum suna, intretinere sau afinitati pentru un model sau altul, am nevoie de ajutorul vostru.. Pretul? Un alt aspect in care orice feedback e binevenit, ceva de genul - pentru modelul RS 1500US (foarte bine intretinut) 1200E este un pret aparent corect.. Pentru linistea “forum-ului” accept cu placere si discutii private..

Ca si scop/dorinta, as inregistra pe benzi o parte din muzica (mare parte FLAC-uri) urmind sa le ascult (fermecat de invirtitul rolelor si a wu-metere’lor, da, recunosc.., dar si a “caldurii” analogice) cu ajutorul unei amplificari de la Arcam FMJ38 si boxe/monitoare KEF LS50.

Pentru marea majoritate a autorilor, multumesc, a fost o placere sa citesc acest topic!

O zi linistita,
Dan

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

Aici e topicul de buna ziua si prezentare optionala:
viewtopic.php?f=9&t=11&start=285" onclick="window.open(this.href);return false;
Ca si scop/dorinta, as inregistra pe benzi o parte din muzica (mare parte FLAC-uri) urmind sa le ascult (fermecat de invirtitul rolelor si a wu-metere’lor, da, recunosc.., dar si a “caldurii” analogice)
in opinia mea daca cumperi magnetofon ca sa tragi FLAC-uri pe el, probabil este o actiune mai mult din considerente estetice decat in scopuri audio. Unicul rost in aceasta actiune fara rost, pot ghici cumva, sa fie actiunea de colorator de sunet al magnetofonului. In cazul asta iti trebuie un magnetofon mai putin performant, eventual ceva vechi pe tuburi. Cele enumerate de tine au ca scop cat mai mica diferenta intre ce intra si ce iese pe banda, deoarece asta trebuie sa faca uin magnetofon bun.

Inteleg rostul unui magnetofon ca sa tragi LP-uri pe banda. In cazul asta e mai comod si protejezi placile. Dar sa tragi din calculator e ceva complet fara rost, calculatorul poate canta oricat de mult si oricum programat pe cand magului i se termina bobina.

Ca opinie personala, sa le iau in ordinea ta:
Pionner RT 909 - frumos foc, bujuterie care suna si trage foarte bine dar stricacios si slab la rolele presoare. Magul asta trebuie sa fie pe mana cuiva care se pricepe la surubareala si obligatoriu, nu trebuie sa fi fost "reglat" de mesterul universal Dorel, caz in care magul se transforma intr-o prastie estetica.
Technics RS 1500US - o frumusete! Mecanica superba si totul superb facut ca in epoca de aur. Problema lui este ca suna a.... Technics! Daca iti place sunetul de tabla (zis si japonache), daca esti tare de urechi si ai nevoie de tzatz, magul asta e perfect! Si este tare frumos!
De obicei cam toate cate se gasesc au fost ciobanite indelung si din timpuri imemoriale. Daca gasesti unul in stare "mint" asta NU se va intampla in Romania (cea plina de Dorei priceputi) ci in America de peste ocean de unde costul transportului.....mai bine il afli personal! :)
Revox PR-99 MK2 sau B77 - nu e nici "sau" intre ele, PR99 este superior si este balansat. Insa ambele suna o frumusete si trag beton. Problema lor este ca trebuie cumparate impreuna cu mecanicul Frantz care le va depana lunar. Sunetul adevarat se compenseaza prin desele stricaciuni. Partea buna, e Germania plina de piese! Bani sa ai! Si mai e treaba cu capetele care se cam tocesc. Adica sa te uiti inainte de cumparare la santul pe capete. Oricum nu vei avea mult timp sa le tocesti, dar e bine de gasit cu capete cat de cat mai putin tocite.
Akai GX 747/636 - nici aici nu exista "sau" deoarece 636 suna diferit de 747. Preferatul meu este 636 care suna cel mai bine de la AKAI. E plina tara de Akai-uri ciobanite (de eternul Dorel) si daca gasesti unul "reglat" mai bine il lasi acolo. Akai-ul e cam jucarie, cele de mai sus sunt mai serioase insa totusi dragutele de Akai nu suna rau deloc si sunt foarte fiabile, cu astea nu te doare capul (daca gasesti unul neciobanit). Pentru incepatori as recomanda Akai, sunt de departe cele mai prietenoase si fiabile, de aia si sunt scumpe. Sunetul nu e chiar asa de rau pe cat li s-a dus vestea si sunt tare frumoase! Si Akai-ul nu va rupe banda niciodata insa altele iti fac des salata din banda.
Bafta ca o sa ai nevoie daca intri pe mana samsarilor locali! :D
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

unnnx
Posts: 7
Joined: 23 Nov 2014, 09:00

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by unnnx »

Multumesc pentru detalii.
Mi-am notat si "locatia" pentru "Buna ziua"!

Suna incurajator.. Sunt multe lucruri, aparent, fara rost pe lumea asta si, da, e posibil ca scopul meu sa se incadreze in definitia cu inepuizabilul computer.. E, totusi, cea mai mica grija pe care as putea sa o am. Magnetofonul (in cazul de fata) e o problema de suflet (mereu aminata si careia ia venit timpul..), lucru care nu prea are pret.. Mai neplacut este faptul ca mai toate au nevoie de intretineri, aparent, lunare..

Legat de: NU din Romania, NU din cele "reglate" de Dorel.. asta da problema.. Chiar ma uitam, azi, la un Technics RS 1500US disponibil pe site-urile noastre.. ne-desfacut, "aproapte nou".. Interesant.. Probabil ca ar fi bine sa adaug la pretul magnetofonului si consilierea sau achizitia in prezenta unuia Domn priceput.. Si, iarasi alta problema, "cine ce stie" vs. "cine ce pretinde ca stie".. Dar, poate se va oferi cineva.

Pe linga faptul ca s-ar putea sa cumpar "altceva" decat ceea ce va scrie pe el, voi lua in calcul si ideea de al cumpara din strainatate.. Au fost, si probabil vor mai fi, cazuri in care, desi avand toate garantiile (de peste tot, referinte, producator, prieteni..) am platit cat nu face..

Multa sanatate,
Dan

lucian adrian
Posts: 25
Joined: 29 Apr 2014, 17:07

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by lucian adrian »

Destul de scump 1500, eu am luat 1506 cu nab-uri si doua role la 788 euro. De regula preturile "din colectia personala" sunt cu aprox 50% mai mari decat ebay. Eu zic sa va uitati spre ebay.de. Cu rabdare, in 2-3 luni de panda poti lua un 635 sau 636 intre 450 si maxim 700 euro (mint role nab-uri)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

lucian adrian wrote:Destul de scump 1500, eu am luat 1506 cu nab-uri si doua role la 788 euro. De regula preturile "din colectia personala" sunt cu aprox 50% mai mari decat ebay. Eu zic sa va uitati spre ebay.de. Cu rabdare, in 2-3 luni de panda poti lua un 635 sau 636 intre 450 si maxim 700 euro (mint role nab-uri)
o mentalitate absolut gresita orientarea dupa cel mai mic pret, cea mai "buna" oferta. Mai ales la vechituri este cea mai gresita mentalitate si orientare. Aparatele vechi pot fi extrem de diferite intre ele din punct de vedere al conservarii, depinde cum au fost folosite si unde au stat (la om civilizat in casa, in grajd, garaj, pod, pivnita, pe bordura, pe capacul tomberonului sau in groapa de gunoi). Eu dupa mult efort online am cumparat pentru cineva (un fost prieten audiofil) de pe ebay un RS 1700 US (cu 2 si 4 piste din Germania) cu foarte putina uzura, lasat asa cum a fost de la mama lui si la pretul de 635 euro dupa o licitatie crunta la ore total aberante si dupa ce am pandit si pierdut zeci de alte licitatii. Magul era neciobanit si cu foarte mica uzura dar tot a trebuit mesterit, curatat si pus la punct.
In opinia mea nu pretul trebuie sa fie criteriul ci starea tehnica, garantia unei stari tehnice bune.
unnnx wrote:Legat de: NU din Romania, NU din cele "reglate" de Dorel.. asta da problema.. Chiar ma uitam, azi, la un Technics RS 1500US disponibil pe site-urile noastre.. ne-desfacut, "aproapte nou".. Interesant.
in Romania se minte crunt (si de ce sa ne miram?!). Unii se jura facand cruci si cand e prea tarziu constati ca ti-a dat tzeapa. Intr-un fel este foarte explicabil si pe undeva normal, in tara asta clientul este in majoritate aberant si aproape ca-si cerseste tzeapa, unii clienti debiteaza niste enormitati, ii vezi ca sunt in bezna mintii dar ei se cred cei mai luminati din Univers ca practic e si pacat sa nu si-o primeasca inalta si cu frunze! Daca esti vanzator sincer si onest te calca toti in picioare, esti facut pres de sters pe pantofi si de obicei nu vinzi daca esti onest (adica ti-o iau altii in fatza). Noi de multe ori avem critici dure la adresa dealerilor insa daca e sa vedem si cum este de partea ailalta a tejghelei ne-am da seama ca e foarte greu cateodata, ai deaface cu aberanti fantastici si oameni foarte problematici de-ti vine sa-ti iei campii. E o lupta pentru supravietuire si cel care se apuca sa vanda vechituri chiar daca la inceput porneste ca om cumsecade, onest, bine intentionat, cu timpul si din cauza multor clienti problema devin din ce in ce mai duri, nesinceri, aburitori, imbarligatori, incep sa dea lovituri pe sub masa si vor, nu vor, adopta stilul pietei de marlani care e in toata tara asta. Cu multi clienti unica pozitie care inspira respect si ascultare este marlania, imbarligarea prin vorbe, tzeapa. O sa razi, dar unii incep sa aiba respect tocmai pentru ala care ii da tzeapa si se poarta ca un stapan-marlan, adica ala care il domina. Practic piata, clientii ii fac pe vanzatori sa ajunga in acelasi profil (nesincer, jmecher, marlan, oricand dispus la dat tzeapa, etc).

Insa in tari civilizate, mai ales USA si Canada (sa nu spun de Japonia si Australia) situatia e complet opusa.
Dintre colectionarii care au scule vintage in stare buna, in stare de top, pe majoritatea ii stiu ca au cumparat din USA si selectiv din Germania, Olanda, Austria, Elvetia, dar mai putin ebay unde se da tzeapa la greu in lumea civilizata. Si aici apare diferenta, la noi pe siteurile de profil se da tzeapa mult mai primitiv si mai violent decat pe ebay. Eu am trait situatii halucinante, de exemplu vanzatorul imi spunea in miezul zilei ca afara este defapt noapte si eu sunt un handicapat care nu-si poate da seama de treaba asta. Si toti astia au doua fetze, una prietenoasa, mieroasa, umila pana cand i-ai dat banii si ailalta vesiune, marlaneasca, agresiva, contondenta dupa ce s-a facut vanzarea. Si cu cat hotul e mai hot si mincinosul mai mincinos, cu atat se lauda singur cat este el de corect si cat adevar spune. Hotul e obsedat verbal de cinste si mincinosul e obsedat verbal de adevar. Dar asa cum am spus, sunt unii clienti la care e si pacat sa nu-si ia tzeapa! O cersesc si nu pentru ca sunt naivi sau fraieri cum se mai spune ci pentru ca ei sunt primii necinstiti si cred in mintea lor ca sunt destepti cand defapt sunt prosti ca bezna noptii.

Totusi nu exclud si existenta unor oameni foarte corecti in Romania, acestia fiind in general colectionarii consumatori, adica cei care mai mult cumpara si nu si-au facut o ocupatie din a vinde dube si camioane de trancote. Insa acestia cer in general cele mai mari preturi. Problema este ca au aparut o serie de speculanti trancotari care au mirosit trendul si cer preturi mari ca si cand ar fi colectionari dar pe scule care nu sunt atat de minunate ca in descrierile lor. Adica samsari care se dau colectionari dar ar vinde-o si pe ma-sa daca le-ar iesi un profit bun.

Eu totusi ti-as recomanda un AKAI 625,636,646,747 (de preferinta 747 ala cu VUmetre pe LED deoarece la ala cu VU mecanice se vad greu acele si sunt cam meschine. La faza asta e mai misto modelul 635/636 care are ceasuri mari, nu mai spun de 625 care e foarte misto). Cu Akai-ul ai cea mai putina bataie de cap. Important este sa nu fie ciobanit la azimuturile capetelor, in rest se poate regla usor. Si Akai suna foarte bine in ciuda unor opinii, de obicei netul e plin de opinii contrare realitatii. Cine "se informeaza" prea mult pe net, si-o fura singur si din proprie vointa pana la urma. Cunosc cazuri multiple.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

unnnx
Posts: 7
Joined: 23 Nov 2014, 09:00

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by unnnx »

Sfatul tau este corect si il voi trata ca atare. Voi cauta un GX 747 pina il voi gasi (sau ma va gasi), de preferinta varianta *silver* cu leduri.. ai dreptate, vu-metre'le sunt destul de greu de observat la acest model!

Nu ma astept sa fie ieftin. Prefer sa fie mai scump, dar cu o stare tehnica foarte buna.
Nu mi-e foarte clar de unde sa incep, dar SUA imi este la indemina..

Multa sanatate!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

Dintre toate Akai-uri mie cel mai mult imi place la design Gx 747 fara DBX, adica cel cu LED-uri verzi la VU. Modelul Gx 747 cu "ceasuri" care are DBX nu merita diferenta de pret deoarece DBX-ul strica sunetul (audiofil) si defapt nu va fi folosit. E o legenda urbana ca ala cu DBX este mai bun. Existau si legende ca ala negru e mai bun ca ala argintiu. Povesti. Mie imi plac alea argintii, cele negre nu au personalitate estetica.
Totusi am vazut dealungul vremii aici in Bucuresti si exemplare in stare foarte buna (ca noi vazute de aproape) dar e greu de aflat daca au fost "puse" la punct de catre "mari specialisti" locali. Totusi, cine are experienta isi da seama la o cercetare destul de simpla. Poti apela la cineva care se pricepe, iti pot recomanda in pm.
Dar ca sunet de la AKAI mie imi place cel mai mult Gx 636. Este mai muzical, mai rotund la sunet. Modelele 646 si 747 sunt usor mai rezolute dar mai seci. Exista diferenta si intre 646 si 747, ultimul este superior, evident.
Mai este si micutul Gx 77 cu problemele lui mecanice si role mici, asta suna defapt usor mai bine decat 646/747 din aceasta ultima serie cu care fabrica Akai a terminat fabricarea magurilor (646,747 si 77). Dar cu Gx 77 problema e diferenta chiar foarte mare intre exemplare, unele suna si trag mai bine ca altele desi sunt la fel. Multi spuneau inca din anii 80 ca defapt Gx 77 suna cel mai bine si tinde sa fie real, explicatia pe care o gasesc, acest model este belt drive si nu direct drive. In general (nefiind o regula) la masinile pe banda (maguri si cassuri) belt drive suna mai bine decat direct drive. Problema cu direct drive este controlul electronic al motorului capstan. E asemanator cu domeniul pickup-urilor. Si in analog exista ceva care se poate asemana cu jitterul de la digital si este provocat de tractiunea capstanului, tine de prelucrarea axului, motor si rola presoare. De aceea pe vremuri unii producatori au facut axul capstan din ceramica; problema la metale prelucrate prin aschiere este incalzirea neuniforma care provoaca deformari micronice. Pe vremuri se spunea ca Nakamichi, marele producator de top la casetofoane, avea ca secret prelucrarea axului capstan. Nakamichi au reusit performante teribile in vremurile alea (inceputul anilor 80) care nu se explicau numai prin electronica si calitatea capetelor. E o poveste si cu masinile astea pe banda. Problema actuala este banda, foarte scumpa cea noua dar si foarte buna! A ramas numai RMG ( http://www.rmgi.eu/" onclick="window.open(this.href);return false; ) care din ce stiu si-a mutat acum cativa ani fabrica din Olanda in Franta, cauza pentru care s-au scumpit. Nu stiu daca astea frantuzesti sunt la fel de bune dar am probat si avut cele olandeze si mi s-au parut remarcabile. Prefer un RMG nou sau relativ nou (productia din ultimii 10 ani) decat faimoasele Maxell speciale (EE) pastrate chiar si noi (NOS) din anii 80. Banda e un consumabil, inerent se distruge in timp chiar si pastrata in conditii bune. Mi-a dat de curand cineva un RMG sa-l inregistrez si am ramas uimit ce calitate are pe magurile astea de jucarie! Deoarece toate magurile de care noi am discutat aici sunt defapt de jucarie. Adevaratele sunt Studer, Otari, unele Tascam, maguri pe 2 piste, balansate, grele, poate le sti. Dar ce sa faci cu unul din asta in casa?! Plus ca pe 2 piste consuma banda in nestire. Cateodata calitatea este overkill, nu ai ce semnal pe masura sa bagi in ele si nici amplificare sa merite unul din ala adevarat; se poate face treaba foarte buna cu "jucariile" astea, chiar si cu Akai.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

unnnx
Posts: 7
Joined: 23 Nov 2014, 09:00

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by unnnx »

Foarte multe sfaturi utile. In mod cert si indiscutabil as dori sa achizitionez pentru "linistea" mea personala un AKAI 747 sau 636 (Silver). Cu cat mai bine pastrat dpdv tehnic si aspect, cu atit mai bine. De altfel, consider acest criteriu ca fiind definitoriu. Daca crezi ca ma poti ajuta cu orice sfat, inclusiv cu cumpararea unuia, as aprecia foarte mult. Evident, pentru a nu naste pasiuni pe forum vom purta aceasta discutie separat. Legat de benzi si nu numai, am inteles si mi-am asumat costurile.

Multumesc inca odata,
Dan

unnnx
Posts: 7
Joined: 23 Nov 2014, 09:00

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by unnnx »

Problema mea e rezolvata! M-a "gasit" un "Maestru" al anilor 80' - Akai 646! Fara acest forum, ori as fi cumparat o prostie, or as fi renuntat! Multumesc, "momolo", pentru tot ajutorul!

Sa aveti sarbatori linistite!

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by LEKTOR »

Asteptam poze ! In caz ca bratele de extensie a benzii nu merg cum trebuie, nu te speria - sint niste cureluse f. mici inauntrul mecanismelor, care trebuie schimbate - cam asta ar fi singura problema la aceste maguri, care inca merg exceptional de bine dupa mai mult de ... 30 ani !!!
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

unnnx
Posts: 7
Joined: 23 Nov 2014, 09:00

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by unnnx »

Pentru cine are un cont la Google.. se pot vedea cateva poze (vezi link).. Se pare ca (aflind din incercari ce size/w/h/rezolutie.. ) din incercari, nereusite, am depasit numarul de fisiere "postate".. :)

https://drive.google.com/a/core.ro/fold ... sp=sharing" onclick="window.open(this.href);return false;

Soul
Posts: 110
Joined: 12 Nov 2010, 22:24

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by Soul »

Dupa destul de mult timp cat m-am indepartat de banda, regretul etern fiind ca am avut 3 Akai gx747 si le-am vandut....., acum mai la "batranete" as putea achizitiona un Teac 6300 , as vrea sa stiu daca e ok acest aparat , poate ma puteti sfatuii, multumesc!

Image
[URL=https://matchnow.info]Optimal Сasual Dating[/URL]

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

ok in ce sens ?! Adica ce calitati/facilitati cauti la un mag ? Si ce faci cu el ? Redai benzi vechi sau vrei sa cumperi banda noua si sa tragi "mastere" ?
Indiferent de situatie, cel mai bun mag este cel care se afla in stare tehnica buna cu uzura putina, fara oxid (sau bine curatat) si mai ales bine reglat, daca nu din fabrica macar de un mester adevarat. Oricum, magnetofoanele (in primul rand pentru ca sunt vechi) necesita totusi cunostinte minime de mester. Cam greu sa gasesti aparate la care sa nu trebuiasca mana de mester.
Din punct de vedere audio probabil sti deja, cele pe 2 piste sunt net superioare celor pe 4 piste. Dar daca ai colectie de banda veche, ala pe 4 piste e obligatoriu.
Ca utilizare de catre profani cel mai indicat este AKAI din ultimele serii, cele cu "6" (635,636,625,620,646, 747). Simple, frumoase, nu prea are ce sa se strice la ele (eventual niste condensatori cursi sau tranzistori dementi), motoarele nu sunt puternice dar isi fac treaba fara sa rupa banda cum fac altele salata (de obicei din cele mai bune benzi :)
Ca sunet, evident si de asteptat, cele mai preferabile sunt cele europene, Studer-Revox, Tandberg, Braun, Philips, etc insa cele japoneze sunt net superioare ca lucratura, calitate piese si fiabilitate, chiar si ca proiectare inginereasca. Nu mai spun de mufe! De exemplu SONY din anii 70, AKAI deja mentionate, OTARI, Fostex, TEAC-Tascam.
Intr-un final cea mai importanta ramane totusi banda. O banda noua costa foarte mult, cele vechi sunt atinse de 'filoxera' mai mult sau mai putin.
Asa ca, daca vrei mag numai din nostalgie, ca decor frumos, pentru beculete, sau pentru ascultarea benzilor copilariei, e o chestiune, daca insa vrei un mag pe care sa tragi LP-uri, e alta chestiune.
Astfel, functie de raspunsurile la intrebarile de mai sus ti se potriveste un mag sau altul. Evident, functie si de portofel deoarece un Studer adevarat poate costa 8000 euro si un AKAI simpatic 1000 euro.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply