CS4398 in aplicatie DIY

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
Post Reply
omudenisip
Posts: 35
Joined: 05 Feb 2009, 15:45

CS4398 in aplicatie DIY

Post by omudenisip »

cam tarziu am aflat adresa acestui forum mai "retras" dar cu informatii calitativ superioare altora,si am zis sa va salut pe toti ! :)
am "descoperit" in urma cu ceva timp un DAC minune si anume CS4398 despre care am scris un topic si pe H&M si am zis sa scriu si aici ca merita raspandita vestea :mrgreen:
dupa o mai indelunga cautare a unui DAC care sa sune cat mai omeneste,natural si cat mai aproape de sunetul analogic cu care am fost obisnuit atatia ani de zile,in urma auditiei a fel de fel de CD-Playere tunning-ate ce contineau diferite DAC-uri de la TDA1541A (cu sau fara NOS/OS),TDA1543,PCM56,1702 pana la Pioneer PD2028A si PD2029A folosite si la PD-75, am zis sa iau in considerare si descoperirea lampizatorului,si anume a DAC-ului minune CS4397/4398 bazandu-ma totusi pe experienta lui vasta in auditia si tuningul diferitelor playere (peste 100 modele) ceea ce inseamna ca totusi gagiul a audiat mai multe sisteme care nu ni le vom putea noi permite vreodata.
CS4397 a fost facut in colaborare cu vechea echipa de la Philips ce a proiectat si faimosul TDA1541 impartind acelasi principiu de DEM (Dynamic Element Matching)
"Currently, the Cirrus Logic (Crystal Semiconductor) super DAC known as the CS4397 is the main DAC used in new Marantz Super Audio CD/CD players. The CS4397 DAC features a built-in digital filter that enables input of not only Super Audio CD DSD streams but also PCM data up to 192 kHz/24 bits. It also contains a delta sigma modulator and DEM (dynamic element matching) circuitry inherited from the gloriously high fidelity 16-bit DAC TDA1541A S2. A switched capacitor DAC circuit is used in the final stage, and each stage has anti-jitter performance exceeding that of previous 1-bit(Bitstream) DACs. Each CS4397 has a dual channel structure.

Apparently, the same skilled Philips engineers involved in the development of the TDA1541 also participated in the CS4397 DEM circuit. The CS4397 is therefor a super DAC that inherits the tradition of Philips technology. (source: All about Marantz - stereosound) sursa: http://www.marantzphilips.nl/the_evolut ... al_filter/

imediat ce a scris despre acest DAC minune,a zis ca trece pe loc in categoria 0,rivalizand cu cele mai bune DAC-uri audiate de el in tot decursul experimentelor sale
http://lampizator.eu/LAMPIZATOR/LAMPUCE ... zator.html
eu am comandat din HK varianta cea mare a acestui DAC care are partea de alimentare inclusa pe acelasi cablaj cu restul DAC-ului
http://lampizator.eu/LAMPIZATOR/LAMPUCE ... ucera.html
varianta upgradata vine cu CS4398 si cu reclocking al magistralei I2S care pune receptorul CS8416 in slave mode alimentat de la un ceas de inalta precizie (care bineinteles poate fi imbunatatit cu un Kwak7)
http://i42.tinypic.com/200rc40.jpg

acest DAC de top este folosit in prezent de cateva firme de top in produsele lor capete de serie si anume
BRYSTON https://www.audioadvisor.com/prodinfo.asp?number=BYBCD1
ESOTERIC - divizia Profesionala de la TEAC http://www.teac.co.jp/en/audio/esoteric/sa60/index.html
"The SA-60 features Cirrus Logic CS4398 audio D/A converter, which provides high density, high resolution and wide range sound reproduction capability with DSD (SACD format) support."

montajul in varianta originala vine echipat ft.bine pt. pretul sau decent de 59$:
6 stabilizatoare independente pt. fiecare sursa in parte
+15V,-15V pt amplificatoarele operationale
+5v,+3.3v pt receptorul digital CS8416
si din nou aceleasi tensiuni pt. DAC-ul CS4398
toate cond. electrolitice (Elna si Nichicon Muse) au cate un bypass de 100n Wima film
toate rezistentele sunt cu pelicula metalica DALE!
pe intrarea digital coaxiala are transformator pulse (1:1) care izoleaza galvanic montajul etajul analogic e facut aiurea si noroc cu schema primita de la chinez cu ajotorul careia am putut corecta valorile/implementarea - iata cateva chestii de luat in seama pt.eventualii doritori ce-si vor comanda acest DAC :
receptorul digital CS8416,care cica este cel mai bun receptor la ora actuala cu jitterul cel mai redus nu este implementat corect de chinez,eu trebuind sa schimb valorile pieselor din bucla PLL cu altele care sunt recomandate in datasheet-ul original pt o mai buna lock-are a semnalului.
pin-ul 20 a fost lasat "in aer" de chinez,care e necesar de pus in mod "High" pt.un jitter redus de tip "in-band" necesar pt performanta optima cand un dac delta-sigma ii este conectat (pag 36/37)
apoi au fost eliminate toate cond. electrolitice de cuplaj cu strapuri,in mom. de fata montajul neavand nici un condensator pe alea semnalului...
bineinteles o sa ma intrebati ce s-a intamplat cu DC offset-ul care un asemenea DAC cu Voltage output il are pe iesire si pt care sunt necesare (teoretic) condensatoare :lol:
ei bine,DAC-ul fiind cu iesire diferentiala (L+,L-.R+,R-), montajul analogic cu operational e facut drept sumator dar are filtre socotite aiurea in reactia negativa care taie de pe la 14 khz si nu are valori simetrice ale pieselor din reactia neg. ,dintre o ramura si cealalta (36k si 22k)
beneficiul unei iesiri diferentiale si automat al operationalului sumator este ca,operationalul va amplifica numai diferentele intre intrarea negativa si pozitiva,iar tot ce este comun la cele 2 canal(zgomot,distorsiuni si offset pe iesire) se reduc la 0 !!
astfel ca,cu echilibrarea valorilor (4 rez. de 22k masurate la sange ca si toleranta) puse aiurea de catre chinez (36k+22k) am reusit sa obtin offset 0V pe iesire si automat am putut scoate toti condensatorii electrolitici din calea semnalului
http://i43.tinypic.com/347gqj4.jpg

cel de-al doilea operational(buffer) a fost eliminat,iar primul OP. inlocuit cu AD826,acesta permitand doar o rezistenta de 22 ohm in serie -->> direct pe iesirea RCA fara nici un condensator !
Releul de mutting pe iesire - bineinteles eliminat si el pe principiul nimic inutil in calea semnalului!
cond. electrolitice de decuplare a circuitelor digitale au fost schimbate cu TANTAL + 100n paralel!
Sunetul ? - FENOMENAL!
avand in vedere ca am simplificat schema scotand afara o punguta de piese,cu cat mai simpla schema si cat mai putine elemente in calea semnalului cu atat vom avea un semnal mai pur,fara coloratii !
(definitia americana a unui amplificator ideal - o sarma dreapta cu castig ! :lol: )
Toata modificarea etajului analogic am facut-o DUPA ce am folosit metoda Lampizatorului adaugand o simpla trioda dupa DAC eliminand tot etajul analogic initial si coloraturile acestuia.
montajul,dupa cum se va vedea si in poza l-am facut rapid,din curiozitate,in graba,ca si o panza de paianjen "in aer" ,fiind curios doar de rezultatul final si nu de aspect!
Senzational sunet pot sa zic,un soundstage enorm,o rezolutie fantastica pe inalte,un bas adanc,o liniste si detalii multe in pasajele de nivel scazut si niste medii naturale specifice sunetului de lampa !
Trioda a fost folosita in mod "anode follower" si a fost un 6H6P alimentata la 75V si filamentul la 6,3V (800 mAH !!)
facand comparatie A/B (aceleasi cabluri si CD-uri de test) cu alte DAC-uri/playere,comparatia favorizeaza CS4398 pe toate planurile - dinamica,rezolutie,soundstage,volum si muzicalitate totodata!
Astfel ca modificarea etajului analogic al DAC-ului a fost facuta dupa testul cu Lampa incercand sa obtin la iesirea acestuia un sunet cat mai apropiat iesirii pe lampa,fara condensatori in calea semnalului !
mai jos cateva poze cu proiectul nefinalizat,care asa tare mi-a placut ca acuma lucrez la inglobarea lui intr-o carcasa aratoasa cu mufe RCA de calitate si tot tacamul pe spatele acesteia,poze cu proiectul finalizat in curand...
carcasa va fi una externa de CD-ROM din aluminiu care va fi folosita pe lungimea ei
DAC-ul poate fi gasit pe ebay la un pret derizoriu in raport cu performantele sale si pot sa zic ca ingroapa cu varf si indesat un Rockna RD2 la care detinatorului ii venea sa-l arunce pe geam dupa ce a auzit CS4398 cu iesire pe lampa
e ft. demn de luat in seama si pt. doritorii unui Cambridge DAC audio magic...
http://cgi.ebay.com/NEW-BIG-24bit-192Hz ... 7C294%3A50

poze:

http://i43.tinypic.com/28l6ngo.jpg
http://i43.tinypic.com/17seb7.jpg
http://i42.tinypic.com/350syfr.jpg
http://i40.tinypic.com/66xhcp.jpg
http://i40.tinypic.com/2s7jsyd.jpg
http://i40.tinypic.com/2qjword.jpg
http://i41.tinypic.com/jqsxtv.jpg
http://i41.tinypic.com/2nrisjp.jpg
http://i42.tinypic.com/7178ep.jpg

Transportul pe iesirea digiala a fost optimizat cu acest circuit buffer,dupa care nu s-a mai simtit nici o diferenta intre cablurile digitale folosite la conexiunea cu DAC-ul

http://i44.tinypic.com/2196via.jpg

fluffy38
Posts: 405
Joined: 08 Oct 2008, 09:42

Re: CS4398 un DAC Magic

Post by fluffy38 »

omudenisip
Felicitari pentru realizare!
"Civilizatia vine dinspre apus, lumina vine de la rasarit!"

omudenisip
Posts: 35
Joined: 05 Feb 2009, 15:45

Re: CS4398 un DAC Magic

Post by omudenisip »

mersi Florin,desi nu am realizat nimik,KIT -ul a venit gata facut,am imbunatatit doar performantele DAC-ului corectand iesirea analogica originala si/sau eliminand-o de tot impreuna cu coloratiile acesteia folosind o dubla trioda pe post de buffer
la banii cat costa tot KIT-ul si modificarea a meritat ce calitate a conversiei din digital in analog am obtinut

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: CS4398 un DAC Magic

Post by momolo »

CS4398 se foloseste in Esoteric, McIntosh, Electrocompaniet, etc.

http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/LIN ... 20list.doc

omudenisip felicitari pentru realizare, munca, proiect cat si pentru faptul ca ai facut efortul de a scrie un articol cu experientele tale!

Din propria experienta si in propria opinie, acord o importanta enorma bufferului analogic de iesire la orice DAC. Cei care i-au inteles importanta, ma refer la branduri consacrate, dovedesc realizari de exceptie.

Poate ne spui si pe ce amplificare si boxe ai facut comparatiile/testele A/B in urma carora ai ajuns la acele concluzii ?

Subiectul tine de sectiunea DIY si va fi mutat.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

omudenisip
Posts: 35
Joined: 05 Feb 2009, 15:45

Re: CS4398 in aplicatie DIY

Post by omudenisip »

Hello @momolo,
dupa cum am raspuns si pe H&M la aceeasi intrebare (ca sa nu scriu de 2 ori) citez:

"eu la astfel de comparatii nu ascult in boxe ci numai in casti prin amplif de casca dedicat,ca nu-mi permit ca in timpul testului A/B pana umblu la comutator sa ma pozitionez "un pic" diferit in fata boxelor iar apoi
sa am o "necunoscuta" neluata in seama in ecuatie...astfel ca,casca va sta tot timpul la fel pe cap si sunt mult mai obisnuit cu ea sa o folosesc in cadrul testelor (nu la auditie normala)
muzica au fost cateva CD-uri ce le cunosc ft. bine si care le-am testat pe alte multe aparate,iar cateva au fost FLAC-uri de test consacrate,redate din placa de sunet ca sa fiu sigur de faptul ca de fiecare data "extrage" informatia corect comparativ cu transportul Playerului
Mentionez ca si transportul (un Pioneer cu Stable Platter Mechanism) l-am modificat cu un buffer pe iesirea digitala ca sa elimin orice diferenta data de calitatea cablului coaxial

http://i44.tinypic.com/2uj6wjt.jpg

montajul e realizat in 15 min. in graba pe o bucata mica de cablaj la care o sa-i adaug mufe BNC si in partea de catre CD-Player si catre DAC-ul CS4398 - cablu de legatura va fi Belden RG59 de 75 Ohmi!
Traseul de iesire digitala l-am intrerupt pe cablaj direct la iesirea din Chip-ul decodor CXD2507AQ iar cu un cablu coaxial Belden RG59 am dus semnalul direct la acest mic montaj ca sa elimin orice interferenta a
acelui semnal digital de frecv. inalta cu restul traseelor din partea analogica de pe cablajul playerului

http://i41.tinypic.com/2i0nkh.jpg

Treba cu buffer-ul e inspirat tot de aici (ultimul jos pe pag.) - a se observa calitatea semnalului digital pe osciloscop (pe partea de receptor,cu load) de dupa buffer,comparativ cu iesirea normala
de fabrica a aceluiasi player fara acel Buffer cu FET,pe care lampizatorul l-a realizat si in varianta cu tub (cu tranzistor FET merge la fel si costurile sunt mult reduse,gasind 9-12v in orice player si un BF245C ieftin pe toate gardurile) - se simte diferenta !!

http://lampizator.eu/digilampizator/CD% ... zator.html

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: CS4398 in aplicatie DIY

Post by momolo »

a se observa calitatea semnalului digital pe osciloscop
pe osciloscop nu poti face diferenta nici intre un player ieftin de la Sony si un cap de serie de la Accuphase, nici intre un amplif trancota de doi bani si un PassLab.

Daca nu ai folosit boxe, atunci ce casti si amplificare casti ai utilizat ?

Cat priveste redarea prin PC si placa de sunet, am MARI rezerve ca-ti poate asigura o calitate suficienta si obiectiva ca sa-ti dai seama de ceea ce faci.

Iar cat priveste transportul, problema e complicata, nu cred ca o poti rezolva chiar asa usor cu un montajel bagat in mecanismul ala de la Pioneer, oricum mediocru si vechi.
In opinia mea personala, transportul e mai important decat DAC-ul si "asigura" peste 60% din calitatea sunetului final analogic.

Cat priveste cablul Belden folosit SPDIF imi exprim rezerve. L-am testat (defapt pe toate de la Belden ca's ieftine si se gasesc) alaturi de multe altele si il consider sub-mediocru. Are tendinta sa "zbiere" sunetul si sa-l faca mic si fara coitze....In fine :roll: , astea sunt afirmatii de audiofil aberant cum sunt eu iar astia tehnicii si cunoscatorii ar vomita la auzul acestor lucruri ( :lol: ...evident, ar vomita pe trancotele lor care nu fac diferente nici intre cablul de la veioza si ala de la Valhala! :lol: )
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

omudenisip
Posts: 35
Joined: 05 Feb 2009, 15:45

Re: CS4398 in aplicatie DIY

Post by omudenisip »

ce sa zic momolo,nu am cine stie ce casca si nici cine stie ce preamp de casca de care sa se fi auzit in lung si-n lat...
bazandu-ma pe experientza lui Csordas Zsolt din Satu Mare l-am rugat sa-mi faca la comanda un preamplif de Line-Out / Iesire casca (variabila)selectabil de la un comutator
montajul e pe baza DC-Servo,adica nici un consensator in calea semnalului fiind facut DUAL Mono cu 2 operationale Burr Brown - OPA2134 "varianta for audio" care ulterior au fost inlocuite de 2 x AD826 cu slew rate de 350v/uS si alimentat la +/- 15V (decuplat cu Tantal);
partea de preamp de casca este "dusa" de Tranzistori specializati situati sub radiatorul de aluminiu
Montajul il folosesc de obiciei pe LINE-Out pt. a "ataca" direct tranzistorul de imprimare in maguri Akai eliminand astfel propriul lor preamplif de imprimare (catastrofal din 3 tranzistori) care denatureaza
sunetul in stil - tot Akai :D
iar preampul de casca care pot sa zic ca e gandit bine si suna bestial fata de ceea ce am mai probat eu si il folosesc cand si cand la astfel de probe pt. ca duce ft. bine ORICE tip de impedanta de casca
poza cu montajul :

http://tinypic.com/view.php?pic=t50xh3&s=5

oricum,oricat ar fi de naspa monitorizarea,daca folosesti acelasi lucru pt a compara 2 DAC-uri diferite eu zic ca tot poti vedea eventualele diferente dintre ele daca sistemul de referinta cu care le monitorizezi
ramane acelasi

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: CS4398 in aplicatie DIY

Post by momolo »

ce sa zic momolo,nu am cine stie ce casca si nici cine stie ce preamp
nu era mai simplu sa spui ce casti ai decat sa insiri atatea fraze ?!

Deci, preul e ceva DIY, iar castile sunt, care ?
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

AWDRobert
Posts: 71
Joined: 06 Dec 2008, 14:34

Re: CS4398 in aplicatie DIY

Post by AWDRobert »

Offtopic!
Imi place sa citesc ce scrie momolo - si imi imaginez ceva - poate chiar ce a vrut el sa imaginez.
Cu omuldenisip - e simplu - a postat o schema si doua cifre si stiu ce spune

Ar trebui sa-l cunosc pe momolo, habar n-am ce muzica asculta, n-am ascultat niciodata muzica impreuna sa-mi spuna: asta numesc eu: soundstage, imagine, stralucitor, cald, rece,neutru, natural, etc. si exemple de contrariul celor de mai inainte. Sa stiu cand scrie el posturile? - la servici intre un email si o tigara sau in timp ce asculta muzica linistit. Ce scule are el in ce fel de camera? Iar dupa ce povestim la cafele sa mergem amandoi la audiometrist si sa ne masuram urechile. Dupa asta voi fi cu un pas mai aproape de la a imagina la a intelege ce vrea sa spuna in posturile lui.

Cu omuldenisip - nu am nevoie sa-l cunosc si sa-l intreb de "gusturile" sale in electronica - putem sa mergem direct sa bem beri si sa comparam doua amplificatore fara sa le fi auzit.
Robert
"doar trancotar"

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: CS4398 in aplicatie DIY

Post by Kostas »

:shock: :shock: :shock:
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

AWDRobert
Posts: 71
Joined: 06 Dec 2008, 14:34

Re: CS4398 in aplicatie DIY

Post by AWDRobert »

Kostas wrote::shock: :shock: :shock:
Da ... scuze Kostas - am dat-o in balarii - pentru ca ma amuzam cum discuta doua spirite diferite depre acelasi subiect. Unul foloseste cuvinte si expresii ca: sub - mediocru, coite, zbierete, vomita etc; celalat raspunde cu Kohm, slewrate, nanofarazi, tantal etc.

Si pentru asta imi place sa stau pe forum
Robert
"doar trancotar"

Post Reply