POTRIVEALA NEPOTRIVITA IMPOTRIVITA

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
Spirit Crusher
Posts: 139
Joined: 10 Nov 2013, 14:04
Location: HARBEarTH

Re: POTRIVEALA NEPOTRIVITA IMPOTRIVITA

Post by Spirit Crusher »

glucica wrote:Pina la urma, cit ai dat pe VTL-uri?
Pai, tinand cont ca nu voi ajunge sa le vand vreodata in Romania, m-au ajuns undeva la mai bine de 3.000 de euro. Iar daca luam in calcul ca in august au avut revizie totala (1.100 euro) si schimbare tuburi (700 euro), zic ca merita cu varf si indesat. Acum vreo doua saptamani imi parea rau ca nu le-am luat cu pretul cerut de vanzator.
Harbeth, vinyl and tubes...

User avatar
Spirit Crusher
Posts: 139
Joined: 10 Nov 2013, 14:04
Location: HARBEarTH

Re: POTRIVEALA NEPOTRIVITA IMPOTRIVITA

Post by Spirit Crusher »

glucica wrote:Este conductor plin de 6. Torsadat in sensul ca cei 3 conductori sint rasuciti intre ei. Nu am avut probleme la conexiuni nici la contor nici la multipriza (acolo am stecher IEC).
Toata schema mi-a sugerat-o Dl Tonceanu.
Bun asa. Eu nu prea sunt cu chestiile astea tehnice. Exista vreo schema fizic vorbind, sau doar au fost niste explicatii?

Mersi.
Harbeth, vinyl and tubes...

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: POTRIVEALA NEPOTRIVITA IMPOTRIVITA

Post by glucica »

Nu prea razbate mare "tehnica" din chestiile astea.
Cuvintul schema l-am folosit mai mult in sens figurativ.

Nu vad o legatura intre pret si vinzarea in Romania. Cel putin n-ar fi logic sa fie.
Te-am intrebat pentru ca am in intentie sa achizitionez un amplificator pe lampi ca alternativa la SS-ul actual. Deocamdata vinez ceva Jadis care s-a potrivit foarte bine cu boxele mele, dar si VTL poate fi o optiune.

User avatar
Spirit Crusher
Posts: 139
Joined: 10 Nov 2013, 14:04
Location: HARBEarTH

Re: POTRIVEALA NEPOTRIVITA IMPOTRIVITA

Post by Spirit Crusher »

Salutare,

Urmeaza sa ma decid cum voi face linia dedicata. In principiu va fi un cablu multibrin (3X4 sau 3X6) care va fi conectat direct in "tripla" mea printr-un conector IEC. La indemnurile lui hersorin cred ca am sa ma orientez spre cablul de 6. Acum nu stiu cum sa-l cumpar, shielded or not. Cablul ecranat e de peste doua ori mai scump decat cel normal, dar nu stiu ce avantaje ar aduce intr-un sistem audio. In urmatoarele zile trebuie sa vad ce si cum, caci as vrea ca weekendul viitor sa am linia instalata.

Toate bune.

Sunet intins!
Harbeth, vinyl and tubes...

lucian adrian
Posts: 25
Joined: 29 Apr 2014, 17:07

Re: POTRIVEALA NEPOTRIVITA IMPOTRIVITA

Post by lucian adrian »

http://www.empiricalaudio.com/computer- ... -snake-oil" onclick="window.open(this.href);return false;.
Cateva idei despre linia de alimentare poti desprinde de aci. In 5 min iti poti face o idee.
http://www.gcaudio.com/resources/howtos/powercords.html" onclick="window.open(this.href);return false;
functie de gusturi :D

User avatar
Spirit Crusher
Posts: 139
Joined: 10 Nov 2013, 14:04
Location: HARBEarTH

Re: POTRIVEALA NEPOTRIVITA IMPOTRIVITA

Post by Spirit Crusher »

Salutare!

Iata ca revin dupa ceva vreme, fara noutati din pacate. Diferite probleme m-au impiedicat sa rezolv treaba cu linia dedicata.
Acum doua saptamani eram orientat spre varianta cu 3 cabluri de 6mm impletite. Intre timp m-am consultat cu o persoana importanta de pe acest forum, nu spui cine, si mi s-a recomandat cu caldura varianta de 3x10mm (impletite domestic bineinteles). Aceasta, in urma testelor efectuate cu diverse sectiuni de cablu in cateva sisteme audio high-end. Problema nu-i ca un cablu de 2.5mm nu ar face fata ci calitatea sunetului obtinut prin folosirea unuia de 10mm.

Acum cateva chestii care necesita lamurire. Nu prea stiu cum sta treaba in Romania cu tablourile electrice, cablurile si sigurantele folosite. Dar AICI in Belgia, situatia sta un pic diferit. In mod normal, "generalul" are 10mm. Doua sigurante (diferentiale) de 40A (cu senzitivitati diferite, una de 0,3A si alta de 0,03A). La prize sunt sigurante de 20A. Problema-i ca sar cand pornesc monoblocurile, si am nevoie de 4-5 incercari pana reusesc sa le "calmez". Am vorbit cu cineva de pe aici, care o mai face si pe electricianul, si mi-a zic ca-i indicat sa pun cablu inferior ca sectiune "generalului". El nu stie cat de "dusi" pot fi baietii astia din audiofilie. Acum vin eu si intreb, e vreo problema daca bag cablu de 10mm (tehnic vorbind)? Sa nu-mi sariti in cap in ceea ce priveste sigurantele. Am fost la un magazin profi de cabluri si mi s-a zis clar ca pentru cablu de 2.5 se merge cu 20A, iar pentru cablu de 6 cu 32A. Asta era acum doua saptamani, banuiesc ca pentru 10mm or sa-mi zica 40A.

Tinand cont ca aceasta linie dedicata are nevoie si de rodaj pentru a suna cum trebuie, mi s-a recomandat ca ar fi bine sa o conectez la frigider pentru vreo cateva saptamani. Vreau sa stiu daca exista prize care sa accepte cablu de 10mm? Bineinteles ca va fi o priza "in aer". Am uitat sa precizez ca linia dedicata va fi aparenta (in nici un caz nu ma apuc sa sparg pereti pe aici), atasata la multipriza mea printr-un conector IEC de calitate. Inca nu m-am hotarat pentru conectorul IEC si din cauza asta am sa apelez la o priza normala pentru frigider.

Sariti baieti!

Sa auzim numai de bine...
Harbeth, vinyl and tubes...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: POTRIVEALA NEPOTRIVITA IMPOTRIVITA

Post by momolo »

Spirit Crusher wrote:si mi-a zic ca-i indicat sa pun cablu inferior ca sectiune "generalului".
nu are nici o legatura, daca pui chiar si 1,5mm sigurantele vor sari la fel. Astea nu sar din cauza sectiunii (mari sau mici), ar trebui ca firele sa fie foarte lungi pentru a conta in ecuatie cu sigurantele (poate daca sarmele ar fi extrem de lungi, nu e cazul).

Eu as testa asa - experimental - as trage sarma (de aceeasi sectiune insa nu e important, poate fi de orice sectiune peste 2,5mmp, de exemplu poti cumpara sarma flexibila de 3x2,5mm din aia de fier de calcat vanduta la metru) direct din sarma care alimenteaza tabloul din casa (probabil are 6mmp, insa poate fi si de 4mmp), adica fara sigurante, si apoi as lega monoblocurile buclucase la aceasta sarma si le-as da drumul sa vad daca sare siguranta din afara apartamentului (probabil cea de la tabloul casei/blocului). Problema este de sigurante/consum instantaneu (soc, impuls) si nu de sectiune sarma. Astfel poti verifica pe ce te bazezi, daca tine circuitul din afara apartamentului deoarece in apartament este subdimensionat la socuri.
Dar mare atentie! - apeleaza la un electrician! Este pericol sa te curentezi!

Trebuie oricum sa discuti cu un electrician autentic. Rezolvarea poate fi cu niste sigurante diferite (daca instalatia din afara apartamentului tine), problema vine din soc/impuls de consum si nu din subdimensionarea instalatiei. Pe la magazine ti-au raspuns corect, problema ta este mai aparte, cumva as asemana cu problema unui aparat de sudura. Cand sudezi cu un aparat dedicat se intampla un fenomen identic cu acesta. De aceea sudorii leaga fire direct la tabloul general al blocului. Repet, nu e o problema data de sectiunea firelor. Faptul ca noi, haudiofilii cei huliti folosim 10mmp este o chestiune de finete, de sunet, de traire, injinerul ortodox nu are cum intelege deoarece pumnii lui minte nu are.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: POTRIVEALA NEPOTRIVITA IMPOTRIVITA

Post by remoteviewer1 »

Ai putea sa renunti la diferentialele generale de 40 A si sa iti pui normale, magnetotermice. Si apoi sa iti pui diferentiale pe priza de la aragaz(bucatarie) si cea de la baie, unde ai avea cu adevarat nevoie. Asta inseamna sa iti reduci protectia la atingerile accidentale a unui circuit sub tensiune, daca nu ai copii mici eu zic ca este ok(trebuie verificat si cu un electrician aceasta premisa). Diferentialele astea masoara 2 curenti ce vin si intra printr-un circuit, si daca e diferenta intre cei doi ,deschide circuitul (adica pe undeva exista o scurgere, gen in mana unei gospodine ce se joaca cu uscatorul prin baie). Monobloacele tale probabil baga ceva chestii(mizerii) la pornire in circuit ce le face sa sara. Pot sa ai si un scurt circuit pe undeva prin casa si ele pot sa sara concomitent cu punerea in functiune a monobloacelor (la o firma mai veche la care am lucrat, din domeniul electric, sarea un diferential la cateva zile, pana un dorel a gasit in show room un panou demonstrativ de la o firma oarecare, ce avea un fir dezizolat in spate, l-a izolat si s-a rezolvat problema). Eu cand m-am mutat in noul apartament, din bloc nou, ce era conectat printr-o linie dubioasa(un traf mic si prapadit) la magistrala din Bucuresti, sareau diferentialele in prostie, cu un laptop si un frigider in priza. Dupa ce ne-a conectat prin alt loc mai bun, la o statie de transformare mai mare s-a rezolvat problema, nu mai cade tensiunea nici odata la 2-3 luni, diferentialele mai sar maxim odata pe an.

Cu privire la sectiune, dupa cum a zis momolo, nu are nicio treaba, Dorelul pune in romanica cablu de 1.5 mm plin la iluminat si 2.5mm la prize, cam asta e regula. Daca vb. de sectiuni mai mari, cade jos Dorelu-ul, zice ca e risipa si aduce si un osciloscopist sa povesteasca cum trece curentul prin mile de cabluri pana la tine acasa...pana intra in miraculosul interconect de argint, ce are pretentie ca il indreapta, niveleaza si coafeaza :lol: . Trebuie sa gasesti un electrician mai destupat, si te rezolva el...nu merge cu oricare la nimereala, ca in orice domeniu, sunt unii mai meseriasi, sau mai prosti.

Un client mi-a povestit, cand lucram in domeniu, ca a luat foc o priza de firma renumita conectata la o siguranta tot de firma, si aceasta din urma nu s-a sesizat. Si era speriat ca el pusese solutia asta in multe cladiri si la diferite lucrari...cu curentul electric totul este relativ. In plus la facultatile de instalatii (ce produc injineri ce proiecteaza retelele electrice) nu activeaza cei mai inteligenti oameni in zilele noastre, fiind un domeniu in general neinteresant pentru tineri.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
domnujim
Posts: 111
Joined: 26 May 2009, 13:08
Location: Muntii Fagaras

Re: POTRIVEALA NEPOTRIVITA IMPOTRIVITA

Post by domnujim »

Spirit Crusher wrote:Am uitat sa precizez ca linia dedicata va fi aparenta (in nici un caz nu ma apuc sa sparg pereti pe aici), atasata la multipriza mea printr-un conector IEC de calitate.
Daca pornesti de la premisa ca linia dedicata montata aparent va suna mai bine decat aia existenta, ingropata in perete, s-ar putea sa ai surprize nasoale.

Eu am facut un experiment din asta la ultima casa unde am stat in Bucuresti. De fapt nu s-a dorit experiment, voiam pur si simplu sa imi manufacturez eu un circuit dedicat si sa renunt la cel existent.
Aveam circuitul initial, care deservea (cred) doar prizele din camera de auditie, ingropat in perete, legat la a patra siguranta din tablou (una banala, in nici un caz gen Legrand etc), cu fir de cupru de 2,5 si o priza chioara, no-name.
Am facut un circuit nou, care deservea doar sistemul, legat la prima siguranta din tablou (Legrand), cu fir de cupru de 4, montat aparent pe perete, pana la priza (Schneider, n-am gasit tot Legrand la momentul respectiv) montata tot aparent.
Evident, eram absolut convins ca pe asta va suna mai bine. Din pacate a sunat mult mai prost. Habar nu am de ce. Poate fiindca nefiind ingropat in perete era mai sensibil la vibratii, perturbatii ori influente de orice natura ... ma depaseste. Cert este ca am revenit usurat la circuitul vechi iar ala aparent, bibilit cu atata atentie, a ramas neatins.
Ba chiar, profitand de faptul ca am bagat nasul in prize si instalatie, am desfacut priza veche si am strans putin suruburile clemelor, cu urmari extrem de pozitive.

Cele mai bune rezultate le-am obtinut intr-o camera de auditie unde am avut circuit dedicat si ingropat in perete.

Cu alte cuvinte, dupa cum se stie din batrani, "sunetul e curva" si "experimentati, experimentati, experimentati". Cat si succes!

User avatar
Spirit Crusher
Posts: 139
Joined: 10 Nov 2013, 14:04
Location: HARBEarTH

Re: POTRIVEALA NEPOTRIVITA IMPOTRIVITA

Post by Spirit Crusher »

Salutare,

Hmm, interesant. Din pacate eu sunt nevoit sa-mi fac o linie dedicata din cauza problemelor pe care le am la pornirea monoblocurilor. Iar peretii chiar nu ma apuc sa-i sparg. Daca era casa mea poate, dar asa... Nu stiu care ar fi putut fi problema la tine. Poate avea nevoie linia dedicata si de ceva rodaj. In fine... De acum cred ca abia dupa sarbatori am sa ma apuc de pus in practica ceva. Pe moment ma bucur (atunci cand reusesc sa pornesc monoblocurile :D ) de aportul adus de o noua-veche pereche de cabluri RCA si de niste lampisoare magice, Siemens E81CC.

Sa aveti parte de sarbatori minunate!!!

Sunet intins!
Harbeth, vinyl and tubes...

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: POTRIVEALA NEPOTRIVITA IMPOTRIVITA

Post by SOLO »

Bune lampi, echilibrate, fara coloratii si zgomot de fond.
Eu m-am intors la ecc801s atat pe final cat si pre dupa ce am cumparat genalex gold lion
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
Spirit Crusher
Posts: 139
Joined: 10 Nov 2013, 14:04
Location: HARBEarTH

Re: POTRIVEALA NEPOTRIVITA IMPOTRIVITA

Post by Spirit Crusher »

La mine e vorba mai exact de Siemens & Halske E81CC, care par sa fie unele dintre cele mai bune 12AT7 facute vreodata. Tu cand pomenesti de ECC801S, e vorba de Telefunken sau Siemens?
Inca ceva acum. Pentru moment in preamp am noile productii de la Genalex, Gold Lion. Am si tuburile de origine, JJ Electronics. Dar bineinteles ca as vrea sa mai incerc, ca ma roade...N-am idee, in preamp tuburile trebuiesc imperecheate? Stiu ca trebuie la tuburile de putere dar in preu n-am idee. Nici pe net n-am reusit sa aflu mare lucru. VTL 5.5 II Series - Line Stage: All-tube, with lower gain high current 12AU7(X2) circuit and 12AT7(X4) buffer. Ar fi cam greu sa gasesc un quad NOS de calitate.
Toate bune.
Harbeth, vinyl and tubes...

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: POTRIVEALA NEPOTRIVITA IMPOTRIVITA

Post by SOLO »

Ma refer la Siemens Ecc801S, acum merg cu doua pe final si 1 pe preu. Detin si o TFK Ecc801S pe care am incercat-o cu preul dar e putin cam luminoasa pentru sistemul meu.
Cu matching-ul am gasit pareri impartite, unii spun ca mai bine noi new stock dar pair , decat NOS cu valori diferite.
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: POTRIVEALA NEPOTRIVITA IMPOTRIVITA

Post by momolo »

Treaba asta cu imperecherea depinde de schema, configuratie. La unele topologii conteaza, la cele mai multe nu conteaza. Imperecherea lampilor se poate face doar superficial/rapid sau cu rabdare cand pentru treaba asta sunt puse lampile in montaje dedicate pentru a functiona de exemplu 50 de ore ca sa prinda si un rodaj initial (ma refer la tuburi noi sau NOS). Rodajul initial (exemplu 50....100 ore) schimba parametrii tubului, asa ca o masurare dupa rodaj e cea mai indicata.

Asa cum am zis, lampile nu se uzeaza la fel, dupa un timp apar diferente la o pereche bine aleasa initial insa aceste diferente nu sunt critice decat dupa multa vreme si uzura avansata.

Dar sunt montaje unde diferentele nu conteaza deoarece sunt compensate activ cu BIAS automat sau montaje ca in UNICO (cum am eu si hersorin) unde fiecare canal utilizeaza cate un tub dublu interior. In cazul asta diferenta intre cele doua tuburi (cate unul pe canal) se traduce doar (eventual) prin diferenta tonala si de nivel intre canale, nu si prin distorsiuni care nu exista, deoarece majoritatea tuburilor duble (triode, etc) sunt identice in interior, adica in mod nativ exista imperechere aproape perfecta.

La un amplif cum are SOLO s-ar putea sa conteze imperecherea tuburilor si se va traduce prin distorsiuni mai mici sau mai mari. Insa inca o data subliniez, amplificatoarele cu tuburi sunt extrem de tolerante, urechea e deasemenea toleranta cu diferenta de nivel si chiar tonala intre canale, urechea e toleranta chiar si cu distorsiunile THD insa e sensibila la alte atribute ale sunetului (de exemplu distorsiunile de faza) care nu tin neaparat de imperecherea tuburilor.

Asa ca, va faceti prea multe griji cu imperecherea asta a lampilor. Culmea, in majoritatea cazurilor chiar si un BIAS reglat prost la un lampadar clasic nu se simte la ureche din cale afara, mai ales pe boxe micute si amarate sau pe boxe pentru nunta si botez trecute prin equilaizar cu patruzeci de canale si cabluri de 2 lei metrul la taraba.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Spirit Crusher
Posts: 139
Joined: 10 Nov 2013, 14:04
Location: HARBEarTH

Re: POTRIVEALA NEPOTRIVITA IMPOTRIVITA

Post by Spirit Crusher »

SOLO
Nu stiu exact sa explic sensul lampilor din amplificatoarele hibride dar din toate testele mele mi-am dat seama ca cel mai mare impact se obtine prin schimbarea lampilor pe Preu. Am si renuntat sa mai fac teste cu lampi pe final, am lasat Siemens ECC801s dupa ce am mai testat si copia Genalex Ecc81
La mine chiar se vede diferenta la schimbarile facute doar cu cate o lampa pe monobloc. Daca zici ca la schimbarile din preu rezultatele sunt si mai evidente, abia astept sa incerc o pereche de ECC82 sau echivalent. Tinand cont ca in preu am si un quad ECC81, unde ai incadra Siemens ECC801S? In afara de Genalex le-ai mai comparat si cu alte marci? Parca ziceai ceva de bine de Valvo 6201 blue label. Pentru asta e exclus un quad. Poate voi gasi candva o pereche macar pentru monoblocuri.

Toate bune si multumesc.

Sunet intins!
Harbeth, vinyl and tubes...

Post Reply