FILME artistice

Doar o vorba sa-ti mai spun
Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: FILME

Post by Kostas »

Filmele indiene trebuie sa contina tatal cel rau, dansuri si cantece - am vazut un film in care si mortul a cantat si a dansat a spus ce avea pe suflet apoi a revenit la calitatea sa de mort, apoi apar tanara cea frumoasa si iubitul ei - cam shmekerutz intotdeauna, printul tuciuriu dar intelept - imbracat in alb si... elefantul cel intelept care e venerat fiind mai destept ca toti si anunta pe limba lui ca ceva se intampla...apoi happy end cu cantec si dans.

Concluzie 2 - filmele reflecta popoarele in felul lor.
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by glucica »

In sfirsit, un film mai mult decit acceptabil:
Non-Stop, http://www.imdb.com/title/tt2024469/?ref_=fn_al_tt_1" onclick="window.open(this.href);return false;.
Nu este o capodopera, dar te tine in suspans o buna bucata de vreme.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

Samsara (I) (2011)
documentar 2012
Director: Ron Fricke
Writers: Ron Fricke (concept and treatment written by), Mark Magidson (concept and treatment written by)

http://www.imdb.com/title/tt0770802/" onclick="window.open(this.href);return false;

Image

Tocmai a fost pe HBO. Am o singura apreciere, fantastic ! Trebuie vazut ! (recomandabil HD)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
DorinD
Posts: 264
Joined: 20 Nov 2008, 16:18
Location: Bucuresti
Contact:

Re: FILME

Post by DorinD »

Aseara am nimerit din intamplare la TV peste un film cu Sophia Loren si Marcello Mastroianni si-am ramas pironit in canapea pana la final (si minute bune dupa aceea). Ba chiar mi-am simtit ochii in lacrimi, ca in copilarie. Filmul era "I Girasoli" (Floarea soarelui) din 1970.
"It is never too late to have a happy childhood"

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

Dallas Buyers Club (2013)
Director: Jean-Marc Vallée
Writers: Craig Borten, Melisa Wallack
Stars: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto

http://www.imdb.com/title/tt0790636/" onclick="window.open(this.href);return false;

Excelent! Merita vazut!
Matthew McConaughey formidabil! Nu inteleg cum a reusit sa slabeasca sau l-au machiat formidabil?!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

American Hustle (2013)
Director: David O. Russell
Writers: Eric Warren Singer, David O. Russell
Stars: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper

http://www.imdb.com/title/tt1800241/" onclick="window.open(this.href);return false;

Exceptional! Merita vazut!
Mi-a placut in mod special Jennifer Lawrence ( http://www.imdb.com/name/nm2225369/?ref_=ttfc_fc_cl_t5" onclick="window.open(this.href);return false; ), rol formidabil!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

Nymphomaniac: Vol. I (2013)
Director: Lars von Trier
Writer: Lars von Trier
Stars: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård,

http://www.imdb.com/title/tt1937390/" onclick="window.open(this.href);return false;

Nu mi s-a parut pe masura laudelor si asteptarilor, pe alocuri mi s-a parut plictisitor si in general nu mi se pare cine stie ce, dar nici prost.
Cel mai mult mi-a placut scena cu Uma Thurman ( http://www.imdb.com/name/nm0000235/?ref_=ttfc_fc_cl_t6" onclick="window.open(this.href);return false; ) care vine cu copiii. Formidabila!
Nimfomana nu prea convinge din punctul meu de vedere, pare cam moale, cam lesinata, nu prea seamana a nimfomana. Insa regizorul e totusi danez, are cumva o scuza :D
Per total merita vazut, insa faima filmului e peste calitatea realizarii care mi se pare doar usor peste mediocru. Actorii cei mai mari dau ceva mai multa greutate filmului, Stellan Skarsgård si Uma Thurman, dar cam atat.
In concluzie, (opinia mea) destul de slabut desi scenariul e bun ca platforma pentru un film foarte tare.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by glucica »

Anna sau Mindscape, http://www.imdb.com/title/tt1715336/" onclick="window.open(this.href);return false;, un film bunicel spre bun. Din pacate, daca esti putin atent, devine previzibil.

The Grand Budapest Hotel, http://www.imdb.com/title/tt2278388/?ref_=nv_sr_1" onclick="window.open(this.href);return false;, un film exceptional pe care il recomand fara ezitare.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by remoteviewer1 »

A vazut cineva Interstellar? Pareri? Coloana sonora este fantastica, semnata de Hans Zimmer. Eu l-am vazut, la cinema, as dori sa il mai vad inca o data pentru a-mi finaliza parerea.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by glucica »

Predestination, http://www.imdb.com/title/tt2397535/" onclick="window.open(this.href);return false;, un film care cred ca trebuie vazut. Tema nu e noua, nu straluceste prin respectarea legilor fizicii, dar e bine jucat si scenariul interesant.

atyclb
Posts: 682
Joined: 29 Jul 2009, 10:10

Re: FILME

Post by atyclb »

remoteviewer1 wrote:A vazut cineva Interstellar? Pareri? Coloana sonora este fantastica, semnata de Hans Zimmer. Eu l-am vazut, la cinema, as dori sa il mai vad inca o data pentru a-mi finaliza parerea.

Cum probabil stiti, CT Popescu e un impatimit al filmelor sf si un bun critic de film. Se pare ca a fost puternic impresionat de Interstellar

"Populaţia planetei Pământ se împarte în două categorii, indiferent de vârstă, sex, religie, naţionalitate: prima, covârşitor majoritară, e alcătuită din cei ce ar refuza speriaţi sau în zeflemea să urce într-o astronavă care pleacă spre stele, cu perspectiva de a nu se mai întoarce vreodată sau, dacă totuşi revine pe Terra,ca oamenii pe care astronautul i-a cunoscut să fie cu toţii morţi de mult, datorită curgerii mai lente a timpului la viteze apropiate de cea a luminii - relativitatea Einstein-Lorentz.

Spectatorii fascinaţi de Interstellar, ultimul film al lui Christopher Nolan, e posibil să fie minoritarii din a doua categorie - cei care au privit din copilărie stelele ca pe nişte luminiţe de semnalizare a drumului spre adâncurile Universului.

Un drum pe care ar pleca oricând, cu siguranţa că, într-un anume fel, cândva, împotriva tuturor legilor fizicii sau, dimpotrivă, în acord cu ele atunci când sunt privite de acolo, de Sus - se vor întoarce, aidoma lui Cooper. Eroul lui Nolan pleacă pentru a salva omenirea, aşa cum o fac nenumăraţi alţi superheroes din filme SF apocaliptice. De ce? Din iubire - sună şi asta déjà vu şi patetic.

Dar când iubirea dintre fiinţele omeneşti este văzută ca o a 5-a forţă fundamentală a Universului, alături de gravitaţie, electromagnetism, forţa nucleară slabă şi forţa nucleară tare, ideea te aruncă într-un vertij intelectual şi sufletesc.
Hai să ne gândim... Nu să gândim, să ne gândim...

Forţa nucleară slabă, responsabilă pentru dezintegrarea radioactivă, se manifestă la contact sau la distanţe foarte mici. Şi forţa nucleară tare, care ţine nucleul la un loc, acţionează la distanţe infinit mici. Gravitaţia şi forţa electromagnetică sunt invers proporţionale cu pătratul distanţei. Iubirea, în sensurile apostolului Pavel, este independentă de spaţiu. Un bărbat, Cooper, şi fiica lui, Murph, pot fi la milioane de ani lumină depărtare unul de celălalt fără că intensitatea conexiunii sufleteşti dintre ei să scadă.

Şi pentru Timp iubirea este un invariant. V-aţi închipuit vreodată cum ar fi să-ţi întâlneşti fetiţa sau iubita ajunsă în adâncul bătrâneţii, în vreme ce tu ai rămas încremenit la 40 şi ceva de ani, ca astronautul Cooper?

Fiecărei forţe fundamentale îi corespunde un câmp şi o particulă. Cum arată particula lui Dumnezeu, bosonul Higgs, ştim din martie 2013, cum arată particula iubirii nu ştim. Dar nici gravitonul, particula asociată gravitaţiei, n-a fost detectat niciodată, şi totuşi atracţia gravitaţională umple nestingherită întreg Cosmosul, de la metagalaxii, la microbi şi la particulele subatomice.

Oare iubirea e posibilă numai între oameni? Sau numai între lebede? Ce ne-ar împiedica să concepem câmpul de forţă al iubirii dintre un neutrino şi o particulă alfa?

Gravitaţia, iubirea şi un ceas de mâna (în Inception, Nolan alege titirezul ca obiect metafizic) pot lega miezul unei worm hole din nemărginirea spaţiului sideral cu camera unei fete, aflată într-o casă singuratică, în mijlocul unei câmpii pământene, invadată de pulberea distrugerii finale?

Pot, a convins Christopher Nolan chiar şi un raţionalist fizico-matematic ca subsemnatul.

O „gaură de vierme”, în ciuda materialităţii extrem de sugestive a denumirii lansate de fizicianul John Wheeler, e doar un model matematic, un set de soluţii pentru ecuaţiile teoriei relativităţii generalizate a lui Einstein, fizic n-a fost vreodată observată. Ecuaţiile fizicianului teoretician Kip Thorne, de la Caltech, pe care le invocă Nolan şi celălalt scenarist, fratele Jonathan, se referă doar la „găuri de vierme” cuantice, prin care, la limită, dacă sunt suficient de lungi şi strâmte ca să fie stabile, abia poate trece o particulă infinitezimală de lumină, un foton, nici gând un om.

Şi totuşi, omul Cooper pătrunde într-o gaură de vierme, ce-i drept protejat de Ei, superentităţile cosmice interesate de soarta umanităţii, aidoma Overlorzilor lui Arthur C. Clarke din Sfârşitul copilăriei.Ce găseşte acolo e una dintre marile secvenţe ale cinematografului din toate timpurile: închipuiţi-vă o intersecţie între călătoria prin defileul intergalactic din finalul Odiseei Spaţiale 2001 şi casa amintirilor pământene, dăruită lui Kris Kelvin de supraumanul Ocean al planetei Solaris. Şi mai mult decât atât: m-am trezit cufundat într-un spaţiu mic în Mare, rectangular şi totodată curb, cu cele 3 dimensiuni omeneşti înglobate într-un set de 4, 5 sau poate 11 dimensiuni, ca în M-theory, un Spaţiu de linişte vie, în care fiecare punct e la parseci distanţă de Pământ şi, simultan, în curtea din spate a casei copilăriei mele din Precupeţii Vechi. N-am crezut că voi trăi vreodată sentimentul că văd ceea ce acum o jumătate de veac încercam, cu un efort mental aproape dureros, să-mi închipui: ce e dincolo de stele, dincolo de galaxii, dincolo de roiurile de galaxii, la miliarde şi miliarde ani lumină de ţeasta mea; nu reuşeam, şi mă cuprindea ameţeala gândului că Acolo, în de neînchipuit, lucrurile sunt totuşi într-un fel, devreme ce eu exist şi gândesc.

Câţiva ani mai târziu, am ajuns la ideea că noi existăm sau nu existăm, în fiecare punct din spaţiu şi în fiecare fracţiune de timp al vieţii noastre, şi în alt fel decât ne percepem cotidian şi obişnuit, într-un alt fel care trebuie să fie acelaşi cu modul de a fi sau a nu fi a ceea ce este sau nu este Acolo, dincolo de Infinit.

A fost cea mai mare apropiere de ideea de Dumnezeu. Până acum, până la sfertul de oră supranatural din Interstellar, am izgonit mereu, de-a lungul anilor, acest gând.

Ca şi gândul morţii care nu poate ucide iubirea – melodramă groasă, îmi spuneam. Incredibil, dar Nolan m-a făcut să regândesc şi asta – oare atunci când doi oameni se îndrăgostesc fulgerător şi definitiv, ca din senin, n-ar fi posibil să intre în câmpul de forţă rătăcitor al iubirii dintre un Tristan şi o Isolda, indestructibil după ce ei au trecut de secole într-o altă dimensiune?"

http://www.gandul.info/puterea-gandului ... i-13639969" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by remoteviewer1 »

Atentie, posibile spoilere!Mentionez ca sunt un mare fan al filmelor SF (bune) si al universului nolanscian, acesta din urma fiind regizorul meu preferat de film modern. Aveam asteptari mari cumva inainte de acest film, poate prea mari, era filmul anului pentru mine, adica singurul film interesant din 2014. Incarcat oarecum de acest nivel hiper-ridicat de asteptari (oarecum caracteristice unui "fraierica" in ale filmului, deoarece nu exista nimic perfect in aceasta lume, nici sistemul audio perfect, nici masina perfecta) am fost initial incercat de o anumita senzatie de dezamagire cu toate ca stiam subiectul filmului, citisem destul de multe articole in avans, stiam ca au avut un mare fizician ca si consultant, banuiam tema filmului, aveam si asteptari foarte mari de la actorul principal dupa rolul magistral din Dallas Buyer's Club. Eu ma asteptam sa fie un scenariu mai in stil "aventura" cu oarece tendinte de space-horror, nu o chestie destul de siropoasa bazata pe o tema destul de clasica si hiper-utilizata de industria filmului: dragostea una din esentele vietii ce nu poate fi invinsa de nicio forta plasmuita de acest univers mai mult sau mai putin primitor. Filmul debuteaza cu prezentarea vietii (dificile) a unei familii aparent tipice americane, ce se straduieste sa supravietuiasca intr-un viitor apropiat destul de sumbru si cu un aer apocaliptic. Bineinteles ca lucrurile incep sa se complice cand eroul filmului, capul familiei Cooper, decide sa se lanseze intr-o aventura intergalactica in care se pune in joc destinul intregii omeniri, pentru a-si salva familia fiind pregatit pentru sacrificiul suprem. Coloana sonora ce te invaluie incet, incet este sublima si atinge niste dimensiuni impresionante in scenele ce preced plecarea in spatiu a lui Cooper insotit de o echipa formata din cei mai capabili oameni ai momentului si un robotzel simpatic. Exista niste clisee in care ti se explica cateodata, ca la prosti, cum sta treaba cu distanta intre doua puncte din spatiu si cum poate fi ea "scurtata" cu ajutorul gaurilor de vierme. La un moment dat apare si un vilain al filmului, ce mi se pare destul de patetic ca si rol si prezenta.

Mda, filmul este destul de lung, si pune rabdarea privitorului (mai superficial)la incercare pana in acest moment. Punctul culminant insa precipita actiunea, si deciziile luate de echipaj le aduc incet dar sigur pieirea, totul culminand cu explorarea gaurii negre si ajungerea intr-o dimensiune paralela. Nu as vrea sa dau mai multe detalii, insa in ciuda tonului meu mai negativist filmul este fara indoiala bun. Eu sunt un fan al filmelor SF mai "romantice" si nu mi-a placut in mod special nici Odiseea lui Kubrick, nici Blade Runner-ul lui Ridley Scott. Acest film are o anumita influenta de la unele filme clasice, insa nu este in nici un caz rece si septic ca ultimele doua. Relatia induiosatoare tata-fiica da o anumita caldura sufleteasca filmului si e cam greu sa nu te atasezi de personajul Murph. Bufonul filmului este TARS, un fel de android mai neidemanatic, insa simpatic pana la urma. La aspectele pozitive as putea mentiona faptul ca dupa vizionarea filmului, sunt sanse mari sa ramai sa te gandesti la ce s-a intamplat la final cateva zile, daca cei ai vazut in ultimile secvente defapt este happy-ending sau....poate nu? Exista unele scene mai trase de par, insa acest film este unul artistic, nu documentar, nu trebuie uitat acest fapt si multiplele plot holes trebuie tratate cu indulgenta.

Din ce am observat eu, la cei ce au vizionat acest film interesant, majoritatea sunt polarizati intre o capodopera si un bullshit, nu exista pareri la mijlocul celor doua extreme. Eu dupa sistemul de votare licuricesc, ii acord acetui film un 8 solid si il recomand ca un must see pentru toti fanii genului SF dar si a celor ce le plac filmele mai complicate un pic, ce te fac sa te gandesti la lucrurile esentiale pentru omenire, la locul sau in univers, la analiza fortelor ce ne calauzesc in viata, la fragilitatea ei, etc. Din pacate fanii francizelor Transformers si Spiderman vor trebui sa sara peste acest film destul de matur, profund, pe alocuri complicat, deoarece conceptele gen fata buna de vis-a-vis si CGI-ul utilizat la greu lipsesc cu desavarsire.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

Jaya
Posts: 141
Joined: 10 Apr 2009, 11:42
Location: Brasov

Re: FILME

Post by Jaya »

Vreau sa-mi spun si eu parerea despre acest film. Nu mai descriu subiectul pt ca deja s-a facut asta cat de cat, si mai ales pt cei care nu l-au vazut inca, nu are rost sa dezvaluim complet subiectul pt ca le luam surpriza vizionarii.
Eu l-am vazut deja de doua ori, si desi initial - la prima vizonare - si mie mi s-a parut un pic lung inceputul, si anumite scene cam trase de par, la fel si prezenta unor clisee tipic americane (totusi mai reduse decat in alte filme), a doua oara filmul mi s-a parut genial, chiar o capodopera cinematografica. Clar nu este un film comecial, de actiune, care sa impresioneze publicul imatur si superficial. Este un film profund si original in prezentarea artistico-cinematografica, atat referitor la ideea de baza si concepte ale filmului cat si la realizarea efectiva. Iar muzica este pur si simplu sublima, Hans Zimmer intrecandu-se pe sine pt acest film, completand perfect filmul. Repet, nu este un film perfect, fara 'gauri', si lucruri pe care sa nu le poti critica, dar asta nu-i stirbeste totusi originaliateta si chiar genialitatea. Va recomand sa-l vedeti macar de 2 ori, si fiti constienti ca nu mergeti la acest film (doar) pt 'entertainment'.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

Her (2013)

Director: Spike Jonze
Writer: Spike Jonze
Stars: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson
Image

Totusi un film bun care merita vazut! Joaquin Phoenix este un actor de top, capabil de orice rol, celebritatea si-a castigat-o in Gladiatorul.
Poate ca sunt subiectiv (pentru ca-mi place foarte, foarte mult) dar Scarlett Johansson cu vocea ei valoreaza jumatate din film! Exceptionala! (ca de obicei :D Inteligenta si sexi! ).
Ideea filmului este deosebita si mai ales regia care reuseste sa prezinte un subiect atat de dificil! Este probabil unul din cele mai dificile subiecte pentru un regizor, adica un film in care practic nu prea avem actiune dar care reuseste sa fie captivant.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FILME

Post by momolo »

Monica Z (2013)

Director: Per Fly
Writers: Peter Birro, Peter Birro (adaptation),
Stars: Edda Magnason, Sverrir Gudnason, Kjell Bergqvist
Image

Un film foarte bun si un film pentru.... audiofili! :D
Merita vazut! Excelent!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply