Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
catacore
Posts: 111
Joined: 22 Nov 2014, 06:00

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by catacore »

merci de raspunsuri!

eu credeam ca digitalul e mai "sarac" decat analogul din cauza modului in care e inregistrata informatia, respectiv discret (digit-pauza-digit-pauza-etc.) pentru digital si continuu pentru analogic. Adica cam ca la aparatele foto, unde senzorul are captori cu oarece distante intre ei, in timp ce pe filmul foto informatia e continua. Asadar, ma gandisem ca orice master digital, oricat de bine facut, tot "sarac" ar fi. Insa se pare ca aveam o idee gresita, habar n-aveam de treaba cu frecventele.

In alta ordine de idei, ati ascultat cumva ceva pickup Origin Live? Ma tot chinui sa iau o decizie (pe neascultate) intre un OL mai basic (Aurora MkIII + Onyx) si VPI Scout.

User avatar
Micky
Posts: 116
Joined: 04 Oct 2008, 11:49
Location: Eugene, OR, US

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by Micky »

catacore wrote:In alta ordine de idei, ati ascultat cumva ceva pickup Origin Live? Ma tot chinui sa iau o decizie (pe neascultate) intre un OL mai basic (Aurora MkIII + Onyx) si VPI Scout.
La multi ani! Sănătate si realizări pentru 2015 va doresc la toți colegii de pe forum.

catacore te rog sa nu mi-o iei in nume de rău dar îmi permit să-ți spun ca nu trebuie luata o decizie fara sa vezi despre ce e vorba. Iar acum îți pot spune despre VPI Ind. Scout-ul care e o tabla excelenta raport preț calitate cu un brat la fel de fain produs de ei cu mici probleme la alegerea dozelor care vrei sa le folosești pentru a te putea bucura de calitățile bratului proprietar unipivot, un alt aspect negativ ar fi faptul ca tabla are 4 picioare dar deh nu ma pot compara eu cu inginerii americani desi eu as fi dorit 3 picioare si asta as încerca sa modific in cazul îmbunătățirii sunetului; altfel un pick-up care îmi place mult.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

catacore wrote:In alta ordine de idei, ati ascultat cumva ceva pickup Origin Live? Ma tot chinui sa iau o decizie (pe neascultate) intre un OL mai basic (Aurora MkIII + Onyx) si VPI Scout.
Alegerea unui pikcup (mai ales din zona mai ieftina la pret) nu e treaba usoara si de aceea voi incerca sa-ti sintetizez opinia mea:

1) la pickup aspectul, greutatea, complexitatea e una si calitatea sunetului e cu totul alta! Masinarii (asa le spun eu la pikcup-uri/turntable) usoare si simple pot sa sune mult mai bine ca masinariile complicate, grele si aratoase. E un domeniu cu adevarat democratic unde cel "sarac si urat" poate sa-l depaseasca pe cel "bogat, gras si frumos"! :)

2) adevarul il poti auzi numai prin comparatie directa. Ori lucrul asta e foarte dificil, trebuie sa ai ambele masini, sa aiba aceeasi doza si acelasi ac iar bratele sa fie compatibile amandoua cu doza aleasa in dublura pentru comparatie; cablurile si restul, preu, amplificare, boxe, evident trebuie sa fie deasemenea aceleasi. Aceste conditii nu sunt la indemana oricui. Altfel, masinaria depinde de multe variabile, de la reglaj pana la doza, compatibilitate cu doza, cabluri si exista chiar o compatibilitate (mai mult inexplicabila) intre doza si preul phono. Asa cum am spus, exista foarte multe variabile. In concluzie, o comparatie corecta si onesta e greu de facut. Iti dai seama, logic, nimeni care are interes sa vanda nu va face comparatii corecte, asa ceva e mult mai usor de "masluit" decat comparatiile intre boxe, amplificatoare, playere, cabluri. Iar omul o data ce si-a luat obiectul (unic) la el acasa, nu va sti diferentele, il va avea numai pe ala, mai ales daca e ceva scump si si-a dat toti banii.

3) totusi, in ciuda dificultatii unor comparatii oneste si mai ales corecte, fiecare "masinarie" are sunetul ei specific dincolo de ce doza ii pui, dincolo de preul phono, cabluri si restul. Apropos', un alt element de care depinde un pickup este suportul pe care sta, foarte important! (rack-ul). Eu in timp (si mi-a trebuit mult timp pentru asta!) am ajuns la concluzia ca cea mai importanta e "masinaria", asta da sunetul si calitatea! Initial, acum multa vreme credeam ca preul e cel mai important, apoi doza, firele, orice altceva insa intr-un final mi-am dat seama ca fiecare "masinarie" are sunetul ei si asta ii este limita. Unele au limita sus de tot, altele o au jos.

4) daca ar fi sa aleg intre Origin Live ( http://www.originlive.com/products/turntable.html" onclick="window.open(this.href);return false; ) si VPI ( http://www.vpiindustries.com/tablesbydesign.htm" onclick="window.open(this.href);return false; ) asa alege fara ezitare Origin Live datorita faptului ca intotdeauna cand discutam despre ce este mai bun trebuie tinut cont de pret iar Origin Live ofera clar mai mult la aceeasi bani dar mai ales pentru faptul ca OL sunt mai muzicale. VPI se invart in zona medie, nici proaste dar nici sa dai pe spate. Iar zona entry-level e cea mai de ocolit la toate brandurile.
Un atribut foarte important pentru o "masinarie" este muzicalitatea. Asta ori exista.... ori nu exista si nu ai ce-i face. In cazul asta, asa cum am spus, OL sta mai bine.

5) insa exista si alte marci interesante in zona de pret pe care o tintesti. Eu nu ti-as recomanda nici VPI si nici OL, mai degraba eu unul m-as orienta catre alte doua marci interesante, TRANSROTOR cu modelul ieftin "Fat Bob" (cel nou: http://www.transrotor.de/en/products/1- ... bob-s.html" onclick="window.open(this.href);return false; ) fabricat de multa vreme in jdemii de variante si gasibil second hand la preturi bune sau ROKSAN care pe site vad ca a pastrat numai doua modele ( http://www.roksan.co.uk/record-players.html" onclick="window.open(this.href);return false; ), Radius si Xerxes. In cazul Roksan ma pot pronunta in totala cunostinta de cauza, sunt masinarii extrem de muzicale. Mi-a trebuit si mie ceva timp, asa cum am spus mai sus, sa inteleg si sa apreciez ceea ce merita apreciat la o "masinarie" si in acest caz am gasit un sunet superb la Roksan care se poate caracteriza mai ales prin muzicalitate si realism/emotie. Opinia mea vine din comparatii pe care le-am facut cu mult efort si in timp.

6) asa cum bine spune remoteviewer1, niciodata sa nu iei decizia dupa poze pe net sau "review"-urile altora, inainte de orice decizie trebuie sa vezi/pipai in real life obiectul si mai ales sa asculti. Dar totusi pentru cineva din provincie e foarte dificil si in general, in cazul acesta, pickup, totul e foarte dificil de analizat obiectiv.

7) exista si calea recomandata de unii, sa-ti mesteresti ceva (DIY), de exemplu faimosul Lenco. Eu nu as recomanda lucrul asta cuiva care nu are aplicatie, inclinatie si traditie in mestereala. Daca exista persoane care toata viata lor au mesterit si le place mestereala, asta e calea deoarece ofera si alte satisfactii inafara audiofiliei insa ideea unora de genul, "am doua maini stangi dar am citit pe net ca e simplu de facut, imi explica acolo pas cu pas, ce mare filozofie?!", reprezinta carare batatorita pentru pierderea de timp si bani, in final nemultumire. In opinia mea exista o compatibilitate deasemenea "inexplicabila" intre brat si corpul unui pikcup (zis si "tabla") astfel ca o solutie gata facuta de altii e intr-un final si mai ieftina, si mai aducatoare de satisfactii pentru cel care nu pune mestereala pe primul loc ca hobby.
"Masinaria" este la baza ceva extrem de simplu (ca teorie.... vorba aia....."ce mare lucru?!") insa daca dorim un sunet deosebit si avem urechea nesatula si sensibila la calitate, toata povestea e deosebit de complicata! De aceea "am reusit" sa aud sunet deosebit de prost din "masinarii" care costau cat o grasoniera! Uimitor, dar adevarat! Si am spus, sectorul asta e unul deosebit de democratic! Limita este urechea noastra, judecatorul suprem. De aceea unii producatori au pornit defapt din mestereala DIY si au "ciocanit" ani si ani la o "troaca" a lor inspirandu-se la inceput de alti mesteri mari iar intr-un final poate ca nu au produs o "masinarie" opulenta ca un OZN de curand aterizat, dar au produs..... "Muzica"! Si cum sunetul si Muzica sunt imposibil de descris in cuvinte, cel mai bine este sa ai rabdare si sa investesti intai (timp, bani, drumuri) in auditie, implicit educarea propriilor urechi si abia la urma sa rezolvi problema alegerii.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by remoteviewer1 »

Eu am pipait un pic VPI-ul (nu l-am ascultat), insa nu mi s-a parut ceva extraordinar ca si constructie... este on the light side, o tabla subtirica suspendata pe 4 picioare conice si un brat destul de ok lucrat, am fost un pic dezamagit de prezenta lui fizica (asta nu inseamna ca nu ar putea suna bine).
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

Scula suprema de curatat LP-uri! Omul arata exact ca un savant:

https://audio16.wordpress.com/2014/12/2 ... -etf-2014/" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by TomJones »

Vinilul a inregistrat o crestere de vanzari de 52% in 2014 fata de 2013, cea mai mare din 1991. Vanzarile de albume digitale a scazut in schimb fata de 2013.
http://www.engadget.com/2015/01/02/stre ... s-dwindle/" onclick="window.open(this.href);return false;

Vanzarile de cd-uri a scazut mai putin ca cele de albume downloadate in UK. Tot in UK cresterea de viniluri este de 65% fata de anul precedent
http://musically.com/2015/01/01/uk-musi ... 4-digital/" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by remoteviewer1 »

Mind blowing :shock: : in primul articol se da exemplu lui Pharell W (un cantaret de volum destul de mediocru) ce a primit in schimbul a 43 milioane (ati citi bine!) de download-uri pentru single-ul Happy de pe Fuckdora nu mai putine de.....tanaaaa...tineti-va bine....2700$, adica 60$ pentru fiecare milion de dowload-uri :lol:. Pai in ritmul asta un superstar trebuie sa scoata 10 melodii de succes pe luna sa traiasca si el decent, mai un lant de aur, un Escalade cu jante de 22", un trening de firma...costa. Este penibil la ce s-a ajuns cu asa-zisa industria a fisierelor furaciune, este bataie de joc pentru artisti si pentru orice forma de talent...Downloadati fratilor in continuare si o sa mai aveti in 10 ani industria boschetarilor ce au fost odinioara cantareti...

Pe de alta parte, ma bucur pentru rezultatele discurilor de vinil, am contribuit si eu anul trecut la acest rezultat atat cat am putut. La anul sper sa avem o crestere de inca 50%, eu anul trecut reusind sa fac cateva persoane din bula mea sa cumpere LP-uri noi, traiasca analogul! De exemplu observ la Carturesti din ce in ce mai multe viniluri expuse, in mai multe magazine din Bucuresti. Acum un an daca erau cate 10-20 expuse timid, in ultima perioada sunt cateva zeci in fiecare magazin. In acelasi timp, observ o scadere a pretului pentru CD-uri, acesta fiind si unul din motivele principale pentru care mi-am upgradat sursa digitala.

Am avut tot anul trecut sansa de a da o raita prin Paris, si am ramas surprins de bogatia magazinelor cu cd-uri la preturi excelente si viniluri la preturi maricele inca. Existau magazine separate doar pentru muzica clasica si Jazz. Departamentul de muzica electronica era cat un magazin de cd-uri de la noi(din ala mare), numai bani sa ai. Eu mi-am facut un teanc de vreo 12 cd-uri si 10 viniluri, se uitau vanzatorii aia la mine ciudat...cu doua vrafuri puse in brate. Si acolo lumea cumpara cate 2-3 cd-uri, probabil nefiind graba ca la esticii din lumea a 3-a scapati la magazinul cu acadele...Uimitor, am observat ca pretul vinilurilor este cam acelasi cu al nostru (aici ma refer la magazinele din caramida de la strada cu vad, nu la online), inca destul de scump pentru average Joe.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by TomJones »

Eu unul voi continau sa cumpar cd-uri si viniluri, pe de-o parte pentru a sprijini industria si pe de alta parta ca aceste fisiere si streamerele nu m -au convins. Suna rece si steril.
Pirateria este uriasa in domeniul digital, iar cand pirateria este mare si calitatea este de rahat. Am ascultat fisere Hrez de sunau ca o troaca. Un album digital pe amazon sau pe hdtrakcs este mai scump ca un cd cu muzica. Se speculeaza comoditatea clientului care il poate achizitiona pe loc fata de un cd ce astpeti cu saptamanile sa-ti vina si apoi te duci si stai la niste cozi imense la posta.
Vinilul are un farmec nemaipomenit insa cele noi le cumperi de nostalgie si de hobby caci de sunat suna nasol fata de cele vechi.

catacore
Posts: 111
Joined: 22 Nov 2014, 06:00

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by catacore »

merci de raspunsuri!

cat despre LP-uri, cred ca-si freaca deja mainile astia de pe la casele de discuri, ca LP-urile nu pot fi clonate, copiate, etc. Deci ori dai banu' si-l ai, ori nu dai banu' - si nu-l ai. Ca nu mai ai ce comprima, nici daunloada.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by remoteviewer1 »

catacore
LP-urile nu pot fi clonate, copiate, etc. Deci ori dai banu' si-l ai, ori nu dai banu' - si nu-l ai. Ca nu mai ai ce comprima, nici daunloada
Asa si ce e rau in asta? Daca nu ar mai merge nimeni la un film la cinema, crezi ca ar mai exista blockbustere pentru cei ce fura de pe torente (eventual cu bugete de peste 100 mil $)? Un vinil e mai ieftin ca un bilet la concert (rar mai exista la un artist international bilete sub 100 ron) si il poti asculta o viata daca ai grija de el. Asa s-a obisnuit lumea cu furaciuni, cu mokaciuni, cu calitate redusa dar gratis...Toata industria muzicii in fisier digital ca is mp3-uri sau flic flack-uri (exista unii snobi care asculta numai din astea din urma, le pute la nas alte fisiere mai putin "audiofile" :lol: ) , furate sau nefurate, se concentreaza pe a inghesui o tona de muzica intr-un spatiu de stocare disponibil pentru mase si nu la calitate. Vorba lui Giovanni Sacchetti:
The digital modern music has produced with not traditional instruments and electronic equipments, moreover its reproduction has expected with different standards from the traditional hi-fi devices. The audio signals are so strongly compressed to allow their storage in small devices for hours and hours of musical reproduction. In these devices the priority characteristic are the reproduction times, while the sound quality is in a second level
Student fomist fiind si ascultand muzica pe calculator mai merge (sa zicem ca societatea face un efort sa te ajute), dar de la o varsta cu salariul in buzunar cat se mai poate merge pe blat fara bilet in tramvai(insa in adidasi si blugi de firma, a se citi cu placa audio,dac, fookbar,etc.)?
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by TomJones »

sau te trezesti ca-ti crapa hardul de la calculator si ai pierdut tonele de "munca" furata...

User avatar
hersorin
Posts: 764
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by hersorin »

Imi pare rau dar mie mi-au crapat cd-urile inaintea hardului.
Am luat in jur de 50 Cd-uri cu muzica greceasca (12-15 ani in urma ). Unele le-am tras pe hard disk , unele nu , acum imi pare rau de mor ca nu le-am tras pe toate . Fiecare cu experientele lui.
Am 3 harduri trase cu muzica si e imposibil sa imi crape toate odata , cade unu , mai am doua si cum unu da semne de slabiciune il schimb .
Am fost si eu pasionat cu cd-urile cindva in asa fel incit fiecare cd mai avea o dublura facuta de mine si nu ascultam originalul decit la zile mari , ascultam copia dar de cind am pierdut foarte multe cd-uri (erori , nu le mai citea etc.) nu mai vreau sa aud de cd .
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by remoteviewer1 »

Sa inteleg hersorin ca cele 3 harduri (si eventual restul de harduri pe care ai muzica "trasa")sunt ticsite numai cu muzica trasa de pe cd-urile tale originale(cumparate de la magazin) sau downloadate legal de pe amazon :D ? E o intrebare retorica...nu vreau sa nasc polemici, cunosc punctul tau de vedere, nu am nici o ambitie sa demonstrez nimanui nimic. Ca sa fim realisti, muzica "trasa" are in spate un singur motiv real, restul sunt umpluturi (ca e comoda, sigura,se poate face back-up, calitativa...etc.), si acela ca e gratos (cum zice francezu'). Cei ce cumpara format fizic sunt niste "naivi" ce s-au obisnuit sa innoate contra curent, insa probabil au satisfactii mai mari si dorm mai bine noaptea (cu privire la subiectul asta).

Tin minte acum cativa ani, fratele meu si-a cumparat din nostalgie o consola (parca de la microsft) ce costa o caruta de bani la vremea respectiva pentru a se mai relaxa in timpul liber. A ales aceasta consola pentru ca "era usor de crack-uit" si un coleg de servici mai pasionat (lucrau amandoi in industria soft) si cunoscator ne-a trimis o sacosa cu vreo 30 de jocuri "trase" neoriginale, adica majoritatea jocurilor importante de la acea vreme. Rezultatul poate nu este evident la prima vedere, lumea isi inchipuie ca maama... am jucat week-end-uri intregi si ne-am distrat de minune amintindu-ne cum jucam Street Fighters in copilarie...Nu, nu a fost asa, cand ai la dispozitie o sacosa de jocuri nu iti mai gasesti dedicarea necesara sa incerci sa il termini pana la cap pe unul (am reusit cu Gears of Wars parca la vremea respectiva), cum dadeam de greu la un joc il schimbam cu altul, mai bagam unul cu impuscaturi, unul cu masini si in cateva zile nu mai juca nimeni, sacosa a fost returnata pentru ca aduna praf si pana la urma dupa ce am mai sters praful de pe minunata consola vreme de an, fratele a vandut-o.

De-a lungul intalnirilor mele casnice cu diferiti oameni interesati de sculele mele puse la vanzare, am observat si profilul pasionatului de muzica "trasa": "sefu baga o melodie de pe stick-ul asta sa vad cum se aude", asculta 10 secunde (nu minute), "gata, bag-o pe asta ca stiu eu ca se aude bas-ul tare", inca 10 secunde ascultau, "te rog lasa-ma sa umblu eu la calculator sa imi pun eu melodia aia faina" si incepea sa se plimbe cu 4-5 melodii intr-un minut...ce sa zic.... este si asta o metoda. Cineva nou aici pe forum dupa ce i-am recomandat noi sa isi cumpere un vinil, ne spunea ca ii este lene sa schimbe si un cd, ca preferea sa comande nu stiu ce unitate de pe tableta din pat, cu toate ca nu avea nici macar 30 de ani si nu era invalid. Respectivele persoane aveau cateva mii de euro investite in scule, nu ascultau Zgomotec.Acum exemplele prezentate de mine nu sunt reprezentative si nu reprezinta o generalizare si nici nu au rolul de a ofensa pe cineva, reprezinta doar observatii personale despre comportamentul unor oameni intalniti(cu legatura cu hobby-ul audio) pe care EU nu-i inteleg. De gustibus....
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
hersorin
Posts: 764
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by hersorin »

remoteviewer1 wrote:Sa inteleg hersorin ca cele 3 harduri (si eventual restul de harduri pe care ai muzica "trasa")sunt ticsite numai cu muzica trasa de pe cd-urile tale originale(cumparate de la magazin) sau downloadate legal de pe amazon :D ?
Eu nu cred ca exista cineva pe aceasta planeta care sa asculte doar muzica cumparata de el .
Se fac schimburi de cd-uri , DA se coboara de pe net (toti o facem dar putini recunosc ), cineva mi-a dat colectia lui de cd-uri (o avea depozitata pe net ) si uite asa ajungi la colectii foarte frumoase . Sunt multe cd-uri care nici nu se mai vind pe piata , atunci ce facem , nu mai ascultam muzica respectiva ? Poate sunt eu nebun dar voi intre prieteni nu va dati cd-uri uni la altii? Asta cum se cheama ? Va rog nu va mai dati sfinti .
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

Ciudat, eu am tone de CD-uri, multe foarte vechi, anii 90 si chiar am CD-uri din anii 80! NU mi-a crapat niciodata un CD original (matritat de fabrica). La mine au capotat numai discuri trase pe calculator (numai no-name, doar cateva din sute!) si culmea, nu alea trase pe calculator in anii 90 ci alea mai noi, trase acum pana in 10 ani. Si mai degraba au crapat DVD-uri trase pe calculator. Trebuie sa fie niste gunoaie de CD-uri blank sa capoteze. Insa in ciuda miilor de discuri originale, nu am patit nici macar un singur caz! Poate sunt unic, hersorin ?! :wink:

Si mai e o chestie pe care am constatat-o - timpul e foarte pretios, decat mult si prost (oricum nu as avea timp nici sa conspectez), mai bine putin dar bun. Aveam pe vremuri sute de GB de mp3-uri capatate, trase de pe la altii ca era pe deamoaca. Nu am reusit niciodata sa ascult macar ca zgomot de fond cand muncesc pe PC sau pe discuri ascultate in walkman la drum (chiar cacareaza din aia mica cantatoare de fisiere nu suport, e prea low calitatea! Am walkmane din alea CD, unele stiu si mp3). Pana la urma le-am sters ca-mi trebuia spatiu. Am avut si colectii enorme de FLAC-uri capatate cadou. Nici cu astea nu am facut absolut nimic, am mai tras CD-uri audio din ele pentru muzica si care mi-au placut, le-am cumparat originale. Am sters din ele pentru ca zaceau nefolosite, spatiu irosit. Poate le extermin pe toate, oricum, niciodata nu le-am ascultat din PC decat in foarte rarele momente cand am tras pe CD sa vad ce aleg, doar conspect. Intr-o vreme aveam DAC-uri foarte bune si niciodata nu am suportat cum se aude din fisiere indiferent cum, pe digital coaxial din placa profy sau din USB, cdplayerle conventionale (standalone) sunau inplacabil mai bine la comparatie. Si aici amintesc, comparatia e totul, e adevarul! Nici macar CD-urile audio facute asa nu le-am folosit, doar le-am adunat in teancuri degeaba si am dat cadou din ele. Tot originale ascult si in ultima vreme am gasit discuri originale second hand la preturi de nimic (pentru ca multi si le baga in.... mp3 si apoi le vand sa "scape"de ele! :D ).
Apropos, nici macar din CD-urile blank trase audio nu mi s-au prapadit, am zis, au fost cateva cazuri de no-name jalnice din sute si sute. Probabil la tine e un mediu foarte toxic pentru discuri! :D
remoteviewer1 wrote:De-a lungul intalnirilor mele casnice cu diferiti oameni interesati de sculele mele puse la vanzare, am observat si profilul pasionatului de muzica "trasa": "sefu baga o melodie de pe stick-ul asta sa vad cum se aude", asculta 10 secunde (nu minute), "gata, bag-o pe asta ca stiu eu ca se aude bas-ul tare", inca 10 secunde ascultau, "te rog lasa-ma sa umblu eu la calculator sa imi pun eu melodia aia faina" si incepea sa se plimbe cu 4-5 melodii intr-un minut...ce sa zic.... este si asta o metoda. Cineva nou aici pe forum dupa ce i-am recomandat noi sa isi cumpere un vinil, ne spunea ca ii este lene sa schimbe si un cd, ca preferea sa comande nu stiu ce unitate de pe tableta din pat, cu toate ca nu avea nici macar 30 de ani si nu era invalid. Respectivele persoane aveau cateva mii de euro investite in scule, nu ascultau Zgomotec.
excelent zugravit!

Repet, comparatia e totul. Sunetul e foarte inselator, oricine se poate duce in eroare.
Si cumva e vorba si de respect. Respectul pentru sine (diferenta intre a manca in tihna la o masa cu fatza de masa si vesela frumoasa si a manca ca un animal pe fuga infulecand grabit dintr-o troaca tinuta in poala cu ochii intr-un televizor). Respectul pentru opera de arta, pentru muzica. Atunci cand asculti intreaga opera e dovada de respect dublu, pentru tine si pentru autor/arta/muzica. Dar cine stie, poate intr-o zi vom merge la Ateneu si vom asculta "The Best of Beethoven", concert facut din bucatele de cateva minute fiecare, filate ca sa nu plictiseasca auditoriul care sta cu smartul in mana butonand incontinuu pe facebook de genul, "Sunt la Ateneu, ascult clasica, e kool. Auzi Mimi, ce mai faci, ce mai zici?! Daca ai sti ce fain canta astia aici!....etc". :D
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply