Belt drive vs. direct drive...

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Belt drive vs. direct drive...

Post by momolo »

Eu cred ca aspectele legate de motor (tipul motorului) si transmisie nu reprezinta decat o parte din marele puzzle care compune un pickup. Ba mai mult, am banuiala ca un alt pickup dotat cu acelasi motor ar putea sa sune complet diferit si chiar nemultumitor. Tocmai ce si ieri am facut alte comparatii intre diverse table.
Nu cred ca se poate defini reteta unui pickup (de genul, nu are motorul X, nu e bun, are motorul Y e prost, are transmisia Z e asa si pe dincolo, etc). Treaba e mult mai complicata.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Belt drive vs. direct drive...

Post by remoteviewer1 »

momolo
Eu cred ca aspectele legate de motor (tipul motorului) si transmisie nu reprezinta decat o parte din marele puzzle care compune un pickup.
Total de acord!
Ba mai mult, am banuiala ca un alt pickup dotat cu acelasi motor ar putea sa sune complet diferit si chiar nemultumitor.
Idem...
Tocmai ce si ieri am facut alte comparatii intre diverse table.
Aici nu sunt de acord, e pacat, sincer, sa facem teste de genul acesta si sa nu impartasim rezultatele :D (si aici nu ma refer, spre bucuria samsarilor, la comparatii intre trancota X si Y).

Teoria tablelor mi se pare complicata, insa unele table vintage suna excelent la fel cu unele doze din aceasi perioada. Nu stiu cum le-au facut sa sune asa, am avut pe acasa si chestii usurele ce sunau superb, chestii mai grele ce nu sunau grozav, etc. nu am reusit sa descopar o regula absoluta. Oricum sunt fascinat de pick-up-urile/dozele anilor 70-80...

Cu privire la belt-drive vs DD, am observat ca exista unii talibani ce considera ca solutie viabila doar cureaua, DD-urile fiind bune pentru doar pentru DJ aparent...probabil ca subiectul este mult mai complicat...
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Belt drive vs. direct drive...

Post by oake »

momolo wrote:Eu cred ca aspectele legate de motor (tipul motorului) si transmisie nu reprezinta decat o parte din marele puzzle care compune un pickup. Ba mai mult, am banuiala ca un alt pickup dotat cu acelasi motor ar putea sa sune complet diferit si chiar nemultumitor. Tocmai ce si ieri am facut alte comparatii intre diverse table.
Nu cred ca se poate defini reteta unui pickup (de genul, nu are motorul X, nu e bun, are motorul Y e prost, are transmisia Z e asa si pe dincolo, etc). Treaba e mult mai complicata.
Total de acord!
Nu trebuie să ne cantonăm pe un anumit sistem. Totul e o congruenţă de factori care redau ce trebuie. Am acasă toate sistemele operabile (la un anumit nivel de preţ). Sunt atâtea variabile în sunetul unui pick-up încâi o comparaţie A-B nu e chiar uşoară şi ia ceva timp să o îndeplineşti. Cred că contează rezultatul obţinut. Dacă ajungi acolo, asta contează. Hai să fim atenţi la ce obţinem, într-o formă sau alta, şi dacă ne duce ''acolo'' ca sunet. La nivelul nostru. Şi dacă tot suntem duşi ''acolo'' ce mai contează cum?. Unii pot face comparaţii, alţii pot accepta că un anumit sistem trebuie să sune mai bine. Nu e rău. Dar trebuie să fim conştienţi că sunetrul poate apărea oriunde, indiferent de obsesiile noastre.

Ideea este că trebuie să ascultăm, să comparăm, şi să vedem cum lucrează sunetul cu noi. Dacă diferenţele sunt prea mici ar trebuii să ne mulţumim cu ce avem.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Belt drive vs. direct drive...

Post by momolo »

remoteviewer1 wrote:Aici nu sunt de acord, e pacat, sincer, sa facem teste de genul acesta si sa nu impartasim rezultatele (si aici nu ma refer, spre bucuria samsarilor, la comparatii intre trancota X si Y).
eu am renuntat demult la impartasiri de genul asta, poate cateodata ca vine vorba mai zic una, alta, insa per total cand vi pe forumurile romanesti sa impartasesti ceva, cu cat esti mai sincer si mai bine intentionat, cu atat primesti suturi mai puternice in gura. Pe de alta parte, in cazul trancotelor "vintege" orice referire (din partea celor care au un cuvant de zis si ceva notorietate) nu face altceva decat sa creasca si mai mult pretul la aceste deseuri electronice (unora dintre noi atat de dragi, inclus si eu!). Si asa preturile sunt in multe cazuri nejustificate, de obicei puse pe criterii de brand, faima si design. De exemplu, orice gunoi pe care scrie Luxman, Akai sau Technics este la supra-pret tocmai pentru acest nume. Desi multe modele de la aceste branduri sunt de toata jena. Am dat niste exemple oarecare. Culmea este ca se aplica si in lumea "haudiofila" moderna unde faima brandului pune pretul in ciuda realitatilor concrete.

Comparatii intre "table" se pot face cu succes, nu e chiar asa de dificil daca exista headshell tip SME (detasabil si oarecum standard, desi nu sunt nici astea standard la lungime, gauri, greutate si inaltime, elementul comun fiind totusi prinderea). Daca insa avem table cu headshell fix la care trebuie timp sa surubarim, comparatia e mai problematica, de preferinta ar fi existenta mai multor doze identice (eu si altii avem, no problem. Dar nu e pentru oricine).

Cat priveste sistemul de transmisie, eu unul am trecut prin toate fazele. La un moment dat credeam ca DD-urile sunt cele mai cele, apoi am zis ca alea pe curea sunt totusi mai "haudiofile" (mai poetice) si cateodata imi dadeam seama ca cele pe fulie (idler, cum se spune in licuriceasca) par sa fie foarte precise si cu sunet mare. Dar cu timpul vad ca-mi sare in cale mereu cate o exceptie notabila si socanta, asa ca am renuntat la astfel de categorisiri. Nici macar greutatea si aspectul lucraturii nu este un indiciu. Mi-au iesit in cale cateva janghine usoare si neserioase ca aspect dar care daca-s folosite cu judecata suna de nu mai sti ce sa crezi! De exemplu, de curand ascult un DD care ma rupe la suflet cum suna. Il stiam de bun si interesant, suna intr-un anume fel (sunet plin, cald dar nu colorat sau aiurea) dar cand i-am pus un anume headshell (made in Japan) si o anume doza (ieftina) am ramas efectiv entuziast cum poate sa se auda! Tocmai ce inainte treceam de la belt drive la alt belt drive! Si in mod cert nu sistemul DD este explicatia! Dimpotriva, asta e lucrat de porc (ca doar l-am facut bucatele si restaurat), partea electronica e de toata jena, motorul nu e nimic iesit din comun si bratul pare vai de el. Dar SUNA! Si asa mai sunt destule (ciudatenii). Sau invers exista destule nave cosmice haudiofile care suna ca un cdplayer "impecabil" si cam atat, la unele nici nu sti ca asculti vinil, altele omoara muzica sau o face sa fie toata la fel. Si nu mai spun cat de diferit poate fi "prezentata" muzica de la o tabla la alta! (punand evident acelasi LP). Diferit in sensuri greu de descris in cuvinte, cert este ca daca asculti nustiuce LP pe o tabla care nu e ce trebuie, poti sa habar nu ai ce muzica si intepretare (grozave) se afla pe discul respectiv! Si in cazul invers sa descoperi!
In mod cert, pentru a intelege cu adevarat o inregistrare cu muzica trebuie ascultata pe un sistem audio bun. Cateodata exista atat de multe nuante care pur si simplu se pierd cand tabla nu e ok, cand intreg sistemul nu poate sa treaca de pragul HiFi.
Nu-i usor de comparat "table", insa in mod cert este placut (pentru unii)! :D Dar un lucru imi e clar, nu mai zic nimic pana nu ascult trancota! Mai ales la pickup aspectul nu spune mare lucru despre sunet. Si daca tinem cont si de potriveala (doza-brat, doza-preu, preu-cabluri, etc), situatia se complica incomensurabil. Cert este ca daca ai multe si combini multe (avand si urechi de auzit) poti gasi combinatii cateodata incredibile! Si am spus-o de multe ori, nu tine numai de bani.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply